SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

190306 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
21 - 40 of 986 Posts
Najviše će se ulagati u saobraćaj, zdravstvo, obrazovanje

Koliko je Vlada KS, odnosno njenih 12 ministarstava, lani realizirala kapitalnih projekata, bit će poznato krajem februara. Do tog roka bit će završena izrada godišnjeg obračuna, kazao je za "Dnevni avaz" Jasmin Halebić, ministar finansija KS.

Premda je 2017. godina kalendarski završena, kako pojašnjava resorni ministar, u finansijskom smislu ona još traje jer u trezor i dalje pristižu fakture koje se odnose na tu godinu.

"Tako da je u ovom trenutku rano govoriti o tome na kojoj će se brojci, u finansijskom smislu, okončati prethodna godina. Ono što je sigurno jeste da će svi finansijski pokazatelji o 2017. biti dostupni nakon izrade godišnjeg obračuna, krajem februara 2018. godine. Veličina kapitalnog budžeta, u kojem se nalaze investicioni projekti, u prošloj godini iznosila je više od 170 miliona maraka, što premašuje jednu petinu ukupnog budžeta", kazao je Halebić.

Prema njegovim riječima, nijedan nivo vlasti u BiH nema takav omjer kapitalnih ulaganja u odnosu na ukupan budžet.

"U ovoj godini kapitalna ulaganja koja se realiziraju kroz budžet KS su i dalje na visokom nivou. Brojni su projekti planirani po resornim ministarstvima. Svako od njih ima brojne kapitalne projekte. U tom smislu KS održava dinamiku visokih kapitalnih ulaganja, koja svakako doprinose ekonomskom rastu", naglasio je Halebić.

Ministar je kazao da će u ovoj godini najveća ulaganja biti u oblasti saobraćaja i saobraćajne infrastrukture, zatim komunalne privrede, zdravstva, sigurnosti, obrazovanja, privrede, prostornog uređenja, kulture i sporta.
Akta
See less See more
Na novogradnji najbolja stvar je fasada

Sarajevo je postalo svojevrsna laboratorija arhitekture gde se izučava kako novogradnja ne odgovara funkcionalnosti.Stambena zgrada bez vlastitog parkinga je i donekle prihvatljiva stvar, ali vlaga u stanu na desetom spratu se stvarno ne može tolerisati, započinje priču Sanjin Hodžić, vlasnik stana u jednom novoizgrađenom sarajevskom naselju.

“Pločice u kupatilu otpadaju u serijama, spavaće sobe nisu uslovne za boravak, kupovina ovog stana mi je najveća greška koju sam napravio u životu. Kada smo se uselili u zgradu automobile smo mogli parkirati na jednoj čistini za koju nam je rečeno da će biti asfaltirana, ali za nekoliko mjeseci podignuta je ograda i tu se sada nalazi druga zgrada“, navodi Hodžić.

Savremena arhitektura u Sarajevu je tema koja postaje sve aktuelnija i u profesionalnim i u akademskim krugovima, iz razloga što su sada poteškoće svakodnevnog življenja u gradu, uzrokovane savremenom izgradnjom puno intenzivnije.
Upitne dopune planova

Kao najaktuelniji problem izdvaja se nagla ekspanzija komercijalnih trgovinskih centara i masovna izgradnja stambenih naselja, kao rezultat „ad hoc“ izmjena i dopuna postojećih usvojenih regulacionih planova, objašnjava docent profesor doktor na odsjeku za arhitekturu Emina Zejnilović.

Profesorica Zejnilović navodi da je Sarajevo postalo svojevrsna laboratorija arhitekture koju akademska zajednica koristi za istraživanje, jer veliki broj novoizgrađenih objekata ne odgovara na adekvatan način funkcionalnim zahtjevima projekta.

„Nažalost, ta istraživanja ostaju unutar akademske arene, i nemaju uticaja na praksu. Naravno, ovo nije samo pojava koja se vezuje isključivo za Sarajevo, već i za ostale postsocijalističke gradove u regionu poput Skoplja, Prištine, Podgorice... koji su također u potrazi za novim arhitektonskim identitetom“, kaže Zejnilović.

Osim novogradnje koja uglavnom zadovoljava fizičku formu stambenih objekata, sa funkcionalnošću na drugom mjestu, također, ozbiljne probleme predstavlja nedovoljan broj parking mjesta i preopterećivanje saobraćajne infrastrukture.

„Novoizgrađena stambena naselja značajno opterećuju postojeću saobraćajnu infrastrukturu u gradu, koja kao takva ne može da odgovori novom prilivu stanovništva i vozila, a koji sada već ozbiljno otežavaju svakodnevno kretanje u gradu“.
I dalje velika potražnja

Pored navedenih okvirnih nedostataka stanova u novogradnji, i dalje je velika potražnja na tržištu nekretnina.

„Nema stana u novogradnji koji se neće prodati, banke nude izuzetno povoljne kredite i kamatne stope, tako da i građani koji već posjeduju nekretninu odlučuju kupiti drugi stan u novogradnji. Novi stan može biti slobodan maksimalno do godinu dana, prioriteti kupaca su različiti, tako da neki preferiraju novi stan, a neke interesuje već poznata urbana gradska jezgra“, navodi Edina Zukić iz agencije za nekretnine Bauland.

Arhitektura je društveni proizvod, pa i ova savremena puna manjkavosti je refleksija aktuelnih prilika u državi.

Problem ekspanzije nefunkcionalnih objekata sa kojima se suočava Sarajevo, preživljava i cijeli postsocijalistički region, koji je i dalje u potrazi za novim društvenim a samim tim i arhitektonskim identitetom.

„Arhitektura i društvo su u recipročnoj konekciji, što znači da arhitektura takva kava jeste diktira i utiče na standard i kvalitet življenja. Parcele na kojima se grade stambeni objekti koje su limitirane svojim urbanističkim gabaritima, kako prostorno tako i oblikovno, problematična orijentacija objekata, projektovanje sadržaja prizemnih etaža koji svojim funkcionalnim karakterom ne komuniciraju sa neposrednim javnim prostorima, nedostatak zajedničkih javnih prostora u neposrednoj blizini stambenih objekata, odsustvo ili nedovoljno prisustvo zelenih površina su samo neka od pitanja sa kojima se suočavaju stanovnici Sarajeva“, zaključuje profesorica Zejnilović.
Fasada od stana

Sanjin ne krije da renovira stan samo zbog prodaje, kaže da je spreman živjeti u manjem stanu u obližnjem naselju koje je izgrađeno 1980-tih godina, jer mu nedostaje urbani duh života i funkcionalnost urbanističkog plana.

„Sanirao sam kupatilo, vlagu upravo rješavam, ali iskreno, izgubio sam volju da živim u tom stanu. Ne doživljavam ga kao dom, jer nisam dobio ništa od onoga čemu sam se nadao, od svega imam samo lijepu fasadu“, govori Sanjin Hodžić.

Danas novu izgradnju diktiraju investitori, a arhitekte i arhitektura kao profesija imaju malo utjecaja na projektantske odluke.

Al Jazeera Balkans
See less See more
  • Like
Reactions: 3
Meni bi bilo najdraže da konačno počnu radovi na autobuskoj štanici. Ali od tog izgleda ništa.
Sarajevo u projektu Pametnih gradova

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka razgovarao je jučer sa Edwardom Fergusonom, britanskim ambasadorom u BiH, a glavna tema sastanka bio je projekat "Povezivanje gradova Velike Britanije i Zapadnog Balkana kroz digitalnu tehnologiju - digitalni gradovi", koji je podržan od strane Vlade Velike Britanije, a implementira ga „British Council“.

Naime, krajem januara u Londonu bit će održan sastanak u sklopu projekta sa akcentom na povezivanju gradova, saradnju i razmjenu iskustva u oblasti digitalnih tehnologija.

Ovaj program će povezati 12 gradova širom Velike Britanije sa 12 gradova Zapadnog Balkana. Glavni grad Bosne i Hercegovine nalazi se među 12 nominiranih iz regije za učešće u programu.

Gradonačelnik Skaka je informisao ambasadora o pripremnim aktivnostima Grada Sarajeva, te istakao da je projekat Pametni grad, jedan od 10 prioriteta te kao takav usvojen u dokumentu Politike grada Sarajeva za mandatno razdoblje 2016.-2020.

Ambasador Ferguson istakao je da Ambasada Velike Britanije započinje projekat čiji je cilj podrška razvoju digitalnog sektora širom BiH, te da u tom projektu gradovi imaju veoma bitne uloge u pogledu uvezivanja poslovnih subjekata, obrazovnih institucija i javne administracije. Također, jedna od tema razgovora je bila i potreba za uspostavom direktnog leta između Londona i Sarajeva u cilju unaprijeđenja komunikacije i poslovnih veza, a posebno promocije turističkih potencijala.

S obzirom na opredjeljenje gradske administracije da u budućnosti jača saradnju i partnerske odnose isključivo sa glavnim gradovima kako u Evropi, tako i u svijetu, sagovornici su se složili da će u narednom periodu biti poduzete konkretne aktivnosti u cilju jačanja veza i saradnje između glavnih gradova Velike Britanije i Bosne i Hercegovine, Londona i Sarajeva.
Akta
See less See more
KŠC u Sarajevu planira izgradnju podzemne garaže, pasaža i igralištaNačelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima u ponedjeljak, 15. januara 2018. godine ugostio je ravnatelja Katoličkog školskog centra „Sveti Josip“ Marija Ćosića i pomoćnog biskupa vrhbosanskog Peru Sudara.

Tom prilikom je razgovarano o veoma dobroj saradnji Općine Centar sa Katoličkim školskim centrom „Sveti Josip“, ali i o kapitalnim projektima koje pomenuta škola namjerava realizirati u budućem periodu.

Biskup Sudar je pohvalio dosadašnju saradnju sa Općinom Centar i izrazio nadu da će ona biti nastavljena i u budućnosti.

"Rad ovih školskih ustanova počeo je kao želja da se da jedan znak da nisu svi za onu ideologiju da možemo zajedno živjeti jedino ako se razdvojimo. Škola uglavnom dobro funkcionira. To je jedan od sedam katoličkih školskih centara u državi Bosni i Hercegovini koji su uvezani u jedan sustav katoličkih škola za Evropu. Na nivou države ove škole pohađa oko 4.700 učenika, a u Sarajevu oko 1.600 učenika. Zahvalni smo ministarstvu, kantonima i općinama koje nas dobrim dijelom finansiraju i pomažu jer bez toga ne bismo mogli funkcionirati. Danas smo došli zbog jednog konkretnog zahtjeva. Prostor na kojem se nalazi naša škola je jako uzak. Tu svaki dan dolazi oko 1.600 učenika i oko 150 djelatnika, a imamo problem zbog uskih ulica, gustog saobraćaja. Naša ideja koja bi riješila pomenute probleme je izgradnja podzemne garaže, pasaža uz postojeći objekat i vanjsko uređenje sa igralištem. Uradili smo idejni projekat, ali puno toga ne zavisi samo od nas. Ovo bi omogućilo da djeca iz tog pasaža ulaze stepenicama u školu, a ne kao do sada da ulaze sa ulice. U pitanju je velika investicija, oko 8,5 miliona maraka. Svjesni smo da sami ne možemo realizirati projekat, ali imamo naznake da bismo mogli dobiti donacije iz inostranstva. Prvo pitanje su dozvole, i to je razlog naše posjete vama", pojasnio je Sudar.

Načelnik Ajnadžić je istakao da iako obrazovanje nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, Općina Centar već dugi niz godina izdvaja značajna budžetska sredstva obrazovnim ustanovama na njenom području u cilju poboljšanja uvjeta boravka i rada u školama i unapređivanje nastavnog procesa, među kojima je svakako i Osnovna škola Katoličkog školskog centra.

"Kada je u pitanju vaš zahtjev, Služba za prostorno uređenje Općine Centar će u saradnji sa Zavodom za planiranje KS pribaviti odgovor o pomenutoj izgradnji. Općina Centar je spremna pomoći u skladu sa zakonskim rješenjima i regulacionim planom za to područje. Svjesni smo da vi ne možete pokriti cijelu investiciju, ali mi smo spremni zajedno sa vama tražiti partnera za realizaciju. Kada odgovor bude spreman, mi ćemo doći kod vas da razgovaramo o daljim koracima", kazao je Ajnadžić.
Akta
See less See more
Za infrastrukturni dio EYOF-a Vlada RS izdvaja 2,5 miliona KMPremijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je sinoć u Istočnom Sarajevu da je Vlade Srpske opredijeljena da podrži organizovanje Evropskog omladinskog olimpijskog festivala /EYOF/ 2019. godine i potvrdila da će za infrastrukturni dio projekta izdvojiti 2,5 miliona KM.

"Naša opredijeljenost da podržimo ovaj projekat postoji već godinama. Otklonili smo dileme u vezi sa organizovanjem i funkcionisanjem, kao i šta je potrebno uraditi na ovom planu. Vlada Republike Srpske uradiće infrastrukturni dio projekta i izdvojiće 2,5 miliona KM", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je naglasila da je sigurna da će biti dodatnih infrastrukturnih intervencija kako bi se Istočno Sarajevo pripremilo adekvatno, ne samo za ovo takmičenje, nego i za boravak i sve drugo što prati ovako značajne manifestacije.

"Radićemo zajedno ovdje i sa gradskim vlastima i sa svim našim načelnicima na ovim prostorima. Zadovoljstvo je što idemo u dobrom pravcu i što će to biti kapaciteti koji će ostati na korištenje Republici Srpskoj", poručila je premijerka Republike Srpske.

Prema njenim riječima, prioritet Vlade Republike Srpske jeste da ulaže u područje Istočnog Sarajeva, ali da ono što uloži treba da ostane i da ima upotrebnu vrijednost za Republiku Srpsku.

"To nije nešto što će trajati dan ili dva, nego je riječ o trajnoj infrastrukturi", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je najavila da će Vlada Srpske na ovom području podržati još nekoliko projekata koji se odnose na energetsku efikasnost, što podrazumijeva udruživanje i međunarodnih sredstava potrebnih za lokalne zajednice.

"Biće još mnogo akcija na području Istočnog Sarajeva", najavila je premijerka Republike Srpske.

Ona je zahvalila gradonačelniku Istočnog Sarajeva Nenadu Vukoviću koji je inicirao ovaj sastanak i dodala da sada na Vladi Republike Srpske ostaje da verifikuje određena pitanja.

Cvijanovićeva je u Istočnom Sarajevu razgovarala sa predstavnicima lokalnih zajednica sa područja ovog grada i Olimpijskog centra "Jahorina" o predstojećim aktivnostima povodom organizovanja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala /EYOF/ 2019. godine.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović i ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković.
Akta
See less See more
Počinje gradnja potisnog cjevovoda za rezervoar za vodu na Sokolju

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Bedrija Hodžić, direktorica građenja u firmi Orman potpisali su jučer ugovor o izvođenju radova na izgradnji potisnog cjevovoda od pumpne stanice Briješće do rezervoara za vodu u Naselju heroja Sokolje u dužini od kilometar i po. Radovi će koštati oko 385.000 KM.

Radi se o sistemu vodosnabdijevanja rezervoara Sokolje, koji je ranije izgrađen, kao i pumpna stanica u Briješću koja će taj rezerovar snabdijevati vodom. Rezerovar kapaciteta 1.000 kubika vode trebao bi riješiti pitanje vodosnabdijevanja naselja Zabrđe i dijelova Sokolja, dijelu općine koji nije adekvatno pokriven gradskom vodovodnom mrežom, gdje se u ljetnjim mjesecima stanovništvo vodom snabdijeva pomoću cisteri. Izgradnja ovog vodovodnog sistema bit će pravi način da se to riješi.„Nakon izgradnje potisnog cjevovoda između pumpne stanice i rezervoara, gradit će se distributivna mreža do samih stambenih objekata, čime će ovaj sistem biti kompletiran. To je dugogodišnji proces ulaganja u vodosnabdijevanje ovog dijela općine, a nakon Dobroševića sljedeći je dio koji smo imali nepokriven gradskom vodovodnom mrežom“, rekao je načelnik Semir Efendić.

Očekuje se da će nakon puštenja u rad rezervoara Sokolje, biti moguće da se u budućnosti sa tog rezervoara vodom snabdijeva i Mjesna zajednica "Reljevo".

Kada je u pitanju nadzor nad izvođenjem radova, načelnik je kazao da je Općina ranije imala potpisan ugovor sa preduzećem Vodovod i kanalizacija, koji su vršili nadzor nad realizacijom navedenih projekata.

„Obzirom da smo Od ViK-a dobili informaciju da oni više nemaju kapaciteta da vrše nadzor nad izvođenjem navedenih radova, mi ćemo od njih još jednom zatražiti da isprate ovaj projekat, a ukoliko ne budu mogli, bit ćemo prinuđeni da izabaremo nadzor putem javnog poziva“, kazao je općinski načelnik.Izgradnja pumpne stanice u Briješću koštala je oko 300.000 KM, dok je izgradnja rezerovara u Naselju heroja Sokolje koštala oko 450.000 KM.

Također, potpisan je i ugovor za rekonstrukciju cjevovoda od Butila do Rajlovca prema pumpnoj stanici u Briješću kojim će se obezbijediti vodosanabdijevanje pumpne stanice.

Prema riječima Bedrije Hodžić, ukoliko budu dozvoljavali vremenski uvjeti radovi bi trebali biti završeni i prije predviđenog roka od 120 dana.
Akta
See less See more
2
Union banka na novoj adresi, a šta je sa institucijama BiH?Union banka preselila je sjedište na novu lokaciju u Sarajevu, u nekadašnju zgradu Hidrogradnje.
Odluka o preseljenju u nove prostorije donesena je na Skupštini dioničara Banke održanoj 5. januara.
Dosadašnje sjedište Union banke, zgradu u Dubrovačkoj ulici, kupilo je Vijeće ministara BiH za smještaj institucija BiH u Sarajevu.
Kako je ranije navođeno u medijima zgrada Union banke je kupljena za ukupno 22.346.433 KM.
Institucije BiH, međutim, još nisu uselile u zgradu Union banke zbog, kako je u informaciji Vijeća ministara BiH sa sjednice održane 28. decembra 2017. navedeno, problema u vezi s aktivnostima na preuzimanju objekata "Union banke" u Sarajevu.
Kako se navodi u informaciji, Služba za zajedničke poslove institucija BiH zadužena je da u saradnji s Pravobraniteljstvom BiH poduzme sve potrebne pravne radnje s ciljem ulaska u posjed kupljenog objekta "Union banke".

Služba je također zadužena da u roku sedam dana Vijeću ministara pripremi detaljno izvještaj koji će sadržavati sve podatke o poduzetim mjerama kao i jasne parametre o mogućim štetama po budžete institucija BiH koje su trebale useliti u objekt B, navedeno je.
Indikator
See less See more
Drveni boksovi na sarajevskim pijacama po uzoru na evropskeKantonalno javno komunalno preduzeće Tržnice-pijace KS počelo je realizaciju projekta modernizacije pijaca u okviru kojeg su stari stolovi zamijenjeni novim drvenim boksovima koji su zatvoreni.

Ovaj projekt radi se po uzoru na evropske pijace, a trgovci će sada biti zaštićeni od nepogodnih vremenskih uvjeta.Kako nam je rekao direktor KJKP Tržnice-pijace KS Jasmin Terović, izgradnja boksova finansirana je iz budžeta KS i košta 50.000 KM.

"Pored svih problema s kojima se suočavamo, radimo na razvoju i unapređenju poslovanja. Pijaca Grbavica je prva dobila nove boksove i ovo će korisnicima stvoriti bolje uvjete za rad", kazao je Terović.Bitno je istaći da su boksovi djelo domaće kompanije, a u ovoj godini planirano je da sve pijace dobiju i nove prodajne stolove.
Klix
See less See more
3
  • Like
Reactions: 1
Riješen problem trajnog smještaja 15 državnih institucija u SarajevuVijeće ministara BiH donijelo je dvije odluke o rasporedu kancelarijskog prostora za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, čime će biti ostvarena nova budžetska ušteda od oko 1,2 miliona KM na godišnjem nivou.
Odlukom o rasporedu kancelarijskog prostora za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu 15 institucija BiH, koje su zakupljivale prostor, dobit će trajni smještaj u zgradi Union banke d.d. Sarajevo na adresi Dubrovačka 6.

Kriteriji za odabir institucija bili su iznos zakupnine koju su plaćali, površina i vrsta zakupljenog prostora te ukupan broj zaposlenih.

Naloženo je ovim institucijama da najkasnije do kraja januara ove godine presele u dodijeljene prostorije i u skladu s tim raskinu dosadašnje ugovore o zakupljivanju prostora.

Istovremeno je donesena i Odluka o izmjenama Odluke o rasporedu kancelarijskog prostora u zgradi za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u ulici Đoke Mazalića broj 5 u Sarajevu, uz korekcije na sjednici.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Pravilnik o izmjeni Pravilnika o mjerama za otkrivanje, suzbijanje i iskorjenjivanje klasične svinjske kuge.

Izmjenom Pravilnika omogućava se nastavak vakcinacije svinja protiv klasične svinjske kuge do kraja 2018. godine radi sprečavanja širenja ove bolesti u našoj zemlji.

Vijeće ministara BiH donijelo je Pravilnik o obavezama prijevoznika koji dovodi stranca na granični prijelaz Bosne i Hercegovine.

Pravilnik prati evropske standarde i ovu oblast usklađuje sa Zakonom o strancima. Detaljno su obrađene obaveze i odgovornost prijevoznika u slučajevima odbijanja strancima ulaska u BiH i rokovi za njihovo vraćanje, kao i obaveza podmirenja troškova zadržavanja te su pooštrene novčane kazne za počinioce prekršaja u ovoj oblasti.

Usvajanju pravilnika prethodio je proces javnih konsultacija, koji je Ministarstvo sigurnosti provelo sa zainteresiranim javnostima u oktobru prošle godine.
Klix
See less See more
Vodovodna mreža u Nahorevu u funkciji početkom februaraNačelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić posjetio je lokalitet Nahoreva gdje je u proteklom periodu realiziran projekat izgradnje vodovodne mreže za pomenuto, ali i naselja Nahorevska brda, Muharemoviće i Selje, i izvršio uvid u stanje objekta rezervoara kapaciteta 250 hiljada litara.
Tom prilikom načelnik je razgovarao i sa stanovnicima kojima je izvršen kućni priključak sa distributivne mreže do šahta. Puštanje vode se očekuje početkom februara

Izgradnja navedenog sistema završena je u augustu 2017. godine, odnosno za deset mjeseci od početka radova, a nakon toga Općina je realizirala projekat izgradnje 235 kućnih priključaka, ali voda nije puštena u eksploataciju s obzirom da nije završen tehnički prijem ovog sistem.

S obzirom da komisija za tehnički prijem formirana od strane Gradske uprave Sarajeva nije adekvatno odgovorila na efikasno rješavanje ovog prioritetnog zadatka, na zahtjev načelnika Ajnadžića, gradonačelnik Sarajeva je formirao novu komisiju koja ovih dana intenzivno radi na pitanju tehničkog prijema ovog vodovodnog sistema. Nakon izvršenih pregleda tehničke dokumentacije, 18. januara 2018. godine članovi komisije su izašli na teren i sa predstavnicima Općine, izvođača radova, izvođačkog nadzora i projektanta izvršili uvid u stanje ovog sistema.

U razgovoru sa građanima načelnik Ajnadžić je iznio očekivanje da će komisija za tehnički prijem završiti izvještaj o svom nalazu najdalje za sedam dana kako bi nakon toga Gradska uprava u najkraćem roku donijela rješenje o tehničkom prijemu, odnosno upotrebnoj dozvoli za puštanje u rad ovog vodovodnog sistema za snabdijevanje pitkom vodom šireg obuhvata pomenutih naselja.

Za očekivati je da bi u prvim danima februara pitka voda nakon gotovo 30 godina mogla obradovati više stotina stanovnika ovog dijela općine Centar.

Da podsjetimo, riječ je o najvećem projektu komunalne infrastrukture na području općine Centar u posljednjih dvadeset godina, u koji je Općina uložila više od dva miliona maraka. Realizacija projekta započeta je u novembru 2016. godine zemljanim radovima na izgradnji rezervoara na lokalitetu Nahorevska brda, koji su nakon zimskog perioda nastavljeni u februaru. Izvršena je kaptaža izvorišta vode na lokalitetu Klanice, izgrađen rezervoar Nahorevska brda, izgrađena glavna vodovodna i distributivna mreža u dužini 16 kilometara. Osim toga, instalirana je sva pripadajuća oprema i izvršena proba i distribucija vode od kaptaže Klanice do rezervoara Nahorevska brda, te proba do kućnih priključaka.

Izgrađen je i pristupni put koji omogućava nesmetan pristup vozilima radi nadzora i održavanja vodovoda, kao i video nadzor i alarmni sistem na rezervoaru.
Klix
See less See more
Sta se desava sa Imperijalom? Kako da objekat na takvoj lokaciji i dalje zjapi prazan?
i meni nije jasno onakav objekat na onakvom mjestu da zjapi prazan evo vec godinama i predstvlja ruglo, zar je moguce to
Na deponiji Smiljevići gradi se reciklažno dvorište za električni i elektronski otpad

U sklopu transformisanja sarajevske deponije Smiljevići u Regionalni centar za upravljanje otpadom, bit će izgrađeno i reciklažno dvorište u kojem će se vršiti reciklaža električnog i elektronskog otpada (EE otpada).
Električni i elektronski otpad predstavlja veliki problem zbog kratkog vijeka upotrebe moderne elektronike. Prema procjenama, na svijetu se proizvodi oko 50 miliona tona električne i elektronske opreme koja završi kao otpad koji predstavlja jedan od najvećih ekoloških problema u svijetu.

Električni i elektronski otpad spada u posebne kategorije otpada. U električne i elektronske opreme se ubrajaju veliki i mali kućanski uređaji, oprema informatičke tehnike (IT) i oprema za telekomunikacije, oprema široke potrošnje i fotonaponske ploče, rasvjetna oprema, električni i elektronski alati (osim velikih nepokretnih industrijskih alata), igračke, oprema za zabavu i sportska oprema, medicinski proizvodi (osim svih implantiranih i inficiranih proizvoda), instrumenti za praćenje i kontrolu te automatski samoposlužni uređaji.

Glasnogovornik KJKP Rad Mirza Ramić rekao je u razgovoru za Klix.ba kako je prošle godine završena prva faza izgradnje te kako su trenutno u toku građevinski radovi.

"Završena je gradnja hale u kojoj će biti smještene različite prese i trake kojim će se vršiti razvrstavanje otpada. Tu će stanovnici moći dovoziti kabasti otpad (u šta spada i električni otpad) u limitiranim količinama. Osim toga, moći će dovući i građevinski otpad, zemlju, klasični otpad...", rekao je Ramić.

Naglasio je da mogućnost reciklaže električnog i elektronskog otpada u našoj državi predstavlja ogroman korak naprijed.

"Mi imamo operatere koji se bave prikupljanjem elektronskog otpada, poput Zeusa ili Kimteca, ali oni ne vrše obradu, odnosno recikliranje tog otpada, već čisto nastoje pribaviti dovoljne količine kako bi to mogli plasirati prema fabrikama koje se bave reciklažom ove vrste otpada", rekao je.

Dodao je kako će u narednom periodu biti nastavljena druga faza izgradnje plohe za građevinski otpad koji će se, nakon što bude prerađen, koristiti kao sirovina za proizvodnju određenih stvari.

Sredstava za ovaj projekt čija je vrijednost skoro dva miliona KM osigurali su Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i KJKP Rad.

Ramić je istakao kako su prošle godine pokrenuli aktivnosti na tretmanu procjednih otpadnih voda, koji će ove godine biti primijenjen na sanitarnoj deponiji.

"U pripremi je i izgradnja kompostane koja će imati zapreminu od 20.000 metara kubnih i sav onaj smeđi otpad koji dospije na deponiju će se tu deponovati. Od toga će se proizvoditi kompost koji će se koristiti za druge namjene, poput dohrane biljaka i kultivisanja zelenih površina", rekao je Ramić.
Klix
See less See more
4
Potpisan ugovor: Nova zgrada NSBiH biće renovirana do jula 2018. godine


U prostorijama Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine protekle sedmice su potpisani ugovori s odabranim izvođačima, koji će raditi na rekonstrukciji i adaptaciji nove poslovne zgrade Saveza. Prema odredbama ugovora, definirano je da rekonstrukcija objekta bude završena za 180 dana.

Odabrani izvođači radova koji će radovi na I fazi rekonstrukcije, sanacije i adaptacije nove poslovne zgrade NS/FS BiH su Eko teh d.o.o. Sarajevo, koji će izvoditi građevinsko-zanatske i fasaderske radove, potom Interclima d.o.o. Sarajevo koja će raditi mašinske instalacije, dok je za elektroinstalacije zadužen konzorcij banjalučkih firmi Mildabo i Dos Elektro, saznaje Akta.ba.

Na potpisivanju ugovora NSBiH su predstavljali generalni tajnik Jasmin Baković, tajnik Izvršnog odbora Nihad Hodžić i izvršni direktor sektora za administraciju Adnan Džemidžić.

Podsjetimo, ovaj objekt koji je pripadao Geodetskom zavodu BiH, nalazi u sarajevskoj općini Novi Grad u Bulevaru Meše Selimovića, a kupovina nove poslovne zgrade površine 5.900 m2 bio je jedan od uspješnih poslovnih poteza menadžmenta NSBiH.

Pored sopstvenih sredstava, za kupovinu i renoviranje poslovne zgrade, dio sredstava NSBiH je obezbijedio putem UEFA investicionog projekta te FIFA razvojnog fonda.

Inače, prema ranije predstavljenom projektu, u sklopu zgrade će se nalaziti kongresni centar sa tri sale, muzej, trofejna sala, fan šop, restoran, podzemna garaža, vanjska parking mjesta, fontana, zelene površine itd. Kancelarijski prostori će biti usklađeni sa potrebama Generalnog sekretarijata.

Nogometni savez BiH trebao bi useliti u “kuću bh. fudbala” u julu ove godine.
AKta
See less See more
Leitner priprema dokumentaciju za modernizaciju kosog lifta na Ciglanama

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić održao je sastanak sa predstavnicima firme Leitner u vezi kosog lifta na Ciglanama.

Podsjećamo, načelnik Ajnadžić u nekoliko navrata je naglašavao spremnost Općine da preuzme upravljanje kosim liftom, ali pod jednim uslovom. Da kosi lift pređe u vlasništvo Općine Centar Sarajevo.

S tim u vezi, započete su procedure oko prebacivanja vlasništva na Općinu Centar.

Koliko je ozbiljna u namjeri da preuzme kosi lift i građanima sa ovog područja obezbijedi, prije svega siguran, a zatim i kvalitetan vertikalni transport govori i činjenica da su u budžetu Općine Centar za 2018. godinu planirana sredstva za rekonstrukciju kosog lifta.


Pored toga, na posljednjem sastanku sa predstavnicima firme Leitner su definisani elementi u vezi idejnog i glavnog projekta i sada se samo čeka da vlasništvo pređe na Općinu Centar.

S obzirom da kosi lift nije u funkciji već nekoliko sedmica, načelnik Ajnadžić je naglasio da će iduće sedmice biti obavljeni razgovori sa predstavnicima Grasa u vezi stavljanja lifta u funkciju dok se ne završe sve neophodne procedure u vezi prebacivanja vlasništva na Općinu Centar.
https://www.leitner-ropeways.com/en/products/inclined-elevators-29/

Leitner dizajn za obnovu kosog lifta u Veroni :)

See less See more
valjda je ovaGeodetski zavod
See less See more
Da
valjda je ovaGeodetski zavod
Sa tim sto je na slici onaj krajnje desni dio zgrade/sprat na slici visociji dio Opstina Novi Grad jer su opstina i geodetski priljubljeni jedan uz drugi
See less See more
21 - 40 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top