7,997 Posts
Zostawiając mój istniejący zagraniczny wątek odleglejszym krajom, otwieram nowy, poświęcony naszym południowym sąsiadom, bo przez lata zdjęć i wrażeń nagromadziło się sporo. Nie będzie długich wstępów, ani uzasadnień; niby każdy zna, przynajmniej przejeżdżał, ale sporo rzeczy wartych jest dokładniejszej wizyty. Niby podobnie jak u nas, ale jednak inaczej. Dwa oddzielne kraje, różniące się nieco specyfiką i historią - a przecież w XX wieku długi czas splecione przez los w jeden twór, do dziś wiele osób z mojego pokolenia (i starszych), postrzega je niejako wspólnie.
Wątek miał się też alternatywnie nazywać "Górą i doliną", bo będzie zdecydowanie bardziej krajobrazowy, górski, prowincjonalny. Słowacja - wiadomo, mnóstwo górskich pasm, wioski, miasteczka, Czechy to w sumie też wspaniałe Sudety. Nazwa jest nieco prognostyczna, bo póki co raczej powędrujemy sobie po Słowacji - i to tej bliższej, ale Czechy mam nadzieje też się w przyszłości pojawią
Zapraszam do oglądania i komentowania, pewno z czasem wzorem innych moich wątków pojawi się też spis treści
Wątek miał się też alternatywnie nazywać "Górą i doliną", bo będzie zdecydowanie bardziej krajobrazowy, górski, prowincjonalny. Słowacja - wiadomo, mnóstwo górskich pasm, wioski, miasteczka, Czechy to w sumie też wspaniałe Sudety. Nazwa jest nieco prognostyczna, bo póki co raczej powędrujemy sobie po Słowacji - i to tej bliższej, ale Czechy mam nadzieje też się w przyszłości pojawią
Zapraszam do oglądania i komentowania, pewno z czasem wzorem innych moich wątków pojawi się też spis treści