Ja tam lubię oglądać zdjęcia z miast podczas deszczowej pogody... Tym bardziej z Rzymu, w którym zazwyczaj jest słonecznie. Dlatego z niecierpliwością czekam na więcej.
Z fontanny przemieszczamy się w stronę Panteonu, jak widać rozpadało się na dobre.
Oto i on:
W środku zamknięta strefa, żeby turystom na głowy nie padało Ponieważ jedynym źródłem światła jest otwór w kopule.
Dziwne miałem uczucie będąc w środku. Czułem się jakbym był w programie Discovery czy jakoś tak. Niesamowity potencjał historyczny drzemie w tym miejscu. Wg. mnie jest to zabytek i atrakcja turystyczna najwyższej klasy. Podobne uczucie miałem jeszcze w Bazylice w Watykanie. Coś wspaniałego.
Na mnie również zrobił wrażenie. Trafia typowo w mój gust czyli zwarte historyczne centrum w wąskimi uliczkami i klimatycznymi zaułkami. Malymi placykami w których poszukiwaniu można błąkać się bez końca. Dlatego dla mnie najfajniesze miasta to Barcelona, Rzym, Wiedeń, a nie np. Paryż czy Budapeszt gdzie takich historycznych centr - serc miast wylączonych z ruchu samochodowego i z mnóstwem kawiarenek z parasolkami brak.
I wilczyca - symbol Rzymu. Ogólnie spore rozczarowanie. Spodziewałem się czegoś znacznie większego:
A to najwieksze rozczarowanie i pech całej mojej wycieczki. Miesiąc przed wyjazdem kupiłem bilety na mecz AS Roma - Fiorentina, żeby zobaczyć sławną Serie A no i sprawdzić forme Boruca Strasznie się napalałem na ten mecz. Niestety pojawiając sie na godzine przed pierwszym gwizdkiem na Stadio Olimpico zastałem taki oto widok:
+ jedną amerykanke, brytyjczyka z synem i trzech hiszpanów. Okazało się ze spotkanie zostało odwołane z powodu śmierci jakiegoś piłkarza na boisku. Ja plus wymienieni turyści byliśmy jedynymi nieświadomymi niczego kibicami którzy przybyli zobaczyć ten mecz.
This is an older thread, you may not receive a response, and could
be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
SkyscraperCity Forum
A forum community dedicated to skyscrapers, towers, highrises, construction, and city planning enthusiasts. Come join the discussion about structures, styles, reviews, scale, transportation, skylines, architecture, and more!