startuje terminal
--
czy topic o terminalu jest też w wieściach z budowy lub zapowiedziach? nie wiem czy terminalowi należy się osobny temat, po za tym nie chcę dublować wątków.
a tak na koniec to :cheers:

źródło: gazeta.plWykonawca może wchodzić do Jasionki
km
2006-09-10, ostatnia aktualizacja 2006-09-10 17:53
Plac pod pierwszy etap budowy nowego terminalu pasażerskiego w Jasionce został przekazany wykonawcy
Przetarg kilka dni temu wygrała rzeszowska firma Inżynieria. Przedsiębiorstwo Państwowe Porty Lotnicze, które jest właścicielem lotniska w Jasionce, zastosowało uproszczone procedury, by wykonawcę wybrać w ekspresowym tempie. Wartość inwestycji pierwszego etapu wynosi około 5 mln euro. Najpierw ruszy budowa dróg dojazdowych do przyszłego terminalu, parkingu dla kilkuset samochód, mediów oraz kotłowni. Roboty mają być zakończone do maja przyszłego roku. W międzyczasie budowana będzie droga patrolowa i ogrodzenie lotniska. Inwestycja pochłonie łącznie 32 mln zł.
- Pierwsze roboty najprawdopodobniej rozpoczną się 15 września. Plac budowy musi zostać wcześniej zabezpieczony. Obecność ekipy budowlanej nie zakłóci ruchu pasażerskiego na lotnisku. Nie powinno być też żadnych kłopotów z dojazdem do portu - zapewnia jego dyrektor Wiesław Mardosz.
Nowy terminal ma kosztować 65 mln zł. Jeszcze nie wiadomo, z jakich źródeł będzie finansowany następny etap inwestycji. Jest szansa na unijne pieniądze. Lotnisko w Jasionce znalazło się w grupie ośmiu portów w Polsce, które mogą liczyć na fundusze z UE. Do podziału jest 350 mln euro. Podrzeszowskie lotnisko mogłoby otrzymać nawet 300 mln zł, pod warunkiem, że połowę zapewni PPL. W przypadku powołania spółki przez samorząd podkarpacki, która zamierza przejąć lotnisko, inwestycje w Jasionce mogłyby być sfinansowane z unijnej kasy w 75 proc. Spółka ma powstać na przełomie grudnia i stycznia. Obecnie tworzony jest jej biznesplan.
--
czy topic o terminalu jest też w wieściach z budowy lub zapowiedziach? nie wiem czy terminalowi należy się osobny temat, po za tym nie chcę dublować wątków.
a tak na koniec to :cheers: