SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

192005 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
481 - 500 of 986 Posts
Ilijaš počeo realizaciju petogodišnjeg plana razvoja vrijednog 62 mil KMNačelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić izjavio je za Radio Ilijaš da je u decembru donesen petogodišnji plan razvoja općine Ilijaš kojima su definisani ključni projekti kojim je identificirano 134 projekta vrijednosti 62 mil KM.

- U 2018. godini praktično imamo pokriveno prvu petinu naše strategije razvoja i to govori da smo napravili dobre pripreme i da na bazi toga polako krećemo u realizaciju plana. Dakle, građani mogu vidjeti prije svega da se intezivno radi na rekonstrukciji lokalnih cesta koje su definisane prilivom sredstava iz opšte korisnih funkcija šuma i očekujem da taj program koji je finansiran sredstvima iz 2017. bude završen.

Dodao je da kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura da je započet veliki projekat vrijednosti 750.000 KM, nastavak puta Vlaškovo-Gornja Karaula.

- Također, otvaramo putnu dionicu Misoča-Vlaškovo tako da ćemo taj potez riješiti na vrlo kvalitetan način. Projekat Alića rampe se privodi kraju. Još prošle godine Općina Ilijaš, Direkcija za ceste KS i Željeznice FBIH potpisale su sporazum o signalizaciji ovog pružnog prelaza. Mnogo projekata je u pripremi, rekonstrukcija doma u Podlugovima je krenula i vrijednost projekta je oko 370.000 KM, a u ovoj godini će biti realizirana prva faza koja će biti vrijednosti blizu 200.000 KM.

Fazlić je rekao da je također bitan projekat izgradnje nove fiskulturne sale u OŠ Hašim Spahić.

– U idućoj sedmici uvodimo izvođača za realizaciju ovog projekta. Po ugovoru rok za izvođenje radova je 120 dana i očekujemo da 1. oktobra učenici i nastavnici dobiju novu salu - dodao je Fazlić za Radio Ilijaš.
E-Kapija
See less See more
  • Like
Reactions: 2
danas stojim na semaforu kod remize, pored mene odma neki motoristi iz ceske, i onako nesto razmisljam i razgledam iz njihovog ugla sta oni to vide sto se kaze na prvu, tek kad udju u grad

znaci pored nas staje davno dotrajali tramvaj iz 70. pruga zarasla, oko sina zemlja i blato, stanice isarane i porazbijane, ograda iskrivljena, definitivno jako jako ruzna slika grada

onako u svakodnevnici i ne obracamo puno paznju ali kad se covjek bolje i dublje zagleda i iz ugla nekog gosta, jako je depriminirajuce
Lipa: Pri kraju radovi za početak "Ljeta u parku - Hastahani"U sarajevskom parku Hastahani u punom jeku su građevinski radovi kako bi građani od 15. juna do 15. septembra mogli uživati u kulturnim i sportskim sadržajima manifestacije “Ljeto u parku - Hastahani”.

Realizator je Konzorcij za razvoj destinacije Sarajevo, kojeg čine fondacija “Sarajevo Navigator” i udruženje “Zona unapređenog poslovanja Baščaršija”.

"Izuzetno smo zadovoljni sa odvijanjem radova, tako da smo uvjereni da će ovo biti manifestacija za cijelu porodicu. U prostoru parka realizovat ćemo razne aktivnosti. Prije svega održavat će se košarkaški, odbojkaški i turniri u malom nogometu, kao i revije biciklista i skejtbordera. Zbog toga je izvršena rekonstrukcija sportskih terena odnosno ploha, te obnovljene ploče za skejtbord", izjavio predstavnik fondacije “Sarajevo Navigator” Nedim Lipa za Fenu.

U toku su radovi za postavljanje dodatnog mobilijara – ugostiteljskog prostora u kojem će se svake večeri održavati svirke.

Još intersantnijim čini se činjenica, koju otkriva Lipa, da će građanima biti na raspolaganju dva velika led ekrana za gledanje utakmica Svjetkog nogometnog prvenstva.

"Također, u tom natkrivenom prostoru bit će studio BHRT-a u kojem će se realizovati emisija Svi u park", dodao je Lipa.

Za vrijeme manifestacije i dječije igralište dobit će nove sadržaje, a cijeli prostor bit će 24 sata osiguran fizičkim osiguranjem, kao i video nadzorom.

Lipa se zahvalio svim sponzorima, kao i Općini Centar koja pruža podršku u realizaciji manifestacije “Ljeto u parku – Hastahani”.
Akta
See less See more
Iz vitrine "nikad ne realizovani projekti?"

.
Ono sto bi se sa UAE ili Katarom u partnerstvu raditi kod rtv doma u novom gradu... ono da se cesta lafo denivelise ispod 0 a gore veliki najveci trg... nikad se ne zna
U Sarajevu počinje čišćenje grafita sa zgrada

Za deset dana počet će uklanjanje svih grafita sa zgrada u centralnim gradskim ulicama. Već 18. juna brojni aktivisti čistit će zidove u ulici Maršala Tita. Rezultat je to kampanje “Uklanjanje grafita - Zona bez grafita”, koju su na Trgu djece Sarajeva organizirali Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Gradska uprava.

Krivično djelo

Kako je istaknuto, glavni cilj ove kampanje je utjecati na svijest građana da se ispisivanjem grafita nanosi šteta svima, a posebno izgledu i imidžu grada.

"Ispisivanje grafita definirano je kao prekršaj, za koji je predviđena kazna od 150 do 450 KM. Ispisivanje grafita može se tretirati kao krivično djelo" - kazala je Suvada Kuldija, portparol MUP-a KS, koja je učestvovala u kampanji.

Ona je pozvala sve nadležne u svim općinama u KS da se pridruže kampanji te da u budžetima planiraju novac za uklanjanje grafita sa zgrada kako bi građani i turisti mogli uživati u ljepšem prizoru grada.

Alma Rešo iz Gradske uprave naglasila je da će grafite, osim u ulici Maršala Tita, uklanjati i sa zgrada u Radićevoj.

U akciji su volontirali učenici Osnovne škole “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” i Srednje tehničke škole, koji su dijelili letke građanima. I oni će, također, čistiti zidove u akciji 18. juna.

Mnogo posla

"Bilo mi je drago kad su me odredili da volontiram. Prilika je ovo za građane, za moje vršnjake, da pokažemo ljepšu stranu grada. Očekuje nas mnogo posla, ali mislim da nas dobra volja i želja pokreću da ova kampanja uspije" - rekao je Merdan Kurtagić, učenik Srednje mašinske škole.

Prijava policiji na 122

Građani su s oduševljenjem prihvatali ovu kampanju. Sugrađanka Zumreta Hadžić, kazala je da je, iako postoje grafiti koji uljepšavaju grad, mnogo onih koji su ruglo ulica te ih, stoga, treba što prije ukloniti.

Inače, ukoliko građani primijete osobe koje ispisuju grafite, mogu ih prijaviti najbližoj policijskoj stanici ili na broj telefona 122.
  • Like
Reactions: 5
moze li iko rulofu stati u kraj, lik ispisao bukvlano cijeli grad, skoro da nema javne povrsine a da je nije isarao, ovamo apeluju na gradjane da prijave a nevjerovarno da se niko ne pozabavi time ko je taj uopste momak sto nam unistava grad i pravi stete na desetine hiljada maraka, da se samo malo angazuju ja vjerujem da bi se jako brzo uslo u trag ko je taj, imenom i prezimenom, znaci samo malo volje i truda ali.... i o cemu mi onda ovdje pricamo, o uklanjanu grafita, o nekoj akciji itd. :eek:hno:
Amko komerc kreće sa investicijama u oblasti građevinarstva

Amko komerc kreće sa investicijama u oblasti građevinarstva, najavio je Muamer Aleta vlasnik ove kompanije u intervjuu za Fokus.ba.

"U narednom periodu planirali smo nekoliko investicijskih projekata, a posebno bih izdvojio izgradnju poslovno-stambene zgrade na Markalama", naveo je Aleta.
Osim ovog projekta Amko Komerc pažnju usmjerava i na modernizaciju skladišnih kapaciteta kompanije.
"Cilj nam je minimalizacija troškova skladištenja, optimizacija cijelog procesa te potpuni nadzor nad robom koja se nalazi u skladištu, kazao je Aleta.

Kompanija nastavlja i sa investicijama u pogledu novih objekata, a uskoro je planirano otvaranje dva objekta u Sarajevu i Mostaru.

Govoreći o viziji Amko komerca, Aleta je kazao da je fokus na dugoročni razvoj kompanije kroz strateške inicijative: razvoj i širenje maloprodajne mreže, modernizacija postojećih objekata i ulaganje u kvalitet usluge.
Indikator
Umjesto one stare samoposluge, na sjevernoj strani pijace, prema Dženetića čikmi.

Jel se ono bio pojavio neki render toga prije godinu-dvije?
Konačno je Sarajevo došlo na nulu, odsada slijedi ekspanzija.
2
Umjesto one stare samoposluge, na sjevernoj strani pijace, prema Dženetića čikmi.

Jel se ono bio pojavio neki render toga prije godinu-dvije?
ne znam kakav je status onih zanatskih radnji uz taj dio ulice. jako su neugledne.

ono je sve najbolje porušiti i realizovati neki projekat na duge staze.

nažalost ulica je uništena dodjeljivanjem zemljišta s obje strane cts-u za pravljenje podzemne garaže koju nikada nisu niti će napraviti. i generalno mi nije jasno kako je neko sav ovaj prostor lijevo na slici namjenio isključivo za parking kada je jasno da su nadzemne etaže morale imati predviđene druge sadržaje. ovo je jedna od rijetkih parcela u strogom centru gdje se može graditi, i to kakva.See less See more
Prvo, zemljište nije dodjeljeno Centrotransu već je bilo njegovo vlasništvo ;)

Drugo, ne slažem se, ja mislim da je tolika garaža apsolutno potrebna i da je apsolutno ispravna odluka da se ona gradi tu i u tolikim gabaritima. Ako se ne izgradi baš tu, nema se gdje drugo ni graditi u centru! ^^ Ja bih je čak gradio kao jedan objekat, tako da natkriva Dženetića čikmu :)

Na stranu što je taj dio Centrotransa privatizirao ljudski šljam, pa ni do danas ništa nije izgrađeno...
Objekt Austrijske kuće bit će dostupan svoj djeci

Zavod za izgadnju Kantona Sarajevo je vlasnik zemljišta na kojem je lociran objekat Austrijske kuće u Sarajevu.

Na početku razgovora za Radiosarajevo.ba direktor Zavoda za izgradnju KS-a, Mirza Hulusić naglasio je da se radi o zemljištu koje pripada Kantonu Sarajevo, odnosno, njegovim građanima.

"Naglašavam ovu činjenicu iz razloga što, kao nedavno imenovani direktor Zavoda za izgradnju KS-a, uz rješavanje brojnih problema koji prate građevinsku struku u Sarajevu i šire, pokušavam ispraviti i jednu višedecenijsku praksu nametnutu od strane bivšeg menadžmenta Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, a koju, u najblažoj formi, vizualiziram kao nepravednu. Ta praksa stvorila je prostor za brojne manipulacije kojima se potkrepljivala potreba da se udovolji investitorima. Osim što se, istom, vršila otimačina po svim tačkama definicije, a sve u službi javog dobra, Zavod za izgradnju KS-a se dovodio u suicidalan položaj, dozvoljavajući da novi vlasnici tog zemljišta svoju iskrivljenu viziju savremenog grada sprovode u djelo bez da Zavod za izgradnju, koji upravlja izgradnjom, može naći rješenje da se tome suprotstavi. Sporazumom između Općine Centar Sarajevo, Ministarstva pravde i uprave KS-a i Zavoda za izgradnju KS-a jasno je utvrđen nosilac prava građenja i investitor, a to je, u slučaju Austrijske kuće, Općina Centar“, govori Hulusić.

Nakon Trebevićke žičare, ovo je drugi projekt koji će biti realiziran putem ugovora o zasnivanju prava građenja. Ovim ugovorom, budući objekat Austrijske kuće se koncesijom, u trajanju od 99 godina, daje na korištenje Općini Centar Sarajevo.

Općina će raspolaganje nad dijelom prostora ustupiti Ministarstvu pravde i uprave KS-a što će, kako kaže Hulusić, biti precizirano i ugovorom definirano nakon završetka izgradnje objekta.

S obzirom na to da je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo kao vlasnik zemljišta uspostavio dogovor s budućim korisnicima, kao nositeljima prava građenja te s istima zaključio sporazum, u toku je finaliziranje pravne dokumentacije, te ulazak u fazu priprema za građenje kroz kompletiranje investiciono-tehničke dokumentacije, odnosno pribavljanje neophodnih dozvola i saglasnosti.

"Važno je napomenuti da će novi sistem osnivanja prava građenja značajno olakšati poslove Zavoda za izgradnju KS-a vezane uz pribavljanje investiciono-tehničke dokumentacije što je, do sada, predstavljalo 'kočnicu' i dovodilo do nepotrebnih zastoja i prekoračenja svih prethodno utvrđenih rokova, a ponekad, u potpunosti onemogućavalo izgradnju. S olakšanom procedurom koja prethodi izgradnji, radovi će započeti u što skorijem roku“, ističe naš sagovornik.

Kada su finansije u pitanju, prema saznanjima direktora Hulusića, Općina Centar kao investitor projekta, do sada je, svojim budžetom, za prethodnu i ovu godinu, obezbijedila sredstva u iznosu oko 500.000 KM.

S druge strane, zemljište na kojem se nalazi objekat Austrijske kuće neme cijenu."Objekt će se nalaziti na zemljištu koje je obezbijedio Zavod za izgradnju KS-a, a koje se nalazi u srcu grada na najatraktivnijoj lokaciji, kako prema položaju tako i kvaliteti lokacije. Objekt će biti samostojeća struktura okružena jednom od najvećih i najljepših parkovskih površina u gradu što će, u konačnici, doprinijeti u porastu ukupne vrijednosti objekta", navodi.
Ovo je zaista jedan pozitivan projekt za koji mnogi jedva čekaju izgradnju. Na pitanje šta je planirano da se u njemu nalazi, Hulusić odgovara:

"U saradnji s Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovni, Općina Centar je organizirala javni konkurs za izradu idejnog rješenja objekta Austrijske kuće. Nagrađena rješenja su potencijalni izvedbeni projekti. Novinom u Kantonu Sarajevo smatram i organiziranje sličnih konkursa kao i davanje prilike mladim, talentiranim ljudima da anonimnim konkursom iskažu svoj talenat i da, napokon, kvalitetna ideja ima primat na 'najpodobnijom' idejom. Nadam se da će odabrana ideja biti i realizirana. Budući objekat Austrijske kuće, kako je već definirano, ugovorom, postat će dom Centru za zdravo odrastanje i Europskoj kući nacionalnih manjina", otkriva nam direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Objekt Austrijske kuće izuzetan je projekat, ne samo za Općinu Centar kao incijatora, već i Grad Sarajevo, jer je prvi objekt ove namjene na našim prostorima, koji će biti jednako dostupan svoj djeci bez obzira na materijalni status.

"Europska kuća nacionalnih manjina je također nešto sasvim novo u Kantonu Sarajevo, te će biti veoma interesantno vidjeti na koji način će se ovi sadržaji realizirati u budućem prostoru tj. kako i koliko će budući objekat biti na usluzi sadržajima koji će se u njemu nalaziti. Za Kanton Sarajevo je novina i način na koji će projekt biti realiziran već spomenutim osnivanjem prava građenja s pravom korištenja objekta na određeno vrijeme", naglašava.

Iskoristili smo priliku, te našeg sagovornika pitali i da li su riješena sva imovinsko-pravna pitanja prije izgradnje novog kosog lifta na Ciglanama."Potpuno ista situacija je i s projektom kosog lifta na Ciglanama. Gotovo paraleleno su rješavana imovinsko-pravna pitanja za kosi lift Ciglane i Austrijsku kuću. Kao i projekt Austrijske kuće, kosi lift na Ciglanama će biti realiziran na način prenosa prava građenja i korištenja lifta, na Općinu Centar Sarajevo, u periodu od 99 godina, nakon čega se lift vraća u vlasništvo Kantona Sarajevo. Sve ove odredbe su definirane Sporazumom između Općine Centar, Ministarstva saobraćaja KS-a i Zavoda za izgradnju KS-a", govori Hulusić.
Zanimalo nas je kada bi naši sugrađani na Ciglanama mogli očekivati moderni lift?

"Radnje koje prethode izgradnji su dovedene do faze obezbjeđivanja investiciono-tehničke dokumentacije i radovi će početi u najkraćem mogućem roku“, navodi naš sagovornik.

Na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba istaknuo je i to da će Zavod za izgradnju KS-a učiniti sve da sredstva namjenjena ovom projektu budu na vrijeme obezbijeđena.
Radio Sarajevo
Ima li ko pojma šta se radi na obali željeznice preko puta OBI centra, danas sam vidio da postavljaju armaturu kao za betonski stub? Da nije kakav most :D
Prvo, zemljište nije dodjeljeno Centrotransu već je bilo njegovo vlasništvo ;)

Drugo, ne slažem se, ja mislim da je tolika garaža apsolutno potrebna i da je apsolutno ispravna odluka da se ona gradi tu i u tolikim gabaritima. Ako se ne izgradi baš tu, nema se gdje drugo ni graditi u centru! ^^ Ja bih je čak gradio kao jedan objekat, tako da natkriva Dženetića čikmu :)

Na stranu što je taj dio Centrotransa privatizirao ljudski šljam, pa ni do danas ništa nije izgrađeno...
Ako nije tajna, kako i po kom osnovu je Centrotrans postao vlasnik tog zemljista?
Jeli to 'vlasnistvo' datira od prije rata ili ga je 'sljam' nabavio/kupio poslije rata??
481 - 500 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top