SkyscraperCity banner

Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 1956 Posts

·
cr8ed4gr8ness
Joined
·
4,096 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Malo sam uranio ove godine, ali sto da ne? Polako cemo se poceti pripremati za 2015. godinu i za neke nove projekte. Nadam se da ce ih biti jos vise nego ranijih godina i da cemo to sve ispratiti sa mnostvo slika.


Zasto mijenjati nesto uspjesno pa po uzoru na
staru temu idemo opet:


Sarajevo - Сарајево

Development News

2015
Sarajevo

is the capital city of Bosnia and Herzegovina.
The city of Sarajevo is unit of local self-governance,
which consists of four city municipalities:
Old City, Center, New City and New Sarajevo
with a population of 291,502 people in the four municipalities
and an estimated urban area population of 369,534 people
in the Sarajevo Canton as of December 2013


seal city of Sarajevo

Nek nam je sa srecom
:cheers:​

 

·
Bosna i Hercegovina
Joined
·
2,622 Posts
Sretno nam :cheers:
 
  • Like
Reactions: Silver King

·
Registered
Joined
·
6,175 Posts
nakon 2014, koja je što se izgradnje tiče vjerovatno najuspješnija poslije olimpijske 1984, biće teško ponoviti i približnu dinamiku radova u novoj godini. da pokušamo napraviti kratki pregled šta je to najvažnije što je završeno i započeto u 2014, te šta možemo očekivati u ovoj 2015. svakako da ima projekata koji su u prošloj godini najavljivani a nisu započeti, ali realno gledajući ja ne pamtim kada se u sarajevu više gradilo.

projekti završeni u 2014:

- Sarajevska zaobilaznica LOT 1 i LOT 3 u dužini od 10km kao sigurno najznačajniji projekat
- dionica autoputa Vlakovo-Tarčin - najskuplja i najkomplikovanija cestovna dionica do sada izgrađena u BiH u dužini od 20km, sa bezbrojnim tunelima i mostovima, petljama
- rekonstrukcija stupske petlje koja je uključivala izgradnju pothodnika, kao i proširivanje XII transverzale u profilu 2+2 na dionici od 300m
-rekonstrukcija južne longitudinale i proširenje u profil 2+2 od mosta suade i olge do skretanja za vraca (cca 800m)
- nastavak rekonstrukcije i proširivanja hrasniče ceste u dužini od dodatnih 500m, sa predviđenim pojasom za tramvajsku prugu čija je izgradnja sve izvjesnija
- otvaranje Vijećnice - historijski momenat za grad Sarajevo, događaj koji se podudario sa obilježavanjem 100 godina od početka prvog svjetskog rata, dobili smo nazad kulturno-historijsko obilježje nulte kategorije koje već posjećuju na hiljade građana i turista. uz zaobilaznicu sigurno najznačajniji projekat
-otvaranje SCC - ako se ne varam po površini najvećeg poslovnog objekta u gradu. ostaje nada da će se u tornju ovog centra moderne arhitekture otvoriti hotel iz nekog od poznatih svjetskih lanaca.
-otvorenje hotela marriot residence inn na čobaniji - dolazak američkog hotelskog lanca u Sarajevo
- kružni tok u Velešićima- nakaradni pokušaj rješavanja gužvi na toj raskrsnici, nadamo se što privremeniji
- rekonstrukcija Adema Buće- višemilionski projekat kojim je vjerovatno najduža ulica u kantonu napokon dobila koliko toliko pristojan izgled. u buća potoku je izgrađena i dvorana srce.
- SPO S2 Novo Sarajevo - pored bezbroj stambeno poslovnih objekata izgrađenih u Sarajevu ove godine koje je skoro nemoguće zasebno nabrajati, ovaj je zasigurno najimpozantniji. preostaje kompletiranje druge dvije zgrade.
- zgrada službe za strance ministarstva sigurnosti kod aerodroma (meni jako interesantan objekat)

započeti projekti čiji završetak možemo očekivati u 2015, kao i projekti čiji je početak planiran u 2015:

- kompletiranje LOT 2 Sarajevske zaobilaznice, konkretno spajanje grada sa autoputem. izgradnja uključuje i petlju u Briješću, te izgradnju novog mosta na magistralnoj cesti.
- druga faza rekonstrukcije južne longitudinale, od skretanja za Vraca do Hrasnog, gdje je predviđen i kružni tok
- kompletna obnova Careve džamije i pratećih objekata koju finansira TIKA
- obnova Isa-begovog hamama
- otvorenje hotela Beymen na obali kod Brusa bezistana, po meni neuspjelog projekta
- izgradnja podzemne garaže i trga preko puta Vijećnice.
- izgradnja prve dionice biciklističke staze uz bulevar, od Stupa do Otoke
- početak izgradnje A transverzale koja povezuje mojmilo i aerodrom
- eventualno početak radova na produžetku IX transverzale prema Boljakovom (izvjesnije ipak u 2016)
- izgradnja dva kružna toka u Buća potoku (privremeno rješenje)
- izgradnja kružnog toka kod fabrike duhana
- otvorenje sportske dvorane na Grbavici
- rekonstrukcija DZ Kumrovec
- osnovna škola Aneks, a možda i Šip ukoliko načelnik općine centar izađe iz zimskog sna
- nastavak redevelopmenta na marijin dvoru. nakon "luxury apartments" u pripremi ili izgradnji su još tri ili četiri objekta i to onaj gološev što se gradi, humanus, između gološevog i luxury dvora, te objekat čiji su investitori iz sanskog mosta. tu se može ubrojati i onaj novi planirani SPO s druge strane Miljacke.
- pretvaranje u park kasarne u halilovićima, nova zona za sport i rekreaciju.
- spajanje ceste od porodilišta prema kromolju i izgradnja ceste podgaj-tekija.
- pretvaranje vilsonovog u pješačku zonu. ovdje nema nekog prevelikog investiranja, ali je promjena zaista suštinska. možda naprave biciklističku stazu, umjesto jedne kolovzne trake, kako su i najavljivali.
- obnova fasade na historijskom muzeju
- Poljine hills - više zbog visine investicije i činjenice da je prvo planirano naselje sa kućama nakon rata, sve drugo je građeno po principu izgradi, legalizuj pa provedi kanalizaciju. poljine hills su korak u pravom smjeru ako ništa zbog toga, iako im ime donosi loš publicitet.
- izgradnja priključka od petlje u vlakovu do mostarskog raskršća, pdnosno kompletiranje LOT3 zaobilaznice
- početak izgradnje trebevičke žičare, čiji je početak predviđen za kraj 2015
- završetak drugog marriota na skenderiji
- otvorenje relax tours hotela na trebeviću
- spajanje V transverale sa ulicom safeta hadžića, kod bosmala. mala ali značajna dionica.

ima toga sigurno još, posebno manjih projekata. za nadati se ako Bog da još jednoj uspješnoj godini, ovaj puta bez poplava i protesta. iako ne mogu da prežalim što je ova vlast praktično odustala od I transverzale, činjenica je da se puno gradi i planira da gradi, te bih bio prezadovoljan da se ostvari iznad navedeno. evidentno je da smo ipak izašli iz višegodišnje krize i stagnacije. iako kada je sarajevo u pitanju moje dvije najveće želje su rješavanje problema te normalizacija stanja u grasu, te dovođenje gradskog saobraćaja na jedan pristojan nivo u svim segmentima (pokrivenost linija, učestalije vožnje, tačnost, čistoća, kvalitet i starost vozila, sistem naplate). drugo bi bilo povećanje ekološke svijesti, kako vlasti i građana, u smislu popuralizacije plina kao energenta i prekidanje s loženjem, posebno uglja, sadnja drveća na čemu se ipak radi zadnjih godina iako zelenila nikada dovoljno, te smanjenje broja vozila na cestama, a posebno onih tehnički neispravnih vozila na cestama čemu bi svakako doprinijelo sređivanje grasa...

toliko od mene, želim vam sretnu i uspješnu 2015, kada se sve sabere i oduzme, mislim da hvala Bogu imamo razloga biti optimisti!
 

·
Registered
Joined
·
1,992 Posts
Hvala sarma, lijepo je ovako imati sve na jednom mjestu gdje se tek vidi obim uradjenog. Od ovih tvojih predikcija, koliko god i sam želim da se Vilsonovo pretvori u iskljucivo pjesacku zonu, nadam se da to nece uraditi dok ne zavrse upotpunosti juznu longitudinalu do Hrasnog zajedno sa kruznim tokom.
 

·
Registered
Joined
·
6,175 Posts
nema na čemu, samo da napomenem da ovo, osim zadnjeg pasusa, nisu neke moje predikcije i želje, već isključivo nabrojani projekti za koje su planirana sredstva u budžetima, krediti u proceduri dobijanja, dobijene donacije i sl, odnosno najavljeni od investitora da će biti realizovani. dakle izvjesni su :)
 

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
Ejubović: Plato Igmana i Bjelašnice otvoriti za strana ulaganja

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović kazao je u razgovoru za Agenciju Fena da je 2014. godina bila najbolja u historiji ove općine te da su realizirani brojni projekti što ne bi bilo moguće da svi zajedno nisu radili na otvaranju Općine prema stranim investitorima.

Ejubović: Plato Igmana i Bjelašnice otvoriti za strana ulaganja Hamdo Ejubović
"Počeli smo je s budžetom od 14 miliona KM i iz tih sredstava započeli neke projekte o kojima prije nismo smjeli ni misliti. Tako smo priveli kraju izgradnju nove osnovne škole u Hadžićima. Zahvaljujući našim sredstvima radovi nisu stali. Bit će to jedna od najljepših osnovnih škola u BiH. S obzirom na to da ovaj posao radimo s Vladom KS-a, da smo na njih čekali, taj posao ne bi makao s mjesta. Iako imamo ugovoreno 1,5 miliona KM, dosad nismo dobili nijedne marke", kazao je načelnik Ejubović.

Drugi veliki projekt čija je realizacija počela je, kako je kazao, izgradnja magistralnog voda fekalne kanalizacije Hadžići-Resnik.

"Taj projekt je od izuzetne važnosti za našu lokalnu zajednicu, dio strategije razvoja. U konačnici će koštati tri miliona KM. Koristeći usluge naše firme JKP "Komunalac“ d.o.o. Hadžići, pojeftinili smo radove za oko 35 posto", navodi Ejubović.

Kaže da se nametnuo i projekt vodosnabdijevanja Tarčina te su izgrađeni novi rezervoari velikog kapaciteta i cjevovod u dužini od 10 kilometara.

"U startu smo na ovom lokalitetu smanjili gubitke vode za 75 posto. Dobili smo siguran i kontrolisan sistem vodosnabdijevanja koji može opskrbiti tri puta više stanovništva nego što ga sada imamo", naglašava Ejubović.

Najavljuje da će ovih dana početi rekonstrukcija i opremanje Kulturno-sportskog i rekreacionog centra Hadžići. To će biti potpuno opremeljen objekt, spreman za organizaciju sportskih takmičenja na evropskom nivou.

"Zajedno s UEFA-om i NSBiH učestvujemo u rekonstrukciji i opremanju prostorija FK Radnik. Uradili smo dobar posao u osnovnim i srednjoj školi. Utopljavali smo te objekte, opremali kabinete, rekonstruisali fiskulturne sale", kaže Ejubović.

Također, urbani dio Hadžića je u 2014. dobio novi prepoznatljiv objekt - Centralno šehidsko spomen-obilježje, a rekonstruiran je i centralni most u Hadžićima i najprometnija ulica prema Tehničkom remontnom zavodu.

"Kada su u pitanju putevi, gradili smo ih najviše tamo gdje smo prethodno riješili kanalizacioni i sistem vodosnabdijevanja. Mnogo je izgrađenih kilometara u godini iza nas. Opredijelili smo se da završimo javnu rasvjetu pa smo u 2014. krenuli s postavljanjem 713 novih rasvjetnih tijela. Projekt je koštao 700.000 KM. Kada to završimo, 90 posto općine će imati javnu rasvjetu", ističe načelnik Općine Hadžići.

Kada su u pitanju veliki turistički kapaciteti koje grade strani investitori, tu je projekt "Tinovo" i "Osenik", dok je projekt "Vilovac" trenutno u fazi projektovanja.

Govoreći o planovima i projektima za 2015. godinu, načelnik Ejubović je naglasio da je prvi zadatak da Općina i Vijeće budu 24 sata na usluzi onima koji će doprinijeti poboljšanju ekonomske situacije.

"Imamo potencijal u oblasti industrije za koju do sada nije bilo interesovanja. Još imamo i nudimo naše kapacitete u industrijskoj zoni "Boce" i "Donji Hadžići". Tu su i stare industrijske zone. Najbolja lokacija u Kantonu Sarajevo s kompletnom infrastrukturom na 100 dunuma je nekadašnje Preduzeće drvne industrije "Bjelašnica". Tehnički remontni zavod Hadžići također ima dobar potencijal kao i druge lokacije manje površine", podvlači Ejubović.

Naglašava da će Općina Hadžići nastaviti pratiti trendove tržišta i kretanja kapitala u sferi turizma.

"Kao lokalna zajednica stekli smo pozitivna iskustva i nastavit ćemo i dalje raditi istim intenzitetom. Želja nam je da zajedno s drugim otvorimo plato Igmana i Bjelašnice za strana ulaganja. Ovo moramo posmatrati iz šire perspektive i dobrobiti za čitavo društvo", potcrtao je načelnik Općine Hadžići.

Navodi da su Igman i Bjelašnica "naše zajedničko bogatstvo" te da nema razloga da drugi centri poput Jahorine, Vlašića, pa čak i Blidinja budu daleko ispred ovih dviju olimpijskih planina.

"Mnogi su govorili da je Igman najvažniji turistički projekt, a nikada nisu radili na tome da se on razvije. Nekada davno je za master plan dato milion maraka, a samo smo mi kao Općina 2005. godine izdvojili 110.000 KM. Taj plan nikada nije razvijen", dodaje Ejubović.

Također, kaže da će u 2015. krenuti s promocijom plasteničke proizvodnje te će zajedno sa stranim partnerima finansirati izgradnju 20 plastenika od po 500 kvadratnih metara. Bit će izgrađena i hladnjača za skladištenje voća i povrća gdje će se vršiti otkup proizvoda iz tih plastenika.

"Kao što je to bilo i dosad, onima koji se odluče na ovakav vid samoprivređivanja, bit ćemo na usluzi da ih u što kraćem roku evidentiramo u registru poljoprivrednih proizvođača kako bi ostvarili dodatne podsticaje od viših nivoa vlasti", kazao je Ejubović.

Očekuje da će u narednoj godini u ovoj općini biti realizirani planirani projekti, posebno turistički mada je, kaže, njihova želja da to bude industrija.

"To je ipak stabilna grana koja apsorbuje veliki broj ljudi kao radnu snagu. U svakom slučaju, načelnik i Općinsko vijeće su u 2014. godini bili jedan dobar tim koji će pozitivne rezultate zabilježiti i u 2015.", poručio je načelnik Ejubović.
Klix
 

·
Registered
Joined
·
21,879 Posts
@sarma

Odlicno napisano, isto i ja mislim o 2014, mada ni 2009 nije za odbaciti ;)

:eek:kay:
 

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
Šta će biti sa Villom Braun, bivšim sjedištem Ambasade SAD-a u Sarajevu


Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH predložit će novoj Federalnoj vladi rješenje za zgradu u Alipašinoj ulici, koju je nekada koristila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, i to više u smislu iskorištenja lokacije i parcele, a manje zgrade kao korisnih kvadrata - izjavio je za Agenciju FENA Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.

Šta će biti sa Villom Braun, bivšim sjedištem Ambasade SAD-a u Sarajevu Ulica Alipašina (Foto: Arhiv/Klix.ba) Prije rata zgrada u Alipašinoj 45 ili Villa Braun nosila je naziv Klub delegata i služila je, podsjeća Korać, u punom smislu svog naziva kao ugostiteljsko rezidencijalni objekt na dispoziciji organima vlasti tadašnje Republike BiH.

"Objekat je zadržao gotovo originalnu strukturu i raspored prostora iz tog vremena. Ambasada SAD-a koja je koristila objekat do januara 2011. godine nije vršila gotovo nikakve preinake u prostoru osim postavljanja sigurnosnih blindiranih stakala na vanjskim otvorima", istakao je Korać.

Zgrada je, kako kaže, i sada u očuvanom stanju, te smatra da osim potrebe za tekućim održavanjem u smislu krečenja, čišćenja te mjestimičnog otklanjanja vlage u podrumskim prostorima ne zahtijeva znatnija investiciona ulaganja radi privođenja izvornoj, rezidencijalno-ugostiteljskoj namjeni.

Klub delegata je uknjižen u zemljišnim knjigama kao imovina Republike Bosne i Hercegovine, a trenutni korisnik je Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH, koja je, ističe Korać, u više navrata pokušavala "useliti" neke od federalnih budžetskih korisnika koji nemaju odgovarajući i trajni smještaj.

Tako su prostor obišli i Federalna uprava za inspekcijske poslove, Federalno pravobraniteljstvo, Uredi predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, te Federalno ministarstvo pravde.

"Vlada Federacije je koncem ljeta donijela odluku o zakupu uredskog prostora za potrebe smještaja ureda predsjednika i potpredsjednika FBiH i Federalnog pravobraniteljstva u zgradi Privredne banke Sarajevo u Alipašinoj ulici, i taj se prostor upravo ovih dana treba renovirati u tu svrhu. Naravno, u aranžmanu i o trošku zakupodavca", kazao je Korać.

S obzirom na to da dovođenje interijera zgrade Kluba delegata u funkcionalan uredski prostor zahtijeva nemala sredstva, navodi da niko od ponuđenih korisnika nije bio spreman upustiti se u takvu akviziciju.

"Kuća se trenutno koristi selektivno, kao privremeni arhivski i magacinski prostor", istakao je Korać.

Nakon iseljenja federalnih organa iz zgrade Predsjedništva BiH, Služba koristi pojedine dijelove za svoje potrebe do nekog konačnog privođenja namjeni.

"Dvorište ispred objekta se koristi kao parking za potrebe federalnih organa uprave i nekih javnih preduzeća. U tom smislu, Služba će Vladi Federacije BiH predložiti rješenje, više u smislu iskorištenja lokacije i parcele a manje zgrade kao korisnih kvadrata", izjavio je Korać.

U svojim izvještajima od 2008. godine pa do danas, Federalni ured za reviziju je osporavao ulaganja koja je Služba po osnovu odluka Vlade FBiH vršila u objektima s istim karakterom vlasništva kao ulaganja u tuđu imovinu, kao npr. ulaganja u zgradu Geodetskog zavoda, ulaganja u veliku salu u zgradi Parlamenta FBiH, u Dom odmora u Trpnju...

"Sve su to objekti s državom kao titularom vlasništva, tako da bi se i eventualna ulaganja u zgradu Kluba delegata zasigurno od Ureda za reviziju tumačilo kao neovlašteno i nezakonito ulaganje budžetskih sredstava", kazao je u razgovoru za Fenu Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.
Klix
 

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
Bijela tabija kroz historiju uskoro u virtuelnoj 4D prezentaciji

Udruženja za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine u planu svog rada za iduću godinu ima realizaciju projekta "Virtuelna 4D prezentacija Bijele tabije", koji će kroz interaktivno digitalno pripovijedanje prikazati razvoj sarajevske Bijele tabije tokom njene historije.

Bijela tabija kroz historiju uskoro u virtuelnoj 4D prezentaciji Foto: Arhiv/Klix.ba
Na redovnoj Skupštini Udruženja za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine Digi.ba predsjednica upravnog odbora Selma Rizvić i predsjednik Udruženja Dino Selimović su prezentovali informaciju o radu Udruženja u 2014. godini i članova Udruženja u okviru drugih projekata.

"U 2014. godini posebno se istakla konačna realizacija međunarodnog V-Must.net projekta čiji je partner bio Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu, odnosno postavljanje digitalne, interaktivne izložbe 'Ključevi Rima' koja je otvorena 23. septembra 2014. godine u Sarajevskoj Vijećnici, a koja se održavala istovremeno u Sarajevu, Amsterdamu, Rimu i Aleksandriji. Vrlo smo ponosni na sve članove našeg Udruženja koji su bili dio ovog projekta", rekao je Dino Selimović.

Konstatovan je pomak u realizaciji aktivnosti Udruženja Digi.ba u poređenju sa ranijim periodom.

"Nadamo se da ćemo i u 2015. godini nastaviti naš put ka zacrtanim aktivnostima Udruženja, a posebno kada su u pitanju nove, digitalne tehnologije i njihova primjena u svim sferama kulturnog života Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da ćemo i u godini pred nama nastaviti uspješnu saradnju sa institucijama kulture u našoj zemlji, a posebno kada su u pitanju tzv. Augmented Reality tehnologije", kazala je Selma Rizvić.

Ovaj projekat je kao case studija prihvatio projekta COST Action TD1201 "Colour and Space in Cultural Heritage" (COSCH)". Redovni član Udruženja Digi.ba Dragan Golubović prezentovao je i plan aktivnosti i projekata Udruženja za 2015. godinu.

"Ideja projekta 'Interkativna mapa socijalnog života Sarajeva' je temeljena na eksperimentu koji je podrazumjevao mapiranje trgovačkih radnji u 1932. godini, koristeći reklame objavljene u časopisu 'Jevrejski glas'. Eksperiment je prezentiran u Zagrebu u 2014. godini, a njegova realizacija bi mogla poslužiti kao modus i za bilo koji drugi grad", prezentovao je Golubović.

Dodao je da je još jedna od ideja koju će pokušati realizovati u 2015. godini je projekat 'Interaktivne mape izbjeglica iz Bosne i Hercegovine' kroz koju je plan kreirati interkativnu mapu BiH s ciljem da se sačuvaju činjenice o svim izbjeglim i protjeranim osobama iz BiH.

"Misija projekta bi bila da se makar u virtualnom svijetu održi sjećanje na etničko čišćenje iz proteklog rata", zaključio je Golubović istakavši da realizacija svih navedenih projekata za 2015. godinu ovisi isključivo o sredstvima koje Udruženje bude u mogućnosti obezbjediti za finansiranje troškova.
Klix
 

·
Registered
Joined
·
953 Posts
jaka firma, ocaj dizajn svega sto im pod ruke dodje. nadajmo se da je nece izgraditi u neko naredno vrijeme dok netko ne shvati da nije zlato sve sto sija...

jer ako se kojim cudo desi izgradnja osudjeni smo da do pamtivjeka gledamo to cudoviste koje ne sumnjam ce arhitektonski biti zastarjelo i u stilu diznilenda ili papagajke "jugoslovenskog rokokoa"
 

·
Registered
Joined
·
2,756 Posts
da su jaki, imali bi jak priliv kapitala i realnu potrebu da ulažu taj višak kako bi umanjili profit (a time i porez na isti)
 
1 - 20 of 1956 Posts
Status
Not open for further replies.
Top