SkyscraperCity Forum banner

[S12/17] Obwodnica Piask

46852 Views 102 Replies 50 Participants Last post by  Rysse
23
Obwodnica Piask (miasta Piaski) w ciągu dróg krajowych 12 i 17 wykonana w standardzie drogi ekspresowej (ale nią nie oznaczona), będąca przedłużeniem drogi dwujezdniowej GP Lublin-Piaski. Wykonana w latach 2002-2004 (I etap - 4 km) za 66 mln zł [źródło: GDDKiA]. II etap stanowić będzie odnoga zamojska. Nie wiadomo obecnie kiedy miałaby być realizowana. Obecnie w obu wypadkach omija się miasteczko, ale jadąc na Zamość (17) zjeżdza się z obwodnicy na rondo, będące ulokowane pod wiaduktem.

Jadąc w kierunku wschodnim.

Koniec obwodnicy.

Kierunek zachodni (powrotny). Droga DK 12 z Chełma w kierunku na Lublin.

Wjazd na obwodnicę jadąc od Chełma. Na początku ograniczenie do 50 km/h w obydwu kierunkach, szybko jednak anulowane i zjazd na DK17 na Zamość (rondo pod wiaduktem).

Ten sam dojazd do wiaduktu nad drogą wojewódzką (zdjęcie robione następnego dnia), jadąc którym dojedziemy do Bychawy, możemy też nim wrócić do miasteczka, które jest właśnie po lewej stronie.

Kawałek dalej już po zjeździe z obwodnicy na kilkunastokilumetrową drogę Piaski-Lublin.

Ten odcinek (od obwodnicy Piask do węzła Witosa-przyszły wjazd na ekspresową obwodnicę Lublina) będzie prawdododobnie do 2010 roku przebudowany do parametrów drogi ekspresowej (aktualnie trwają prace projektowe). Aktualnie ta droga w samym Lublinie jest trasą WZ (Al. W. Witosa, Al. Tysiąclecia i Al. Solidarności) mająca na odcinku od DK82 do DK19 przekrój nie mniejszy niż 2x3.
Zdjęcia były robione 30 kwietnia i 1 maja. Nie wyszły m.in. prezentujące rondo pod obwodnicą. Może następnym razem. :)
See less See more
1 - 20 of 103 Posts
Zdjecia super! Droga tez! Podczas czatu z E. Gajerskim jakis czas temu na www.mi.gov.pl zapytalem, czemu sztucznie ogranicza sie predkosci, np. jak na tej drodze, gdzie nie ma oznakowania drogi ekspresowej, ale moderator nie puscil pytania. Zreszta zadnego nie puscil, moze byly za ostre.
DJP said:
Zdjecia super! Droga tez! Podczas czatu z E. Gajerskim jakis czas temu na www.mi.gov.pl zapytalem, czemu sztucznie ogranicza sie predkosci, np. jak na tej drodze, gdzie nie ma oznakowania drogi ekspresowej, ale moderator nie puscil pytania. Zreszta zadnego nie puscil, moze byly za ostre.
Niestety, moderator na czatach MI zwykle puszcza tylko takie pytania, na ktore odpowiedzi mozna znalezc przeszukujac nawet niezbyt intensywnie strony internetowe MI/GDDKiA.. A jesli nawet pusci jakies trudniejsze to zwykle odpowiedz goscia czatu jest w stylu "prosze o kontakt osobisty, mailem po czacie", lub cos w tym stylu.. Taki jest wlasnie poziom wiedzy szczegolowej gosci z MI/GDDKiA. Dlatego ja calkowicie juz zrezygnowalem z uczestnictwa w takich czatach, bo odpowiedzi udzielane na nich naleza do grona tych trywialnych..

Sorki za offtopic:)

P.S. Dzieki Lmac za zdjecia!;)

pozdr!
Tytuł: KURIER LUBELSKI
Data: 30.03.2006

Obwodnica Piask znów podmyta
Oddana niedawno do użytku obwodnica Piask została fatalnie wykonana. Swoje wady ujawniła po raz pierwszy w ubiegłym roku, gdy woda podmyła asfalt, poniszczyła nasypy i drogi dojazdowe. W tych dniach, po roztopach i opadach deszczu, fatalny scenariusz znów się powtórzył.
Pozapychane są odpływy, a rowy odprowadzające wodę straszą wyrwami. Wyrzucili tylko pieniądze w błoto - mówi pani Magdalena z Piask. - Położyli kostkę, która właściwie spłynęła. Wszystko jest pięknie, dopóki patrzy się na obwodnicę z pozycji kierowcy. Wystarczy jednak popatrzeć z boku, by zobaczyć jej prawdziwe oblicze. Naprawiona przed kilkoma miesiącami lokalna droga dojazdowa do obwodnicy znowu się zawaliła.
- Zdajemy sobie sprawę z sytuacji - mówi Władysław Rawski, zastępca dyrektora Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad w Lublinie.
- Na miejscu są już nasze służby, które wyremontują zawaloną drogę. Piaski nie są wyjątkiem. Mamy wiele miejsc, które wymagają takiego remontu.
Mieszkańcy są oburzeni. - O jakiej naprawie oni mówią - denerwuje się pan Jerzy. - Przyjechały dwie ciężarówki, wysypały tu jakiś gruz, obstawiły pachołkami dziurę i pojechały. Czy tak naprawia się drogi? To samo zrobili w sierpniu ubiegłego roku i teraz mamy tego konsekwencje.
MON
See less See more
Przy okazji może ktoś cyknie jakieś nowe foty z tej obwodnicy
z gazety KL:

z cyklu nowoczesność w domu i zagrodzie :bash:
See less See more
Lmac said:
Obwodnica Piask (miasta Piaski) w ciągu dróg krajowych 12...
Nie otwieraja mi sie te zdjecia.
Ma ktos moze fotki tego odcinka?
Nie jestem pewien ale chyba filmik z mojego podpisu właśnie przedstawia tą trasę.
Właściwie ostatnie 10 sekund z tego filmiku to obwodnica Piask. Wcześniejszy fragment to zmasakrowana dwupasmówka Lublin-Piaski.

A zdjecia faktycznie nie działają.
Fajny filmik --:) tylko jak na tak duża prędkość dość niskie obroty
PS na kiedy planuja przebudowe tego odcinka na S-ke??
Polonez miał tak niskie obroty ponieważ pod maską miał silnik diesla!!
pod koniec tego tygodnia zrobię sobie wycieczkę rowerową w tamte strony - obiecuję fotorelację ;)
Obwodnica czego? Piask? Może jednak Piasków? Zajrzeć do słownika, to żadna robota chyba: http://so.pwn.pl/slowo.php?co=piaski

To jest klasyczny przykład hiperpoprawności... :runaway:
G
Sadze ze w tym wypadku obwodnica Piask jest forma poprawna. Polonista nie jestem, ale przy nazwach miejscowosci ortografia nie zawsze wskazuje poprawna forme.
Obwodnica Piaskow moglaby wskazywac ze jest to obwodnica terenu z piaskiem.

A co do tematu. To choc zdjec nie ma, ale ten filmik z polonezem nie pokazuje zbyt dobrej nawierzchni tej drogi tak szybko po budowie. A moze ten obraz taki nie wyrazny.
na pewno PIASK...nie spotkałem sie nigdy z użyciem Piasków - nikt tu tak nie mówi ;)
ervinn said:
na pewno PIASK...nie spotkałem sie nigdy z użyciem Piasków - nikt tu tak nie mówi ;)
Oczywiście, że PIASK!!! To jest lokalna odmiana, ale wszyscy tak mówią! Słownik tu nic nie da :D Zawsze odmieniało sie u nas "do Piask" i niech tak zostanie.
Własnie to, co @jacekq proponuje, to jest klasyczny przykład hiperpoprawnosci ;)
ervinn said:
pod koniec tego tygodnia zrobię sobie wycieczkę rowerową w tamte strony - obiecuję fotorelację ;)
Oby pogoda dopisala. :)
Poszperalem po dysku i zdjecia sa ponownie dostepne.

Patryjota said:
kiedy planuja przebudowe tego odcinka na S-ke??
Kurier z 20.05.2006

REGION

– Koncepcja drogi ekspresowej Lublin – Piaski już jest opracowana i zatwierdzona – poinformował nas Władysław Rawski, wicedyrektor lubelskiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad.

Wzmocniona zostanie konstrukcja nawierzchni do nacisku 11,5 ton na oś. Skrzyżowania będą bezkolizyjne.
Po modernizacji, od strony Lublina, będą trzy bezkolizyjne węzły drogowe: „Witosa”, „Świdnik” i „Mełgiewska”. Dwa pierwsze znajdą się w ciągu drogi nr 12, a trzeci – obwodnicy Lublina.
Wjazd od ul. Witosa w Lublinie do alei Lotników Polskich w Świdniku zostanie poprowadzony nową trasą. Ma się ona rozpoczynać w sąsiedztwie stacji dystrybucji gazu ziemnego w Kalinówce i poprowadzi do Lotników Polskich. Będzie to węzeł dwupoziomowy. Węzeł „Świdnik”, także dwupoziomowy, powstanie w Krępcu, w sąsiedztwie skrzyżowania z drogą do Mełgwi i połączy tę część ekspresówki Lublin – Piaski z ul. Kusocińskiego.
Węzeł „Mełgiewska” powstanie na przecięciu ul. Mełgiewskiej z obwodnicą lubelską i poprowadzi do Świdnika wzdłuż drogi przez Zadębie. Roboty ruszą w 2008 r. AŁ
See less See more
1 - 20 of 103 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.