SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

191824 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
 • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
221 - 240 of 986 Posts
HETA prodaje poslovno-trgovački centar Villa Park na Čengić-ViliOpćinski sud u Sarajevu zakazao je drugu javnu prodaju poslovne zgrade Villa Park u sarajevskom naselju Čengić Vila, izvještava Indikator.ba.

Na prodaji su poslovna zgrada površine 1.143 metara kvadratnih sa pripadajućom zemljišnom parcelom i stambena zgrada površine 350 metara kvadratnih. Sudski utvrđena vrijednost nekretnina je 25,199.992 KM, a na nadmetnaju nekretnine se neće moći prodati ispod trećine utvrđene vrijednosti.

Javno nadmatenje je zakazano za 23.04.2018. godine u Općinskom sudu u Sarajevu.

Poslovno-trgovački centar Villa Park izgradilo je preduzeće Braća Mulić Company kreditima prije nekoliko godina, ali već na početku rada većina zakupaca dala otkaz zbog slabog prometa.
Objekat je potom "privremeno" zatvoren, a kasniji pokušaji oživljavanja centra nisu uspjeli, kao ni pokušaji prodaje.

Centar je na kraju putem izvršnog postupka preuzela Hypo banka koja je kreditirala njegovu izgradnju, a nasljednik potraživanja je HETA Asset Resolution koja je i tražilac izvršenja.
Indikator
See less See more
Radiceva ulica ce od 4. aprila do 10. maja biti zatvorena za motorni saobracajSarajevska Radićeva ulica bit će zatvorena od 4. aprila do 10. maja zbog obilježavanja Dana grada Sarajeva i Dana Općine Centar.

Zbog obilježavanja 6. aprila – Dana grada Sarajeva kao i obilježavanja Dana Općine Centar, u Radićevoj ulici će u periodu od 4. aprila do 10. maja 2018. godine biti na snazi privremena izmjena režima saobraćaja.

Prema rješenju Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, a na zahtjev Općine Centar, u tom periodu od 8 do 18 sati će biti na snazi zabrana saobraćaja za motorna vozila u Radićevoj ulici – na dijelu od raskrsnice sa ulicom Obala Kulina bana do raskrsnice sa ulicama Mis Irbina i Branilaca Sarajeva.

Regulaciju toka saobraćaja na dijelu obustave saobraćaja i raskrsnicama na kojima se saobraćaj usmjerava u alternativne pravce vršit će pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, a bit će postavljena i odgovarajuća saobraćajna signalizacija.
SAC
See less See more
HETA prodaje poslovno-trgovački centar Villa Park na Čengić-Vili

Indikator
Dobra lokacija. Nadam se da će neko kupiti i izgraditi potpuno novi objekat.
25 milja za rusenje bi bilo ekonomsko samoubistvo
"Bh. Alkatraz sa pet zvjezdica": Ćelije će biti bez rešetki, a imat će TV, internet, frižider...

Državni zatvor u Vojkovićima, iako završen u decembru prošle godine, kada ga je i zvanično od izvođača radova preuzelo Ministarstvo pravde BiH, još nije pušten u rad. Kad će biti - ne zna se.

Kamen temeljac za ovaj pompezno najavljivani projekat postavljen je daleke 2006. godine. Prvi ozbiljniji radovi su počeli tek sedam godina kasnije. U međuvremenu su se smjenjivali brojni problemi, cijena izgradnje je više puta povećavana, da bi se 12 godina kasnije, kada je zatvor konačno i izgrađen, pojavio problem s tehničkim prijemom. Općina Istočna Ilidža je, umjesto prvobitno dogovorene cijene tehničkog prijema, tražila postotak od ukupne investicije, te se došlo do cifre od 530.000 KM, što je pet puta više od cijene koja je bila planirana.

Josip Grubeša, ministar pravde BiH, za Faktor kaže da je na pomolu rješenje i ovog problema, s obzirom na to da je Okružni sud u Istočnom Sarajevu takvu odluku načelnika Općine Istočna Ilidža stavio van snage, a tu odluku je potvrdilo i entitetsko Ministarstvo za prostorno uređenje, graditeljstvo i ekologiju.

- Ministarstvo pravde BiH sada dogovara cijenu tehničkog prijema sa firmom koju je odredila već ranije Općina Istočna Ilidža. S obzirom na to da se dogovaraju dvije strane teško je govoriti o konačnoj cijeni koja će tu biti - kaže Grubeša, ali ističe i da bez obzira na to kolika cijena u konačnici bude određena, Bosnu i Hercegovinu najviše košta nestavljanje zatvora u funkciju.

Zatvor će služiti da u njemu svoje kazne izdržavaju osuđenici Suda BiH, kojih trenutno ima 482 i koji su smješteni u neki od entitetskih zatvora, a za šta država plaća naknadu entitetima.

Što se tiče uvjeta u samom zatvoru, od početka njegove izgradnje govori se o evropskim standardima u tretiranju zatvorenika. Ministar Grubeša nam je pojasnio šta to u praksi zaista i znači.

Jedan od glavnih standarda je taj da na ćelijama uopće nema rešetki. Pored toga, zatvor ima mogućnost da svaka ćelija, koja je površine 12 kvadratnih metara, (koliko iznosi evropski standard), ima svoj sanitarni čvor, svaka ćelija ima toplu vodu, mogućnost pristupa internetu, gledanja televizije, korištenja frižidera...

- Zatvorenik ima mogućnost praktički svih onih normalnih aktivnosti koje se vode u "normalnom" životu, jasno uz dobro ponašanje i prema kazni koju je dobio. Sve ovisi o tome kakva je kazna, odnosno šta je taj zatvorenik učinio. Imamo četiri bloka, s tim da u ovom bloku A će biti samice - čak su tu i gumene prostorije... Sve ovisi o tome za šta je neko osuđen i kako se ponaša u zatvoru - kaže Grubeša.

Osim toga, svaki zatvorenik mora imati mogućnost povoljnog medicinskog tretmana, pristup edukacijama svih vrsta, adekvatne posjete rodbine i prijatelja, dovoljno prostora za slobodne aktivnosti, mogućnost angažiranja kroz neki rad, ali i da se taj rad na neki način stimulira, odnosno plaća.

Uzevši u obzir sve navedeno, nimalo ne čudi to da su mnogi ovaj zatvor prozvali "hotel Evropa".

- To ne znači da je smještaj u njemu kao u hotelu, već se odnosi upravo na te evropske standarde. Znači, svi oni standardi koji se susreću po evropskim zatvorima bit će preneseni i na ovaj zatvor. Moramo i to naglasiti da je ovo zatvor zatvorenog tipa - naši zatvori u BiH jesu zatvorenog tipa kada govorimo o Zenici i Foči, ali oni imaju unutar sebe i dio koji nije zatvoren, a ovdje će biti isključivo zatvorenog tipa. Mi nemamo neki model unutar BiH gdje bi se mogli ugledati kako će funkcionirati naš zatvor - kaže Grubeša.

Iz tog razloga su, kako kaže, obišli mnoge zatvore u okruženju i šire.

- Tu smo vidjeli kako stvari funkcioniraju, pokupili iskustva, razgovarali sa njihovim ljudima koji vode zatvorske sisteme, koji su ogromni u poređenju sa našim trenutnim stanjem i dobili svu moguću podršku i pomoć, čak i u materijalnom smislu. Nemam nikakvu bojazan da će zatvor, kada bude jednog dana otvoren, a vjerujem do kraja godine da će biti u punom svom kapacitetu, biti zatvor pravog evropskog standarda - kaže naš sagovornik.Ono o čemu se mora voditi računa, kako kaže ministar, jeste da se ne napravi niti jedna pogreška u stavljanju zatvora u funkciju.

- Mi zatvor nismo gradili posljednjih 100 godina. Kako nemamo iskustva, moramo biti vrlo pažljivi i oprezni, jer zatvor je jedna vrlo bitna poluga u vladavini prava i pravnoj državi - kaže Grubeša.

Ministar kaže da će i nakon što konačno jednog dana zatvor bude stavljen u funkciju, s obzirom na to da ima kapacitet za prijem 350 zatvorenika, dio njih i dalje kazne morati izdržavati u entitetskim zavodima.

- Samim tim mi moramo povećati kapacitet zatvora. Kapacitet zatvora ćemo povećati na način da ćelije koje su jednokrevetne pretvorimo u dvokrevetne. Osim toga, nemamo uopće zatvorskih čuvara na nivou BiH - kaže ministar.

Kako nam je pojasnio, većina čuvara koji rade u entitetskim zavodima nije zainteresirana za posao u državnom zatvoru, s obzirom na to da su plaće na državnom manje nego na entitetskom nivou i da ljudi koji godinama rade u tim zatvorima ne žele mijenjati mjesto prebivališta i slično.

- Mi moramo itekako voditi računa o izboru ljudi koji će raditi u zatvoru. Moramo primiti ljude koji će to raditi odgovorno, kvalitetno, profesionalno, jer se radi o zatvorenicima koji u prosjeku imaju 10 godina i devet mjeseci zatvora. Mora se tu biti vrlo osjetljiv, jer ne možemo sada ako gradimo nešto iz temelja, da te temelje napravimo na klimavim nogama - kaže Grubeša.

U međuvremenu je, kaže, upućen u proceduru Zakon o izvršenju kaznenih sankcija kojim se mijenja uređenje rukovodstva zatvora.

- Dosadašnji zakon je govorio o tome da će biti samo jedan upravnik, međutim mi na nivou BiH imamo sve institucije koje su tripartitne i u tom smjeru idu i ove izmjene, plus neke druge izmjene koje se ne tiču konkretno zatvora - kaže Grubeša.

Ministar kaže i da se išlo na poboljšanje zakonske regulative što se tiče izvršenje kaznenih sankcija i imenovanje v.d. upravnika.

- V.d. upravnika nam je bitan zbog svih ovih ranije spomenutih stavki da moramo osposobiti ljude koji će raditi u zatvoru, moramo napraviti medicinski blok, napraviti posebno organizirane edukacije što se tiče pedagoga, psihologa, sociologa... I moramo vidjeti kako ćemo organizirati radni status, odnosno kako ćemo napraviti zanimaciju unutar zatvora. Nemojmo zaboraviti da se radi zatvor kao jedan mali grad. Ljudi unutra i žive i spavaju i umiru. Nije lako doći, prerezati vrpcu i reći: "Danas je zatvor otvoren" - kaže ministar.

Dodaje da će se truditi da se zatvor otvara blok po blok iz razloga što je Ministarstvo već od 1. decembra prošle godine preuzelo zatvor od izvođača radova.- Puna četiri mjeseca mi nismo koristili zatvor, jer ne znamo da li nam sve fukcionira u njemu, ne možemo dovesti zatvorenike, a utvrditi da nešto nije uredu. Gdje ćemo onda sa zatvorenicima, moramo ih ponovo seliti, a nemamo taj luksuz. Iz tog razloga moramo biti oprezni sa otvaranjem - kaže Grubeša i ističe da se izbog toga mora što prije doći do upravnika, potom pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u zatvoru, te donijeti sve potrebne pravilnike koji se tiču života u zatvoru kako bi zatvor mogao funkcionirati u punom kapacitetu.

U državnom zatvoru postoji pet hala od 250 do 300 kvadratnih metara koje su opremljene svim priključcima tako da se može bilo šta proizvoditi unutar unutar zatvora.

- Nastojat ćemo da napravimo mogućnost da to što zatvorenici naprave se može plasirati na neki način na tržište. Njima se time daje motivacija da rade i samim tim da zarade neki novac unutar zatvora, jer, kako sam rekao, dugo godina su naši zatvorenici osuđeni - kaže ministar Grubeša.

Zatvorenici će imati mogućnost i da se školuju, bit će organizirane osnovna i srednja škola, a morat će im se omogućiti i da se visoko obrazuju.

- Zatvor kao institucija, imat će sve moguće na dispoziciji ljudima koji su zatvoreni unutra, da su im zagarantirana sva ljudska prava, a jedino što im nije zagarantirano, to je boravak na slobodi - zaključuje Grubeša.

U gradnju prvog državnog zatvora u BiH uloženo je oko 50 miliona maraka. Riječ je o projektu koji je rađen po najsavremenijim svjetskim standardima gradnje kaznenopopravnih ustanova i prva je takva građevina napravljena u BiH.

Kompleks "najmodernijeg i najsigurnijeg zatvora u Evropi" prostire se na površini od 24.000 metara kvadratnih. Čini ga deset objekata, a osim objekata u koje će biti smješteni zatvorenici i pritvorenici, tu će biti smješteni bolnica, kuhinja, sportska sala, radionica, mrtvačnica, kantina, prostor za vjerske potrebe i druge sadržaje.
Faktor
neki dan tek viđoh, zna li iko šta se gradi ovdje u logavinoj, solidnih je dimenzija a skoro pri kraju?

https://goo.gl/maps/W6WT3fZg1FC2
Čini mi se da FIN pravi svoj studentski dom/centar
HETA prodaje poslovno-trgovački centar Villa Park na Čengić-Vili

Mozda bude konacno....:)

See less See more
objeat Vile Parka je idealan z neku zdravstvenu ustanovu
 • Like
Reactions: 1
Skaka: Stvorit ćemo neizbrisivu uspomenu na Sarajevo kakvim ga vide oni koji ga voleGrad Sarajevo danas obilježava svoj dan uz poseban poklon otvaranje Trebevićke žičare, a gradonačelnik Abdulah Skaka kaže da je Gradska uprava pod njegovim vodstvom uložila mnogo truda da gosti osjete energiju i optimizam, da starijoj generaciji evocira uspomene, a mladima probudi emociju. Krajnji cilj je stvoriti neizbrisivu uspomenu na Sarajevo kakvim ga vide oni koji ga bezuslovno vole.
Upravo je Dan grada bio povod da s gradonačelnikom razgovaramo o poslu obavljenom u dosadašnjem mandatu, planovima za ovu godinu, obilježavanju 6. aprila, Trebevićkoj žičari i drugim temama.

Dan grada će, kako kaže, biti svečan i u duhu obnovljene žičare.

"Grad Sarajevo je uložio mnogo truda da svi građani i gosti Sarajeva osjete našu energiju, optimizam i težnju da život u našem gradu bude bolji i ljepši. Zbog toga smo napravili bogat program koji će, uvjeren sam, starijim generacijama vratiti sjećanja na neka prošla vremena, a u našoj djeci probuditi emociju prema svom gradu i stvoriti neizbrisivu uspomenu o prelijepom Sarajevu kakvim ga vidimo svi mi koji ga volimo", kazao nam je Skaka.

Njegova želja je da se značajni datumi i praznici ubuduće "otvore" prema građanima, jer su to važni simboli koji "povezuju sve nas i čine naš identitet".

"Potrebni su nam i skupovi u zatvorenim salama gdje se prigodnim govorima obraćaju značajne ličnosti, ali izuzetno je važno i da građani osjete prazničnu atmosferu kada su Dan nezavisnosti BiH, Dan državnosti BiH, Nova godina, Dan grada Sarajeva ili drugi značajan datum. Mi smo uz pomoć mladih i kreativnih ljudi već krenuli tim putem i obećavam da ćemo i nastaviti", rekao je Skaka.

Upravo su duh Trebevićke žičare i atmosfera uoči prvih vožnji u posljednjih nekoliko dana neiscrpna tema kako medija tako i građana, a posebna pažnja bila je usmjerena na cijene karata. Naš sagovornik tvrdi da cijene nisu određene paušalno te da je ponuđeno najbolje rješenje.

"Gradska uprava je u projekt obnove žičare od početka uključila struku i naše relevantne institute. Konsultovan je Ekonomski institut Sarajevo koji je razradio projekcije i mnoge opcije, a na osnovu čega je JP Sarajevo d.o.o. odredilo cijene karata. Smatram da je rješenje koje imamo u ovom trenutku najbolje moguće kako bi žičara bila cijenom dostupna i posjećena", kazao je gradonačelnik.

Dodaje da su, nakon što žičara bude puštena u rad, planirane brojne aktivnosti kako bi potencijal Trebevića bio u potpunosti iskorišten.

"Trebević je prije rata imao stazu za bob i sankanje, brojna šetališta i popularna izletišta. Postoje konkretni prijedlozi da se izgradi mini-skijalište i da se reaktiviraju šetališta i izletišta. Također, imamo u vidu da se radi o zaštićenom području moramo voditi računa o očuvanju prirode. Važno je napomenuti da mi sada otvaramo žičaru kao prijevozno sredstvo, a na samom Trebeviću imamo još minimalno dvije godine aktivnosti kako bi ovaj prostor bio u potpunoj funkciji za građane i turiste koji dolaze. Koordiniranim naporima s ostalim nivoima vlasti možemo ostvariti puni potencijal ne samo Trebevića, nego i ostalih olimpijskih ljepotica", smatra naš sagovornik.

Bez organizovane uprave gradonačelnik ne može postizati rezultate


Tvrdi da obnova žičare nije jedini projekt koji je relizovan tokom njegovog jednoipogodišnjeg mandata. Smatra da je Gradska uprava uspjela stvoriti pozitivnu energiju i pokrenuti mnoge procese, te da postoje rezultati koji su građanima javnosti vidljivi, ali i manje vidljive stvari, interne, a koje su također važne.

"Građani bi vjerovatno izdvojili događaje poput prošlogodišnje dodjele Šestoaprilske nagrade u Vijećnici, posthumne tj. retrospektivne izložbe slika Mersada Berbera, obilježavanja Dana državnosti BiH dostojanstvenom i emotivnom svečanom akademijom u Sarajevskoj vijećnici i podizanjem zastave na Humu ili fenomenalnih novogodišnjih koncerata na otvorenom. Pored toga ja bih spomenuo intenziviranu međunarodnu saradnju i tu bih izdvojio susret sa papom Franjom u Vatikanu kao i susrete sa gradonačelnicima Pekinga, Ankare, Beča, Budimpešte, Ljubljane, Istanbula, Beograda, Podgorice, Zagreba i mnogih drugih gradova. Pamtim i uspješnu saradnju sa brojnim domaćim partnerima na realizaciji različitih kulturnih, privrednih i drugih događaja", kazao je Skaka.

One druge, interne stvari, su također važne, jer se, ističe, tiču uređenja u Gradskoj upravi.

"Za godinu dana provedenih na mjestu zamjenika gradonačelnika uvidio sam da se mnoge stvari unutar institucije mogu i moraju unaprijediti. To je bilo neophodno, jer bez reformisane, efikasne i dobro organizovane uprave koja prati moderne menadžerske tokove, gradonačelnik ne može realizovati programe i projekte", rekao je gradonačelnik Sarajeva.

Primarni cilj do kraja godine je kontinuitet projekata koji su započeti u proteklom periodu. Tu spadaju Olimpijski muzej, kao i zimske omladinske igre EYOF 2019. godine.

"Također, ne želim zvučati previše ambiciozno, ali ni sakrivati da trenutno radimo na velikom broju projekata. Naravno, svaki od njih ima različit stepen zahtjevnosti i svi su u različitim fazama. Ne želim ishitreno izlaziti u javnost s informacijama, tako da se za sada zna za projekat otvaranja Informativnog centra Haškog tribunal i uspostavljanje muzeja 'Mersad Berber'", navodi naš sagovornik.

EYOF, Olimpijski muzej i muzej u Berberovu čast


Ističe da mu je izuzetno drago što je inicijativa za uspostavljanje muzeja Mersad Berber proistekla iz održane retrospektivne izložbe slika "Mersad Berber – Alegorija Bosne".

"Nedavno smo imali prezentaciju idejnog projekta na kojem su radili akademik Zlatko Ugljen i Nina Ugljen, što je garancija da će ovaj muzej biti na nivou koji je dostojan imena gospodina Berbera", rekao je Skaka.

Kada je riječ o obnovi Olimpijskog muzeja navodi da je ideja inspirisana EYOF-om, a da su na njegovu incijativu oko projekta okupljeni Olimpijski komitet BiH, Vlada Kantona Sarajevo i druge nadležne institucije, te da se u ovom trenutku ubrzano radi na zatvaranju finansijske konstrukcije."Ohrabruje to što imamo osiguranu većinu potrebnih finansijskih sredstava i radovi bi trebali početi polovinom aprila. Riječ je o trećoj, posljednjoj fazi rekonstrukcije, odnosno izradi enterijera i fasade objekta. Obzirom da je u pitanju nacionalni spomenik to će biti veoma zahtjevan posao. Pored toga, Grad Sarajevo i Općina Stari Grad su udružili sredstva kako bi se obnovile stepenice koje vode do muzeja, a ti radovi također počinju u aprilu. Naša želja je da muzej bude spreman za takmičare i goste EYOF-a 2019. godine", ističe.

Tvrdi i da organizacija EYOF-a ide u dobrom smjeru, odnosno da ulazi u završnu fazu u kojoj je potrebno finalizirati implementaciju mnogih, već dogovorenih, pripremnih radnji.

"Što se tiče Grada Sarajeva mi ćemo, kao i do sada, nastaviti ispunjavati sve svoje finansijske i druge obaveze kako bi ovaj projekt bio uspješno i na vrijeme realizovan, što je u interesu zajednice i razvoja turizma", kazao je Skaka.

Na kraju razgovora osvrnuo se i na činjenicu da je biciklistička staza u gradu tanja za dva cenitemtra nego što je ugovoreno i plaćeno ističući da je ispitivanje na 15 lokacija na biciklističkoj stazi od Nedžarića do Otoke pokazalo kako je prosječna debljina odgovara standardima, te da je teško na cijeloj dužini staze postići idealnu debljinu i ona varira mjestimično i do osam centimetara.
Klix
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Počele pripreme: Sarajevo uskoro dobija prvi IT tehnološki parkU prostorijama Općine Centar potpisan je memorandum o razumijevanju i saradnji između predstavnika Općine Centar i Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo. U ime Općine Centar memorandum je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, dok je u ime pomenute ustanove ovaj dokument potpisao direktor Midhat Osmanbegović.

Ovom prilikom potpisan je i ugovor o saradnji između Općine Centar i Asocijacije kompanija softverske industrije "Bit Alijansa" u čije ime je ugovor potpisao izvršni direktor Armin Talić.

Potpisivanjem ovih dokumenata se nastoje ostvariti zajednički interesi od značaja za privredni razvoj, unapređenje uslova za ekonomski rast, otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti u općini Centar, a sve kroz poslovnu i stručnu saradnju potpisnica memoranduma, u realizaciji programa zapošljavanja, programa obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba, te drugih programa i aktivnosti.

Prvi konkretan projekat na kome će raditi Općina Centar, Služba i Asocijacija "Bit Alijansa" je edukacija i formiranje tehnološkog parka koji je u budućnosti planiran na području naselja Šip.

"Općina Centar je u saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo napravila konkretne korake na izgradnji potrebne infrastrukture kao preduslova za uspostavu tehnološkog parka na Šipu. Planiramo da Općina Centar finansira izgradnju nove saobraćajnice, a Zavod da uputi zahtjev za izdavanje urbanističke i građevinske dozvole. Asocijacija „Bit Alijansa“ će nam pomoći oko procesa edukacije za programere koja je u toku na Ekonomskom fakultetu za 34 mlade nezaposlene osobe iz Centra koji će biti od koristi za budući IT park. Za narednu godinu planiramo educirati još 40 osoba za programere", objasnio je Ajnadžić.

Direktor Osmanbegović je objasnio kako ova institucija za svaku od devet općina u kantonu Sarajevo ima drugačije potrebe i prioritete razvoja ili zapošljavanja stanovnika.

"Mi poslodavce i općine pitamo koje su njihove potrebe za radnim kadrom pa na osnovu toga kreiramo programe prilagođene potrebama tržišta. Naredne sedmice planiramo objaviti javni poziv za obuku stotinu IT operatora gdje očekujemo da od ukupnog broja mladih ljudi koji će proći tu obuku na kraju projekta bar 80 njih odmah dobije posao. Ovakva praksa je do sada pokazala pozitivne rezultate", kazao je Osmanbegović.

Armin Talić izvršni direktor "Bit Alijansa" - Asocijacija kompanija softverske industrije je ovom prilikom kazao da je saradnja sa Općinom Centar započela prošle godine kada je uprava ove jedinice lokalne samouprave prepoznala potrebu za IT kadrom nakon čega je pokrenut projekat prekvalifikacije 34 nezaposlene osobe sa Centra u zvanje programera.

"U Bosni i Hercegovini postoji potreba za još 6.000 radnika iz IT segmenta gdje je glavni problem nedostatak stručnog kadra. Ključna uloga „Bit Alijanse“ u formiranju pomenutog IT parka je tehnička podrška kompanijama iz Centra i njihovim uposlenicima, kao budućim korisnicima tehnološkog parka. Korisnici dijele resurse tehnološkog parka, prave zajedničke edukacije i sinergijski prave veće rezultate uz manje troškove poslovanja, što je za njih izuzetno važno. Također ćemo biti podrška i kod edukacije mladih budućih naraštaja IT stručnjaka. Poređenja radi u Njemačkoj je 1992. godini bilo 32 tehnološka parka, dok u našoj zemlji danas imamo samo jedan u Mostaru", objasnio je Talić, predstavnik Asocijacije koja danas okuplja 33 kompanije iz IT sektora sa preko 4.000 zaposlenih.

Općina Centar Sarajevo je i u prethodnim godinama realizovala projekte sa Službom za zapošljavanje koji su za cilj imali smanjenje nezaposlenosti, a jedan od posljednjih je bio i u 2016. godini kada je Općina sa Službom i kompanijom Networks realizovali projekat pružanja nezaposlenim licima kvalitetnog obrazovanja i vještina koje su tražene na tržištu rada.

Cilj saradnje bio je omogućiti nezaposlenim mladim ljudima sa područja općine Centar boravak u prostorijama Networks, gdje mogu razvijati svoje ideje, poduzetnički duh, poslovne vještine, te im omogućiti povezivanje sa tržištima lokalnih i globalnih kompanija, sve u cilju smanjenja nezaposlenosti mladih i poboljšanja ekonomske situacije u državi.
Akta
See less See more
 • Like
Reactions: 3
Nermin Muzur, predsjednik Turističke zajednice KS - Nadamo se nastavku trenda otvaranja bar jednog luksuznog hotela godišnjeSarajevo je ovih dana turistički i možda najaktuelnije u BiH, jer se čuvena žičara vratila u grad, a sa njom i nova očekivanja. Biće to još jedan adut grada kojeg su posljednjih mjeseci inostrani magazini i portali uvrštavali među top 10 destinacija u Evropi koje se preporučuju ovog ljeta.

Upravo je ljeto koje se bliži turistički najfrekventniji period u Sarajevu, pa turistički radnici spremno dočekuju nove goste.

- Planiramo da napravimo ljetnu turneju po gradovima regije gdje ćemo promovisati ljetne sadržaje u Sarajevu - kaže u intervjuu za eKapiju predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur, sa kojim smo razgovarali i o hotelskoj ponudi, zimskom turizmu, ali i o plaćanju boravišne takse.

Prošlo je nešto više od godinu dana od kada je formirana nova Turistička zajednica KS. Kakvi su rezultati u tom periodu?

- Možemo slobodno reći da su rezultati u prvoj godini rada odlični, što pokazuju naši izvještaji o radu, kako finansijski tako i revizorski.

Koji su bili prioritetni zadaci kada ste došli na ovu poziciju?

- Situacija je specifična zato što smo formirali potpuno novo preduzeće. Prvo smo morali da uspostavimo organe rada i donesemo nekoliko pravilnika, pa čak i da izmijenimo Zakon o turizmu KS. Nakon toga, morali smo da osmislimo plan i programa rada, kao i da obezbijedimo finansiranje nove Turističke zajednice. Kroz plan i program smo se dotakli svih segmenata, odnosno promocije, infrastrukturnog unapređenja, zatim plana na polju statistike i evidencije gostiju, te suradnje sa projektima važnim za KS i mnoge druge.

Koliko ste zadovoljni prihodima od boravišne takse? Da li se ažurno vrši prijava i uplata?

- Zadovoljni smo sa uplatom takse svih onih koji su evidentirani da pružaju te usluge. Rezultati su povećani za 100% u odnosu na prethodne godine. Uradili smo i pilot projekat za elektronsku evidenciju i prijavu gostiju, što je takođe dalo rezultat.

Posljednih godina otvoreno je nekoliko luksuznih hotela u centru i okolini Sarajeva, a najavljuje se i otvaranje Hiltona. Koliko aktuelna hotelska ponuda zadovoljava potrebe onih koji dolaze u grad? Da li ima prostora za nove objekte?

- Sarajevo iz mjeseca u mjesec posjećuje sve više turista i bilježi se veći broj noćenja, te je i potreba za novim krevetima sve veća, što nas posebno raduje. Iskreno se nadam da ćemo nastaviti ovim tempom otvaranja bar jednog luksuznog hotela godišnje.

Može li Sarajevo konkurisati susjednim prestonicama kada je riječ o kongresnom turizmu? Može li to biti jedan od aduta budućeg turističkog razvoja sarajevske regije?

- Sarajevo, kada je u pitanju turizam, u svakom smislu može konkurisati susjedima, a slobodno ću se usuditi i reći da susjedi ne mogu konkurisati u nekim segmentima Sarajevu. Kad je u pitanju kongresni turizam raduje nas činjenica da u nekoliko posljednjih godina općina Ilidža prerasta u ozbiljan kongresni centar. Nadamo se da će se u narednom periodu i u drugim dijelovima Sarajeva povećavati ovi kapaciteti, jer zaista mogu da budu jedan od aduta.

Danas kreće da radi Trebevićka žičara. Smatrate li da će ona podstaći kreiranje nekih novih turističkih sadržaja na Trebeviću? Koliko ima prostora za nove investicije?

- Zičara sama po sebi daje dodatni kvalitet destinaciji, kako u smislu dodatnog sadržaja, tako i kreiranju imidža. Međutim, novi život ovog simbola Sarajeva poslije 26 godina sigurno će dodatno oživjeti Trebević i podstaći pokretanje novih kapaciteta i sadržaja.

U kojim pravcima će ići razvoj zimskog turizma? Koliko se planski radi na jačanju potencijala Igmana i Bjelašnice?

- U ovoj zimskoj sezoni je na Bjelašnici i Igmanu napravljen iskorak, odnosno potpuno je obnovljen vertikalni trasport i postavljeno je vještačko osnježavanje što daje dodatni kvalitet i bazu za razvoj zimskog turizma. To je dobra osnova za nove smještajne i ugostiteljske objekte koji su planirani u ovim zimskim centrima i kada se svi planovi realizuju, sigurno ćemo vidjeti novu Bjelašnicu i Igman. Potpuni procvat očekujemo u februaru iduće godine, za vrijeme održavanja EYOF 2019, koji može biti odličan test, kao i uvertira za novu kandidaturu za ZOI.

Nesumnjivo je da Sarajevo ima najveći broj posjetilaca tokom ljeta kada se održava i Sarajevo Film Festival. Šta pripremate za ovu ljetnu sezonu?

- SFF je definitivno najveći brend u turističkom segmentu, nešto što daje dodatni kvalitet Sarajevu kao destinaciji, te nas svrstava u posebnu grupu gradova koji imaju ovakve sadržaje.

Prošle godine smo po prvi put potpisali zvaničnu suradnju sa SFF-om, a u ovoj planiramo da tu suradnju podignemo na viši nivo. Takođe, prošle godine smo organizovali koncert Plavog orkestra, a na zatvaranju ovogodišnjeg SFF sigurno ćemo opet obradovati Sarajlije, kao i sve goste nekim velikim koncertom.

Koji su vam aktuelni turistički projekti koje promovišete i da li stižu ponude zainteresovanih investitora?

- U prethodna tri mjeseca smo nastupali na pet najjačih turističkih sajmova na kojim smo dobili nagrade za najbolje organizovane štandove i za najboljeg debitanta na sajmu. U naredna dva mjeseca promovisaćemo Sarajevo, ali i cijelu BiH, na još četiri sajma. Takođe, planiramo da napravimo i ljetnu turneju po gradovima regije gdje ćemo promovisati ljetne sadržaje u Sarajevu.
E-Kapija
See less See more
 • Like
Reactions: 5
- Sarajevo, kada je u pitanju turizam, u svakom smislu može konkurisati susjedima, a slobodno ću se usuditi i reći da susjedi ne mogu konkurisati u nekim segmentima Sarajevu. Kad je u pitanju kongresni turizam raduje nas činjenica da u nekoliko posljednjih godina općina Ilidža prerasta u ozbiljan kongresni centar. Nadamo se da će se u narednom periodu i u drugim dijelovima Sarajeva povećavati ovi kapaciteti, jer zaista mogu da budu jedan od aduta.
:cheers:
Apsolutno tačno. Sarajevo ima dosta specifičnosti, u odnosu na druge gradove u regiji, koje su praktično ogroman turistički potencijal i prednost. Npr. Specifična i neuporedivo bogata Historija, od postanka do danas, Prelijepa i raznovrsna prirodna okolina u neposrednoj blizini grada, Svjetski značajni događaji kao što su Olimpijada ili Atentat, I SR. i Opsada u posljednjem ratu, Mješavina različitih kultura i tradicija, u svim segmentima, kao i svjetskih religija, vidljiva na malom prostoru, na jednom mjestu,.......itd. :)
 • Like
Reactions: 5
Meni je taj kongresni turizam veoma zanimljiv, svako malo cujem da ljudi iz oblasti sportske medicine idu na predavanja / kongrese u Sarajevo.
 • Like
Reactions: 1
^^
Još uvijek je, čini mi se u povoju, ali je dobro što se dosta brzo razvija. Kod nas je ranije bio praktično nepoznat. Ranije se išlo na Kongrese i Seminare npr. u Dubrovnik a sada i u Neum. Vjerujem da će se razvijati i u Sarajevu jer ima sve više smještajnih i transportnih kapaciteta a i volje da se razvija. :)
 • Like
Reactions: 1
Izgradnja mosta napreduje, korito je lijepo i uredno
 • Like
Reactions: 5
Sjajan prelet!
Sta se nalazi u objektu iza RTV doma uz Miljacku posto djeluje zapusteno? Pitam jer bi bilo super da setnica uz Miljacku produzi do devete transverzale te se upotpunosti uredi korito. I ovaj most preko Miljacke na devetoj izgleda da je u veoma losem stanju (ne samo kolovoz), potrebna rekonstrukcija kao na mostovima u Novom Sarajevu?
 • Like
Reactions: 1
Uf koliko jos prostora za izgradnju i sirenje, hvala xalen :cheers:
 • Like
Reactions: 1
221 - 240 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top