SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

192242 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​

Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa

Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
1 - 10 of 986 Posts
- Kosi lift je bio pod ingerencijom GRAS-a? Sada ga preuzima opstina Centar.

- Zgrade, fasade itd su zajednicko vlasnistvo etaznih vlasnika, tj. date su Upravitelju da time upravlja.

E sad, zamisli da dodje upravitelj sa nalogom opstine i kaze, evo opstina trazi da svaki stana uplati po 1500 KM da uradimo fasadu i uredimo vanjski izgled zgrade. Da li bi se iko od stanara pocesao za dzep? A na Ciglanama sigurno ne zivi sirotinja, koja ne moze dati 1500 KM. Naravno da ne bi. 50% ljudi ne placa odrzavanje.

Ali to nece niko uraditi, jer svi misle da neko drugi treba da to uradi za njih. Postavit ce sebi portale od 10.000 KM unistit vanjski izgled zgrade, ali nece dati marke za fasadu. Nije to njegovo - a pise mu u pravilniku i zakonu da jeste.

Meni su rodjaku u Italiji koji zivi u Rimu, samo ispostavili racun od nekih 2000 EUR. Za radove koje su izvodili, farbanje ograde, uredjenje oko zgrade, popravke sitne na fasadi itd. Jebe se nekome imas li ti te pare ili nemas. Zivis na toj lokaciji, ako nemas odseli se, izgradi sebi kucu i nece te niko tjerati ni na sta.

Dakle, nasi ljudi moraju shvatiti, ako zivis u stanu u gradu VI i ostali stanari ste fakticki VLASNICI te zgrade. I vi ste duzni da je cistite, odrzavate itd. To NIJE duznost ni opstine, ni kantona ni bilo koga - nego vas.

Jedino ako se bas radi o nekim izninmo skupim popravkama, sad ne znam kakva je situacija na Ciglanam, ali kazem kod nas je glavni problem generalno nezainteresovanost stanara i to nepoimanje da ne zive vise u socijalizmu i da su oni sada vlasnici stana i zgrade.
See less See more
treba se sveobuhvatno krenut rješavcanje problema na Ciglanama i da kosi lift bude dio tog rješenja tj da ono bude sveobuhvato a ne parcijalno
Druze to gore sve je PRIVATNO vlasnistvo. Osim lifta, pristupnih cesta, parkinga, trgova. Zgrada, fasada je vlasnistvo stanara. Ako oni mogu gledati isaranu fasadu i inace zapustenost iste. Mogu i ja.

Ako nije unisteno ratnim dejstvima, ako je u pitanju samo nemar stanara zasto bih ja kao porezni obveznik to placao?

Toliko ima objekata koji su ratnim dejstvima unisteni i jos nisu obnvoljeni i sada ja treba da placam nemar gospode na Ciglanama. :eek:hno:
Ovo je podzemna garaza je li? Dakle -2 etaze, sta onda sa zemljistem iznad? Hoce li biti parking ili sta - ne kontam.
Pa za 24 miliona (i puno manje) mogu napraviti namjensku zgradu da gori. Da ne govorim za 57 sta mogu napraviti. :eek:hno:
A sta ce se praviti na lokaciji gdje bio Standard, na Stupu? Je li istina da tu ide neki shopping centar?
Najbolje da grad obnovi opservatoriju i brine o njoj kroz jp sarajevo. U priču uključiti i škole, univerzitet. Da djeca nešto vide, nauče. Turizam je ovdje sekundaran. Nas su recimo vodili u osnovnoj jedino da gledamo AU hidrocentralu iznad bistrika, koja je jedan hidden gem.
Djecu generalno ne vode nigdje samo im narede da nose teške ruksake sa knjigama u kojim je znanje upitno.

Ovi ljudi z oriona su entuzijasti ali nerealno je od njih očekivati da izdvoje novac. Kao i olimpijski muzej, ovo treba biti javni interes.
Ja samo ne mogu da vjerujem da nacelnik ucjenjuje ljude iz udruzenja, u smislu eto kao koristili ste dali smo vam i nista niste napravili.

A ljudi u udruzenju vjerovatno volonterski...otkud im pola miliona?!
  • Like
Reactions: 3
U podzemnim kontejnerima na Dobrinji npr ovo sa podzemnim kontejnerima perfektno funkcionise. Pokazalo se kao pun pogodak. Pretpostavljam da su to ta "zvona" koja postavljaju i sada u Novom Sarajevu.

Nevjerovatno je da se to ne radi u Centru ili Starom Gradu?!

Jedan kontejner je mjesoviti otpad, jedan staklo, jedan papir. Mislim da uopste nije problem odvojiti staklo i papir kada krenes da bacis smece.

Ono sto je dobro sa ovim podzemnim konejnerima jeste sto su duboko u zemlji i onemogucen je pristup:
- psima
- pticama
- osobama koje ceprkaju po smecu

Kod ovih kontejnera, okolo je tako cisto, da to fakat nevjerovatno izgleda.

S druge strane npr tek postavljeni novi kontejneri (oni obicni) nemaju nikakvu svrhu. Zasto? Prvo niko ih ne zatvara, fakticki nemoguce ih je zatvoriti mehanizam je preglup - da ne govorim koliko su prljavi, pa necu ja svaki put rukavice sa sobom nositi. A novi su - mislim ulupali su pare u njih. Mozda cak tih novih metalnih 5 kontejnera i vise kosta nego ovi plasticni koji se postave u zemlju.

Otvoreni kontejneri, prvo dodju ptice prerove. Zatim dodju kerovi, prerove i oni malo. I na kraju dodju cigani ili ko vec, i oni malo prerove uzmu sta se moze uzeti itd.

I onda imas smeca svugdje samo ne tamo gdje treba.

Ovi podzemni em su zatvoreni, em lijepo izgledaju. Tako da pored toga sto se na ovaj nacin vrsi i reciklaza, dodatni plus je cistoca i to da nema smeca okolo kontejnera, po cesti, travnjaku, trotoaru.

p.s. Neko je dobro primjetio, jedina greska je sto je kod ovih prvih koji su postavljeni otvor stvarno premali. Ove druge koje su postavljali, otvor je malo veci.
See less See more
  • Like
Reactions: 2
Vrhunac pameti je uzeti livadu, zabetonirati je i eto. Rijesen problem saobracaja u mirovanju.

Pa bolje je izgraditi jednu podzemnu garazu nego 10 ovih sitnih parkinga koji samo zauzimaju dragocjene zelene povrsine.

Vani na svaki nacin gledaju da stave saobracaj u mirovanju pod zemlju, samo kod nas ko da je 60-ta ovo rade.
  • Like
Reactions: 4
Slažem se, ovo uopšte nije loš prijedlog :)

Naravno, u konačnoj izvedbi bi se ukazali poslovni prostori i na strani prema Kranjčevićevoj, ali ni to nije loše, jer sada tamo vlada mrtvilo
Mislim da se to ne moze desiti, jer Kranjčevićeva ide ili na niovu parka ili čak iznad jednim dijelom.

S druge strane u Titovoj ima dovoljno visine. Poslovni prostori duz Titove sa velikim portalima bi bili pun pogodak. :cheers: I ako to ne urade, onda su totalno blesavi, jer bi na tome mogli uzeti hrpicu love, sto kroz kirije sto prodajom. Da ne govorim da bi ostanak one zidine bio totalni promasaj i poligon za rulofa i ekipu.
na stranu piskaranje, ali zaista je legitimno pitanje je li savezu trebala zgrada od 10 miliona KM?

i je li se taj novac uopšte mogao trošiti za nešto drugo, npr mogla se unaprijediti infrastruktura, tereni, reflektori, tribine, pomoćni tereni... recimo po principu 50% ulaže klub a 50% NS. pa bi imali dobre terene i u tuzli, mostaru, bl itd... ili se novac morao upotrijebiti za zgradu (namjenska sredstva)?
Dobro, a imamo li podatak koliko je NS dao klubovima zadnjih 20 godina? Jer mislim da sigurno jesu dali nesto.

Cisto da vidimo drugu stranu price.

Zgrada lijepo izgleda, plus jos kad bi opstina obnovila ostatak svoje zgrade. Ispred drvece, poplacno setaliste. Stvarno super sada izgleda taj potez.

Ono sto kvari dojam jeste kolosalno RTV sivilo prekoputa.
1 - 10 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.