SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

192145 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​

Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa

Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 986 Posts
....javnu....???
Koja je razlika izmedju dosadasnjih podzemnih garaza (SCC, BBI, Importane....) i neke, nazovimo "javne"? Cijena, ili....??
  • Like
Reactions: 2
....odose barem dva nova travnjaka (ukljucujuci drenazu i instalacije grijanja)....ali u svemu losem uvijek ima i nesto pozitivno....sad cemo iz suvremenih prostora (kancelarija) sigurno dobijati jos ljepse rendere veleljepnih stadiona :cheers:
U međuvremenu će Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove odrediti lokaciju za gradnju, a u ponudi su lokacije oko Zemaljskog i Historijskog muzeja
Nadam se da ce izabrati ovu lokaciju......kako bi upotpunili dojam....kako ih nije sramota :picard:

See less See more
  • Like
Reactions: 1
HETA prodaje poslovno-trgovački centar Villa Park na Čengić-Vili

Mozda bude konacno....:)

See less See more
Safet Zec: Stara jezgra Sarajeva je uništena, umjetnici pokušavaju spasiti grad od primitivizma
Velikan bh. likovne scene Safet Zec je ekipi portala Klix.ba otvorio vrata svoje galerije i ateljea u Sarajevu u kojem radi i živi svoju umjetnost. U toplom ambijentu koji krasi njegovo jedinstveno stvaralaštvo razgovarali smo o Prvom uličnom bijenalu grafike u Sarajevu, koje je prošle sedmice pokrenuo, umjetnosti i odnosu prema baštini, ali i Počitelju, srednjovjekovnom gradu muzeju za koji je ovaj slikarski maestro naročito vezan.

Ovaj umjetnički zanat zapravo je poziv na spašavanje drugih umjetničkih zanata, veličanstvenih u metalu, zlatu, srebru, bakru ili drvetu. Ovdje je na djelu potpuni urbicid, jer smo devastirali staru jezgru grada. Čitava Čaršija sada ne proizvodi, već preprodaje kičeve. To je jedna užasna pojava i ja ne volim tamo ni ići jer je stara jezgra grada izgubila čar i pretvorila se u jedenje i kič. Taj dio grada je imao svoje ulice nazvane po zanatima, danas Sarači nemaju nijednog sarača, a u Bravadžiluku se samo jede.
Ovdje turisti dolaze i zbog kulture, muzeja, baštine, umjetnosti i treba im pokazati da je ovo sredina koja ima bogatu kulturnu i duhovnu baštinu. Ja plačem za tim. Pogledajte na šta liči Stari grad. Mi smo srušili Baščaršiju i napravili nove radnje koje su sada kulise. To nije taj šarm i način na koji živi ta istočnjačka čaršija i kultura gdje je svaka radnja drugačija.
....itd. kliX
See less See more
^^
Po meni, tzv. sigurnosna linija (traka) na stajalistima.....preko koje se ne bi trebalo stajati dok cekas tramvaj (isto kao na peronima zeljeznickih stanica) :)

See less See more
  • Like
^^
Moguce, ili kako je to vec primjetio kolega ....jedino mi nije jasno sto taktilnu traku nisu stavili jos malo blize prugi ...zbog sigurnosti slabovidnih osoba :picard:
Na onoj slici iz Austrije (iznad) takodje su postavljene i taktilne i sigurnosne trake.....moguce da ce to i ovi nasi kad/tad uraditi.....samo zamijeniti pozicije :lol:

PS. Mirza me za trenutak pretece.....ali razmisljamo slicno :)

......hebote, pa i ovi u Ilijasu imaju, barem za nijansu, vise stila nego u Sarajevu :D

See less See more
2
  • Like
"Gradit će se parking. To je privatna parcela i breze su na privatnoj parceli. Za rušenje postoji odobrenje, kao i za izgradnju parkinga. Parking je predviđen regulacionim planom koji je usvojio ovaj Grad, nismo ga mi pravili. Sve je čisto."
Istina :lol:
  • Like
u prvoj fazi će se raditi prečišćavanje rijeke Miljacke do ulaza u Sarajevo, da bude hemijski čista.

Osim toga, projekt u drugoj fazi podrazumijeva i saniranje 32 otvora od Skenderije do Vijećnice iz koji se ispušta oborinska i otpadna fekalna voda.
^^
Ako samo ovaj dio odrade .... zasluzuju Nobelovu nagradu :) .... o kruzerima, otom-potom :lol:
^^
Ne prepoznajes bogatstvo ponude, sve na jednom mjestu .... malo krstarenja kao po Seni, malo "splavova" kao na Dunavu i Savi .... a vrhunac ponude rafting i kajak na divljim vodama
See less See more
  • Like
Da li se u BiH naplacuje "kaucija" za povratnu ambalazu (plasticnu, staklenu)?
Kako je organizirano prikupljanje glomaznog otpada?
Sta se desava s kemijskim otpadom (pocevsi od malih baterijica do kanti s farbama, akumulatorima i sl.)?

Ovo je samo, nazalost, pomodno paradiranje (jer to i oni u razvijenim zemljama imaju) za "sacicu" osvijescenih pojedinaca (poput @sarme, nista zlonamjerno, svaka cast).... dok 99% tog problema i dalje egzistira, jer 99% stanovnika i dalje nema nikakav problem (ni grizu savjesti) da sve skupa rokne u prvi kontejner na koji naidje... ili kako @549 rece, negdje u prirodu.

Da svaku kupljenu pivu, vino, mineralnu ili colu plati tzv. povratnu ambalazu 25pf , vjerojatno je ne bi tek tako bacao, vec skupljao i vracao, da dobije nazad taj novac.... pa onda, uz ove kontejnere za prikupljanje i selektiranje otpada se napravi barem jedan primjetan pomak ka rjesavanju ovog goruceg problema (vecina ljudi nije ni svjesna kako je ovo mozda trenutno i najveci i najopasniji problem na ovim prostorima) :eek:hno:
See less See more
^^
Onda si me pogresno razumio..... ja nisam rekao da je ovo pogresna ili besmislena stvar, vec da je ovo posljednja karika u lancu zbrinjavanja otpada (ona koja je jos preostala i zavisi iskljucivo od svijesti (i savjesti) pojedinca.... sta je s onim drugim karikama (mjerama) koje ne zavise od svijesti pojedinca vec od drzava=zakon=mjere/sistem=kazne ..... ili jedno podpitanje: sta radi "prosjecni" stanovnik BiH s plasticnom flasom CocaCole ... ili limenkom?
^^
Nisi morao ici bas do Toronta :lol: .... isti ili slican sistem imas i u susjedstvu... npr. u Slavonskom Brodu:
* svako domacinstvo (kuca) ima ovo (+crni "kliko" za mjesani otpad):

* ovi sto zive u zgradama imaju isto to, samo kontejneri:

* a ako nemas vremena cekati dan prikupljanja (zuri ti se ili imas vece kolicine u jednom momentu) imas nekoliko reciklaznih dvorista, gdje to dovezes i predas:

PS. Glomazni otpad (namjestaj, kucanski aparati i sl.) ide u 2 termina godisnje (besplatno, na kucnu adresu), a povratnu ambalazu (pivo, cola, mineralna i sl.) naravno skupljas i vracas... jer to si vec platio prilikom kupovine (u protivnom bacas vlastiti novac).
* Nije nista tesko.... malo organizacije, malo vise novca, i ljudi se uklope .... nece niko da seta i trazi mjesto gdje ce baciti plasticnu flasicu od vode, ako mu se to nalazi na kucnom pragu.
See less See more
3
  • Like
Sa druge strane, ja kada dodjem do kontejnera za razvrstavanje otpada, u onom za staklo zateknem samo staklo, u onom za papir samo papir i u onom za plastike samo plastike. To valjda Danci ili Šveđani ubacuju po kontejnere po Sarajevu, šta li?
^^
Za ovo si vjerojatno 100% u pravu..... problem je koliki postotak ovih materijala zavrsi na ovim mjestima, a koliki postotak na "neadekvatnim" :dunno:

* Da budemo malo i konstruktivni u diskusiji, evo jedno zanimljivo rjesenje (za parkove, izletista i sl.):
See less See more
^^
:picard: ..... dobro je znati (za buduca pokoljenja) da smo neki mega-projekt i sami isfinancirali (ne daj boze da je opet bila neka svicarsko-norveska donacija :)) ..... stoga mislim da je ploca mogla biti i malo grandioznija :troll:
  • Like
.... ne znam u čemu je problem....
.... u tome sto oni koji su napravili fontanu, nisu stavljali nikakvu plocu :D .... ovi ce i kod obnove fasade austro-ugarske zgrade da stave nesto (da se zna ko je okrecio :lol:)
^^
... i to s vec gotovom " zelenom fasadom" .... zahebali business Denisu Challengeru :lol:
  • Like
^^
Hahaha ..... napredujemo, i renderi postaju sve vise autenticni i vjerodostojni :picard:

...... ovo je vec nadrealno
See less See more
2
  • Like
@sarma ..... mimoisli smo se u postu .... ali ne u uocenom :lol:
1 - 20 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.