SkyscraperCity Forum banner

[S14] Zachodnia Obwodnica Łodzi [drogi dojazdowe = osobny wątek]

3615124 Views 10424 Replies 706 Participants Last post by  Koofra
Ściągnałem PDFa z strony gddkia i przerobiłem według danych które mam:

ps. Po otwarciu obrazka w nowej karcie powinna być cała rozdzielczość.

https://i.imgur.com/DvGKnnA.gif

Zachodnia obwodnica Łodzi:
Przebieg (bardzo duża mapa): http://www.s14-slowik-lublinek.pl/files/oz/orient.jpg

---------------
Obwodnica Pabianic:

Sztywny termin zakonczenia budowy: 30/11/2011
^^

Wyciąg z ogłoszenia o przetargu na obwodnicę Pabianic:

Obiekty inżynierskie w ciągu DK14 bis i S14 objęte zamówieniem:
- Wiadukt WS1 w ciągu DK 14 BIS w km 61+764,42 na węźle „Ruda”;
- Wiadukt WD2 w ciągu ul. Rypułtowickiej w km 64+840,20 DK 14 BIS;
- Most MS3 w ciągu DK 14 BIS w km 65+695,55 nad rzeką Dobrzynką;
- Wiadukt WS4 w ciągu DK 14 BIS w km 66+435,49 nad linią kolejową relacji Łódź Kaliska – Tulpice;
- Wiadukt WD6 w ciągu drogi gminnej w km 67+335,69 S14;
- Wiadukt WD7 w ciągu drogi powiatowej w km 68+595,74 S14;
- Wiadukt WD8 w ciągu ul. Lutomierskiej w km 69+003,24 S14;
- Wiadukt WD9 w ciągu drogi gminnej w km 70+209,51 S14;
- Wiadukt WD10 w ciągu drogi powiatowej w km 71+485,66 S14;
- Wiadukt WD11 w ciągu drogi powiatowej w km 72+485,13 S14;
- Przejście PZ12 dla zwierząt nad obwodnicą Pabianic w km 73+462,00 S14;
- Wiadukt WD13 w ciągu drogi gminnej w km 74+673,01 S14;
- Wiadukt WS14 w ciągu S14 w km 76+142,20 oraz obiektów WD-14A i WD-14B w ciągu łącznic nr 17 i 18, nad
linią kolejową relacji Łódź Kaliska – Tulpice;

nałożyłem te obiekty na mapkę, żeby mniej więcej zobrazować co gdzie będzie (pod WD5 kryje się tzw węzeł "lublinek" łączący DK14-bis z S14:

Żródło: http://s14n.republika.pl/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wiekszość materiałów pochodzi ze strony http://www.lodzkie.autostrady.prv.pl, tam tez można znaleść dokładniesze opisy i wiecej mapek.

Pojawily sie nowe dokladniejsze mapki przebiegu zachodniej obwodnicy Łodzi.

Dla przypomnienia - mapka pogladowa pokazujaca obwodnice Łodzi:

Najwczesniej, juz w polowie roku oddana zostanie autostrada A2, biegnąca na północ od Łodzi, w latach 2008-2010 powinna zostac ukonczona autostrada A1 (na wschod od Łodzi)

Nieco pozniej pojawią się S8 - obwodnica poludniowa oraz S14 - obwodnica zachodnia.

Droga ekspresowa - S14, zachodnia obwodnica Łodzi

pierwsza mapka pokazuje połączenie dróg S14 z A2. Bedzie to jednoczenisnie dojazd doltniska Lublinek.

poniżej znajdują się wybrane powiekszenia (numerki z mapy powyzej)

Wezeł "Emilia" (1)

Wezeł "Zgierz - Lućmierz" (3)

Przebieg obwodnic na wysokosci Zgierza (4)

Wezły "Zgierz-Aleksandrów" i "Łódź - Północ" (5)

Wezeł "Łódź - Teofilów" (6)

Węzeł "Aleksandrów - Konstantynów" (9)

wezeł "Retkinia" (10)

Wezel "Retkinia" (11)

mapka pokazujaca dojazd do Lotniska Lublinek. (10a)

wezeł "Łódź Południe" (12)

Realizacja z podzialem na etapy:

Fantastyczne zdjęcia bebe.2006 :eek:kay:

Pozwoliłem sobie na mały retusz jednego z tych zdjęć (porawienie kontrastu i koloru, tak by był lepszy widok) oraz zaznaczenie na nim wszystkich najważniejszych obiektów na trasie S14 i S14bis. Mam nadzieję, że autor nie będzie miał mi tego za złe :)

See less See more
6
1 - 20 of 10425 Posts
Trudno o dobr¹, wiarygodn¹ mapkê. Oto jedna z serwisu £ódzkiego Urzêdu Wojewódzkiego:

Nie jest najnowsza, nie do koñca czytelna, ale inne, jakie spotka³em sa jeszcze gorsze ;-)
See less See more
KRN¥BRNY said:
Gmina zobowi¹za³a siê do wykupienia na terenie miasta dzia³ek pod ³¹czniki do S14; pozosta³e prace sfinansuje i bêdzie nadzorowaæ GDDKIA.
Proponuje aby Bartas2004 zaznaczyl teraz na mapie odcinki finansowane przez gmine/miasto jednym kolorem, a odcinki finansowane przez GDDKiA innym kolorem
duzer said:
Proponuje aby Bartas2004 zaznaczyl teraz na mapie odcinki finansowane przez gmine/miasto jednym kolorem, a odcinki finansowane przez GDDKiA innym kolorem
Ale drogi dojazdowe buduje gmina i prócz tego wykupuje działki pod obwodnice na obszarze Łodzi. Czy w Wawie też tak bedzie? Jeśli tak to nie odezwę się wiecej na ten temat!!

A swoją drogą to mogę śmiało powiedzieć że terminy są mało realne. Ciekawe kiedy bedzie decyzja lokacyjna, wykup gruntów, procesy, badania archeologiczne itd. Jak w 2009 ruszy to będzie dobrze
duzer said:
Jezeli to co tu piszą przestanie byc kielbasa wyborcza a stanie sie faktem przestane sie czepiac warszawskich dojazdowek. Tak jak napisalem w ktoryms z watkow o warszawskich dojazdowkach
Chcialem zauwazyc ze w tych planach jest nie tylko A 2 do stolicy a rowniez wylotowki na polnoc i poludnie warszawy i to jest przegieciem bo w innych miastach takie cos jak np. wezel piechocinski finansuje sie z budzetu miasta. Jak w lodzi oprocz A2 zbuduja rowniez polaczenie wezla emilia z lodzia to sie nie bede odzywal.
Bartas2004 said:
Jezeli to co tu pisz¹ przestanie byc kielbasa wyborcza a stanie sie faktem przestane sie czepiac warszawskich dojazdowek.
Ok, wiêc w takim razie proponujê z dalsz¹ dyskusj¹ na ten temat wstrzymaæ siê do czasu, kiedy oka¿e siê co z tych wszystkich planów wysz³o... :cheers:
Mam nadziejê, ¿e za kilka latek nie bêdziemy tak emocjonalnie ju¿ do tego wszystkiego podchodziæ, poniewa¿ wszyscy na tym forum bêdziemy mieli ju¿ swoje wymarzone autostrady, dojazdy do nich i obwodnice...
:banana: :cool: :carrot:
Szkoda, że ten ring zapowiada się tak mało foremnie. Możnaby jeszcze wybudować jedną S, łącząsą S14 z S8 i biegnącą między Łodzią a Pabianicami - podejrzewam, że w obecnie proponowanym układzie i tak część kierowców będzie wybierało drogę przez Łódź (np. ci z jadący Piotrkowa w kierunku Poznania - kawałek A1 potem przez miasto do S14 i do A2).
Takie były plany, teraz zmieniły się nieznacznie:
http://www.lodzkie.autostrady.prv.pl/plany.html
Poszukajcie, jest kilka ciekawych
[Łódź] S14

Z gazety:
W poniedziałek władze miasta, województwa i Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad w obecności premiera Marka Belki podpiszą porozumienie o budowie zachodniej obwodnicy Łodzi

S14, czyli zachodnia obwodnica Łodzi, ominie Pabianice, przetnie przedmieścia Konstantynowa Łódzkiego i Aleksandrowa Łódzkiego, przejdzie obok Zgierza i wpadnie w krajową "jedynkę" tuż przy autostradzie A2.

Dotarliśmy do porozumienia, które dziś podpiszą: prezydent Łodzi, wojewoda łódzki i dyrektor Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. Na uroczystości będzie też premier Marek Belka. W dokumencie opisano szczegółowo, jak będzie przebiegać droga ekspresowa S14. Jej zbudowanie pozwoli zamknąć cały pierścień dróg wokół Łodzi, Pabianic i Zgierza oraz wyprowadzić przejazdy tranzytowe poza miasto. Ostatecznie pierścień wyglądać będzie tak: z północy: A2, ze wschodu: A1, z południa: S8 i z zachodu właśnie S14. Zachodnia obwodnica miasta podzielona jest na cztery odcinki:

* południowy (I) połączy drogę krajową nr 14 w Dobroniu z ul. Pabianicką w Łodzi aż do skrzyżowania z ul. Chocianowicką;

* środkowy (III) od obwodnicy Pabianic do ul. Maratońskiej (umożliwi to dojazd do fabryki Gillette i lotniska na Lublinku);

* środkowy (IV) od węzła Łódź-Teofilów do ul. Maratońskiej;

* północny (II) od krajowej "jedynki" tuż przy autostradzie A2 aż do węzła Łódź-Teofilów; wraz z łącznikami do ul. Szczecińskiej i drogi krajowej nr 71.

Najwcześniej, bo w 2008 r., ruszy budowa południowego odcinka. Łódź zobowiązała się do wykupienia działek, przygotowania dokumentacji budowlanej i pozwolenia na budowę oraz przebudowy ulic dochodzących do S14. Pozostałe prace sfinansuje i będzie nadzorować GDDKiA.

Włodzimierz Tomaszewski, wiceprezydent Łodzi, gdy trwały jeszcze negocjacje, powiedział "Gazecie", że to będzie wzorcowy układ obwodnic wokół Łodzi. W jego obrębie znajdzie się prawie 1,5 mln mieszkańców. - Można go określić łódzkim ringiem - stwierdził Tomaszewski.

Harmonogram prac na S14:

* południowy (I): 2008 - 2011

* północny (II): 2009-2011

* środkowy (III): 2012-2014

* środkowy (IV): 2013-2015.

Szkoda, że cała obwodnica ma być gotowa dopiero za 10 lat.
See less See more
piortek said:
Szkoda, że cała obwodnica ma być gotowa dopiero za 10 lat.
Calkowicie sie z tym zgadzam, szkoda...
A czy masz moze wiecej informacji na ten temat?
Glownie chodzi mi o to jak ma wygladac ta droga, wiem, ze bedzie miala charakter drogi S, ale czy bedzie miala jedna, czy 2 jezdnie i jaka bedzie jej dlugosc?
Nie wiem nic więcej. Pierwszy raz widziałem jakieś konkrety na ten temat. Wcześniej myślałem, że to w ogóle jakaś nierealna przyszłość. Na gazeta.pl są ciekawe komentarze, min. kogoś, kto chyba się znalazł na trasie tej drogi. Zamieścił on też jakiś obrazek, ale niewiele tam widać (http://www.y-web.prv.pl/drogi/S14t.jpg).
bedzie to droga dwujezdniowa z bezkolizyjnymi skrzyzowaniami - slimakami, co wlasnie widac na w/w projekcie
Wklejam dwie mapki S14:

druga ukazuje S14 i cały "łódzki ring" :)
See less See more
2
s

Bardzo dobrze ze powstanie ta droga mysle ze ko?oniej rozwina sie dzielnice przemys?owe lodzi jurz sie tworzy zalazek na nowym juzefowie

http://www.y-web.prv.pl/drogi/S14t.jpg Wezel teofilow
^ taa! tylko co, do cholery, na tym projekcie robi SPO? :bash:

przecież ma to być droga kat. S, do tego obwodnica...
smar said:
^ taa! tylko co, do cholery, na tym projekcie robi SPO? :bash:

przecież ma to być droga kat. S, do tego obwodnica...
co to jest S. P. O? Sektorowy Program Operacyjny?
SPO - Stanowisko Poboru Opłat
Ale ja mysle, ze to musi byc jakas pomylka, albo SPO tutaj oznacza co innego. Nie wiem, ale rzeczywiscie opłaty na obwodnicy S, to troche dziwne. Ale bez nerwow, wszystko na pewno sie wyjasni. :)
Do niczego oprócz terminu realizacji nie można się przyczepić.
DJP said:
SPO - Stanowisko Poboru Opłat
Ale ja mysle, ze to musi byc jakas pomylka, albo SPO tutaj oznacza co innego. Nie wiem, ale rzeczywiscie opłaty na obwodnicy S, to troche dziwne. Ale bez nerwow, wszystko na pewno sie wyjasni. :)
No wlasnie. Poza tym ja bym nie byl taki pewny, co do tego skrotu - zwykle uzywalo sie PPO - Punkt Poboru Oplat, a nie Stanowisko.. Wiec moze jednak skrot ten znaczy co innego?;) Bo jakos nie widze mozliwosci pobierania oplat na drodze ekspresowej (ktora jest w dodatku obwodnica)..

pozdr!
eh niema to jak sie do szczegu?u przyczepi? :p
1 - 20 of 10425 Posts