SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

192017 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
461 - 480 of 986 Posts
Visinska razlika između Skenderije i Vijećnice je 13 metara. Vrlo lako možeš provjeriti. Prebroj kaskade - od Skenderije do Vijećnice ih ima 27, a svaka je visoka po pola metra. Podizanje nivoa Miljacke kod Vijećnice za 1,5 metar je skoro 15 metara kod Skenderije. Ovo je po meni takođe nemoguća misija.
Zaista je nevjerovatno da je razlika u visini izmedju Vijecnice i Skenderije ko jedna zgrada od oko 5 spratova.

Naizgled izgleda mnogo ravnije, ali u stvari to se najbolje osjeti/primjeti tek kada se vozi biciklo.

Ili jos bolje se vidi koliko je nizbrdo od Vjecnice do Skenderije - koliko brzo Miljacka tece tek kada bas, bas nadodje.
Ja često trčim tom rutom, baš se osjeti razlika, zadnji put sinoć. Kad kreneš nizvodno ode :D Jedino je moguće da je ovo izborna godina pa je sve moguće.
Visinska razlika između Skenderije i Vijećnice je 13 metara. Vrlo lako možeš provjeriti. Prebroj kaskade - od Skenderije do Vijećnice ih ima 27, a svaka je visoka po pola metra. Podizanje nivoa Miljacke kod Vijećnice za 1,5 metar je skoro 15 metara kod Skenderije. Ovo je po meni takođe nemoguća misija.
Opet se djeca igrala na casu likovnog, a ovi online portali sve prenesu. :bash:

Najzanimljivije su mi ove ustakljene platforme (pristanista za camce) u koritu na nivou vode, kad svako ko je bar jednu godinu zivio u Sarajevu zna da Miljacka varira od plicaka do skoro punog korita.

:nuts:

  • Like
Reactions: 5
^^
Ne prepoznajes bogatstvo ponude, sve na jednom mjestu .... malo krstarenja kao po Seni, malo "splavova" kao na Dunavu i Savi .... a vrhunac ponude rafting i kajak na divljim vodama
See less See more
  • Like
Reactions: 1
^^
Bome, podeblja Nazif Aranžman ponudu.

https://youtu.be/XE9b2vQ2fnA
  • Like
Reactions: 1
Danas prepričavam raji nekoj ovaj skeč "Dobra lova, dobar put ..." i čuvene ponude "U pohod ljepotama Vratnika", "Splavarenje Miljackom" i "10 dana u Kalesiji". :D

Stvarno ne znam kako mi ovo nije naumpalo.
U petak otvorenje Doma oslobodilaca na ŽučiOpćina Novi Grad Sarajevo i ove će godine 8. juni – Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč obilježiti prigodnim programom na platou Golog Brda, gdje će biti upriličen zajednički iftar za oko tri hiljade posjetilaca.
Ovim povodom na Žuči će biti upriličeno otvaranje Doma oslobodilaca, koji predstavlja ulaznu kapiju za budući memorijalni kompleks koji će se u narednom periodu graditi na platou Golog Brda, lokalitetu gdje su se tokom agresije na našu zemlju vodile žestoke borbe za odbranu grada Sarajeva i BiH.

Centralna manifestacija na Golom Brdu održat će se, u petak, 8. juna, sa početkom u 19 sati, a otvaranje Doma oslobodilaca planirano je u 18.30 sati.

Na centralnoj manifestaciji bit će uručena općinska priznanja „Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo“.

Pojedinačna „Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo“ bit će uručena ratnom komandantu Druge viteške brigade Esadu Pelki - Brzom, dobitniku najvišeg vojnog odlikovanja "Zlatni ljiljan" i drugih brojnih priznanja, dok će kolektivna biti dodijeljena Službi bezbjednosti Općine Novi Grad Sarajevo.

"Zlatna plaketa odbrane Općine Novi Grad Sarajevo" posthumno će biti dodijeljena ratnom heroju Safetu Isoviću, zamjeniku komandanta Druge viteške brigade, dobitniku najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" i odlikovanja za vojne zasluge sa Zlatnim mačevima.

Općina Novi Grad Sarajevo za građane je obezbijedila prevoz ispred Istiklal džamije do Golog Brada i nazad.

Sa polaznog odredišta, ispred Istiklal džamije minibusi će prevoziti građane od 18 do 20 sati, a povratak sa Golog Brda planiran je nakon završetka manifestacije obilježavanja Dana odbrane općine Novi Grad Sarajevo.

Pozivamo naše građane da nam se pridruže na Golom Brdu da zajedno obilježimo ovaj značajni datum odbrane našeg grada i domovine.
Klix
See less See more
Dogovorena sanacija zgrade ambulante na PofalićimaNačelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj i direktor firme "Eko gradnja" Alen Mujezinović 7. juna ove godine potpisali su Ugovor za izvođenje radova na sanaciji zgrade ambulante Pofalići.

Navedeni radovi podrazumijevaju zamjenu postojećeg krovnog pokrivača, bravarije, bojenje fasade te izgradnju rampe koja će omogućiti pristup ambulanti osobama sa umanjenim tjelesnim sposobnostima.

U svom obraćanju, općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je kako se radi o jednom od najzapuštenijih zdravstvenih objekata na području općine, a čije zdravstvene usluge koristi više od 6 200 korisnika.

"Pored sanacije objekta ambulante Pofalići, Općina Novo Sarajevo je ranije izvršila i sanaciju dijela objekta ambulante porodične medicine u ulici Kalesijska, te ambulante na Vracama, a u toku su i završni radovi na vanjskom uređenju u okviru projekta izgradnje objekta ambulante i mjesne zajednice Hrasno brdo", istakao je načelnik Koldžo.

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj zahvalila se Općini Novo Sarajevo i Općinskom vijeću na tome što imaju razumijevanja i realiziraju projekte iz oblasti zdravstva, najavivši jedan zajednički projekat rekonstrukcije devastiranog objekta vrtića na Grbavici u kojem bi trebao biti smješten vrtić i dijelom Centar za fizikalnu terapiju. U ovaj projekat se trebaju uključiti i ostale nadležne institucije i ministarstva.

Ambulanta u Pofalićima neće prestajati sa radom u toku izvođenja radova na rekonstrukciji objekta izjavila je direktorica Doma zdravlja "Omer Maslić" Zumreta Bihorac, tako da pacijenti zdravstvene usluge neće morati koristiti u drugim novosarajevskim ambulantama.

Projekat sanacije zgrade ambulante Pofalići sufinansira Općina Novo Sarajevo sa 30.000 KM i Ministarstvo zdravstva KS sa 35.000 KM. Vrijednost ugovorenih radova je oko 46.500 KM, a preostali dio obezbijeđenih novčanih sredstava utrošit će se na vanjsko uređenje i parking ispred ambulante.
Klix
See less See more
Zanimlijvo :)

Bože sačuvaj.

1. Prije mjesec, manje više - natkrivanje Miljacke
2. Jučer - električni čamci (jedni bi natkrili, drugi bi da se plovi)
3. Danas - pokretne trake i svašta još nešto
4. Sutra - ?

Šta li će biti sljedeće, šta li nas čeka? Iako mislim da je dosta najava za ovu godinu, čak i previše. :lol:
  • Like
Reactions: 1
zaboravio si borbu protiv grafita :D
11
Pogledajte unutrašnjost Doma oslobodilaca na Žuči: Simboli herojstva, ponosa i slobodeNa mjestu nekadašnjeg Doma kulture na brdu Žuč izgrađen je Dom oslobodilaca grada Sarajeva koji će večeras biti svečano otvoren. Klix.ba vam ekskluzivno donosi fotografije opremljenog doma.
Dan odbrane općine Novi Grad obilježava se 8. juna, kao i godišnjica bitke za brdo Žuč. Tako će simbolično večeras na Žuči biti otvoren izgrađeni Dom oslobodilaca, koji će budućim generacijama predstavljati simbol hrabrosti, borbe i otpora Armije RBiH.

Eksponati koji su izloženi u Domu oslobodilaca su gotovo svi sa Žuči. Radi se o ostacima granata, čahura, oružja i drugih predmeta koje je u najvećoj mjeri do sada sačuvala Civilna zaštita Općine Novi Grad, a dio su donosili i borci koji su učestvovali u odbrani grada i mještani dok se gradio muzej.

Dom oslobodilaca će otvoriti kćerke Safeta Zajke i Envera Šehovića, (Alma Zajko i Dalila Šehović), heroja odbrane Sarajeva i heroja bitke za brdo Žuč.

Ovaj objekt prije rata bio dom kulture, a početkom rata u njemu su bili smješteni agresorski položaji. Ipak, 8. juna 1992. godine dom je oslobođen i to je bila jedna od prvih pobjeda Armije RBiH u ratu. Ta pobjeda bila je dodatna snaga i motivacija za nastavak oslobađanja zemlje.

U narednom periodu planirana je i vanjska postavka.

Vrijednost radova na izgradnji Doma oslobodilaca iznosila je 430.000 KM kroz tri budžetske godine.

Na Žuči se večeras očekuje blizu 3.000 posjetilaca, a bit će organiziran i iftar. Skupu će prisustvovati i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
Klix
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Eh ovakvi spomenici nam trebaju, a ne spomenik svakoj diviziji, svakoj brigadi na svakih 500 metara.

Jako lijepo urađen memorijal, nenapadan, na značajnoj lokaciji.
  • Like
Reactions: 3
Sad ja podjoh reci, ovo vec solidno izgleda. :eek:kay:

A ne kojekakvi tenkovi, predimenzionirani i gipsani kicasti ljiljani na svakih 15m i sl.
  • Like
Reactions: 1
^^ Gdje je ovo tacno?
^^ Gdje je ovo tacno?
Na Žuči u dijelu koji pripada Opštini Novi Grad.
4
Počelo rušenje stambene zgrade pored hotela Bristol u Sarajevu za potrebe Velike Britanije

U ulici Fra Filipa Lastrića, na području sarajevske općine Novo Sarajevo, pored hotela Bristol, jutros je počelo rušenje stare stambene zgrade.

Građevinski radnici i mašine izazvali su pažnju stanara tog naselja koji prate radove.

Prema regulacionom planu na ovom lokalitetu planirana je izgradnja objekta u kojem će biti smještena ambasada Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

U tu namjenu već je izdata i urbanistička saglasnost.
Klix
See less See more
  • Like
Reactions: 5
kakve veze v.britanija ima veze s ovim. na mjestu ove zgrade se neće ništa graditi.

ambasada v. britanije se trebala graditi između vilsonovog i butmir zgrada ali su britanci od toga odustali jer su zbog smanjenja budžeta za sva njihova DKP u svijetu, izabrali nekoliko spratova u zgradi vodoprivrede za trajni smještaj.

a oni radovi na toj parceli uz vils su bili samo raščišćavanje, već je tamo osvanuo parking na kojem ima dosta autobusa
Zelena površina sa klupama i fontanom nakon rušenja stambene zgrade pored hotela Bristol

Nakon rušenja stare stambene zgrade u ulici Fra Filipa Lastrića, na području sarajevske Općine Novo Sarajevo, pored hotela Bristol bit će oformljena zelena površina sa nekoliko klupa i malom fontanom u vlasništvu ZiraatBank.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdili su iz ZiraatBank kazavši da ta lokacija nije predviđena za izgradnju objekta ambasade Velike Britanije, što su bile najave prije izvjesnog vremena.

"Mi smo dali saglasnot u petak firmi Butmir da mogu srušiti zgradu. Na tom mjestu će biti zelena površina sa četiri ili pet klupa, kao ispred glavnog ulaza naše banke, te mala fontana", rekao je Admir Murtezić, direktor sektora korporativne komunikacije ZiraatBank.

Građevinski radnici i mašine jutros su izazvali pažnju stanara tog naselja prilikom početka rušenja oronule stambene zgrade.
Klix
See less See more
  • Like
Reactions: 1
461 - 480 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top