SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

192212 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​

Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa

Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
21 - 30 of 986 Posts
Ovo je premija za sportsku dvoranu Novo Sarajevo. Skafa je premija za sportsku dvoranu Novo Sarajevo :D
  • Like
Reactions: 1
Sad ja podjoh reci, ovo vec solidno izgleda. :eek:kay:

A ne kojekakvi tenkovi, predimenzionirani i gipsani kicasti ljiljani na svakih 15m i sl.
  • Like
Kako mi se svidja ovaj obnovljeni trotoar i ove klupe :)
  • Like
Nadam se da im arhitekta zgrade u samom centru Sarajeva nece biti ista osoba koja im je dizajnirala logo.
Da fakat, zasto ploca? Vjerovatno to nije u nadleznosti Grada Sarajeva nego Opcine, pa mozda zbog toga, ali u normalnim zemljama bi valjda to bila nadleznost grada, i moglo bi proci bez ploce :)
VIDEO/ UŽA JEZGRA GRADA BIT ĆE LJEPŠA

Abdulah Skaka otkriva planove: Šta mi se ne sviđa u Sarajevu i šta ću promijeniti? Vidite kakvo bogatstvo imamo...
08.11.18, 22:51h

- Smeta mi čistoća, mi smo grad koji mora biti čišći i ljepši. Radimo niz aktivnosti oko toga, a ni nemamo nadležnosti za to - poručio je, između ostalog, gradonačelnik Sarajeva

Abdulah Skaka, gradonačelnik grada Sarajeva bio je gost Večernjeg studija na N1, gdje je između ostalog komentarisao i ono što mu se ne sviđa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

- Svjesni smo da živimo u uređenom gradu, vidite kakvo bogatstvo posjeduje Sarajevo, ali vidimo i mane. Mane pokušavamo smanjiti. Smeta mi čistoća, mi smo grad koji mora biti čišći i ljepši. Radimo niz aktivnosti oko toga, a ni nemamo nadležnosti za to - poručio je.

Ipak, kazao je da 17. novembra kreću sa radovi na fasadama u užoj jezgri grada - kako bi ona izgledala što reprezentivnije.

- U Štrosmajerovoj ulici, čitava desna strana bit će uređena. Staru zgradu kod Vijećnice ćemo da uljepšamo - poručio je.

Tokom razgovora sa Ikom Ferrer Gorić, Skaka je kazao da je administracija jasno opredijeljena u kojem smjeru će se kretati institucija Grada Sarajeva.

- Glavni gradovi su generatori razvoja, bliska komunikacija između gradonačelnika i Gradskog vijeća mi shvatamo kao šansu za razvijanje grada i njegove promocije u svijetu - poručio je Skaka.

Trenutno je u realizaciji 48 projekata koji su vezani za promociju grada. Skaka je rekao da su turisti jako važni, ali, prema njegovim riječima, važnije je kako se građani osjećaju i kakav je kvalitet života u Sarajevu.

Abdulah Skaka je govorio i o EYOF 2019, te je kazao kako razumije određeni skepticizam oko održavanja te sportske manifestacije, najveće od Olimpijskih igara 1984. godine.

- Imamo situaciju gdje razumijemo nerazumijevanje i zabrinutost građana, ali i određenih vijećnika da li će se održati ta manifestacija. I dalje sam optimista. Razumijem tu situaciju, jer imamo projekat iz 2017. godine, koji ranija administracija nije realizovala. Data nam je druga prilika. Ono što mogu obećati jeste najbolje organizirani EYOF do sada. Bit ćemo ponosni na ceremoniju otvaranja u prvim danima februara 2019. na stadionu Koševo. Spektakl koji će podsjećati na lijepe trenutke iz 1984. godine. To je nastavak pozitivnih priča - poručio je Skaka za N1.

Kakvo je ovo uredjenje stare zgrade kod Vijecnice? Je li to zatvor Beledija?
  • Like
Reactions: 3
Gdje je ovaj park? Jel' to tamo gdje je skejt park i one nadrealne skulpture, konstrukcije?
Jeste, gdje zimi bude Sarajevo Holiday Market :)
  • Like
21 - 30 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.