SkyscraperCity Forum banner

Który wariant S16 powinien zostać zrealizowany?

[S8|S16] Raczki / Ełk - Białystok

196555 Views 1578 Replies 198 Participants Last post by  Poziomka
Rząd zmienił rozporządzenie dot. dróg S16 i S52​
Warszawa, 19.05.2016 (ISBnews) - Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie sieci autostrad i dróg ekspresowych ze względu na konieczność dokonania modyfikacji dotyczących odcinków dróg S16 i S52, podało Centrum Informacyjne Rządu (CIR). W konsekwencji wprowadzonych zmian, docelowa długość sieci autostrad i dróg ekspresowych ma wynieść: ok. 2000 km autostrad i ok. 5650 km dróg ekspresowych.

Jak podaje CIR rozporządzenie zmieniono ze względu na konieczność:

- uzupełnienia sieci dróg szybkiego ruchu między Ełkiem a Białymstokiem (odcinek S16) w celu zapewnienia ciągłości szlaku Via Carpatia, który powstał z polskiej inicjatywy; nowy odcinek S16 będzie częścią międzynarodowego szlaku drogowego Via Carpatia, zwiększy dostępność do województwa warmińsko-mazurskiego od strony wschodniej i południowej, a także ułatwi transport międzynarodowy w kierunku Białorusi;

- dostosowania autostrad i dróg ekspresowych do wymogów rozporządzenia 1315/2013, dotyczącego rozwoju transeuropejskiej sieci drogowej, co oznacza wpisanie do wykazu nowej drogi ekspresowej S52 na odcinku: granica państwa-Cieszyn- Bielsko-Biała - S7 (Głogoczów); wymaga to wprowadzenia zmian porządkowych w oznakowaniu dróg ekspresowych w celu poprawienia ich czytelności (zmiana oznakowań będzie dokonywana wraz z oddawaniem do użytkowania nowych odcinków dróg);

- poprawienia warunków komunikacyjnych w rejonie Krakowa przez włączenie do sieci dróg ekspresowych drogi S52 na odcinku: droga A4 - droga S7; zmniejszy to obciążenie Krakowa ruchem tranzytowym, zwłaszcza realizowanym przez samochody ciężarowe, w tym pojazdy przewożące niebezpieczne ładunki; powinno to poprawić bezpieczeństwo transportowe w mieście i okolicy oraz pozytywnie wpłynąć na jakość powietrza w Krakowie.

"W konsekwencji wprowadzonych zmian, docelowa długość sieci autostrad i dróg ekspresowych ma wynieść: ok. 2000 km autostrad i ok. 5650 km dróg ekspresowych" - czytamy w komunikacie.

Rozporządzenie wchodzi w życie po 60 dniach od daty ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.
Zródło : money.pl

Ostatnio sporo się dzieje w sprawie S16, w papierologii oczywiście :cheers:
See less See more
  • Like
Reactions: 5
1 - 20 of 1579 Posts
Od czegoś trzeba zaczął, przypominam, ze jeszcze kilkanaście miesięcy temu coś takiego jak S16 w ogóle nie istaniało w dokumentach, a na środku obw.Olsztyna chciano budować ronda :)
  • Like
Reactions: 3
^^ zgadza się Igor :) Przydałaby się jeszcze mapka jak mniej więcej to będzie wyglądało. Bardzo pozytywnie zaskoczony jestem bo już myślałem że nigdy nie doczekam planów połączenia drogami ekspresowymi Olsztyna z Białymstokiem :cheers:
  • Like
Reactions: 2
Czy ktoś zna szczegóły trasowania? W korytarzu DK65? Bo chyba nie 8? Choć ta wzmianka o Via Catpathia sugerowałaby bardziej 8-ke.
To jest tylko luźne sformułowanie Ełk-Białystok, nie ma żadnych opracowań w tym zakresie.
Czy ktoś zna szczegóły trasowania? W korytarzu DK65? Bo chyba nie 8? Choć ta wzmianka o Via Catpathia sugerowałaby bardziej 8-ke.
Raczej blisko ciągu DK65. :) Sugeruje się tym że drogę oznaczono jako S16. W przypadku trasowania po DK8 byłaby to pewnie droga ekspresowa S8.
to ogólna koncepcja, wyznaczanie korytarzy dopiero przed nami.
Tak czy tak też nie spodziewałem się takich ruchów. Od dawna zwracałem uwagę na brak ciągłości via carpatii, ale do tej pory decydenci w ogóle nie zauważali problemu
  • Like
Reactions: 3
Sensowne warianty są dwa:
1. Południowy: Szczuczyn-Osowiec-Knyszyn
2. Północny: Wysokie-Ciemne-Korycin

W obu wariantach Biebrzański Park Narodowy w miejscu przecięcia jest najwęższy.
Tytuł wątku trzeba zmodyfikować w takim razie.
Ale czy nie byłoby sensownie gdyby odcinek Ełk- Białystok miał jednak oznaczenie S19? W końcu nawet w tym artykule jest mowa że chodzi o zapewnienie ciągłości via carpatii ...
  • Like
Reactions: 2
Tak czy tak też nie spodziewałem się takich ruchów. Od dawna zwracałem uwagę na brak ciągłości via carpatii, ale do tej pory decydenci w ogóle nie zauważali problemu
Ja zwracałem uwagę na tą przerwę od czasu awantury o Rospudę i zmian w przebiegu s8, s19 i s61. Jeden plus nowej władzy co nie boi się ekologów i podjęli ten temat :)
Ale czy nie byłoby sensownie gdyby odcinek Ełk- Białystok miał jednak oznaczenie S19? W końcu nawet w tym artykule jest mowa że chodzi o zapewnienie ciągłości via carpatii ...
Via carpatia nigdy nie miało być w całości s19, tylko s19 od Słowacji do Białegostoku i s8 do Litwy, teraz będzie s19 + s16 + s61.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
^^ raczej następne Hohlick W-M

Ja zwracałem uwagę na tą przerwę od czasu awantury o Rospudę i zmian w przebiegu s8, s19 i s61. Jeden plus nowej władzy co nie boi się ekologów i podjęli ten temat :)
No i tu mam obawy bo jak skończyło się z Rospudą wszyscy pamiętamy. Poniżej zdjęcie obrazujące problem :

Nie ma miejsca aby zrobić tą drogę bez wejścia w teren NATURA 2000.
See less See more
Natura 2000 to nie problem. Los włącz tylko warstwę parków narodowych. Wtedy przebieg staje się oczywisty.
^^ na życzenie :)

Muszę przyznać że nie bardzo mnie to uspokoiło.
See less See more
Jeden plus nowej władzy co nie boi się ekologów i podjęli ten temat :)
A pieniądze na budowę dróg i inne projekty infrastrukturalne się same wydrukują.
Marnej jakości mapka , ale jedyna jaką udało mi się znalezć i jaka jest firmowana znakiem Ministerstwa Infrastruktury :

Pozwolę sobie na kilka refleksji :

S16 miałaby swój koniec w okolicach Knyszyna co jest w miarę rozsądnym posunięciem biorąc pod uwagę DŚU na S19.
Odcinek od Ełku do Knyszyna przebiega przez obszary NATURA 2000 i tutaj nie ma opcji aby obszary chronione ominąć.
Włączenie w S61 od wschodu miałoby się odbyć gdzieś pośrodku pomiędzy Ełkiem a Szczuczynem (mapka nie jest zbyt szczegółowa ale pewnie byłby to planowany węzeł "Ełk Południe")
Dalsza część S16 na zachód miałaby być kontynuacją trasy z tego miejsca a więc całkowicie nowy przebieg od węzła "Ełk Południe" w stronę zachodnią !!!
Co w takim razie z będącą w trakcie przetargu obwodnicą Ełku która miała być częścią S16 ?

See less See more
2
No to będzie piękny most nad Jez. Selmet Wielki i przekroczenie Parku Narodowego w najszerszym miejscu.
Oczywiście tej mapy nie ma co traktować zbyt dosłownie.
  • Like
Reactions: 1
Nie spodziewałem się że PiS mógłby coś takiego wymyślić. Przebłysk inteligencji? Po skandalicznych bojach Szyszko z Rospudą i obecnym barbarzyńskim wycinaniu puszczy białowieskiej spodziewałbym się raczej poprowadzenia Via Carpatii siłowo po szlaku DK8 do Augustowa. Mądra decyzja, niespodziewałem się, że kiedyś ich pochwalę, ale brawo PiS! Chyba jedyna dobra zmiana :)
Ta droga komonikuje przy tym Polskę Wschodnią z Pomorzem, wreszcie jest szansa na normalny dojazd do Gdańska.
See less See more
^^
^^ Selmęt Wielki będzie nienaruszony, gorzej z parkami.
1 - 20 of 1579 Posts