SkyscraperCity banner

Status
Not open for further replies.
1421 - 1440 of 1449 Posts

·
tu sam
Joined
·
1,424 Posts
ovo novo naselje na Sipu uzivo ne izgleda ni blizu toliko sareno koliko na ovim slikama.. nemam pojma zbog cega
 

·
Svi smo mi Broj 1.
Joined
·
7,644 Posts
ovo novo naselje na Sipu uzivo ne izgleda ni blizu toliko sareno koliko na ovim slikama.. nemam pojma zbog cega
To ti je do postavki na fotoaparatu kod slikanja.
Ljudi vecinom imaju namjesten mod za tamnije uslove i on od sarenih boja napravi kich. :D
 

·
Registered
Joined
·
21,879 Posts
ovo novo naselje na Sipu uzivo ne izgleda ni blizu toliko sareno koliko na ovim slikama.. nemam pojma zbog cega
Slazem se...
 

·
Lilium Bosniacum
Joined
·
40,068 Posts


Sarajevo je postalo dio mydestinationinfo.com guidea, jedini u regionu. :eek:kay:

MySarajevoInfo.com

U izboru WebAward.Me turistički vodič mysarajevoinfo.com proglašen najboljom stranicom u oblasti turizmaU junu ove godine sa radom je počeo sveobuhvatni turistički vodič pod nazivom www.mysarajevoinfo.com. Portal pokriva sve sfere života na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, uključujući: restorane, hotele, avio komapnije, rent-a-car agencije, turističke agencije i sve ostale sadržaje koji bi mogli biti od interesa za one koji posjećuju ili planiraju posjetiti Bosnu i Hercegovinu. Portal je namijenjen kao izvor informacija svima koji turistički ili poslovno posjećuju Bosnu i Hercegovinu, pružajući im ne samo informacije već i mogućnost on-line rezervacija sadržaja i kreiranja vlastitih planera putovanja.

Portal posluje kao punopravni član globalne, više puta nagrađivane mreže www.mydestinationinfo.com. Zajedno sa preko 28 članica grupacije portal www.mysarajevoinfo.com bilježi preko 2,5 miliona posjeta godišnje, a neke od destinacija u kojima naša mreža posluje su Dubai, Cape Town, Marbella, Durban, Malta, Mallorca, Sharm El Sheikh, Ibiza itd...

Za kvalitetan dizajn svih stranica grupacije, pobrinuo se tim vrhunskih međunarodno priznatih dizajnera, koji su stranici dali poseban pečat, kreirajući prijatno i vrlo jednostavno okruženje za pretraživanje svih informacija.

Također, portal je proglašen najboljom stranicom u Bosni i Hercegovini u oblasti turizma u izboru WebAward.Me, od strane stručnog žirija koji su sačinjavali eminentni stručnjaci iz oblasti web design-a, ali i posjetilaca portala www.webaward.me. Ovo je samo potvrda kvalitete koncepta koji nudimo i potvrda da je portal prepoznat ne samo od strane klijenata, već i stručnjaka iz ove oblasti.
 

·
Lilium Bosniacum
Joined
·
40,068 Posts
Par random slika od danas, usput...

Trg Djece Sarajeva
Cinema City
Trg & BBI


BBIcentar
Pogled s Titove na Unitic tornjeve (u pozadini)


Prema Koševu


Predsjedništvo


Kantonalna Vlada & Predsjedništvo


Pogled prema Uniticovim blizancima opet


Predsjedništvo BiH, Kantonalna Vlada, tramvajska i trolejbuska stanica
Skenderija


Obnovljena ulica Valtera Perića (šteta što fasade još nisu sređene, meni jedna od najljepših ulica)
Sarajevo Stock Exchange HQ


Valtera Perića
:eek:kay:
 

·
tu sam
Joined
·
1,424 Posts
i po meni je Valtera Perića jedna od nepravedno zapostavljenih ulica.... specifična je zgrada Adama i Eve
 

·
Registered
Joined
·
21,879 Posts
Slazem se.

Inace je urbanistickim planom predvidjena za zatvaranje za saobracaj i poplocavanje, ali pitanje je kada ce se to desiti...
 

·
Registered
Joined
·
6,379 Posts
Vegetacijsko i ambijentalno uređenje lokaliteta "Popov gaj"Programom rada za 2009. godinu u Budžetu Općine Stari Grad za 2009. godinu, planirana su sredstva iz oblasti ekologije i zaštite čovjekove okoline za uređenje Popovog Gaj-a u iznosu od 25.000,00 KM.

U skladu sa LEAP-om Općine Stari Grad i realizacije istog, KJP "Sarajevo-šume " d.o.o. Sarajevo, preuzelo je izradu Projekta za izvođenje Vegetacijsko i ambijentalnog uređenja lokaliteta Popov Gaj ŠVGP "Bistričko" GJ "Trebević" Odjel 6.-dio površine 2,96 ha, u vrijednosti od 25. 000,00 KM.
Gospodarska jedinica "Trebević" je polovinom prošlog vijeka imala tretman područja posebne namjene, gdje je ekonomski aspekt šumarstva potisnut u korist ispunjenja opće korisnih funkcija šuma.
Pored vrijednosti šuma koje se mogu valorizirati i izraziti novčanim iznosom, postoje i funkcije šuma koje imaju neizmjernu vrijednost koje je teško finansijski izraziti. To su funkcije zaštite (zaštita vode, kvalitet zraka, spriječavanje aerozagađenja, zaštita zemljišta od erozije, sprječavanje pojave klizišta...) i socijalne funkcije (zdravlje stanovništva, umirujuće djelovanje, rekreacija...).
U ratnom periodu 1992-1995 g. na Odjelu 6. sječom stabala izvršena je potpuna devastacija šuma na cijeloj površini, a preostala stabla su oštećena i zbog spriječavanja širenja patogena, naknadno uklonjena.
U jesen 1998. g. cijela neminirana površina je očišćena od nepoželjne vegetacije i pošumljena sadnicama bijelog bora i smrče i manjim brojem sadnica liščara, a narednih godina vršena je njega zasada čišćenjem, okopavanjem i popunjavanjem na mjestima gdje je akcija pošumljavanja bila nezadovoljavajuća.
Na Odjelu 6. GJ "Trebević"postoji enklava visoke šume sa većim udjelom stabala bijelog bora i manjim udjelom ariša, lipe i sporadičnih vrsta dendroflore. To su ostaci nekadašnje sastojine koji nisu potpuno uništeni u proteklom ratnom periodu, očuvani su i nalaze se neposredno uz urbano područje Općine Stari Grad.Projektom za izvođenje Vegetacijsko i ambijentalnog uređenja lokaliteta Popov Gaj ŠVGP "Bistričko" GJ "Trebević" Odjel 6.-dio površine 2,96 ha, izvršeno je:
• čišćenje terena od nepoželjne vegetacije, vegetacijsko uređenje prostora, iskop rupa, sadnja 1000 sadnica i to smrče, bijelog bora, jasena, katalpa, kalina, mušmulica, firsicija, žutika i lovorvišnja
• mjestimično nasipanje supstrata i zatravnjivanje (razastiranje humusnog sloja), ograđivanje i postavljanje ograde 100 m, postavljenje kapije
• izgradnja staza i postavljanje sedam klupa
• postavljene 3 kompletne nadstrešnice sa stolom i dvije klupe
• dječije igralište (ljuljačke i klackalice od drveta).Naglašavamo, da ovim Projektom ne narušava se prirodna ravnoteža, neće doći do zagađenja zemljišta, vode i zraka kao ni deponovanog krutog i hemijskog otpada, ispuštanja rabljenog ulja, goriva i maziva niti druge zagađujuće tečnosti. Neće biti negativnog uticaja na okoliš u obliku ispuštenog viška toplotne energije, dima, radijacije, vibracije, vodene pare, buke i sl.
Realizacija ovog prjekta počela je u oktobru 2009. godine, a implementacija projekta nastavit će se u 2010. godini.
http://www.starigrad.ba/bs/vijest.php?id=355
 

·
Registered
Joined
·
6,379 Posts
Počelo uklanjanje objekata na lokalitetu gdje će se graditi „Kvadrant 12“Jedan od aktuelnih infrastrukturnih projekata Općine Stari Grad je „Kvadrant 12“. Kvadrant 12 (sada poznat kao "Ceker pijaca") je budući poslovni objekat u vlasništvu Općine Stari Grad koji se nalazi između ulice Mula Mustafe Bašeskije i Dženetića čikme.
Zamišljen je kao interpolacija između dvije postojeće zgrade, a na tom prostoru se još uvijek nalaze privremeni objekti koji su u fazi rješavanja. Za objekat je izdata urbanistička saglasnost, izrađen glavni projekat objekta i glavni projekat obezbjeđenja građevinske jame. Da bi projekat bio nastavljen, potrebno je uraditi elaborat geomehaničkih istraživanja sa preporukama da bi se izvršila kontrola statike postojećih zgrada , te da bi se izvršila kontrola statičkog računa jame. Da bi se postojećim zgradama moglo pristupiti, potrebna je evakuacija objekata na lokalitetu, te se pristupilo sklapanju sporazuma o izmještanju sa korisnicima. Prvi sporazum sklopljen je sa Sarajevskom pivarom koji su se obavezali da će izmjestiti objekat koji koriste do 31.12.2009. godine, a uvidom u stanje na terenu uvjerili smo se da je izmještanje već počelo.

Podsjećamo, „Kvadrant 12“ će imati suteren, međuetažu, prizemlje, dvije etaže i potkrovlje, a konstrukcijski će pratiti fasade okolnih objekata kako bi se uklopio u ambijent Starog Grada. Kvadratura objekta je oko 2000 m2, a predviđen je i manji parking iz dijela ulice Dženetića čikma. Unutar Kvadranta će biti poslovni prostori različitih struktura i veličina. Projekat je radio arhitekta Nedim Hadžiabdić, a veći dio prostora biće iskorišten za prodajni prostor : supermarket sa skladištem i podrumom, servisnim dijelovima itd.

Investitor ovog projekta je Općina Stari Grad, a objekat će se graditi sredstvima koja su prikupljena na osnovu prodaje poslovnih prostora koji se odvijaju prema važećoj općinskoj odluci. Sredstva od prodaje tih prostora uplaćuju se na poseban račun i biće iskorištena za gradnju Kvadranta 12. Procjenjuje se da je vrijednost ovog projekta između 2,5 i 3 miliona maraka, a rok trajanja gradnje zavisiće upravo od prikupljenih sredstava.
http://www.starigrad.ba/bs/vijest.php?id=348
 

·
Lilium Bosniacum
Joined
·
40,068 Posts
Slazem se.

Inace je urbanistickim planom predvidjena za zatvaranje za saobracaj i poplocavanje, ali pitanje je kada ce se to desiti...
Ugh, to bi bilo odlično, mada čist sumnjam da će je nekad uskoro popločavati, jer su je tek nedavno asfaltirali ponovo :dunno:

Gdje se nalazi Kvadrant 12 u Starom Gradu btw, pored koje "poznatije" građevine ili ulice?
 

·
Registered
Joined
·
21,879 Posts
Tacno iza zatvorene pijace markale, pored tramvajske pruge.

Gledajuci u pravcu Bascarsije od raskrsnice gdje se "pravi" ona javna garaza Centrotrans-Tranzita prvo ide jedna AU zgrada, pa taj kvadrant 12, pa druga AU zgrada pa onda zelena pijaca markale.

Pametan projekat:cheers:
Nadam se da je Hadziabdic prevazisao svoju Darth Vader fazu.. :nuts::nuts::nuts:
 
1421 - 1440 of 1449 Posts
Status
Not open for further replies.
Top