SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

192126 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
421 - 440 of 986 Posts
Javna rasprava vezana za Nacrt Urbanistickog projekta ''Spomenicki kompleks Tunel D-B''Javna prezentacija Nacrta Urbanističkog projekta „Spomenički kompleks Tunel D-B" održat će se u ponedjeljak 28.maja 2018. godine u 14 sati u MZ Donji Kotorac, ulica Branilaca Donjeg Kotorca broj 26 .

Uvid u materijal i kartu Nacrta Urbanističkog projekta može se izvršiti u prostorijama Općine –prizemlje, u MZ Donji Kotorac, te na web stranici Opštine.
SAC
See less See more
  • Like
Reactions: 2
Općina Stari Grad dala dozvolu da se u Bistrik-kuli otvori kafićOpćina Stari Grad je putem javnog poziva dodijelila Bistrik kulu na Trebeviću firmi Job Invest za otvaranje ugostiteljskog objekta.

Zbog odluke Općine Stari Grad Sarajevo da se objekat od historijskog značaja, tvrđava koja je nekad bila astronomski opservatorij, mogla postati ugostiteljski objekat, oštro ju reagovalo Astronomsko društvo Orion.

"Pretvoriti to u kafanu radi desetak pijanaca, jer u taj prostor ne može stati više od par stolova je zločin biblijskih razmjera. Kao u seriji "Zločinački umovi", očigledno imamo posla sa ljudima kojima ništa nije sveto. Oni možda pravno mogu da urade sve to što su naumili, ali etika i moral tu ne stanuju. Mi ćemo se, kao Astronomnsko društvo Orion boriti svim snagama da se ova namjera obori", kazao je Muhamed Muminović, predsjednik Astronomskog društva Orion.

Muminović, koji je i predratni direktor i osnivač Astronomske opservatorije, podsjeća da su generacije mladih godinama gradile Astronomsku opservatoriju, tokom opsade je srušena, a sada se po drugi put ubija.

"Dignimo svi glas protiv toga. Nemojmo dozvoliti da nas mračnjaci vraćaju u srednji vijek i Opservatoriju koja je bila svjetionik nauke u bivšoj država srozavaju na šumski bircuz. Za one koji ne znaju, gore sada nema vode, nema struje, nema kanalizacije, trebaju prilične pare da se objekat dovede u kakvo, takvo stanje da bi se koristio za bilo što. Ko to želi uložiti ili oprati pare? I to je pitanje koje se postavlja", ističe on.

Kao osoba koja je utemeljitelj Opservatorije, poručuje da je ogorčen i na samu ideju da se ovako nešto uradi.

"Umjesto da su se pobrinuli da se nađu sredstva za obnovu (a radi se o nekih pola miliona maraka za Bistrik kulu) birokrate su odlučile da im je bolje da uzmu stotinjak maraka za mjesečni najam. Grozno i nevjerovatno", kaže Muminović.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazao je u izjavi za N1 televiziu da je društvo "Orion" 2010 godine dobilo prostor Bistrik-kule na zakup. Željeli su raditi na obnovi opservatorije. Šest godina kasnije, priča Hadžibajrić, tražili su raskid ugovora.

"Meni ljudi došli i ispričali da hoće da obnove opservatorije. Rekoh - nikakav problem. Izašli na Vijeće, i Vijeće im dodijelilo. Evo i ugovora ovdje. Nakon šest godina, to isto društvo je vratilo to jer nisu uspjeli u tom periodu nikoga da nađu", kaže Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.
Akta
See less See more
A načelnik u tome ne vidi vrijedan sadržaj oko kojeg bi se i opština trebala potruditi da ponovo oživi. Kako uzak pogled na stvari.
  • Like
Reactions: 5
Ništa od prodaje doma u Nedžarićima

Menadžment Studentskog centra Sarajevo i u ovoj godini nastavlja sa aktivnostima na poboljšanju studentskog standarda i života u domovima. Nakon što su prošle godine otvoreni vešeraj, fitnes-centar, restoran i kafe-bar za studente, lift za potrebe kuhinje, te renoviran osmi sprat u domu u Nedžarićima, fokus rada ove godine bit će na renoviranju soba, kao i utopljavanju objekata na Bjelavama i u Nedžarićima.

- Jedna od značajnih aktivnosti je utopljavanje studentskih domova, čime bi Studentski centar značajno smanjio račune za plin i struju. Imamo prozore na Bjelavama koji su iz 1983. i krajnje je vrijeme da ih promijenimo. Računali smo sredstva za ovaj projekat od prodaje naše zgrade u Nedžarićima, međutim, taj plan je propao jer je Vlada FBiH odustala od kupovine. Zbog toga moramo tražiti druge izvore finansiranja pa ćemo aplicirati kod Fonda za zaštitu okoliša FBiH za dobijanje sredstava, kazao je Tarik Curić, direktor Studentskog centra.

Prema njegovim riječima, Studentski centar iz svojih sredstava nastavit će sa renoviranjem soba, a za dom u Nedžarićima nabavljeni su novi jorgani, jastuci i 450 dušeka. Curić je najavio uskoro i raspisivanje konkursa za prijem novih studenata u domove.
Oslobodjenje
Uklonjene stare breze na Bistriku, Medžlis IZ gradi parkingU blizini Trga Austrije u sarajevskom naselju Bistrik, gdje su do jučer godinama rasla stabla nekoliko breza, bit će izgrađen parking za potrebe Medžlisa Islamske zajednice.

Nakon nekoliko poziva građana koji su razočarani odlukom o uklanjanju starih breza za potrebe izgradnje parkinga, za Klix.ba su u Medžlisu IZ kazali da su se breze nalazile na privatnoj parceli u njihovom vlasništvu.

"Gradit će se parking. To je privatna parcela i breze su na privatnoj parceli. Za rušenje postoji odobrenje, kao i za izgradnju parkinga. Parking je predviđen regulacionim planom koji je usvojio ovaj Grad, nismo ga mi pravili. Sve je čisto."Na pitanje da li će budući parking, prekoputa Ambasade Japana, koristiti samo uposlenici Medžlisa IZ ili će biti javnog karaktera uz naplatu rečeno nam je da će vlasnik parkinga odlučiti ko će se tu parkirati.

"Sa našim parkingom graniči javni parking na koji se može parkirati automobil i platiti. Mi ćemo vidjeti ko će moći parkirati, ali nećemo naplaćivati", kazali su iz Medžlisa.
Klix
See less See more
Do kraja godine Studija izvodljivosti o unapređenju sistema daljinskog grijanjaStudija izvodljivosti o proširenju i unapređenju sistema daljinskog grijanja u Kantonu Sarajevo (KS) ima za cilj pružanje podrške Bosni i Hercegovini i KS da poduzmu mjere za ublažavanje zagađenja zraka kroz promociju i korištenje obnovljivih izvora energije, rečeno je to na današnjoj konferenciji za medije organizovanoj povodom početka njene izrade.

"Vlada KS donošenjem Akcionog plana za smanjenje prisustva čestica u zraku (PM10) još se 2013.godine opredijelila za primjenu sistema daljinskog grijanja. To je način na koji će se postići energijska efikasnost, smanjenje i integrisanje individualnih izvora emisije, bolji nadzor i kontrola zagađivača, što treba da rezultira čišćim zrakom i drugim tehničkim, okolišnim i socijalnim koristima", istakao je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić.

Po njegovim riječima, sarađujući sa drugim evropskim gradovima imali su priliku upoznati se kolike su prednosti kvalitetnih sistema centralnog rijanja, te i sa drugim koristima koje se postižu po pitanju globalnog smanjenja emisija stakleničkih gasova u vrijeme sve izraženijih klimatskih promjena.

Studija će biti pripremljena u okviru Projekta “Poboljšanje kvaliteta zraka u BiH kroz promociju obnovljivih izvora energije i poboljšanja daljinskog grijanja”. Ministarstvo zaštite okoliša, kopna i mora Republike Italije u tu svrhu obezbijedilo je grant sredstva u iznosu od 420.000 Eura, a implemetira će ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

"Ova studija je podrška Kantonu Sarajevo u preduzimanju aktivnosti za smanjenje zagađenja zraka, a obuhvati će i procjenu proširenja daljinskog grijanja na područjima koja trenutno nisu u sistemu, kao što su Hrasnica, Općina Ilidža, dio Vogošće", poručio je ministar Lukić.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a Sukhrob Khoshmukhamedov rekao je kako je zagađenje zraka jedno od najtežih problema s kojima se suočavaju građani Kantona Sarajevo. Naveo je da su procjene da zbog ove činjenice zemlja gubi 21,5 posto svog bruto društvenog proizvoda.

"Pristup daljinskom grijanju je prioritet kojim se želimo posvetiti, te napraviti dugoročnu strategiju s ciljem smanjenjena zagađenja zraka", potcrtao je Khoshmukhamedov, te dodao da će se ubudućnosti moći koristi obnovljivi izvori energije.

“Sarajevo je lijep grad, ali je smješten u kotlini zbog čega se, između ostalog, suočava s problem zagađenja zraka. Tačnije, hladan vazduh onemogućuje toplom da se podigne zbog čega svi zagađujući faktori ostaju prisutni u zraku”, pojasnio je predstavnik Ministarstva zaštite okoliša, kopna i mora Republike Italije Paolo Angelini.

Upravo zbog toga postoji problem rješavanja efekta staklenika, koji postoji na globalnom nivou, i po tome se Sarajevo ne razlikuje mnogo od drugih evropskih gradova.

Najavio je da će nastaviti sa podrškom ovakvih projekata jer su to cigle na kojima se gradi i učvršćuje buduća saradnja između naših zemalja.

Planirano je da se izrada studije završi do kraja ove godine, a kako je navedeno, sadržavat će i socijalno – društvene aspekte.
Akta
See less See more
"Gradit će se parking. To je privatna parcela i breze su na privatnoj parceli. Za rušenje postoji odobrenje, kao i za izgradnju parkinga. Parking je predviđen regulacionim planom koji je usvojio ovaj Grad, nismo ga mi pravili. Sve je čisto."
Istina :lol:
  • Like
Reactions: 1
Dno dna!

Malo je reći da su vođeni isključivo gramzivošću i koristoljubljem , fuj :puke:
Nenadić i Ajnadžić: U oktobru otvaranje gradilišta za izgradnju Austrijske kućeMinistar pravde i uprave Kantona Sarajevo (KS) Mario Nenadić i načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić planiraju u oktobru otvoriti gradilište za izgradnju "Austrijske kuće" u sarajevskom naselju Ciglane, a realizacija ovog zajedničkog projekta završila bi naredne godine.
"Austrijska kuća će se definitivno završiti i služit će kao "Evropska kuća nacionalnih manjina" i također kao Centar za zdravo odrastanje" kazao je Nenadić na današnjem sastanku kojem su prisustvovali i predstavnici Vijeća nacionalnih manjina KS Davor Ebner i Mirza Redžić.

Istakao je da su to dva važna zajednička projekta u kojima je investitor Općina Centar, a KS je osigurao prostor na 99 godina, kroz osiguranje prava građenja na tom lokalitetu.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo povodom činjenice da projekt ulazi u fazu implementacije i što će u najskorije vrijeme biti izgrađen još jedan centar kulturnih, obrazovnih i muzejskih događanja.

Razgovarano je i o mogućnostima stalnih postavki Muzeja nacionalnih manjina u "Evropskoj kući nacionalnih manjina", odnosno "Austrijskoj kući", kao i o mnogo drugih potencionalno važnih i osvarivih potprojekata u okviru ovog projekta.

Ministar i načelnik najavili su zajedničke posjete s predstavnicima Evropske unije, austrijske ambasade u BiH i ostalim koji bi eventualno bili zainteresirani da pruže podršku u dovršetku ovog projekta, pa makar i u njegovoj kasnijoj fazi, saopćeno je iz Pres-službe KS.
Klix
See less See more
Pogledajte šest potencijalnih ruta kojim bi se vozila Formula E u Sarajevu

Gradsko vijeće Sarajeva danas će na svojoj redovnoj sjednici glasati o kandidaturi glavnog grada BiH za organizaciju utrke Formule E. Ukoliko vijećnici budu dali zeleno svjetlo, Sarajevo će i zvanično ući u proces dobijanja kandidature.

Tehnička ekipa Formule E potom bi došla u glavni grad BiH kako bi dala konačnu ocjenu o uslovima za održavanje utrke, a u fotogaleriji ekskluzivno na portalu Klix.ba možete pogledati potencijalne rute kojima bi se vozila trka.

Potencijalne rute izradio je Jasmin Bučo, izvršni direktor za građenje i projektovanje u Autocestama FBiH.

Sve predložene rute su na području općina Centar i Novo Sarajevo, dok su staze dužine od 2,5 do 3,3 kilometra.

Promocija zelene tehnologije


"Nadam se pozitivnom ishodu na današnjem glasanju na Gradskom vijeću kako bih za nekih 10-ak dana u Sarajevo mogao dovesti tehničku ekipu Formule E koja će i dati konačnu ocjenu. Vijećnici moraju shvatiti da se radi o projektu koji je od državnog interesa te da bi u slučaju dobijanja utrke mogli spojiti tehnologiju i naš potencijal. Znam da nije jednostavno donijeti bilo kakvu odluku u izbornoj godini, jer ljudi odmah sumnjaju da se radi o nekim političkim bodovima. Međutim, lično nisam član nijedne političke stranke, već želim da se izdignemo iznad nekog stranačkog interesa i da vijećnici shvate o čemu se radi", rekao nam je Samir Cerić, poduzetnik iz Velike Britanije, koji je rođen u BiH i na čiju je inicijativu Grad Sarajevo prije pola godine započeo neformalne razgovore o mogućnosti održavanja utrke Formule E u Sarajevu polovinom 2019. godine.

Cerić je istakao kako u svakoj generaciji postoji jedna ili dvije šanse da se promijeni pravac grada, ali isto tako i države.

"Ovaj projekt je šansa, ne samo za sadašnje, već i za buduće generacije. Znam da BiH i Sarajevo imaju ogroman potencijal te ako se dobro i pametno donesu neke od bitnih odluka, onda možemo kompletnu sredinu pozitivno promijeniti. Upravo je gradonačelnik Abdulah Skaka jedan od takvih vizionara u BiH, ali mislim da ovaj projekt treba ići i na viši nivo od grada. Siguran sam da Hrvatska i Srbija ne bi propustile ovu šansu i u roku sedam dana našli bi sva sredstva i potporu svih političkih partija. Želja mi je da kroz svoje veze i lobi vratim nešto BiH i da ne bude to samo priča o nekom projektu, već da se on i ostvari", poručio je Cerić.

Podsjetimo, Formula E je takmičenje koje organizira Međunarodna automobilistička federacija (FIA), pod čijim okriljem se organizira i Formula 1. Bolidi Formule E su električni trkaći automobili, a prva utrka održana je u Pekingu 2014. godine. Sve utrke Formule E održavaju se u središtima velikih gradova kao što su Hong Kong, Mexico City, New York, Rim, Pariz, Berlin, Santiago, Cirih i u njima učestvuju slavni timovi i proizvođači, a utrkama se promovira zelena tehnologija.

Atrakcija u ekonomskom i turističkom smislu


Formula E je postala drugo takmičenje po popularnosti i medijskoj zastupljenosti u hijerarhiji FIA-e, odmah iza Formule 1. Ona iz dana u dan postaje sve popularnija i atraktivnija i privlači sve veći broj obožavatelja automobilizma i ljubitelja tehnologije. U utrkama Formule E učestvuje i nekoliko bivših vozača iz Formule 1, kao što je Jacques Villeneuve.

U aprilu u londonskom sjedištu Formule E održan je sastanak između gradonačelnika Sarajeva Skake i čelnih ljudi Formule E. Na tom sastanku je rečeno da je Sarajevo ušlo u uži krug aplikanata za kandidaturu za organizaciju utrke Formule E 2019. godine u Evropi. Budući da je ekološki faktor ideja vodilja Formule E, Sarajevo je ocijenjeno kao jedan od evropskih gradova s najviše zelenih površina te je rečeno da postoje velike šanse da Sarajevo dobije ovu utrku 2019. godine.

Utrke bi se održavale jednom godišnje u periodu od tri do pet godina, u zavisnosti od dogovora s vlasnikom licence. Da bi Sarajevo i zvanično dobilo kandidaturu, potrebno je da tehnička ekipa Formule E dođe u Sarajevo kako bi dala konačnu ocjenu o mogućnostima i uslovima za održavanje utrke na osnovu rezultata studije izvodljivosti koju bi trebalo izraditi u tu svrhu.

Za izradu studije izvodljivosti potrebno je izdvojiti sredstva u iznosu od 100.000 eura koja je potrebno platiti vlasniku licence, neovisno o rezultatima studije. To je definirano u nacrtu Ugovora o studiji izvodljivosti između Grada Sarajeva i kompanije Formula E Operations koja je vlasnik licence.

Eventualna pozitivna ocjena po studiji izvodljivosti i održavanje takmičenja Formule E sigurno bi predstavljali veliki događaj za Sarajevo i postavili bi glavni grad BiH na mapu Formule E zajedno s ostalim velikim svjetskim gradovima. Pored popularnosti i atrakcije, u ekonomskom i turističkom smislu takvo takmičenje donosi i znatna sredstva svakom gradu u kojem se održava.
Klix
See less See more
8
  • Like
Reactions: 2
Gradsko vijeće Sarajeva jednoglasno podržalo kandidaturu za utrke Formule EGradsko vijeće Sarajeva danas je podržalo prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake da glavni grad Bosne i Hercegovine bude kandidat za održavanje Formule E.

Prijedlog je po hitnom postupku uvršten u dnevni red na današnjoj redovnoj sjednici, a ranije su vijećnici na Kolegiju Vijeća donijeli odluku da će podržati prijedlog gradonačelnika Skake.

Sada nema prepreka da tehnička ekipa Formule E dođe u Sarajevo kako bi dala konačnu ocjenu o uslovima za održavanje utrke, a na portalu Klix.ba mogli ste i pogledati i potencijalne rute kojima bi se trka vozila.

Podsjetimo, gradonačelnik Skaka i njegovi saradnici, kao i britanski
poduzetnik bh. korijena Samir Cerić, vodili su višemjesečne intenzivne razgovore s rukovodiocima Formule E u Londonu, koji su istakli da Sarajevo ima velike
šanse za dobijanje licence za samu utrku.

Takvo razmišljanje temelje, između ostalog, na činjenici da je Sarajevo jedan od evropskih gradova za najviše zelene površine (prema istraživanju Leibniz instituta), a da je upravo ekološki faktor ideja vodilja Formule E, u kojoj se takmiče bolidi na elektirčni pogon.

Nakon što je Gradsko vijeće danas odobrilo nastavak procedure, naredni korak je
potpisivanje ugovora između Grada Sarajeva i Formule E o izradi feasibility studije.

Međutim, Vijeće bi trebalo odobriti i izdvajanje od 100.000 eura za izradu studije, o čemu će se glasati na narednoj, moguće i vanrednoj sjednici.
Klix
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Međunarodni aerodrom Sarajevo raspisao još jedan tender vrijedan šest miliona KM
Međunarodni aerodrom Sarajevo raspisao je još jedan tender, ovaj put za izvođenje građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova na izgradnji administrativno-poslovnog objekta u vrijednosti 6 miliona KM bez PDV-a, saznaje Akta.ba.

"Riječ je o objektu u kojem će biti smješteni kancelarijski i radni prostori, koji će biti podijeljen na zemaljsku i zračnu stranu, a prolaz iz jedne u drugu stranu će biti kontrolisan", kazali su iz sarajevskog aerodroma za naš portal.

Rok za dostavljanje ponuda je 17.07.2018. dok je rok za izvođenje radova 18 mjeseci.

Podsjećamo, Aerodrom Sarajevo početkom maja objavio je i tender za izvođenje radova na modernizaciji i dogradnji Terminala B. Rok za prijavu na ovaj tender je 10. 07.2018. Vrijednost radova je 30 miliona KM bez PDV-a.Tender je objavljen nekoliko mjeseci nakon što je završeno rušenje starog Terminala A koji se odavno nije koristio za prvobitnu namjenu, a nalazio se pored obnovljenog Terminala B, čije je proširenje planirano upravo na prostoru koji je postao raspoloživ rušenjem starog Terminala A. Projektom je planirano dvostruko povećanje postojećih kapaciteta, a ovim proširenjem moglo bi biti opsluženo blizu dva milijuna putnika godišnje.

Planirano je proširenje i povećanje svih prostornih i tehnoloških kapaciteta za potrebe registracije putnika i prtljaga, carinske, sigurnosne, pasoške, sanitarne kontrole na dolasku i odlasku, čekaonica za ukrcavanje putnika, hitne pomoći, sigurnosnog pregleda prtljaga, preuzimanja prtljaga, čekaonice za doček putnika, ugostiteljskih sadržaja, Duty Free Shopa, kancelarijskih i komercijalnih prostora za potrebe aviokompanija te drugih agencija, prostora za vjerske potrebe i svih drugih pratećih službi.Proširenje treba osigurati dodatnih 10.000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže, a stari i novi dio biti će povezani modernom nadstrešnicom.
Dužina terminala će biti 110 metara, a sada je 68. Proširenjem će se dobiti još jedan ulaz na Aerodrom. Checkin zona će se proširiti sa 17 na 28 mjesta, a umjesto sadašnja četiri gate-a napravit će se sedam. Proširit će se i zona dolazaka.
Akta
See less See more
  • Like
Reactions: 3
staza sa 4 krivine :nuts: strucnjak za projektovanje nema sta :lol:

See less See more
Komisija u klin, načelnik Memić u ploču: Nacionalni spomenik Butmir pod čizmom građevineNa Ilidži, tačnije na arheološkom nalazištu Butmir u toku je gradnja poslovno stambenog objekta u sklopu projekta Nova Ilidža 1, za koji načelnik Senaid Memić tvrdi da ima sve potrebne dozvole i saglasnost, međutim, struka i nadležne institucije ga demantuju.

Samir Avdić, kustos u Zemaljskom muzeju i vijećnik u Općini Ilidža (SDP), nam je rekao da je prije nekoliko dana prolazio pored lokacije na kojoj se gradi navedeni objekt i tu vidio kranove i kamione s građevinskim materijalima koji su postavljeni uz obalu Željeznice. Pojasnio nam je da taj dio pripada arheološkom nalazištu Butmir koje je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH proglasila nacionalnim spomenikom 2004. godine i da je na toj lokaciji zabranjeno izvoditi bilo kakve druge radove osim arheoloških iskopina.

"Riječ je o zaštićenom području od 65 hektara sve od obale Željeznice, tačnije od Termalne vode prema poljoprivrednom dobru. To nalazište je otkriveno u 19. vijeku i to je jedan od najznačajnijih neolitskih lokaliteta u Evropi. Nakon rata na tom području su izgrađeni određeni objekti i za to su dozvole dali arheolozi koji su nakon istraživanja utvrdili da ne postoje nikakva nalazišta. Međutim, smatram da to nije bilo u potpunosti relevantno, jer su radili iskopine neadekvatnim sondama i nisu detaljno pregledali", ispričao nam je Avdić.

Istakao je da je riječ o hotelu Hills i kompaniji ANS Drive te je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH predložila da vlasnik tog hotela uloži novac u formiranje arheološkog parka i tako vrati dug zajednici, a da se objekt navedene firme sruši, jer se također nalazi u zaštićenoj zoni.Na Općinskom vijeću Ilidža predloženo sužavanje površine arheološkog nalazišta


Spomenuo je i to da je nedavno na javnoj raspravi u Općini Ilidža predloženo Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH da se trenutna površina od 65 hektara arheološkog nalazišta smanji na 8.000 metara, odnosno da se ostave samo najbogatija zona i zaštitni pojas oko nje. To još nije usvojeno i prema zakonu, kako je sagovornik istakao, to kompletno područje se smatra zaštićenom zonom i svi radovi koji se izvode na njoj su protivzakoniti.

"Senaid Memić je 2015. godine u regulacionom planu predložio projekt Nova Ilidža 1, 2 i 3 i ja sam kao vijećnik reagovao i rekao da se on ne može usvojiti dok se ne završe arheološka istraživanja, odnosno, dok se ne dobije dozvola Komisije. On je to, vjerujem, ignorisao, jer je već obećao arapskim ili kojim već investitorima da će se realizovati ovaj projekt. Nedavno su iz komisije bili u Općini i dali prijedlog da se taj dio suzi, a prema mom mišljenju to neko kompromisno rješenje je nastalo zbog pritiska načelnika i drugih ljudi čiji krupni kapital je prepoznao interes u izgradnji tu na arheološkom spomeniku", kazao nam je.

Avdić je istakao kako gradnja nije zaustavljena iako još nije konačno donesena odluka o sužavanju arheološkog nalazišta. Na tom području će se graditi samo Nova Ilidža 1 koja obuhvata zapravo cijelo područje Butmira.

"Taj regulacioni plan Nova Ilidža 1 još nije usvojen, čak mi nije jasno ni to kako se gradi taj objekt, kako je to moguće, jer se ne nalazi u tom regulacionom planu. Trebalo bi da se završi istraživanje i kada se utvrdi da tu nema ništa onda da se odlučuje o gradnji. Niko od nas nije protiv gradnje i razvoja, ali tek onda kada se utvrdi da nema ništa značajno arheološko. Jer onda bi se trebao usvojiti regulacioni plan, a ondje gdje ima arheoloških istraživanja da se napravi arheološki park i od toga bi općina imala turističke koristi”, dodao je.

Kontaktirali smo i doc. dr. Adnana Kaljanca s Katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, koji nam je pojasnio da je cijelo područje arheološkog nalazišta Butmir još uvijek nacionalni spomenik i da još nema informaciju da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH izmijenila odluku i suzila taj dio. Dodao je da, bez obzira na to da li tu postoji arheološki potencijal ili ne, to spada u nacionalni spomenik dok se ta zona ne izmijeni.

Pojasnio nam je i da će mapa o izmjenama zaštitne zone koju je Komisija prezentovala na Općinskom vijeću Ilidža biti podložena dodatnim intervencijama, jer nije u potpunosti precizirana i jasna."Ono što je definisano prema rezultatima našeg istraživanja i dostavljeno na toj mapi na komisiji je sama arheologija, a van toga mora biti zaštitni pojas koji bi zaštitio tu arheologiju, jer je nemoguće da on bude unutar samog lokaliteta. Tako da nisam siguran dokle će tačno ići taj zaštitni pojas kada se naprave navedene izmjene i da li će obuhvatiti tu zonu na kojoj se gradi, ali vjerujem da će ići veoma blizu obale Željeznice. Ono što je ocrtano plavom bojom na mapi je zona arheoloških nalaza i tek oko nje treba biti stavljen zaštitni pojas", objasnio nam je Kaljanac.

On je još jednom naglasio da se na tom lokalitetu ne smije graditi.

"Prije nego se bilo kakve aktivnosti tog tipa budu poduzimale na ovom području bitno je utvrditi zaštitni pojas. Također, on ne smije biti unutar lokaliteta, jer onda on gubi svoju funkciju. I zove se zaštitni pojas zato što ga okružuje", rekao je Kaljanac.

Iz Općine Ilidža tvrde da imaju potrebne dozvole za gradnju, iz Komisije tvrde suprotno


Povodom svega ovoga kontaktirali smo i Općinu Ilidža, gdje nam je načelnik Senaid Memić kratko odgovorio i škrtario na detaljima.

"Na tom lokalitetu se gradi stambeno poslovni objekt i već sedam godina posjedujemo građevinsku dozvolu. Riječ je o privatnom zemljištu, a prije 15 godina su rađena arheološka istraživanja i utvrđeno je da nema prepreka", kazao je načelnik Memić.Drugačije informacije od ovih koje nam je saopćio načelnik dobili smo od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH. Pojasnili su nam da postupaju u okviru svojih nadležnosti i da su u više navrata slali dopise nadležnoj inspekciji kada je riječ o arheološkom nalazištu Butmir.

"Prostor na kojem su postavljeni kran i kamioni je u zoni nacionalnog spomenika Butmir. I ovaj put smo poslali dopis nadležnoj inspekciji zahtijevajući hitan inspekcijski nadzor. Kada je riječ o nacionalnim spomenicima nadležna je Federalna uprava za inspekcijske poslove i ona treba utvrditi da li se izvode radovi na ovom lokalitetu i u skladu s potrebnim dozvolama koje su izdale nadležne institucije", poručili su nam iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH.

Već smo u tekstu spomenuli da je arheološko nalazište Butmir proglašeno nacionalnim spomenikom 2004. godine i da je tom odlukom zona zaštite definisana na temelju Programa zaštite i korištenja arheološkog lokaliteta Butmir iz 1999. godine.

"Ovim je prostor nacionalnog spomenika definisan kao zona zaštitnih istraživanja. Još nismo precizirali nove granice zaštitne zone i zaštitnog pojasa, niti je donesena izmjena i dopuna odluke", naveli su.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja zaduženo za izdavanje dozvola


Također, u Komisiji su nam rekli da je za izdavanje svih potrebnih dozvola i saglasnosti zaduženo Federalno ministarstvo prostornog uređenja i da nijedan zahvat ne može biti izveden bez njihovog odobrenja.

Načelnik Memić dozvolu za arheološka istraživanja upotrijebio za gradnju


Kontaktirali smo i Federalno ministarstvo prostornog uređenja i upitali ih o navedenom problemu, na šta su nam oni odgovorili da su Općini Ilidža dali saglasnost za obavljanje istražnih radova na tom lokalitetu, u smislu arheoloških iskopina, što podrazumijeva plan preventivne prospekcije arheološkog potencijala. Dodali su da je riječ o nacionalnom spomeniku i da je kao takav pod najvećim stepenom zaštite.

"Tu saglasnost smo donijeli na osnovu člana 3. Zakona o provedbi odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika uspostavljene prema Aneksu 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i člana 3. Uredbe o obavljanju prethodnih radova istražnog karaktera na nacionalnim spomenicima. Napominjemo da ovo Federalno ministarstvo nije izdalo akte o građenju za navedene radove na predmetnom lokalitetu", zaključili su iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.
Klix
See less See more
Orion prihvatio Hadžibajrićevu ponudu: Zakupit ćemo Bistrik kulu i krećemo u akciju skupljanja novcaNakon što je Astronomsko društvo Orion javno prozvalo Općinu Stari Grad zbog najavljenog poteza davanja Bistrik kule u zakup, odnosno da joj slijedi uloga ugostiteljskog objekta, Općina je zauzela stav da će podržati Orion samo ukoliko posjeduje sredstva za sanaciju objekta. Čini se da Orion pristaje na takvu nagodbu.

Podsjećamo, Orion je kritikovao odluku Općine Stari Grad da nekadašnju opservatoriju pretvori u "kafanu", dok za objekat postoji ideja obnove i vraćanja stare funkcije.

"Pohvalna je činjenica da je javni pritisak urodio djelimično plodom i da je gospodin Hadžibajrić ponudio jedno nepopularno i gotovo nerealno rješenje. Međutim, astronomsko društvo Orion će pristati na ovu vrstu nagodbe sa gospodinom Hadžibajrićem, a sve u cilju zaštite naše Opservatorije i nauke na prostoru Sarajeva, Bosne i Hercegovine i regiona", saopćeno je iz Astronomskog društva Orion.

Napominju javnost i načelnika Općine Stari Grad IbrahimHadžibajrić da je astronomsko društvo Orion pravni i obnoviteljski sljedbenik Univerzitetskog astronomskog društva Sarajevo koje je djelovalo do 1992. godine. Predratno Društvo je od tadašnjeg Pionirskog centra, uz saglasnost Skupštine grada Sarajeva, dobilo na korištenje austrougarsku tvrđavu poznatu pod nazivom Bistrik kula 1967. godine. U periodu od 1968-1973. dobrovoljnim radom članova izgrađene su dvije kupole (3,6 i 4,6 metara) i u njima postavljeni teleskopi. Opservatorija se bavila širokom popularizacijom astronomije, edukacijom mladih, stručnim i naučnim radom. U periodu od 1975. do 1982. godine izgrađena je nova zgrada Opservatorije (desetak metara od austrougarske tvrđave). Taj dio Opservatorije je imao urednu urbanističku i građevinsku dozvolu koja je glasila na Univerzitetsko astronomsko društvo, a zgrada je također plod dobrovoljnog rada članova koji je trajao skoro 10 godina. Četverospratni objekat je na vrhu imao kupolu prečnika 8 metara i teleskop prečnika 62 cm, tada jedan od tri najveća teleskopa u bivšoj Jugoslaviji.

Tokom višedecenijskog rada Astronomsko društvo je izdalo preko 30 knjiga, publikacija, zvjezdanih mapa i postera. U tom pogledu smo još uvijek neprevaziđeni na prostoru bivše države. Generacije amatera, a i profesionalaca su svoje prve astronomske korake učili na knjigama izdatim u Sarajevu.

"Nama u ovom trenutku ne preostaje ništa drugo nego da potpišemo Ugovor o zakupu ovog prostora i da se potrudimo da sakupimo novčana sredstva za njegovu potpunu revitalizaciju i vraćanje u njegovu prvobitnu namjenu i funkciju. U narednim danima ćemo vas blagovremeno obavještavati o našim slijedećim koracima na tom putu, a prvi u nizu će biti nastavak javne i veoma glasne kampanje uz podršku javnih ličnosti iz Bosne i Hercegovine i regiona, ali uz podršku struke širom svijeta. Planiramo pokrenuti sve alate dostupne za međunarodni fundraising u cilju sakupljanja potrebnih novčanih sredstava", poručuju iz Oriona.

Oni dodaju kako će izvršiti pritisak na sve državne institucije koje godinama zanemaruju instituciju Opservatorije kao bitnog naučnog centra za Bosnu i Hercegovinu i region, ali i kao strateški važne institucije za razvoj obrazovanja, ali i turizma na prostoru Sarajeva i naše države.

"Naša borba traje od 1992. godine i iskreno se nadamo da će biti završena uskoro, pozitivno i za nas i za sve stanovnike našeg grada i države", zaključuju iz Oriona.
Klix
See less See more
  • Like
Reactions: 4
Obustavljen tender za ugradnju LED rasvjete u Kantonu Sarajevo vrijedan 30 mil KM

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS obustavilo je posao vrijedan 30 mil KM, koliko je trebao koštati projekt zamjene i ugradnje LED svjetiljki i sistema upravljanja javnom rasvjetom na području KS, prenosi Avaz.

- Bio je raspisan poziv i započeta procedura. U završnoj fazi odabira konačnih ponuda članovi komisije ministarstva odlučili su obustaviti cijeli postupak. Pošto je javni poziv bio raspisan za tri faze, u svakoj od njih utvrđeno je da u tenderskoj dokumentaciji nedostaju određeni papiri – kazao je za Avaz ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić.

Prema njegovim riječima, zbog toga komisija nije mogla da odabere najpovoljniju i najkvalitetniju ponudu.

Kako je istakao Hasanspahić, zbog lošeg iskustva na ovaj pilot-projekt biće stavljena tačka. Umjesto njega, ide se ka drugom rješenju.

- Ovo je zaista bilo prezahtjevno jer smo željeli završiti pilot-projekt sa 30 mil KM bez iskustva. Zato ćemo raditi u fazama i mijenjati svjetiljke prvo na magistralnim putevima, potom ući u naselja i mahale i završiti na parkovskim površinama. Raspisivat ćemo manje tendere – pojasnio je Hasanspahić, prenio je Avaz.
E-Kapija
Zbog rekonstrukcije kosog lifta od subote u funkciji zamjenski prevoz za stanovnike CiglanaU svojim nastojanjima da riješi veliki problem stanovnika dijela Ciglana koji koriste kosi lift, posebno starije populacije, a koji mjesecima nije u funkciji općinski načelnik Nedžad Ajnadžić je pokrenuo proceduru zamjenskog prevoza za naše sugrađane.
Od sutra, 2. juna 2018. godine osiguran je redovan kombi prevoz koji će besplatno prevoziti naše sugrađane umjesto kosog lifta u terminu od 7 do 17:30 sati svakim radnim danom i subotom.

Kombi će polaziti sa proširenja pored ulaza u kompleks Zetra iz Alipašine ulice, a vozit će ulicama Hakije Kulenovića, Dajanli Ibrahim-bega, Braće Begić, dijelom Ulice Antuna Hangija, zatim Jukićevom nazad do početne stanice. Na ovoj dionici kombi će stajati na četiri lokacije.

Ovaj prevoz koji je osigurala Općina Centar je privremenog karaktera i biće u funkciji dok se ne okonča izgradnja novog, modernog i funkcionalnog lifta, za što je u ovogodišnjem općinskom budžetu osigurano 750.000 KM. Načelnik Ajnadžić je naglasio da je Općina Centar već raspisala tender za odabir najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji kosog lifta putem otvorenog međunarodnog javnog poziva.

Sama tenderska procedura je pri kraju nakon čega slijedi potpisivanje ugovora sa izvođačem radova i početak izgradnje kosog lifta koji ispunjava evropske sigurnosne standarde. Kako je planirano izgradnja novog kosog lifta bi trajala najviše tri mjeseca.

Općinsko vijeće Centar se pridružilo u naporima načelnika Ajnadžića da se riješi ovaj dugogodišnji problem stanovnika Ciglana, i stoga su općinski vijećnici na 1. vanrednoj sjednici koja je održana 22. maja 2018. godine, usvojili Odluku o davanju saglasnosti na Nacrt sporazuma o definisanju elemenata za zaključivanje Ugovora o osnivanju prava građenja radi izgradnje objekta "Kosi lift" Ciglane.

Na ovaj sporazum je prethodno Skupština Kantona Sarajevo dala saglasnost, nakon čega je potrebno da Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo kao vlasnik zemljišta s jedne strane i Općina Centar i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo kao nosilaca prava gradnje, s druge strane, potpišu pomenuti sporazum.
Klix
See less See more
Općina Stari Grad raspisala tendere za četiri važna projektaOpćina Stari Grad Sarajevo, putem Službe za investicije, plan i analizu objavila je poziv zainteresovanim građevinskim kompanijama/izvođačima radova da podnesu prijavu za pretkvalifikaciju za slijedeće radove:

Izgradnja i obnova parkinga, općeg višenamjenskog prostora

Izgradnja i obnova sportske dvorane uz Osnovnu školu ''Edhem Mulabdić''

Obnova zgrade Općine Stari Grad Sarajevo i

Završetak i opremanje Doma zdravlja ''Stari Grad''.

Ujedno, objavljen je poziv zainteresovanim konsultantskim kompanijama da podnesu prijavu za pretkvalifikaciju za sljedeće usluge: nadzor nad radovima 'Izgradnja i obnova sportske dvorane uz Osnovnu školu ''Edhem Mulabdić'''; 'Obnova zgrade Općine Stari Grad Sarajevo’ i 'Završetak i opremanje Doma zdravlja ''Stari Grad", kao i za izradu energijskih certifikata za sve objekte u okviru projekta „Razvoj infrastrukture za Općinu Stari Grad Sarajevo“.

Podsjećamo, Općina Stari Grad Sarajevo dobila od Saudijskog fonda za razvoj odobrenje zajma za pomoć u finansiranju dijela projekta ''Razvoj infrastrukture za Općinu Stari Grad Sarajevo''. Proces nadmetanja biće vođen prema pravilima i procedurama Fonda, kao nacionalno konkurentsko nadmetanje kvalificiranih kompanija.
Akta
See less See more
421 - 440 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top