SkyscraperCity Forum banner

Rzym, Florencja, Piza

4647 Views 32 Replies 6 Participants Last post by  Flc 82
Dla lubiących włoskie klimaty parę fotek z mojego kwietniowego wypadu do "słonecznej (tym razem niestety również deszczowej) Italii" :

Na początek standardowo :) :

I zaczynamy z samego środka miasta...

Piazza Navona:

Mam nadzieję ze temat się spodoba :cheers:
See less See more
5
1 - 20 of 33 Posts

I ruszamy do Watykanu na niedzielne spotkanie z Benedyktem:

See less See more
5

Tłumy już czekają...

...aby zobaczyć postać tam na górze :

See less See more
5
Korzystając z tego że ludzie słuchają Papieża zamiast stać w kolejce ruszamy do środka Bazyliki, a konkretnie na kopułę :) :

Która tak oto prezentuje się od środka:

Widok z góry na Bazylikę:

Kilka panoram:

See less See more
5
Bazylika prezentuje się imponująco:

Grób Jana Pawła II :

Opuszczamy Watykan :

I ruszamy do centrum Rzymu, niestety zaczyna się chmurzyć :

See less See more
5
Ja tam lubię oglądać zdjęcia z miast podczas deszczowej pogody... Tym bardziej z Rzymu, w którym zazwyczaj jest słonecznie. Dlatego z niecierpliwością czekam na więcej. ;)
Schody Hiszpańskie:

A to już Fontanna Di Trevi:

Miejsce chyba z największym w Rzymie odsetkiem ludzi na metr kwadratowy ;)

Ciężko się przecisnąć żeby zrobić dobre zdjęcie. Ale nawet najlepsza fotka chyba nie odda efektu i monumentalności tej budowli.
See less See more
5
Z fontanny przemieszczamy się w stronę Panteonu, jak widać rozpadało się na dobre.

Oto i on:

W środku zamknięta strefa, żeby turystom na głowy nie padało ;) Ponieważ jedynym źródłem światła jest otwór w kopule.

Dziwne miałem uczucie będąc w środku. Czułem się jakbym był w programie Discovery czy jakoś tak. Niesamowity potencjał historyczny drzemie w tym miejscu. Wg. mnie jest to zabytek i atrakcja turystyczna najwyższej klasy. Podobne uczucie miałem jeszcze w Bazylice w Watykanie. Coś wspaniałego.

No ale ruszamy dalej:

See less See more
5
Mały kościółek pomiędzy budynkami :) Klimatycznie :)

Ruiny na Largo di Torre Argentina. Sanktuarium rzymskich kotów i ponoć miejsce gdzie zabito Juliusza Cezara:

Plac Wenecki - Ołtarz Ojczyzny:

W oddali majaczy już Koloseum:

See less See more
5
Nie wiem jak inne osoby, ale mnie ta zabudowa przygniata. Nie czuł bym się tam dobrze. Do zwiedzenia super miejsce ale nie mieszkania jak dla mnie.
Rzym jest znakomity, byłem raz i się zakochałem w tym mieście.
Na mnie również zrobił wrażenie. Trafia typowo w mój gust czyli zwarte historyczne centrum w wąskimi uliczkami i klimatycznymi zaułkami. Malymi placykami w których poszukiwaniu można błąkać się bez końca. Dlatego dla mnie najfajniesze miasta to Barcelona, Rzym, Wiedeń, a nie np. Paryż czy Budapeszt gdzie takich historycznych centr - serc miast wylączonych z ruchu samochodowego i z mnóstwem kawiarenek z parasolkami brak.
Widoczki z tylnej ściany kapitolu:

I wilczyca - symbol Rzymu. Ogólnie spore rozczarowanie. Spodziewałem się czegoś znacznie większego:

A to najwieksze rozczarowanie i pech całej mojej wycieczki. Miesiąc przed wyjazdem kupiłem bilety na mecz AS Roma - Fiorentina, żeby zobaczyć sławną Serie A no i sprawdzić forme Boruca :D Strasznie się napalałem na ten mecz. Niestety pojawiając sie na godzine przed pierwszym gwizdkiem na Stadio Olimpico zastałem taki oto widok:

+ jedną amerykanke, brytyjczyka z synem i trzech hiszpanów. Okazało się ze spotkanie zostało odwołane z powodu śmierci jakiegoś piłkarza na boisku. Ja plus wymienieni turyści byliśmy jedynymi nieświadomymi niczego kibicami którzy przybyli zobaczyć ten mecz.
See less See more
5

Stary kościółek na wzgórzu Kapitolińskim:

Circus Maximus a raczej jego (nie)pozostałości:

See less See more
5
Punk widokowy na ulicy via di Santa Sabina:

Sławne Usta Prawdy. Poczciwy ze mnie człowiek, ale ręki nie włożyłem :nuts: Po co kusić los :lol:

Zatybrze:

See less See more
5
1 - 20 of 33 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.