SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

190216 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
Status
Not open for further replies.
1 - 19 of 986 Posts
Leitner priprema dokumentaciju za modernizaciju kosog lifta na Ciglanama

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić održao je sastanak sa predstavnicima firme Leitner u vezi kosog lifta na Ciglanama.

Podsjećamo, načelnik Ajnadžić u nekoliko navrata je naglašavao spremnost Općine da preuzme upravljanje kosim liftom, ali pod jednim uslovom. Da kosi lift pređe u vlasništvo Općine Centar Sarajevo.

S tim u vezi, započete su procedure oko prebacivanja vlasništva na Općinu Centar.

Koliko je ozbiljna u namjeri da preuzme kosi lift i građanima sa ovog područja obezbijedi, prije svega siguran, a zatim i kvalitetan vertikalni transport govori i činjenica da su u budžetu Općine Centar za 2018. godinu planirana sredstva za rekonstrukciju kosog lifta.


Pored toga, na posljednjem sastanku sa predstavnicima firme Leitner su definisani elementi u vezi idejnog i glavnog projekta i sada se samo čeka da vlasništvo pređe na Općinu Centar.

S obzirom da kosi lift nije u funkciji već nekoliko sedmica, načelnik Ajnadžić je naglasio da će iduće sedmice biti obavljeni razgovori sa predstavnicima Grasa u vezi stavljanja lifta u funkciju dok se ne završe sve neophodne procedure u vezi prebacivanja vlasništva na Općinu Centar.
https://www.leitner-ropeways.com/en/products/inclined-elevators-29/

Leitner dizajn za obnovu kosog lifta u Veroni :)

Da
Pa ti si jedan vizionar!
Realno, ovo je potpuno neočekivana aktivnost gradonačelnika, a odlična je inicijativa :cheers:
:applause::applause::applause::applause::applause:

Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju Općine Centar počeo sa radom

S obzirom da u Bosni i Hercegovini ne postoji sistematska podrška porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju, te da je pomoć povremena i ograničena vremenski, Općina Centar kao društveno odgovorna lokalna zajednica krenula je u implementaciju projekta Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju.


S tim u vezi, u srijedu 24. januara 2018. godine u adaptiranim i prilagođenim prostorijama u Ulici Valtera Perića 3 upriličeno je potpisivanje Ugovora o partnerstvu s ciljem implementacije navedenog projekta čime je ozvaničen početak rada ovog Centra. Ugovor su potpisali načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i predsjednica Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“ Aida Hrnjić. Pomenuto udruženje osnovali su roditelji sa područja općine Centar čija djeca imaju poteškoće u razvoju, a ujedno će biti implementator projekta.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović, prisustvovao je potpisivanju ugovora i pohvalio opredijeljenost Općine Centar da se uhvati u koštac sa problemima koji nisu riješeni na nivou države.

-Kada država zakaže, bez obzira na koji nivo vlasti mislimo, onda često imamo nevladin sektor koji priskoči u pomoć i popuni praznine koje država nije uspjela. Meni je zaista zadovoljstvo da je Udruženje „Colibri“ pokrenulo inicijativu u dijelu u kojem je država zakazala, a kada su u pitanju najranjivije kategorije društva, naša djeca. Posebno je zadovoljstvo što je Općina Centar prepoznala značaj i dala maksimalnu finansijsku podršku ovom projektu, kazao je Dunović.


Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić istakla je važnost brige o djeci sa poteškoćama u razvoju.

-Važan trenutak je kada prepoznamo potrebe djece sa poteškoćama u razvoju. Moramo posvetiti pažnju toj djeci jer oni je zaista trebaju. Ovo je divan primjer da pokažemo svima da možemo, želimo i hoćemo da sudjelujemo u dobrim i humanim projektima, dodala je Babić.


Predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić naglasila je da je Općinsko vijeće Centar dalo punu podršku realizaciji ovog projekta.

-U ime Općinskog vijeća i svoje lično ime želim izraziti zadovoljstvo zbog početka rada ovog izuzetno značajnog Centra. Snaga jednog društva se ogleda u tome koliko je sposobno da se skrbi i brine o svojim najranjivijim građanima. Mislim da je Općina Centar pokazala svoju odgovornost i svoju snagu realizacijom ovog projekta. Dužni smo brinuti o djeci sa poteškoćama u razvoju i pomoći njihovim roditeljima koji svakodnevno vode bitku za svoju djecu, kazala je Karačić.

Hrnjić se zahvalila načelniku Ajnadžiću, službama Općine Centar i Općinskom vijeću što su od samog početka imali razumijevanja za jedan ovakav projekat.


-Ovaj Centar je prijeka potreba za našu djecu. Cilj cijelog projekta je da olakša funkcionisanje i porodice, a prvenstveno da pomogne djeci sa poteškoćama u razvoju. Ovo je prvi projekat u Kantonu Sarajevo ovakvog tipa, ali i mnogo šire, naglasila je Hrnjić.

Načelnik Ajnadžić je podsjetio prisutne da je Općina Centar jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja brigu o osobama sa invaliditetom i djeci sa poteškoćama u razvoju godinama unazad stavlja u fokus svojih aktivnosti.


-Puno je dobrih projekata na koje možemo biti ponosni, ali ovo danas spada u jedan od prioritetnih projekata koji je ponos i zasluga i općinske administracije i Općinskog vijeća. Danas su glavni junaci naša djeca koja imaju potrebu za ovakvim Centrom i njima moramo biti posvećeni. Želimo djeci sa poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama poboljšati kvalitet života kako bi aktivno sudjelovali u društvenim aktivnostima i bili ravnopravni članovi društva. Želimo biti primjer koji će pokrenuti odlučnost svih nivoa vlasti da se uključe u ovu aktivnost i da zajedno učinimo sve da naša djeca imaju dobru budućnost. Udruženje „Colibri“ osnovano je od strane roditelja čija djeca imaju poteškoće u razvoju, a ko bi drugi bolje od njih štitio interese ove djece, zaključio je Ajnadžić.

Današnjem otvaranju Centra prisustvovali su i savjetnici načelnika Osmo Babić, Bećir Sirovina i Jasmin Gerin, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić i Sulejman Haljevac, vijećnici Sonja Akšamija, Edin Abdurahmanović, Senada Bosno, Hamdija Hasanović, Sead Srna, saradnici iz Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica, te roditelji djece sa poteškoćama u razvoju.


Super, onda mogu prodati svoju skupu i traženu nekretninu i preseliti u nekretninu u nekom naselju u kojem će moći priuštiti održavanje takve nekretnine
Hajde opet pročitaj, ovaj put pažljivije
Zašto onda komentarišeš ono što nisi u stanju razumjeti?
Ja da se pitam, uveo bi zone i za svaku posebno propisao posebnu komunalnu nagradu za održavanje javnih površina, koju bi svi morali plaćati po kvadraturi stana
Tako nesto ne postoji?

:nuts:
Ne, uranilovka, isto plaćaju oni na Titovoj i oni u Boljakovom potoku ^^

Socijalizam, Corvuse, Socijalizam, trebat će 200 godina da se izbaci iz glava 45 godina društvenog eksperimenta :eek:hno:
U razvijenom svijetu ljudi vec nelih 50-60 godina nakon što odu u penziju sele u krajeve primjerene zdravom penzionerskom životu, jedino na Balkanu lagano odumiru u nekom dvosobnom čumezu u radničkom naselju kojeg su dobili 1967...

Jedino kod nas penzioneri sjede u m2 od 2500 KM na Ciglanama ili Breki gdje ne mogu ni vodokotlic promjeniti, a u Čapljini, Stocu ili Ljubuškom zjape prazni kvadrati po 1000 KM. Isto je primjenjivo i na HR i pogotovo na SRB.

Ali to je stvar stanja svijesti, zato su oni razvijeni svijet a mi Balkan...
U toku izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju "Austrijske kuće"
Akta
Moram priznati da sam vrlo zadovoljan rezultatima koji se dobija iz javnih konkursa za određena urbanistička rješenja :)

Prvo, primjetno je da mladi arhitekti dominiraju, da "stare garde" nema ni na mapi (logično, s obzirom na Ćemu&Co i njihov kapacitet) a drugo da mladi arhitekti definitivno razmišljaju daleko otvorenije i šire nego se prije kod nas razmišljalo, jer da se razumijemo nikada ranije u vrijeme "etabliranih" imena se ne bi mogao desiti "incident" sa Festina Lente ili recimo sa ovom Brick Lane :cheers:
  • Like
Reactions: solitudare
Klix je čudo... :nuts:
:picard:
  • Like
Reactions: mirza-sm
Kupovina zgrade od Energoinvesta je najpametniji mogući potez, jer se time postižu dvostruki efekti: rješava se smještaj i spašava i jača Energoinvest^^

U slučaju gradnje, pare idu vlasniku zemljišta, građevinskoj operativi, industriji građevinskog materijala, uvoznim trgovačkim firmama, a Energoinvest koji je strateško preduzeće ostaje sam sa prevelikom i neatraktivnom nekretninom...

Protiv ovog rješenja može biti jedino građevinski lobi, kojeg Avaz i zastupa
U maju kreće modernizacija javne rasvjete u KS - Projekat vrijedan 30 mil KM

U maju bi u Kantonu Sarajevo trebalo da počne zamjena 33.000 postojećih sijalica LED svjetiljkama. Na taj način znatno će se smanjiti potrošnja iz budžeta KS, jer se godišnje za plaćanje javne rasvjete izdvoji oko 5 mil KM, kazao je to za Avaz Senad Hasanspahić, ministar komunalne privrede i infrastrukture KS.

- Raspisan je javni poziv za izbor privatnog partnera za projekt pružanja usluga projektiranja, zamjene, ugradnje i održavanja LED svjetiljki i sistema upravljanja javnom rasvjetom u KS. Do sada nam je pristiglo više od 30 prijava koje ćemo otvoriti i pregledati 28. marta i tako odabrati najpovoljnijeg izvođača - rekao je Hasanspahić.

Prema njegovim riječima, ovaj projekt je vrijedan oko 30 mil KM i radi se o prvom koraku ka modernizaciji javne rasvjete.

- Finansiranje ovog projekta bit će iz vlastitih ušteda jer mi na godišnjem nivou za potrošnju javne rasvjete iz kase damo oko 5 mil KM Elektroprivredi i milion KM za održavanje. S obzirom na to da je tenderskom dokumentacijom predviđeno najmanje 54% uštede, na taj način ćemo u narednih 10 godina finansirati ovaj projekt - pojasnio je Hasanspahić. Zahvaljujući tome, grad će dobiti bolju, savremeniju i ekološki prihvatljiviju javnu rasvjetu.

- Za početak nove LED sijalice prvo će se postavljati uz centralne saobraćajnice, a kasnije prema padinskim naseljima. Implementacija projekta trebala bi trajati od šest do deset mjeseci. Ako sve bude kako treba, postavljanje nove rasvjete trebalo bi početi u maju - istaknuo je Hasanspahić.
I šta kaže, 30 prijava i moći će odabrati najbolju do maja? Nisam optimista...
Baš fin projekat :)
Poliklinika Alea u Nedžarićima dobija svoj oblik :)

Čini mi se da FIN pravi svoj studentski dom/centar
1 - 19 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top