SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

190579 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
181 - 200 of 986 Posts
Vlada FBiH odustala od smještaja u Nedžarićima, kupuje zgradu EnergoinvestaVlada FBiH odustala je od kupovine zgrade studentskih domova u Nedžarićima za potrebe svog smještaja. Umjesto toga, kupuje zgradu „Energoinvesta“, u kojoj trenutno plaća najam jednog njenog dijela, saznaje Dnevni avaz.

Kako saznajemo, tek trebaju početi pregovori o ovoj kupovini, ali u Vladi FBiH već se govori o cijeni od 57 miliona KM, što je više nego dvostruko od onoga što je planirano za studentske domove.

Izvjesno je da će cijena biti daleko viša od 24 milio na KM, koliko je planirano budžetom FBiH za ove potrebe, te da će se kupovina obaviti ove godine. Ranije je prilikom analiziranja mogućnosti zakupa „Energoinvesta“ ocijenjeno da taj objekt samo djelimično ispunjava uvjete za smještaj. Neke su ocjene i da bi najbolje bilo napraviti novu zgradu za Vladu i da bi to bilo i jeftinije.

"Od zgrade u Nedžarićima odustalo zbog pravnih problema, jer nije riješeno pitanje prava preče kupnje. To pravo ima Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH. Od Vlade Kantona Sarajevo traženo je da osigura odricanje od prava preče kupnje ili da na drugi način budu uređeni ovi odnosi, ali se Vlada KS o tome nije izjasnila", pojašnjeno nam je u Vladi FBiH.

Prema informacijama, ide se u kupovinu cijele zgrade "Energoinvesta", koja je, tvrde u Vladi, skoro prazna i koristi se samo nekoliko spratova.

Poznato je da tri sprata i prostor u visokom prizemlju odnedavno unajmljuje Vlada FBiH za potrebe ministarstava i službi koji su do tada bili smješteni u zgradi SDP-a u Alipašino j ulici.

Za najam se plaća oko 40.300 KM, što je više nego što se plaćalo SDP-u ako se uzmu u obzir raspoloživi kvadrati i parking.

Što se komfora tiče, u Energoinvestu su kancelarije manje, a posebno sala za sjednice Vlade.
Akta
See less See more
Ovo je podzemna garaza je li? Dakle -2 etaze, sta onda sa zemljistem iznad? Hoce li biti parking ili sta - ne kontam.
Pa za 24 miliona (i puno manje) mogu napraviti namjensku zgradu da gori. Da ne govorim za 57 sta mogu napraviti. :eek:hno:
kao da taj novac tece za neku strucnu potrebu ... haha
Meni ovo sa smještajem Vlade FBiH postaje tragikomedja
Kupovina zgrade od Energoinvesta je najpametniji mogući potez, jer se time postižu dvostruki efekti: rješava se smještaj i spašava i jača Energoinvest^^

U slučaju gradnje, pare idu vlasniku zemljišta, građevinskoj operativi, industriji građevinskog materijala, uvoznim trgovačkim firmama, a Energoinvest koji je strateško preduzeće ostaje sam sa prevelikom i neatraktivnom nekretninom...

Protiv ovog rješenja može biti jedino građevinski lobi, kojeg Avaz i zastupa
See less See more
  • Like
Reactions: 2
U maju kreće modernizacija javne rasvjete u KS - Projekat vrijedan 30 mil KM

U maju bi u Kantonu Sarajevo trebalo da počne zamjena 33.000 postojećih sijalica LED svjetiljkama. Na taj način znatno će se smanjiti potrošnja iz budžeta KS, jer se godišnje za plaćanje javne rasvjete izdvoji oko 5 mil KM, kazao je to za Avaz Senad Hasanspahić, ministar komunalne privrede i infrastrukture KS.

- Raspisan je javni poziv za izbor privatnog partnera za projekt pružanja usluga projektiranja, zamjene, ugradnje i održavanja LED svjetiljki i sistema upravljanja javnom rasvjetom u KS. Do sada nam je pristiglo više od 30 prijava koje ćemo otvoriti i pregledati 28. marta i tako odabrati najpovoljnijeg izvođača - rekao je Hasanspahić.

Prema njegovim riječima, ovaj projekt je vrijedan oko 30 mil KM i radi se o prvom koraku ka modernizaciji javne rasvjete.

- Finansiranje ovog projekta bit će iz vlastitih ušteda jer mi na godišnjem nivou za potrošnju javne rasvjete iz kase damo oko 5 mil KM Elektroprivredi i milion KM za održavanje. S obzirom na to da je tenderskom dokumentacijom predviđeno najmanje 54% uštede, na taj način ćemo u narednih 10 godina finansirati ovaj projekt - pojasnio je Hasanspahić. Zahvaljujući tome, grad će dobiti bolju, savremeniju i ekološki prihvatljiviju javnu rasvjetu.

- Za početak nove LED sijalice prvo će se postavljati uz centralne saobraćajnice, a kasnije prema padinskim naseljima. Implementacija projekta trebala bi trajati od šest do deset mjeseci. Ako sve bude kako treba, postavljanje nove rasvjete trebalo bi početi u maju - istaknuo je Hasanspahić.
I šta kaže, 30 prijava i moći će odabrati najbolju do maja? Nisam optimista...
See less See more
Vlada FBiH odustala od smještaja u Nedžarićima, kupuje zgradu Energoinvesta

Akta
Nadam se da ce fasadu obnoviti.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Kupovina zgrade od Energoinvesta je najpametniji mogući potez, jer se time postižu dvostruki efekti: rješava se smještaj i spašava i jača Energoinvest^^

U slučaju gradnje, pare idu vlasniku zemljišta, građevinskoj operativi, industriji građevinskog materijala, uvoznim trgovačkim firmama, a Energoinvest koji je strateško preduzeće ostaje sam sa prevelikom i neatraktivnom nekretninom...

Protiv ovog rješenja može biti jedino građevinski lobi, kojeg Avaz i zastupa
još davno su iz energoinvesta kazali da mogu preseliti sjedište na Stup.
See less See more
Za plakanje je inace da jedna nekad postojeca potreba za administrativu to vise nije
Stepenište u ulici Mice Todorović posvećeno umjetnostiOpćina Centar je ove godine planirala realizaciju projekta sanacije klizišta i obnovu postojećeg oštećenog stepeništa u ulici Mice Todorović na Gorici (Mjesna zajednica "Ciglane-Gorica").

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je realizator i nadzor ovog projekta, dok su idejni projekat uradile arhitektice iz Arhitektonskog studija ''Firma'' Nermina Zagora i Dina Šamić.

Žalbe stanara su se najviše odnosile, osim na oštećenja na kamenom stepeništu, i na klizavost posebno tokom zimskih mjeseci kada su padavine učestalije.

Stoga je naloženo pokretanje postupka obnove pomenutog stepeništa ukupne dužine 97 metara, dok je visinska razlika između početka i kraja stepeništa 27 metara.

"Sam koncept stepeništa je inspirisan našom jednom od najvećih umjetnica Micom Todorović koja je bila jedna od rijetkih slikarki prve polovine 20. vijeka. Stoga smo odlučile da novo stepenište bude inspirisano našim umjetnicima i umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Stubove rasvjete i rukohvatnu ogradu, koji idu sredinom stepeništa, smo oblikovali na način da budu sa razigranom apstraktnom formom koja bi se povezivala sa vizuelnim lijepim umjetničkim efektima. Također planiramo postaviti reflektivne stubove kao skulpture gdje bi imali natpise posvećene vizuelnoj umjetnosti i gdje bi prolaznici također imali korisne informacije o našim umjetnicima. Kako ovo ne predstavlja lokaciju u užem dijelu centra grada prilikom izrade idejnog projekta trudile smo se da izvedba stepeništa bude ekonomičnija, ali lijepa i interesantna i naravno da služi svojoj funkciji. Želimo ostvariti vezu između naših umjetnika i njihovo međusobno povezivanje u historijskom kontekstu kroz ispričanu priču o razvoju vizuelnih umjetnosti u Sarajevu, a polazna tačka će biti Mica Todorović", objasnila je Dina Šamić.

Na postojećem stepeništu kamene stepenice su nagnute naprijed što otežava komunikaciju, bez podesta i prilaza do okolnih stambenih objekata. Kako bi se dobio ravnomjeran raspored stepenika i prilaza do individualnih i kolektivnih stambenih objekata projektom je predviđena visina stepenika 16, a dubina 35 centimetara. Novo stepenište će biti od armirano-betonske konstrukcije koja će biti obložena granitnim pločama i kockom na podestima. Ovako izvedbeno rješenje je urađeno i prilikom rekonstrukcije stepeništa u Pruščakovoj ulici, projekat Općine Centar za koji je idejni i glavni projekat također urađen u Arhitektonskom studiju "Firma".

Nakon izrade idejnog projekta mladi tim iz pomenutog studija je započeo sa izradom glavnog izvedbenog projekta, što je preduslov za izdavanje potrebnih odobrenja i izbor najpovoljnijeg izvođača radova u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.
Klix
See less See more
3
  • Like
Reactions: 2
Ne postoji glavni projekt za prugu prema Hrasnici
Iako je načelnik općine Ilidža Senaid Memić krajem prošle godine razglasio na sva zvona gradnju tramvajske pruge prema Hrasnici, istaknuvši da će biti u funkciji u septembru, kako stvari stoje, teško da će od te priče išta biti. Do septembra je ostalo svega pet mjeseci, radovi nisu ni počeli, a ne postoji ni glavni projekt.

Prema riječima ministra saobraćaja Muje Fiše, još nema ništa novo kada je riječ o ovom projektu, koji bi trebao koštati oko 15 miliona KM.

"Mi smo spremni. Kada bude spremna Općina Ilidža i kada se steknu uvjeti, krenut ćemo u realizaciju. To ne može završiti ni sam načelnik ni sam ministar jer se radi o velikom projektu. Načelnik Memić preuzeo je na sebe da napravi glavni projekt, a mi smo spremni investirati u to." - rekao je Fišo.

Ističe da je projektni zadatak napravljen i za rekonstrukciju tramvajske pruge od Marindvora do S krivine te da je u planu da se uradi i glavni projekt od S krivine do Ilidže.

Kontaktirali smo i Općinu Ilidžu da bismo saznali više informacija, gdje su nam kratko kazali da je resorno ministarstvo preuzelo obavezu da raspiše javni poziv za projekt.
SAC
See less See more
Ma šta će projekat. Zna načelnik kako se to radi. To je obična pruga, krampe, lopate i "udri". :D
  • Like
Reactions: 2
Ne postoji glavni projekt za prugu prema Hrasnici

Ističe da je projektni zadatak napravljen i za rekonstrukciju tramvajske pruge od Marindvora do S krivine te da je u planu da se uradi i glavni projekt od S krivine do Ilidže.
Koje je sad S krivina?
Na Marindvoru, gdje tramvaj presjeca cestu i prelazi na desnu stranu kolovoza
I ja sam to mislio, ali mi onda nije imalo smisla da je uradjen projekat "za rekonstrukciju tramvajske pruge od Marindvora do S krivine", posto je ta krivina na Marindvoru.
Misle na onaj dio pored Parlamenta, kratka dionica ali je pruga užasna i prije godinu su je kao krpili ali to je privremeno bilo do sada kad će temeljito to obnovit. Od te krivine do tramvajske Marin Dvor (ispred SCC-a)
  • Like
Reactions: 1
Zgrada MZ Hrasno Brdo i ambulante u izgradnji. Vecina vanjskih radova na objektu su zavrseni, ima jos nekih dijelova gdje se vide cigle.

See less See more
  • Like
Reactions: 5
Hidrogradnja u stečaju želi projekte od 200 miliona eura

Hidrogradnja d.o.o. Sarajevo pozvala je sve zainteresovane partnere da učestvuju u izradi Plana reorganizacije. Kako se navodi u pozivu, imovina Hidrogradnje nalazi se u Bosni i Hercegovini, Libiji i Iraku.
Kompanija, koja je u stečaju, objavila je katalog u kojem se navode potencijalni projekti. Zanimljivo je da firma u katalogu navodi da je na njene tri parcele u Sarajevu predviđena gradnja „stambeno-poslovnih-tržnih centara“ čija je ukupna vrijednost 200 miliona eura!

Na lokalitetu Sigma-Butmir predviđa se gradnja stambeno-poslovno-tržnog centra vrijednost 90 miliona eura, dok je vrijednost centra u Briješću procijenjena na čak 100 miliona eura. Na lokalitetu Vitkovci, kako se navodi, predviđena je gradnja individualnih objekata vrijednosti 2,5 miliona KM.

Osim toga, kao svoju imovinu firma navodi i dva kamenoloma u Kaknju i Hadžićima, te motel Čavljak.

Dalje se navodi da kompanija, za radove koje je nekada izvodila, iz Iraka očekuje potraživanja od 280 miliona eura a iz Libije 35 miliona eura.

Poziv je o objavljen i na stranici Privredne komore FBiH.
Biznisinfo
See less See more
Za obnovu i izgradnju puteva u općini Novi Grad bit će izdvojeno milion i 300.000 KM

Općinsko vijeće Općine Novi Grad Sarajevo na jučer održanoj sjednici usvojilo je Izvještaj o izvršenju budžeta i godišnji obračun za 2017. godinu.
Kako je istaknuto, Općina Novi Grad prvi put nakon proteklog rata ima izvršenje budžeta preko 40 miliona konvertibilnih maraka.

"Cilj koji smo sebi postavili uspjeli smo da ostvarimo sa 99,67 posto izvršenja, što znači da smo imali blizu stopostotno izvršenje budžeta kada su u pitanju prihodi. To nam je dalo mogućnost da sve ono što je planirano u budžetu i finansijski osiguramo, odnosno da obezbjedimo sredstva za sve projekte koji su planirani u 2017. godini za relizaciju. Osim toga, Općina je izmirila sve obaveze i nije kreditno zadužena", pojasnio je Emir Dedović, pomoćnik općinskog načelnika za finansije.

Vijeće je usvojilo i Program održavanja, rekonstrukcije, izgradnje i obnove lokalnih i nekategorisanih cesta na području općine Novi Grad Sarajevo za 2018. godinu.

Za tu namjenu iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno je 1.300.000 konvertibilnih maraka, od kojih je 400.000 KM planirano za redovno održavanje cesta, a 900.000 KM za investiciono. Realizacijom ovih projekata povećat će se nivo sigurnosti saobraćaja i stanje cestovne infrastrukture.

Programom investicionog održavanja obuhvaćeno je 26 ulica na području 17 mjesnih zajednica. Nakon usvajanja programa Općina će pokrenuti proceduru javne nabavke za izbor najpovoljnijeg izvođača, kako bi se tokom građevinske sezone implementirao ovaj program.

Usvojen je i Akcioni plan za djecu Općine Novi Grad Sarajevo za period 2018-2020. godine. Vijeće je razmotrilo i Nacrt Odluke o usvajanju UP "Spomenički kompleks tunel D-B" s Nacrtom Odluke o njegovom provođenju i uputilo ih u javni uvid i javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Vijećnici su usvojili i Nacrt Programa 22. tradicionalne manifestacije "Novogradski dani 2018" i uputili ga u javnu raspravu u trajanju od 15 dana.
Klix
See less See more
181 - 200 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top