SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

191823 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
281 - 300 of 986 Posts
test
  • Like
Reactions: 1
;)
Predstavljen projekat novog vatrogasnog doma vrijedan oko 450.000 KM
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković sa saradnicima, načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović i starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo Njegoš Vukadin predstavili su projekat novog vatrogasnog doma na lokaciji Krtelji u opštini Istočna Ilidža, gdje uveliko teku radovi na izgradnji ovog objekta.

Projekat vrijedan oko 450.000 KM u potpunosti finansira Grad Istočno Sarajevo.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je jako zadovoljan što, kao gradonačelnik Istočnog Sarajeva, može prisustvovati obilasku radova na izgradnji vatrogasnog doma koji će koristiti građanima Istočnog Sarajeva.

"Prošle godine potpisali smo sporazum sa opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, u kojem se Grad Istočno Sarajevo obavezao da će pomoći izgradnju novog vatrogasnog doma. Veoma sam zahvalan na brzoj reakciji načelnika opštine, Marinka Božovića i predsjednika skupštine, gospodina Ćosovića, koji su na Skupštini opštine donijeli odluku da Gradu Istočno Sarajevo doniraju zemljište, na kome se danas pgradi vatrogasni dom, te da nas oslobode obaveza plaćanja građevinske dozvole, rente i građevinskog zemljišta“, rekao je Vuković.

Vuković je pojasnio da se objekat gradi po principu „ključ u ruke“ i da dio tog novca pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice mogli da rade svoj posao onako kako od njih očekuju građani Istočnog Sarajeva.

"Grad je nadležan za vatrogasnu zaštitu na teritoriji cijelog grada Istočno Sarajevo, odnosno za 6 opština i ovo je jedan od primjera kako pokazuje brigu za ovaj dio naše nadležnosti.U narednom periodu predstoje nam aktivnosti za rješavanje problema u opštini Istočni Stari Grad . Opština ima veliku površinu i veliku pokrivenost šumom, često je izložena požarima, a sa druge strane imamo problem sa neblaovremenim izlazkom vatrogasnih jedinica na teren, zbog udaljenosti Odjeljenja TVJ Pale i Istočno Novo Sarajevo. U narednom periodu , u saradnji sa opštinom Istočni Stari Grad, nastojaćemo da riješimo i taj problem", naglasio je Vuković.Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo Njegoš Vukadin rekao je da da će izgradnjom ovog objekta trajno biti riješeno pitanje vatrogasnog doma za područje dvije opštine.

"Već duže vrijeme planiramo da gradimo vatrogasni dom. Podnijeli smo inicijativu Gradu Istočno Sarajevo koji je osnivač i u čijem sastavu djeluje Teritorijalna vatrogasna jedinica, te opštinama Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo. Došlo je do dogovora, opština Istočna Ilidža ponudila se da riješi problem lokacije i infrastrukture za izgradnju Doma“, istakao je Vukadin.

Načelnik opštine Istočna Ilidža, na čijoj teritoriji se gradi objekat, rekao je da je Skupštinsa opštine na jednoj od sjednica donijela odluku da donira 2000 m2 zemljišta, bez naknade, za izgradnju Vatrogasnog doma

"Naše učešće u ovom projektu je jedna četvrtina vrijednosti ukupnog projekta kroz zemlju i obaveze za građevinsku dozvolu. Objekat se gradi u dijelu poslovne zone Krtelji, gdje će u narednom vremenskom periodu biti izgrađena još dva objekta, jedan od 7500, a drugi od 2500 kvadrata", rekao je Božović.

Savremeni objekat površine oko 400 kvadratnih metara, imaće kapacitet da smjesti svu vatrogasnu opremu i vozila i tako zadovolji potrebe stanovnika ove dvije opštine.

Objekat se nalazi na lokaciji Radulovca, u dijelu poslovne zone Krtelji.

Ugovoreni rok za izgradnju je 120 dana, ali uz garanciju izvođača i nadzornog organa, do kraja juna radovi bi trebalo da budu završeni.

Predstavljeno je i novo vatrogasno vozilo za dotur vode i samostalno gašenje požara marke „Kamaz“ sa rezervoarom od 7000 litara i opremom za gašenje svih vrsta požara. Sredstva za nabavku vozila u iznosu 270.000 KM obezbijedili su Grad Istočno Sarajevo i Vatrogasni savez Republike Srpske.

Riječ je o vozilu sa širim mogućnostima upotrebe, namijenjeno je prvenstveno za gašenje požara u urbanim sredinama, gašenje vodom pjenilom i prahom. Može se koristiti i u gašenju požara na otvorenom prostoru i opremljeno je sa savremenom vatrogasnom opremom.
Akta
See less See more
http://www.biznisinfo.ba/noa-siri-poslovanje-na-sektor-ugostiteljstva-najluksuzniji-restoran-u-bih-otvara-svoja-vrata/
NOA širi poslovanje na sektor ugostiteljstva: Najluksuzniji restoran u BiH otvara svoja vrataNajluksuzniji restoran u Bosni i Hercegovini biće otvoren na 700 metara kvadratnih na vrhu poslovne zgrade Capital Tower na Otoci. Sazrelo je vrijeme da BiH dobije luksuzne restorane a ovaj će u BiH donijeti potpuno novi koncept ugostiteljstva, kaže za BiznisInfo Nermin Hubić, direktor NOA d.o.o, članice NOA Grupacije.

Kompanija će u Sarajevu otvoriti ukupno 4 nova restorana, konceptualno ista ali sa različitom vizualizacijom i ponudom.

– Dva restorana biće otvorena u poslovnom centru Capital Tower gdje smo zakupili prostor od 700 metara kvadratnih, kompletan 15. i 16. sprat, a na vrhu zgrade biće smještena i bašta. U prizemlju smo zakupili dodatnih 200 metara kvadratnih. I kompletan plato ispred zgrade biće pretvoren u baštu. U prizemlju će se nalaziti lounge bar a na vrhu će biti najluksuzniji restoran u Bosni i Hercegovini – najavljuje Hubić.Ugostiteljski objekti biće brendirani kao NOA cafei i restorani. U toku je opremanje prostora u Capital Toweru a u kompletno opremanje ova dva restorana biće uloženo blizu 700.000 KM. Do sada je završen veći dio radova, preostaje opremanje enterijera, opreme i uređenje bašti.

– Našim gostima ponudićemo potpuno novi koncept usluge. Od serviranja, jelovnika – izbora jela i pića, atmosfere… Želimo sa jedne strane napraviti ambijent u koji možete dovesti bilo koju poslovnu delegaciju i imati uslugu na vrhunskom nivou a sa druge želimo imati prostor u kojem će biti opuštena atmosfera i u koji se ljudi neće bojati doći – kaže Hubić.

Iako je restoran zamišljen kao najviši nivo luksuza, cijene će biti pristupačne.Svi elementi već su osmišljeni: jelovnik, kompletna ponuda, dizajn uniformi. U toku je formiranje tima pa će tako uskoro biti raspisan oglas za radnike.

– Uposlićemo ukupno 60-70 ljudi, za sva četiri restorana. Želim istaći da plate uposlenika biti iznad uobičajenog prosjeka u ovom segmentu poslovanja – kaže Hubić.

Restoran u Capital Toweru će se od ostalih izdvojiti i po tome što će za svoje goste imati organizovan prevoz. Svaki gost će po pozivu u restoran moći naručiti luksuzno vozilo koje će doći po njega na željenu lokaciju te ga nakon boravka u restoranu vratiti na isto mjesto.

Prevoz do restorana i nazad Masseratijem ili Porscheom biće već uračunat u cijenu usluge tako da gosti neće imati posebnih troškova.Restoran je samo dio priče koju NOA želi pokrenuti. Projekat će napraviti odmak od masovnog ugostiteljstva koje podrazumijeva volumen a okrenuće se inovativnim načinima promocije ugostiteljstva i kulinarstva općenito.

Kako Hubić najavljuje, projekat će okupiti poznata imena iz BiH i regije, a već je dogovorena saradnja sa jednim od najpoznatijih regionalnih imena u svijetu kulinarstva i ugostiteljstva.

Sam restoran će biti promovisan u svim većim gradovina u BiH kao i u glavnim gradovima regiona.

– Promocije su zamišljene tako da ljudi na licu mjesta mogu vidjeti kako izgleda proces pripreme jela u našem restoranu, uključujući i egzibicije sa vatrom i sl.

Pored toga, NOA će dvaput mjesečno emitovati 20-ominutne brendirane emiisje a svaka tri mjeseca biće objavljen i Kuhar sa autorskim jelima.

– Koncept NOA jelovnika biće baziran na pet elemenata bez kojih život nije moguć: voda, zemlja, vatra i vazduh te Noa kao peti element. Svako jelo biće povezano sa jednim od elemenata na poseban način – kazao je Hubić.Osim toga, NOA planira da cijeli projekat bude i društveno odgovoran. NOA će pomagati drugim restoranima da unaprijede svoje poslovanje a društvenoj zajednici će ponuditi mjesto na kojem se mogu obilježiti svi bitni datumi.

– Event manager će biti zadužen za osmišljavanje događaja, tako da svakih 7 do 10 dana imamo događaj koji je interesantan ljudima a koji će istovremeno biti naš doprinos razvoju zajednice. Ponudićemo svoj prostor za obilježavanje različitih datuma i organizovati posebne događaje na dane kao što su dan kafe, dan kuhara, dan medija… Posebno želim istaći da ćemo kroz ovaj vid aktivnosti pružati podršku i udruženjima koja se bave marginalizovanim grupama stanovništva ili onima kojima je pomoć potrebna, kao što su udruženja oboljelih od rahnih bolesti i sl.

A kako bi se svi gosti uvjerili u to što će NOA restorani nuditi, nakon što bude otvoren, svi stanovnici iz susjednih zgrada i ulica biće pozvani na besplatnu kafu.
Biznisinfo
See less See more
http://www.biznisinfo.ba/noa-siri-poslovanje-na-sektor-ugostiteljstva-najluksuzniji-restoran-u-bih-otvara-svoja-vrata/
Ako nije najluksuzniji u regiji, nista od toga... :lol:

Gledajuci ove rendere, izgleda mi kao restoran brze hrane. Ne vidim nikakav luksuz.

See less See more
  • Like
Reactions: 2
A dobrih stolica za luksuzni restoran :lol::lol:

Pa ljepse izgledaju stolice sto su moji roditelji kupili prije rata
Ja imam iste u trpezariji :D

Ali svidja mi se ideja da se otvara restoran na vrhu tornja :cheers:
Prevoz do restorana i nazad Masseratijem ili Porscheom biće već uračunat u cijenu usluge tako da gosti neće imati posebnih troškova.
:nuts::nuts:
  • Like
Reactions: 4
A dobrih stolica za luksuzni restoran :lol::lol:

Pa ljepse izgledaju stolice sto su moji roditelji kupili prije rata
Možda im je plan da budi luksuzni u hrani. Stolice nisu toliko važne, makar meni.

Jedva čekam da probam
Kvalitet restorana se ocjenuje po ponudjenoj hrani - mobiliar je sasvim sekundarno pitanje ;)

Na Balkanu se ocito formalno stavlja uvijek ispred sadrzaja ... jbg
  • Like
Reactions: 1
To je uvijek tako bilo na Balkanu, povrsnost i nadjidjenost iznad svega.

Dovoljno je otici vani i vidjeti auta kakva Balkanci voze, a kakva voze domicilno stanovnistvo npr. Ili ne moras ni vani, prosetaj se Sarajevom, velika vecina nosi brandiranu odjecu, i "Ajfon Iks", i sjede po kafama na potezu Slatko Cose - Sarajevo City Center, a jedva da imaju i prosjecnu bosansku platu u dzepu.
:D auuu Mirza.."kus' na Boru..."
sad ce osut paljba :lol:
Jesu li ovo oni što su počeli sa mobitelima NOA pa propali pa sad ovo?
Meni ov liči na debakl u najavi
  • Like
Reactions: 1
Srušeno igralište za gradnju parkinga u Aerodromskom Naselju

Početkom aprila srušen je nogometni teren u Aerodromskom Naselju u Sarajevu.

Građani ovoga sarajevskog naselja, tačnije MZ "Dobrinja A", su ogorčeni jer će sada taj teren, kako su kazali, služiti kao parking, iako, da ironija bude veća, parking već postoji nekoliko metara dalje. Portalu Radiosarajevo.ba javili su se građani koji žive u blizini tog igrališta objašnjavajući ovaj problem.

Naime, u Aerodromskom Naselju, u ulici Franca Prešerna, 9. aprila ove godine, srušen je nogometni teren koji se nalazio tu još od 1977. godine. Na tom terenu odrasle su brojne generacije, neki od njih su kasnije uspjeli i u profesionalnom svijetu fudbala, kao npr. Mirza Varešanović, navodi se u pismu koji su nam poslali mještani (imena poznata redakciji).

Prema njihovim riječima, nogometni teren srušen je iznenada, te niko nije imao nikakvu informaciju o tome do dana rušenja.

"Djeca iz obližnjih zgrada bila su zatečena kada su vidjeli bager kako ruši jedini nogometni teren u blizini. Na ovo su reagirali brojni građani ovoga nasetalja te su zakazali sastanak s predsjednikom Mjesne zajednice Dobrinja A Esadom Sejdinovićem. Građani su na sastanku saznali da je igralište srušeno na prijedlog nekoliko stanara. Riječ je o petero ljudi u poznim godinama, koji su naveli da im smeta lupanje lopte, a navodno su naveli i da je parking potreban, iako je isti u neposrednoj blizini", navodi se u pismu.
Stanari koji su predložili parking pozivaju se na to da je prema planu gradnje tu od ranije i trebao biti parking, te da je tako ucrtano, no to je predsjednik MZ negirao.

"Na sastanku je istaknuto kako zajednica pokušava već četiri godine uvjeriti predstavnike Općine Novi Grad da odobre projekt izgradnje sportskog centra u blizini aerodroma (ulica Šefika Dorića) jer je prijeko potreban. Ovaj projekt je na listama prioriteta još od 2014. godine. No, kako kaže Esad Sejdinović, nikada nisu shvaćeni ozbiljno", navode građani u pismu.

Dalje nam pojašnjavaju kako su na sastanku postigli privremeno rješenje da se prekine izgradnja parkinga, premjeste golovi na drugo mjesto u naselju, sačeka izgradnja sportskog centra, pa tek onda da se pravi parking.

Građani ovog naselja sumnjaju da će doći do pravilnog rješenja jer, prema njihovom mišljenju, golovi nemaju gdje biti izmješteni zato što većinu mjesta zauzimaju upravo parking prostori.

Izražavaju i žaljenje jer su im djeca sada ostala bez mjesta za igru. Još jedan razlog zbog kojeg sumnjaju u pravilno rješenje, jeste započeta gradnja bazena koja još nikad nije završena, iako je počela prije čak dvije godina.

U pismu koje je poslano redakciji navodi se i: "Izgleda da će djeca ostati i bez ovih neuređenih igrališta, jer ipak lakše je srušiti nego napraviti. Mogu se oni igrati i na mobitelima.“
Radio Sarajevo
Aman terena ...betonska ploca i to nazivaju "nogometni teren"

:eek:hno:
:D auuu Mirza.."kus' na Boru..."
sad ce osut paljba :lol:
Nesto mi monotono na forumu bilo (i u zivotu), pa reko koju iskricu da potpalim :D
Mirza na dijelu:
See less See more
  • Like
Reactions: 1
281 - 300 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top