SkyscraperCity Forum banner

[S17] Wschodnia Obwodnica Warszawy

3923692 Views 10627 Replies 656 Participants Last post by  bronco10
Poproszono osobę z Siskomu o czynienie honorów ;)

Całościowy opis inwestycji od 2005 roku aż po rok 2023, jej problemów, rys historyczny, prawny i społeczny opracował user @Lombat czyli Daniel Radomski.
Na jego prośbę wrzucam to opracowanie w formie linku, jest zbyt długie by je kopiować do tego posta:

See less See more
  • Like
Reactions: 4
1 - 20 of 10628 Posts
Trzeba było jeszcze przyczepić "pinezkę" w miejscu gdzie stoi dom ministra Szyszki:lol:

W imieniu ludu pracującego Warszawy dziękuję za założenie/wyodrębnienie wątku.
Może napisać jeszcze w pierwszym poście parę słów ogólnej informacji o WOW, np. o roli w ringu ekspresowym?
Ten W3 coraz bardziej mi się podoba. Przy okazji objeżdżania Warszawy byłaby wycieczka krajoznawcza.

Widzę, że stronę o WOW trzeba będzie podrasowić.
Przebieg W3 jest genialny. :lol:
A który wariant został ostatecznie wybrany? Bo jakoś nie mogę się doczytać.
^^

WIIIA

Po analizie wszystkich dostępnych wariantów i przeprowadzeniu szerokich konsultacji społecznych wydałam postanowienie uzgadniające realizację Wschodniej Obwodnicy Warszawy według wariantu WIIIA – poinformowała Minister Rozwoju Regionalnego Grażyna Gęsicka podczas konferencji prasowej, która obyła się 10 lipca 2007 r.
żródło:
http://www.mrr.gov.pl/Aktualnosci/Archiwum/Strony/konferencja_decyzja_WOW.aspx
^^ który to, jak sama nazwa wskazuje, jest konsensusem pomiędzy wariantami W1 oraz W2 ;)
Według tego wariantu trasa będzie miała długość 19,2 km.
Takie informacje jak wybrany wariant, długość i stan zaawansowania przygotowań powinny być w pierwszym poście.
W3 to zasluga bylego ministra Sz? Czy istnial wcześniej?
W3 to zasluga bylego ministra Sz? Czy istnial wcześniej?
Istniał. Wymyslił go obecny wiceprezydent Warszawy, gdy był jeszcze burmistrzem Wesołej.
^^ czyli tak i czy inaczej wariant made by NIMBY ;)
^^^^
Gdyby powstał W3, to wątek o "kretynizmach" wypadałoby już tylko zamknąć po wklejeniu jego mapy. Nic lepszego nie miałoby szans się w nim pojawić.
I jeszcze przez środek lasu, bomba...
ale minister szyszko(szyszka) miał by spokój...
przecież to jest najważniejsze przy projektowaniu obwodnicy warszawy, czyż nie?!
Rozprawa w WSA odbędzie się w sierpniu, czy możemy przypuszczać, że po zaakceptowaniu wniosków płynących obficie z NSA sprawa DŚU zostanie zamknięta? Czy jednak WSA może teraz zająć się argumentami mieszkańców, którymi nie zajął się wcześniej (z okazji uwalania w oparciu o niewyraźny podpis minister Gęsickiej).

Edit:
Podobne pytanie zostało zadane przedwczoraj Gdaczkowi, więc zapewne odpowiedź nie jest taka oczywista ;)
Rozprawa w WSA odbędzie się w sierpniu, czy możemy przypuszczać, że po zaakceptowaniu wniosków płynących obficie z NSA sprawa DŚU zostanie zamknięta? Czy jednak WSA może teraz zająć się argumentami mieszkańców, którymi nie zajął się wcześniej (z okazji uwalania w oparciu o niewyraźny podpis minister Gęsickiej).

Edit:
Podobne pytanie zostało zadane przedwczoraj Gdaczkowi, więc zapewne odpowiedź nie jest taka oczywista ;)
Czy możesz przybliżyć o jakie argumenty chodzi mieszkańcom?, gdyż sądy administracyjne według wyroku NSA zajmują się:
Naczelny Sąd Administracyjny wskazał, że rolą sądu administracyjnego jest dokonanie oceny, czy zaskarżony akt lub czynność organu administracji jest zgodna z prawem

Źródło: www.monitoprawniczy.pl
Natomiast rolą sądów administracyjnych NIE jest (wyrok NSA):

nie pełni on funkcji organu kontroli realizowanej w administracyjnym toku instancji.

Źródło: www.monitorprawniczy.pl
Czy możesz przybliżyć o jakie argumenty chodzi mieszkańcom?, (...)
W rejonie warszawskim sądownictwo administracyjne jest wykorzystywane na każdym etapie procedur do blokowania inwestycji, a przynajmniej ich przewlekanie.
W rejonie warszawskim sądownictwo administracyjne jest wykorzystywane na każdym etapie procedur do blokowania inwestycji, a przynajmniej ich przewlekanie.
Z tego to ja sobie zdaję sprawę, tylko zdziwiło mnie, jak kolega napisał o rozpatrywaniu argumentów mieszkańców, gdyż sądy administracyjne są "ringiem" raczej dla prawników, niż dla zwykłych ludzi.

Ps. Wyrok na który się powołałem jest datowany na 06.03.2009r., okreslający zakres działania sądów administracyjnych.

Pozdrawiam!
To jest z "Gazety", niezależnie od profesjonalizmu dziennikarzy zapamiętałem to sformułowanie:

„Gazeta” dowiaduje się, że wielomiesięczne prace poprzedzające
budowę trasy najpewniej trzeba będzie zacząć od początku. Sąd
Administracyjny w Warszawie uchylił postanowienie minister Gęsickiej
sprzed roku. Co ciekawe, przyczyną wcale nie były rzekome błędy
wskazywane przez odwołujących się mieszkańców Wesołej.
Skład
sędziowski pod przewodnictwem Krystyny Napiórkowskiej dopatrzył się
za to innych uchybień: • minister Gęsicka nie podpisała się
czytelnie na postanowieniu (czyli niezgodnie z przepisami), •
minister wybrała wariant, o który nie wnioskowali drogowcy, • dwie
osoby z 35, które się odwoływały, nie podpisały swoich wniosków, a
ministerstwo nie zwróciło im na to uwagi.
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=81184812&v=2&s=0

Czy WSA może odgrzebać starego trupa w ramach ponownego rozpatrzenia sprawy?
Czy mała rybka może zablokować inwestycje.
:bash:

A choćby miało przebiegać obok. Niech MŚ przeniesie se rybki choćby w Śniardwy, byle, cholerka, zacząć budowę. Skończy się kiedyś dzień dobroci dla zwierząt, tym bardziej dla michnikowszczyzny!
Obawiam się, że dzień dobroci dla zwierzontek dopiero się rozkręca. Zwróćcie uwagę, jak Komisja Europejska serio (aż do przesady) traktuje ochronę przyrody. Co gorsza, zamiast ministra NIMBY mamy ministra ptaszków i rybek, który najchętniej to całą Polskę mianowałby obszarem Natura 2000 (mówię oczywiście o ministrach środowiska). Wg mnie jedyną bronią na to byłoby podzielenie administracyjnie WOW na 2 odcinki: od Marek do węzła Drewnica (I odcinek, S8) i od węzła Drewnica do węzła Lubelska (II odcinek, S17). Przynajmniej budowa S8 Marki-Radzymin byłaby niezależna od fochów tych z Wesołej.
1 - 20 of 10628 Posts