SkyscraperCity banner

Status
Not open for further replies.
3281 - 3283 of 3283 Posts

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
Nakon pogibije sina Francuz u Rakovici kod Sarajeva izgradio ergelu konja

Francuz Žan-Klod Karo (Jean-Claude Carreau) prije nekoliko godina posjetio je BiH. Dolazak nije bio slučajan niti turistički. Želio je vidjeti zemlju u kojoj je njegov sin Žil (Gilles) kao pripadnik francuskog bataljona u sastavu mirovnih snaga UN-a izgubio život dok je 1995. pratio konvoj koji je dostavljao hranu građanima Sarajeva.

Tražeći odgovore na najbolnija pitanja, pa i ono zbog čega je izgubio vlastito dijete, Karo je odlučio pomagati bh. djeci, posebno onoj bez roditelja, kao i civilnim žrtama rata. U Rakovici nadomak Sarajeva kupio je zemlju i sagradio kompleks koji danas nosi naziv Fondacija "Zemlja prijateljstva i mira".

Pomoć djeci

Fondaciju je početkom prošle sedmice posjetila ekipa našeg lista. Pred nama je Džesika, kobila koja je u Rakovici oždrijebljena prije šest godina. Priprema se za lagani kas po snježnom pokrivaču.

- Ona je naše mezimče. To je praktično konj gospodina Karoa - objašnjava nam Ramija Mujić, instruktorica jahanja, i jedini certificirani trener u BiH s međunarodnom diplomom Francuskog konjičkog saveza koji je priznat i od Međunarodne konjičke organizacije (FEI).

Džesika je jedan od devet konja u školi jahanja koja djeluje u sklopu Fondacije. Tu su još, objašnjava nam Amela Vražalica, koordinator za jahanje i sportske aktivnosti, i dva magarca te jedan poni.

- Prvobitni cilj gospodina Karoa je bio da pomogne djeci koja su u ratu ostala bez jednog ili oba roditelja, ali i civilnim žrtvama. Prvih godina im je pomagao kroz stipendije, vodio ih u Francusku na ljetovanje, a potom je došao na ideju da im od svojih ličnih sredstava u Sarajevu izgradi kompleks sa školom jahanja koja zadovoljava sve svjetske standarde u jahaćem sportu i koja je jedinstvena po svim svojim sadržajima u BiH.

Međutim, kako godine prolaze, tako i djeca žrtve rata praktično više i ne postoje, jer sve su to danas odrasli ljudi. Stoga smo 2004. započeli s terapijskim jahanjem - govori Vražalica.

Ne pamti, kaže, tačnu brojku mališana koji su od 2004., kada je Fondacija "Zemlja prijateljstva i mira" registrirana u FBiH, prošli kroz ovu školu. Ali je, napominje, uz terapijsko, zbog interesa djece, uvedeno i sportsko jahanje.

Smještaj i oprema

Čas od 60 minuta za djecu košta 18 KM, i trenutno na sportsko jahanje dolazi oko 25 mališana. Na raspolaganju im je smještaj, oprema za jahanje, deset hektara zemlje, galerija, plesna dvorana, stijena za penjanje, društvene igre... Svi su pod nadzorom certificiranih instruktora koji, osim profesionalizma i dobro utvrđenih propisa, ne priznaju nikakav vid improvizacije.

Za razliku od sportskog, program terapijskog jahanja je, priča nam Vražalica, osmišljen kao pomoć djeci s tjelesnim i psihičkim invaliditetom.

I dok obilazimo vrhunski opremljen kompleks, svjesni činjenice da ga je BiH praktično darovao stranac, Francuz, a novčano svojevremeno pomogla i luksemburška kraljica, zanima nas interesira li se ijedna bh. institucija za Fondaciju "Zemlja prijateljstva i mira".

- Niko nam nikada od domaćih institucija nije pomogao. Čak podršku programu terapijskog jahanja nisu dale ni one ustanove koje imaju obavezu da se brinu o djeci s posebnim potrebama. Ovaj kompleks ostaje Sarajevu i zemlji BiH. To je veoma važno. Zato nam je svaka podrška dobrodošla - naglašava Vražalica.

Brojne medalje

Članovi Fondacije "Zemlja prijateljstva i mira" su učenici osnovnih i srednjih škola te studenti iz Kantona Sarajevo. Iza njih su i brojna takmičenja i osvojene medalje.

- Nakon priprema s francuskim trenerom Stefanom Duranom (Stephan Durand) i engleskom sutkinjom Sarom Grinvud (SARAH Greenwood) prošle godine smo s naša dva konja i dva jahača osvojili srebrenu i bronzanu medalju na Balkanskoj dresurnoj ligi. Ove godine smo proglašeni za najbolji dresurni klub iz BiH, a također imamo i priznanje najboljeg dresurnog trenera iz BiH - objašnjava Vražalica.
Dnevni Avaz
 

·
Unsko-Sanski
Joined
·
4,029 Posts
ZBOGOM SARAJEVO 2011 !​
:cheers:
 
3281 - 3283 of 3283 Posts
Status
Not open for further replies.
Top