Nie publikują oraz odmówili podawania jak prosiłem bezpośrednio.ktoś wie czemu b.d. zaawansowania rzeczowego dla Zadania 3?
Wiadomo czemu? Chyba normą jest przy inwestycjach GDDKiA publikowanie tych danych - powiem szczerze, że dotychczas myślałem, że to właśnie inwestor tego wymaga?Nie publikują oraz odmówili podawania jak prosiłem bezpośrednio.
Jak późno złożyli wniosek, to późno dostali pozwolenie. Jak złożyli same okładki (bo musieli coś złożyć, bo kamień milowy) to też późno dostali pozwolenie.Tam pójdzie przedłużka na 100%. Zobacz, kiedy otrzymali pozwolenie.
Rozumiem, że chodzi o nakład rzeczowy? Z ciekawości - jak to wyliczyłeś? BTW, projekt to finansowo 6% całego kontraktu.Zakładam, że tak jak dla pozostałych odcinków, projekt to około 18% całego kontraktu.
a czasowo wiesz jaki to procent?Rozumiem, że chodzi o nakład rzeczowy? Z ciekawości - jak to wyliczyłeś? BTW, projekt to finansowo 6% całego kontraktu.
Jeśli tak jest, to być może inaczej trzeba wytlumaczyć rozpoczęcie budowy z 17-18% zaawansowaniem finansowym, a mianowicie zaliczką. Być może dlatego zaawansowanie finansowe w zad 2 wyprzedza tak znacznie to rzeczowe. W Zad 1 tego nie ma i moje założenie jest znacznie przesadzone.Rozumiem, że chodzi o nakład rzeczowy? Z ciekawości - jak to wyliczyłeś? BTW, projekt to finansowo 6% całego kontraktu.
Żeby jeszcze ci pokomplikować obliczenia, to jeszcze dodam, że wejście wykonawcy na plac budowy wcale nie oznacza, że projekt jest w całości (albo chociaż prawie w całości) gotowyW zadaniu 1 i 2 wchodząc ze ZnRIDem na plac budowy wykonawcy podali finansowe 17 i 18%.
Z tego co pamiętam PORR walczył i chyba nadal walczy z archeo... "składanie okładek" to nie przy tej skali inwestycji, nie sądzę aby nomen omen solidna firma robiła sobie cyrki na takiej budowie, a tym bardziej sugerowanie, że późno złożyli to późno mają. Z moich informacji od zaprzyjaźnionego człowieka z zad1 to po Wałczu pełna moc idzie na S6 i trzymam kciuki, żeby im sprzyjało bo to w interesie całego odcinka Gdynia -BP.Jak późno złożyli wniosek, to późno dostali pozwolenie. Jak złożyli same okładki (bo musieli coś złożyć, bo kamień milowy) to też późno dostali pozwolenie.
Tak więc to nie znaczy że nie ich wina i z automatu im się należy przedłużka. Nie znaczy to też że ich wina. Po prostu przestrzegam przed automatycznym zwalaniem na jakiś urząd...
Rozumiem, że chodzi o nakład rzeczowy? Z ciekawości - jak to wyliczyłeś? BTW, projekt to finansowo 6% całego kontraktu.
Być może, ale związku z późno wydanym ZRiDem powyższe nie ma.Z tego co pamiętam PORR walczył i chyba nadal walczy z archeo...
Składanie okładek to zwłaszcza przy tej skali inwestycji. Po prostu terminy są szalone i część koniecznej papierologii jest dorabiana już w trakcie procedowania wniosku. Jednym idzie sprawniej, drugim mniej."składanie okładek" to nie przy tej skali inwestycji,
Każda firma jest solidna, dopóki nie zbankrutuje.nie sądzę aby nomen omen solidna firma robiła sobie cyrki na takiej budowie, a tym bardziej sugerowanie, że późno złożyli to późno mają.