SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

191829 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​

Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa

Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 986 Posts
:lol:
Glupost. Što bi npr. moja sestra i zet, prodavali svoj dvoiposoban stan, koji mogu održavati (sa dvije penzijice) i ostaviti ga svojim sinovima koji već imaju svoje porodice i stanove (ali npr. na Dobrinji :nuts:)? :)
A koliko je tek drugih bivših radnika npr. Energoinvesta koji nemaju više od jedne penzije ali ni nekih posebnih prohtjeva. Djeca se razišla a oni ostali u stanovima. Sasvim su zadovoljni svojim skromnim životom i komforom u centru grada i nemaju ambicija da se bogate ili više troše nego što sad imaju. :)
Naravno oni koji su morali već su prodali, a oni koji nisu, vjerovatno će prodati kad budu morali. Njih fasade, oštećene u ratu ili nebrigom, ne zanimaju a ni drugo van stana, osim kosog lifta koji su i ranije imali kada su stanove dobivali/otkupljivali.
Nemoraju prodat ako mogu održavat stan, fasade, liftove. Ako nemogu, naravno da moraju prodat. Nemožeš očekivat da neko siromašan kroz svoje poreze održavaju liftove i fasade na ciglanama valjda?
Naravno da ne očekujem.
Samo govorim kakva je sada situacija i ko će (i ko treba) platiti. Tu Država mora naći neko, možda i privremeno, bolje rješenje od tjeranja stanara da sve plate ili npr. od sadašnjih "Upravitelja" koji ponegdje i pljačkaju stanare. Uzimaju pare a ništa ne rade i ne održavaju. A možda je rješenje ponegdje i u nekim subvencijama, stimulacijama, povoljnim kreditima,... jer je i previše zapuštenih i u ratu oštećenih fasada i fasadne stolarije u gradu a nisu ih oštetili stanari. :) Zašto bi stanari na Ciglanama trebali da plate više nego npr. oni na Alipašinom gdje su obnovljene fasade? :D
prije subvencija ja bi prvo probo deložaciju i prinudnu prodaju stanova onima koji neplaćaju troškove fasada i liftova.

Mislim imaš lift u zgradi, i neko ko neživi u toi zgradi bi trebo pomoć u plaćanju za ta lift? :nuts:

imal subvencije da ja popločim svoje kupatilo u mermer?

naravno da upravatelji bi trebo biti odgovoran i da vlasnici zgrade imaju pravo da smijene upravatelja. naznam kakav je zakon u vezi toga.
Fasade su stare 40 godina, treba ih promijeniti i da nije bilo rata. Problem je sistem gdje svaka baba mora potpisat za tu neku dugoročnu investiciju a babin rok trajanja nije dugotrajan.
Ja razumijem penzionere, hoće da budu u stanu gdje su im djeca rasla. Gdje su bajrame dočekivali, gdje vole i znaju. Ali nemogu tu bit da ih mi izdržavamo.

Opštinski službenici moraju imat autoritet za nasilno iseljenje onih koji neplaćaju održavanje stambenih jedinica. Nasinla aukcija stanova onih koji nemaju da plate.

Kad se naplati dug, od tih 500 KM, nek penzioner uzme svojih 200,000 KM i nek ide gdje hoće. Stolac i Hercegovina je svakako Dobra opcija. Svjež zrak, čisto, blizu EU.

Možda arapi skontaju pa izgrade masovne farme penzionera, gdje će svi živjeti fino i luksuzno do preseljenja na onaj drugi svijet.
Delozacija radi cifre od 500 KM?
ma daj...
Ne! Deložacija i nasilna aukcija, bez minimalne cijene.
Nije to do penzionera, niti su oni jedini koji ne plaćaju (ili ne mogu da plaćaju). To je do vlasti.
Postoji nešto što se zove održavanje zgrade za šta se mjesečno izdvaja određena svota novca. Ako neko ne plaća, postoji sud, izvršni postupak i onda ide skidanje s primanja mjesečno dok se dug ne namiri.

I nije to samo hoće "da budu gdje su im djeca odrasla". Šta bi ti sad nekog od 65 i više godina koji je čitav život proveo u gradu tjerao na selo? Možda je samac? Gdje će se lječiti? Odakle novac za selidbu? A nije ni život u manjim gradovima ništa jeftiniji. Šta kad se potroši ta razlika što je dobio prodajom stana itd.?
Neznam šta će. Nije moj problem. Samo znam da nemožemo bit razvijeni dok ljudi neplaćaju održavanje zgrade.

Jel teško skontat da onaj ko nemože plaćat održavanje zgrade, nesmije ostat u toj zgradi. Jeste on se naviko da bude tu, više nemože na tudjoj grbači.

Ako sam ja naviko na kavijar, šampanjac i novu trebu svake sedmice, da li se slažeš da plaćaš te stvari za mene kad nemam više para? Nećeš valjda da počnem burek i pivo I da nemam neke ženske?
Dobra ideja za igman. Ko Će doći gore da ide na picnic? Da gleda cvijeće. Mislim da ljudi u bih polako kontaju sve više i više o turizmu.

Bitke, provod, sex. To je baza uspješnog turizma.
  • Like
Reactions: 1
:eek:kay:
Izgleda da si u pravu. Do prije koju godinu i na ovom forumu su se neki smijali prijedlozima da se gradi što više objekata različitog sadržaja (čak i streljana :D) i smatrali da je pravi turizam samo gradnja "apartmana na samoj stazi". :lol:
Valjda nisu znali da je na Igmanu bila streljana još od prije Olimpijade. :)
Realno. Turistu moraš nešto ponudit. Gledat neke gluposti u muzejima je bezveze. Ko radi godinu dana da ode negdje i da vidi neko kamenje ili neki točak ispod stakla u muzeju?

Provod, sex, pucanje.

Žičara nije loša. Ustrvari, žičara je extra.

Ovo dobro napreduje
  • Like
Reactions: 4
Zašto mora biti javna garaža? Da bi iz opštine mogli zaradit na tenderu za izgradnju? Da bi u garaži mogli zaposlit svoju bližu rodbinu?

Ja bi za 2 sedmice mogo nać finansiranje za kupovinu tog zemljišta i izgradnju garaže. I ta garaža bi bila štamparija novca.
Kad već smatraš velike takse na SJJ i zarade od koje država od toga dobije kao nešto dobro ne znam šta je to drukčije s parkingom :coffee:
Zato što već 18 Godina ga nisu izgradili, a u stanju sam lično tako nešto izgradit.

Parking ima stratešku važnost jedne burekdžinice. Nevidim svrhu da to neki niži sloj vlade kontrolira, kao što Mislim da vlada nebi trebala prodavat košpe na ulici, iako bi i to sigurno bio profitabilan biznis.

Aerodrom je nešto drugo, i kad vlada već mora biti vlasnik, drago mi je da zaradjuje.
  • Like
Reactions: 1
A dobrih stolica za luksuzni restoran :lol::lol:

Pa ljepse izgledaju stolice sto su moji roditelji kupili prije rata
Možda im je plan da budi luksuzni u hrani. Stolice nisu toliko važne, makar meni.

Jedva čekam da probam
Luksuzni u hrani? Sta podrazumjeva to? Ozbiljno, ne kontam sta ti znaci ovo.
Luksuz u hrani makar ja mislim da podrazumjeva, najkvaliterniju hranu, egzotične sastojke, kuhane na najmodernije načine.

Na primjer. Skoro Sam u Singaporu jeo pastu sa truffles. Nisam bolju pojeo! Truffles kolko sam čuo su vrtoglavo skupe. Neznam ni gdje se ima kupit kod nas. Jedna kila toga je 2,500 KM ili nešto tako. :nuts:

Onda imaš neke rakove koje we stavljanju u neke sušije. Oni su egzotični, skupi i zato valjda luksuzni.

Onda imaš wagyu govedinu. Najbolji odrezak ti je 300 KM/kg u prodavnici. Koji ima “marbling score” 8+. U restoranu je makar duplo više.

To je makar meni neka luksuzna hrana kad uporedim sa onom hranim što mi supruga napravi (konzerva ribe).

Onda imaš sushije od raznih odrezaka od ribe. Imaš masni stomak od lososa. To je da padneš u nesvjest kolko Valja. Valjda svaki losos ima tu masnoću na stomaku ali eto, nisam to još Vidio na balkanu ni u jednom sushi restoranu. Zadnji put Sam platio 10KM za jedan mali komad kao srednji prst.

Onda sushi od “fatty blue fin tuna”. Što se apsolutno topi u ustima. Neznam da ima boljeg sushija.

Eto primjer luksuzne hrane.

Blue fin fatty tuna je krajnja desno. Yummm!
See less See more
u istri gdje ih inace pronalaze, i te koje u restoranima sluze su inace 100EUR kila ako si platio jelo igdje do cca 20EUR jer su to crni tartufi, te bijele samo stave u neprimjetnom procentu ili u infused ulju. a tanjir paste od iskljucivo bijelog tartufa kosta minimalno 50EUR u singapuru.

a u sarajevu ih imas kupiti kao prozivod u mercatorima, konzumu, bingu, heljicu itd...

a u restoranima pasta sa tartufima ima bar 10ak mjesta u gradu sto znam iz prve ruke...
Koji su to restorani u sarajevu? Iću svaki dan!

A ako je cijena u istri 100€ Kila, onda su oni budale jer čitam cijenu po svijetu, i priča se o hiljadama. Al dobro. Ako je tako, doću u istru i postat izvoznik tog čuda.
Mene interesuje, kada se završava “sanacija” zidova hilajdugodišnje trvrdiave, a kada to postaje “ponovna izgradnja” istog?
Atraktivna parcela u Sarajevu na prodaju za 15,8 miliona KM

Biznisinfo
Jedan dunum 800,000KM. To su europske cijene zemljišta. To je katastrofalno skupo. Ja bi dunum tu platio ne više od 250,000KM.
Imas primjere u Tuzli gdje je zemljiste bilo skuplje od milion po dulumu tako da za dobru lokaciju ce se uvijek naci musterija. Tesko je predvidjeti kako ce teci aukcija ali nemoj se iznenaditi ako neko podupla iznos :)
Samo da znaš da su te cijene na nivou najskupljih gradova na svijetu.

A ovo je u lošem dijelu sarajeva. Drago mi je da je tako. Ja bi svoje dunume prodo za tu cijenu sutra, mada su moji malo više udaljeni od civilizacije:(
^^ ha ja. Prije će neko dat 2KM za kafu nego astronomskom društvu. Čak tvrdim da će neko prije dat 2KM astrološkom društvu (da mu neko gata budućnost) nego astronomskom društvu.

Bolje je da bude WC za naplatu nego da ovako džaba propada.
A šta je ono “piši kako pričaš”? Dječija. Tako ja pričam. I svako koga znam tako priča? Imamo toliko jezika i dijalekta, naznam da ima smisla reć da je to pogrešno.
Na Geoportalu se jasno vidi okončana ekspropriacija za novo korito Miljacke, da se ukine meandar Halilovići :cheers:
Koja je svrha toga?
Čudi me da stanovnici spašavju jelke od lokalne administracije. Zašto? Zar nije bolje bez drveća? Jer sa drvećem nemaš ni osjećaj da si u gradu, valjada.
1 - 20 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.