SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 280 Posts

·
Registered
Pomerač metroa
Joined
·
15,915 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Unistavanje zelenih povrsina je zlocin! Takav zlocin namerava da pocini grad Beograd nad zvezdarskom sumom u Beogradu.

Novim regulacionim planom zvezdarske sume grad Beograd namerava da dobar deo ove šume pretvori u građevinsko zemljište. Ta turobna sudbina je namenjena i citavom sumskom pojasu iznad KBC Zvezdara, radi navodnog prosirenja bolnickog kompleksa. Pritom je za „prosirenje“ namenjena visetruko veca povrsina od one koju sada zauzima KBC Zvezdara. Ocigledno se radi o pukom izgovoru, kako bi se lakse nacela suma. Uostalom, i u postojecem bolnickom krugu ima sasvim dovoljno neiskoristenog prostora, a dodatan prostor se, cak i da je neophodno, mogao naci i bez nasrtaja na zvezdarsku sumu.

Razmere nameravanog unistavanja zelenog blaga se jasno vide kada se uporede planovi postojece i planirane namene:

Park suma Zvezdara I faza

Planovi u jpg/tiff formatu:
postojeca namena (tif) http://urbanizam.zvezdara.com/dn/Park_suma_zvezdara-postojeca_namena.tif
planirana namena (tif) http://urbanizam.zvezdara.com/dn/Park_suma_zvezdara-planirana_namena.tif

Planovi java.applet
postojeca namena http://urbanizam.zvezdara.com/dn/applet_pdr61.htm
planirana namena http://urbanizam.zvezdara.com/dn/applet_pdr61-plan.htm

Planovi na satelitskom snimku
postojeca namena zemljišta http://urbanizam.zvezdara.com/dn/Park-postojeca.kml
planirana namena zemljišta http://urbanizam.zvezdara.com/dn/Park-planirana.kml

Molimo vas da svojim javnim uticajem pomognete da se spreci ovo divljastvo, onemoguci ovaj nasrtaj na Beograd i njegove zelene povrsine.

Mozete li ista da ucinite da sprecite ovo sakacenje zivotne sredine u Beogradu?
 

·
Registered
Pomerač metroa
Joined
·
15,915 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Политика квалитета

Политика квалитета је саставни део укупне политике Градске општине Звездара и оквир за дефинисање циљева квалитета.

Политика квалитета се састоји од следећих принципа:
1. Законито испуњавање потреба и очекивања наших грађана, у складу са најбољом праксом код нас и у свету, први је приоритет у вршењу услуга наше Општинске управе.
2. Градња процеса и система у којима се врше услуге заснива се на потребама и очекивањима грађана, а не општинских служби.
3. Квалитет, ефикасност и доступност наших услуга се остварују истовремено уз одговорност за брз одзив, максимално коришћење информационих технологија и стандарда квалитета.
4. Врхунски квалитет услуга је циљ и одговорност сваког запосленог у Општинској управи, исказан кроз висок ниво професионализма, услужности и љубазности.
5. Тимски рад базиран на комуникацији између општинских и других јавних служби представља основ наше компетентности и услужности.
6. Планирање, превентива, побољшања и иновације у које су укључени наши грађани, запослени и друге заинтересоване стране, препознатљив је стил нашег рада.
7. Градња партнерских односа са свим заинтересованим странама које учествују у унапређењу наших услуга је наша трајна оријентација.
8. Усклађен одрживи развој заснован на квалитету, те заштити животне средине, општој сигурности, безбедности и заштити здравља на раду представљају полазну основу за развој наше општине.
9. Спровођење ове политике и достизање нове организационе културе и компетентности се подржава одговарајућим програмима оспособљавања и мотивације свих запослених у Општинској управи.
10. Преиспитивање система квалитета од стране руководства се одвија са циљем успостављања процеса побољшања за дугорочно и одрживо успешно остварење циљева и задатака Општинске управе.

септембар 2008.

Милан Поповић
председник Општине Звездара

:down:
 

·
Registered
Pomerač metroa
Joined
·
15,915 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Avgustovsko šumovanje

Avgustovsko šumovanje
U subotnjem šumovanju, delili smo flajere i popričali sa Zvezdarcima o tekućem i nameravanom uništavanju Zvezdarske šume. Velika većina je zgrožena i ogorčena onim što se radi i onim što se namerava. Ljudi znaju šta šuma znači, koja je šteta već naneta, i koja bi šteta tek bila počinjena ako bi se sproveo u delo regulacioni plan Park šuma Zvezdara I faza.
To je poruka nadležnima da ne seku šumu.
Šumovanja će još biti. Različitih, sve zanimljivijih. Zaštitićemo Zvezdarsku šumu od nesavesnih pojedinaca i grupa, kao i od nesavesne vlasti.
Šuma je daleko iznad lične samovolje urbanista i političara, daleko važnija od bilo čijeg privatnog profita.
Vidimo se na sledećem šumovanju.
Punim plućima!
Pogledajte prilog na http://blip.tv/file/2427453
 

·
Registered
Pomerač metroa
Joined
·
15,915 Posts
Discussion Starter · #5 ·
среда, 26.август.2009.
Potpis za zaštitu Zvezdarske šume
U subotu, 29. avgusta, kod Cvetkove pijace (plato kod tramvajske stanice), počev od 9:30 časova potpisivaće se peticija za zaštitu Zvezdarske šume.
Molimo građane da svojim potpisima uzmu u zaštitu Zvezdarsku šumu i podrže zahteve da se:
- smesta zaustavi svaka dalja gradnja u Zvezdarskoj šumi,
- povuče ili poništi regulacioni plan koji predviđa pretvaranje delova Zvezdarske šume u građevinsko zemljište ili javne objekte i komplekse,
- onemogući seča drveća i uništavanje zelenih površina, kao i bacanje smeća i stvaranje deponija.
- onemogući ulazak automobila u šumu i parkiranje po zelenim površinama,
- Zvezdarska šuma proglasi za zaštićeno javno dobro, kao što je već zaštićena Banjička šuma – ornitološki rezervat,
- uspostavi redovna čuvarska služba, a angažuju i dobrovoljci za ovaj posao.
U ime šume potpisivanju peticije će prisustvovati Šumka i Šumko.
Za pošumljavanje umesto rašumljavanja.
Punim plućima!
Grupa građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu
Објавио Zvezdarac у 13.50 0 коментара

петак, 28.август.2009.
Sastanak u opštini Zvezdara
Malo smo sastančili 28. avgusta. U opštini Zvezdara smo se sastali sa timom predsednika opštine. Raspravljali smo, naravno, o Zvezdarskoj šumi. Bila je to živa rasprava.
Nismo se složili oko ključne stvari – proširenja bolničkog kompleksa na 1,8 ha šumske površine. Smatramo da se za dodatne bolničke kapacitete može naći drugo rešenje, bez zadiranja u šumu. Ne verujemo da bi šteta naneta šumi bila tako mala kako nam je predstavljeno. Nešto nemamo poverenja u princip vijugave gradnje, između drveća. Nejasno nam je kako bi bageri i ostale građevinske mašine izvodili slalom po šumi.
U svakom slučaju, ostajemo pri stavu da se bolnički kapaciteti mogu povećati a da ne nastrada nijedno jedino drvo. Protivrečno je istovremeno lečiti ljude i narušavati životnu sredinu koja je ključna za zdravlje.
Smatramo i da za crkvu postoji primerenije mesto od šume.
Toranj od 35 metara na vrhu Zvezdare je komična budalaština.
Tvrdimo da Beograd ima premalo, ne previše zelenila, da mu treba ozbiljno pošumljavanje, a ne rašumljavanje.
Sa druge strane, pozdravljamo volju opštine da razmotri mogućnost izgradnje staračkog doma na drugom mestu, ne u samoj šumi, na 0,65 ha površine, kako je predviđeno planom.
Prihvatamo poziv da sarađujemo na unapređenju šume i zelenih površina.
Spremni smo da se angažujemo da izradi svojevrsna lična karte šume, da se popiše flora i fauna koja se u njoj nalazi i zbog koje je nužno Zvezdarsku šumu proglasiti zaštićenim javnim dobrom.
Spremni smo da učestvujemo u formiranju eko patrola, sačinjenih od dobrovoljaca.
Delimo nezadovoljstvo trenutnim održavanjem šume.
Nastavljamo borbu za očuvanje šume u celini i pozivamo građane da u subotu 29. avgusta potpišu peticiju za spas Zvezdarske šume. Potpisivaće se kod Cvetkove pijace, plato kod tramvajske stanice, počev od 9:30 h.
Pozimavamo građane da uzmu učešća u narednim šumovanjima. Naše akcije će trajati sve dok se ne odustane od planirane seče.

http://zvezdarskasuma.blogspot.com/
 

·
Registered
Pomerač metroa
Joined
·
15,915 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Mural u Pop Lukinoj u Beogradu koji je oslikao Blu, čuveni italijanski "strit art” umetnik.

Povucite plan iz procedure

Na osnovu primedbi građana, koje su dostavljene Komisiji za planove grada Beograda, i sakupljenih par hiljada potpisa na peticiju za zaštitu Zvezdarske šume, tražimo da se povuče iz procedure nacrt Plana detaljne regulacije područja gradske park-šume Zvezdara.
Zahtevamo da se organizuje niz tribina na kojima bi učestvovali stručnjaci iz relevantnih oblasti, kao i građani.
Zahtevamo da skupština GO Zvezdara zatraži od Zavoda za zaštitu prirode naučno snimanje celokupnog detaljnog stanja Zvezdarske šume, u skladu sa Zahtevom, dostavljenim u prilogu. Takav snimak još uvek nemamo. Imamo samo paušalno data često kontradiktorna mišljenja relevantnih institucija. Naš Preliminarni izveštaj o kvalitetu dela Zvezdarske šume dovodi u ozbiljnu sumnju mišljenje pojedinih institucija da je deo šume degradiran.
Zahtevamo da se do završetka tog popisa zaustave sve intervencije u Zvezdarskoj šumi, a da se detaljni regulacioni plan uskladi sa rezultatima tog popisa. Šumi trebaju desetine godina da izraste, a može se poseći preko noći. Neka testere i bageri malo sačekaju.
Zahtevamo da se utvrdi sadašnji svojinski status svih delova Zvezdarske šume, a posebno kompleksa posebne namene (prostor bivše vojne kasarne RV i PVO) i da, ukoliko pripada Vojsci Srbije, skupština Zvezdare zatraži od vojnih organa da se izjasne o nameni tog kompleksa – hoće li na njemu biti vojni ili stambeni objekti, hoće li kompleks biti prodat ili će ostati vojna imovina. Ukoliko je vlasnik neko drugi, tražiti izjašnjavanje od vlasnika šta namerava sa prostorom od čitavih 14,3 ha. S obzirom na veličinu kompleksa i osetljivost moguće namene celog tog kompleksa potrebno je da se jasno definiše njegov uticaj na životnu sredinu i bezbednost građana.
Zahtevamo da se maksimalno iskoriste već postojeći kapaciteti, kako u sklopu same KBC Zvezdara, tako i njenoj neposrednoj okolini, umesto izgradnje novih. Tu je, recimo, započeto, a nikada dovršeno zdanje „Silikonskog doline“. Takvo postupanje bi bilo u skladu sa neophodnošću štednje u javnim finansijama.
Zbog toga, potrebno je vrlo precizno definisati status Zvezdarske šume prema postojećoj zakonskoj regulativi, i proglasiti je za zaštićeno prirodno dobro.

Nacrt plana detaljne regulacije park šume Zvezdara
Informacija, primedbe i predlozi

Građani su sa nestrpljenjem dugi niz godina čekali Regulacioni plan za Zvezdarsku šumu. Najzainteresovaniji za njen život su stanovnici Zvezdare koji žive u okolini šume i u samoj šumi, kao i njeni posetioci. Nijednog trenutka nismo sumnjali da će obrađivači ovog plana, uz najbolje namere i kvalifikovanost, unaprediti kvalitet životne sredine, kako šume, tako i njenih stanovnika i korisnika.
Nacrt plana koji nam je prezentovan nije u skladu sa realnošću, javnim interesima građana, za koje se deklarativno zalaže, a po našim saznanjima i utisku, postoje neki drugi interesi.
Nacrt plana kojim se predviđa smanjivanje šumskog fonda je u direktnoj suprotnosti sa mišljenjem gradske institucije zadužene za životnu sredinu (JKP Zelenilo Beograd) od 26.12.2008. godine. U njemu se izričito navodi: “Zvezdarska šuma pripada tipu gradske šume koji predstavlja prostorni segment grada. Pored rekreativnih funkcija značajan je i njen pozitivan uticaj na poboljšanje gradske životne sredine. Pošto se radi o park-šumi, a ne o čisto parkovskim površinama, gazdovanje i održavanje park-šume je u velikoj meri prepušteno prirodnim zakonima. Upravo je takvih površina u Beogradu sve manje, a upravo se zalažemo za njeno očuvanje i obnovu. Smatramo da je pravo na život u zdravoj prirodnoj sredini podjednako važno kao i briga za duhovno stanje naroda. Nekontrolisanim i neplanskim zauzimanjem šumskih površina za izgradnju, park-šuma Zvezdara je ugrožena sa svih strana.”
Zbog toga, potrebno je vrlo precizno definisati status Zvezdarske šume prema postojećoj zakonskoj regulativi.
Građani su posebno revoltirani sledećim elementima Regulacionog plana:
1. Dodelom Institutu Mihajlo Pupin novih 1 hektara šume za proširenje, a u pismu o namerama od strane ovog instituta jasno stoji da iza tehnološkog parka stoji 5 privatnih firmi;
2. Izgradnjom tornja/vidikovca, visine 35 m, u neposrednoj blizini glavne kule Opservatorije, što “devastira” postojeći, prepoznatljiv lik vrha Zvezdare i ometa rad Opservatorije;
3. Proširenjem bolničkog kompleksa za 1,8 ha na uštrb izuzetno kvalitetnog dela Zvezdarske šume, za šta po našim analizama nema potrebe, jer u okviru sadašnjih granica bolničkog kompleksa postoji mogućnost izgradnje potrebnih kapaciteta. Na primer, barake u okviru KBC bi ionako morale da se ruše jer su izrađene od azbesta;
4. Planom za postavljanje komercijalnog gerijatrijskog centra na 0,65 ha. Gerijatrijski centar je potreban stanovnicima Zvezdare i šire, ali ne na ovoj lokaciji, i mora biti planiran kao ustanova socijalnog karaktera, a ne kao komercijalna delatnost;
5. Neusklađenođšu navedenih podataka sa faktičkim stanjem na terenu (nezavisni stručljaljci procenjuju površinu za proširenje bolnice i izgradnje gerijatrijskog centra na 5,37 ha)
6. Izgradnjom crkve u samoj šumi na 0,4 ha. Nije sporna potreba Pravoslavne crkve i vernika za verskim objektima, ali se prostor za novu crkvu može naći van šume i na mnogo boljoj lokaciji.
7. Nedostatkom informacija kako će biti iskorišćen kompleks posebne namene (prostor bivše vojne kasarne RV i PVO) i kakav će biti njen uticaj na okolinu, kao i potencijalne opasnosti za Zvezdarsku šumu i stanovništvo. Reč je o čitavih 14,3 ha koji su prvobitnom verzijom plana predviđen za stambenu izgradnju. Da li se od stambene izgradnje odustalo, ili je u pitanju samo manevar za zavaravanje javnosti;
8. Ograđivanjem Zvezdarske šume i postavljanjem ulaznih kapija, ograničavanjem kretanja građana, kao i uspostavljanjem “radnog vremena” Zvezdarske šume;
9. Problemom infrastrukture na padini prema Karaburmi (Ćalije) i Mirijevu (nedostatak kanalizacije), koja nije adekvatno obrađena, dok se sa druge strane planira uvođenje novih infrastrukturnih sadržaja na delu kod Volgine ulice za koji još ne postoji planska regulacija, čime se prejudicira namena tog prostora;
10. Deo Zvezdarske šume na padinama prema Karaburmi i Mirijevu nije realno uklopljen prema nacrtu Regulacionog plana u postojeće stanje na terenu;
11. Starosedeocima Zvezdarske šume se s jedne strane oduzima da bi se drugima dalo.
Suštinski, nacrt Regulacionog plana nije uvažio interese, prava i potrebe stanovnika Zvezdarske šume, kao ni njenih korisnika, a šire gledano ugrozio je, pored građanskih i ljudskih prava, i normalan život i funkcionisanje stanovnika Zvezdare i samog gradskog područja. Zvezdarska šuma je prostor od posebnog značaja, ne samo za područje opštine Zvezdara, već i grada Beograda, zbog čega se vrlo pažljivo moraju planirati sve aktivnosti koje mogu da ugroze ovaj prirodni resurs.
Zbog toga se Grupa građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu zalaže da se Zvezdarska šuma proglasi za zaštićeno prirodno dobro, a nacrt Plana detaljne regulacije područja gradske park-šume Zvezdara povuče iz procedure i vrati na suštinsku doradu.

Ovo bi da poseku
Peti parkić u Zvezdarskoj šumi
30.09.2009.
Feđa Dimović
Svi smo bili ubeđeni da posle Petog parkića nema više šanse da se slična svinjarija ponovi na teritoriji Beograda. Ova borba građana Zvezdare trebalo je da predstavlja neku vrstu presedana po kome će se ravnati svi budući urbanisti i neimari. Delovalo je kao da su nadležni konačno shvatili da u ovom gradu stanuju živi ljudi koji i te kako imaju svoje mišljenje i hrabrosti i snage da se za njega izbore. Zastavica koju smo u ime pobede zajedno poboli na uglu ulica Stanislava Sremčevića i Despota Olivera, trebalo je da osvetli put kroz betonske lamele beznađa u kojima vlada zakon jačeg i bogatijeg.
Opština Zvezdara je tih dana bila Meka demokratije gde su se držali kratki kursevi građanske inicijative bez i jednog centa strane donacije i velikih misli izlizanih njuški koje nam svakodnevno prodaju muda za bubrege. Bilo je fensi biti deo ove priče, što su na kraju shvatili i političari, koji su prve zavete biračima upravo položili na ruševinama košarkaškog terena i panjevima posečenih platana.
Ova atmosfera naterala je i poznatu dramsku spisateljicu Biljanu Srbljanović, da kao kandidat za gradonačelnika izgovori i svoju prvu i najveću laž u kampanji - da mnogo voli da sluša Beogradski sindikat, bez obzira što nas je do juče etiketirala kao velike poštovaoce lika i dela „Bečkog molera". I Vučić i Obradović su pokazali svoju privrženost ekologiji, a onda su nastavili dalje da nas zagađuju svojim glupostima.
Bili smo mnogo naivni što smo verovali da možemo izlečiti državnog kleptomana tako što ćemo ga zaključati samog u prodavnicu. Džabe se uzdamo da će ga kamere i ogledala sprečiti da isprazni sve rafove. Ta pokvarena, bestidna ljudska priroda nas svaki put iznova iznenadi i dočeka nespremne. Iza svakog Petog parkića dođe i Šesti parkić, samo iza petog nikad ne dođe i šesti oktobar....Po svemu sudeći, kolektivno otrežnjenje je trajalo veoma kratko, tek do sledeće veće pijanke. Ovog puta piknik je zakazan u Zvezdarskoj šumi.
Imajući u vidu da je praksa da se vesti o lopovlucima i brljotinama koje se u Beogradu dešavaju na lokalnom nivou gotovo nigde ne objavljuju, smatram da je potrebno da ovu priču upotpunim sa nekoliko suvih informacije. Naime, u GO Zvezdara u toku je usvajanje novog nacrta regulacionog plana za park-šume Zvezdara kojim se predviđa smanjenje šumskog fonda, odnosno srpski rečeno seča jednog dela Zvezdarske šume. Nacrt je izradila Komisija za planove Skupštine grada Beograda, a potpisuje je sekretar Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Milan Vuković. Namera gradskih moćnika je da se krčenjem deo Zvezdarske šume pretvori u gradsko građevinsko zemljište koje će navodno pripasti KBC Zvezdara, Institutu „Mihajlo Pupin", a na iskrčenom zemljištu planira se i izgradnja komercijalnog gerijatrijskog centra, tornja/vidikovca visine 35 m, kao i srpske pravoslavne crkve. Ovom planu oštro se protivi udruženje građana „Zaštitimo Zvezdarsku šumu" koje smatra da je potpuno nedopustivo sečenje i jednog jedinog stabla, bez obzira na opravdanost proširenja bolnice ili izgradnje crkve.
Zvezdarci traže da se plan povuče iz procedure, da skupština GO Zvezdara zatraži od Zavoda za zaštitu prirode naučno snimanje celokupnog detaljnog stanja Zvezdarske šume, da se detaljni regulacioni plan uskladi sa rezultatima tog popisa i da Zvezdarska šuma, jednom za svagda, dobije status zakonom zaštićenog nacionalnog parka.Građani su po uzoru na svoje komšije iz Petog parkića pokrenuli niz akcija alarmiranja javnosti, kao što su potpisivanje peticije, deljenje letaka, blogovi, radionice, protestne šetnje kroz šumu, kao i mnoga pisma koje su uputili na adrese nadležnih institucija i nevladinih organizacija. Zainteresovani mogu da se o svemu informišu na detaljno uređenoj internet stranici www.zvezdarskasuma.blogspot.com koja počinje citatom Mahatme Gandija: "Ono što činimo šumama širom sveta, samo je odraz onoga što činimo sebi i jedni drugima".
Ostavimo po strani vrtlog propisa i nadležnosti, kao i trulež korupcije koji čini podlogu ove i svake slične operacije. Pođimo od zdravog razuma i najprizemnijih potreba svih živih bića. Čist vazduh, nezagađena voda i po koja korica hleba su osnov da kasnije kupujemo automobile, veš mašine, televizore i navijamo za svoje omiljene fudbalske klubove. Po svim procenama Beograd ima nedovoljni procenat zelenih površina, a vazduh je prilično zagađen i prepun smoga. Ne treba biti genije pa zaključiti da je krčenje Zvezdarske šume jedna od najidiotskijih ideja gradskih vlasti, i da su ovog puta prevazišli sami sebe. Glupo je uopšte pominjati šta znači jedna ovakva šumetina u širem centru Beograda. Neko je jednom lepo rekao da ako su šume pluća jednog grada, onda je Košutnjak levo, a Zvezdarska šuma desno plućno krilo Beograda. Ono što nije rečeno je da su bahati političari karcinom koji je debelo zahvatio oba plućna krila.
Jedna od glavnih tema tek održang 64. zasedanja Generalne skupštine UN-a bile su sve učestalije klimatske promene i potreba očuvanja životne sredine. Za to se založio i predsednik Tadić, koji je prilikom svog obraćanja Generalnoj skupštini ponovo predložio da se u Beogradu oformi regionalni centar za praćenje klimatskih promena. Kakav apsurd! Možda su gradski majmuni upravo smislili da ovaj regionalni centar izgrade u Zvezdarskoj šumi, pa su brže bolje dovatili sekire kako bi ostvarili zamisao svog šefa!? Možda će upravo Institut „Mihajlo Pupin" dobiti zadatak da izvrši praćenje posledica globalnog zagrevanja, pa će taj posao prepustiti nekoj od brojnih "zavisnih" firmi koje je su osnovane u okviru Instituta? Najbolje bi bilo da građevinske radove obavi preduzeće „Monterra", vlasništvo Dragana Kopčalića, koji se izgleda već dokazao kao iskusan drvoseča.
Po priči Zvezdaraca, ovaj nekada visoki funkcioner DS-a i blizak saradnik Zorana Đinđića, je negde 2004-2005 smutio dozvolu da iskrči deo šume na potezu između ulica Viteza Karađorđeve zvezde, Milana Rakića i Jovanke Radaković. Na tom mestu nikli su stambeni blokovi sa prelepim pogledom na Zvezdarsku šumu. Ako je verovati komšiluku, bilo je to za vreme prvog mandata sadašnjeg predsednika opštine Milana Popovića. Iako se nedavno formalno zalagao da se problem Petog parkića reši pozitivno po građane, a suprotno nameri investitora, interesantno je da se novi veliki atak na prirodu ponovo dešava tokom njegove straže.
Čak se ni gradonačelnik Đilas, kao jedan od veoma zaslužnih ljudi za očuvanje parka, nije uključio u odbranu Zvezdarske šume. Dok njegovi ljudi prekrajaju šumu i oštre testere, on bezbrižno „pušta golubove" u svom kabinetu. Šta ako se sve ovo dešava samo da bi Dragan pronašao Gutu koja se nestašno sakrila u krošnje zloćudne šumice? Što kaže čukundedin čukununuk Milan Krko-babić dok je krko palačinke u šatou, „u skupštini grada ne živi Deda Mraz", ali zato žive lažljivi Pinokio i njegov ćale Đepeto drvodelja.
Ostaje da sačekamo da vidimo na koju će se stranu drvo saviti. Bilo bi dobro da svako ko može pomogne da status zvaničnog kandidata za članstvo u EU 2109. ne dočekamo pod gas maskama. Sve vreme mi promiču slike apokaliptičnog Beograda koji podseća na jednu scenu iz filma „Dvanaest majmuna" Terryja Gilliama. Onu kad naučnici šalju Bruce Willis-a da izađe na zagađenu zemljinu površinu radi prikupljanja bioloških uzoraka. U našem slučaju nije teško zaključiti ko bi bio Bruce Willis a ko cenjeni naučnici.
Fascinira me činjenica da u dvadeset prvom veku, kada se čovečanstvo bori za svaku vlat trave, nekom kretenu uopšte pada na pamet da prokrči jedan prirodni rezervat koji čini da ljudi u gradu ne dišu na škrge. Da li postoji bilo kakva odgovornost prema budućim generacujama za jedan ovakav zločin? Svi smo se složili da je ovih dana bilo nužno osuditi nasilje pojedinaca na ulicama Beograda. Hoćemo li imati snage i pameti da se izborimo sa nasiljem koje preti svima nama i koje u tom smislu nikoga ne diskriminiše?
Ustav garantuje svakom čoveku pravo na zdravu životnu sredinu i nameće državnim organima odgovornost za njenu zaštitu. Zakon predviđa mogućnost da se na području cele ili dela opštine može sprovesti referendum o nekom pitanju koje se odnosi na potrebe i interese stanovnika tog dela teritorije. Ubeđen sam da bi slučaju Zvezdarske šume građani bili jednoglasni da se ona sačuva. Ali i Ustav i Zakon su samo nekoliko listova papira za čiju proizvodnju je, takođe, potrebno poseći par stabala. Zato 'ajmo svi sekire u ruke i pravac Zvezdarska šuma! Haj ho haj ho...! Ima drva još puna Šumadija.

http://www.borba.rs/content/view/9563/123/

Odgovor bez odgovora
Iz Gradske bolnice (KBC Zvezdara) smo dobili odgovor bez odgovora. Okruglo pa na ćoše.
I dalje ostaje nejasno:
1. Po kom tom arhitektonskom rešenju je neophodno da bolnica zađe u šumu? Postoji li uopšte to rešenje? Ili je bolnica samo izgovor za neke druge igrače i poslove?
2. Šta će se, posle preseljenja dela bolničkih objekata i ustanova, dogoditi sa zgradama i zemljištem u Preševskoj ulici. Hoće li to biti prodato, iznajmljeno ili šta? Nije mala površina i nije mala para u igri da bi se preko toga tek tako prešlo.
3. Šta će se dogoditi sa zgradom Antituberkuloznog dispanzera i zemljištem na kome se dipanzer sada nalazi? Ni tu nije mala para u igri.
4. Ne znamo čak ni da li će, konkretno, objekti i ustanove u okviru planiranog bolničkog kruga biti u funkciji javnog ili komercijalnog zdravstva. Da li će se u njima lečiti obični građani ili samo oni sa dubokim džepom? Sva je prilika da nam se sprema ovo drugo. Zašto bi inače to krajnje jednostavno pitanje ostalo bez odgovora?
5. Ne znamo ni da li je KBC Zvezdara izdala, prodala ili ustupila na korišćenje zemljište u okolini bolničkog kruga.
7. Ne znamo ni koliko će čitava priča koštati i ko će to da plati. Hoće li na teren istrčati i famozni privatni investitor? I šta će dobiti zauzvrat. To jest, šta će građanima ove zemlje ostati od bolnice, kada investitor uzme svoje. Hoće li šuma, kao javno dobro, stradati za interes nečijeg privatnog profita?

Ne znamo ni zašto će se ograditi 5,37 ha javne šumske površine na ime proširenja bolnice i izgradnje gerijatrijskog centra (cifra iz plana od 2,45 ha jednostavno nije tačna), kada će površina pod objektima navodno zauzeti svega 4.700 m2 ili 0,47 ha? Ali je razlog lako dokučiti - da bi se ostavilo prostora za nova proširenja.
I dalje je u magli sve oko proširenja KBC Zvezdara i preseljenja dela njenih objekata. Sve je nejasno osim namere da se duboko zadre u jedan od najkvalitetnijih delova Zvezdarske šume. Nisu šala planom zahvaćenih 5,37 ha, sa dvosmernom ulicom koja ih preseca, kao asfaltna rana.
Jasno je i zašto se ne traže alternativna rešenja. Nekom se čini da je na šumu najlakše udariti. I najisplativije. Malo platiš, mnogo dobiješ.
Šuma je iznad privatnih profita, političke samovolje i urbanističkog nasilja.
Šuma je javno dobro svih građana i ne može se ni otuđiti, ni ograditi mimo njihove volje. Nijedna politička struktura u ovom gradu i ovoj zemlji nije dobila mandat za sakaćenje Zvezdarske šume.

Šumujem ja, šumuješ ti, šumujemo od ljubavi…
Odbrana park šume Zvezdara
Autor: Darko Kalezić
Mi, prestonički šumci, nećemo dozvoliti bankarskoj balavurdiji da pobedi u ovom bez potrebe izazvanom sukobu.
Zvezdarski eko pokret otpora već iza sebe ima jednu veliku pobedu. Peti parkić! Mrski građevinski agresor oteran je i zelena oaza ostaće deci. A sada su se graditelji okomili na plućno krilo grada: Park šumu Zvezdara. Već se tu odavno krijući unose daske, cigle, blokovi i ostali građevinski materijal. Suočeni sa crnotravcima usred šumice, sportisti koji trenitraju orijentiring shvatili su da će se – ukoliko nešto ne preduzmu – uskoro orijentisati po krovovima stambenih zgrada i poslovnih kula, izniklih preko noći na mestu višedecenijskih krošnji bagrema.
Beograđani su poznati po tome što reaguju tek kada "kada prevrši meru". Izgleda da se to već desilo – ekološki otporaši su se digli. "Šumovanje" je počelo!
Kao klinci, osamdesetih godina prošlog veka, peli smo se čaaak sa Karaburme do vrha Zvezdare. Nije što sam ja bio mali, nego je šuma zaista bila gusta! Imali smo tajna mesta, kućice od granja u koje smo, kao istureno odeljenje družine Robina Huda, dolazili leti da se sklonimo sa užarenog asfalta i tu kujemo smicalice. U cvrkutu Zvezdarske šume rađale su se i prve simpatije, pa i ljubavi. Držeći se za ruke, na tada još svetlošću nezagađenom nebu gledali smo zvezde padalice i zamišljali želje… Ovi što hoće da seku stabla i zaigraju finansijsko-urbanističke igre sigurno tu nisu prvi put poljubili nekoga. Mora da su odrasli u nekoj banci. Da l' su u životu ikoga i poljubili? Mi, prestonički šumci, nećemo dozvoliti toj bankarskoj balavurdiji da pobedi u ovom bez potrebe izazvanom sukobu. Kakav bi to Beograd bio bez desnog plućnog krila? Avala, sa leve strane grudnog koša metropole, samo gleda šta se radi na Zvekišu i zna da se njena bitka upravo ovde bije…
Pokretu otpora potrebni su svi oni koji su ikada na ovim proplancima pikali fucu, igrali badminton, skijali, trčali onako, ili uz gitare pevali. Ljudi kojima je zvezdarski povetarac ušao pod kožu raspoređeni su na ključnim mestima u društvu i idejama, radom i kreativnošću mogu da spreče skrnavljenje prirodnog dobra nadomak centra koje u bilo kom vremenu mogu da učine neki kojima nije stalo do disanja Beograđana,
"Šumovanje" je dakle počelo! Pridruži se! Dajem skroman doprinog prigodnim stihovima: "Šumujem ja, šumuješ ti, šumujemo od ljubavi…"
Singidunum Weekly broj 113, 2-8 oktobar 2009.

Da li im verujete?

(Ne)nadležni su se još jednom oglasili po pitanju regulacionog plana Zvezdarske šume. Zbilo se to u Pressu od 5. oktobra 2009. godine.
Obznanili su svoju neizmernu brigu za zdravlje naroda. Od silne brige ne mogu da spavaju. Pa, mučeni nesanicom, moraju da sliste bar neko drvo. Tako im dođe lakše. Kažu, istina, da neće da seku baš sve. Ogradiće 100 odsto da bi posekli 17 odsto. Lepa, zabavna matematika. A bolničke kapacitete, eto, ne mogu da prošire ni na koji drugi način, nego da štrpnu deo šume. A znamo kako to ide kade počne da se štrpka. Deo po deo, delić po delić, i od šume ostade parkić. Sa par stabala. Mislili, mislili, mozak nažuljali a nikako da nađu neko drugo rešenje, i da se bolnica proširi, i da šuma ostane na broju. Šta će, najčešće se ne vidi ono što ti je pred nosom. Ili ono što nećeš da vidiš.
Lepa je ta silna briga za narodno zdravlje. A lep je i komad zemlje koji bi da zagrade. Da ne kažemo zagrabe. Nije to 1,8 ha, već 2,45 ha (skupa sa gerijattrijskim centrom i dvosmernom ulicom pride) prema odokativnim podacima iz plana. Prema tačnom proračunu, to je 5,37 ha. Svako može lako da izračuna koliko na toj lokaciji to vredi.
Odgovore na neka osnovna pitanja još nismo dobili. Zašto? Veoratno zato što ih nema.
Da li verujete (ne)nadležnima i njihovoj brizi?
Prenosimo i tekst iz Pressa, uz napomenu da je članak pod identičnim naslovom izašao u Danasu od 7. septembra - Ne daju šumu za bolnicu. Postoji li neka služba koja novinarima distribuira naslove? Ili samo prepisuju jedni od drugih?

Ne daju šumu za bolnicu

Grupa građana, okupljena oko projekta „Zaštitimo Zvezdarsku šumu", traži izmenu regulacionog plana i protivi se gradnji dva nova objekta namenjena pacijentima KBC „Zvezdara". U opštini ističu da je izgradnja pre svega u interesu bolesnika
Jedan deo stanovnika naselja Zvezdara ne slaže se sa odlukom da se u obodnom delu Zvezdarske šume izgrade još dva odeljenja Gradske bolnice. Sa druge strane, u opštini tvrde da je to u interesu svih građana i da će novi objekti zauzeti neznatan deo zelenila.
Grupa građana okupljena oko projekta „Zaštitimo Zvezdarsku šumu" traži izmenu novog regulacionog plana, kojim je planirano da deo ove šume bude deo kompleksa KBC „Zvezdara".

Odeljenje za dijalizu

Na ovom potezu trebalo bi da budu izgrađeni odeljenje za dijalizu i gerontologija. Stanovnici ovog dela grada tvrde da bi ovim potezom grada i opštine bila uništena „pluća Beograda" i prirodni zaštitnik prestonice od košave. Vođeni ovim razlozima, oni već mesecima sakupljaju potpise za peticiju kako bi izmenili tu odrednicu regulacionog plana.
- Tražićemo da se smesta zaustavi svaka dalja gradnja u Zvezdarskoj šumi i povuče regulacioni plan koji predviđa pretvaranje delova Zvezdarske šume u građevinsko zemljište. Takođe, treba zaustaviti seču drveća i uništavanje zelenih površina, kao i bacanje smeća i stvaranje deponija. Predlažemo da se uspostavi redovna čuvarska služba kako bi, pored ostalog, onemogućila ulazak automobila u ovaj deo - kažu iz grupe građana okupljene oko projekta za očuvanje Zvezdarske šume.
U opštini Zvezdara kažu da je izgradnja dva nova bolnička odeljenja u interesu svih bolesnika i da je odluka doneta imajući u vidu prioritetne probleme.

Pacijenti u prirodi

- Na tom potezu šume biće izgrađeni odeljenje za dijalizu i odeljenje u kojem će biti smešteni najstariji sugrađani. Od ukupno 1,8 hektara, koliko će se pripojiti bolnici, samo 17 odsto biće pod građevinama, preostali deo ostaje šuma. Uostalom, u interesu bolnice je da bude okružena prirodom zbog zdravlja bolesnika - kaže načelnik odeljenja za razvoj opštine Zvezdara Aleksandar Rebić.
On je istakao da su obodni delovi šume godinama skrnavljeni različitim vidovima krađe drveća i građevinskim upadima, ali da se tome stalo na put.
- Dobro smo razmislili šta dobijamo, a šta gubimo proširivanjem bolnice i tako smo i doneli odluku. Mi nismo dozvolili pre nekoliko meseci Institutu „Mihailo Pupin" da se proširi na deo ove šume jer zahtev nije bio realan i šteta bi bila veća nego korist - izričit je Rebić.
Regulacionim planom Zvezdarske šume predviđeno je da zelenilo na ovoj površini bude zaštićeno ogradom. Planirano je postojanje dečje ustanove, gerontološkog centra, vidikovca sa restoranom i pratećim sadržajima, kao i prostora za javne izložbe.

LEČENJE TEŠKO OBOLELIH

U gradskom Sekretarijatu za zdravstvo kažu da su u februaru ove godine Sekretarijatu za urbanizam dostavili predlog da se Gradski zavod za plućne bolesti, zbog urušavanja zgrade, preseli u novi objekat u okviru KBC „Zvezdara".
- U predlogu smo napisali da se deo novih kapaciteta nameni lečenju obolelih od tuberkuloze pluća, a deo za gerijatrijsko odeljenje, uz koje bi bilo oformljeno odeljenje za zbrinjavanje teško obolelih osoba. Ovo odeljenje imalo bi 20 do 25 postelja. Time bi se postiglo unapređenje zdravstvene zaštite, ali i uštedeo novac iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje namenjen za Beograd - kaže sekretar za zdravstvo Dragana Jovanović.

fakti

n Zvezdarska šuma prostire se na površini od oko 137 hektara, od čega je 21 hektar uređen kao park
n Prosečna starost vegetacije je oko 50 godina
n Najveći deo šume čine bagrem, crna i kanadska topola, američki jasen, gorski javor, beli jasen, hrast, crni i beli bor, kesten, bukva, lipa, platan...

http://www.pressonline.rs/page/stories/ … ctionId=43

Elementarna logika
a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda
c. Zemljište regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Podrška Ramba Amadeusa
Ja vas podržavam i imate moj glas.
srdačno,
Antonije Pušić
kancelarija
ramboamadeus.com

Očuvanje Zvezdarske šume – stav Sekretarijata za zaštitu životne sredine

Iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda stigle su ohrabrujuće vesti. Izdvajamo neko od stavova iz dopisa koji nam je upućen:
- Sekretarijat se zalaže za zadržavanje i očuvanje postojećih zelenih površina na području Zvezdarske šume kao i za podizanje novih zasada.
- Sekretarijat smatra da deo šume iznad KBC „Zvezdara“, koji je regulacionim planom predviđen za proširenje KBC „Zvezdara“ i podizanje Doma za stare, predstavlja najkvalitetniji deo površine pod šumom.
- Sekretarijat je sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije usaglasio stav da je moguće pokrenuti inicijativu za zaštitu centralnog dela Zvezdarske šume (deo oko opservatorije) i dela šume između ograde KBC „Zvezdara“ i ulica: Trnavska – Novice Cerovića – Vojvode Sime Popovića.
- Sekretarijat smatra da se, pored zaštićenih prostora, u urbanoj sredini Beograda moraju očuvati i druge javne zelene površine jer su od posebnog značaja za unapređenje i očuvanje kvaliteta životne sredine.

Pozdravljamno stavove Skretarijata za zaštitu životne sredine i nadamo se da će gradska vlast u celini, kako kada je reč o Planu detaljne regulacije područja gradske park-šume Zvezdara tako i u drugim slučajevima, doneti ekološki odgovornu odluku.

Evo i dopisa Sekretarijata za zaštitu životne sredine:

Republika Srbija
GRAD BEOGRAD
GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRAD
SEKRETARIJAT ZA ZAŠTITU
ŽIVOTNE SREDINE
Broj: 07-183/09-V-01
12.Oktobar 2009.godine
GRUPA GRAĐANA „ZAŠTITIMO ZVEZDARSKU ŠUMU“
Predmet: Očuvanje Zvezdarske šume

Poštovani,

Sekretarijatu za zaštitu životne sredine dostavljeno je više zahteva građana za očuvanje Zvezdarske šume, uključujući zahtev prosleđen preko Kabineta gradonačelnika. Kako je zaključeno na sastanku održanom 25. septembra 2009. godine, a koji je organizovan na Vašu inicijativu, ovaj sekretarijat je još jednom razmotrio dokumentaciju kojom raspolaže, navode iz vaše inicijative, kao i sugestije izrečene na sastanku. S tim u vezi konstatovano je sledeće:
• Sekretarijat je, za potrebe izrade Plana detaljne regulacije područja gradske park-šume Zvezdara u Beogradu, a na zahtev obrađivača planskog dokumenta Javnog urbanističkog preduzeća „Urbanistički zavod Beograda“, rešenjem broj 501-134/05-V-03 od 13.05.2005.godine utvrdio uslove i mere zaštite životne sredine, kao i obavezu strateške procene uticaja predmetnog plana na životnu sredinu;
• U navednim uslovima zaštite životne sredine, Sekretarijat je nedvosmisleno utvrdio obavezu zadržavanja i očuvanja svih postojećih zelenih površina predmetnog područja, kao i obavezu valorizacije postojeće vegetacije, funkcionalno raščlanjavanje gradske šume „Zvezdara“ i, u skladu sa tim, definisanje elemenata za rekonstrukciju i podizanje novih šumskih sastojina, u skladu sa odredbama GP Beograda 2021;
• U cilju analize rešenja predloženih predmetnim planskim dokumentom i mnogobrojnih zahteva da se spreči svaki pokušaj prenamene šumskog zemljišta u građevinsko, odnosno onemogući seča drveća i uništavanje zelenih površina ovog dela grada, predstavnici Sekretarijata su izvršili obilazak terena 23.09.2009. godine, kako bi utvrdili stanje same šume na lokacijama na kojima je planirana prenamena šumskog u građevinsko zemljište, odnosno izgradnja građevinskih objekata i o tom obilasku sačinili su izveštaj za tri „sporne“ lokacije i to:
1.pozicija 1. uz ulicu Sime Popovića pored KBC „Zvezdara“, na koje je planirano proširenje kiničko-bolničkog centra i izgradnja ustanove socijalne zaštite za stare,
2. pozicija 2. Dečija ustanova „Zvezdani gaj“, na kojoj je planirano proširenje i izgradnja novih sadržaja ove dečije ustanove i
3. pozicija 3. deo prostora uz uicu Dragoslava Srejovića (Partizanski put), ispred benzinske stanice „OMV“, na kojem je, kao mera sanacije klizišta, planirana izgradnja otvorenog stambenog bloka;

Takođe, izvršen je obilazak i drugih lokacija na kojima je planirana izgradnja novih objekata ( u okviru kompleksa Instituta „Mihajlo Pupin“, Tornja/ vidikovca na vrhu Zvezdarskog brda, crkve i pratećih objekata) o čemu su usaglašeni stavovi na našem zajedničkom sastanku;

• U cilju stručne i objektivne procene stanja šumskih sastojina na prostoru Zvezdarske šume, a naročito u delovima šume na kojima je planirana prenamena šumskog u građevinsko zemljište, izvršena je analiza Plana upravljanja i gazdovanja Zvezdarskom šumom „Posebna šumska osnova gazdinske jedinice Zvezdarska šuma“, koji je za potrebe upravljača JKP „Zelenilo Beograd“ izradio Šumarski fakultet, i na koju je pribavljena saglasnost Ministarstva poljoprivrede i šumarstva – Uprava za šume (Rešenje broj 322-02-00010/2009-10 od 27.01.2009.godine) i konstatovano sledeće:
- celokupna površina ove gazdinske jedinice odgovara namenskoj celini-park šume,
- u ukupnoj obrasloj površini veštački podignute sastojne pokrivaju 91,9%, sastojne visokog porekla 1,4%, a preostalih 6,7% čine šikare,
- u manjem delu obraslih površina su konstatovane čiste sastojne 11,4%, dok mešovite prekrivaju veći deo obrasle površine 88,6%,
- dominantne vrste drveća su hrast lužnjak, beli jasen, javor, lipa, crni bor i američki jasen, čije je zdravstveno stanje ocenjeno kao dobro,
- najveći deo zapremine pripada srednje jakim i tankim stablima,
- zapreminski prirast iznosi 240,4 m3/ha, a tekući 5,1m3/ha, što ukazuje na bioekološku stabilnost kompleksa.

Deo šume između ograde KBC „Zvezdara“ i ulica: Trnavska-Novice Cerovića-Vojvode Sime Popovića predstavlja najkvalitetniji deo obrasle površine pod šumom. Vodi se kao veštački podignuta sastojina hrasta lužnjaka (početkom pedesetih godina). Prirast u ovom delu kompleksa je značajan, što je detaljno prikazano i u tabeli o razmeru dobnih razreda u posebnoj osnovi gazdovanja GJ „Zvezdara“;

Činjenice o izuzetnom kvalitetu dela šume koji bi imao osnov za valorizaciju/procenu za potrebu eventualne buduće zaštite, potvrđena je i u izveštaju o obilasku terena.

• Razmatrajući predlog grupe građana o pokretanju procedure vrednovanja i stavljanja pod zaštitu Zvezdarske šume, kao zaštićenog prirodnog dobra, Sekretarijat je, u konsultacijama sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, kao nadležnom stručnom organizacijom, usaglasio stav da je moguće pokrenuti inicijativu za proglašenje dva zaštićena područja predmetnog prostora i to: centralnog dela Zvezdarske šume (deo oko Opservatorije) i dela šume između ograde KBC „Zvezdara“ i ulica: Trnavska-Novice Cerovića-Vojvode Sime Popovića. Za navedene predele je, u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode („Službeni glasnik RS“, br.36/09), potrebno uraditi studiju zaštite kojom se utvrđuju vrednosti područja, način upravljanja područjem, i način finansiranja zaštićenog područja;
• Navedena pitanja kao i predložena planska rešenja biće razmatrana i vrednovana u postupku ocene i odlučivanja o davanju saglasnosti na Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Plana detaljne regulacije područja gradske park-šume Zvezdara, u skladu sa čl. 21. i 22. Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu („Službeni glasnik RS“ br.135/04).

Na osnovu navedenog, a imajući u vidu i pitanja razmatrana na sastanku održanom 25.09.2009. godine, Sekretarijat za zaštitu životne sredine podržće Vašu inicijativu, kao i druge inicijative građana dostavljene ovom sekretarijatu, a koje se odnose na zaštitu vrednih i očuvanih delova Zvezdarske šume. S tim u vezi, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije biće razmotrena mogućnost pokretanja procedure zaštite delova Zvezdarske šume kao zaštićenih područja.

Ističemo da će kroz mehanizam strateške procene uticaja pedloženih planskih rešenja na životnu sredinu,ovaj sekretarijat posebnu pažnju posvetiti izvršenoj analizi postojećeg stanja prirodnih i ekoloških vrednosti delova šume predloženih za prenamenu. Takođe, biće razmatrana procena mogućih uticaja predloženih rešenja, a naročito opravdanost takvih rešenja, kao i analiza varijantnih rešenja sadržanih u Izveštaju o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

Ovom prilikom izražavamo i stav da se, pored zaštićenih prostora, u urbanoj sredini Beograda moraju očuvati i druge javne zelene površine budući da su od posebnog značaja za unapređenje stanja i očuvanje kvaliteta životne sredine.

Napominjemo da ćemo kopiju ovog odgovora dostaviti Kabinetu gradonačelniku grada Beograda i Zavodu za zaštitu prirode Srbije, kao i drugim građanima koji su nam se obratili sa istim zahtevom.


S poštovanjem,


SEKRETAR

Goran Trivan, dipl.inž.

четвртак, 22. октобар 2009.
Arčenje para i arčenje šume
U akciji hapšenja bivših direktora više zdravstvenih ustanova u Beogradu, priveden je i bivši direktor KBC Zvezdara Prof. dr Zoran Ivanković. Napominjemo da je upravo za mandata uhapšenog direktora pokrenuta incijativa za upad KBC Zvezdara u Zvezdarsku šumu. Govori li to nešto o samoj inicijativi, prosudite sami.
Nije li na delu je ista logika, arčenja opšteg dobra, bilo da je reč o šumi ili državnim parama?
A kako se gazduje u beogradskom zdravstvu najbolje svedoči akcija policije ali i reči donedavne sekretarke za zdravstvo prof dr Dragana Jovanović Dragane Jovanović.

Šta sam htela o zdravstvu da kažem, a nisu mi dali da govorim
o Rekonstrukcija KBC Zvezdara
O Kabc ZVezdara" prof dr Dragana Jovanovic, kaže:
- Osnovni ugovor za rekonstrukciju KBC „Zvezdara“ II faza sklopljen je u julu 2006. godine na iznos od 3.978.982 e (sa PDV-om). Aneksom br.1 ugovora izmedu RM Zdravlja i GP "Ratka Mitrovica" bilo je 22 ponude za izmene i dopune radova iz osnovnog ugovora na iznos od 840.304,43 eura sa PDV-om.
Vrednost dodatnih ponuda je kompenzovana odustajanjem RM Zdravlja od Šeme br.2 u kompletnom iznosu od 355.008,3 eura, a delimicno od Šema br.5 i br.6, odnosno za br.5 u iznosu od 83.684,5e i za br.6 u iznosu od 273.429,6 eura.
Nakon ovoga RM Zdravlja je na Grad Beograd-Sekretarijat za Zdravstvo prebacilo obavezu za placanje novih viškova, nepredvidenih i naknadnih radova u iznosu od 60.993.883,40 din. Od cega je vrednost vec izvedenih naknadnih i nepredvidenih radova iznosila 55.855.594,37 din. A neizvedenih samo 5.138.286,02 dinara.
Dakle RM Zdravlja je suprotno Zakonu o investicionoj izgradnji davalo naloge za naknadne i viškove radova bez da je prethodno obezbedilo sredstva, pa je taj iznos radova (55.855.594 din) prebacen na Grad Beograd-Sekretarijat za zdravstvo, cime je umanjen i oštecen Gradski budžet.
Prema preliminarnom izveštaju CIP-a od 31.1.2009. i izveštaju Nadzorne Službe dinamika izvodenja radova i cena izvedenih radova nije ostvarena prema uslovima osnovnog ugovora.
Na osnovu navedenog preliminarnog izveštaja CIP-a evidentno je sledece:
- Za radove po Aneksima ugovora Nadzor nije overio kolicinu radova potpisom i licencnim pecatom.
- Na osnovu uvida u investiciono-tehnicku dokumentaciju, CIP je utvrdio da izvodac potražuje III-om privremenom situacijom iznos od 769.658,20 dinara više nego što je vrednost izvedenih radova, i to:
o Hirugija:
- Opisana pozicija bojenje plafona poludisperznom bojom (po osnovnom ugovoru molersko-farbarski radovi pod pozicijom br.1) obuhvataju sve predradnje na izravnjavanju postojeceg plafona. Prema 18-oj dopunskoj ponudi, izvedeno je dletovanje plafona u kolicini od 2805,01m kvadratni za ukupno 336.601,00 dinara što je ocigledno sporan iznos.
Za bojenje zidova poludisperznom bojom (pozicija broj 2) takode u opisu uz osnovnu ponudu obuhvaceno je dletovanje dok se u Aneksu 1 pozicijom 4 ponovo obuhvata dletovanje.
U opisu pozicije za izradu poda u osnovnom ugovoru pozicijom postavljanja PVC poda Tarket predvida se izravnjavanje olma masom. Po 18-oj dopunskoj ponudi izvedeno je poravnjanje poda (po opisu manjeg obima 0,03m kvadratnog na jedan metar poda) što apsolutno odgovara olma masi. Smatra se da je iznos od 337.057,20 za poziciju br.32 sporan.
Za poziciju broj 4 armiracki radovi, kolicina od 860 kg. u gradevinskoj knjizi nema dokaznica kolicina.
Hitan Prijem:
Radovi su zapoceti po projektu da bi kasnije broj dopuna i izmena prevazišao prvobitni projekat,
Za radove koji su ugovoreni Aneksom 3 koje finansira Grad ima sledecih nejasnoca:
o U III privremenoj situaciji naplacuju se pripremni radovi za Hitan prijem u iznosu od 96.000 dinara što je u suprotnosti sa opštim uslovima izvodenja gde su po osnovnom ugovoru predvideni pripremni radovi za ceo projekat po ceni od 10.000 eura i cišcenje gradilišta po završetku radova za 500 eura.
o Betonski radovi, pozicija broj 1 Betoniranje, serklaži i slicno, jedinicna cena od 25.600 din po kvadratnom metru je dvostruko viša nego predracunske cene za betonske radove iz osnovnog ugovora.
o Za Elektroinstalacije - Nadzorni Organ nije odobrio sredstva predvidena Aneksom 3 za izradu glavnih projekata za elektroinstalacije za Hitan prijem (s pravom) jer je posebnim uslovima osnovnog ugovora, tacka 5.1 i 5.2 vec predvidena ova obaveza.
Zakljucak:
1) RM Zdravlja je suprotno Zakonu o investicionoj izgradnji davalo naloge za naknadne i viškove radova bez da je prethodno obezbedilo sredstva, pa je taj iznos radova (55.855.594 din) naknadno prebacen na Grad Beograd-Sekretarijat za zdravstvo, cime je umanjen i oštecen Gradski budžet.
2) Ocigledno postoji nesklad izmedu izvedenih radova i ispostavljenih situacija po Aneksima ugovora, tj. NE SLAŽU SE NI KOLICINE TJ. OBIM RADOVA NITI UGOVORENE CENE
Imajuci u vidu Clan 5. Ugovora izmedu RM Zdravlja (potpisnik Tomica Milosavljevic) i Grada Beograda (potpisnik prethodni sekretar zdravlja) koji kaže da RM Zdravlja u potpunosti odgovara Gradu za obim, kvalitet i cenu ugovorenih radova na rekonstrukciji KBC „Zvezdara“,
mora se postaviti pitanje odgovornosti za štetu nanesenu Gradskom budžetu...
INICIJATIVA ZA SMENU DIREKTORA KBC „ZVEZDARA“
Vec iz ugovora RM Zdravlja i Grada Beograda o stanju radova KBC Zvezdara (u sklopu projekta rekonstrukcije 20 bolnica u Srbiji sredstvima kredita EIB uz dodatak sredstava NIP-a) jasno je da u tom momentu (25.12.2007.) kad preuzima Grad Beograd osnivacka prava, postoji mala vrednost nezavršenih gradevinsko-rekonstruktivnih radova ( 9 od 10 pozicija su izvedeni radovi) – vrednost tih neizvedenih radova je 4.354.479,68 bez PDV-a, odnosno 5.138.286,02 din sa PDV-om za šta je Grad Beograd preuzeo obavezu da obezbedi sredstva. S obzirom da je Gradu nametnuta ovim ugovorom i obaveza da plati vec završene radove, Sekretarijat za zdravstvo je prebacio oko 55 miliona dinara izvodacu.
Medutim, Direktor KBC „Zvezdara“ se 9.5. 2008 g. obratio Sekretarijatu za zdravlje sa zahtevom br. 1093/1 za dodatna finansijska sredstva za završetak radova na objektima: objekta Hitnog prijema u iznosu od 469.142,03 eura sa PDV-om, i objekta Interne klinike u iznosu od 418.909,79 eura sa PDV-om, POZIVAJUCI SE UPRAVO NA PROTOKOL O ZAVRŠETKU RADOVA I UGOVOR???
Gotovo istovremeno, tj. 16.5.2008. upucuje i zahtev za obezbedenje novcanih sredstava za kupovinu medicinskog nameštaja za potrebe službe za Urgentnu medicinu sa specijalistickom poliklinikom KBC Zvezdara u vrednosti od 40.000.000,00 din sa PDV-om. Cak u dopisu od 9.6.2008. navodi da adaptacija službe za Urgentnu medicinu nalaže neophodno opremanje službe medicinskim nameštajem.
Paradoksalno je da prioritet bude nabavka (skupog) nameštaja vrednog 40.000.000,00 din (cca 500.000 eura) za objekat za koji se tek odvajaju sredstva i izvodenje je u svom pocetku.
Drugo, 12.6.2008. g KBC Zvezdara podnosi zahtev za obezbedenje sredstava za kupovinu nameštaja za Kliniku za Gerontologiju procenjene vrednosti 3.180.000,00 din sa PDV-om.
Medutim, 20.10.2008g predstavnik ove zdravstvene ustanove obratio se telefonskim putem Sekretarijatu za zdravstvo sa zahtevom za pojašnjenje da li sredstva obezbedena zakljuckom v.d.gradonacelnika grada Beograda broj 5-23119/08-G od 30.06.2008.g, za predmetnu nabavku mogu prenameniti za "reparisanje postojeceg nameštaja".
P.S. Ja sam kao novi sekr. za zdravstvo grada Beograda pokrenula inicijativu za njegovu smenu kao direktora KBC Zvezdara na konferenciji za štampu održanoj upravo dana 20.10.2008.g
Napomena:
Ubrzo potom direktor je stopirao i gore navedeni tender za nameštaj u strahu jer su se na tom tenderu javile opet samo 3 firme sa ITALIJANSKIM ANTIBAKTERIJSKIM NAMEŠTAJEM, kao i u DZ Palilula, DZ Zvezdara, KBC Bežanijska Kosa.

Deo teksta - predloga za smenu direktora KBC Zemun
Iz izveštaja Nadzorne službe („Inžinjering plus Projekt“) o stanju radova na rekonstrukciji KBC Zemun (u sklopu projekta rekonstrukcije 20 bolnica u Srbiji sredstvima kredita EIB uz dodatak sredstava NIP-a) od dana 31.8.2007 vidljivo je sledece:
ROK ZAVRŠETKA SVIH RADOVA JE BIO PO OSNOVNOM UGOVORU 16.3.2007.
Evidentno je da je zakašnjenje u trenutku preuzimanja obaveza od Grada na koji su prebacena osnivacka prava iznosilo: 6 meseci, a iz tabeli se vidi da je u tom momentu stepen realizacije bio oko 67 odsto gotovosti.
26.12.2007. nacinjen ugovor izmedu MZ R Srbije i Grada Beograda-Gradske Uprave, Sekr. Za zdravstvo, na osnovu Protokola o završetku radova na rekonstrukciji (25.12.2007) - Ugovorne strane su saglasne da koordinaciju poslova na realizaciji rekonstrukcije KBC Zemun i dalje obavlja Jedinica za implementaciju projekta (PIU) Republickog Ministarstva zdravlja (Vojin Vukovic)
Iz PREDLOGA FINANSIRANJA DELA RADOVA NA OBJEKTIMA U KBC ZEMUN IZ FINANSIJSKIH SREDSTAVA Grada BEOGRADA, kao presek stanja u momentu prelaska osnivackih prava na Grad Beograd, vidi se da Grad Beograd u momentu preuzimanja obaveza treba da finansira DO ZAVRŠETKA PROJEKTA RADOVE u ukupnoj vrednosti od 54.977.334,72 din. Sa PDV-om, što prakticno predstavlja maksimalno dozvoljeni iznos aneksa ugovora tj. Do 25% vrednosti osnovnog ugovora.
Napominjem da je Protokolom o završetku radova za KBC Zemun (kao i za KBC Zvezdara) predvideno da se sredstavima budžeta grada Beograda za 2007. i 2008g finansiraju izvedeni i neizvedeni naknadni i nepredvideni radovi na rekonstrukciji KBC Zemun. Kako je vec navedeno, Grad se ovim ugovorom obavezao da obezbedi sredstva za finansiranje navedenih radova u KBC Zemun u iznosu od 60.827.412,02 dinara sa PDV-om. Od te sume, 31.12.2007. prebaceno je 40.176.021,23 din po I privremenoj situaciji, a razlika od 20.700.000,00 din predvidena je finansijskim planom za 2008. godine.
Na pocetku rada novog UO KBC Zemun ciji sam bila predsednik preko godinu dana (po prelasku osnivackih prava na Grad Beograd) i pored insistiranja UO da se prvo prikaže izveštaj rada prethodnog UO i NO, kao i presek stanja radova, Direktor I. Berisavac je sve vreme tvrdio da to nije moguce zbog odsustva (odbeglog) ranijeg Predsednika UO KBC Zemun, kao i da se Grad trudi da što pre samo uspostavi rad kompletnog KBC-a tj. završi što pre zapoceti projekat koji vec kasni 6 meseci. Takode je tvrdio da nema uvida u osnovni ugovor te ga ne može prikazati kao i da je NEMOGUCE RASKINUTI UGOVOR SA IZVOĐACEM RADOVA „Ratko Mitrovic-Dedinje“, DDO. Na insistiranje UO da podnese izveštaj i Nadzorni Odbor, to je i ucinio aprila 2008. g u smislu da su sva poslovanja ustanove vršena u okviru zakonskih odredbi.
Po preuzimanju dužnosti gradskog sekretara za zdravstvo, uvidela sam da kompletna dokumentacija postoji , iz koje je vidljivo sledece: Ugovor sa izvodacem je moguce raskinuti zbog zakašnjenja radova, kao i da se svaki dan zakašnjenja radova mogao penalizovati sa 0,05 odsto dnbevno, odnosno maksimum 10 procenata od ugovorene vrednosti ugovora, što iznosi cc 300.000e.
Dakle, Direktor KBC Zemun je obmanjivao sve vreme clanove UO da ne može da se raskine ugovor sa izvodacem,
Dodatno je time otvorio put svojim daljim radnjama kao neizbežnim u sklopu nastale situacije.
Juna 2008. na sastanku UO KBC Zemun, Direktor iznosi da su nužno zapoceti novi radovi, nova gradilišta, za koje je tek potrebno obezbediti sredstva ŠTO JE U SUPROTNOSTI SA CLANOM 24, STAV 1 – Zakona o javnim nabavkama, koji kaže da se ne sme raspisati ni tender, a kamoli zapoceti radovi bez prethodno obezbedenih sredstava. Ovom svojom odlukom, direktor je pokušao da dovede pred svršeni cin clanove UO, koji su se izjasnili da se odobrenje može dati samo uz prethodno opravdanje nastale situacije izveštajem o stanju od Nadzornog organa. P.S. Nadalje se cekao presek stanja od strane Nadzornog organa, koji nije dostavljen Predsedniku UO, niti je bilo obaveštenja o tome.
Po stupanju na dužnost sekretara za zdravlje, cinim uvid i u Izveštaj Nadzornog Organa od 10.9.2008. gde nedostaje kompletno tenderska dokumentacija za dodatne radove u delu Operacionog bloka na I spratu u iznosu od 34.000.000din, a za dodatne radove na Starom delu objekta i dodatne radove u delu kotlarnice za proizvodnju pare za vešeraj objekta, ukupno treba još 269.474,89 eura što ukazuje da se naknadni radovi produžuju unedogled, iako radovi po osnovnom ugovoru još uvek nisu završeni.
Dodatno, Direktor KBC Zemun je uputio još jedan zahtev za finansijska sredstava PO HITNOM POSTUPKU za izvodenje gradevinskih radova koji su vec placeni izvodacu "Ratku Mitrovicu" preko Sekretarijata.
Napomena:
U delu izveštaja Agencije za budžetsku inspekciju Grada Beograda, februar 2009. o kontroli koja je još u toku vezano za KBC Zemun, utvrdeno su za sada sledece nepravilnosti odnosno nezakonitosti:
- Obracunom i isplatom dodataka u iznosu od preko 55 milina dinara bez zakonskog osnova, postupljeno je suprotno odredbama 2,4,5 i 12 Zakona o platama državnih službenika i suprotno odredbama Uredbe o koeficijentima za obracun i isplatu zaposlenih u javnim službama.
- Gotovo sve nabavke je u 2008. sprovodio suprotno Zakonu o javnim nabavkama, a u vezi clana 37 Zakona o budžetskom sistemu, pri cemu se to odnosi i na velike javne nabavke u vrednosti ukupno preko 38 miliona dinara, kao i na male, ITD.

KBC BEŽANIJSKA KOSA
Nabavka nameštaja
Tender za nabavku Nameštaja je prvo raspisan u Službenom glasniku RS br. 71.
Zatim je odlukom od 15.8.2008. koja je donesena na osnovu zahteva KBC Bežanijska Kosa odluceno da se ova javna nabavka izvrši po hitnom postupku.
Ovim zahtevom je predvidena orijentaciona vrednost planirane nabavke bolnickog nameštaja i opreme u iznosu od cca 80.000.000,00 sa PDV-om.
6.9.2008. tražena je dopuna zahteva za obezbedenje 16.950.000,00 din bez PDV-a odnosno 20.000.000,00 din sa PDV-om tako da ukupna vrednost javne nabavke br. 15 ce iznositi 84.700.000,00 din bez PDV-a, odn. 100.000.000,00 din (sa PDV-om).
Na osnovu zapisnika o otvaranju ponuda (od 8.10.2007g) kao i zapisnika o postupku sa pogadanjem od istog dana, konstatovano je da predstavnik ponudaca „Pharmacia Žad“ ostaje pri datoj ponudi i ne odobrava nikakve dodatne pogodnosti.
I pored svega KBC Bežanijska Kosa (dir. Doc Nikola Milinic) je sklopio ugovor sa ponudacem „Pharmacia Žad“ na iznos 106.072.559,38 din. Ocigledno je da je izabrani ponudac „Pharmacia Žad“, DOO ponudila iznos od 106.072.559,38 dinara što je iznad predvidenog iznosa predmetne nabavke koji je iznosio 100.000.000,00 din.
Posebno je interesantno da se kupac obavezao da placanje po ovom ugovoru izvrši 100 odsto avansno.
Aneksom 1 ovog ugovora sacinjenog dan posle tj. Sutradan, odobren je rabat od 5,78% u apsolutnom iznosu od 5.200.000,00 din. Takoda ukupna vrednost predmetnog ugovora iznosi 99.936.559,38 din sa PDV-om
Ocigledna svrha ovog aneksa je da se ukupna vrednost predmetnog ugovora spusti ispod iznosa od 100.000.000,00 din i sada iznosi 99.936.559,38 din sa PDV-om.
Ovo je u kontradiktornosti sa izjavom ponudaca datoj pri otvaranju ponuda da ne odobrava nikakve dodatne pogodnosti, odnosno da ostaje pri ponudenoj ceni od 106.072.559,38 din.
Sumnjivo je da je KBC Bežanijska Kosa dostavilo zahtev (11.4.2008.) za obezbedenje dodatnih novcanih sredstava u iznosu od 5.800.000,00 din uz navodenje da je prilikom izrade projekta opremanja došlo do propusta u kolicini odnosno broju komada pojedinih artikala koji se podudaraju sa artiklima zahtevanim u osnovnom ugovoru
SUMA KOJU JE „PHARMACIA ŽAD“, DOO DALA KAO RABAT (5.200.000,00 din), I ZAHTEVANA SUMA ZA NOVU NABAVKU (5.800.000,00 din) su zacudujuce slicne.
Na osnovu svega prethodno iznetog, ocigledno je da je izigran Zakon o javnim nabavkama i napravljeni prekršaji prilikom sklapanja osnovnog ugovora na vecu vrednost od investicione vrednosti javne nabavke koja je potom Aneksom 1 dovedena u vrednost javne nabavke iako je ponudac prilikom otvaranja ponude izjavio da ne daje nikakve dodatne pogodnosti. Zbog toga je pokrenuta inicijativa za smenu direktora KBC Bežanijska Kosa.
Artikli su sledeci medicinski nameštaj i pomocna medicinska oprema:
1. Bolnicki pultevi za prijem pacijenata
2. Stolovi i stolice za bolnicko osoblje
3. Kreveti za dnevnu onkološku bolnicu
4. Ormari za dokumentaciju
5. Ormari za držanje lekova i sanitetskog materijala
6. Pomocni ležajevi za sve ambulante
7. Stalci za infuzije
8. Kolica za terapiju
9. Kolica za prevoz pacijenata
10. i drugi medicinski nameštaj i pomocna medicinska oprema
Napomena:
U delu izveštaja Agencije za budžetsku inspekciju Grada Beograda, februar 2009. g, o kontroli koja je još u toku vezano za KBC Bežanijska Kosa, utvrdene su za sada sledece nepravilnosti odnosno nezakonitosti:
- Za uvedenu pripravnost direktora od 240 sati mesecno, izvršene su isplate od preko 355 hiljada dinara kršeci odredbe clana 108 Zakona o radu
- Za ukupnu vrednost javnih nabavki pd preko 54 miliona dinara u 40 partija, postojala je samo 1 ponuda ili samo 1 ispravna ponuda, te je izvršenom dodelom ugovora kršen Zakon o javnim nabavkama i Zakon o budžetskom istemu.
- Za izvršenu nabavku radova na adaptaciji i rekonstrukciji prostora Endoskopije, u postupku sa pogadanjem bez prethodnog objavljivanja, nije ispoštovan Zakon o javnim nabavkama, (Aneksi ugovora su podrazumevali radove koji nisu bili obuhvaceni osnovnim ugovorom. itd
Svedok

Blokada i optužbe za korupciju
Autor: R. V. Bibić
Odbornici Skupštine grada Beograda juče su nakon skoro desetočasovne rasprave uspeli tek u kasnim večernjim časovima da se dogovore o dnevnom redu zasedanja, pošto je bilo više od osamdeset predloga novih tačaka dnevnog reda. Međutim, maratonsko zasedanje na kraju je ostalo u senci direktnih optužbi koje je iznela gradska sekretarka za zdravstvo Dragana Jovanovićna račun ministra zdravlja Tomice Milosavljevića. Ona je u izjavi novinarima optužila ministra da je direktno učestvovao u proneveri novca Beograđana kroz rekonstrukciju u Domu zdravlja „Zvezdara“, iznevši podatke do kojih je došla, u hodniku Skupštine grada, nakon što je prethodno bila sprečena da se obrati sa govornice gradskog parlamenta.
Jovanović je navela da je Milosavljević direktno upleten u sklapanje ugovora sa Gradom prenoseći osnivačka prava, vezano konkretno za KBC Zvezdara.
- U tom ugovoru piše da je od planiranih deset vrsta radova rekonstrukcije, devet većizvedeno, i to u vrednosti od 50 i nešto miliona dinara. Preostali radovi, koje su preneti na teret Grada Beograd, iznose 5,5 miliona dinara. Međutim, u ugovoru stoji, pod posebnom tačkom, da i svih 50 miliona dinara treba grad da uplati Ministarstvu. I Grad je preneo ta sredstva preko preduzeća“Ratko Mitrovića“, što govori o direktnoj upletenosti Tomice Milosavljevića u kriminal. Zato ovo više nije problem samo Grada, budući da je upleten i ministar - izjavila je Jovanović.
Prema njenim rečima postoje ugovori koji su korpus delikti, i da je za radove koji su obavljeni ponovo traženo od grada još 80 miliona dinara za 2009. godinu. Gradska sekretarka za zdravstvo naglašava da je KBC „Zvezdara“ izbegao budžetsku inspekciju, bar ovu gradsku, na taj način što je direktor bolnice dao kovertiranu ostavku pre mesec i po dana. „S obzirom na to da je čovek pripremio svoju ostavku pre mesec dana i da je zamolio da ga ne pominju i da je na kraju ovako bezobrazno nastupio pre dva dana, to ne zaslužuje više da se sakriva šta je on radio. On je na ime para koje su prebačene, tačnije 60 miliona dinara, i koje su već potrošene, nije tražio 60 miliona dinara, nego 413 hiljada evra, a zatim 469 hiljada evra što mu, normalno, nije odobreno - navodi Jovanović.
Ona se osvrnula i na sporne nabavke vezane za KBC „Zemun“ i KBC „Bežanijska kosa“, u kojima su „izuzetno narušeni svi zakoni o budžetskoj javnoj nabavci“. Navela je primer da je više od 53 miliona dinara potrošeno za nabavke preko 40 partija samo sa jednom ponudom što se ne sme po Zakonu o javnim nabavkama.
- Ako me pitate da li je bilo sprečavanja korupcije u zdravstvu mogu da kažem da je ministar Milosavljević direktno opstruirao sprečavanje korupcije. Moram da dodam i da je u Domu zdravlja Grocka, prema saznanjima moje zamenice Božice Novaković, koja je iz G17 a zbog čega sam pisala dopis Đilasu, direktorka Doma od duga u iznosu 80 miliona dinara, napravila dug od 168 miliona dinara, koji je potpuno nejasan i koji se sada ispituje - navodi Jovanović.
Ona dodaje da je najverovatnije hajka u javnosti protiv nje proteklih par meseci, posledica stava i dela DS kao i G17 Plus. Gradska sekretarka za zdravstvo, koja je izabrana inače na predlog LDP, pomenula i ime Vladana Šubarevića, nekadašnjeg član Gradskog veća zaduženog za zdravstvo, sada nominovanog za predsednika Upravnog odbora KBC „Dragiša Mišović“. Na novinarsko pitanje da li je u mahinacije upleten i gradonačelnik Dragan Đilas, Jovanovićje kratko odgovorila da je „za sve znao ako je želeo da zna“.
Iznošenju ovih optužbi prethodila je rasprava da li gradska sekretarka za zdravstvo sme da se obrati sa skupštinske govornice. Naime, Jovanovićje došla za govornicu u nameri da replicira odborniku DSS Andriji Mladenoviću, ali je onemogućena obrazloženjem da nije po poslovniku da neko drugi sem odbornika govori za vreme usvajanja dnevnog reda. Potom je objašnjeno da Jovanovićmože da govori samo ako se neka od tačaka koje su u njenoj nadležnosti nađu u redovnom postupku, za šta je po najavama šefova odborničkih grupa izostala podrška. Istovremeno, odvijala se doslovno celodnevna rasprava gradskih odbornika, i to o dnevnom redu sednice. Između ostalog, glavno polje sukoba upravo je bilo da li će se o smeni direktora pet zdravstvenih ustanova čiji je osnivačgrad raspravljati po skraćenom postupku, kako je predloženo, ili po redovnom kako je predlagala opozicija.
Nemanja Šarović, šef odborničke grupe SRS, ukazao je na nepravilnosti u radu zdravstvenih ustanova, rekavši da vladajuća većina izbegavala stavljanje na dnevni red i na prošloj prošle po skraćenom postupku, kao i da su podneli zahtev da se omogući Dragani Jovanovićda se obrati. Šarovićje rekao da je njen jedini greh što je odlučila da se suprostavi mafiji koja vlada u medicini u gradu, ali da su i radikali obezbedili materijale od budžetske inspekcije koji pokazuju da su pronevereni milioni dinara građana. Tako je šef radikala izneo podatke da je, između ostalog, za nabavku pisaćeg stola u KBC „Zvezdara“ potrošeno nešto više od 42 hiljade dinara, za stolicu skoro 62 hiljade dinara, a za sofu i dve fotelje 805 hiljada dinara.
Odbornik DSS Andrija Mladenovićupitao je zašto se iznose optužbe na račun direktora zdravstvenih ustanova, da su kriminalci, i to bez dokaza i pozvao gradsku sekretarku da se obrati sa skupštinske govornice. On je zato pozvao da se o tome javno raspravlja kroz dnevni red „ jer se u tim ustanovama leči milion Beograđana“.

Danas www.danas.rs
 

·
Registered
Pomerač metroa
Joined
·
15,915 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Saša Orlović, direktor Uprave za šume u
Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Srbiji nedostaje oko milion hektara šuma

Na radionici “Pošumljavanje poljoprivrednog i šumskog zemljišta” , koja je održana u okviru Međunarodnih sajmova LORIST na štandu Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivog razvoja u Hali 3 Novosadskog sajma, Saša Orlović, direktor Uprave za šume u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izjavio je da je pošumljenost u Srbiji veoma niska i da nam trenutno nedostaje oko milion hektara šuma.
Od pomenutih milion hektara oko 100.000 hektara šuma nedostaje u Vojvodini.
“Ovakvim radionicama mi pokušavamo da podstaknemo proces pošuvljavanja u Republici Srbiji. Jedna od stvari je izmena zakonske regulative, a druga su naši konkursi za dodelu sadnog materijala fizičkim licima u Srbiji”, rekao je Saša Orlović.
Prema njegovim rečima, svi privatnici mogu se obratiti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, koje će im nakon izrade programa pošumljavanja dodeliti besplatni rasadni materijal koji će oni posaditi na svojim parcelama.
 

·
Registered
Pomerač metroa
Joined
·
15,915 Posts
Discussion Starter · #8 ·
KONTRA: Šervud
Boško Ćirković Škabo 24.10.2009
Nad „odbranjenim“ Petim parkićem i dalje stoji zloslutna senka nepromenjenog regulacionog plana tj. namene parcele na kojoj se nalazi ruinirano dečje igralište. Ako se pita JKP „Gradsko zelenilo“, čiji su trudbenici umeli po kratkom postupku i nedorečene papirologije da poseku drveće koje je decenijama „okupiralo“ to zemljište, do pomenute promene plana se ništa neće ni raščišćavati. Naivno je nadati se da će iko od profesionalnih „predstavnika naroda“ mrdnuti prstom do sledećih lokalnih izbora, kada bi sveže renoviran parkić bio fantastična pozadina promotivnog plakata, živopisan krajolik za snimanje afirmativnih priloga. Neprijatno će ih iznenaditi buđenje svesti da u odnosu sa državom, osim obaveza, postoje i prava „partijskih civila“.
Ovih dana je započeta pionirska akcija grupe studenata Arhitektonskog fakulteta BU, pod stručnim vođstvom profesora Ivana Kučine, čija je suština participativno projektovanje prostora budućeg parka, od strane mladih stručnjaka i stanara okolnih zgrada. Staviće ljudi gotovo idejno rešenje gradskim vlastima na sto i anulirati još jedan argument za odugovlačenje konačnog rešenja.
Naravno, postoje polja delovanja u kojima ljudi iz fotelja prikazuju daleko veću agilnost i spremnost da nametnu konačna rešenja. Jedno žarište se još nije ni ohladilo a druga mnogo veća vatra preti da se razbukti, samo nekoliko stotina metara niže vazdušnom linijom. Opet opština Zvezdara, nadležni organi grada Beograda, najavljena seča stabala i „nerazumni“ građani. Pošto ovaj put nema opravdanja klase „SPO je tu nešto zapetljao“ a uz to se radi i o eufemistički formulisanom „proređivanju“ tri do pet hektara šume, pojavljuju se i humani paravani državnih projektanata: proširenje kruga KBC Zvezdara i izgradnja crkve.
Ali i nou-hau građanskog aktivizma se prenosi i unapređuje tako da se udurženje građana „Zaštitimo zvezdarsku šumu“ na vreme uključilo u proces jane rasprave o nacrtu regulacionog plana park-šume Zvezdara i naišlo na iste zidove ćutanja, odugovlačenja, igrice dobrih i loših policajaca unutar struktura sistema.... Zato javnost mora biti upoznata sa opasnošću potencijalnog ekološkog zlodela i sa legitimnim zahtevima građana za: zaustavljanjem procedure donošenja regulacionog plana dok se ne sprovede stručno popisivanje celokupnog šumskog fonda Zvezdarske šume, usklađivanje plana sa rezultatima tog popisa i dobijanje statusa zaštićenog nacionalnog parka za ovu zelenu oazu, uobičajenu destinaciju brojnih srpskih i inostranih ornitologa.
Detaljnije na blogu: http://zvezdarskasuma.blogspot.com. Na meni je da vas obavestim da će se u subotu 31.10. posle podneva platoom između zgrada tik uz krug KBC Zvezdara, odmah iznad pumpe i gasne stanice, oriti pesma željnih da pomognu da se glas ekološki svesnih sugrađana čuje i u najfrekventnijim domaćim medijima. Mnogo mi je drago što će i „Beogradski sindikat“ ponovo biti deo takve akcije. Dođite, da uz dobru muziku poslušate iskrenu priču zvezdaraca i makar svojim prisustvom doprinesete njihovoj pravednoj borbi.
A kada posle nastupa sednete u gradski saobraćajni ili svoj lični mobilni oplemenjivač beogradskog smoga i uputite se ka toploti svog doma, čiji je nusproizvod prekrasni snežnobeli dim koji toplana odašilje u atmosferu, zapitajte se da li ćete imati dovoljno novca za lečenja u vazdušnim banjama, nakon što poseku i poslednje drvo kako bi sredina u kojoj živimo postala apsolutno urbana. Znam da će oni koji za simboličnu cifru ustupe pravo da se koren tog drveta zameni temeljem velelepnog armiranog zdanja sigurno imati te pare.


http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id...: Šervud
 

·
Registered
Joined
·
1,062 Posts
Подржавам иницијативу, али ко ће прочитати ово до краја.

Да ли сте организовали неку групу грађана?

Да ли сакупљате потписе?
 

·
Registered
Pomerač metroa
Joined
·
15,915 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Nismo organizovali grupu gradjana jer smatramo da nam nije trenutno potrebna.Tesno saradjujemo sa ljudima koji su spasili peti parkic.

Potpisi su prikupljani u septembru,skupili smo ih nesto manje od 2000.

Bice ponovne akcije jer cemo pisati amandman na plan ako ga planiraju da ga usvoje na nivou grada.Ako zelite da pomognete ili imate neke kontakte koji bi nam pomogli kontaktirajte nas na [email protected]

Veliki pozdrav!
 

·
Registered
Pomerač metroa
Joined
·
15,915 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Koncert za Zvezdarsku šumu

Udruženje građana Zaštitimo zvezdarsku šumu najavilo je da će u subotu 31.10. organizovati besplatan koncert poznatih domaćih muzičara koji podržavaju inicijativu sprečavanja, kako kažu u svom saopštenju - “bahatog sečenja levog plućnog krila našeg grada”.

Na raskrsnici ulica Dimitrija Tucovića, Čingrijine, Vojvode Sime Popovića i Miloša Jankovića (bivša Šarplaninska), iznad Jugopetrolove pumpe, pored KBC Zvezdara (predzadnja stanica trolejbusa 28 i 40, i autobusa 77) sa početkom od 12 časova, muzičku podršku u odbrani Zvezdarske šume građanima Beograda će dati: Beogradski sindikat.MistakeMistake, Dejan Cukić, DJ Šobaja i Sevdah Baby, Duda Bezuha i njegov bluz bend, THCF i Marlon Brutal.

“Ceo događaj je upriličen povodom skretanja pažnje javnosti na probleme i prepreke sa kojima se udruženje građana Zaštitimo zvezdarsku šumu susreće u procesu javne rasparave o nacrtu regulacionog plana park-šume Zvezdara, kojim je predviđena seča 5 hektara ove zelene oaze”, navode dalje organizatori.

 

·
Registered
Pomerač metroa
Joined
·
15,915 Posts
Discussion Starter · #13 ·
B92 Info Vesti Društvo

Zvezdarci ne daju svoju šumu
31. oktobar 2009. | 16:40 | Izvor: B92
Beograd -- U Beogradu je održan koncert protiv seče pet hektara Zvezdarske šume.


Koncert za očuvanje Zvezdarske šume
Nakon dve hiljade prikupljenih potpisa i kontakata sa brojnim institucijama na nivou države i grada, udruženje "Zaštitimo Zvezdarsku šumu" nastavlja svoju borbu protiv seče dela takozvanog "levog plućnog krila Beograda". Komšijskim koncertom održanim uprkos prohladnom vremenu, još jednom su skrenuli pažnju na potrebu da se spreči krčenje pet hektara zelene površine.

Ukoliko Skupština grada usvoji nacrt regulacionog plana park-šume Zvezdara, čak pet hektara zelene površine će nestati.

Nacrt plana koji je još u proceduri usvajanja predviđa prenamenu šume u građevinsko zemljište i seču drveća, odnosno proširenje KBC “Zvezdara” i izgradnju komercijalnog gerijatrijskog centra visoke kategorije.

U odbranu šume stali su oni koji su pored nje odrasli ili pored nje žive, kao i brojni sugrađani okupljeni oko udruženja “Zaštitimo Zvezdarsku šumu”

Biolog Miroslav Demajo podseća na značaj zelenila u gradu kao što je Beograd.

“Svako drvo je važno, počev od amazonskih i tropskih džungli, pa do svakog drveta u ovom gradu“, poručuje on.

“Pored toga, naša zemlja je potpisnica niza konvencija o zaštiti biodiverziteta i u ovoj šumi, prema analizama biologa i šumara, živi veliki broj biljnih i životinjskih vrsta koje su zaštićeni kao prirodni resursi i našim zakonima“, upozorava Demajo.

Zvezdarci nisu protiv izgradnje bolničkih zgrada, ali jesu protiv seče onoga što su zasadili pre šezdesetak godina.

Za razliku od opštine Zvezdara koja se saglasila sa predloženim nacrtom i prosledila ga na dalje usvajanje, Sekretarijat za zaštitu životne sredine smatra da je moguće pokrenuti inicijativu da se sporni deo Zvezdarske šume proglasi zaštićenim područjem.

U međuvremenu koncerti kao što je današnji služe za zagrevanje atmosfere.

Feđa Dimović iz rep grupe Beogradski sindikat smatra da je podrška građanskim akcijama poput ove veoma važna.

“Po svim procenama u Beogradu ima malo zelenih površina i vazduh je jako zagađen, tako da je Zvezdarska šuma kao levo plućno krilo neophodna za opstanak u Beogradu“, smatra Feđa.

“Pogotovo što znamo da sve otvorene emisije koje stižu iz Pančeva idu upravo preko Zvezdarske šume. A i smatram da treba podržati građane u svim ovakvim inicijativama“, poručuje on.

Da su ovakve građanske akcija značajne slaže se i rok muzičar Dejan Cukić.

“Mislim da su ljudi postali prilično skeptični prema svemu što dolazi od strane organizovanioh političkih grupacija, tako da su upravo građanske inicijative ljudi koji su životno vezani za neki prostor i neki problem, u stvari jako, jako važne“, ocenjuje Cukić.

“A ova akcija je za ovaj grad, od jako jako velikog značaja“, smatra on.

Iz udruženja “Zaštitimo Zvezdarsku šumu” kažu da će iskoristiti sve što im je zakonom dozvoljeno da sačuvaju šumu, uključujući i javne proteste.


Seča Zvezdarske šume u mirijevskom delu
Jedna jako ružna vest upravo na dan čistog vazduha. Seča u mirijevskom delu Zvezdarske šume, u ulici Jovanke Radaković, na 150 metara posle raskrsnice sa ulicom Dragoslava Srejovića.
Prenosimo dramatičan apel našeg sugrađanina, bez ikakvih izmena:
"Bojim se da smo zakasnili....evo i po ovakvom vremenu kakvo je oni seku, odnose......svako ko je normalan danas nebi radio osim onog koji mora ovo brzo da uradi....da pocne da gradi a kad pocne rusiti ga sigurno nece.....juce su padala stabla visine 20 metara precnika pola metra.....ceo dan sam ih gledao pa i svadjao sa njima......ako me neubiju ovi mafijasi koji dolaze da seku shumu sa Audijima i BMWeima.....drzava ce......
Majka se prepirala sa investitorom koji kaze da ga je taj deo shume kostao 300000 evra.....bagatela.....sa 6 zgrada lepo ce on zaraditi......evo saljem i slike friske od pre par minuta.......

Odustali smo odavno od policije!!!!!!!!!!!!!! Ovih godina uglavnom su dolazili nedeljom kada nerade drz. sluzbe, kako ja izletim da ih jurim oni pobegnu, a kada ih vidim i pozovem policiju posle 2 minuta drvosece se javljaju na telefon i beze. (licno sam ih gledao kroz prozor) policiji treba izmedju 15 - 30 minuta da dodje....
A chak su komsiju priveli na informativni razgovor jer je jurio ove po shumi.........
To su mi cak potvrdili i iz gradskog zelenila.....chak je nacelnik MUP Mirijevo i smenjen.....
Sada nismo zvali miliciju jer sam predprosle nedelje zatekao zelenilo i shumara kako premeravaju placeve......kada sam ih pitao shta se desava rekli su da ce se tu graditi zgrade.....
Juce kada sam pitao shumara shta se desava: - Nemoj molim te nista da radis imaju sve papire.... Nikada nisam voleo tog drvosecu, uvek mi je bio sumnjiv.....

Sada nema nikoga taj deo je totalno zavejan.......nazalost nemam informacije o investitorima ali kako sam primetio jedan je imao izrazeni crnogorski naglasak....raspitacu se, naravno."


Dodatne informacije o seči Zvezdarske šume u mirijevskom delu možete dobiti od Petra Šijana, mob 0603130013 i 0628854578, mail [email protected]

http://zvezdarskasuma.blogspot.com/2009/11/seca-u-mirijevskom-delu-zvezdarske-sume.html
 

·
Registered
Pomerač metroa
Joined
·
15,915 Posts
Discussion Starter · #16 ·
Tek je počelo
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove je, zaklanjajući se iza praznog birokratskog formalizma, odbacio primedbe grupe građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu i podržao planiranu seču.
Sekretarijat za urbanizam je priču oko nasrtaja na Zvezdarsku šumu pokušao da proglasi završenom, iako nisu uzeti u obzir ključni dokumenti i argumenti. Navedimo samo
- Popis Zvezdarske šume iz 2008. godine, urađen za potrebe Zelenila;
- Vrednovanje i kartiranje biotopa, urađeno 2006. godine u okviru projekta Zelena regulativa Beograda
- Stav Sekretarijata za zaštitu životne sredine.
Prešlo se i preko peticije koju je potpisalo blizu 2.000 građana.
Prešlo se i preko Ustava koji u članu 74. jasno kaže:
„Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju. Svako, a posebno Republika Srbija i autonomna pokrajina, odgovoran je za zaštitu životne sredine. Svako je dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu.“
Sekretarijat za urbanizam je u svom odgovoru priznao i da postoje nekakve tajne, zatvorene sednice komisije za planove, koja odlučuje o primedbama građana. Takva tajnost je u demokratskom društvu nedopustiva.
Zašto rad komisije za planove nije javan? Zašto se ne zna kada zaseda? Zašto nije objavljen njen sastav? Šta se to krije od građana? I zašto?
Pokazavši krajnju birokratsku nadutost i poptunu ekološku neodgovornost, Sekretarijat za urbanizam je pokušao da zbrza jedan veoma važan problem.
To neće proći. Priča oko planskog pokušaja da se poseku delovi Zvezdarske šume je tek počela i neće biti završena dok se od seče ne odustane i šuma ne zaštiti.
Zvezdarska šuma je ionako već načeta, posebno sa karaburmske i mirijevske strane. Nećemo im dozvoliti da je dokusure zarad nečijih profita.
Grupa građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu će zahtevati da se promeni antidemokratska procedura donošenja regulacionih planova, koja ostavlja previše prostora za planersku samovolju i institucionalizovanu korupciju. Tražićemo da se građani, preko ozbiljnih anketiranja, od samog početka uključe u izradu planova. Tražićemo da se o planovima povede ozbiljna javna rasprava, umesto farse koja se zove javni uvid.


Ako zelite mozete glasati na anonimnoj anketi na glavnoj stranici sa desne strane-sta mislite o radu opstinske vlasti na www.zvezdara.com
Vox populi
;)

Ko se boji javnosti

Imali smo snimanje na TV Košavi za emisiju Razmirice. Emisija će biti emitovana sledeće srede, 18. novembra, u 21 h.
Na snimanju se bili ljudi iz Beogradskog sindikata i članovi naše grupe.
Na snimanju se nisu pojavili predstavnici predlagača DRP-a Zvezdarske šume.
Nisu smogli hrabrosti da sa nama sučele argumente. Verovatno zato što argumenata nemaju. Nisu došli da brane svoj plan. Verovatno što i sami znaju da se seča drveća ne može odbraniti.
Nisu se pojavili da povedemo javni dijalog. Verovatno zato što su se navukli na monologe. Daće izdvojenu izjavu. Ne bi da se mešaju sa građanima.
Izbegavanje građana i javnosti je karakteristično za donošenje urbanističkih planova. Građani i javnost se uključuju tek u završnoj fazi i to iskuljičivo skroz zbrzanu farsu koja se zove javni uvid. Nikakve rasprave dakle nema. Možete da vidite šta se sprema tek kad je sve gotovo, ali da raspravljate o tome ne možete. Možete, istina, da podnesete primedbe koje razmatra koje, iza zatvorenih vratiju, razmatra opskurno telo pod nazivom komisija za planove, koja se sastaje u nepoznato vreme, radi u nepoznatom sastavu i donosi odluke nepoznate javnosti. Ni sa komisijom se, naravno, ne raspravlja. Bivatie obavešteni o odlukama dotičnog tela. Argumentacije nema.
Tako su urbanisti preuzeli ulogu Svevišnjeg i zaveli svoju diktaturu i jednom društvu koje sebe naziva demokratskim. To je nedopustivo.
Bežanje od javnosti i građana je, međutim, izraz slabosti i straha. Od javnosti beži samo onaj ko ima šta da krije, ko i sam zna da to u čemu učestvuje nisu čista posla.
Mora da se promeni sadašnji, duboko antidemokratski način donošenja regulacionih planova. Mora da se krene od građana, ne od urbanističke samovolje ili tajkunskih interesa. O svakom regulacionom planu mora da se povede ozbiljna javna rasprava.
 

·
Registered
Pomerač metroa
Joined
·
15,915 Posts
Discussion Starter · #17 ·
Ima li mesta
Kažu planeri da Gradska bolnica (KBC Zveudara) mora da se širi na račun par hektara šume. Ima li, međutim, sasvim dovoljno mesta za proširenja i u sadašnjem bolničkom krugu? Radi li se o još jednoj planerskoj laži?
Evo i fotki Gradske bolnice, pa prosudite sami. Sive površine su krovovi baraka koje su u tako lošem stanju da se iovako ionako moraju rušiti iz zdravstvenih i bezbednosnih razloga. Pre nego što se sruše same. Eto i dodatnog prostora za proširenje bolničkih kapaciteta, a da se ne takne šuma. Naravno, ukoliko je do toga nekom uopšte stalo. Ukoliko KBC Zvezdara nije zloupotrebljena da bi se ostvarili neki drugi ciljevi. Mogli su planeri da nađu bolje rešenje od seče šume, da su se malo potrudili. Ali nisu. Zašto? Nemar? Lenjost? Potpuna ekološka neodgovornost? Osionost nedodirljivih? Ili i nešto više od toga?

 

·
Registered
Pomerač metroa
Joined
·
15,915 Posts
Discussion Starter · #20 ·
Mirijevska seča odgovori gradskih institucija

Odgovor Sekretarijata za zaštitu životne sredine o seči stabala u Nikole Doksata
GRUPA GRAĐANA „ZAŠTITIMO ZVEZDARSKU ŠUMU“ Poštovani, Sekretarijatu za zaštitu životne sredine dostavljeno je Vaše pitanje upućeno Gradonačelniku Beograda, a u vezi sa sečom mirijevskog dela Zvezdarske šume, u ulici Nikole Doksata iznad ulice Jovanke Radaković. S tim u vezi, Sekretarijat je izvršio uvid u važeći pl...anski dokument, Regulacioni plan naselja Mirijevo („Službeni list grada Beograda“, broj 20/02), razmotrio dokumentaciju kojom raspolaže, zatražio usmenu informaciju od preduzeća koje gazduje park šumom Zvezdara - JKP „Zelenilo-Beograd“, te Vas obaveštava o sledećem: -Predmetni prostor Regulacionim planom naselja Mirijevo definisan je kao neizgrađeno tkivo naselja – mikrograđevinski blok A niske stambene izgradnje P+2+Mn; -istovremeno predmetni prostor je sastavni deo park šume „Zvezdara“ za koju je donet Plan upravljanja i gazdovanja Zvezdarskom šumom „Posebna šumska osnova gazdinske jedinice Zvezdarska šuma“; -imajući u vidu da od donošenja planskog dokumenta do danas nije izvršena prenamena šumskog u građevinsko zemljište, u skladu sa Zakonom o šumama („Službeni glasnik RS“, br. 46/91, 83/92, 53/93, 54/93, 60/93, 67/93, 48/94 i 54/96), nadležna inspekcijska služba obustavila je započete radove i pokrenula krivičnu prijavu protiv odgovornih za seču i uništavanje dela park šume „Zvezdara“. Napominjemo da se deo park šume „Zvezdara“ (a koji je važećim planskim dokumentom definisan kao neizgrađeno tkivo naselja na kojem je dozvoljena izgradnja objekata nakon prenamene šumskog u građevinsko zemljište) može zaštititi od uništavanja isključivo izmenama Regulacionog plana naselja Mirijevo, a u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji („Službeni glasnik RS“, broj 72/09). S poštovanjem, S E K R E TAR Goran Trivan dipl. inž.

Odgovor iz kabineta gradonacelnika:
Sekretarijat za komunalne i stambene poslove je nadlezan za finansiranje radova na redovnom odrzavanju sume Zvezdara koje izvodi JKP "Zelenilo beograd". Programom redovnog odrzavanja su predvidjene sledece operacije : ciscenje u sumi, seca suvih i bolesnih stabala, estetsko odrzavanje s...astojine, kosenje travnjaka, krcenje podrasta, grabuljanje lista duz sumskih staza, popravka rustik klupa, djubrijera, garnitura i nadstesnica i dr.
Svi drugi radovi u sumi se izvode na osnovu donete Sumsko-privredne osnove u skladu sa Zakonom o sumama. Nadzor nad sprovodjenjem ovih odredbi Zakona vrsi, kao nadlezna,
Republicka inspekcija.
Obzirom da Sekretarijat za komunalne i stambene poslove nije nadlezan po pitanju sece- krcenja sume, Vas dopis je prosledjen Sekretarijatu za imovinsko pravne poslove i gradjevinsku inspekciju i Ministarstvu za poljoprivredu, sumarstvo i vodoprivredu - sumarska inspekcija, radi preduzimanja mera iz svoje nadleznosti.
 
1 - 20 of 280 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top