SkyscraperCity Forum banner

[S11] Kórnik - Kępno

39303 Views 357 Replies 87 Participants Last post by  dominobb
W tym wątku omawiamy wszystko związane z budową drogi ekspresowej S11 na odcinku Kórnik - Kępno

http://mib.gov.pl/2-514324a4ec938-1798243.htm

Kazusik said:
1 - 20 of 358 Posts
Wprawdzie mój głos nie będzie zbyt merytoryczny, ale ten odcinek już dawno powinien istnieć. Wtedy możnaby częściej odwiedzać Poznań i jeść rogale marcińskie, które uwielbiam ;)
  • Like
Reactions: Mickey79 and smar
Czy istnieją dokładniejsze mapy wariantów planowanego przebiegu S11, np. obwodnice Ostrzeszowa czy Pleszewa?
Czy budowany koło Kępna odcinek S11 będzie - podobnie jak pod Jarocinem - składał się z fragmentu docelowej S11 i osobnego łącznika do DK11?
W dużym uproszczeniu - na opracowanie tych map dopiero podpisano umowy :)
^^ Tak, to jasne, moje pytanie wynikało z chęci wyjaśnienia ogólniejszej kwestii. Wybudowano np. piękną obwodnicę Jarocina, składającą się z odcinka S11 oraz dwóch łączników. Oba końce S11 są w polu. Skąd się wzięły te punkty? Ktoś musiał przewidzieć, jak z tych obu stron w przyszłości podpiąć nowe fragmenty drogi. Z uwzględnieniem promieni łuków, utrudnień terenowych i różnych tego typu rzeczy. Przynajmniej kilka km w każdą stronę należało przewidzieć. Czyli zapewne istnieje mapa koncepcyjna, może z jakiegoś wieloletniego planu inwestycyjnego, gdzie zarys przyszłej S11 jest narysowany. O takie coś pytałem.
^^ Dzięki, właśnie o czymś takim myślałem.
^^ Tak, to jasne, moje pytanie wynikało z chęci wyjaśnienia ogólniejszej kwestii. Wybudowano np. piękną obwodnicę Jarocina, składającą się z odcinka S11 oraz dwóch łączników. Oba końce S11 są w polu. Skąd się wzięły te punkty? Ktoś musiał przewidzieć, jak z tych obu stron w przyszłości podpiąć nowe fragmenty drogi. Z uwzględnieniem promieni łuków, utrudnień terenowych i różnych tego typu rzeczy. Przynajmniej kilka km w każdą stronę należało przewidzieć. Czyli zapewne istnieje mapa koncepcyjna, może z jakiegoś wieloletniego planu inwestycyjnego, gdzie zarys przyszłej S11 jest narysowany. O takie coś pytałem.
Jeden łącznik, na północ od Jarocina trzeba dobudować tylko drugą jezdnię ;)
Jutro 12.00 podpisanie umów na opracowania projektowe dla #S11 Szczecinek – Piła; Oborniki – Poznań wraz z obwodnicą Obornik i Ostrów Wlkp. – Kępno

Podpisanie umów na:
SK + STEŚ + MdDŚU + KP: Ostrów Wlkp. – Kępno (31 km)

https://twitter.com/GDDKiA_POZ

---

Cała S11 w Wielkopolsce w projektowaniu
https://www.gddkia.gov.pl/pl/a/28280/Cala-S11-w-Wielkopolsce-w-projektowaniu
30-01-2018

Dziś GDDKiA podpisała trzy ostatnie umowy na opracowania projektowe dla przyszłej drogi ekspresowej S11 w Wielkopolsce. Umowy obejmują prace projektowe na łącznej długości ponad 127 km i opiewają na kwotę ponad 17 mln złotych.

Zadaniem projektantów jest opracowanie następującej dokumentacji: Studium Korytarzowe (SK), Studium Techniczno – Ekonomiczno – Środowiskowe (STEŚ), Materiały do Decyzji o Środowiskowych Uwarunkowaniach (MdDŚU), Koncepcja Programowa (KP) dla poniższych odcinków :

Szczecinek - Piła dł. 73 km , Wykonawca to firma AECOM Polska Sp. z.o.o , kwota umowy to 8 250 767, 43 zł brutto, termin realizacji to 50 miesięcy.
Oborniki – Poznań( wraz z budową obwodnicy Obornik) dł. 23 km, Wykonawca AECOM Polska Sp. z.o.o , kwota umowy 3 791 284,35 zł brutto, termin realizacji to 42 miesiące.
Ostrów Wielkopolski- Kępno dł. 31 km, Wykonawca TRAKT Sp. z.o.o , kwota umowy to 4 992 268, 65 zł brutto, termin realizacji to 50 miesięcy.

Po zakończeniu opracowań projektowych możliwe będzie ogłoszenie postępowań przetargowych w formule Projektuj i Buduj pod warunkiem uzyskania finansowania dla tych odcinków.

Aktualizacja zaawansowania realizacyjnego odc. "płd." ;)
Mam nadzieję, że "papiery" na drugą jezdnię obwodnicy Ostrowa Wielkopolskiego też będą przygotowywane w ramach tego opracowania.
Czy istnieją dokładniejsze mapy wariantów planowanego przebiegu S11, np. obwodnice Ostrzeszowa czy Pleszewa?
Czy budowany koło Kępna odcinek S11 będzie - podobnie jak pod Jarocinem - składał się z fragmentu docelowej S11 i osobnego łącznika do DK11?
cc1 said:
Tak, to jasne, moje pytanie wynikało z chęci wyjaśnienia ogólniejszej kwestii. Wybudowano np. piękną obwodnicę Jarocina, składającą się z odcinka S11 oraz dwóch łączników. Oba końce S11 są w polu. Skąd się wzięły te punkty? Ktoś musiał przewidzieć, jak z tych obu stron w przyszłości podpiąć nowe fragmenty drogi. Z uwzględnieniem promieni łuków, utrudnień terenowych i różnych tego typu rzeczy. Przynajmniej kilka km w każdą stronę należało przewidzieć. Czyli zapewne istnieje mapa koncepcyjna, może z jakiegoś wieloletniego planu inwestycyjnego, gdzie zarys przyszłej S11 jest narysowany. O takie coś pytałem.
Cześć,

poza mapami, które wrzucał smar, istnieje jeszcze Studium Techniczno-Ekonomiczne dla S11 z ok 2005 roku (tak wnioskuję, bo mówi o jeszcze nieistniejącym odcinku S11 Poznań-Kórnik). Jest tam opis (niestety bez map) przebiegu drogi na całej długości od Poznania do Kępna i granicy województwa razem z MOPami (wyszczególnione nawet kategorie planowanych MOPów), obiektami inżynierskimi itp. Poza tym, warto poszperać w planach zagospodarowania przestrzennego dla gmin, tam często można znaleźć sugerowany przez gminę przebieg.
Wrzucam link do studium ze strony GDDKiA :)
https://www.gddkia.gov.pl/pl/d/ae84e891af1c9f22a25ef54b907b277a
Czy te przetargi będą zawierać dobudowę drugiego pasa na istniejacych odcinkach 1x2?
Nie mogę się doczekać mapek z wariantami dla odcinka Wielkopolskiego. Ciekawe co wymyślą w okolicach Antonina. :)
  • Like
Reactions: baldojak1
Jaki jest sens budowy drogi od Kepna na Slask?
Ze Slaska do Poznania mozna przez S5 i A4!
Dla polaczenia Kalisza i Ostrowa ze Slaskiem?
GPR miedzy Kluczborkiem a Lublincem 4k... Miedzy Wieluniem a Czestochowa podobnie... Wiec po co?
Droga jest badziewna, dlatego ludzie jadąc z Poznania na Górny Śląsk wolą nadrobić po A4 albo A2 żeby jechać w komfortowych warunkach. Zbuduj S11 a na starcie spokojnie dostaniesz 10 tysięcy pojazdów na dobę nawet tam gdzie teraz jest pusto.

Poniżej film z przejazdu Tarnowskie Góry - Poznań. Cała trasa, nie licząc postojów, zajęła mi około 4:15. Przy czym była to sobota rano więc ruch był bardzo mały i prawie wcale nie było tirów, więc jechało się komfortowo.

Moim zdaniem, w pierwszej kolejności oprócz brakujących obwodnic (Olesna, Ostrzeszowa) powinien zostać wybudowany odcinek Jarocin - Pleszew. Wspólny przebieg dwóch dróg w większości przez obszar zabudowany.
@Kemo dziękuje
Trasa nic się nie zmieniła od mojego ostatniego przejazdu 20 lat temu. Trochę "przypudrowana" nawierzchnia szerokość jak na większości dróg gminnych po przebudowie. Droga dojazdowa do pól w czasie żniw. Kompletnie nie przemawia do mnie jako DK. Zresztą potwierdza się to co mówił znajomy jadąc parę dni temu ta trasa "masakra". Pewnie pojadę tym korytarzem jak powstanie S11 nawet niech to będzie za 20 lat:nuts:
jako zawodowy "drajwer" powiem Wam tak: ta trasa to jest masakra..człowiek jest wykończony jadąc dużym w dzień z Poznania gdzieś koło Olesna..po prostu miazga. Wniosek @Kemo o eskę Jarocin-Pleszew chyba słuszny...to 1 rzut oraz na północ od Poznania do Obornik.
DK11 GOP-Poznań to jeden z niewielu przypadków w których infrastruktura kolejowa jest w o wiele lepszym stanie niż drogowa. Ciekawie się patrzy z wyremontowanego wagonu jadącego 120 km/h na jadące 70 km/h auta, które muszą się jeszcze co jakiś czas zatrzymywać na licznych przejazdach. Do tego wiele osób ma wspomnienia związane z fotoradarami w zachodniopomorskim. Chyba nikt znający choć trochę realia nie wybiera tej drogi. Wiadomo, że w pierwszej kolejności należało zrealizować S3 i S5, ale teraz należy zacząć coś robić z tymi drogami mniej priorytetowymi jak S11.
  • Like
Reactions: baderman
Ruszają spotkania dotyczące przebiegu w Jarocinie (przedlużenie obwodnicy i ominięcie kotlina)

• Like
Reactions: Maciej78 and Darole
1 - 20 of 358 Posts