SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

192146 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
 • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
241 - 260 of 986 Posts
Upriličen početak rada internet privredne platforme BizcityU Biznis centru Općine Ilijaš u četvrtak je upriličeno svečano otvorenje internet privredne platforme Bizcity za pravne subjekte.

Halil Sulejmanović, direktor i osnivač poslovnog inkubatora SASE i vlasnik Bizcity-a kazao je kako ova platforma nudi novi koncept za privrednike na način da će ih povezati i omogućiti komunikaciiju koju još uvijek nemaju mogućnost pronaći na online platformama sa sličnim sadržajima.

"Platforma je koncipirana na način da će posjetioci imati mogućnost za zapošljavanje, tendersko poslovanje, marketing, interakciju, biznis vijesti i konsultantski servis. Poslodavci će biti vlasnici profila na Bizcity-u i to će im pružiti mogućnost međusobne komunikacije i saradnje što će unaprijediti njihovo poslovanje. Mi u Bizcity-u smatramo da nema lošeg projekta. Bitno je koliko truda uložimo u projekat i koliko ozbiljno radimo na njemu. Kažu da projekat trebamo smatrati kao svoje dijete, ne kojem radimo odgajamo ga i ono raste zajedno sa nama. Svaka ideja i projekat može da bude uspješan. Od projekta pionira u oblasti virtualnih privrednih gradova cilj nam je postati respektabilna, stabilna i nezaobilazna destinacija modernog poslovanja", rekao je Sulejmanović.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazli čestitao je mladom timu na kvalitetnoj ideji koja će doprinijeti ekonomskom razvoju Općine Ilijaš.

"Zadovoljstvo mi je da podržimo Halila i njegovu mladu ekipu. Pribojavao sam se kada otvorimo prostor Biznis centra koliko će njegovi kapaciteti biti iskorišeni. Razloga za brigu nije trebalo biti, jer se od otvorenja centra u njemu realizovalo nekoliko programa u vezi sa biznisom, poslovnim idejama i stvaranjem povoljnog poslovnog ambijenta. Sretan sam da je puno aktivnosti i inicijativa prije svega mladih ljudi, koji donose nove ideje. Odgovornost Općine za kreiranje povoljnog poslovnog ambijenata u potpunosti preuzimamo i bićemo podrška dobrim idejama. Također, budžet Općine Ilijaš oblikujemo i prilagođavamo kako bi pomogli realizaciji dobrih poslovnih ideja i programa", rekao je Fazlić.

Bizcity je sačinjen od 12 platformi, odnosno 12 grana privrede, to jeste više grana privrede su grupisane po sličnosti u dvije do tri djelatnosti. Bizcity ima misiju da bude prva B2B platforma koja će raditi isključivo sa firmama koje tehnološki napreduju i razumiju ekonomske trendove. Težnja je u izgradnji internet identiteta kompanije korisnika i izgradnji online prisustva kroz grupisanje poslovnih korisnika u jedinstvene baze podataka.

Bizcity na ovaj način otvara mogućnost korisnicima za zapošljavanje radnika na novootvorena radna mjesta, tendersko poslovanje, grupisanje mikro, malih i srednjih preuzeća, aktivnu reklamnu kampanju te internet lice firme kroz profile koje navedena platforma nudi.

Potencijalni klijenti tim Bizcity-a mogu kontaktirati preko domena www.bizcity.ba, na kojoj će pronaći kontakt e-mail i broj telefona.
Akta
See less See more
Tačno se vidi da će se sada grad širiti gdje je ovdje bila indutrijska zona.
Eno Standard i Zora-Sarabon n postoje više sve je skinuto samo su ostali betonski obrisi nekadašnjih objekata
 • Like
Reactions: 1
^^ Slicno se desava i u BL. Podrucje oko industrijske zone Incel (nekada se u toj zoni zaposljavalo preko 6500 radnika) ce u neko dogledno vrijeme biti okruzeno stambeno-poslovnim objektima.
 • Like
Reactions: 1
Sta se nalazi u objektu iza RTV doma uz Miljacku posto djeluje zapusteno? Pitam jer bi bilo super da setnica uz Miljacku produzi do devete transverzale te se upotpunosti uredi korito. I ovaj most preko Miljacke na devetoj izgleda da je u veoma losem stanju (ne samo kolovoz), potrebna rekonstrukcija kao na mostovima u Novom Sarajevu?
Ako mislite objekat prekoputa RTV doma tj u sklopu RTV doma. Tamo se nalaze generatori za napajanje strujom. Sav taj prostor je u vlasnistvu RTV.
Ideja je fenomenalna. Šetnica da se nastavi uz rijeku Miljacku.
Otoka Meander - Otoka, Sarajevo 2018.
 • Like
Reactions: 5
Je li ostvarujes prihode na embedded videos na SSC? Pitam posto ne vidim reklame kada pokrenem video preko foruma dok kada uradim preko Youtube skoro uvijek da. Mislim, sasvim moguce je da je rijec o slucajnosti jer reklame ne budu uvijek no eto cisto me zanima :D naravno, adblock mi je iskljucne kako za SCC tako i Youtube upravo jer smatram besmisleno koristenje necega (foruma, gledanje video) bez da vlasnik moze generisati prihode preko mene.
Je li ostvarujes prihode na embedded videos na SSC? Pitam posto ne vidim reklame kada pokrenem video preko foruma dok kada uradim preko Youtube skoro uvijek da. Mislim, sasvim moguce je da je rijec o slucajnosti jer reklame ne budu uvijek no eto cisto me zanima :D naravno, adblock mi je iskljucne kako za SCC tako i Youtube upravo jer smatram besmisleno koristenje necega (foruma, gledanje video) bez da vlasnik moze generisati prihode preko mene.
Ne znam gledajuci forum, generalno zarada od Youtube je 10-20KM mjesecno. Mislim da cak imam opciju na Videu da zabranim prikaz u embedded.
Ali draze mi je da svi uzivamo u izgradnji i videima :)
 • Like
Reactions: 5
Ne znam gledajuci forum, generalno zarada od Youtube je 10-20KM mjesecno. Mislim da cak imam opciju na Videu da zabranim prikaz u embedded.
Ali draze mi je da svi uzivamo u izgradnji i videima :)
Ja sam trazio na tvojim videima reklame da ih kliknem ali ih nema, omoguci slobodno pa da te bar tako podrzimo...
 • Like
Reactions: 3
Dom "Boško Buha" u junu otvara vrataRekonstrukcija objekta “Boško Buha” na Grbavici trebala bi biti završena u junu, čime će ovaj nekadašnji simbol Sarajeva ponovo biti vraćen omladini. Na objektu se trenutno izvode finalni građevinsko-zanatski i instalaterski radovi i preostalo je još da se izvedu radovi u multifunkcionalnoj sali, odnosno ugrade rasvjetna tijela, vizuelne komunikacije, te projektovana ugradbena oprema.

"Ovi preostali radovi počet će odmah po njihovom ugovaranju, a koje je u toku. Rok da se sve završi je 60 dana", kazali su nam u Općini Novo Sarajevo i dodali da je ukupna vrijednost rekonstrukcije Doma “Boško Buha” oko 2.400.000 KM.

Iz Općine su naveli da se rekonstrukcijom objektu vraća prvobitna namjena, a to je obrazovno-kulturni i društveni sadržaji prvenstveno za djecu do 14 godina, kao i za širu populaciju. U njemu će se moći održavati razni kursevi, promocije i predavanja, sekcije, organizovati izložbe, kao i biblioteka sa čitaonicom, a imat će i multifunkcionalnu salu sa pozornicom u kojoj će biti moguće organizovati priredbe, koncerte, predstave i projekcije filmova.

Dom pionira “Boško Buha” izgrađen je 1963. dobrovoljnim sredstvima Udruženja za socijalističko vaspitanje i brigu.
Akta
See less See more
Općina Stari Grad sufinansira sanaciju stepeništa Muzeja "Alija Izetbegović"Općina Stari Grad sufinansirat će projekt sanacije vanjskog stepeništa Javne ustanove Muzej "Alija Izetbegović".

Ugovor o finasiranju ovih radova potpisali su općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i direktor Muzeja Adnan Žiško.

Po riječima načelika Hadžibajrića, Općina Stari Grad je u zadnjih sedam-osam godina na različite načine učestvovala u pomaganju rada Muzeja.

"Ove godine smo izdvojili sredstva u visini 10.000 KM. Ako se uzme u obzir zadnjih pet-šest godina taj iznos bi se popeo na nekih 35 do 40 hiljada KM. Ovom prilikom želim da naglasim da su se u zadnje vrijeme uključile još dvije općine za pomoć muzeju, ali do tog perioda mi smo bili jedina općina koja pokušavala održati u životu muzej, koji je otvoren 2007. godine. U svakom slučaju, mi ćemo i dalje stajati na dispoziciji kada je u pitanju pomoć Muzeju", kazao je Hadžibajrić.

Direktor Muzeja Adnan Žiško izrazio je zadovoljstvo zbog kontinuirane saradnje s Općinom Stari Grad i načelnikom Hadžibajrićem.

"Muzej će ove godine obilježiti 15. godišnjicu smrti Alije Izetbegovića. Naša je ideja da Muzej do 19. oktobra, kada je u pitanju stalna postavka, osvježimo i obnovimo objekat koji je useljen prije 11 godina. Ovo je izuzetno značajno jer objekat posjećuju visoke delegacija i turisti iz cijelog svijeta. Ovaj Muzej je ogledalo sveukupnog društva i našeg odnosa prema prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine, tako da ja ovaj odnos Općine Stari Grad za svaku pohvalu", kazao je Žiško.

Dodao je da je Muzej prošle godine imao dosta dobru saradnju s općinama Centar i Novi Grad, ali da ostale općine nisu toliko uključne i zainteresirane.

Žiško je najavio da je do kraja godine planiran projekt iluminacije muzeja.

"Vjerujem da ćemo i taj projekt realizirati, jer je Gradska uprava Grada Sarajeva iskazala zainteresiranost da nam pomogne. Vjerujem da ćemo do oktobra imati jedan reprezentativni objekat kako za BiH tako i za sve poštovaoce Alije Izetbegovića", kazao je Žiško.
Klix
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Radovi na uređenju Trga Prvog korpusa Armije RBiH u završnoj faziRadnici građevinske firme "Sela" u proteklom periodu su započeli sa popločavanjem pješačkih staza na Trgu Prvog korpusa Armije RBiH, koji je smješten ispred zgrade Općine Centar i Kantona Sarajevo.

Pomenuti radovi predstavljaju završnu fazu uređenja ovog trga čiji je finansijer Općina Centar.

"Sav dostavljeni materijal, a riječ je o pločama od kamena hreša, odmah ugrađujemo. Samu dinamiku radova nam diktira mogućnost dobavljača da što brže dostavlja materijal potreban za ugradnju u nove pješačke staze. Također, osim novih gazišta, duž pješačkih staza, planiramo sve polomljene kamene ploče na parapetima zamijeniti novim. Osim ovih radova imamo još da uredimo oštećenu kamenu ogradu preko mosta koji povezuje ovaj trg i Ulicu Hamze Hume. Ovdje je prema predmjeru i predračunu predviđeno postavljanje novih ploča duž ograde ovog mosta", objasnio je Mesud Zimić, šef gradilišta firme „Sela“.Općina Centar je za realizaciju ovog projekta, koji je bio podijeljen u tri faze, iz svog budžeta izdvojila 427.000 KM.

U okviru ovog projekta će mašinski ili ručno biti ugrađeno 1.000 metara kvadratnih kamenih kocki i ploča, dok će na parapetima, izdignutim dijelovima parka u kojima se nalaze zelene površine, biti postavljeno 637 kamenih blokova raznih dimenzija.Umjesto drvenih parkovskih klupa biće postavljene kamene, koje su trajnije i otpornije na vanjske vremenske uvjete. Također, planirano je uređenje i stavljanje u funkciju fontana, te izrada šahta i rešetke za odvod površinskih voda.

Na kraju radova na obnovi ovog trga planirano je i hortikulturno uređenje zelenih površina, kao i završno čišćenje parka površine gotovo 3.100 metara kvadratnih. Obnovljeni park će također dobiti novu led rasvjetu.
Klix
See less See more
 • Like
Reactions: 5
Sarajevska Dariva uskoro u novom ruhu sa sadržajem za sve generacijeGrad Sarajevo kreće u rekonstrukciju i sanacije šetnice Dariva. Objavljen je poziv za nabavku usluga izrade idejnog projekta rekonstrukcije i sanacije.

Planirani obuhvat za izradu Idejnog projekta rekonstrukije i sanacije šetnice Dariva jeste dio zaštićenog pejzaža Bentbaša a odnosi se na kompletnu šetnica, od "Aleje ambasadora" do mosta "Kozija čuprija".

Vrijednost ovog projekta je 40.000,00 bez PDV-a. Rok za izvršenje je 90 dana.

U sklopu rekonstrukcije postojeće šetnice planirana je i dvosmjerna biciklistička staza i taktilna staza za slijepa i slabovidna lica, saznaje Akta.ba

Cijela šetnica bi trebala biti pod video nadzorom i imati omogućen besplatan wi fi.Izvršit će se i zamjena postojeće VIK mreže i elektroinstalacija na cijeloj dužini.

Projektom će posebna pažnja biti usmjerena na redizajn mobilijara i urbanih elemenata. Redizajn treba obuhvatiti pješački mosta na ušću Mošćanice u Miljacku, betonske ograde uz rijeku, klupe za sjedenje u zoni Aleje Ambasadora.

Jedan od noviteta na ovom prostoru trebaju da budu dječiji parkovi za sve uzraste a tema parka treba da bude „Laboratorija u prirodi“, u kojoj je smjesten takav vid mobilijara koji podstiče razvoj motornih, kognitivnih i emocionalnih vještina kod djece svih starosnih dobi.

Osim dječijih parkova, u ovom dijelu treba da se nađu sadržaji za osobe treće životne dobi i omladinu, te fitnes na otvorenom. Omogućiti fleksibilne zone za veća kupljanja i kreiranje evenata, te zone u hladovini za boravak. Voditi računa o maksimalnoj permeabilnosti tla u ovom dijelu.

Tu su još i česme na mjestima gdje već postoje priključci za vodu, javni mobilni toaleti i drugi sadržaji koji će učiniti ovaj prostor ljepšim i dostupnijim široj javnosti.
Akta
See less See more
 • Like
Reactions: 5
Samo kada bi uklonili ovu kuću pored ćuprije, 10 puta bi veću korist napravili nego sve ovo što namjeravaju provesti.

https://imgur.com/a/xJU8q
Na Igman u War Zone Centar stigli vojni kamioni, grade se rovovi i osmatračniceRadovi u War Zone Centru trenutno su u punom jeku, potvrdio je za poslovni portal Akta.ba Adis Alihodžić, pokretač projekta i vlasnik kompanije Alibeg d.o.o.

Radi se na više pozicija. Grade se rovovi, bunkeri, zemunice, osmatračnice i teren dobija svoj izgled i već budi adrenalin.Pored samog terena, veliku pažnju kako kaže Alihodžić već plijene vojna vozila koja su postavljena pored Centra.

"Narednih dana dolazi i ostali dio pratećeg autentičnog sadržaja. Na teren će biti postavljene kamere (live stream) i ozvučenje (zvučni efekti)", kazao je Alihodžić, te pojasnio kako se pored samog WAR ZONE Centra, a u sklopu restorana Sarajevski begluk, radi na uređenju i proširenju ljetne bašte, adrenalin parka za djecu, sunčališta, šetališta.

"Pripemaju se tereni za basket, živi stoni fudbal, streljanu, te se radi i na uređenju Muzeja odbrane Igmana i autentičnih lokacija iz naše historije", navodi Alihodžić.Završetak radova je planiran za 15 dana, a zvanično otvorenje je 05. maja 2018. na kojem posjetioce Centra očekuje zabava, druženje a za najmlađe pokloni War Zone Centra.

U pripemi je i video igrica War Zone Centra sa autentičnom 3D lokacijom našeg borilišta koja će uskoro biti dostupna.

Podsjećamo, najveći regionalni centar za paintball i airsoft kako je poslovni portal Akta.ba ranije pisao bit će na površini od cca 150 000 m2, udaljenom 200 m od skakaone na Igmanu.
Akta
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Kino Imperijal vraća se na BIS: Mladi entuzijasti oživljavaju kultni simbol SarajevaKultno sarajevsko okupljalište kino Romanija, kasnije preimenovano u kino Imperijal, utkano je u srca brojnih stanovnika glavnog grada naše zemlje. Nažalost, ovaj nekadašnji simbol Sarajeva više od deset godina dijeli tužnu sudbinu mnogih bosanskohercegovačkih kulturnih institucija - zapuštenih, u mraku i pod ključem. Spremni oživjeti mjesto u kojem se rađala ljubav prema filmskoj umjetnosti, grupa mladih entuzijasta pokrenula je historijsku priču, vraćanje kina Imperijal na BIS.
Posjetili smo kultno kino u Titovoj ulici gdje nas je zatekla radna atmosfera. Predstavnici The Brew Co., glavni pokretači ideje revitaliziranja kina, te kustosice Historijskog muzeja BiH pripremali su prostor za sutrašnju izložbu na kojoj će 13 fotografkinja i fotografa iz BiH pokazati kako vide Imperijal.

Priču o ponovnom rađanju Imperijala započeo je direktor The Brew Co. Orhan Galičić. Kako nam kaže, ideja da uz podršku raje stvori nešto originalno i nesvakidašnje je ono što ga je "gurnulo" u ovaj posao. Podrška porodice, prijatelja i šire lokalne zajednice brzo je stigla, a priliku da poslovnu ideju sprovede u djelo, ekipa The Brew Co. pronašla je u Crowdfundingu ili nekonvencionalnom načinu prikupljanja novca putem online platformi.Prije nego smo saznali šta će povratak Imperijala na scenu donijeti Sarajlijama, marketing menadžer The Brew Co. Harun Omić pojašnjava nam šta znači Crowdfunding.

"Pokretači ideja i brojni preduzetnici duži niz godina koriste Crowdfunding za predstavljanje svojih kampanja i projekata. Ovo je put koji smo i mi odabrali za vraćanje starog sjaja kinu Imperijal. Putem Crowfunding kampanje dobili smo priliku prezentovati svoju ideju čitavom svijetu na platformi Indiegogo. Ono što mi tražimo je 16.000 dolara kojima želimo finansirati kupovinu miksete, platna i projektora za kino. Ova tri elementa opreme će predstavljati dušu operacije BIS, jer sve što se bude dešavalo u revitaliziranom kinu će trebati jedan od tih elemenata", pojasnio nam je Omić.

Svjesni kako je Crowdfunding nepoznanica mnogima u BiH, predstavnici The Brew Co. trudili su se mjesecima pojašnjavati javnosti kako funkcionišu ovakve kampanje. Kako i sami priznaju, nailazili su na obeshrabrenja kako ljudi neće shvatiti kampanju, ali njihov trud na kraju se ipak isplatio. Raja, kako nazivaju sve one koji su im pružili ruku, je prepoznala i podržala njihovu namjeru.

"Crowdfunding kampanja za ponovno otvaranje kina Imperijal započela je 10. aprila i trajat će do 10. maja. Za manje od 48 sati prikupili smo četvrtinu sredstava, što je više nego odličan rezultat za naše poprilično pasivno okruženje i skepticizam prema online plaćanju", govori nam Omić te nastavlja: "Crowdfunding je odličan test o zainteresovanosti zajednice za vašu ideju i odličan alat da se ideja plasira do mjesta i ljudi do kojih možda nikada ne bismo imali priliku doći".

Direktor The Brew Co. dodaje da svaki brend kroz Crowdfunding dobija svoje ambasadore, zajednicu ljudi koja je spremna podržati cilj pokretača ideje.

"Naš strah od neuspjeha nadvladala je želja za kreiranjem pozitivne domaće priče. Naš projekt je BIS ili Brew Imperial Society koji predstavlja naše obećanje Sarajevu i simbol povratka bivšeg kina s novim poglavljem u svojoj historiji", kazao nam je 27-godišnji Galičić čiji je preduzetnički stav rezultirao grupom mladih i vrijednih pojedinaca koji vjeruju da se usmjeravanjem energije prema zajedničkom cilju mogu postići rezultati.

Kako saznajemo, svaka od riječi iz novog naziva kina Imperijal, Brew Imperial Society, simbolizira ono što predstavnici The Brew Co. žele pružiti Sarajevu.

Brew predstavlja posvećenost zanatu koji ekipa The Brew Co. svakodnevno usavršava, a to je proizvodnja domaćeg piva. Imperial predstavlja želju da se kroz novo poglavlje nekadašnjeg kina očuva njegov historijski i kulturološki značaj. Society označava energiju raje i uspjeh zajednice kroz razvoj domaćeg brenda.

"Želimo raji objasniti da se Imperial vraća na BIS, a to je poziv publike na još jednu izvedbu. BIS je naše obećanje da nećemo zaboraviti o kakvom objektu se radi i već idemo u smjeru da integrišemo svo bogatstvo Imperijala. Sve što radimo, radimo za raju", ističe Omić.

Novootvoreno kino Imperijal ili BIS otvorit će svoja vrata za koncerte, umjetničke izložbe, nastupe stand-up komičara, filmske projekcije, pozorišne predstave i edukacije u kombinaciji s kreativnom i raznovrsnom ugostiteljskom ponudom.

"Koncept će istovremeno predstavljati bogatstvo prošlosti kroz priču o kinu Imperijal te sadašnjosti kroz kulminaciju svega što smo naučili u dosadašnjem radu kroz craft pivarstvo", rekao nam je Galičić.

Mladi entuzijasti kažu nam kako ulažu sve napore da prevaziđu svoj cilj, a to je prije svega uspjeh Crowdfunding kampanje i prikupljanje sredstava za kupovinu miksete, platna i projektora, što će biti prvi korak za obnovu kina Imperijal.

"Velika podrška i povjerenje javnosti daju nam vjetar u leđa. Svi trebaju znati da bez građana, građanki, prijatelja i prijateljica grada Sarajeva ne bismo mogli ništa. Crowdfunding je više od prikupljanja novca. Vjerujemo u snagu zajednice koja može stvoriti pozitivne promjene. Svaka lijepa riječ, podjela naših postova na društvenim mrežama pa i jedan lajk znače nam mnogo. Ova kampanja pruža nam priliku da dokažemo da mladi u ovoj zemlji mogu postići nešto. Želimo biti dio historije i ostaviti nešto iza nas. Zajedno s rajom možemo pridonijeti kvalitetu života u Sarajevu i stvoriti omiljeno mjesto okupljanja svih generacija, zaključio je Omić.

Pored velikog broja mladih Sarajlija i Sarajki, ideju ponovnog otvaranja Imperijala podržale su brojne ličnosti iz kulturnog života BiH kao što su Gorana Jovanović, Lejla Bradić, Moamer Kasumović, Nenad Dizdarević, Predrag Pašić i mnogi drugi.

Kroz razgovor s predstavnicima The Brew Co. imali smo priliku obići prostorije kina Imperijal. Oronuli zidovi i podovi, stari filmski projektori, plakati i drugi predmeti svjedoče o vremenu koje je iza nas, ali i nebrizi za kulturnom ostavštinom koja je zjapila u mraku. Vjerujući da će u budućnosti postati dio identiteta Sarajeva, ekipa The Brew Co. zajedno s rajom ne odustaje od cilja. Poruka je jasna, kino Imperijal vraća se na BIS.
Klix
See less See more
9
 • Like
Reactions: 1
Kultno sarajevsko kino Imperijal ponovo otvoreno

Brew Imperial Society ili BIS novi je naziv za kultno sarajevsko kino Imperijal, koje je nakon 10 godina zahvaljujući grupi entuzijasta ponovo otvorilo svoja vrata, u nešto drugačijem ruhu.
Ovo kultno mjesto za sve Sarajlije danas je zvanično otvoreno izložbom radova 13 fotografkinja i fotografa iz naše zemlje, koji su pokazali kako vide ovo, nekada kultno mjesto okupljanja Sarajlija.

Priču o ponovnom rađanju Imperijala započeo je direktor The Brew Co. Orhan Galičić. Kako nam kaže, ideja da uz podršku raje stvori nešto originalno i nesvakidašnje je ono što ga je "gurnulo" u ovaj posao. Podrška porodice, prijatelja i šire lokalne zajednice brzo je stigla, a priliku da poslovnu ideju sprovede u djelo, ekipa The Brew Co. pronašla je u Crowdfundingu ili nekonvencionalnom načinu prikupljanja novca putem online platformi.

Pored velikog broja mladih Sarajlija i Sarajki, ideju ponovnog otvaranja Imperijala podržale su brojne ličnosti iz kulturnog života BiH kao što su Gorana Jovanović, Lejla Bradić, Moamer Kasumović, Nenad Dizdarević, Predrag Pašić i mnogi drugi.

Vjerujući da će u budućnosti postati dio identiteta Sarajeva, ekipa The Brew Co. zajedno s rajom ne odustaje od cilja. Poruka je jasna, kino Imperijal vratilo se na BIS.
Klix
See less See more
8
 • Like
Reactions: 3
Safet Zec: Stara jezgra Sarajeva je uništena, umjetnici pokušavaju spasiti grad od primitivizma
Velikan bh. likovne scene Safet Zec je ekipi portala Klix.ba otvorio vrata svoje galerije i ateljea u Sarajevu u kojem radi i živi svoju umjetnost. U toplom ambijentu koji krasi njegovo jedinstveno stvaralaštvo razgovarali smo o Prvom uličnom bijenalu grafike u Sarajevu, koje je prošle sedmice pokrenuo, umjetnosti i odnosu prema baštini, ali i Počitelju, srednjovjekovnom gradu muzeju za koji je ovaj slikarski maestro naročito vezan.

Ovaj umjetnički zanat zapravo je poziv na spašavanje drugih umjetničkih zanata, veličanstvenih u metalu, zlatu, srebru, bakru ili drvetu. Ovdje je na djelu potpuni urbicid, jer smo devastirali staru jezgru grada. Čitava Čaršija sada ne proizvodi, već preprodaje kičeve. To je jedna užasna pojava i ja ne volim tamo ni ići jer je stara jezgra grada izgubila čar i pretvorila se u jedenje i kič. Taj dio grada je imao svoje ulice nazvane po zanatima, danas Sarači nemaju nijednog sarača, a u Bravadžiluku se samo jede.
Ovdje turisti dolaze i zbog kulture, muzeja, baštine, umjetnosti i treba im pokazati da je ovo sredina koja ima bogatu kulturnu i duhovnu baštinu. Ja plačem za tim. Pogledajte na šta liči Stari grad. Mi smo srušili Baščaršiju i napravili nove radnje koje su sada kulise. To nije taj šarm i način na koji živi ta istočnjačka čaršija i kultura gdje je svaka radnja drugačija.
....itd. kliX
See less See more
BiH iduće godine dobija prvi krematorijDugo najavljivana izgradnja krematorija na groblju Vlakovo trebala bi da počne za mjesec, čime će se steći uslovi da uskoro i u našoj zemlji bude moguće kremiranje umrlih osoba, najavio je Asmir Hodžić, izvršni direktor u KJKP Pokop. On navodi da će se izgradnja krematorija odvijati u dvije faze.

Radionice
U prvoj fazi bit će izgrađen objekat, odnosno nadograđena postojeća kapela i nabavljena peć, za šta je rebalansom prošlogodišnjeg budžeta KS-a izdvojeno 300.000 KM, dok je u drugoj fazi planirana izgradnja pratećih sadržaja koje jedno savremeno groblje treba imati, kao što su klesarska i vrtlarska radionica, proširenje parkinga i slično.

- Objekat će sadržavati i prostoriju za opraštanje od umrlih, prostor za identifikaciju, salon za rodbinu, izložbeni salon, trpezariju, prostor za ljekara, administrativni dio, sanitarni čvor i frižidere, kaže Hodžić.On ističe da je za kompletan projekat, sa svim uređenjima i proširenjem parkinga, potrebno oko 2,5 miliona KM.

- Iako je bilo planirano da u ovoj godini bude završena samo prva faza, ministar komunalne privrede i infrastrukture KS-a Senad Hasanspahić kazao je da će učiniti sve da obezbijedi i preostala sredstva kako bi se kompletan projekat završio u ovoj godini, dodao je Hodžić.

Opremanje
On podsjeća da izgradnjom ovog krematorija građani BiH više neće morati posmrtne ostatke svojih najmilijih kremirati u Hrvatskoj ili Srbiji, čime će se troškovi transporta i opremanja umrlog po propisima međunarodnog transporta znatno smanjiti.

- Ne treba zaboraviti da ovakav projekat osigurava mogućnost kremiranja pod mnogo povoljnijim uslovima nego što je to sada. Osim toga, izgradnja krematorija od velike je važnosti i zbog zbrinjavanja patohistološkog otpada kao problema s kojim se klinički centri susreću. S ekološkog aspekta krematorij ima višestruki značaj, zaključuje Hodžić.
Oslobodjenje
See less See more
 • Like
Reactions: 1
241 - 260 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top