Zakopianka. Koniec znienawidzonego przez kierowców skrzyżowania

Projekt przebudowy skrzyżowania będzie jeszcze podlegał licznym uzgodnieniom, dlatego jego ostateczny kształt może się różnić od przedstawionej w załączniku koncepcji.
Zadanie jest realizowane na podstawie porozumienia zawartego 5 października 2020 r. pomiędzy GDDKiA, burmistrzem Miasta i Gminy Myślenice oraz Zarządem Powiatu w Myślenicach. Zgodnie z tym porozumieniem GDDKiA zleciła opracowanie kompleksowej dokumentacji i zapewniła udział przedstawicielom gminy i powiatu w projektowaniu i wyborze najkorzystniejszego wariantu przebudowy skrzyżowania. W ramach zobowiązań finansowych powiat zapewnia 2 mln zł a gmina 500 tys. zł na realizację robót budowlanych. Ponad 31 mln zł szacunkowych kosztów inwestycji pokryje GDDKiA.
Harmonogram inwestycji:
· przygotowanie materiałów do decyzji środowiskowej i jej uzyskanie – 2021 r.
· uzyskanie zgody na realizację (ZRID) – 2022 r.
· realizacja robót budowlanych – lata 2023-2024
Odpowiedź na to pytanie znajdziesz po wschodniej stronie Krakowa (Niepołomice, Bochnia, Brzesko).Delikatny OT. Pytanie-na ile zwiększyła by się się suburbanizacja na południe od Krakowa, gdyby w śladzie Zakopianki szła ekspresówka. Mam na myśli na południe od Mogilan. Zapewne wiele osób chciałoby zamieszkać np. w Myślenicach, ale znając koszmar tej drogi, dali sobie siana.
Często spotkałem się z przetargiem dwuetapowym gdzie w drugim etapie są "negocjacje" czyli obniżasz o jakąś kwotę swoją ofertę.Budowa węzła drogowego w miejscowości Jawornik w ciągu DK7 - dokumentacja, ZRID, nadzór
Wybrano najkorzystniejszą ofertę.
Z czego wynika różnica w kwotach oferty złożonej, a wybranej?
![]()
![]()
Podobna drobna różnica (615 PLN) była w przypadku przetargu dla Krzyszkowic.
Wiele osób już zamieszkało i tworzy koszmar tej drogi.Delikatny OT. Pytanie-na ile zwiększyła by się się suburbanizacja na południe od Krakowa, gdyby w śladzie Zakopianki szła ekspresówka. Mam na myśli na południe od Mogilan. Zapewne wiele osób chciałoby zamieszkać np. w Myślenicach, ale znając koszmar tej drogi, dali sobie siana.
Zarabie to de facto dzielnica Krakowa obecnie (choć nie od wczoraj). S7 na południe od Myślenic otworzyło za to proces "domkoletniskowania" rejonu Stróży w stronę Pcimia.Wiele osób już zamieszkało i tworzy koszmar tej drogi.
Dla pełniejszego obrazu dopisałbym około 700 rannych. Ja też bym ich do ofiar zaliczał, bo te wypadki powodują często wyłączenie na jakiś czas tych ludzi z życia, a część z nich zostaje kalekami do końca życia.Fakt, coś mnie "poniosło".
Wypadków tygodniowo jest około 582, a ofiar około 55 (dane policji za 2019)
Znam ludzi, którzy z Krakowa wyemigrowali do Niepołomic głównie z powodu cen domów/działek i to przed powstaniem węzła Niepołomice na A4.Odpowiedź na to pytanie znajdziesz po wschodniej stronie Krakowa (Niepołomice, Bochnia, Brzesko).
Masz linka do autorki to możesz zapytać.Ciekawe te mapki, np. relacje z Andrychowa do Kęt i Wadowic...i tu się zastanawiam czy ludzie dojeżdżają do pracy do Andrychowa, czy z Andrychowa do pracy do Kęt i Wadowic. Raczej chyba ta pierwsza opcja, ale nie wiem, no bo tam nie mieszkam.
Oferty po złożeniu są weryfikowane. Czasem zdarzają się omyłki rachunkowe w ofercie (kosztorysach), które Zamawiający poprawia i przez to cała kwota się zmienia.Budowa węzła drogowego w miejscowości Jawornik w ciągu DK7 - dokumentacja, ZRID, nadzór
Wybrano najkorzystniejszą ofertę.
Z czego wynika różnica w kwotach oferty złożonej, a wybranej?
Podobna drobna różnica (615 PLN) była w przypadku przetargu dla Krzyszkowic.