SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

192148 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
 • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
261 - 280 of 986 Posts
Veliki broj turista uživa u lijepom vremenu i znamenitostima Sarajeva

Sunce i temperature koje se kreću i do 25 stepeni Celzijusa bile su povod za šetnju i uživanje u lokalnim sarajevskim kafićima i restoranima velikom broju domaćih i stranih turista, javlja Anadolu Agency (AA).

Baščaršija, srce Starog grada, Ferhadija i Titova ulica prepune su kako Sarajlija tako i turista koji se fotkaju i obilaze znamenitosti u ovom dijelu bosanskohercegovačke prijestolnice.Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH), danas u BiH preovladava sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne ili u večernjim satima na istoku Bosne je moguć pljusak kiše. Dnevne temperature od 19 do 25 stepeni Celzijusa.

Drugog dana vikenda očekuje se pretežno oblačno, poslije podne ili u večernjim satima povremeno i ponegdje sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima. Jutarnje temperature od devet do 14, na jugu od 12 do 18, a dnevne od 21 do 27 stepeni.I prvog radnog dana očekuje se pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Prema kraju dana padavina prestaju uz smanjenje oblačnosti. Jutarnje temperature od deset do 16, na jugu do 18, a dnevne od 18 do 24 stepena Celzijusa.
U utorak se također, prema prognozi FHMZBiH, očekuje pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, sa temperaturama od devet do 14, na jugu do 16, a dnevne od 16 do 22, na jugu od 19 do 25 stepeni.Slično vrijeme sa temperaturama od 15 do 22, na jugu od 21 do 25 stepeni Celzijusa očekuje se i u srijedu.
MB
 • Like
Reactions: 3
Titova vila na Stojčevcu: Ruglo i opasnost za prolaznike, a moglo bi boljeSrušeni zidovi, građevinski otpad, hrpe smeća sačinjene, između ostalog, i od flaša piva i drugih alkoholnih pića ali i narkomanskih šprica, zgarišta od vatri, grafiti na preostalim, nesrušenim zidovima, zapravo najčešće obične švrljotine koje sa umjetničkom formom kakvi su grafiti nemaju nikakve dodirne tačke... Kao i šiblje i mladice drveća koje, prema prirodnim zakonima, sve više osvajaju prostor.

Ovako danas izgleda nekada jedno od najluksuznijih zdanja nadomak Sarajeva, Titova vila na Stojčevcu. Zapravo, radilo se o objektu koji je bio namijenjen razonodi bh. komunističkih zvaničnika, koji je kao i mnogi drugi slični objekti širom bivše države nosio pridjev "titova". U ovoj vili na Stojčevcu, koliko se zna, Josip Broz je, zajedno sa suprugom Jovankom, boravio samo u dva navrata.

Rezidencija se sastojala od glavne zgrade, namijenjene boravku gostiju, te tri pomoćna objekta, koji su služili kao kuhinja, te prostori za smještaj osiguranja i osoblja koje je bilo zaduženo za održavanje vile. Nedaleko je bilo uređeno i malo izletište, koje su do početka osamdesetih godina 20. vijeka, koristili samo gosti vile, a radilo se isključivo o visokim funkcionerima. Tek nakon Titove smrti u ovom izletištu su mogli uživati i obični smrtnici.

Najmisteriozniji dio je svakako tunel koji je predstavljao atomsko sklonište, u koje su se, u slučaju opasnosti, mogli skloniti gosti vile. Ovi tuneli zadiru duboko u planinu Igman, koja natkriljuje cijeli Stojčevac i predstavlja prirodnu zaleđinu ovoj rezidenciji. Tuneli su doživjeli istu sudbinu kao i sama vila, a svako ko poželi u njih može ući na vlastitu odgovornost.

U kakvom je stanju Titova vila možda i najbolje ilustriraju riječi načelnika Općine Ilidža Senaida Memića.

"To je ruglo i sramota za ovu državu u kakvom je stanju taj objekat. Međutim, on nije u nadležnosti Općine, jer se nalazi u vlasništvu države", kazao nam je Memić.

Danas ovu vilu "obilaze" uglavnom oni koji žele da se sklone od neželjenih pogleda. Osim njih tu su i pastiri na proputovanju prema planinskim pašnjacima. Međutim, umjesto da zbog svog izgleda, prirodne ljepote koju nudi okolina, ali i svoje historije, bude jedna od atraktivnijih turističkih destinacija na Ilidži i uopće u Sarajevu, ova vila danas za svakog posjetioca umjesto užitka predstavlja opasnost.

Rezidencija danas spada u red kolateralnih žrtava neusvajanja zakon o državnoj imovini na nivou BiH. Iako bi trebala biti u vlasništvu Vijeća ministara, odnosono nadležnih institucija na državnom nivou, njen pravni status je i dalje nedefinisan.

Vlasništvo nad vilom trebalo bi biti utvrđeno zakonom o državnoj imovini, koji nikada nije usvojen i to isključivo zbog protivljenja članova Vijeća ministara i Parlamenta BiH iz RS-a.

Prvi pokušaj da se usvoji ovaj zakon na državnom nivou propao je 2014. godine. Vijeće ministara je formiralo radnu grupu, koja je trebala da usaglasi tekst koji bi bio upućen u parlamentarnu proceduru. Činili su je tadašnji ministri pravde Bariša Čolak, prometa i komunikacija Damir Hadžić i civilnih poslova Sredoje Nović. Članovi ove radne grupe bili su na korak do postizanja usaglašenog teksta, kada je Hadžić predložio da se u tekst ugradi i odluka Ustavnog suda BiH da je sva državna imovina u vlasništvu države BiH. Taj prijedlog je bio i kraj ovog zakona, a Vijeće ministara ga je u aprilu 2014. povuklo iz procedure pripreme.

Drugi pokušaj je uslijedio 2016. kada je nekoliko udruženja pripremilo tekst zakona, koje su formalno u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici SDA Šemsudin Mehmedović i BPS-a Zaim Backović. Kada je, nakon obavljene rasprave u Zastupničkom domu PSBiH, u februaru 2016., postalo jasno da neće dobiti podršku zastupnika iz RS-a i da će u slučaju glasanja pasti, predlagači su ga povukli iz procedure i proslijedili Vijeću ministara na doradu. Međutim, za protekle dvije godine ništa u vezi sa ovim zakonskim tekstom nije učinjeno.
Akta
See less See more
Cuj moglo bi bolje, ja mislio da je trenutno stanje vrhunac...
Razgovarali o projektima: Šta će Skaka i Ajnadžić raditi u SarajevuSkaka i Ajnadžić su razgovarali o zajedničkim projektima Grada Sarajeva i Općine, te o budućoj saradnji. Na sastanku je između ostalog razgovarano o izgradnji biciklističke staze, kvadrantu "B" na Marijinom Dvoru, restauraciji sarajevskih ruža, ali i uređenju prostora ispred Vječne vatre.

Sve navedene projekte Skaka i Ajnadžić su ocijenili kao visoko prioritetne i od interesa za širu društvenu zajednicu.

Pored toga, načelnik Ajnadžić je pozvao gradonačelnika Skaku da podrži veliku ekološku akciju koju Općina Centar priprema za 20. april. Skaka je naglasio da će se rado odazvati pozivu, saopćeno je iz Općine Centar.
Faktor
See less See more
Ništa od sanacije Velike aleje na Ilidži
Iako je kompletna obnova Velike aleje na Ilidži trebala biti urađena još prošle jeseni, to se ni do danas nije desilo. Kako bi se konačno sanirale udarne rupe na ovom poznatom ilidžanskom šetalištu Kantonalna ustanova za zaštićena prirodna područja prošle godine izdvojila je 150.000 KM, međutim, ostatak novca još nisu dali Općina Ilidža, kao ni Minisarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite i okoliša KS.

Šumarska škola

Kako bi jedan od simbola Ilidže vratio stari sjaj, predstavnici Kantonalne ustanove za zaštićena prirodna područja, Općine i Ministarstva održali su sastanak na kojem su dogovorili da se što pri je krene s radovima.

"Dok se ne iznađe konačno rješenje i ne osigura kompletan iznos za cijelu rekonstrukciju, bit će asfaltirano prvih 400 metara od fijakerskog stajališta na Ilidži do skretanja za Šumarsku školu. Tako ćemo riješiti problem udarnih rupa u prvom djelu Aleje, a preostali dio prema Vrelu Bosne na nekoliko mjesta bit će sanirane udarne rupe. Dogovoreno je s preduzećem „Rad" da to bude završeno do prvomajskih praznika", rekao je direktor Ustanove Osman Delić.

Delić ističe da su s preduzećem "Park" potpisali ugovor u vrijednosti od 20.000 KM za angažiranje visokih korpi. Uz pomoć korpi bit će odstranjene osušene grane i stabla koji ugrožavaju okolne objekte i predstavljaju opasnost za šetače.

Odvodni kanali

Međutim, što se tiče kompletne obnove Aleje, najvjerovatnije će biti prolongirana do jeseni.

"Za kompletnu rekonstrukciju potrebno je 2.700.000 KM. Osim asfalta, neophodno je uraditi odvodne kanale i kanalizaciju. Općina Ilidža i Ministarstvo su se obavezali da će pokušati iznaći taj dio novca", dodao je Delić.
Akta
See less See more
Kad se osusi i zadnje drvo, MacMemic ce imat opet sta za prodati...

See less See more
 • Like
Reactions: 1
Općina Ilijaš gradi filter postrojenje vode za piće u naselju Srednje - Uskoro javni poziv za izradu glavnog projekta

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić održao je juče, 16. aprila, sastanak sa pomoćnicom u Službi za privredu i finansije Merimom Osmanović, dirketoricom JKP Vodostan Ilijaš Belmom Zukić i predstavnicima projektantske firme Ibis iz Zavidovića, prilikom čega je predstavljeno idejno rješenje projekta izgradnje filter postrojenja za vodu u naselju Srednje.

Kako prenosi sajt Općine Ilijaš, u narednom periodu slijedi objava javnog poziva za izradu glavnog projekta i izvođenje radova.

Građani Srednjeg već duži vremenski period imaju problem sa pojačanom mutnoćom vode, naročito u kišnom periodu. Izgradnjom filter postrojenja ovaj problem bi se u potpunosti riješio.

Proces rada filter postrojenja bi se u potpunosti automatizovao, prenosi sajt općine, a rad postrojenja će se moći pratiti sa centralnog objekta na Karašnici.

Vrijednost projekta je cca 370.000 KM, a finansiraju ga Vlada Kantona Sarajevo i Općina Ilijaš.
E-Kapija
Mirza Hulusić: Sarajevo ne bi imalo problem s vodom da su Zavodu za izgradnju KS vraćena sredstva


Zavod Kantona Sarajevo za izgradnju radi na velikom broju projekata koje provodi u saradnji s općinama. Kako nam je rekao novi direktor zavoda Mirza Hulusić, borit će se da ovoj instituciji vrati njen status jer upravo zbog novca koji je išao u džepove privatnika, a ne zavodu, Sarajevo ima problem s vodovodom i kanalizacijom, te saobraćajnom infrastrukturom.
Osim vraćanja pozicije zavoda, ono s čime se prvo planira "uhvatiti ukoštac" jeste Prva transverzala za koju je rekao da predstavlja generacijski izazov za sve ljude iz struke.

Među aktuelnim projektima su i infrastrukturni koji su vrlo značajni za razvoj grada, a to su IX transverzala, Južna longitudinala, XII transverzala, nekoliko velikih objekata stacionarnog saobraćaja, nekoliko kružnih tokova i I transverzala.

"Prva transverzala je toliko značajan i velik obuhvat da se trenutno razmatra priprema i gradi u nekoliko segmenata. Prvi segment bi bio od Kranjčevićeve ulice do kružnog toka na Barama, drugi od kružnog toka na Barama do tunela na Barama, treći od tunela do Vogošćanske petlje, a nulti segment bi bio od Zemaljskog muzeja do Južne longitudinale s mostom preko Miljacke", kazao je Hulusić.

Pored tih infrastrukturnih projekata koji su javnosti i najznačajniji Zavod trenutno radi na implementaciji projekata Dom zdravlja 'Kumrovec' za Ministarstvo zdravstva KS, objekta za porodično savjetovanje za Ministarstvo za rad i socijalnu politiku KS, objekta Austrijske kuće za Ministarstvo pravde KS koja treba da bude centar manjinama te na pripremi naših stadiona za evropske i međunarodne utakmice.

Vratiti status koji zaslužuje


Također, rade na izmještanju stambenog objekta kolektivnog stanovanja na trasi Južne longitudinale, izgradnji škola na Aneksu i Pofalićima te izgradnji zgrade za Ministarstvo unutrašnjih poslova KS.

"Ono sa čime se namjeravamo prvo uhvatiti ukoštac u saradnji sa Direkcijom za puteve KS, Ministarstvom saobraćaja KS i premijerom KS jeste svakako I transverzala. Svi se radujemo tom projektu jer nosi velike izazove. Ali, planiram da zavod radi i na nekim projektima koji bi mu vratili status kakav je imao u trenucima kada se grad Sarajevo intenzivno gradio i razvijao po uzusima struke. To su projekti koji će čak zahtijevati izmjene zakonske regulative i odnosa općina koje su osnivači zavoda, prema uređenju gradskog građevinskog zemljišta, kvalitativnog odnosa Kantona Sarajevo prema Zavodu za izgradnju KS i sveobuhvatno razumijevanje uloge zavoda i uređenja gradskog građevinskog zemljišta u razvoju grada od javnosti", istakao je dodavši kako će u tome krucijalnu ulogu imati mediji te ih pozvao na saradnju.

Kako nam je Hulusić rekao, radi se o zakonskim rješenjima koja su omogućila privatnim investitorima da koriste uređeno gradsko građevinsko zemljište bez ikakve naknade, među kojima su često potpuno uređena gradsko-građevinska zemljišta u koja su već bila utrošena ogromna sredstva koja je zavod imao sve do 2003. godine.

"Ta sredstva, a radi se o iznosima od blizu 100 miliona KM godišnje, su išla u izgradnju infrastrukture i razvoj grada. Sada ta sredstva idu u džepove privatnika, a javnost se lomi da nađe uzroke propasti vodovodno-kanalizacijske mreže, saobraćajne infrastrukture i potpune infrastrukturne zapostavljenosti rubnih naselja kao što su Vogošća, Hadžići, Trnovo i Ilijaš spram grada. Visoki predstavnik je ukinuo Zavodu za izgradnju KS mogućnost da plasira ta sredstva u razvoj grada oktroiranim zakonskim rješenjima koja su vjerovatno bila mnogo više u vezi sa činjenicom ko je tada bio direktor, nego kvalitativnim razlozima", rekao je.

Istakao je kako bi Sarajevu od 2003. godine do danas po tom osnovu bilo implementirano blizu milijardu i po KM u infrastrukturne projekte te kaže kako smatra da ne bi imali problema s vodovodom i tramvajskim šinama, a sve općine u Sarajevu bi bile infrastrukturno i saobraćajno povezane s brzim cestama sa šest traka i grad Sarajevo bi danas potpuno drugačije izgledao.

"Ali tada je međunarodnoj zajednici očigledno bilo bitno izmaknuti ta ogromna sredstva iz upravljanja tadašnjem menadžmentu. Mi u zavodu sada moramo raditi na tome da se u interesu grada i građana ta sredstva u budućnosti iz privatnih džepova vrate općinama i zavodu da bismo s njima razvijali grad. To bi bio historijski poduhvat", rekao je.

Rade vrhunski stručnjaci


Nakon što je došao na funkciju direktora Hulusić je analizirao trenutno stanje te utvrdio da nije idealno, ali da je to razumljivo s obzirom na tretman kakav je ova ustanova imala.

"Moraš da radiš, za sve si kriv i šuti. Taj odnos prema zavodu ćemo mijenjati jer ovdje rade ljudi od struke. Zavod raspolaže najjačim stručnjacima iz svake oblasti kojom se bavi, a u nekim oblastima ne postoji čak ni konkurencija. Niste nikada čuli da postoji problem s katastrom podzemnih instalacija, a Sektor za katastar podzemnih instalacija Zavoda za izgradnju se može pohvaliti da KS ima katastar na kojem bi mu pozavidio i svaki veći evropski grad. Tu se svakodnevno elaboratima unese i po dva do tri kilometra podzemnih instalacija. Naš katastar je apsolutno ažuran u svakom trenutku i to je veliko bogatstvo", kazao je Hulusić.

Smatra kako ima prostora za unapređenje jer su često svi uposleni koji su, kako kaže, iznijeli breme ovakvih statistika i profesionalnih uspjeha, to uspjeli radeći posao često za dva ili tri čovjeka u interesu općeg dobra. Kazao je kako je zavod desetkovan u struci te da moraju raditi na pojačavanju kapaciteta naglasivši da njihova nadzorna služba slovi kao najbolja u državi.

"Vlada KS na čelu s novim premijerom koji je iz struke apsolutno razumije te naše probleme i voljni su da radimo na njihovom rješavanju u punom kapacitetu. Shvatit će sadašnja Vlada KS da je jak i stručan zavod ključ za razvoj Kantona Sarajevo", rekao je.

Obilazak klizišta i brza sanacija


Osim ranije navedenih projekata, zavod radi na održavanju svih saobraćajnica, saobraćajne infrastrukture, svjetlosne signalizacije na saobraćajnicama, na sanaciji klizišta, sanaciji deponije i njenom proširenju te ažuriranju imovinsko-pravnih podataka koji su prema Hulusićevim riječima jedan veliki projekt.

"Očekujemo da ćemo u narednom periodu imati čistu imovinsko-pravnu situaciju kada je riječ o onome šta je državna zemlja, šta zemlja Zavoda za izgradnju, a šta KS. Nastavljamo raditi sve spomenute projekte, a već sam pregovarao s nekoliko općina o otvaranju nekih novih projekata u vrlo kratkom periodu", kazao je.

Do sada je već imao nekoliko sastanaka s direktorom Civilne zaštite KS u vezi sa sanacijom klizišta te planiraju zajedno u vrlo kratkom periodu obići sva kritična i aktivna klizišta te predstaviti akcioni plan njihovog saniranja.

"Pred toga Zavod za izgradnju radi i na proširenju gradske deponije. Rad deponije je u posljednje vrijeme problematičan, o čemu je javnost upoznata. Kao i uvijek, problemi nastaju isključivo zato što se ne sluša struka i nijedna uputa koja je došla od struke iz Zavoda skoro po pravilu nije poslušana. Ali vrlo brzo ćemo raditi na otklanjanju takvog odnosa, a sve u cilju modernizacije deponije, jer deponija je integralni dio svakog grada koji građani ne bi trebali osjetiti. Dok ne osjete, dobro je", istakao je.

Urbicid u KS i gradu Sarajevu


S obzirom na to da ima veliko iskustvo u svojoj struci i na gradnji brojnih stambenih naselja, zamolili smo ga da prokomentariše aktuelnu gradnju širom KS koja traje proteklih godina. Kazao je kako je to jedna velika i široka tema o kojoj bi se moglo napraviti plenumsko zasjedanje koje bi moralo trajati 15 dana, a zaključci bi bili toliko obimni i negativni da bi se svi vjerovatno iz depresije zapitali kako dalje.

"Mislim da je uzrok svega ovoga što se dešava u Kantonu Sarajevo i gradu Sarajevu zapravo rezultat toga što već 15 punih godina nemamo sredstva osigurana za uređenje gradskog građevinskog zemljišta pa se izmjenama i dopunama regulacionih planova planiraju naselja tamo gdje je infrastruktura već izgrađena zato što je infrastruktura ono što daje vrijednost zemljištu, a tako generiranu vrijednost na zemljištu tim postupcima transferiramo privatnim investitorima. Takvim izmjenama i promjenama planova se privlače samo investitori koji su unaprijed poznati i koji u suštini samo naplate ono u što je zavod već investirao kroz uređenje gradskog zemljišta. Takvim planiranjem se pravi svojevrstan urbicid", kazao je.

Smatra kako je to razumljivo, jer rijetko ko bi investirao u zone koje su potpuno neuređene, s obavezom da sam svome naselju izgradi pristupne saobraćajnice, infrastrukturu i vanjsko uređenje.

"Ja takvu vrstu investicije još nisam vidio u Sarajevu. Iako je bilo priča o njima kao megalomanskim projektima, nikada se nisu desila. Čast izuzecima", zaključio je Hulusić.
Klix.ba
 • Like
Reactions: 1
 • Like
Reactions: 5
Super video, samo mi se čini da je od prije nekoliko dana, pošto sam jučer prolazio i zadnji sprat su kompletan završili tako da je sada T/O. Slike drugom prilikom :D
Da, snimio sam prosle sedmice, trenutno sam u frci pa nista ne stizem :D Radi se pravo brzo
 • Like
Reactions: 2
Objavljeni Javni pozivi za subvencioniranje gasnih priključaka u Sarajevu

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo jučer je objavilo Javni poziv za izbor korisnika subvencioniranja troškova rekonstrukcije unutrašnje gasne instalacije vlasnicima individualnih stambenih jedinica/objekata čiji su objekti priključeni na distributivnu gasnu mrežu do 31.12.2017. godine, kao i Javni poziv za izbor korisnika subvencioniranja troškova izgradnje novih priključaka stambenih objekata na distributivnu gasnu mrežu.

Za realizaciju ovog projekta Ministarstvo je obezbjedilo sredstva u iznosu od 1.001.000 KM a sve s ciljem poboljšanja kvaliteta zraka, kako bi se korisnici koji koriste čvrsta goriva mogli grijati na plin.
Akta
 • Like
Reactions: 2
Projekti / Simboli Sarajeva: Uskoro obnova kasarne Jajce, Bistričke stanice i Tunela spasa

18. 04. 2018. u 17:56:00 Radiosarajevo.ba

Direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić i gradonačelik Grada Sarajeva Abdulah Skaka danas su nakon zajedničkog sastanka dogovorili skoru obnovu i restauraciju objekata u glavnome gradu Bosne i HercegovineProjekti na kojima bi se trebalo raditi u bliskoj budućnosti su Jajce kasarna i konzervacija za potrebe investiranja u rekonstrukciji, potom početak na realizaciji projekta stara Bistrička stanica.

Razgovaralo se i tome da će uskoro početi projekt izgradnje gradske obilaznice u segmentu tunela Kovači i dijela saobraćajnice koja prolazi pored Vijećnice, kao i početak na izgradnji Trga Bosne i Hercegovine.

Dodatno je razgovarano i o nastavku saradnje na izgradnji muzeja modrne umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu.
Nacionalni spomenici u BiH bi trebali uživati veliku pažnju, no često zapostavljeni prepušteni su da ih nagriza zub vremena.

Zgrada stare Željezničke stanice na Bistriku još 2006. godine, odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, proglašena je nacionalnim spomenikom, zbog čega su brojne institucije dobile određene obaveze osiguravanja predispozicija za revitalizaciju i očuvanje nacionalnog spomenika. Ipak, ni takva odluka resorne komisije nije uspostavljena, jer je ova zgrada pretvorena u stambenu jedinicu, u kojoj se nalaze takozvani službeni stanovi, a nekadašnji simbol Sarajeva prepušten je sam sebi.

S druge strane, devastirani objekt bivše kasarne Jajce na Vratniku se ne koristi niti održava skoro 20 godina.

Zidovi se obrušavaju i ovom nacionalnom spomeniku BiH prijeti potpuno propadanje. Objekt je skoro bez krova, iako mnogi građani tvrde da je nekada bila i najljepša građevina u pristojnoj konkurenciji stoljetnih zgrada.

Krov je uništen, ogromne grede prijete sa visine na one koji se usude ući u zgradu. Zidovi su ogoljeni, mnogo različitog otpada nalazi se na sve strane.

"Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je ponudio partnerski odnos Gradu Sarajevu i insituciji gradonačelnika u projektu povratka ubiranja naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta u svrhu infrastrukturalnog razvoja grada. Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo će organizirati sastanak sa svim načelnicima općina i gradonačelnikom da bi usaglasili stavove, napravili plan aktivnosti koje će imati cilj osiguranja sredstava za buduće uređenje gradskog građevinskog zemljišta u Gradu Sarajevu a u cilju rješavanje goruće problematike u Kantonu Sarajevo kao što su, redukcije, saobraćajni kolapsi, saobraćaj u mirovanju", navodi se u saopćenju Zavoda za izgradnju KS-a.
Direktor Zavoda za izgradnju i gradonačelnik Sarajeva će u narednom periodu također organizirati sastanak s premijerom KS-a Ademom Zoljom na kojem će delegirati Vladi Kantona Sarajevo projekte za zajedničko sporazumno djelovanje. Na sljedećem sastanku između ove dvije institucije zakazanim za iduću sedmicu razgovarat će o projektima natkrivanja korita rijeke Miljacke i pretvaranju u veliki gradski park, te projektu Trga Bosne i Hercegovine.
https://www.radiosarajevo.ba/vijest...ke-stanice-i-tunela-spasa/297373#lg=1&slide=8

Ovi sad ovdje nabrojase svasta nesto:

- Jajce Kasarna
- Stanica Bistrik
- Ars Aevi
- Tunel Spasa
- natkrivanje korita rijeke Miljacke i pretvaranju u veiki gradski park ????
- projekt Trga Bosne i Hercegodine ????
- saobracajnica kod Vijecnice ????
- gradska zaobilaznica tunel Kovaci ????

Moze li ko objasniti ove upitnike? Hvala :)
See less See more
 • Like
Reactions: 3
Moze:
Upitnici označavaju upitne rečenice, pitanja koje se može sastojati od jedne riječi ili više njih

:D
 • Like
Reactions: 1
^^
Mirza,
Nije to ni bitno u ovom momentu. Nabrojali su oni tu svašta pa i dosta gluposti o kojima će tek pričati. :nuts: :lol: Važno je da Zavod konačno krenuo u rješavanje ključnog problema - Uređenja gradskog građevinskog zemljišta. :)
 • Like
Reactions: 1
natkrivanje korita rijeke Miljacke
joooj...pa kako mogu vajk vaditi tu ideju koja se nece nikad..ama bas nikad provesti na bilo kojem dijelu Miljacke - cudi me, kako nisu napomenuli metro ispod korita
:crazy:
 • Like
Reactions: 1
joooj...pa kako mogu vajk vaditi tu ideju koja se nece nikad..ama bas nikad provesti na bilo kojem dijelu Miljacke - cudi me, kako nisu napomenuli metro ispod korita
:crazy:
To je zato sto ce u ovom planu metro biti u koritu u vidu vodenog voza, s kojim cemo biti prvi u regiji.
 • Like
Reactions: 2
To je zato sto ce u ovom planu metro biti u koritu u vidu vodenog voza, s kojim cemo biti prvi u regiji.

Cuj ba regije, ma citave Evrope :banana:
 • Like
Reactions: 1
261 - 280 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top