SkyscraperCity Forum banner
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 347 Posts

· Moderator
Joined
·
51,720 Posts
Ilijaš će dobiti modernu tržnicuProdavači na ilijaškoj pijaci će na proljeće dobiti puno bolje uslove rada. Naime, tada je planirano da se u rad pusti nova moderna gradska tržnica na lokalitetu Banovac koja će im pružiti komforan i ljepši prostor za rad, a osim toga, i građani sa područja ove općine dobit će mjesto gdje će moći kupovati kvalitetne i zdrave proizvode, domaće uzgojene, kao što su mliječni proizvodi, meso, te voće i povrće. Načelnik Općine Akif Fazlić navodi da se gradnja ovog objekta privodi kraju i da je ostalo još samo da se završi natkriveni dio pijace.

"Želja nam je bila da se pijaca završi do kraja 2017, ali zbog revidiranja projekta i kašnjenja sa izgradnjom natkrivenog dijela, to nije bilo moguće ispoštovati pa je rok prolongiran. Uglavnom, građevinski radovi se bliže kraju, a nakon toga, pristupit će se opremanju objekta sa rashladnim uređajima, vitrinama, novim stolovima. Na proljeće planiramo otvorenje pijace", kazao je Fazlić.

On ističe da se kroz ovaj projekt daje prilika po*ljo*privrednim proizvođačima sa ovog područja da imaju adekvatan prostor za rad i mjesto gdje mogu plasirati svoje domaće uzgojene proizvode.

Izgradnja pijace, koja će se sastojati od otvorenog i zatvorenog dijela, koštat će oko 600.000 KM.
Akta
 

· Moderator
Joined
·
51,720 Posts
Tender za izgradnju trga u Istočnom Novom Sarajevu vrijedan 1,67 mil KMOpština Istočno Novo Sarajevo objavila je tender za izgradnju Trga Republike Srbije u ovoj opštini. Procijenjena ukupna vrijednost radova bez PDV-a je 1,67 mil KM.

Gradnju trga finansirat će Vlade Srbije, a odluku o odobravanju ovih radova Vlada RS donijela je početkom novembra.

Trg će biti najreprezentativniji i najznačajniji javni prostor u opštini, a nalaziće se između Ulice vojvode Putnika i Spasovdanske ulice, te će se naslanjati na park Gavrilo Princip i obdanište Patrijarh Pavle.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, Ljubiša Ćosić, ranije je naglasio da će trg biti građen zajedno sa sportskom dvoranom, čiji se krov urušio 2012. godine usljed obilnog snijega, za šta će iz budžeta Vlada Republike Srpske izdvojiti dva miliona KM, a opština milion KM.

Kazao je da će od marta početi radovi na oba projekta koji bi trebalo da budu završeni tokom 2018. godine. On je naglasio da je ovo najveći infrastrukturni projekat, ako se izuzme izgradnja Bolnice Istočno Novo Sarajevo.
Akta
 
  • Like
Reactions: mirza-sm

· Moderator
Joined
·
51,720 Posts
Uskoro nova LED rasvjeta u Aleji ambasadoraAleja ambasadora uskoro će dobiti novu LED rasvjetu, čime će biti smanjen uticaj negativnih isparavanja iz konvencionalnih svjetiljki na biodiverzitet na ovom području, te umanjena potrošnja električne energije za javnu rasvjetu. Ovaj projekat vrijedan je oko 55.000 KM i zajedno će ga finansirati Fond za zaštitu okoliša FBiH i Općina Stari Grad.

Projektom je planirana reparacija 34 stuba javne rasvjete u Aleji ambasadora, te zamjena postojećih konvencionalnih svjetiljki novim LED sijalicama. Osim toga, stare lampe ispod tabli sa imenima ambasadora ispod zasađenih lipa bit će zamijenjene novim LED lampama.

Za ovaj projekat fond je obezbijedio 44.438,91 KM, dok će njegovu realizaciju Općina Stari Grad finansirati sa oko 10.000 KM.

Sektor za lokalni razvoj pripremio je projektni prijedlog „Osvijetli i zaštiti – EE rasvjeta u Aleji ambasadora“ kojeg je, uz saglasnost Ibrahima Hadžibajrića, načelnika Općine, dostavio na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Nakon evaluacije, projekat Općine Stari Grad ocijenjen je uspješno, te je odobren za finansiranje.
SAC
 

· Moderator
Joined
·
51,720 Posts
Realizacija programa Novi Grad 2020 - predstavljeni kapitalni projekti za narednu godinu

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić upriličio je prednovogodišnji prijem za novinare, na kojem je predstavio najznačajnije infrastrukturne projekte koji će se implamentirati u narednom periodu.

Brojni višemilionski infrastrukturni projekti bit će u fokusu rada Općine Novi Grad Sarajevo u 2018. godini, a kao najvažnije načelnik Efendić izdvojio je 12 konkretnih projekata. Jedan od njih je završetak škole u naselju Aneks.

„Škola bi u narednoj godini trebala biti otvorena, to je projekat vrijedan oko 6,5 miliona KM, kojeg radimo zajedno sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo i Općinom Novo Sarajevo. Objekat je gotovo završen, a kad se završi bit će nam na ponos. Radit ćemo i sportsku dvoranu u školi „Umihana Čuvidina“ u Boljakovom Potoku, za koju smo kroz budžete za 2017. i 2018. godinu osigurali oko 2,5 miliona KM, što je polovina sredstava potrebnih da se objekat izgradi. Bit će to najbolja školska dvorana u Sarajevu, kada su u pitanju školski objekti, čija je ukupna vrijednost oko 5,1 milion KM“, izjavio je načelnik Efendić.

Naglasio je da će se sportska dvorana u osnovnoj školi "Mustafa Busuladžić", u Dobroševićima, čija je izgradnja u toku, izgraditi do naredne školske 2018/2019. godine. Vrijednost projekta je 1.230.000 KM, te da je u Centru „Safet Zajko“ planirana rekonstrukcija objekta u kojem će se također graditi sportska dvorana.

Navodeći projekat "Urbana poljoprivreda" u sklopu kojeg su na poljoprivredno - edukativnom poligonu na Mojmilu zasađene maline, postavljeni plastenici u kojima je zasađeno povrće, kazao je da će se već od proljeća ti domaći proizvodi naći na policama Bosanske tržnice na Dobrinji.

Planirana je i rekonstrukcija centralnog trga na Dobrinji u vrijednosti od 270.000 KM, gdje je proteklih godina uređeno šetalište, tako da će se i trg urediti na poseban arhitektonski način.

Posebno se osvrnuo na završetak radova na objektu "Dom oslobodilaca" na brdu Žuč, koji bi trebao polovinom naredne godine biti otvoren, a u kojem će se, između ostalog nalaziti restoran sa pogledom na grad i muzejski sadržaji vezani za sve ono što se dešavalo na Žuči tokom agresije na BiH.

Također je izdvojio i izgradnju devete transverzale, na kojoj se u proteklom periodu intenzivno radilo i u narednim danima se očekuje potpisivanje ugovora za izgradnju mosta preko željezničke pruge prema Boljakovom Potoku.

Jedan od značajnih projekata, dodao je Efendić je i završetak treće faze rekonstrukcije Doma zdravlja "Novi Grad" u vrijednosti oko 1.200.000 KM, a radovi bi trebali biti završeno na proljeće.

Također je najavio i rekonstrukciju mnogih novogradskih ulica, u koje će biti uloženo oko 1,3 miliona KM, te sportskih igrališta u Boljakovom Potoku i Bojniku, za šta je izdvojeno 250.000 KM, te nastavak obnove vrtića "Vjeverica" na Alipašinom Polju.
SAC
 

· Moderator
Joined
·
51,720 Posts
Zavrsni radovi na Merhemica trgu na CiglanamaNačelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je, zajedno sa saradnicima obišao dva gradilišta gdje su u toku završni radovi na uređenju dijela Merhemića trga na Ciglanama.

Ovom prilikom su izvođači radova upoznali načelnika Ajnadžića da je popločavanje dijela Merhemića trga od broja 13 do centralnog dijela završeno. Preostalo je još da se ugrađeni tzv. potopni stubovi na ulazu u ovaj trg iz Ulice Husrefa Redžića, čija je uloga spriječavanje nelegalnog parkiranja vozila, priključe na gradsku elektro mrežu i testiraju, čime bi ovaj projekat bio zvanično okončan. Radove izvodi građevinska firma „Sela“ dok je finansijer projekta Općina Centar koja je za ovu namjenu izdvojila 260.000 KM.

Na centralnom dijelu Merhemića trga su također okončani radovi. Ovdje su radnici angažovane građevinske firme „Bosman“ postavili nove ploče, te završili sa izgradnjom rampe za invalide i stepeništa oko platoa. Izgrađena je nova fontana sa šest nivoa obrađenih granitom u obliku kvadrata i ugradila je led rasvjetu. Kako je predviđeno projektom na dijelu trga površine od 600 metara kvadratnih, uz pješačku zonu, također je postavljen parkovski mobilijar sa zasadima stabala. Vrijednost radova projekta je procijenjena na 286.222 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar iz ovogodišnjeg budžeta. Ovom prilikom je najavljen nastavak uređenja Merhemića trga tokom ove kalendarske godine.

Tokom obilaska navedenih radova građani su pohvalili ove projekte kao društveno korisne koji su uveliko uljepšali ovaj dio općine Centar i Mjesne zajednice „Ciglane-Gorica“. Također su postavili pitanje načelniku Ajnadžiću kada i kako će biti riješeno pitanje kosog lifta na Ciglanama.

"Kako ste upoznati kao načelnik Centra pokrenuo sam prošle godine proceduru da ovaj kosi lift pređe u nadležnost Općine Centar. Finansijska sredstva za njegovu obnovu i ponovno puštanje u rad smo obezbijedili u općinskom budžetu za ovu godinu. Jedini naš uslov je bio da Kanton Sarajevo prebaci na Općinu Centar prava vlasništva nad zemljištem gdje je smješten lift. Za sutra smo zakazali sastanak na kojem ćemo razgovarati sa nadležnima kako bismo riješili problem kosog lifta na Ciglanama, i obećavam da ću učiniti sve što je u mojoj moći da se što prije riješi ovo pitanje koje je za većinu naših sugrađana sa Ciglana prioritet", objasnio je načelnik Ajnadžić.
SAC
 

· Moderator
Joined
·
51,720 Posts
Remont kosog lifta na Ciglanama košta 50.000 KM, Općina Centar želi graditi noviNačelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je sazvao sastanak na temu rješavanja pitanja statusa kosog lifta na Ciglanama, koji je održan u Općini u četvrtak 4. januara 2018. godine.
Na sastanku su bili prisutni predstavnici Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo, Gradske uprave, tri gradske općine Novi Grad, Novo Sarajevo i Stari Grad, KJKP GRAS, te predstavnici stručnih službi i Pravobranilaštva Općine Centar, kao i Mjesne zajednice Ciglane-Gorica.

"Građani na Ciglanama su u teškoj poziciji i ogorčeni činjenicom da lift nije u funkciji. Mi moramo tražiti rješenje u što kraćem vremenskom roku. Stoga sam sazvao današnji sastanak na kojem želim da utvrdimo korake koje moramo napraviti da prvo lift stavimo u funkciju, a drugo da upravljanje njim preuzme Općina Centar koja bi se postarala da do ovakvih situacija u budućnosti ne dođe. U ovogodišnjem općinskom budžetu za ovaj projekat smo planirali 700.000 KM, koje ćemo izdvojiti u dvije tranše. U saradnji sa Ministarstvom saobraćaja želimo izgraditi novi lift i dati građanima na raspolaganje. Kao konačno rješenje želim dobiti odobrenje Gradske uprave i gradskih općina da pomenuti lift pređe u naše vlasništvo", objasnio je Ajnadžić razloge današnjeg sastanka.

Kantonalni ministar saobraćaja Muharem Fišo je kazao da Vlada Kantona Sarajevo daje punu podršku inicijativi da upravljanje liftom preuzme Općina Centar.

"U prošlogodišnjem budžetu Vlada Kantona Sarajevo je izdvojila iznos od 100.000 KM, a ove godine planirali smo iznos od 200.000 KM za potrebe rješavanja problema kosog lifta. Kako bismo ovaj lift stavili u funkciju izdao sam nalog za stavljanje u funkciju postojećeg lifta do konačnog rješenja njegovog statusa, za šta će sredstva izdvojiti naše ministarstvo", kazao je Fišo.

Posljednjih šest mjeseci je obezbijeđena potrebna tehnička dokumentacija, urbanistička i građevinska dozvole i sljedeći korak je da se uradi uplanjivanje ovog lifta na firmu "Sarajevostan" kao investitora projekta izgradnje lifta. Vlasnik zemljišta je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Nakon toga treba pokrenuti proceduru da se vlasnička struktura prebaci na Općinu Centar.

Kosi lift nije u funkciji od decembra prošle godine i GRAS nema licencu za eksploataciju kosog lifta od 31. decembra 2107. godine.

"Za dobijanje obavezne licence potrebno je uraditi generalni remont lifta koji košta do 50.000 KM. Za ovo je potrebno objaviti javni poziv za odabir firme za remont lifta za šta je potrebno vremena", objasnio je privremeni upravitelj Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS Haris Gušić.

Na kraju sastanka je dogovoreno da Općina Centar uputi prema Gradskoj upravi i gradskim općinama zahtjev za pokretanje pomenute procedure kako bi se riješilo pitanje vlasništva i upravljanja nad liftom na Ciglanama sve s ciljem dobrobiti naših sugrađana.
Klix
 

· Moderator
Joined
·
51,720 Posts
Opština Centar traži investitora za mega-projekat

Opština Centar Sarajevo raspisala je javni međunarodni poziv za odabri partnera za mega-projekat koji podrazumijeva modernizaciji stadiona Koševo i izgradnju niza objekata, poput hotela, šoping centra, velike garaže, te ostalih poslovnih i zabavnih sadržaja, piše BiznisInfo.

Opština je pozvala potencijalne investitore da pismom namjere iskažu interes da svojim finansijskim sredstvima realizuju projekat modernizacije kompleksa stadiona Koševo, kako bi on zadovoljio visoke standarde FIFA-e i UEFA-e.

Cilj je da se omogući održavanje velikih međunarodnih takmičenja na ovom stadionu kada je riječ o fudbalu ali i atletici. Projekt podrazumijeva izgradnju natkrivene tribine, stvaranje komfornih uslova za smještaj publike, igrača i medija, dostizanje najviših standarda sigurnosti itd.

Osim toga, opština ima namjeru da se u okviru ovog projekta izgrade i sljedeći objekti.

Hotel
Šoping centar
Višeetažna javna garaža
Uslužni saloni
Servisni objekti
Zabavno-rekreativni objekti i sadržaji za djecu i omladinu
Mogući drugi atraktivni poslovni sadržaji
Projekt bi se, prema ideji opštine, realizovao po principu javno-privatnog partnerstva, odnosno koncesije. Investitor bi svojim sredstvima izgradio kompleks, a onda bi ga određeni period koristio kako bi povratio uloženi novac i ostvario profit.

Iz opštine ovim pozivom žele utvrditi da li takav interes investitora postoji. Međunarodni javni poziv otvoren je 120 dana.
Biznisinfo
 

· Moderator
Joined
·
51,720 Posts
Realizacija velikog broja projekata u 2018. godini

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić ocijenio je 2017. godinu kao vrlo uspješnu, te naglasio da izvršenje budžeta te općine nikada nije bilo veće.

Istakao je da je zabilježen veći prihod budžeta od uobičajenog, a da je glavni razlog tome bila racionalizacija troškova.

Načelnik Ajnadžić se na godišnjoj pres-konferenciji posebno osvrnuo na infrastrukturne projekte u 2017. godini te izdvojio izgradnju vodovodne mreže u naseljima Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i u mjestu Selje te izgradnju škole na Šipu, višemilionski projekt koji se realizira u saradnji sa Kantonom Sarajevo.

Najavio je i realizaciju velikog broja projekata u 2018. godini te istakao da će sve uložiti u infrastrukturu, između ostalog, "saobraćaj u mirovanju" te gradnju sportskih dvorana za učenike, vrtiće i centra za zdravo starenje.

Također je kazao da će Sarajevo postati sporstki centar i najavio rekonstrukciju stadiona "Asim Ferhatović Hase" koja između ostalog podrazumijeva popravku rasvjete, terena, vip lože i klupa za rezervne igrače.

Kao jedan od značajnih projekata za 2018. godinu, Ajnadžić je najavio i reorganizaciju općinske administracije i formiranje odjela za rad na projektima koji se finansiraju iz fondova Evropske unije u saradnji sa nevladinim organizacijama.
Akta
 

· Moderator
Joined
·
51,720 Posts
Raiffeisen banka otvorila novu poslovnicu u Sarajevu

Uz prisustvo klijenata, poslovnih partnera, predstavnika medija te predstavnika banke svečanim presjecanjem vrpce je zvanično obilježen početak rada nove poslovnice Raiffeisen banke u Sarajevu.
"Ponosni smo što smo danas svečano obilježili otvorenje naše nove poslovnice u najmnogoljudnijoj sarajevskoj opštini te što će od sada široka paleta usluga banke za fizička i pravna lica biti dostupna na još jednoj modernoj i pristupačnoj lokaciji. Klijentima nastojimo pristup našim uslugama učiniti jednostavnijim i maksimizirati njihovo pozitivno iskustvo prilikom posjete Raiffeisen poslovnicama. Iako razvoj tehnologije postavlja drugačije standarde bankarskog poslovanja kojima kontinuirano nastojimo odgovoriti prilagođavanjem ponude banke u oblasti digitalnih servisa, pri tome ne zanemarujemo ni zahtjeve naših klijenata koji s bankom žele poslovati na tradicionalan način, putem poslovnica", izjavila je Mirha Hasanbegović, članica Uprave Raiffeisen banke.

Tim nove poslovnice kojim rukovodi Almira Kokanović će klijentima biti na raspolaganju kako bi njegujući čvrste partnerske odnose pružili uslugu visokog kvaliteta te pronašli što adekvatnija finansijska rješenja. Dodatna pogodnost za klijente kojima u ovoj poslovnici do 05.02.2018. godine bude odobrena bilo koja vrsta kredita je da banka neće obračunavati naknadu za obradu kredita.

Poslovnica se nalazi na adresi Džemala Bijedića 129, u naselju Nova Otoka, a usluge će klijentima pružati radnim danima od 8 do 16 sati, te subotom od 8 do 13 sati. U okviru poslovnice klijentima je 24 sata dnevno na usluzi i vanjski Cash Point bankomat koji pored isplate omogućava i uplatu novca.
Klix
 

· Moderator
Joined
·
51,720 Posts
Najviše će se ulagati u saobraćaj, zdravstvo, obrazovanje

Koliko je Vlada KS, odnosno njenih 12 ministarstava, lani realizirala kapitalnih projekata, bit će poznato krajem februara. Do tog roka bit će završena izrada godišnjeg obračuna, kazao je za "Dnevni avaz" Jasmin Halebić, ministar finansija KS.

Premda je 2017. godina kalendarski završena, kako pojašnjava resorni ministar, u finansijskom smislu ona još traje jer u trezor i dalje pristižu fakture koje se odnose na tu godinu.

"Tako da je u ovom trenutku rano govoriti o tome na kojoj će se brojci, u finansijskom smislu, okončati prethodna godina. Ono što je sigurno jeste da će svi finansijski pokazatelji o 2017. biti dostupni nakon izrade godišnjeg obračuna, krajem februara 2018. godine. Veličina kapitalnog budžeta, u kojem se nalaze investicioni projekti, u prošloj godini iznosila je više od 170 miliona maraka, što premašuje jednu petinu ukupnog budžeta", kazao je Halebić.

Prema njegovim riječima, nijedan nivo vlasti u BiH nema takav omjer kapitalnih ulaganja u odnosu na ukupan budžet.

"U ovoj godini kapitalna ulaganja koja se realiziraju kroz budžet KS su i dalje na visokom nivou. Brojni su projekti planirani po resornim ministarstvima. Svako od njih ima brojne kapitalne projekte. U tom smislu KS održava dinamiku visokih kapitalnih ulaganja, koja svakako doprinose ekonomskom rastu", naglasio je Halebić.

Ministar je kazao da će u ovoj godini najveća ulaganja biti u oblasti saobraćaja i saobraćajne infrastrukture, zatim komunalne privrede, zdravstva, sigurnosti, obrazovanja, privrede, prostornog uređenja, kulture i sporta.
Akta
 

· Moderator
Joined
·
51,720 Posts
Sarajevo u projektu Pametnih gradova

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka razgovarao je jučer sa Edwardom Fergusonom, britanskim ambasadorom u BiH, a glavna tema sastanka bio je projekat "Povezivanje gradova Velike Britanije i Zapadnog Balkana kroz digitalnu tehnologiju - digitalni gradovi", koji je podržan od strane Vlade Velike Britanije, a implementira ga „British Council“.

Naime, krajem januara u Londonu bit će održan sastanak u sklopu projekta sa akcentom na povezivanju gradova, saradnju i razmjenu iskustva u oblasti digitalnih tehnologija.

Ovaj program će povezati 12 gradova širom Velike Britanije sa 12 gradova Zapadnog Balkana. Glavni grad Bosne i Hercegovine nalazi se među 12 nominiranih iz regije za učešće u programu.

Gradonačelnik Skaka je informisao ambasadora o pripremnim aktivnostima Grada Sarajeva, te istakao da je projekat Pametni grad, jedan od 10 prioriteta te kao takav usvojen u dokumentu Politike grada Sarajeva za mandatno razdoblje 2016.-2020.

Ambasador Ferguson istakao je da Ambasada Velike Britanije započinje projekat čiji je cilj podrška razvoju digitalnog sektora širom BiH, te da u tom projektu gradovi imaju veoma bitne uloge u pogledu uvezivanja poslovnih subjekata, obrazovnih institucija i javne administracije. Također, jedna od tema razgovora je bila i potreba za uspostavom direktnog leta između Londona i Sarajeva u cilju unaprijeđenja komunikacije i poslovnih veza, a posebno promocije turističkih potencijala.

S obzirom na opredjeljenje gradske administracije da u budućnosti jača saradnju i partnerske odnose isključivo sa glavnim gradovima kako u Evropi, tako i u svijetu, sagovornici su se složili da će u narednom periodu biti poduzete konkretne aktivnosti u cilju jačanja veza i saradnje između glavnih gradova Velike Britanije i Bosne i Hercegovine, Londona i Sarajeva.
Akta
 

· Moderator
Joined
·
51,720 Posts
KŠC u Sarajevu planira izgradnju podzemne garaže, pasaža i igralištaNačelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima u ponedjeljak, 15. januara 2018. godine ugostio je ravnatelja Katoličkog školskog centra „Sveti Josip“ Marija Ćosića i pomoćnog biskupa vrhbosanskog Peru Sudara.

Tom prilikom je razgovarano o veoma dobroj saradnji Općine Centar sa Katoličkim školskim centrom „Sveti Josip“, ali i o kapitalnim projektima koje pomenuta škola namjerava realizirati u budućem periodu.

Biskup Sudar je pohvalio dosadašnju saradnju sa Općinom Centar i izrazio nadu da će ona biti nastavljena i u budućnosti.

"Rad ovih školskih ustanova počeo je kao želja da se da jedan znak da nisu svi za onu ideologiju da možemo zajedno živjeti jedino ako se razdvojimo. Škola uglavnom dobro funkcionira. To je jedan od sedam katoličkih školskih centara u državi Bosni i Hercegovini koji su uvezani u jedan sustav katoličkih škola za Evropu. Na nivou države ove škole pohađa oko 4.700 učenika, a u Sarajevu oko 1.600 učenika. Zahvalni smo ministarstvu, kantonima i općinama koje nas dobrim dijelom finansiraju i pomažu jer bez toga ne bismo mogli funkcionirati. Danas smo došli zbog jednog konkretnog zahtjeva. Prostor na kojem se nalazi naša škola je jako uzak. Tu svaki dan dolazi oko 1.600 učenika i oko 150 djelatnika, a imamo problem zbog uskih ulica, gustog saobraćaja. Naša ideja koja bi riješila pomenute probleme je izgradnja podzemne garaže, pasaža uz postojeći objekat i vanjsko uređenje sa igralištem. Uradili smo idejni projekat, ali puno toga ne zavisi samo od nas. Ovo bi omogućilo da djeca iz tog pasaža ulaze stepenicama u školu, a ne kao do sada da ulaze sa ulice. U pitanju je velika investicija, oko 8,5 miliona maraka. Svjesni smo da sami ne možemo realizirati projekat, ali imamo naznake da bismo mogli dobiti donacije iz inostranstva. Prvo pitanje su dozvole, i to je razlog naše posjete vama", pojasnio je Sudar.

Načelnik Ajnadžić je istakao da iako obrazovanje nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, Općina Centar već dugi niz godina izdvaja značajna budžetska sredstva obrazovnim ustanovama na njenom području u cilju poboljšanja uvjeta boravka i rada u školama i unapređivanje nastavnog procesa, među kojima je svakako i Osnovna škola Katoličkog školskog centra.

"Kada je u pitanju vaš zahtjev, Služba za prostorno uređenje Općine Centar će u saradnji sa Zavodom za planiranje KS pribaviti odgovor o pomenutoj izgradnji. Općina Centar je spremna pomoći u skladu sa zakonskim rješenjima i regulacionim planom za to područje. Svjesni smo da vi ne možete pokriti cijelu investiciju, ali mi smo spremni zajedno sa vama tražiti partnera za realizaciju. Kada odgovor bude spreman, mi ćemo doći kod vas da razgovaramo o daljim koracima", kazao je Ajnadžić.
Akta
 

· Moderator
Joined
·
51,720 Posts
Za infrastrukturni dio EYOF-a Vlada RS izdvaja 2,5 miliona KMPremijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je sinoć u Istočnom Sarajevu da je Vlade Srpske opredijeljena da podrži organizovanje Evropskog omladinskog olimpijskog festivala /EYOF/ 2019. godine i potvrdila da će za infrastrukturni dio projekta izdvojiti 2,5 miliona KM.

"Naša opredijeljenost da podržimo ovaj projekat postoji već godinama. Otklonili smo dileme u vezi sa organizovanjem i funkcionisanjem, kao i šta je potrebno uraditi na ovom planu. Vlada Republike Srpske uradiće infrastrukturni dio projekta i izdvojiće 2,5 miliona KM", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je naglasila da je sigurna da će biti dodatnih infrastrukturnih intervencija kako bi se Istočno Sarajevo pripremilo adekvatno, ne samo za ovo takmičenje, nego i za boravak i sve drugo što prati ovako značajne manifestacije.

"Radićemo zajedno ovdje i sa gradskim vlastima i sa svim našim načelnicima na ovim prostorima. Zadovoljstvo je što idemo u dobrom pravcu i što će to biti kapaciteti koji će ostati na korištenje Republici Srpskoj", poručila je premijerka Republike Srpske.

Prema njenim riječima, prioritet Vlade Republike Srpske jeste da ulaže u područje Istočnog Sarajeva, ali da ono što uloži treba da ostane i da ima upotrebnu vrijednost za Republiku Srpsku.

"To nije nešto što će trajati dan ili dva, nego je riječ o trajnoj infrastrukturi", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je najavila da će Vlada Srpske na ovom području podržati još nekoliko projekata koji se odnose na energetsku efikasnost, što podrazumijeva udruživanje i međunarodnih sredstava potrebnih za lokalne zajednice.

"Biće još mnogo akcija na području Istočnog Sarajeva", najavila je premijerka Republike Srpske.

Ona je zahvalila gradonačelniku Istočnog Sarajeva Nenadu Vukoviću koji je inicirao ovaj sastanak i dodala da sada na Vladi Republike Srpske ostaje da verifikuje određena pitanja.

Cvijanovićeva je u Istočnom Sarajevu razgovarala sa predstavnicima lokalnih zajednica sa područja ovog grada i Olimpijskog centra "Jahorina" o predstojećim aktivnostima povodom organizovanja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala /EYOF/ 2019. godine.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović i ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković.
Akta
 

· Moderator
Joined
·
51,720 Posts
Počinje gradnja potisnog cjevovoda za rezervoar za vodu na Sokolju

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Bedrija Hodžić, direktorica građenja u firmi Orman potpisali su jučer ugovor o izvođenju radova na izgradnji potisnog cjevovoda od pumpne stanice Briješće do rezervoara za vodu u Naselju heroja Sokolje u dužini od kilometar i po. Radovi će koštati oko 385.000 KM.

Radi se o sistemu vodosnabdijevanja rezervoara Sokolje, koji je ranije izgrađen, kao i pumpna stanica u Briješću koja će taj rezerovar snabdijevati vodom. Rezerovar kapaciteta 1.000 kubika vode trebao bi riješiti pitanje vodosnabdijevanja naselja Zabrđe i dijelova Sokolja, dijelu općine koji nije adekvatno pokriven gradskom vodovodnom mrežom, gdje se u ljetnjim mjesecima stanovništvo vodom snabdijeva pomoću cisteri. Izgradnja ovog vodovodnog sistema bit će pravi način da se to riješi.„Nakon izgradnje potisnog cjevovoda između pumpne stanice i rezervoara, gradit će se distributivna mreža do samih stambenih objekata, čime će ovaj sistem biti kompletiran. To je dugogodišnji proces ulaganja u vodosnabdijevanje ovog dijela općine, a nakon Dobroševića sljedeći je dio koji smo imali nepokriven gradskom vodovodnom mrežom“, rekao je načelnik Semir Efendić.

Očekuje se da će nakon puštenja u rad rezervoara Sokolje, biti moguće da se u budućnosti sa tog rezervoara vodom snabdijeva i Mjesna zajednica "Reljevo".

Kada je u pitanju nadzor nad izvođenjem radova, načelnik je kazao da je Općina ranije imala potpisan ugovor sa preduzećem Vodovod i kanalizacija, koji su vršili nadzor nad realizacijom navedenih projekata.

„Obzirom da smo Od ViK-a dobili informaciju da oni više nemaju kapaciteta da vrše nadzor nad izvođenjem navedenih radova, mi ćemo od njih još jednom zatražiti da isprate ovaj projekat, a ukoliko ne budu mogli, bit ćemo prinuđeni da izabaremo nadzor putem javnog poziva“, kazao je općinski načelnik.Izgradnja pumpne stanice u Briješću koštala je oko 300.000 KM, dok je izgradnja rezerovara u Naselju heroja Sokolje koštala oko 450.000 KM.

Također, potpisan je i ugovor za rekonstrukciju cjevovoda od Butila do Rajlovca prema pumpnoj stanici u Briješću kojim će se obezbijediti vodosanabdijevanje pumpne stanice.

Prema riječima Bedrije Hodžić, ukoliko budu dozvoljavali vremenski uvjeti radovi bi trebali biti završeni i prije predviđenog roka od 120 dana.
Akta
 

· Moderator
Joined
·
51,720 Posts
Union banka na novoj adresi, a šta je sa institucijama BiH?Union banka preselila je sjedište na novu lokaciju u Sarajevu, u nekadašnju zgradu Hidrogradnje.
Odluka o preseljenju u nove prostorije donesena je na Skupštini dioničara Banke održanoj 5. januara.
Dosadašnje sjedište Union banke, zgradu u Dubrovačkoj ulici, kupilo je Vijeće ministara BiH za smještaj institucija BiH u Sarajevu.
Kako je ranije navođeno u medijima zgrada Union banke je kupljena za ukupno 22.346.433 KM.
Institucije BiH, međutim, još nisu uselile u zgradu Union banke zbog, kako je u informaciji Vijeća ministara BiH sa sjednice održane 28. decembra 2017. navedeno, problema u vezi s aktivnostima na preuzimanju objekata "Union banke" u Sarajevu.
Kako se navodi u informaciji, Služba za zajedničke poslove institucija BiH zadužena je da u saradnji s Pravobraniteljstvom BiH poduzme sve potrebne pravne radnje s ciljem ulaska u posjed kupljenog objekta "Union banke".

Služba je također zadužena da u roku sedam dana Vijeću ministara pripremi detaljno izvještaj koji će sadržavati sve podatke o poduzetim mjerama kao i jasne parametre o mogućim štetama po budžete institucija BiH koje su trebale useliti u objekt B, navedeno je.
Indikator
 

· Moderator
Joined
·
51,720 Posts
Drveni boksovi na sarajevskim pijacama po uzoru na evropskeKantonalno javno komunalno preduzeće Tržnice-pijace KS počelo je realizaciju projekta modernizacije pijaca u okviru kojeg su stari stolovi zamijenjeni novim drvenim boksovima koji su zatvoreni.

Ovaj projekt radi se po uzoru na evropske pijace, a trgovci će sada biti zaštićeni od nepogodnih vremenskih uvjeta.Kako nam je rekao direktor KJKP Tržnice-pijace KS Jasmin Terović, izgradnja boksova finansirana je iz budžeta KS i košta 50.000 KM.

"Pored svih problema s kojima se suočavamo, radimo na razvoju i unapređenju poslovanja. Pijaca Grbavica je prva dobila nove boksove i ovo će korisnicima stvoriti bolje uvjete za rad", kazao je Terović.Bitno je istaći da su boksovi djelo domaće kompanije, a u ovoj godini planirano je da sve pijace dobiju i nove prodajne stolove.
Klix
 
  • Like
Reactions: mirza-sm

· Moderator
Joined
·
51,720 Posts
Riješen problem trajnog smještaja 15 državnih institucija u SarajevuVijeće ministara BiH donijelo je dvije odluke o rasporedu kancelarijskog prostora za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, čime će biti ostvarena nova budžetska ušteda od oko 1,2 miliona KM na godišnjem nivou.
Odlukom o rasporedu kancelarijskog prostora za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu 15 institucija BiH, koje su zakupljivale prostor, dobit će trajni smještaj u zgradi Union banke d.d. Sarajevo na adresi Dubrovačka 6.

Kriteriji za odabir institucija bili su iznos zakupnine koju su plaćali, površina i vrsta zakupljenog prostora te ukupan broj zaposlenih.

Naloženo je ovim institucijama da najkasnije do kraja januara ove godine presele u dodijeljene prostorije i u skladu s tim raskinu dosadašnje ugovore o zakupljivanju prostora.

Istovremeno je donesena i Odluka o izmjenama Odluke o rasporedu kancelarijskog prostora u zgradi za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u ulici Đoke Mazalića broj 5 u Sarajevu, uz korekcije na sjednici.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Pravilnik o izmjeni Pravilnika o mjerama za otkrivanje, suzbijanje i iskorjenjivanje klasične svinjske kuge.

Izmjenom Pravilnika omogućava se nastavak vakcinacije svinja protiv klasične svinjske kuge do kraja 2018. godine radi sprečavanja širenja ove bolesti u našoj zemlji.

Vijeće ministara BiH donijelo je Pravilnik o obavezama prijevoznika koji dovodi stranca na granični prijelaz Bosne i Hercegovine.

Pravilnik prati evropske standarde i ovu oblast usklađuje sa Zakonom o strancima. Detaljno su obrađene obaveze i odgovornost prijevoznika u slučajevima odbijanja strancima ulaska u BiH i rokovi za njihovo vraćanje, kao i obaveza podmirenja troškova zadržavanja te su pooštrene novčane kazne za počinioce prekršaja u ovoj oblasti.

Usvajanju pravilnika prethodio je proces javnih konsultacija, koji je Ministarstvo sigurnosti provelo sa zainteresiranim javnostima u oktobru prošle godine.
Klix
 

· Moderator
Joined
·
51,720 Posts
Vodovodna mreža u Nahorevu u funkciji početkom februaraNačelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić posjetio je lokalitet Nahoreva gdje je u proteklom periodu realiziran projekat izgradnje vodovodne mreže za pomenuto, ali i naselja Nahorevska brda, Muharemoviće i Selje, i izvršio uvid u stanje objekta rezervoara kapaciteta 250 hiljada litara.
Tom prilikom načelnik je razgovarao i sa stanovnicima kojima je izvršen kućni priključak sa distributivne mreže do šahta. Puštanje vode se očekuje početkom februara

Izgradnja navedenog sistema završena je u augustu 2017. godine, odnosno za deset mjeseci od početka radova, a nakon toga Općina je realizirala projekat izgradnje 235 kućnih priključaka, ali voda nije puštena u eksploataciju s obzirom da nije završen tehnički prijem ovog sistem.

S obzirom da komisija za tehnički prijem formirana od strane Gradske uprave Sarajeva nije adekvatno odgovorila na efikasno rješavanje ovog prioritetnog zadatka, na zahtjev načelnika Ajnadžića, gradonačelnik Sarajeva je formirao novu komisiju koja ovih dana intenzivno radi na pitanju tehničkog prijema ovog vodovodnog sistema. Nakon izvršenih pregleda tehničke dokumentacije, 18. januara 2018. godine članovi komisije su izašli na teren i sa predstavnicima Općine, izvođača radova, izvođačkog nadzora i projektanta izvršili uvid u stanje ovog sistema.

U razgovoru sa građanima načelnik Ajnadžić je iznio očekivanje da će komisija za tehnički prijem završiti izvještaj o svom nalazu najdalje za sedam dana kako bi nakon toga Gradska uprava u najkraćem roku donijela rješenje o tehničkom prijemu, odnosno upotrebnoj dozvoli za puštanje u rad ovog vodovodnog sistema za snabdijevanje pitkom vodom šireg obuhvata pomenutih naselja.

Za očekivati je da bi u prvim danima februara pitka voda nakon gotovo 30 godina mogla obradovati više stotina stanovnika ovog dijela općine Centar.

Da podsjetimo, riječ je o najvećem projektu komunalne infrastrukture na području općine Centar u posljednjih dvadeset godina, u koji je Općina uložila više od dva miliona maraka. Realizacija projekta započeta je u novembru 2016. godine zemljanim radovima na izgradnji rezervoara na lokalitetu Nahorevska brda, koji su nakon zimskog perioda nastavljeni u februaru. Izvršena je kaptaža izvorišta vode na lokalitetu Klanice, izgrađen rezervoar Nahorevska brda, izgrađena glavna vodovodna i distributivna mreža u dužini 16 kilometara. Osim toga, instalirana je sva pripadajuća oprema i izvršena proba i distribucija vode od kaptaže Klanice do rezervoara Nahorevska brda, te proba do kućnih priključaka.

Izgrađen je i pristupni put koji omogućava nesmetan pristup vozilima radi nadzora i održavanja vodovoda, kao i video nadzor i alarmni sistem na rezervoaru.
Klix
 

· Moderator
Joined
·
51,720 Posts
Na deponiji Smiljevići gradi se reciklažno dvorište za električni i elektronski otpad

U sklopu transformisanja sarajevske deponije Smiljevići u Regionalni centar za upravljanje otpadom, bit će izgrađeno i reciklažno dvorište u kojem će se vršiti reciklaža električnog i elektronskog otpada (EE otpada).
Električni i elektronski otpad predstavlja veliki problem zbog kratkog vijeka upotrebe moderne elektronike. Prema procjenama, na svijetu se proizvodi oko 50 miliona tona električne i elektronske opreme koja završi kao otpad koji predstavlja jedan od najvećih ekoloških problema u svijetu.

Električni i elektronski otpad spada u posebne kategorije otpada. U električne i elektronske opreme se ubrajaju veliki i mali kućanski uređaji, oprema informatičke tehnike (IT) i oprema za telekomunikacije, oprema široke potrošnje i fotonaponske ploče, rasvjetna oprema, električni i elektronski alati (osim velikih nepokretnih industrijskih alata), igračke, oprema za zabavu i sportska oprema, medicinski proizvodi (osim svih implantiranih i inficiranih proizvoda), instrumenti za praćenje i kontrolu te automatski samoposlužni uređaji.

Glasnogovornik KJKP Rad Mirza Ramić rekao je u razgovoru za Klix.ba kako je prošle godine završena prva faza izgradnje te kako su trenutno u toku građevinski radovi.

"Završena je gradnja hale u kojoj će biti smještene različite prese i trake kojim će se vršiti razvrstavanje otpada. Tu će stanovnici moći dovoziti kabasti otpad (u šta spada i električni otpad) u limitiranim količinama. Osim toga, moći će dovući i građevinski otpad, zemlju, klasični otpad...", rekao je Ramić.

Naglasio je da mogućnost reciklaže električnog i elektronskog otpada u našoj državi predstavlja ogroman korak naprijed.

"Mi imamo operatere koji se bave prikupljanjem elektronskog otpada, poput Zeusa ili Kimteca, ali oni ne vrše obradu, odnosno recikliranje tog otpada, već čisto nastoje pribaviti dovoljne količine kako bi to mogli plasirati prema fabrikama koje se bave reciklažom ove vrste otpada", rekao je.

Dodao je kako će u narednom periodu biti nastavljena druga faza izgradnje plohe za građevinski otpad koji će se, nakon što bude prerađen, koristiti kao sirovina za proizvodnju određenih stvari.

Sredstava za ovaj projekt čija je vrijednost skoro dva miliona KM osigurali su Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i KJKP Rad.

Ramić je istakao kako su prošle godine pokrenuli aktivnosti na tretmanu procjednih otpadnih voda, koji će ove godine biti primijenjen na sanitarnoj deponiji.

"U pripremi je i izgradnja kompostane koja će imati zapreminu od 20.000 metara kubnih i sav onaj smeđi otpad koji dospije na deponiju će se tu deponovati. Od toga će se proizvoditi kompost koji će se koristiti za druge namjene, poput dohrane biljaka i kultivisanja zelenih površina", rekao je Ramić.
Klix
 

· Moderator
Joined
·
51,720 Posts
Potpisan ugovor: Nova zgrada NSBiH biće renovirana do jula 2018. godine


U prostorijama Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine protekle sedmice su potpisani ugovori s odabranim izvođačima, koji će raditi na rekonstrukciji i adaptaciji nove poslovne zgrade Saveza. Prema odredbama ugovora, definirano je da rekonstrukcija objekta bude završena za 180 dana.

Odabrani izvođači radova koji će radovi na I fazi rekonstrukcije, sanacije i adaptacije nove poslovne zgrade NS/FS BiH su Eko teh d.o.o. Sarajevo, koji će izvoditi građevinsko-zanatske i fasaderske radove, potom Interclima d.o.o. Sarajevo koja će raditi mašinske instalacije, dok je za elektroinstalacije zadužen konzorcij banjalučkih firmi Mildabo i Dos Elektro, saznaje Akta.ba.

Na potpisivanju ugovora NSBiH su predstavljali generalni tajnik Jasmin Baković, tajnik Izvršnog odbora Nihad Hodžić i izvršni direktor sektora za administraciju Adnan Džemidžić.

Podsjetimo, ovaj objekt koji je pripadao Geodetskom zavodu BiH, nalazi u sarajevskoj općini Novi Grad u Bulevaru Meše Selimovića, a kupovina nove poslovne zgrade površine 5.900 m2 bio je jedan od uspješnih poslovnih poteza menadžmenta NSBiH.

Pored sopstvenih sredstava, za kupovinu i renoviranje poslovne zgrade, dio sredstava NSBiH je obezbijedio putem UEFA investicionog projekta te FIFA razvojnog fonda.

Inače, prema ranije predstavljenom projektu, u sklopu zgrade će se nalaziti kongresni centar sa tri sale, muzej, trofejna sala, fan šop, restoran, podzemna garaža, vanjska parking mjesta, fontana, zelene površine itd. Kancelarijski prostori će biti usklađeni sa potrebama Generalnog sekretarijata.

Nogometni savez BiH trebao bi useliti u “kuću bh. fudbala” u julu ove godine.
AKta
 
1 - 20 of 347 Posts
Status
Not open for further replies.
Top