Według danych GDDKiA decyzje środowiskowe dla wszystkich odcinków S2 powinny być wydane do lipca. Moje pytanie dla osób obeznanych - czemu nie można przygotowywać dokumentacji środowiskowej dla całej S2, tylko musi to być robione odcinkami?
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=21414628&postcount=436Wojewoda podpisał decyzje dotyczące budowy obwodnicy Warszawy
(PAP, dd/04.06.2008, godz. 17:28)
Wojewoda mazowiecki Jacek Kozłowski poinformował na konferencji prasowej o podpisaniu decyzji dotyczących rozbudowy Trasy Toruńskiej (S8) oraz budowy odcinka drogi ekspresowej S2 od ul. Puławskiej do lotniska, które wejdą w skład obwodnicy Warszawy.
Inwestycje będą realizowane przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad. Jak poinformował dyrektor mazowieckiego oddziału GDDKiA Wojciech Dąbrowski, budowa ok. 7,5-kilometrowego odcinka drogi ekspresowej S2 na odcinku od węzła Lotnisko do węzła Puławska wraz z odcinkiem łączącym węzeł Lotnisko z węzłem Marynarska, rozpocznie się prawdopodobnie na przełomie października i listopada.
"Staramy się przyspieszać wydawanie decyzji związanych z budową obwodnicy. Czekamy na decyzje odpowiednich instytucji dotyczących pozostałych odcinków, ale tam, gdzie możemy, działamy, skracamy procedury, nie pomijając oczywiście konsultacji społecznych i innych niezbędnych etapów" - mówił Kozłowski.
Jak wyjaśnił, budowa drogi umożliwi alternatywne w stosunku do ulic Rzymowskiego i Marynarskiej - na których jest duży ruch - połączenie południowych dzielnic Warszawy (Ursynów, Ochota, Piaseczno, Wawer), a także ułatwi dojazd na lotnisko.
...
"Będziemy starali się minimalizować (...) niedogodności, ale bez nich nie da się przeprowadzić żadnej inwestycji" - przekonywał Kozłowski. Dodał, że najbliższe kilka lat będzie w Warszawie okresem intensywnych prac modernizacyjnych i remontowych, więc trzeba się przygotować na utrudnienia w ruchu. "Ale chodzi o to, żeby stolica była miastem przejezdnym i była sprawna komunikacja" - podkreślił wojewoda.
Zauważone na bramie ogródków działkowych w Ursusie:
![]()
A czy jest tam droga o odpowiedniej klasie (minimum G) która może mieć powiązanie z trasą ekspresową ? Drogi niższych klas nie mogą mieć powiązań z S-kami.O tej wersji S7 wiem. Ale zastanawiam się co będzie nim zostanie podjęta decyzja o ewentualnej budowie S7 na trasie Lotnisko-Tarczyn. Czy bedzie tymczasowy wjazd od strony Dawid
Jezeli wierzyc w te rysunki, to Wirazowa bedzie przedluzona do Kinetycznej. A miedzy Kinetyczna a Baletowa bedzie lokalny lacznik wiaduktem nad obwodnica. Ciekawe tylko, kiedy, bo tego odcinka obwodnicy jeszcze w tym etapie nie beda budowac...Stopniowe przejście do Baletowej byłoby dobre. Ja myślałem o lokalnym rozwiązaniu. Może udałoby się przecisnąć od strony Dawid jakiś przesmyk pod węzłem w kierunku ulicy Zatorze (wschodnia strona torów kolejowych) bez połączenia z S-kami. Tylko dla umożliwienia lokalnego ruchu pomiędzy Dawidami(ul.Kinetyczna) i Kłobucką/Poleczki. To bardzo popularny bezkorkowy wjazd do Warszawy, chociaż głównie drogami, które kiedyś były źwirówkami
Jeśli dobrze rozumiem notatkę na stronie http://www.gddkia.gov.pl/article/od...59a76/id_art/5deb7c5849ee7096581540c1e9c24528 to tak to będzie wyglądało - http://eurostrada.pl/S7_WG/WARIANT_III_1_25000_ARKUSZ_1.pdfCzyli co, najbliższy zjazd na drogi lokalne będzie przez węzeł Al. Krakowaska lub przez zapchany węzeł Puławska??
A nie może S79 się skończyć przekreślonym znakiem samochodzika, przejść w drogę krajową, a ta się skrzyżować z ul. Baletową?
czasem tez tamtedy jeżdżę, ale obawiałbym się dużego wzrotstu ruchu na raszyńskiej a później baletowej. Dopóki nie zostanie zbudowana s2 na odcinku przynajmniej od aleji krakowskiej do puławskiej lub tzw.: "obwodnica raszyna" s 7/8 to byłby sposób ominięcia korków w Raszynie: wjazdu do miasta od strony puławskiej bądź na wyoskości marynarksiej bądź dla tranzytu puławskiej i dalej sikorskiego, więc sam nie wiem czy mieszkańcy Dawid/ Rybia byliby szczęśliwi.Jezeli wierzyc w te rysunki, to Wirazowa bedzie przedluzona do Kinetycznej. A miedzy Kinetyczna a Baletowa bedzie lokalny lacznik wiaduktem nad obwodnica. Ciekawe tylko, kiedy, bo tego odcinka obwodnicy jeszcze w tym etapie nie beda budowac...
Będzie. Z tym, że lwią część prac ma wykonać ZDM, więc .... może być różnie.Czy w pierwszym etapie będzie budowany węzeł Puławska?
Zalinkowałes starą koncepcję.Pytam się, bo ten węzeł ma kolizyjny lewoskręt (prawoskręty chyba też?) w każdą stronę