SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

192011 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​

Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa

Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
1 - 9 of 986 Posts
valjda je ova

Geodetski zavod
Sa tim sto je na slici onaj krajnje desni dio zgrade/sprat na slici visociji dio Opstina Novi Grad jer su opstina i geodetski priljubljeni jedan uz drugi
za koje račune?
Kada smo kod stanova, kuca, imanja,...., u recimo USA i Kanadi se na svaku nekretninu MORA redovno placati razrezani porez.
A ako se ne placa dug za obracunati porez [najcesce opstini, tj. lokalnom organu uprave] on se 'ukamacuje' tj. racuna se zatezna kamata.
I ako se poraz ne placa oko 15 - 20 godina dug za porez [uvecan sa zateznom kamatom] 'presisa' vrijednost nekretnine [zemlje kuce, vikendice,..] .
Vlasnik nekretnine od opstine dobije obavijest da u roku od 90 dana mora namiriti kompletan dug, a ako ne namiri opstina ce prodati njegovu imovinu i od tih para namiriti dug za porez.
I u Kanadi i u USA su relativno ceste tzv 'opstinske licitacije' na kojima se prodaju taka imanja
Naravno na nekretninu na koju nije placan porez se u sudu ne moze izvrsiti prenos vlasnistva [vlasnik ne moze prodati/prevesti nekretninu] sve dok se ne namiri zaostali dug uvecan za zateznu kamatu jer je opstina stavila 'terecenje - hipoteku' zbog neplacanja poreza
Visinska razlika između Skenderije i Vijećnice je 13 metara. Vrlo lako možeš provjeriti. Prebroj kaskade - od Skenderije do Vijećnice ih ima 27, a svaka je visoka po pola metra. Podizanje nivoa Miljacke kod Vijećnice za 1,5 metar je skoro 15 metara kod Skenderije. Ovo je po meni takođe nemoguća misija.
Zaista je nevjerovatno da je razlika u visini izmedju Vijecnice i Skenderije ko jedna zgrada od oko 5 spratova.

Naizgled izgleda mnogo ravnije, ali u stvari to se najbolje osjeti/primjeti tek kada se vozi biciklo.

Ili jos bolje se vidi koliko je nizbrdo od Vjecnice do Skenderije - koliko brzo Miljacka tece tek kada bas, bas nadodje.
Prvo, zemljište nije dodjeljeno Centrotransu već je bilo njegovo vlasništvo ;)

Drugo, ne slažem se, ja mislim da je tolika garaža apsolutno potrebna i da je apsolutno ispravna odluka da se ona gradi tu i u tolikim gabaritima. Ako se ne izgradi baš tu, nema se gdje drugo ni graditi u centru! ^^ Ja bih je čak gradio kao jedan objekat, tako da natkriva Dženetića čikmu :)

Na stranu što je taj dio Centrotransa privatizirao ljudski šljam, pa ni do danas ništa nije izgrađeno...
Ako nije tajna, kako i po kom osnovu je Centrotrans postao vlasnik tog zemljista?
Jeli to 'vlasnistvo' datira od prije rata ili ga je 'sljam' nabavio/kupio poslije rata??
Napokon adekvatne posude za odvojeno odlaganje smeća!

http://novosarajevo.ba/press/22739-nabavka-posuda-zvona-za-odvojeno-prikupljanje-otpada#

:cheers::cheers::cheers:
Nista od toga nece biti jer i dalje ostaje goruci problem bacanja u smece kabastih stvari: starih ves masina, sporeta, frizidera, bojlera, kada,...
Bas neki dan sam gledao kako na putu Sarajevo- Pale covjek iz gepeka svog karavan auta izbacuje staru ves masinu. Bio je mrak tj oko 22:00
kanadsko [Totonto] iskustvo sa recikliranjem:
Svaka kuca i stan tj domacinstvo kad useli u kucu ili stan od opstine [ako je privatna kuca] ili kucepazitelja [ako je stan iznajmljen] po useljenju dobije plavu i sivu plasticnu posudu i zelenu kantu u koju baca/odlaze/stavlja stvari za recikliranje = papir [u sivu], plastiku i staklo [u plavu] a bioloski otpad [biodegradible - ostaci hrane] u zelenu kantu
Smece se sakuplja jednom sedmicno.
u Kanadi se odvoz smeca i reciklira placa u sklopu poreza na imovinu ako je kuca privatna, a ako je kuca/stan iznajmljen, cijena odvoza smeca je sadrzana/ukljucena u cijeni rente za stan/kucu
Na kraju ispada da je 90% otpada u stvari 'recikable' dok je svega 10% klasicno smece.
grad Toronto ima 'dump' [deponiju] gdje se sakupljeni materijal sakuplja, presuje ako se dobro sjecam grad Toronto je prodavao sakupljenu recikliranu plastiku po 150$ za tonu.
A dva puta godisnje se organizuje besplatan odvoz kabastih stvari [frizideri, ves masine,...] ali ne i namjestaj
See less See more
Kad vec stavljaju/kopiraju tudje rendere, mogli su se bar potruditi i na njima uvest malo reda - prilagoditi ih domacem trzistu - prevesti one natpise sa 'Farmers Marketa' sa engleskog na bosanski.
Apsurd da se u Sarajevu, koje ima kontinentalnu klimu, narandje reklamiraju kao 'proizvod uzgajan u domacoj farmi (vlastitoj basti)'
Ili misle da u BH svaki domacin ili domacica govori engleski
Obnova releja na Humu: Još jedan simbol će biti vraćen Sarajevu

Nije mi bas jasno ovo 'vracanje'?
Kada je to Hum oduzet od Sarajeva/ko mu ga je oduzeo pa mu se sada kao 'vraca' ???
Ocito je da je ovo piso ili neki mlad novinar ili novinar bas ne poznaje istoriju Sarajeva.
Naime zanimljivo je da se u ovom clanku kao pocetak postojanja releja pominje 1980 kada je u stvari tada - prije Olimpijade relej prosiren - umjesto tada postojeceg napravljen veci.
A u stvari prvi relej je podignut na potpuno istom mjestu jos krajem 50-tih/pocetkom 60-tih tj kada je u Sarajevu pocelo emitovanje TV programa

A meni je moj otac pricao da je na Humu jako blizu sadasnjeg releja postojala velika tvrdjava koju je sagradila jos Austrougarska (kao one na Trebevicu), ali su je Nemci 5 aprila pri povlacenju minirali jer je bila prepuna minsko-eksplozivnih sredstava-municije
  • Like
Reactions: 1
1 - 9 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.