SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

192010 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
501 - 520 of 986 Posts
Tu je bila njihova autobaza i sjedište firme poslije WW2. Mislim da je i prije rata tu bila autobaza firme od koje je nastala jedna od firmi koje su kasnije stvorile Centrotrans
Ima li ko pojma šta se radi na obali željeznice preko puta OBI centra, danas sam vidio da postavljaju armaturu kao za betonski stub? Da nije kakav most :D
da i ja sam vidio prije par dana masinu zu busenje sipova, nesto se ondje gradi
  • Like
Reactions: 1
Prvo, zemljište nije dodjeljeno Centrotransu već je bilo njegovo vlasništvo ;)

Drugo, ne slažem se, ja mislim da je tolika garaža apsolutno potrebna i da je apsolutno ispravna odluka da se ona gradi tu i u tolikim gabaritima. Ako se ne izgradi baš tu, nema se gdje drugo ni graditi u centru.
Nije sporna garaza nego garaza u tolikim gabaritima. A ima gdje drugo, recimo na metalcu je planirana jedna sa preko 800 mjesta, NPS preko 500 (i taj projekat je zaustavio CTS), na Trgu oslobodjenja moze biti velika garaža također.

Smatram da bi bilo korisnije da je objekat multifunkcionalan sa garažom u podzemnim etažama ali slažem se, došlo ublehama u ruke i ostat će ovako 50 godina pa džaba pričamo...
da i ja sam vidio prije par dana masinu zu busenje sipova, nesto se ondje gradi
Postavljena tabla. Radi se pjesacki most, cini mi se da je projektovao tzi a radi neka firma iz zavidovica.
  • Like
Reactions: 1
Kao što mi je i rekao prodavač nekretnina u Vrtovima Riverine, planiran je most koji će adekvatno to naselje spojiti sa ostatkom Ilidže, a vezat će naselja Sarajevo Waves i Vrtovi Riverine.
Kao što mi je i rekao prodavač nekretnina u Vrtovima Riverine, planiran je most koji će adekvatno to naselje spojiti sa ostatkom Ilidže, a vezat će naselja Sarajevo Waves i Vrtovi Riverine.
Nadam se da je za motorni saobracaj, a ne samo pjesacki. Ovaj most bi bio i odlicna veza za Riverine prema gradu, jer bi se mogli direktno ukljuciti na zapadni prilaz.
Da li će Jusuf Nurkić kupiti zemljište na atraktivnoj lokaciji u općini Centar?
Općina Centar prodaje neizgrađeno građevinsko zemljište koje se nalazi na uglu ulica Antuna Hangija i Marija Mikulića, u obuhvatu Regulacionog plana Koševsko brdo. Na ovom prostoru je planirana izgradnja sportsko-rekreativnog objekta, saznaje poslovni portal Akta.ba.

Osim sportskih sadržaja objekat će imati prostorije za ugostiteljstvo i mjesnu zajednicu.

Licitacija je zakazana za 3. juli ove godine.

Podsjećamo, na ovom prostoru je prošle godine načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić kazao kako je za izgradnju Sportsko-rekreativnog centra, zainteresovan bh. proslavljeni košarkaš Jusuf Nurkić.

Također, načelnik Ajnadžić je uručio i pisani odgovor Općine Centar poznatom privredniku Nihadu Imamoviću, koji je ovlašten da zastupa Jusufa Nurkića.

Inače, Regulacionim planom „Koševsko brdo“ stvoreni su planski preduvjeti da je na ovoj građevinskoj parceli, čiji je nosilac prava raspolaganja Općina Centar, površine 1.492 metra kvadratna, moguće graditi objekat u funkciji sporta i rekreacije površine od 2.650 metara kvadratnih sa minimalno 40 parking mjesta.
Akta
See less See more
Poslovna zgrada na Alipašinom Polju

Ispred ulaza u zgradu su uredili trg, popločali ga i urađena je hortikultura.

Konačna funkcija zgrade je nepoznata, ali sudeći po izgledu mogao bi biti neki autosalon sa kancelarijskim prostorijama.
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Počelo rušenje stare pijace u sarajevskom naselju Švrakino SeloObjekat stare pijace u naselju Švrakino Selo u Sarajevu jutros su radnici počeli rušiti po naredbi općinske inspekcije.

Radi se o objektu koji je godinama predmet spora, zbog čega je bila onemogućena bilo kakva gradnja ili renoviranje.Zemljište na kojem se nalazila pijaca je u vlasništvu Općine Novi Grad, ali je u objektu pijace bilo i nekoliko privatnih poslovnih prostora, što je zbog neriješenih imovinskih odnosa godinama odlagalo rušenje i rješenje statusa objekta.Kako saznajemo na spomenutoj lokaciji će biti izgrađen novi objekat u kojem će biti smješten supermarket.
Klix
  • Like
Reactions: 4
onaj dole na kraju objekat intermer je vlasništvu Penny plus. Pošto se spominje spermarkt moižda će tu biti supermarket a ovdje gdje je bil ijcaa parking jer imovinski odnosi nisu riješeni
šteta što nisu u taj planirani objekat ukomponovali i prostor za mjesnu zajednicu koja se nalazi preko puta a koja je na trasi južne longitudinale.

onda bi je mogli srušiti komotno i čak i prije nego južna dođe do švrakinog tu napraviti kružni tok.
  • Like
Reactions: 1
Počelo uklanjanje grafita u centru Sarajeva, podnesene prijave protiv pet "crtača"U centru Sarajeva danas se na dvije lokacije obavlja čišćenje fasada od grafita, a u organizaciji MUP-a KS, Grada Sarajeva i ICITAP-a.
"Grad Sarajevo je podržao kampanju uklanjanja grafita koja se sprovodi u saradnji s MUP-om i ICITAP-om. Mi smo u proteklom periodu poduzeli niz aktivnosti koje će rezultirati uklanjanjem grafita s objekata u užem gradskom jezgru. Danas će grafiti biti uklonjeni s objekta bivše zgrade Šipada u Titovoj ulici, a paralelno se odvija aktivnost uklanjanja grafita u Radićevoj ulici broj 8. Nakon toga bit će obuhvaćen veći dio grada, odnosno gradske jezgre, jer nije ugledno za jedan glavni grad da centar bude išaran grafitima", rekla je Alma Rešo iz Gradske uprave Grada Sarajeva, odnosno iz Službe za urbanizam, investicije, stambene i komunalne poslove.

U okviru ove aktivnosti Uprava policije je formirala plan i radnu grupu, a sam plan sadrži i preventivne i represivne mjere.

"Preventivne mjere podrazumijevaju organizovanje sastanaka sa svim subjektima, upoznavanje javnosti, mjesnih zajednica i općina te ukazivanje na štetnost ovog djelovanja. Represivne mjere podrazumijevaju poduzimanje zakonom propisanih mjera protiv osoba koje vrše ispisivanje grafita na zgradama, spomenicima ili sredstvima javnog prijevoza u vidu prekršajne prijave, a potom i zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Novčane kazne kreću se od 150 do 450 KM", rekao je Samir Keč iz MUP-a KS.

Do sada nisu uočeni grafiti koji upućuju na izazivanje nacionalne mržnje. U posljednja tri mjeseca podneseno je pet zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka i to protiv punoljetnih osoba.

Predstavnici ICITAP-a podsjetili su da u akciji veliko učešće imaju mladi, te da je jako važno razgraničiti umjetničke murale i crteže koji su kreirani s dozvolom od nedozvoljenih crteža na zaštićenim i privatnim objektima.Klix
  • Like
Reactions: 5
Sad su svi protiv ove akcije i kao ismijavaju je jer "imamo prečih problema". A do jučer su se snebivali nad iživljavanjima po fasadama.

Samo se ovakvim akcijama i sprovođenjem zakona po pitanju kažnjavanja prestupnika može riješiti problem 23 rulofa fgr i ostalih škrabotina uključujući i vandalizam u vozilima gradskog saobraćaja
  • Like
Reactions: 1
samo pitanje je koliko oni mogu na ovaj nacin ukloniti grafite, gledao sam jednom na reportazi u njemackoj kako se skidaju, to su bile posebne neke masine koje su specijalno napravljene za skidanje grafiata
Napokon adekvatne posude za odvojeno odlaganje smeća!

Nabavka posuda – zvona za odvojeno prikupljanje otpada


Realizacijom projekta u okviru kojeg će se nabaviti 34 zvona povećat će se broj lokacija za odvojeno prikupljanje otpada na području općineNa području Općine Novo Sarajevo u toku je realizacija projekta „Nabavka posuda - zvona za odvojeno prikupljanje otpada“. Potpisan je ugovor sa odabranim dobavljačem „BABEL“ d.o.o. Sarajevo, na osnovu koje je planirana nabavka 34 zvona-posude, koje će se postaviti na lokacijama gdje nisu izgrađene natkrivene niše, kako je predviđeno i Elaboratom o lokacijama reciklažnih dvorišta, niša i zelenih otoka.

Zvona su kapaciteta 2.500 , 3.000 i 3.750 litara, a postavljanjem 11 trenutno nabavljenih posuda-zvona na pet lokacija se izvršila zamjena postojećih kontejnera od 1.100 litara.

Projektom se nastoji povećati broj lokacija za odvojeno prikupljanje otpada na području općine Novo Sarajevo, formiranjem zelenih otoka. Na zvonima su istaknute oznake za odlaganje određene vrste otpada koje je neophodno razvrstavati za dalje recikliranje. Za odlaganje papira-kartona je plava boja naljepnice, za plastiku žuta boja, za staklo zelena boja, dok je za miješani otpad naznačeno zvono.

Sredstva za realizaciju ovog projekta Općine ukupne vrijednosti od oko 120.000 KM dijelom su obezbjeđena putem Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH. Općini Novo Sarajevo su dodijeljena sredstva za sufinansiranje projekta po Javnom konkursu Fonda za zaštitu okoliša FBiH za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša u iznosu od 40.000 KM.

http://novosarajevo.ba/press/22739-nabavka-posuda-zvona-za-odvojeno-prikupljanje-otpada#

:cheers::cheers::cheers:
  • Like
Reactions: 2
Napokon adekvatne posude za odvojeno odlaganje smeća!http://novosarajevo.ba/press/22739-nabavka-posuda-zvona-za-odvojeno-prikupljanje-otpada#

:cheers::cheers::cheers:
Nista od toga nece biti jer i dalje ostaje goruci problem bacanja u smece kabastih stvari: starih ves masina, sporeta, frizidera, bojlera, kada,...
Bas neki dan sam gledao kako na putu Sarajevo- Pale covjek iz gepeka svog karavan auta izbacuje staru ves masinu. Bio je mrak tj oko 22:00
Napokon adekvatne posude za odvojeno odlaganje smeća!http://novosarajevo.ba/press/22739-nabavka-posuda-zvona-za-odvojeno-prikupljanje-otpada#

:cheers::cheers::cheers:
Meni su u novom gradu najbolji kontejneri. Podzemni sa okruglim nadzemnim dijelom.

Opština Centar je najgora po pitanju selektivnog odlaganja otpada, ima najmanji br kontejnera a i te koje imaju su katastrofa i pretrpani su. A otvori, čačkalicu ne možeš ubaciti. Zato reciklažni otpad svako malo vozim i bacim u Novi Grad.

Inače, razvrstavanje otpada mi pričinjava pravo zadovoljstvo, osjećaš da radiš ispravnu stvar a i djecu automatski navikavaš da rade kako treba. Šokiran sam u početku bio kad sam vidio da se barem 3/4 kućnog otpada može reciklirati.

Neka svako pročita CINov članak o deponiji, da se svi dobro zapitamo...
Nista od toga nece biti jer i dalje ostaje goruci problem bacanja u smece kabastih stvari: starih ves masina, sporeta, frizidera, bojlera, kada,...
Bas neki dan sam gledao kako na putu Sarajevo- Pale covjek iz gepeka svog karavan auta izbacuje staru ves masinu. Bio je mrak tj oko 22:00
potpuno pogrešno.

svaka promjena u društvu dolazi od pojedinca. neće se magijom ili proglasom odjednom sve okrenuti naglavačke i BiH preko noći postati utopija.

Be the change you want to see in the world. a recikliranje smeća je jedna od najjednostavnijih stvari koje možeš uraditi za dobrobit prirode, sugrađana, sebe. vjerovatno jedina promjena koja nas ništa ne košta, a čiji efekti bi bili nemjerljivi da nas se barem 50% okrene prema tome.

djeca će kao mala odmah prihvatiti to kao jedinu ispravnu stvar, a sigurno im neće ekološku svijest probuditi lekcija na dosadnom času domaćinstva (ili kako se već sad zove taj predmet)

jedini downside je da može preći u ovisnost i da vrišitiš u sebi od muke dok si u gostima kod tetke i gledaš je kako prazne flaše od koka kole ili kisele baca s ostalim smećem. :lol:

P.S. u vezi s primjerom koji spominješ, baš me čudi da su ti mašinu bacali u rijeku, trebali su samo pozvati jedan od desetina brojeva na oglasima i neko od braće Roma bi mu besplatno odnio mašinu. zadnjih 10 godina ja nisam vidio nijednu olupinu niti mašinu bačenu u rijeku, SVE je na tržištu sekundarnih sirovina.... recimo baterije su daleko veći problem, ljudi su apsolutno nesvjesni štetnosti njihovog bacanja s ostalim smećem. a punktova za pravilno odlaganje je jako malo.
See less See more
Nista od toga nece biti jer i dalje ostaje goruci problem bacanja u smece kabastih stvari: starih ves masina, sporeta, frizidera, bojlera, kada,...
Bas neki dan sam gledao kako na putu Sarajevo- Pale covjek iz gepeka svog karavan auta izbacuje staru ves masinu. Bio je mrak tj oko 22:00
meni to najmanji problem vazda bilo. stalno prolaze romi koji to otkupljuju. Jos i zaradim, a iznesu mi iz kuce. Ako je nesto sitno onda direktno uvratim otkupljivacima
Da li se u BiH naplacuje "kaucija" za povratnu ambalazu (plasticnu, staklenu)?
Kako je organizirano prikupljanje glomaznog otpada?
Sta se desava s kemijskim otpadom (pocevsi od malih baterijica do kanti s farbama, akumulatorima i sl.)?

Ovo je samo, nazalost, pomodno paradiranje (jer to i oni u razvijenim zemljama imaju) za "sacicu" osvijescenih pojedinaca (poput @sarme, nista zlonamjerno, svaka cast).... dok 99% tog problema i dalje egzistira, jer 99% stanovnika i dalje nema nikakav problem (ni grizu savjesti) da sve skupa rokne u prvi kontejner na koji naidje... ili kako @549 rece, negdje u prirodu.

Da svaku kupljenu pivu, vino, mineralnu ili colu plati tzv. povratnu ambalazu 25pf , vjerojatno je ne bi tek tako bacao, vec skupljao i vracao, da dobije nazad taj novac.... pa onda, uz ove kontejnere za prikupljanje i selektiranje otpada se napravi barem jedan primjetan pomak ka rjesavanju ovog goruceg problema (vecina ljudi nije ni svjesna kako je ovo mozda trenutno i najveci i najopasniji problem na ovim prostorima) :eek:hno:
See less See more
501 - 520 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top