SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

190518 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​

Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa

Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
521 - 540 of 986 Posts
odakle ti tih 99% za razvijene zemlje, to uopšte nije istina i recikliranje je već davno prevazišlo nivo pojedinca. pa ovdje skoro 1% ljudi reciklira (na sarajevskom smo podforumu), vidim koliko se kontejneri pune i prazne.. u firmama je taj procenat daleko veći kada je u pitanju papir i plastika donekle.

ali to je naš mentalitet, unaprijed otpisivati svaku pozitivnu pojavu kao uzaludnu, i tako smiriti svoju savjest, a onda dan poslije lamentirati kako se kod nas ništa ne može pomaći naprijed.

that's why we can't have nice things...
See less See more
  • Like
Reactions: 1
^^
Onda si me pogresno razumio..... ja nisam rekao da je ovo pogresna ili besmislena stvar, vec da je ovo posljednja karika u lancu zbrinjavanja otpada (ona koja je jos preostala i zavisi iskljucivo od svijesti (i savjesti) pojedinca.... sta je s onim drugim karikama (mjerama) koje ne zavise od svijesti pojedinca vec od drzava=zakon=mjere/sistem=kazne ..... ili jedno podpitanje: sta radi "prosjecni" stanovnik BiH s plasticnom flasom CocaCole ... ili limenkom?
See less See more
kanadsko [Totonto] iskustvo sa recikliranjem:
Svaka kuca i stan tj domacinstvo kad useli u kucu ili stan od opstine [ako je privatna kuca] ili kucepazitelja [ako je stan iznajmljen] po useljenju dobije plavu i sivu plasticnu posudu i zelenu kantu u koju baca/odlaze/stavlja stvari za recikliranje = papir [u sivu], plastiku i staklo [u plavu] a bioloski otpad [biodegradible - ostaci hrane] u zelenu kantu
Smece se sakuplja jednom sedmicno.
u Kanadi se odvoz smeca i reciklira placa u sklopu poreza na imovinu ako je kuca privatna, a ako je kuca/stan iznajmljen, cijena odvoza smeca je sadrzana/ukljucena u cijeni rente za stan/kucu
Na kraju ispada da je 90% otpada u stvari 'recikable' dok je svega 10% klasicno smece.
grad Toronto ima 'dump' [deponiju] gdje se sakupljeni materijal sakuplja, presuje ako se dobro sjecam grad Toronto je prodavao sakupljenu recikliranu plastiku po 150$ za tonu.
A dva puta godisnje se organizuje besplatan odvoz kabastih stvari [frizideri, ves masine,...] ali ne i namjestaj
See less See more
^^
Nisi morao ici bas do Toronta :lol: .... isti ili slican sistem imas i u susjedstvu... npr. u Slavonskom Brodu:
* svako domacinstvo (kuca) ima ovo (+crni "kliko" za mjesani otpad):

* ovi sto zive u zgradama imaju isto to, samo kontejneri:

* a ako nemas vremena cekati dan prikupljanja (zuri ti se ili imas vece kolicine u jednom momentu) imas nekoliko reciklaznih dvorista, gdje to dovezes i predas:

PS. Glomazni otpad (namjestaj, kucanski aparati i sl.) ide u 2 termina godisnje (besplatno, na kucnu adresu), a povratnu ambalazu (pivo, cola, mineralna i sl.) naravno skupljas i vracas... jer to si vec platio prilikom kupovine (u protivnom bacas vlastiti novac).
* Nije nista tesko.... malo organizacije, malo vise novca, i ljudi se uklope .... nece niko da seta i trazi mjesto gdje ce baciti plasticnu flasicu od vode, ako mu se to nalazi na kucnom pragu.
See less See more
3
  • Like
Ovdje smo na forumu čitali kako bi se morali postaviti stubovi na Pozorišni trg jer će se svi parkirati, kako je most Festina lente izgrafitiran, kako će CTS autobusi za mjesec nalikovati na GRAS-ove, svako malo čitamo kako se nešto džaba pravi jer će papci uništiti, tako da se i ova priča o selektivnom odlaganju otpada potpuno uklapa u sve, zajedno sa izmišljenom pričom o bacanju veš mašinu u rijeku u 22:30.
I onda slijedi očajničko pregledanje interneta za "dokazima", da bi se našao unutrašnji mir.

Sa druge strane, ja kada dodjem do kontejnera za razvrstavanje otpada, u onom za staklo zateknem samo staklo, u onom za papir samo papir i u onom za plastike samo plastike. To valjda Danci ili Šveđani ubacuju po kontejnere po Sarajevu, šta li?

Kao što Sarma napisao, problem je što su u prvom valu nabavljeni potpuno neadekvatni podzemni kontejneri, sa minijaturnim otvorima, kao i što je kapacitet onog za obični otpad uvijek poddimenzioniran. Isti je slučaj sa onim starim kontejnerima.

Zato ovo i jeste veliki korak naprijed ka sveobuhvatnijem razvrstavanju otpada. Bez obzira na želje većine forumaša...
See less See more
  • Like
Sa druge strane, ja kada dodjem do kontejnera za razvrstavanje otpada, u onom za staklo zateknem samo staklo, u onom za papir samo papir i u onom za plastike samo plastike. To valjda Danci ili Šveđani ubacuju po kontejnere po Sarajevu, šta li?
^^
Za ovo si vjerojatno 100% u pravu..... problem je koliki postotak ovih materijala zavrsi na ovim mjestima, a koliki postotak na "neadekvatnim" :dunno:

* Da budemo malo i konstruktivni u diskusiji, evo jedno zanimljivo rjesenje (za parkove, izletista i sl.):
See less See more
U onolikom postotku koliko su i sama adekvatna mjesta dostupna. Više dostupnih mjesta = više % razvrstanog otpada.

To što će uvijek biti onih koji će odbijati da razvrstavaju otpad je sasvim uobičajena pojava u istoriji ljudske civilizacije. Da se čovječanstvo prilagodjavalo tome i čekalo da se postigne 100% koncenzus ljudi bi i dalje živjeli u pećinama.

Balkan i jeste crna rupa jer se u mnogo čemu čekalo i očekivalo da se većina prilagodi nekom trendu, i tako se propustili mnogi vozovi..
See less See more
  • Like
Pa ako se pridružiš i počneš zagovarati da i ljudi oko tebe razdvajaju otpad, onda ćeš povećati taj procenat, a učinit ćeš i da prosječni građanin, kako ga nazivaš, bude bolji (ako je prosjek suma kvaliteta građana podijeljena s njihovim brojem)
Govoreći kako je to što radimo beznadežno jer većina to ne radi ne znači ništa drugo nego biti dio problema. Konformizam u svom najgorem obliku, jer bi ti razdvajao kad bi i svi ostali, i kad bi se država pobrinula pa ti pred vrata donijela kontejnere, i kad bi miljacka bila čišća i kad bi trump vratio ameriku u pariški sporazum... ali pošto se to sve neće desiti nećeš ti bit budala već ćeš čekat da ti jedno jutro u kući osvane "reciklator extreme 2000" pa sve sam razvrsta i još ti to plati...

Ima vani država koje su to bolje uredile ali je u tim zemljama i prosječni građanin bolji od našeg. Državu možemo promjeniti dugoročno kroz godine a sebe i samim tim prosječnog građanina preko noći. Mi smo prosječni građanin.
See less See more
Državu možemo promjeniti dugoročno kroz godine a sebe i samim tim prosječnog građanina preko noći. Mi smo prosječni građanin.
:eek:kay:
Sve si dobro rekao ali mislim da ovo nisi. Lijepo je nadati se da to može "preko noći", ali ja sam bio svedok kako je nekadašnja vlast decenijama mijenjala svijest "građana". Iako je ta vlast bila mnogo rigidnija i sve žestoko sankcionisala (čak i batinama u miliciji) ipak nije išlo "preko noći".
Ove današnje "prosječne građane" treba "mijenjati" obukom, kontrolom pa i sankcijama a buduće građane učiti u školi. Sa djecom to ide lakše i bezbolnije pa i jeftinije, iako na duži rok.
I naravno nabavljati što više i to što boljih kontejnera i kanti za razvrstavanje. Kod mene u ulici ih npr. nema. Samo klasični prljavi i izlupani kontejneri, ali valjda će nekad biti i u naseljima malo daljim od centra. :)
See less See more
Na kraju ispada da je 90% otpada u stvari 'recikable' dok je svega 10% klasicno smece.
Nije baš toliko... dosta ljudi bacaju u reciklažu ono što nebi trebali da bacaju, ne znam jel živiš u Torontu i pratiš vijesti ali su dosta o tome pričali

https://www.cbc.ca/news/canada/toronto/recycling-toronto-blue-bins-may-cost-you-1.4605791
U podzemnim kontejnerima na Dobrinji npr ovo sa podzemnim kontejnerima perfektno funkcionise. Pokazalo se kao pun pogodak. Pretpostavljam da su to ta "zvona" koja postavljaju i sada u Novom Sarajevu.

Nevjerovatno je da se to ne radi u Centru ili Starom Gradu?!

Jedan kontejner je mjesoviti otpad, jedan staklo, jedan papir. Mislim da uopste nije problem odvojiti staklo i papir kada krenes da bacis smece.

Ono sto je dobro sa ovim podzemnim konejnerima jeste sto su duboko u zemlji i onemogucen je pristup:
- psima
- pticama
- osobama koje ceprkaju po smecu

Kod ovih kontejnera, okolo je tako cisto, da to fakat nevjerovatno izgleda.

S druge strane npr tek postavljeni novi kontejneri (oni obicni) nemaju nikakvu svrhu. Zasto? Prvo niko ih ne zatvara, fakticki nemoguce ih je zatvoriti mehanizam je preglup - da ne govorim koliko su prljavi, pa necu ja svaki put rukavice sa sobom nositi. A novi su - mislim ulupali su pare u njih. Mozda cak tih novih metalnih 5 kontejnera i vise kosta nego ovi plasticni koji se postave u zemlju.

Otvoreni kontejneri, prvo dodju ptice prerove. Zatim dodju kerovi, prerove i oni malo. I na kraju dodju cigani ili ko vec, i oni malo prerove uzmu sta se moze uzeti itd.

I onda imas smeca svugdje samo ne tamo gdje treba.

Ovi podzemni em su zatvoreni, em lijepo izgledaju. Tako da pored toga sto se na ovaj nacin vrsi i reciklaza, dodatni plus je cistoca i to da nema smeca okolo kontejnera, po cesti, travnjaku, trotoaru.

p.s. Neko je dobro primjetio, jedina greska je sto je kod ovih prvih koji su postavljeni otvor stvarno premali. Ove druge koje su postavljali, otvor je malo veci.
See less See more
  • Like
Reactions: 2
opština centar obnavlja trotoar u Titovoj ulici od BBI centra do Predsjedništva, samo tu stranu.

trotoar će asfaltirati.

po kojoj logici se taj trotoar asfaltira a trg na ciglanama optoči granitom?

po kojoj logici se taj trotoar asfaltira ako su na Trgu djece Sarajeva granitne ploče i ako je ta ista opština popločala trotoar ispred Predsjedništva prošle godine.

samo da mi je prokljuviti u mozgove tih koji odlučuju, čime se vode u svojim razmišljanjima. ne mogu nikako da dokučim.

centralna ulica u centralnoj opštini glavnog grada. i ono u 2018 asfaltira trotoar.
See less See more
  • Like
Reactions: 5
^^ KLIKNI - Vjerovao ili ne, neko odgovara na mailove. Bar su meni odgovorili prije nekih mjesec dana na jedan upit. Hajde da se malo angaziramo pa da vidimo hoce li i kome sta odgovoriti i cime ce opravdati taj potez :)
  • Like
Reactions: 3
Ako vjeruješ pisao sam u par navrata, ne konkretno po ovom pitanju, ali nikada nisam dobio nikakav odgovor. Kako njemu tako i nadležnoj službi.
Ali ako ce nas jos nekoliko na istu temu, za sam da sastavim mail
nek i leopol napiše, njemu vazda odgovore :)
Ilidža Towers 2018.
  • Like
Reactions: 3
nek i leopol napiše, njemu vazda odgovore
Iskreno, da si ti na mjestu Ajnadžića da li bi ti poslije one silne buke sa poplocavanjem trotoara oko Predsjedništva nastavio sa poplocavanjem ili bi isto ovako asfaltirao?
See less See more
pa dobro to je bilo zbog svecanog otvaranja poplocanog trotoara, najavljivanje pres konf., govora itd., e zbog toga je se svijet i digao jer su sami krivi sto je od toga cirkus ispao, da nisu nista govorili, jednostavno u tisini odradili nebi im niko nista rekao

ali zalosno je da i dan danas asfaltiraju trotoare u strogom centru grada, nemam rijeci, sve je vec receno, sve se nadam nece vise ali jok
See less See more
  • Like
Iskreno, da si ti na mjestu Ajnadžića da li bi ti poslije one silne buke sa poplocavanjem trotoara oko Predsjedništva nastavio sa poplocavanjem ili bi isto ovako asfaltirao?
najiskrenije, ne bih dopustio da me jedan idiot koji puže po trotoaru kreveljeći se i udarajući u šerpu, te armija umišljenih internet spodoba koji nemaju pojma o životu skrenu sa pravca kojim sam naumio ići, a za koji znam da je 100% ispravan.

kao što rekoh, glavna ulica u glavnom gradu nečega što zovemo državom. asfaltira se u 2018-oj godini. istovremeno 500m sjevernije, u jednom stambenom naselju ta ista opština gradi fontanu i trg sa granitnim pločama. gdje je tu logika :nuts:

Titova ulica zaslužuje daleko bolji tretman.
See less See more
  • Like
Reactions: 2
Slažem se ja sa obojicom, ali kako rekoh, nimalo me ne iznenađuje ovaj potez, čak bi mi bilo čudo da je drugačije
521 - 540 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.