SkyscraperCity Forum banner
Status
Not open for further replies.
1 - 14 of 14 Posts

· cr8ed4gr8ness
Joined
·
4,296 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
 

· cr8ed4gr8ness
Joined
·
4,296 Posts
Discussion Starter · #143 ·
Zavrsene planirane aktivnosti projekta za otpadne vode u SarajevuVijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o Projektu za otpadne vode u Sarajevu IBRD-78420-BA, koji je završen 31. maja 2017. godine.

Iznos kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj je 23,6 miliona eura, a krajnji korisnik je KJKP "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo (ViK). Povučeno je 20.639.574,17 eura ili 87,46 posto ukupnih kreditnih sredstava. Projekt je finansiran i domaćom kontribucijom Kantona Sarajevo koji je izdvojio 1.810.500,00 KM, dok je oko 12,3 miliona eura granta osigurano iz IPA sredstava.

Sve planirane aktivnosti po Projektu uspješno su realizirane, a potpisano je ukupno 50 ugovora. Pozitivni su i svi izvještaji finansijske revizije u periodu od 2010. do 2016. godine i dostavljeni su Svjetskoj banci i Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Cilj Projekta je da unaprijedi uvjete života stanovništva koje pokriva ViK, i u zajednicama nizvodno niz rijeku Miljacku i Bosnu, što podrazumijeva unapređivanje efikasnosti mreže za prikupljanje otpadnih voda u Kantonu Sarajevo, kvalitetan tretman i prečišćavanje otpadnih voda i smanjivanje zagađenosti rijeka.
SA-C
 

· cr8ed4gr8ness
Joined
·
4,296 Posts
Discussion Starter · #487 ·
U Sarajevu počinje čišćenje grafita sa zgrada

Za deset dana počet će uklanjanje svih grafita sa zgrada u centralnim gradskim ulicama. Već 18. juna brojni aktivisti čistit će zidove u ulici Maršala Tita. Rezultat je to kampanje “Uklanjanje grafita - Zona bez grafita”, koju su na Trgu djece Sarajeva organizirali Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Gradska uprava.

Krivično djelo

Kako je istaknuto, glavni cilj ove kampanje je utjecati na svijest građana da se ispisivanjem grafita nanosi šteta svima, a posebno izgledu i imidžu grada.

"Ispisivanje grafita definirano je kao prekršaj, za koji je predviđena kazna od 150 do 450 KM. Ispisivanje grafita može se tretirati kao krivično djelo" - kazala je Suvada Kuldija, portparol MUP-a KS, koja je učestvovala u kampanji.

Ona je pozvala sve nadležne u svim općinama u KS da se pridruže kampanji te da u budžetima planiraju novac za uklanjanje grafita sa zgrada kako bi građani i turisti mogli uživati u ljepšem prizoru grada.

Alma Rešo iz Gradske uprave naglasila je da će grafite, osim u ulici Maršala Tita, uklanjati i sa zgrada u Radićevoj.

U akciji su volontirali učenici Osnovne škole “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” i Srednje tehničke škole, koji su dijelili letke građanima. I oni će, također, čistiti zidove u akciji 18. juna.

Mnogo posla

"Bilo mi je drago kad su me odredili da volontiram. Prilika je ovo za građane, za moje vršnjake, da pokažemo ljepšu stranu grada. Očekuje nas mnogo posla, ali mislim da nas dobra volja i želja pokreću da ova kampanja uspije" - rekao je Merdan Kurtagić, učenik Srednje mašinske škole.

Prijava policiji na 122

Građani su s oduševljenjem prihvatali ovu kampanju. Sugrađanka Zumreta Hadžić, kazala je da je, iako postoje grafiti koji uljepšavaju grad, mnogo onih koji su ruglo ulica te ih, stoga, treba što prije ukloniti.

Inače, ukoliko građani primijete osobe koje ispisuju grafite, mogu ih prijaviti najbližoj policijskoj stanici ili na broj telefona 122.
 

· cr8ed4gr8ness
Joined
·
4,296 Posts
Discussion Starter · #509 ·
Počelo rušenje stare pijace u sarajevskom naselju Švrakino SeloObjekat stare pijace u naselju Švrakino Selo u Sarajevu jutros su radnici počeli rušiti po naredbi općinske inspekcije.

Radi se o objektu koji je godinama predmet spora, zbog čega je bila onemogućena bilo kakva gradnja ili renoviranje.Zemljište na kojem se nalazila pijaca je u vlasništvu Općine Novi Grad, ali je u objektu pijace bilo i nekoliko privatnih poslovnih prostora, što je zbog neriješenih imovinskih odnosa godinama odlagalo rušenje i rješenje statusa objekta.Kako saznajemo na spomenutoj lokaciji će biti izgrađen novi objekat u kojem će biti smješten supermarket.
Klix
 

· cr8ed4gr8ness
Joined
·
4,296 Posts
Discussion Starter · #512 ·
Počelo uklanjanje grafita u centru Sarajeva, podnesene prijave protiv pet "crtača"U centru Sarajeva danas se na dvije lokacije obavlja čišćenje fasada od grafita, a u organizaciji MUP-a KS, Grada Sarajeva i ICITAP-a.
"Grad Sarajevo je podržao kampanju uklanjanja grafita koja se sprovodi u saradnji s MUP-om i ICITAP-om. Mi smo u proteklom periodu poduzeli niz aktivnosti koje će rezultirati uklanjanjem grafita s objekata u užem gradskom jezgru. Danas će grafiti biti uklonjeni s objekta bivše zgrade Šipada u Titovoj ulici, a paralelno se odvija aktivnost uklanjanja grafita u Radićevoj ulici broj 8. Nakon toga bit će obuhvaćen veći dio grada, odnosno gradske jezgre, jer nije ugledno za jedan glavni grad da centar bude išaran grafitima", rekla je Alma Rešo iz Gradske uprave Grada Sarajeva, odnosno iz Službe za urbanizam, investicije, stambene i komunalne poslove.

U okviru ove aktivnosti Uprava policije je formirala plan i radnu grupu, a sam plan sadrži i preventivne i represivne mjere.

"Preventivne mjere podrazumijevaju organizovanje sastanaka sa svim subjektima, upoznavanje javnosti, mjesnih zajednica i općina te ukazivanje na štetnost ovog djelovanja. Represivne mjere podrazumijevaju poduzimanje zakonom propisanih mjera protiv osoba koje vrše ispisivanje grafita na zgradama, spomenicima ili sredstvima javnog prijevoza u vidu prekršajne prijave, a potom i zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Novčane kazne kreću se od 150 do 450 KM", rekao je Samir Keč iz MUP-a KS.

Do sada nisu uočeni grafiti koji upućuju na izazivanje nacionalne mržnje. U posljednja tri mjeseca podneseno je pet zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka i to protiv punoljetnih osoba.

Predstavnici ICITAP-a podsjetili su da u akciji veliko učešće imaju mladi, te da je jako važno razgraničiti umjetničke murale i crteže koji su kreirani s dozvolom od nedozvoljenih crteža na zaštićenim i privatnim objektima.Klix
 

· cr8ed4gr8ness
Joined
·
4,296 Posts
Discussion Starter · #553 ·
Radovi na zgradi Nogometnog saveza BiH još traju, useljenje zavisi od utakmica Lige nacijaRadovi na novoj poslovnoj zgradi NS BiH odvijaju se prema planiranoj dinamici, rečeno je za Klix.ba iz administracije Nogometnog saveza BiH.
Na sjednici Izvršnog odbora NS BiH, održanoj u decembru, predstavljen je idejni projekt sanacije, rekonstrukcije i adaptacije objekta u koji je administracija saveza trebala preseliti u drugoj polovini ove godine.

"Radovi na novoj poslovnoj zgradi NS BiH odvijaju se prema planiranoj dinamici, a samo useljenje u objekt će ovisiti o dinamici njegovog opremanja i zauzetosti administarcije organizacijom utakmica UEFA Lige nacija", rečeno je za Klix.ba iz NS BiH.

Generalni sekretar NS BiH Jasmin Baković je u ranijoj izjavi rekao da bi nova zgrada Saveza trebala biti funkcionalna, moderna te atraktivna i privlačna ljubiteljima nogometa, ali i svim drugim ljudima

"Kuća nogometa i njena okolina trebaju biti prvenstveno funkcionalne, moderne te atraktivne i privlačne ljubiteljima fudbala, ali i svim drugim ljudima. Između ostalog tu će se nalaziti kongresni centar s tri sale, muzej, trofejna sala, fan šop, zatim restoran, podzemna garaža, vanjska parking mjesta, fontana, zelene površine itd. Kancelarijski prostori će biti usklađeni s potrebama Generalnog sekretarijata", rakao je Baković.

Ovaj objekt koji je pripadao Geodetskom zavodu BiH nalazi u sarajevskoj općini Novi Grad u ulici Bulevar Meše Selimovića.

Klix
 

· cr8ed4gr8ness
Joined
·
4,296 Posts
Discussion Starter · #598 ·
Meni bi ovo bilo ok ako bi postavili one jednoobrazne drvene kucice kakve cesto budu ispred BBI Centra u okviru raznih marketa/bazara koje organiziraju.
 

· cr8ed4gr8ness
Joined
·
4,296 Posts
Discussion Starter · #676 ·
Za uklanjanje grafita sa fasada objekata Općina izdvojila 20 hiljada KM

Općina Centar Sarajevo je snažno opredijeljena na uređenju životnog prostora, a sve sa ciljem da se napravi ugodniji ambijent za život naših sugrađana.

Išarane zgrade i grafiti na objektima koji se nalaže u užem centru grada su nažalost naša svakodnevnica, a kako bi se vanjski izgled objekata uredio, Općina Centar Sarajevo je u okviru projekta uklanjanja grafita sa fasada zgrada kolektivnog stanovanja objavila javni poziv za javnu nabavku usluge na uređenju fasada na objektima kolektivnog stanovanja na području općine Centar.

Svi zainteresovani predstavnici privrednih subjekata mogu do 17. augusta ove godine sa portala javnih nabavki (e-Nabavke) preuzeti tendersku dokumentaciju. Rok za dostavljanje ponuda je 20. august 2018. godine do 11 sati kada će biti organizovano javno otvaranje dostavljenih ponuda.

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji ponuđači mogu dati svoje ponude za poslove skidanja grafita i nanošenja antigrafitne zaštite čime će biti otežano ponovo ispisivanje poruke po zgradama u Centru.

Projekat ima za cilj uljepšavanje ovog dijela Sarajeva koji iz godine u godinu posjećuje sve veći broj domaćih i stranih turista.

Općina Centar je u svom ovogodišnjem budžetu za ovu namjenu obezbijedila iznos od 20.000 KM.
Centar
 

· cr8ed4gr8ness
Joined
·
4,296 Posts
Discussion Starter · #713 ·
Općina Stari Grad postavlja 'solarna stabla' na javnim površinama

Općina Stari Grad će do kraja ove godine na javnim površinama instalirati tzv 'solarna stabla' koja će koristiti sunčevu energiju za osvjetljavanje okolnog prostora, ali i služiti kao solarni punjači mobitela, tableta i drugog.

Projekat "Prvo solarno drvo Općine Stari Grad" ukazuje ne važnost korištenja obnovljivih izvora električne energije. Ukupno će biti postavljena dva solarna stabla: jedno na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, a drugo u neposrednoj blizini sarajevske Vijećnice.

„U ovaj projekat ulazimo zajedno sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH i zajedno ćemo omogućiti građanima, ali i brojnim turistima, da prvi put u Starom Gradu koriste solarna stabla za punjenje mobitela, tableta i prenosnih računara, kao i za besplatan wifi na javnim površinama. Također, planiramo izradu besplatne aplikacije kroz koju ćemo poticati korisnike na očuvanje okoliša, te važnost korištenja obnovljivih izvora energije,“ kazao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić. „Nastojat ćemo da sve završimo do kraja godine i odmah pokrenemo proceduru izbora dobavljača,“ dodao je.

Iz općinskog Sektora za lokalni razvoj, koji je pripremio projekat, pojasnili su da će solarno drvo koristeći sunčevu energiju služiti za osvjetljavanje bližeg okolnog prostora, te kao besplatni hotspot u starogradskoj jezgri usljed WiFi instalacije, kao dijela konfiguracije solarnog stabla. Sastavni dio stabla je i klupa koja će služiti za odmor. Zamišljeno je da solarno drvo postane tačka okupljanja mladih uz "praktičnu upotrebu" i edukaciju o obnovljivim izvorima energije.

„Kompoziciju projekta čine prijemnik i klupa. Prijemnik, koncipiran u obliku stabla, prekriven je solarnim panelima i pretvara solarnu energiju u električnu“, pojasnili su u Sektoru. Uradit će i aplikaciju koja će biti besplatna i dostupna svim korisnicima pametnih telefona i tableta s operativnim sistemom Android.

„Aplikacija će biti izrađena u formi slikovnice sa animiranim sadržajima s ciljem podizanja svijesti mladih o ekološkim problemima, te značaja korištenja energije iz obnovljivih izvora i bit će na bosanskom/hrvatskom/srpskom i engleskom jeziku,“ najavili su u Sektoru.

Projekat "Prvo solarno drvo Općine Stari Grad" finansiraju Fond za zaštitu okoliša FBiH i Općina Stari Grad. Vrijednost projekta je oko 30.000 KM, za šta će Fond obezbijediti 20.000 KM, a Općina Stari Grad 10.000 KM.
Stari Grad
 

· cr8ed4gr8ness
Joined
·
4,296 Posts
Discussion Starter · #716 ·
Potpisan ugovor za posljednju fazu izvođenja radova na rekonstrukciji bivšeg objekta „Boško Buha“Općinski načelnik, Nedžad Koldžo i Safet Škaljić, predstavnik odabranog izvođača radova „INTER-COM “d.o.o. Zenica, 26. septembra ove godine, potpisali su ugovor o izvođenju IV faze radova na rekonstrukciji bivšeg objekta „Boško Buha“.

Ugovorom je predviđeno izvođenje finalnih radova u multifunkcionalnoj-kino sali i dijelom u biblioteci, nabavka i ugradnja rasvjetnih tijela u cijelom objektu, izrada i postavljanje vizuelnih komunikacija, te izrada i ugradnja projektovane ugradbene opreme.

Vrijednost ugovora je 386.000 KM.

Kroz prve dvije faze u rekonstrukciju ovog objekta uloženo je 751.744 KM, a za treću fazu izdvojeno je oko 1.231.500 KM.

U ovom objektu koji će nositi naziv “Dječija kuća” predviđeni su brojni sadržaji obrazovnog, kulturnog i društvenog karaktera za mališane do 12 godina.
SA-C
 
1 - 14 of 14 Posts
Status
Not open for further replies.
Top