SkyscraperCity banner

Status
Not open for further replies.
3261 - 3280 of 3283 Posts

·
Modulator
Joined
·
6,842 Posts
Sta ova piramida predstavlja? Prvi put sam ovo vidio na photo threadu.

 

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
Na Mojmilu otvoren zabavno-sportski park za skijanje

Dnevni Avaz
 

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
mirzina izgleda bolje :D
 

·
Lilium Bosniacum
Joined
·
40,067 Posts
Sedam godina čekanja na garaže kod Pozorišta: 2,5 miliona štete godišnje!

Objavljeno: 30.12.2011.
Izvor: Oslobođenje

Kanton je firmi Centrotrans-transport koncesiju nad garažama koje bi se trebale nalaziti na četiri podzemne etaže sa 530 mjesta dao na 25 godinaKako su i najavili, predstavnici firme Centrotrans-transport robe danas su izašli na plato pored Narodnog pozorišta, na zemljište na koje ih je kao korisnika koncesije trebao uvesti njen davalac, odnosno predstavnici Ministarstva prometa i komunikacija KS-a. Uz predsjednika komisije, koja je ovu koncesiju dodijelila još 2005. godine, profesora Veljka Trivuna, lokalitet su posjetila tek dva zastupnika kantonalne Skupštine Elmedin Konaković i Munir Talović.

- Dostavili smo i nalaz sudskog vještaka da nikad nismo uvedeni u posjed, a Ministarstvo je rješenja o parkiranju poništilo samo za KJKP Rad. Na ostalih 37 garažnih mjesta ima 16 suvlasnika i to su trebali riješiti Kanton i Općina Centar, kazao je direktor firme Centrotrans-transport robe Hajrudin Mulić.

Nadoknada štete

Mulić je napomenuo kako se mora uraditi iskolčenje parcele, a da to nije moguće bez čistih papira.

- Nisu uvedeni u posjed i odatle kreću svi problemi. Insistiraćemo na tome da ovaj projekat bude jedna od tački dnevnog reda sjednice Skupštine u januaru. Razgovarao sam sa nekoliko pravnika o ovom slučaju i bojim se da bi Vlada, odnosno Skupština mogla podnijeti veliku nadoknadu štete zbog svega ovoga, istakao je Konaković.

Profesor Trivun je kazao da je ovo četvrti saziv kantonalne Vlade koji se bavi projektom podzemnih garaža kod Pozorišta, te da je obaveza Kantona, a djelimično i Općine Centar, bila da riješi sporne odnose na ovom prostoru.

-Tek poslije tendera se ispostavilo da se ovdje u zemlji nalazi glavno čvorište fiksne telefonije, kolektor ViK-a, strujni kablovi... To je odmah dovelo do izmjene projekta, odnosno njegovog obima, napomenuo je Trivun.

Vlasništvo KS-a

Kanton je firmi Centrotrans-transport koncesiju nad garažama koje bi se trebale nalaziti na četiri podzemne etaže sa 530 mjesta dao na 25 godina. One bi se odmah po dobijanju upotrebne dozvole uknjižile kao vlasništvo KS-a, naglasio je jučer advokat Mirsad Sipović.

Ako bi se koncesija raskinula, odšteta po Kantonu bi bila previsoka, jer su procjene da bi dobit garaža bila 2,5 miliona KM godišnje, uz napomenu da je koncesija data na 25 godina. Resorni ministar zbog bolesti nije jučer došao na sastanak, a to su odbili predstavnici firmi koje imaju pravo na dio parkinga, uz obrazloženje da koncesionar spor treba riješiti sa Kantonom i Općinom.
(SEEbiz.net)
 

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
jebiga tvoj je bio bolji

vratiga :D
 

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
Slovenski snouborderi uživaju u Sarajevu


U naselju Hrasno zatekli smo mlade snoubordere iz Maribora kako na snijegu i ogradi uz cestu uvježbavaju svoje tačke. Kako su nam rekli, od prijatelja su saznali da je Sarajevo idealno za ovaj ski-sport, pa su odlučili i sami se uvjeriti.

Inače, putuju gradovima bivše Jugoslavije snimajući sekvence koje će iskoristiti za film "Yugo", u kojem će prikazati svu vještinu i umjetnost snoubordinga.
Dnevni Avaz
 

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
moras opet postaviti :D
 

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
a gdje su tvoje fotke?
 

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
imali iko slike nadogradnje Suda BiH
 

·
Registered
Joined
·
552 Posts
Reis Cerić odlučno krenuo u spašavanje Zemaljskog muzeja
Poglavar Islamske vjerske zajednice u BiH, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić posjetio je u petak Zemaljski muzej BiH u Sarajevu koji je pred gašenjem i obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da spasi jednu od sedam institucija kulture BiH.
Piše: A. Panjeta


Reis Cerić odlučno krenuo u spašavanje Zemaljskog muzeja
Nakon što je pred muzej stigao u crnom Mercedesu, reis Cerić je u pratnji direktora Muzeja Adnana Busuladžića obišao postavku "Ajkule i raže" te druge muzejske postavke, nakon čega je prisutne predstavnike medija upoznao o aktivnostima koje je već poduzeo, i onim što namjerava poduzeti za spas Muzeja. Kako je Cerić dobitnik UNESCO-ve nagrade za mir, nada se da će to iskoristiti za lobiranje u svijetu.

"Zemaljski muzej BiH sadrži brojne kolekcije, tu je jedinstvena kolekcija od 500.000 insekata kakve nema na Balkanu, a možda ni u Evropi, tako da ovo nije samo naša institucija, već institucija Evrope i cijelog svijeta. Svijet nam posebno duguje, jer su mirno gledali uništavanje i spaljivanje Nacionalne biblioteke smještene u Vijećnici", kazao je reis Cerić te dodao kako će pismo sa zahtjevom za pomoć Muzeju poslati direktorici UNESCO-a Irini Bokovoj.

"Kao dobitnik njihovog priznanja, imao sam priliku da je upoznam, i da s njom nekoliko puta budem na večeri, nakon što pošaljem pismo, ako bude trebalo, otići ću i lično u UNESCO da tražim pomoć".

Cerić je kazao da će pismo za pomoć uputiti i dr. Abdul-Azizu Altwaijriju, direktoru ISESCO-a, kulturne organizacije zemalja Islamske konferencije te da je nakon kontakta sa ambasadorom Austrije u BiH upućen na Federalnu ministricu edukacije, umjetnosti i kulture Austrije dr. Claudiju Schmied. Pomoć će zatražiti i od ministra kulture Turske Ertugrula Gunaya, a posebnu pomoć očekuje od predstavnika Svjetskog i Evropskog jevrejskog kongresa, s obzirom na to da Muzej čuva Sarajevsku Haggadu koju su Sefardi iz Španije donijeli prije više od 500 godina.

"Haggadu čuvamo već 500 godina. Kada su je htjeli uništiti u Drugom svjetskom ratu, spasio ju je Derviš Korkut uz pomoć saradnika, radnika Muzeja. Onda je spašena i u prošlom ratu, kada budem pisao pismo predstavnicima Jevrejskog kongresa, od kojih predsjednika Evropskog jevrejskog kongresa Moshe Kantora i poznajem, napisat ću im: Sarajevska Haggada je ponovo u opsanosti, pomozite nam da je spasimo treći put!", kazao je Cerić.

Podsjetio je i na dokument između BiH i SAD koji je u ime BiH svojevremeno potpisao tadašnji ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, a kojim se SAD obavezuju da će pomoći spašavanju ugroženih kulturnih institucija u BiH te je kazao da će na taj dokument podsjetiti i ambasadora SAD u BiH Patricka Moona.

Direktor Muzeja Busuladžić zahvalio se Ceriću na dolasku i podršci te podsjetio kako je on Muzej posjećivao i za vrijeme rata te pružao podršku. Zamolio je da se njegova posjeta ne politizira.

"Mi bismo voljeli da od najave zatvaranja ovdje svaki dan imamo posjete premijera na svim nivoima, ministara, gradonačelnika, predstavnika stranaka i da konkretnim potezima pomognu. Mi smo dobili, na primjer, od Grada Sarajeva podršku koja je ostala deklarativna, jer nas u budžetu nema ni s markom. Hvala svima, ali nama takva podrška danas ne može pomoći, trebaju nam konkretni potezi", kazao je Busuladžić te dodao da su tokom obilaska on i Cerić u šali spomenuli da bi na kraju moglo biti organizirano i prikupljanje dobrovoljnih priloga - sergija u džamijama.

"To je spomenuto, ali mogu reći da, ako zaista zatreba, ako ne bude drugog načina, mi ćemo organizovati da vjernici u džamijama prikupljaju sergije za Muzej, a neki će i dalje dernečiti, jer na to imaju pravo", ironično se Cerić osvrnuo na doček Nove godine, ali je prisutnima ipak uputio prigodnu čestitku povodom Nove 2012. miladske godine".

http://www.sarajevo-x.com/bih/drust...nuo-u-spasavanje-zemaljskog-muzeja/111230092#


Kad nece niti jedan politicar i onaj cija je to obaveza,dosao je efendija Ceric. SVAKA CAST!
 

·
Unsko-Sanski
Joined
·
4,029 Posts
Reis Cerić odlučno krenuo u spašavanje Zemaljskog muzejaKad nece niti jedan politicar i onaj cija je to obaveza,dosao je efendija Ceric. SVAKA CAST!

+1 ! :cheers:
 

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
Ministarstvo: CTR-u nismo dali da naplaćuje parking i to je problem

Nakon što je Hajrudin Mulić, direktor firme Centrotrans-transport robe, istakao kako Kanton Sarajevo ne čini ništa na realizaciji milionske investicije u vidu gradnje podzemne garaže kod Narodnog pozorišta, konačno su se oglasili i iz Ministarstva saobraćaja KS.

"Vlada KS i CTR potpisali su 22. oktobra 2010. godine Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje javne podzemne garaže kod Narodnog pozorišta na period od 25 godina. CTR je 31.12.2010. uveden u posjed tog zemljišta i bio je u obavezi da otpočne radove u roku od jedne godine od dana uvođenja u posjed, pri čemu se predmet koncesije ne može u tom vremenskom periodu komercijalno eksploatisati, tj. na navedenom zemljištu se ne može naplaćivati parking (jer je svrha ugovora izgradnja objekta)", ističu u Ministarstvu i dodaju:

"Kad je CTR-u onemogućeno da, suprotno ugovoru, naplaćuju parking oni su počeli isticati navodne probleme, od neriješenih imovinsko-pravnih odnosa za parcele do navodnog neuvođenja u posjed predmeta koncesije. No, isto tako, na zahtjev ministra Harisa Lulića, iz CTR-a nikad nisu konkretizovali svoje primjedbe i dostavili podatke za koje to parcele nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, kao ni dokaze da ne mogu dobiti odgovarajuća odobrenja za građenje. No, istovremeno, CTR je vršio iskope na dijelu terena buduće podzemne garaže bez ikakvih potrebnih dozvola".

Ministarstvo saobraćaja naglašava da je zainteresovano za izgradnju jednog ovakvog objekta, posebno imajući u vidu probleme saobraćaja u mirovanju na području Kantona Sarajevo. Najavljuju da će u saradnji sa nadležnim organima pružiti svu neophodnu pomoć koncesinaru pridržavajući se odredbi Ugovora o koncesiji te u tom smislu neće dozvoliti komercijalno eksploatisanje predmeta koncesije. "Spremni smo predočiti javnosti svu potrebnu dokumentaciju o ovom slučaju, a prihvatamo i insistiranje poslanika Dine Konakovića da ovaj predmet bude na dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo u januaru naredne godine", poručili su iz Ministarstva.
Sarajevo-X
 

·
Unsko-Sanski
Joined
·
4,029 Posts
Reis Cerić informisao Moona o teškom stanju u Zemaljskom muzeju
30.12.2011
Reisu-l-ulema Mustafa Cerić primio je danas ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patricka Moona i informisao ga o teškom stanju u Zemaljskom muzeju u BiH.

U razgovoru su razmijenjena mišljenja o aktuelnim pitanjima, a Cerić je ambasadora zamolio za eventualnu pomoć kako ne bi došlo do zatvaranja Zemaljskog muzeja.

Reis Cerić posjetio je danas Zemaljski muzej BiH, razgovarao sa uposlenicima Muzeja i pogledao Sarajevsku Hagadu koju ovaj muzej vjerno čuva dugi niz godina.


M.V


:cheers:
 

·
HDZ
Joined
·
6,160 Posts
^^ Jedan od rijetkih, odličnih političkih poteza Reisa.
 

·
Registered
Joined
·
446 Posts
svaka cast IZ i Reisu Cericu! mada je ova situacija paradoksalna,IZ je vise stalo da se spasi kultura u ovoj drzavi nego nasim politicarima koje smo birali... koliko sam cuo direktora muzeja za normalan rad potrebno je minimalno 1.4 miliona KM,mislim da to nisu velike pare i da ce Reis ako nist preko Islamskih zemalja i Turske obezbjediti da se spasi zemaljski muzej,ali ne treba zanemariti ni ostalih 6 institucija kulture od koje su vecina zatvorene ili pri zatvaranju..
 

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
Izgradnja upravne zgrade Rijaseta IZBiH: Kuvajt donira deset miliona maraka?

Za završetak izgradnje upravne zgrade Rijaseta IZBiH Kuvajt će donirati deset miliona maraka, saznaje "Dnevni avaz". Ekrem Tucaković, šef Ureda Rijaseta IZ za odnose s javnošću, kaže da je do sada upućeno nekoliko inicijativa za donacije, ali da o onoj prema Kuvajtu u ovom trenutku ne može govoriti.

- Izgradnja upravne zgrade Rijaseta IZBiH projekt je Islamske zajednice i on će biti, sigurno, realiziran - kaže Tucaković.

Iz izvora bliskog Islamskoj zajednici BiH saznajemo da je reis Mustafa ef. Cerić tokom posljednje posjete Kuvajtu domaćinima uputio inicijativu za donaciju za završetak izgradnje upravne zgrade te da je ubrzo uslijedio i njihov potvrdan odgovor.

- Još nikakav konačan protokol nije urađen niti su pare legle. Međutim, velika je stvar što je inicijativa prihvaćena i vjerovatno će se ići u tom pravcu da za mjesec-dva prve pare legnu kako bi se u rano proljeće punom parom krenulo u završavanje objekta - kaže naš dobro upućen izvor.

Jusuf Zahiragić, direktor ovog objekta u izgradnji, također kaže za naš list da se zahtjev za donaciju za završetak izgradnje zgrade Kuvajtu slao, ali da ne zna o kojem je iznosu riječ.
Dnevni Avaz
 
3261 - 3280 of 3283 Posts
Status
Not open for further replies.
Top