SkyscraperCity Forum banner

[Słowacja/Węgry/Austria] Mały eurotrip by Stvoreque

5829 Views 55 Replies 7 Participants Last post by  stvoreque
BONJOUR

Tymczasem nie z Francji...

Witajcie.

Czas tak szybko leci. Już minęły prawie 3 miesiące od mojego letniego urlopu. W tym roku postawiłem na mały Eurotrip. Zrobiłem 6 tysięcy kilometrów samochodem z przygodami. Zaczęło się od trasy Francja- Niemcy ( Norymberga), następnie Niemcy-Czechy ( Pilzo, Usti nad Labem ze względu na dobry hotel i dobre miejsce wypadowe do Saksonii). Następnie Saksonia ( Pirna, Park Narodowy, Drezno). Następnie spędziłem trochę czasu w Polsce na Dolnym Śląsku i w Małopolsce. Z Nowego Sącza udałem się na Słowację wielokrotnie. Następnie trasa Polska-Słowacja-Węgry (Budapeszt)- Austria (Wiedeń)-Słowacja (Bratysława)-Polska. I to ten ostatni etap załapał się na fotorelację.
Chciałbym się podzielić z Wami moimi zdjęciami z podróży po 3 stolicach (Budapeszt-Wiedeń-Bratysława) i trochę Słowacji. Urlop był fantastyczny. Mam ogromy sentyment do Budapesztu. Miasto kolejny raz powaliło mnie swoją wspaniałą atmosferą. Wiedeń to najwyższa klasa. Bratysława również miała coś w sobie mimo, iż miasto jest strasznie prowincjonalne.
Zapraszam Was do oglądania i komentowania.
Zaczniemy od podróży z Polski a dokładniej z Nowego Sącza do Budapesztu. Miłego oglądania...

Zaczynamy od wyjazdu z Nowego Sacza i jedziemy w kierunku granicy slowackiej.

wszedzie Biedronki:lol:

See less See more
6
  • Like
Reactions: 2
1 - 20 of 56 Posts

Okolice Nowego Sacza sa przepiekne. Krajobrazy niesamowite. Szkoda tylko, ze reklamy niszcza wszystko...

wjazd do Krynicy

musimy zatankowac

See less See more
7
  • Like
Reactions: 3
Jedziemy w kierunku granicy

Urocza trasa.
Ogolnie w Malopolsce sa dosc dobrej jakosci drogi. Widac wiele inwestycji co jest pozytywne. Jest dobrze aczkolwiek estetycznie w wielu miejscach mozna sie czepiac.

sielsko, pieknie...
See less See more
4
  • Like

To co lubie na Slowacji to porzadek w krajobrazie...moje oczy odpoczywaja...szczegolnie po pobycie w okolicach Nowego Sacza.

slowackie wsie w tej czesci kraju nie powalaja moze ale sa skromne, schludne i moje oczy dalej odpoczywaja...

See less See more
8
  • Like

Z drogami bywa roznie. Pod tym wzgledem Slowacy stoja nizej niz Polska...

momentami jest zle...

Miasto Presov
Przygnebiajce, smutne, chaotyczne z punktu widzenia samochodowego

See less See more
6
  • Like

wyjazd w Presova

od razu po wjezdzie na autostrade zatrzymala mnie policja zeby sprawdzic winiete

See less See more
7
  • Like
Widzę, że Cię nosi po świecie;)

Ja w tym roku byłem kilka dni w Liptowskim Mikulasu i moje spostrzeżenia są podobne do Twoich, że kraj jest uporządkowany urbanistycznie, mniej jest chaosu reklamowego (ale jak widać nie wszędzie). Natomiast ogólny stan infrastruktury czy budynków zbliżony do naszego (miejscami nawet gorszy, ale nie ma tragedii).

No nic, czekamy na więcej zdjęć:cheers:
See less See more
  • Like
Reactions: 1
1 - 20 of 56 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.