SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

190487 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
381 - 400 of 986 Posts
Ekspanzija stanogradnje ogroman problem Sarajeva: Otoka je školski primjer kako ne treba graditi

Izgradnja velikog broja stambenih objekata na relativno maloj površini dugogodišnji je problem grada Sarajeva. To je posebno izraženo posljednjih godina, prvobitno u naselju Stup, a onda i u naselju Otoka gdje je u toku gradnja šest stambeno-poslovnih objekata.
Prema informacijama koje smo dobili u Općini Novi Grad, na lokalitetu Otoke u posljednjih godinu dana započeta je izgradnja stambeno-poslovnih objekata Venetto, objekta A-Nova Otoka, Dijamant i Ahaeti, kao i objekta Butmir na području Otoka-Meandra, odnosno u neposrednoj blizini Olimpijskog bazena. Također, nastavljena je izgradnja naselja Miljacka i kule uz objekat Unigradnje.

Za izgradnju objekta A-Nova Otoka, objekata Ahaeti, Butmir i kule uz objekat Unigradnje Općina Novi Grad Sarajevo izdala je potrebna odobrenja u skladu s važećom provedbeno-planskom dokumentacijom. Odobrenja za izgradnju objekata u sklopu naselja Miljacka i Dijamant je izdalo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo na osnovu stručnog mišljenja Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Navedeno ministarstvo izdalo je i potrebna odobrenja za izgradnju objekta Venetto.

"Prednosti planske gradnje su da se osim objekata planira i prateća infrastruktura, kao što su saobraćajnice, vodosnabdijevanje, odvodnja oborinskih i otpadnih voda, toplifikacija, gasifikacija, telekomunikacijska mreža i društvena infrastruktura. U sklopu Regulacionog plana Alipašin Most VII planirana je izgradnja školskog objekta u budućem periodu. Općina će voditi aktivnosti zajedno s Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih KS kako bi taj projekt bio realiziran do završetka izgradnje naselja", odgovorili su nam iz Općine Novi Grad na pitanje da li je u naselju Otoka gradnja planska te da li ima prateću infrastrukturu.

Dodali su i da se, kada je riječ o školskim kapacitetima, na Otoci nalazi škola "Mehmedalija Mak Dizdar" koja će početkom rada škole koja se gradi na Aneksu ostati bez znatnog broja učenika s prostora Aneksa, koji trenutno pohađaju tu školu, a samim tim otvorit će se prostor za upis djece s tog područja, odnosno iz novoizgrađenih naselja.

Otoka desetljećima interesantna investitorima


Direkor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić kazao je da naselje Otoka na svojevrstan način oponaša centar za ravnotežu grada i ako je taj centar poremećen, za očekivati je disfunkcionalnost svih ekstremiteta grada. Podsjetio je i da je desetljećima ovaj dio grada interesentan investitorima.

"Ukoliko pokušate vratiti film na sliku naselja Otoka prije novonastalih promjena, u smislu gradnje novih objekata, ili barem pokušate iz današnje slike naselja Otoka eliminirati promjene koje su doživjele svoju ekspanziju tokom protekle decenije, vidjet ćete sliku idealnog naselja, planiranog na način da bude, u svakom smislu, po mjeri čovjeka. Širenjem grada prema zapadu nova naselja, uključujući naselje Otoka, pružala su ljudima ono što u dotadašnjim naseljima nisu imali: olakšan pristup objektu, komotan, intiman i izuzetno osunčan prostor za stanovanje s pogledom na zelenu površinu, prostorom za boravak u prirodi i rekreaciju, dovoljno kisika - jednom riječju zdraviji način života za koji je vrijedilo napustiti centralni dio grada u kojem su nekretnine, zbog položaja, uvijek bile na visokoj cijeni", podsjetio je Hulusić.

Dalje je kazao da se sada o naselju Otoka govori kao o novom centru grada Sarajeva, što je, zbog svakodnevnog širenja grada (a i pozicije) sasvim razumno. Ipak, pripisani epitet je za ovo naselje, očito, bio koban, smatra Hulusić.

"Kao izuzetno atraktivno mjesto za investiranje u nekretnine, ovo naselje je postalo simbol ekspanzije onoga što se u struci smatra školskim primjerom kako ne treba raditi. Ispravnim planiranjem ove investicije su mogle biti najskuplje na tržištu. Zbog izuzetno lošeg koncepta izgradnje građani na ovoj lokaciji više ne mogu platiti kvalitet života", kazao nam je direktor Zavoda za izgradnju KS.

Hulusić smatra i da bi ovaj prostor, kao prostor koji je postao primamljiv za investitiranje u stanogradnju, morao biti predmet posebne pažnje institucija koje se bave planiranjem.

Dalje je pojasnio da ukoliko prostorni planovi užeg obuhvata (urbanistički plan) nisu pravovremeno ažurirani i samim tim nisu relevantni, to ostavlja prostor manipulacije kroz plansku dokumentaciju šireg obuhvata (prostorni planovi).

To su planovi manje preciznosti, manje ograničavaju investitora, ali vrijede jednako kao detaljni plan koji je isključen zbog neaužuriranosti.

"Planiranje podrazumijeva mnogo više od pozicioniranja objekta u prostoru. Ukoliko zamislimo jedan stambeni objekt kao živi organizam lako ćemo ustanoviti da mu je, kao i živom biću, neophodno osigurati sunce, kisik, vodu i hranu. Na malom prostoru jedan 'div' od objekta zasigurno će ostati uskraćen za neki od nabrojanih elemenata. Da se na malom prostoru ne bi dešavali 'divovi', prethodno jasno definirana i realizirana infrastruktura igra važnu ulogu u sprečavanju onoga što se sada događa u naselju Otoka", smatra sagovornik i napominje da koncept prema kojem je zamišljeno naselje Otoka nije u službi korisnika.

Pitanja zagađenja zraka, protoka zraka i slične problematike su teme koje zahtijevaju ozbiljan stručan pristup i ne bi trebale biti predmet neproduktivnih rasprava, već konkretnih zaključaka elaboriranih kroz stručne teze i kao takvih prihvaćenih na način da će se iznaći sistemi eliminacije prisustva pojava kao što je zadržavanje zagađenog zraka na jednom mjestu.

Ukoliko broj i gabariti izgrađenih objekata vode ka pojavama pojačane zagađenosti zraka, onda stručni elaborati o ovoj temi moraju postati sastavni dio planske dokumentacije koja se, u skadu s tim, mora prilagoditi kroz definiranje maksimalnog koeficijenta izgrađenosti parcele i ukupne visine građevine.

Ekspanziju stanogradnje ne prati gradnja infrastrukture


Na pitanje da li ekspanziju gradnje prati i gradnja infrastrukture, Hulusić kategorično kaže da to nije slučaj. Pojašnjava da je u ispravno koncipiranoj urbanoj matrici jedna osnovna škola (ovisno o kapacitetu) dovoljna za cijelo jedno sarajevsko naselje.

Neophodno je da se na maloj udaljenosti nađe veći broj istih sadržaja kao što su škole, vrtići, uslužne djelatnosti i naravno, zelene površine kojim se posvećuje i najmanje pažnje. Uređenje parkova bi trebalo postati dio posebnih infrastrukturnih planova koji bi se realizirali kroz uređenje gradskog građevinskog zemljišta, prije izgradnje objekata. Već uređena površina sa svom pratećom infrastrukturom koja uključuje parkove i saobraćajnice koje osiguravaju pristup budućim objektima, mogla bi biti ključna za sprečavanje investitora da sami određuju da li će, u sklopu svoje parcele, predvidjeti zelenu površinu ili neki drugi za cijelu zajednicu prihvatljiv sadržaj ili ne.

Hulusić je kazao da su u interesu Zavoda za izgradnju KS svi projekti od interesa za grad Sarajevo i Kanton, bez obzira na njihovu prirodu.

Trenutno su prioritet saobraćajnice, jer će se upravo izgradnjom saobraćajnica spriječiti nastavak urbanog zagađenja pojedinih dijelova grada koji su sada tome intenzivno izloženi.

Izgradnjom I transverzale npr. infrastrukturno će se povezati dijelovi grada na kojima je, trenutno, bilo kakva izgradnja nezamisliva, a praktično su nadomak centra grada.

Što se tiče problematike naglašene izgradnje stambenih objekata, u pojedinim dijelovima grada, to su teme kojima se treba baviti isključivo struka i institucije koje imaju pristup izradi planske dokumentacije.

"Neophodno je učiniti sve što je moguće kako bi se pronašao način da se kvalitetan urbani prostor prestane degradirati i sistemski uništavati. Trebalo bi lokacije prethodno uređivati u skladu s planovima, a ne planove mijenjati u skladu s lokacijama koje od ranije imaju uređeno gradsko građevinsko zemljište. Tu leži ključ izlaska iz ove situacije. Tema je veoma široka, ali ćemo je mi iz Zavoda za izgradnju uskoro otvoriti i ponuditi saradnju lokalnoj zajednici da od sada tako radimo", zaključio je Mrza Hulusić, novi direktor Zavoda za izgradnju KS.
Klix
See less See more
8
  • Like
Reactions: 1
Ekspanzija stanogradnje ogroman problem Sarajeva: Otoka je školski primjer kako ne treba graditi

Klix
Ih jesu ovi Klixovci nekakvi....Taman kad se vecina raje slozila kako je Otoka skolski primjer kako treba, onog sto je lijepo i urbano...oni izbace ovakav tekst...:D
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Kosi lift će biti završen do kraja 2018.Dugogodišnji problem građana Ciglana sa kosim liftom konačno bi mogao biti riješen do kraja godine. Općina Centar je krajem aprila raspisala otvoreni postupak javne nabavke sa međunarodnom objavom za izbor izvođača na rekonstrukciji kosog lifta, a Skupština KS-a je dala saglasnost za zaključenje sporazuma o osnivanju prava građenja radi izgradnje lifta.

Upravljanje

Kako nam je kazao Mustafa Resić, savjetnik načelnika Općine Centar za investicije i razvoj, 30. maja otvorit će se pristigle ponude, a onda će zajednička komisija Općine Centar i Ministarstva saobraćaja KS-a izabrati najpovoljnijeg i najboljeg izvođača radova.

"U projekt je uključen i Zavod za izgradnju KS-a, koji će dati zemljište, a Općina Centar finansira sve druge troškove, odnosno izgradnju novog, modernog i funkcionalnog lifta sredstvima iz budžeta, a nakon izgradnje lifta preuzeće obavezu upravljanja i održavanja nad ovim objektom. Ukoliko ne bude žalbi nakon što se izabere izvođač radova, mi planiramo da za tri do četiri mjeseca završimo ovaj projekt i da građanima Ciglana omogućimo siguran i moderan lift. Stanari su svake godine imali problem sa liftom koji je više bio u kvaru nego što je radio i mi smo kao Općina to rješavali, ali to nije bilo adekvatno jer KJKP Gras nije mogao održavati lift. Sada kada smo u budžetu osigurali 760.000 KM, zaokružit ćemo ovu priču i građanima na korištenje dati moderan lift sa videonadzorom i alarmom koji će biti urađen po evropskim standardima", rekao je Resić.

Vlasništvo

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, kako ističe Resić, prošle godine je započeo proceduru vezanu za prebacivanje vlasništva na Općinu.

"Drago nam je što su zastupnici u Skupštini KS-a prepoznali značaj ovog projekta i što su dali saglasnost Općini. Naši građani zaslužuju bolji prevoz do stanova, a to će im vrlo brzo biti i omogućeno", dodao je Resić.
Akta
See less See more
Kompanija Infobip planira izgradnju poslovnog objekta na podrucju Opstine CentarPredsjednik gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić, te predstavnici kompanije Infobip na čelu sa izvršnim direktorom Silviom Kutićem posjetili su Općinu Centar gdje su ih ugostili predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, njen zamjenik Mustafa Mulić, savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić i vijećnik Nihad Uk.

Infobip je globalna IT i telekomunikacijska kompanija koja pruža usluge mobilnih komunikacija u oblaku (cloud) za poslovne korisnike. Usluge Infobipa danas dopiru do četiri milijarde ljudi. Utemeljen 2006. godine u Vodnjanu, Infobip je izrastao u jednu od vodećih svjetskih platformi za obradu i dostavu poruka za poslovne korisnike. Danas zapošljava 1.200 ljudi u preko 50 ureda u više od 40 zemalja na šest kontinenata, što je čini uvjerljivo najvećom softverskom kompanijom u Hrvatskoj.

Predsjedavajuća Karačić je uputila riječi dobrodošlice gostima, te čestitke na izuzetno dobrim poslovnim rezultatima.

"Drago mi je da ste danas u posjeti Općini Centar i izuzetno smo obradovani vašim dobrim poslovnim rezultatima kako u svijetu, tako i u Sarajevu. Nadamo se da ćemo biti dio vašeg daljeg uspjeha i rasta u našoj zemlji", istakla je Karačić.

Direktor Kutić se zahvalio predstavnicima Općine na gostoprimstvu, te izrazio nadu da će i u budućem periodu kompanija Infobip djelovati na teritoriji ove lokalne zajednice.

"U Sarajevu imamo regionalni ured koji zapošljava oko 150 ljudi, a u narednom periodu planiramo proširiti naše poslovanje u glavnom gradu BiH. Naš dugoročni plan je gradnja novog poslovnog prostora na oko 5.000 metara kvadratnih koji će zapošljavati preko 500 ljudi. Nadamo se da će nam u potrazi za novom lokacijom pomoći lokalna zajednica", kazao je Kutić.

Savjetnik Resić je naglasio da je Općina Centar lokalna zajednica koja želi stvarati povoljno poslovno okruženje i da poslovnim partnerima u punom kapacitetu stoji na raspolaganju.

"Drago mi je što u našoj lokalnoj zajednici vidite partnera i želite svoje poslovanje širiti na našoj teritoriji. Općina Centar jedna je od devet općina Kantona Sarajevo i ujedno urbani, administrativni, poslovni, kulturni, obrazovni, zdravstveni, sportski i trgovinsko-uslužni centar. Zainteresovani smo za bilo koju vrstu saradnje kada je u pitanju stvaranje nove vrijednosti kao i novo zapošljavanje. Spremni smo sarađivati sa vama, pomoći vam u odabiru lokacije za izgradnju poslovnog objekta", poručio je Resić.

Dogovoreno je da se na adresu Općine Centar uputi pismo namjere o ulaganju na području ove sarajevske općine i proširenju kapaciteta.
SAC
See less See more
Atraktivna parcela u Sarajevu na prodaju za 15,8 miliona KMAgencija za privatizaciju FBiH objavila je javni poziv za učešće na aukcijskoj prodaji nekretnine kompanije Energoinvest na atraktivnoj lokaciji u Sarajevu. Riječ je o nekretnini na lokalitetu Alipašin most, blizu glavne gradske saobraćajnice.

Riječ je o gradskom građevinskom zemljištu u ukupnoj površini od 19.640 m² i privrednim objektima koji su na njemu izgrađeni. Početna cijena iznosi 15.876.150 KM. Predmet prodaje nije oprema ispitne stanice, koja će biti izmještena sa zemljišta koje je predmet prodaje.

Inače, kako saznaje BiznisInfo, uprava kompanije Energoinvest prošle godine je dobila pismo namjere jednog kupca za dio imovine koji se odnosu upravo na ovu lokaciju.

Naravno, na aukciji će sve ponude biti jednako tretirane, odnosno niko neće imati prednost.

Uvid u dokumentaciju, odnosno pregled predmeta prodaje, može se obaviti u periodu od 15.05. do 29.05.2018. godine od 08:00 do 15:00 sati (radnim danom) uz prethodnu najavu kontakt osobi.

Aukcija će se održati 30.05.2018. godine, u prostorijama Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH.

Energoinvest je lani zabilježio gubitak od desetak miliona KM i već neko vrijeme rasprodaje imovinu.
Biznisinfo
See less See more
Novi sadržaji na Igmanu: Počeo sa radom Centar za paintball i airsoft

Počeo je sa radom najveći regionalni centar za paintball i airsoft. Centar je smješten na olimpijskoj planini Igman, u blizini skakaonice i zauzima površinu od blizu 150 hiljada metara kvadratnih.

Centar je pokriven videonadzorom (live stream) i zvučnim efektima, a na samom terenu nalazi se cca 70 objekata (rovovi, bunkeri, zemunice, mitraljeska gnjezda, osmatračnice i kućice na drvetu)...

U ponudi Centra je Tealm Building za kompanije. Zainteresovani mogu iz bogate ponude odabrati jedan od paketa. Sve upite i informacije možete dobiti na [email protected] ili 061 792 666.

Više informacija o Centru, paketima i ostalim ponudama možete saznati i na web stranici http://www.warzone.ba.

U okviru Centra nalazi se i dobro poznati restorana "Sarajevski begluk" koji je svojim posjetiocima pripremio nove sadržaje i to: masaža i sunčalište u šumi za žene, ležaljke, ljulja kabali, šetalište, jahanje konja,kočija, dječije igralište, dječiji mini zipline, airsoft i paintball, airsoft streljana za odrasle i djecu, živi stoni fudbal, basket, pikado, ratni muzej odbrane Igmana, autentični ratni rovovi, restoran sa preko 200 sjedećih mjesta, više od 50 tradicionalnih i internacionalnih jela...

Sve ovo je razlog više da posjetite i da se provedite sa porodicom i prijateljima u planinskom ambijentu restorana "Sarajevski begluk" na svježem zraku olimpijske planine Igman i opustite se uz ukusnu hranu i prateće sadržaje restorana.
Akta
See less See more
Ko je vlasnik zemljista pored naselja ''Nova Miljacka''.
  • Like
Reactions: 5
Atraktivna parcela u Sarajevu na prodaju za 15,8 miliona KM

Biznisinfo
Jedan dunum 800,000KM. To su europske cijene zemljišta. To je katastrofalno skupo. Ja bi dunum tu platio ne više od 250,000KM.
See less See more
Nastavljaju dalje, a ova faza je ogromni zahvat jer se ispravlja meandar :)

Regulacijom korita Bosne smanjit će se poplave u Sarajevskom polju

Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Agencijom za vodno područje rijeke Save realizira projekat regulacije rijeke Bosne u dužini od oko 450 metara, čime će se smanjiti mogućnost poplava u Sarajevskom polju.

Radovi se izvode uzvodno od ušća Miljacke u Bosnu i ušća Dubokog potoka u Bosnu. Na tom području vodotok je više godina zatrpan i zarastao, zbog čega je usljed većih padavina često dolazilo do plavljenja šireg područja Sarajevskog polja.

Realizacijom ovog projekta u značajnoj mjeri će se smanjiti mogućnost poplava i nastajanja posljedica od poplava. Radit će se probijanje i širenje novog korita i zatrpavanje meandra koje je uskog proticajnog profila.Također je predviđeno da se obloge izvedu od prefabrikovanih heksagonalnih prizmi, a sa obje strane rijeke Bosne izgradiće se šetnice (berme) uz regulisano korito, širine 5 metara, a čija je uloga višestruka. Osim što imaju funkciju propuštanja velike vode i doprinose stabilnosti kosina, berme imaju i funkciju ribarskih staza – šetnica.

U sklopu projekta će se izvršiti i uređenje novog ušća Miljacke u Bosnu čime će se spriječiti plavljenje šireg područja Bojnika, Dobroševića, Butila i Osijeka.

Vrijednost ugovorenih radova je 1.080.738 KM, dok je za rješavanje imovinsko pravnih odnosa izdvojeno 300.000 KM.

U saradnji sa Agencijom za vodno područje rijeke Save Općina je u prošloj godini u cilju provođenja preventivnih mjera zaštite ljudi i materijalnih dobara od poplava, očistila i uredila veliki dio vodotoka Bosne na svom području. Uređeno je oko tri kilometra riječnog korita, od petlje Sarajevske zaobilaznice u Bojniku do mosta u Rječici.


:cheers::cheers::cheers:
See less See more
3
  • Like
Reactions: 5
Ilijaš dobija modernu Gradsku tržnicu, svečano otvorenje u subotu

Svečano otvorenje Gradske tržnice u Ilijašu bit će upriličeno u subotu, 19.05.2018. godine u 10 sati, na lokalitetu Banovac.
Vrijednost projekta je 640.000 KM, a sredstva su osigurali Općina Ilijaš, Vlada Kantona Sarajevo i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Izvođač radova bila je firma Fazum gradnja d.o.o. Ilijaš, a nadzor nad izvođenjem radova vršila je firma Construct d.o.o. iz Zavidovića.

Nakon zvaničnog otvorenja Gradskom tržnicom će upravljati JKP Vodostan d.o.o. Ilijaš.

Gradska tržnica sastoji se iz dva dijela: zatvorenog dijela dimenzija 15×20 metara i otvorenog dijela, odnosno nadstrešnice dimenzija 20×25 metara. Tržnica će predstavljati mjesto gdje će ilijaški poljoprivrednici moći plasirati svoje proizvode svaki dan, a ne samo subotom, kako je bilo dosad.

Realizacijom ovog projekta građani Ilijaša dobili su modernu Gradsku tržnicu u kojoj će se moći prodavati proizvodi životinjskog porijekla - mlijeko, jaja itd.

Izgradnjom tržnice stvorene su pretpostavke da građani Ilijaša mogu nabavljati proizvode u svom gradu svaki dan, a i mogućnost poljoprivrednim proizvođačima sa područja općine Ilijaš da plasiraju svoje proizvode, saopćeno je iz Općine Ilijaš.
Klix
See less See more
4
  • Like
Reactions: 2


......hebote, pa i ovi u Ilijasu imaju, barem za nijansu, vise stila nego u Sarajevu :D

See less See more
2
  • Like
Reactions: 1
Regulacijom korita Bosne smanjit će se mogućnost poplava u Sarajevskom poljuOpćina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Agencijom za vodno područje rijeke Save realizira projekat regulacije rijeke Bosne u dužini od oko 450 metara, čime će se smanjiti mogućnost poplava u Sarajevskom polju.

Radovi se izvode uzvodno od ušća Miljacke u Bosnu i ušća Dubokog potoka u Bosnu. Na tom području vodotok je više godina zatrpan i zarastao, zbog čega je usljed većih padavina često dolazilo do plavljenja šireg područja Sarajevskog polja.

Realizacijom ovog projekta u značajnoj mjeri će se smanjiti mogućnost poplava i nastajanja posljedica od poplava. Radit će se probijanje i širenje novog korita i zatrpavanje meandra koje je uskog proticajnog profila. Također je predviđeno da se obloge izvedu od prefabrikovanih heksagonalnih prizmi, a sa obje strane rijeke Bosne izgradiće se šetnice (berme) uz regulisano korito, širine pet metara, a čija je uloga višestruka. Osim što imaju funkciju propuštanja velike vode i doprinose stabilnosti kosina, berme imaju i funkciju ribarskih staza – šetnica.

U sklopu projekta će se izvršiti i uređenje novog ušća Miljacke u Bosnu čime će se spriječiti plavljenje šireg područja Bojnika, Dobroševića, Butila i Osijeka.

Vrijednost ugovorenih radova je 1.080.738 KM, dok je za rješavanje imovinsko pravnih odnosa izdvojeno 300.000 KM.

U saradnji sa Agencijom za vodno područje rijeke Save Općina je u prošloj godini u cilju provođenja preventivnih mjera zaštite ljudi i materijalnih dobara od poplava, očistila i uredila veliki dio vodotoka Bosne na svom području. Uređeno je oko tri kilometra riječnog korita, od petlje Sarajevske zaobilaznice u Bojniku do mosta u Rječici, saopćeno je iz Pres službe Općine.
Klix
See less See more
5
......hebote, pa i ovi u Ilijasu imaju, barem za nijansu, vise stila nego u Sarajevu
:smug:
See less See more
da je ova ulica kojim slučajem kaldrmisana i bez ovih žutih ivičnjaka, fotografija bi bila dostojna razglednice.

ovako imamo spomenik hadžibajrićevom neukusu
See less See more
  • Like
Reactions: 3
Jedan dunum 800,000KM. To su europske cijene zemljišta. To je katastrofalno skupo. Ja bi dunum tu platio ne više od 250,000KM.
Imas primjere u Tuzli gdje je zemljiste bilo skuplje od milion po dulumu tako da za dobru lokaciju ce se uvijek naci musterija. Tesko je predvidjeti kako ce teci aukcija ali nemoj se iznenaditi ako neko podupla iznos :)
See less See more
Imas primjere u Tuzli gdje je zemljiste bilo skuplje od milion po dulumu tako da za dobru lokaciju ce se uvijek naci musterija. Tesko je predvidjeti kako ce teci aukcija ali nemoj se iznenaditi ako neko podupla iznos :)
Samo da znaš da su te cijene na nivou najskupljih gradova na svijetu.

A ovo je u lošem dijelu sarajeva. Drago mi je da je tako. Ja bi svoje dunume prodo za tu cijenu sutra, mada su moji malo više udaljeni od civilizacije:(
See less See more
381 - 400 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top