SkyscraperCity Forum banner

[S74/DK9/74] Obwodnica Opatowa

66824 Views 329 Replies 78 Participants Last post by  Patrako
Nie wiem, czy było, ale 23.10.2008 została wydana decyzja środowiskowa z rygorem natychmiastowej wykonalności na:

Budowa drogi ekspresowej S-74 na odcinku południowej obwodnicy Opatowa i dwujezdniowej drogi krajowej nr 9 klasy GP na odcinku zachodniej obwodnicy Opatowa
Źródło: http://www.oos.pl/dus2_drukuj.php?akcja=drukuj
1 - 20 of 330 Posts
szok

excellent, nie wierzę , myslalem ze juz nigdy sie nie zdecyduja na budowe obwodnicy Opatowa co tydzien wlokę się tam za tirami ihaaaa! tylko co dalej S74 nie intersuje mnie tak bardzo jak DK 9 , dzięki za info
http://www.gddkia.gov.pl/article/od...&pr25_przetargi_id=9679&futix=-53544000#trjmp

Opracowanie dokumentacji budowlanej - stadium Projektu Budowlanego - dla zadania: Budowa drogi ekspresowej S-74 na odcinku południowej obwodnicy Opatowa i dwujezdniowej drogi krajowej Nr 9 klasy GP na odcinku zachodniej obwodnicy Opatowa wraz z uzyskaniem - w imieniu inwestora - decyzji o zezwoleniu na realizację inwestycji drogowej (ZRID)
Przy okazji obwodnic i planowanej s74:
Wracając do Opatowa od strony Staszowa widziałem już pierwsze (a może i nie) wiercenia geologiczne w okolicach planowanej obwodnicy. Czy ktoś mi może na jakim etapie jest obwodnica Opatowa?
Jako część s74 znalazłem tylko informacje o DŚU
Czy ktoś może mi powiedzieć co jest z projektem obwodnicy Opatowa w ciągu S74. Od kilku miesięcy śledze uważnie aktualne informacje standii, i jeszcze w marcu projekt mial być gotowy w czerwcu, teraz (akt 20 05 2010) standia podaje gotowy projekt budowlany na listopad 2010.
Od DŚU minęło prawie 2 lata i żadnych nowych wieści.
Zaczynam myśleć że przez Euro 2012 Opatów poczeka na obwodnice jeszcze klika ciemnych lat...
Opatów będzie zapewne tak długo przeciągany, aż przynajmnie minie ten rok, bo już kasy, zwłaszcza po powodzi nie będzie.
Opatów

pytanko, nie wiecie, jaki w końcu wariant wybrano na obwodnicy Opatowa i kiedy ruszą przetargi, bo to chyba będzie kolejny odcinek S74 w budowie po kieleckim
Witam serdecznie. To mój pierwszy post na forum mimo, że odwiedzam je od 6 lat. Chciałbym zamieścić kilka zdjęć z ulicy Kilińskiego w Opatowie ( wspólny przebieg DK74 i DK9) i rozpocząć dyskusję o jakże potrzebnej obwodnicy. Zdjęcia z dnia wczorajszego - 10.11.2011. Według GPR 2010: 13872 pojazdy w tym 3190 samochodów ciężarowych.

Niestety to co widać na powyższych zdjęciach, to coraz częstszy widok w godzinach szczytu...
Jeśli zdjęcia bardziej pasują do wątku o DK74 Opatów - Zamość - Hrubieszów, proszę o przeniesienie.
Witam serdecznie. To mój pierwszy post na forum mimo, że odwiedzam je od 6 lat. Chciałbym zamieścić kilka zdjęć z ulicy Kilińskiego w Opatowie ( wspólny przebieg DK74 i DK9) i rozpocząć dyskusję o jakże potrzebnej obwodnicy. Zdjęcia z dnia wczorajszego - 10.11.2011. Według GPR 2010: 13872 pojazdy w tym 3190 samochodów ciężarowych.
^^Zgadzam sie z tobą - znam tą drogę, bo sam tym ,,skrótem,, jeżdżę od czasu do czasu do Warszawy, zamiast pchać się przez Kielce i na S7. Dlatego uważam RÓWNIEŻ, że Opatów potrzebuje obwodnicy I NA DK9 I NA DK74.
^^Poza godzinami szczytu bardzo często zdarzają się sytuacje, polegające na tym że kierowcy ciężarówek gnają na tym odcinku na złamanie karku, oby tylko zdąrzyć na zielonym... Obwodnica w Opatowie powinna powstać w pierwszej kolejności !!!
^^Poza godzinami szczytu bardzo często zdarzają się sytuacje, polegające na tym że kierowcy ciężarówek gnają na tym odcinku na złamanie karku, oby tylko zdąrzyć na zielonym...

W październiku miały tutaj miejsce trzy zdarzenia - w tym dwa śmiertelne. Ciężarówka wjeżdżająca do Opatowa od strony Kielc uderzyła w dom jednorodzinny - zginął kierowca ( prawie identyczne zdarzenie miało miejsce kilka lat temu - również samochód ciężarowy uderzył w posesję - dwa, może trzy domy dalej... ). Natomiast co do pozostałych dwóch październikowych wypadków - w obu uczestniczyły samochody ciężarowe. I tak potrącono pieszą przechodzącą przez pasy oraz śmiertelnie potrącono rowerzystę.
^^Czyli jak na kierowcę, który jeździ tam średnio kilkanaście razy do roku - moje spostrzeżenia niestety nie były błędne.
Bardzo duże znaczenie ma tutaj ukształtowanie terenu, wjeżdżając do Opatowa z każdego kierunku mamy z górki. Kierowcy nieświadomi zagrożenia rozpędząją się i często kończy się to ostrym hamowaniem, wpadnięciem w poślizg utratą, kontroli nad pojazdem. Wypadki z udziałem poj. ciężarowych mają tam miejsce bardzo często, raz na miesiąc lub dwa. Do tego dochodzi ciasna zabudowa duży ruch pieszych, rowerzystów i poj rolniczych. Kolejny rodzaj wypadków to wyprzedzanie jadących wolno pod górkę załadowanych poj. cieżarowych przez osóbówki... jak wcześniej napisałem ma to miejsce w każdym z kierunków.
W na ul. Kilińskiego są 3 syganlizacje świetlne, które strasznie korkują + brak wydzielonego lewoskrętu na Kraśnik i mamy tragedię. Jadąc w kier Rzeszowa możesz mieć zielone, ale pojazd przed Tobą skręca na Kraśnik i musi przepuścić jadący z przeciwka peleton. Zmiana światel i bah... jeden przeszedł i tak do następnego.
Dodam tylko że miejsca na wydzielony lewoskręt raczej nie ma, rondko też się nie zmieści.
Ostatni wypadek i tak zakończył się szczęśliwie, ciężarówka uderzyła w niezamieszkały,opuszczony dom przeznaczony do rozbiórki... strop zawałił się na ok. 3/4 powierzchni domu.
Koszt obwodnicy będzie niemały dużow róbót ziemnych choć brak jest WD na liniami kolejowymi, dużych mostów. W projekcie obwodnicy było chyba DK9 jako GP2x2 pożniej węzeł z Dk74 i wspólna część do Oficjałowa jako S74 2x2. Projekt jak najbardziej logiczny choć brak obwodnicy w kierunku Kraśnika ale akurat tam jest ruch najmniejszy.
Projekt obwodnicy Opatowa robił zespół hiszpańskiej firmy Ayesa oddział w Rudzie Śląskiej - nawet kilku moich znajomych maczało palce w projektach obiektów mostowych.
Mam pytanie: Kiedy mija i czy mija termin ważności DŚU na obwodnice Opatowa w ciągu s74??
DŚU dla obwodnicy Opatowa ( w ciągu S74 oraz DK 9 ) została wydana w październiku 2008. Jej ważność wynosi zasadniczo 4 lata czyli do października 2012. Jest też możliwość przedłużenia ważności o kolejne 2 lata w przypadku etapowej realizacji inwestycji.

Podstawa prawna: Ustawa z dnia 3 października 2008r. o udostępnieniu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz ocenach oddziaływania na środowisko (Dz. U. z 2008r., Nr 199, poz. 1227 z późn. zm.) - (art. 59 - 87), konkretnie art. 72.2
A tej ważności to nie liczy się czasem od uzyskania ostateczności?
A tej ważności to nie liczy się czasem od uzyskania ostateczności?

Tak. Dokładnie tak. Decyzja została wydana 23.10.2008r. natomiast nie pamiętam czy były jakieś odwołania czy nie? Jeśli nie - stała się ostateczna po bodajże 28 dniach ( nie dam głowy uciąć więc ktoś mógłby potwierdzić lub zdementować ).

,,Decyzję o środowiskowych uwarunkowaniach dołącza się do wniosku o wydanie decyzji, o których mowa w ust. 1. Złożenie wniosku powinno nastąpić w terminie 4 lat od dnia, w którym decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach stała się ostateczna, z zastrzeżeniem ust. 4 i 4b.,,
Każda decyzja staje się ostateczna po 14 dniach od jej wydania w przypadku braku odwołania a w przypadku odwołań po ich odrzuceniu przez np. GDOŚ.
Dzięki^^ Pozostając w temacie obwodnicy Opatowa - artykuł z 17 listopada zamieszczony na portalu echodnia.eu:

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20111117/POWIAT0106/88513931

1 - 20 of 330 Posts