SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

190244 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 986 Posts
Otvaranje poslovnog centra Capital Tower Sarajevo u martuBiznisinfo
Nadam se da će ga i fino osvjetliti sa vanjske strane. Trenutno je u totalnom mraku i neprimjetan po noći, a ogromna je i lijepa zgrada
Na ulazu u Sarajevo će se graditi novi tržni centar vrijedan 16 miliona KMNovi trgovački centar vrijedan više od 16 miliona maraka bi se trebao graditi na ulazu u Sarajevo, na području Ilidže.

Tržni centar Big Box je projekt sarajevske kompanije Lake, koja je već realizirala nekoliko investicija u glavnom gradu, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

Projekt je, kako saznajemo, ponuđen u okviru novog projekta koji podržava Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a koji promovira ulaganje u regiju Zapadnog Balkana. BiH je predstavljena sa tri prilike za investicije, pored tržnog centra Big Box, tu su izgradnja vjetroparkova kod Glamoča i Ljubinja.

Izrađena je Studija izvodljivosti, dizajn te je lokacija spremna za gradnju. Kompanija traži stranog partnera koji bi uložio oko 5,4 miliona eura – navedeno je na stranici "Invest in SEE“.

Prema informacijama koje je navela kompanija "Lake“ projekat koji je u idejnoj fazi smješten je na zemljište površine 24.000 m2 uz glavni sarajevski prilazni pravac koji vodi prema autocesti 5C u smjeru Mostara i Hrvatske obale. Saobraćajnica se nalazi u Blažuju, Ilidža, a uz nju su smješteni najveći trgovačko – prodajni centri grada na području s oko 800.000 stanovnika.

Na zemljištu već postoje djelomično dovršeni industrijski lokaliteti potpuno usklađeni s urbanističkim planom, spremni za priključivanje komunalnim sistemima (vodoopskrba, kanalizacija i odvodnja, plin, struja i telefonski priključci). Lokacija idealno odgovara ulagačima zainteresiranima za brz ulazak na bosansko maloprodajno tržište i tržište distribucije i skladištenja, s osiguranim pristupom saobraćajnicama, uključujući pomoćne i servisne ulaze – navedeno na internet stranici.
radiosarajevo
Misle na onaj dio pored Parlamenta, kratka dionica ali je pruga užasna i prije godinu su je kao krpili ali to je privremeno bilo do sada kad će temeljito to obnovit. Od te krivine do tramvajske Marin Dvor (ispred SCC-a)
  • Like
Reactions: atlantis.
Super video, samo mi se čini da je od prije nekoliko dana, pošto sam jučer prolazio i zadnji sprat su kompletan završili tako da je sada T/O. Slike drugom prilikom :D
^^ U istom paketu projekata su spominjali i garažu preko puta Vijećnice, sada ni pomena :eek:hno:
  • Like
Reactions: ameracm
U oktobru otvaranje gradilista za izgradnju Austrijske kuceMinistar pravde i uprave Kantona Sarajevo (KS) Mario Nenadić i načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić planiraju u oktobru otvoriti gradilište za izgradnju "Austrijske kuće" u sarajevskom naselju Ciglane, a realizacija ovog zajedničkog projekta završila bi naredne godine.

"Austrijska kuća će se definitivno završiti i služit će kao "Evropska kuća nacionalnih manjina" i također kao Centar za zdravo odrastanje" kazao je Nenadić na današnjem sastanku kojem su prisustvovali i predstavnici Vijeća nacionalnih manjina KS Davor Ebner i Mirza Redžić.

Istakao je da su to dva važna zajednička projekta u kojima je investitor Općina Centar, a KS je osigurao prostor na 99 godina, kroz osiguranje prava građenja na tom lokalitetu.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo povodom činjenice da projekt ulazi u fazu implementacije i što će u najskorije vrijeme biti izgrađen još jedan centar kulturnih, obrazovnih i muzejskih događanja.

Razgovarano je i o mogućnostima stalnih postavki Muzeja nacionalnih manjina u "Evropskoj kući nacionalnih manjina", odnosno "Austrijskoj kući", kao i o mnogo drugih potencionalno važnih i osvarivih potprojekata u okviru ovog projekta.

Ministar i načelnik najavili su zajedničke posjete s predstavnicima Evropske unije, austrijske ambasade u BiH i ostalim koji bi eventualno bili zainteresirani da pruže podršku u dovršetku ovog projekta, pa makar i u njegovoj kasnijoj fazi, saopćeno je iz Pres-službe KS.
sa-c.net
Trg ispred sarajevskog Pozorišta mladih asfaltiran, slijedi uređenje zelene površine

Kako je najavljeno, nakon što su radnici građevinske firme "Grakop" iz Kiseljaka završili sa asfaltiranjem 700 kvadratnih metara trga ispred sarajevskog Pozorišta mladih jučer su započeli radovi na hortikulturnom uređenju zelenih površina na ovoj lokaciji u Kulovića ulici.
Radove izvodi Kantonalno javno komunalno preduzeće "Park", a cjelokupan projekt uređenja trga finansira Općina Centar.

Tokom jučerašnjeg dana ovu lokaciju je obišao načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić zajedno sa svojim saradnicima.

Površina koja će biti hortikulturno uređena iznosi oko 400 metara kvadratnih. Kako je objasnio Nenad Radović iz preduzeća "Park" koji vodi ovaj projekt hortikulturnog uređenja, na dvije veće površine biće postavljena zemlja i travnato busenje.

"Na ove zelene površine planiramo postaviti deset novih parkovskih klupa za odmor a prostor između klupa ćemo povezati kameno-betonskim pločama što će ujedno biti pješačka staza. Također na trgu ćemo postaviti sedam velikih žardinjera u koje će biti posađene sadnice niskih stabala zajedno sa sezonskim ukrasnim cvijećem. Za doprinos čistoći ovog trga biće postavljene četiri korpe za otpatke od inoksa. Završetak ovih radova je planiran za deset dana, što naravno najviše zavisi od vremenskih prilika", objasnio je Radović.

Paralelno sa hortikulturnim uređenjem trga radnici firme "Testingelektro" rade na postavljanju podzemnih elektro instalacija za potrebe osvjetljenja ovog prostora.
Idejno rješenje uređenja trga ispred Pozorišta mladih (pod nazivom "Via Vitae" - Put života) je uradio student Akademije likovnih umjetnosti – Odsjeka za grafički dizajn Ahmet Prošić pod mentorstvom profesora Srđe Hrisafovića.

Općina Centar je uputila inicijativu Skupštini Kantona Sarajevo za preimenovanje naziva ovog trga u Trg kulture Jurislav Korenić u čast velikog pozorišnog i TV reditelja, osnivača Pozorišta mladih, Kamernog teatra 55 i Festivala MESS.
klix
1 - 20 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top