SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

190571 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
661 - 680 of 986 Posts
Ako je parcela zaštitnom pojasu nulte zone, onda neka podnesu tuzbu da stopiraju izgradnju - ako nije, znaci tuzba nije validna, neka ne laprdaju.
Arheološki park Kalin hadži Alijine džamije u centru Sarajeva u novom ruhu
KlixOvo se vuce od proslogodisnjeg SFF-a,jelde?
Fascinantno da nisu u stanju nista bili napravit u to vrijeme,i sad malo zamaskirali lijenost pred jos jedan SFF.
See less See more
Bila su arheološka istraživanja u međuvremenu
Stanari sarajevskog naselja Koševo spriječili sječu drveća i devastaciju parka zbog gradnje vrtićaPočetak gradnje dječijeg vrtića "Razigrani dani" u sarajevskom naselju Koševo, tačnije sječa drveća između ulica Asima Ferhatovića i Patriotske lige, dovela je do nezodovoljstva građana koji su danas spriječili, kako kažu, devastaciju parka u kojem dominiraju borovi i omorike stari više decenija.
Danas su, uz ostalo, trebala biti posječena tri bora i više omorika. Za sada su građeni spriječili sječu i dogovorili da pišu peticiju Općini Centar u kojoj će tražiti očuvanje stabala u naselju. Veliki broj drugih stabala je, ipak, posječen.

Sreća nije dugo trajala


Razlog sječe je izgradnja predškolske ustanove, čiji je investitor Općina Centar. Objekt se gradi, odnosno trebalo bi da se gradi, na prostoru na kojem je i ranije bio dječji vrtić koji je devastiran u ratu, a nedavno porušen radi izgradnje novog objekta.

Stanari okolnih zgrada su, kako kažu, bili sretni zbog toga, jer su se u devastiranom objektu skupljali psi lutalice i odlagalo se smeće. Međutim, požalili su se da im niko nije rekao da će gabariti objekta biti prošireni, da će on zahvatiti zajedničke zelene površine, i da će stoga određeni broj dugogodišnjih sadnica biti posječen. Susjedi, protivno zakonu nisu bili uključeni u postupak izdavanja urbanističke i građevinske dozvole.

Jutros su se na lokaciji začule motorne pile, što je alarmiralo stanare okolnih zgrada. Stanari su uspjeli ishodovati da na gradilište dođu predstavnici Mjesne zajednice Koševo II, Općine Centar i izvođača radova.

Rezultati akcije građana


Stanarka naselja Koševo, čije ime i prezime je poznato redakciji portala Klix.ba, kazala nam je da su velikom upornošću, ali i razumjevanjem navedenih lica, uspjeli spriječiti sjeću tri pančićeve omorike i još tri stara bora koja su ukras naselja.

"U principu nisu dozvolili sječu drveća koje se nalazilo van gabarita bivšeg obdaništa, odnosno na zajedničkim zelenim površinama. Međutim, veliki broj drugih stabala je posječen", kazala je stanarka.

Apsurdno je, prema njenim riječima, da se u vremenu klimatskih promjena, gdje je svako drvo zlata vrijedno, tako olako odobrava sječa stabala u jednom naselju.

"Šteta je tim veća u gradu kao što je Sarajevo, koji ima visok stepen zagađenosti zraka i gdje je svako stablo značajno", rekla je ona.

Građani koji su se usprotivili sječi saznali su i dodatne uznemiravajuće informacije: da urađeni projekt nije vodio računa o stabilnosti susjednih objekata, da je zahvaljujući intervenciji izvođača radova, koji iz bezbjednosnih razloga nije pristao na otkop prema zgradama 25 do 27, urađen dodatni projekt obezbjeđenja građevinske jame, da projekt nije vodio računa o tome gdje se nalaze podzemne instalacije itd.
Klix
See less See more
9
Čudi me da stanovnici spašavju jelke od lokalne administracije. Zašto? Zar nije bolje bez drveća? Jer sa drvećem nemaš ni osjećaj da si u gradu, valjada.
Cuj, devastacija parka - ama kakvog parka od tri bora i homoraka??

vrijednost ovog sto se treba izgraditi je mnogo veca neko par jelki - a sa ne govorimo sta sve jedan devastirani objekt sve privlaci - rusi, rusi sve to ...a kome se sade borici neka ih sadi kad zavrse objekat.
Izgradnja vrtića "Razigrani dani" se odvija prema planuPredstavnici Općine Centar Sarajevo u prostorijama Mjesne zajednice "Koševo 2" održali su sastanak sa stanovnicima ovog mjesnog područja, a gdje je razgovarano o aktivnostima na izgradnji vrtića "Razigrani dani".

Sastanak je organizovan s ciljem da se stanovnicima detaljno obrazloži projekat i vanjsko uređenje budućeg vrtića, s obzirom da su se u proteklim danima pojavile određene informacije koje su zabrinule stanare.

Okupljene građane je najviše zanimalo da li će biti posječena stabla koja se nalaze u blizini objekta koji se gradi, ali i da li se izgradnjom vrtića ugrožava stabilnost okolnih zgrada.

Eldina Šehović iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje je naglasila da je projekat vrtića "Razigrani dani" ocijenjen kao visoki javni interes.

-U proteklih 20 godina ovdje se nalazio devastirani objekat koji je predstavljao potencijalni izvor zaraze. Općinski načelnik je prepoznao visoki javni interes i zbog toga se i krenulo u realizaciju. Prema projektu planirano je da se zadrže horizontalne i vertikalne dimenzije prijašnjeg objekta, kao i njegova pozicija. U odnosu na raniji objekat predviđena je izgradnja skloništa, a koje smo prema zakonskim propisima i namjeni budućeg objekta, obavezni da izgradimo. Uz izgradnju objekta planirano je i vanjsko uređenje koje predviđa parkovski mobilijar i igralište. S obzirom da su građani izrazili želju da se zadrže postojeća stabla mi ćemo u okviru vanjskog uređenja zadržati drveće, naglasila je Šehović.

Mustafa Resić, savjetnik načelnika za investicije i razvoj je dodao da svaki građanin ima pravo da zna šta se radi na području na kojem živi.

-Projekat vrtića "Razigrani dani" nije tajni dokument. Mi želimo da na ovom mjestu izgradimo moderan i funkcionalan objekat, a vjerujem da je to i interes svih stanovnika. Postoje zahtjevi građana i mi ćemo uraditi sve da ih ispoštujemo na obostrano zadovoljstvo, istakao je Resić.

Predstavnici nadzora nad izvođenjem radova su upoznali prisutne da će objekat vrtića "Razigrani dani", ali i okolni objekti biti zaštićeni dodatnim ojačanjima, potpornim zidovima i šipovima koji će dodatno stabilizirati teren na kojem se ranije pojavljivalo kretanje tla.

Velija Katica, vijećnik Općinskog vijeća Centar i stanovnik Koševa je još jednom naglasio potrebu za izgradnjom vrtića na ovom području.

-Djeci sa ovog područja treba vrtić i tu nema dvojbe. Naravno i da želimo da hortikultura bude sačuvana u obimu u kojem je to moguće i drago nam je što smo razriješili dileme koje su se javile, kazao je Katica.

I Meliha Povlakić, stanovnica Koševa je bila zadovoljna održanim sastanakom.

-Najveća šteta je što nismo održali ovakav sastanak ranije gdje bi otklonili određene nedoumice i sumnje, te dobili prave informacije. Jučer smo bili u strahu jer se pojavila informacija da će biti sječe stabala. Naravno da smo svi zainteresovani i da želimo da se vrtić izgradi. Veoma sam zadovoljna ishodom sastanka i zahvaljujem se Općini Centar i njihovim predstavnicima koji su nas informisali o daljnjim koracima. Ponavljam, jedina šteta je što ranije nije bilo sastanka, istakla je Povlakić.

-Da napomenemo vrijednost ovog projekta iznosi 2.423.000 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar. U objektu korisne površine oko 2.000 metara kvadratnih, osim obdaništa, također će biti smješten i Centar za zdravo starenje - saopćili su iz Općine Centar.
Faktor
See less See more
Potpisan ugovor za izgradnju kanalizacione mreže u ulici OlovskaPredviđeno priključenje oko 50 objekata na uličnu kanalizacionu mrežu i izmještanje gasnih instalacija.

Općinski načelnik Nedžad Koldžo potpisao je 8. augusta ove godine sa direktoricom firme "Mibral" Majom Bralović Smith ugovor za izgradnju kanalizacione mreže u ulici Olovska.

Radi se o jednom od strateških projekata Općine Novo Sarajevo kada je u pitanju komunalna infrastruktura, a za koju je projektna dokumentacija urađena prije tri godine. Za početak radova čekala se saglasnost komunalnih preduzeća koja je zavisila od projekta izgradnje Južne longitudinale, istakao je ovom prilikom općinski načelnik Nedžad Koldžo.

Vrijednost ugovora je 477.090 KM, a dio sredstava od 200.000 osiguran je kroz Sporazum koji je Općina potpisala sa Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo.

Planirana trasa separatne kanalizacione mreže u ulici Olovska je dužine oko 580 metara.

Na kanalizacionu mrežu bit će priključeno oko 50 objekata, a priključke će finansirati Općina. Vrijednost izvođenja priključaka je oko 82.000 KM.

Na jednom dijelu trase predviđeno je i izmještanje gasnih instalacija što će izvršiti KJKP "Sarajevogas", a te radove također finansira Općina. Vrijednost radova je oko 54.000 KM, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.
Faktor
See less See more
Uskoro rekonstrukcija trga ispred KSC-a u Ilijašu i sanacija tri školeU kabinetu općinskog načelnika upriličeno je potpisivanje Ugovora za izvođenje radova na sanaciji, rekonstrukciji i utopljavanju područnih škola u Kamenici, Bioči i Ljubnićima u ukupnoj vrijednosti 208.712,06 KM, te Ugovora za izvođenje radova na rekonstrukciji i redizajnu trga ispred Kulturno sportskog centra u Ilijašu u vrijednosti 446.431,57 KM.

Potpisivanju su prisustvovali načelnik Akif Fazlić, pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić, vlasnik firme Fazum gradnja Muamer Fazlić i vlasnik firme Tehno-promet Milan Tunović.

Načelnik Fazlić kazao je da će se realizacijom ovih projekata u područnim školama osigurati bolji uslovi za adekvatno odvijanje obrazovnog procesa, a realizacijom radova na rekonstrukciji gradskog trga Ilijaš će dobiti novi urbani dio grada.

"Danas potpisujemo Ugovor o izvođenju radova na sanaciji, rekonstrukciji i utopljavanju područnih škola u Kamenici, Bioči i Ljubinićima. Vrijednost ovih projekata je približno 209.000,00 KM, od toga je Ministarstvo za obrazovanje Kantona Sarajevo obezbijedilo 30.000,00 KM, a ostatak je osigurano iz budžeta Općine Ilijaš. U proteklih nekoliko godina rekonstruirali smo objekte centralnih osnovih škola. Najzad su na red došle i tri područne škole čije stanje nije davalo uslove učenicima i nastavnicima za adekvatno odvijanje obrazovnog procesa. Također, danas je potpisan i Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i redizajnu gradskog trga kao nastavak procesa uređenja centralnog dijela grada. Nakon ovog projekta želimo da Ilijaš dobije novi estetski i urbani izgled", rekao je Fazlić.

Firma Fazum gradnja d.o.o. Ilijaš je izvođač radova na rekonstrukciji i redizajnu gradskog trga, te sanaciji i utopljavanju područne škole u Kamenici u vrijednosti 95.195,71 KM.

"Rok za izvođenje radova na trgu ispred KSC-a je 75 dana, a podrazumijeva demontažu postojećih ploča, te izgradnju prostora koji će postati centralno mjesto okupljanja stanovnika, te urbani prostor za održavanje različitih manifestacija. Ovo je nastavak projekta šetališta, odnosno druga faza gdje će grad Ilijaš dobiti potpuno novi i ljepši izgled", kazao je Muamer Fazlić.

Planirana sredstava za sanaciju i utopljavanje područne škole Bioča iznose 78.898,39 KM, a područne škole u Ljubinićima 34.617,96 KM, izvođač radova bit će firma Tehno-promet d.o.o. iz Zenice.

"Potpisali smo Ugovor o izvođenju radova na sanaciji, rekonstrukciji i utopljavanju područnih škola u Bioči i Ljubinićima. U ovim područnim školama potrebno je uraditi radove utopljavanja, a to podrazumijeva zamjenu stolarije, izrada termo fasade i sanacija podova. Iskreno se nadam da ćemo kvalitetnim radom uspjeti obezbijediti našoj djeci bolje uslove za rad", rekao je Milan Tunović.

Stručni nadzor nad izvođenjem radova vrši firma "IG" Banja Luka.
Akta
See less See more
Dvadeset godina prošlo je od konkursa za sarajevski Concert HallArhitektica svjetske slave Zaha Hadid čiji vizionarski objekti krase prijestolnice širom svijeta, bila je predsjednica žirija za izbor projekta Koncertne dvorane u Sarajevu. Bilo je to prije dvadeset godina, 1998, a projekt grupe Futura koji je tada izabran, i danas je aktualan i u potpunosti prikladan za izgradnju na predviđenoj lokaciji.

Između Vrbanja mosta i Sarajevo City Centra danas se nalazi prostor za kojeg se ne bi moglo reći da je uređen - tu su parkinzi te neuređena livada. Na ovom mjestu planirana je izgradnja koncertne dvorane čija bi se većna prostora nalazila pod zemljom, te tako građevina ne bi ometala prirodno strujanje zraka, što je veoma važno u smanjenju aerozagađenja u gradu.

Na konkurs za idejni projekat koncertne dvorane u Sarajevu, koji je finansirao je grad Rim, pristiglo je 400 prijava. Pobijedila je grupa tada mladih arhitekata pod nazivom Urban future, koji pripadaju značajnijim arhitektonskim grupama u svijetu. Danas su to renomirana artijektonska imena: Denis Balent - Slovačka, Andrew Wai-tat You - Hong Kong, Katarina Larsclotter, Jonas Lunderberg - Švedska, Claudio Lucchesi - Italija, Steve Hardy - SAD.

Po projektu, objekat bi imao značaj kulturnog centra u kojem bi svaki prostor, a ne samo dvorana, bio u funkciji kulture. Predviđena je velika, simfonijska dvorana od 1500 mjesta, mala dvorana od 500 mjesta i niz pratećih sadržaja. Prostirao bi se ukupnom površinom od 800 m2, a na njegovom krovu bila bi zelena površina. Procjena je da bi izgradnja koštala 35 miliona eura, što je umjerena cijena za građevine ovakve namjene.

Arhitekta Said Jamaković, koji je bio član žirija, prisjeća se zašto je učešće Zahe Hadid u žiriju bilo od presudnog značaja za projekt:

"Riječ je o vizionarskom projektu, a Zaha Hadid je u svemu tome bitna jer je ona imala hrabrosti da svoje vizije realizuje u prostoru. Ona nas je učila da kada imate viziju, treba imati hrabrosti da je realizirate uprkos opstrukcijama, namjerama za komercijalizaciju prostora ili drugim preprekama. Ona je bila jedna od voditeljica kreiranja svijeta, razmišljala je o cjelokupnom čovječanstvu i kreiranju prostora za to. Na nama je da pokušamo realizirati ono što smo naslijedili od nje" prisjeća se arhitekta Jamaković.

Zaha Hadid važi za jednu od najvećih arhitektica našeg vremena. Preminula je u martu 2016. godine.

Kada je riječ o samom projektu, kriteriji za odabir bili su sljedeći:

" To je uspješan niskoenergetski objekat koji prirodno i dinamički odgovara okolišu. Porinuće objekta u tlo predstavlja neobičan izazov u doživljaju objekta.Vizualna dijagonala i povezivanje sa rijekom i zelenilom treba da doprinese lijepom u ovom gradu. Svi prostori objekta bili bi u funkciji ne samo u toku odvijanja najvažnijih koncerta, nego i u svakodnevnom životu, korištenjem foajea za raznovrsne svrhe. Glavna sala je dizajnirana da omogući najbolju akustiku za simfonijsku muziku"

Dvadeset godina nakon što smo dobili ovo arhitektonsko rješenje, postavlja se pitanje šta je s njegovom realizacijom. Nedavno je iz Općine Centar, koja raspolaže pravom na zemljište, ponovo aktualizirana ova tema i traže se investitori.

Potvrđeno je da je dvorana ugrađena u važeći planski akt, i ona je dio postojećeg regulacionog plana.

Na izložbi koja se trenutno odvija u galeriji Collegium Artisticum, prikazan je arhitektonski projekt dvorane. Direktor Međunarodnog centra za mir Ibro Spahić, koji je bio jedan od pokretača međunarodnog konkursa, naglašava da će ovaj objekat ne samo zadovoljiti potrebe Sarajevske filharmonije i publike za koncertnim prostorom, već i pokrenuti razvoj kutlure i umjetnosti.
Radio Sarajevo
See less See more
Izgradnja novog kosog lifta na Ciglanama trebala bi biti završena do kraja godine

Kako je predviđeno, do kraja ove godine bi trebali biti okončani pomenuti radovi izgradnje novog lifta u sarajevskom naselju Ciglane.
Predstavnici Općine Centar, tokom današnjeg dana, zajedno sa predstavnicima konzorcija firmi "Euro Prost" d.o.o. Gračanica i "Džekos" d.o.o. Sarajevo kao i Instituta za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta u Sarajevu i GRAS-a obišli su lokaciju kosog lifta na Ciglanama gdje su dogovoreni daljnji koraci u izgradnji novog lifta.

Konzorcij pomenutih firmi je uradio projekat demontaže postojećih liftova na osnovu čega će nadležna služba Općine Centar izdati potrebna odobrenja.

Po dobijanju odobrenja bit će urađena demontaža starog lifta nakon čega će predstavnici Instituta za materijale i konstrukcije obaviti ispitivanje nosivosti postojeće konstrukcije šinske trase kosog lifta. Pomenuti koraci su preduslov za izradu glavnog projekta izgradnje novog lifta u Ulici Husrefa Redžića, nakon čega može započeti izgradnja novog modernijeg i funkcionalnog kosog lifta na Ciglanama.

Kako je javnost upoznata početkom ovog mjeseca načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je zajedno sa voditeljem konzorcija pomenutih firmi Refijom Begović potpisao ugovor o izgradnji kosog lifta u ovom naselju. Vrijednost projekta je gotovo 825.700 konvertibilnih maraka, a finansijeri su Općina Centar koja je za tu namjenu obezbijedila 525 hiljada KM, a Vlada KS 300 hiljada KM. Ovaj veoma važan projekat za stanovnike Ciglana, posebno starije osobe, Općina Centar realizuje u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo odnosno Ministarstvom saobraćaja i Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo.

Osim finansiranja ovog projekta Općina Centar je također provela proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji kosog lifta putem otvorenog međunarodnog javnog poziva. Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je ustupio zemljište na kojem se nalazi postojeći kosi lift.

Do okončanja izgradnje novog kosog lifta za stanovnike ovog dijela naselja Ciglane Općina Centar je obezbijedila redovnu kombi liniju koja besplatno prevozi naše sugrađane umjesto kosog lifta u terminu od 8,30 do 17 sati svakim radnim danom i subotom.

U ime Općine Centar današnjem obilasku su prisustvovali savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić i Bećir Sirovina, te Sanjin Hasanbegović iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje, a u ime Instituta za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta u Sarajevu prisutan je bio Muhamed Madžarević.
Klix
See less See more
4
U toku završni radovi na sarajevskom Capital Toweru, u septembru prva useljenja u urede

Poslovni centar Capital Tower Sarajevo, smješten na mjestu nekadašnjeg kina Kumrovec u sarajevskom naselju Otoka, će već od 1. septembra početi primati prve zakupce, a potom se očekuje i zvanično otvorenje.

Otvaranje je, kako saznajemo, prolongirano zbog nepredviđenih situacija, ali su najvažniji i najzahtjevniji radovi u poslovnom centru na Otoci već finalizirani. Trenutno se radi na čišćenju objekta i platoa, te pripremanju kancelarija i drugih poslovnih prostora za zakupce.

Ugovori sa prvim zakupcima su već potpisani, a jedna od banaka će imati svoju poslovnicu u prizemlju zgrade. U Capital Toweru će, prema tvrdnjama menadžmenta, biti stacionirane ugledne domaće i strane kompanije.

Datum zvaničnog otvorenja poslovnog centra još uvijek, kako saznajemo, nije određen, ali se može očekivati da će zvanično otvorenje biti upriličeno do početka novembra tekuće godine.

Objekt Kumrovec, koji je izgrađen 2008. godine, bio je jedan od najvećih u Sarajevu, ali je dugo stajao prazan i nedovršen. Prošle godine ga je kupio Sirijac Abdulah Mehdi.

U Capital Toweru su nam ranije kazali da će biznis centar ponuditi novi sadržaj, odnosno da će kvalitet usluga podići na jedan viši nivo od onog koji postoji danas u gradu, iako u Sarajevu već postoje dobri i savremeni biznis centri.
Klix
See less See more
12
  • Like
Reactions: 3
^^

Ono kad klixov wanna-be novinar napise debilski clanak
  • Like
Reactions: 2
Otvaranje drive in kina "Dolly Bell" u Sarajevo odgođeno do daljnjegFilmski centar Sarajevo prolongira do daljnjeg prolongira otvaranje Drive in kina "Dolly Bell" u prostoru nekadašnjeg Filmskog studija Jagomir, a kao razlog se navode nestabilne vremenske prilike.

Međutim, fotografije koje je fotoreporter Klix.ba portala prije dva dana snimio na lokaciji nekadašnjeg Filmskog studija Jagomir dokazuju da nije sve spremno za otvaranje koje je bilo zakazano za 18. august, te da je pred Filmskim centrom još puno posla.

"Planirani filmski i muzičko-zabavni program u trajanju od četiri sata, unutar kojeg su se trebali prikazati digitalno restauirane verzije filmova 'Sjećaš li se Dolly Bell' i 'Valter brani Sarajevo', uz prateće goste i nastup benda koji svira repertoar posvećen muzici iz klasika sedme umjetnosti, bit će održan kada se steknu uslovi za održavanje", saopćeno je.

Filmski centar Sarajevo kroz ovu aktivnost nastavlja s revitalizacijom prostora nekadašnjeg Filmskog studija Jagomir. Također, ovih dana Filmski centar Sarajevo uspješno je završio prvu fazu renoviranje i adaptacije dosad zapuštenih prostora u kojima se čuva filmska arhiva centra koji predstavlja kulturno i filmsko blago BiH.

Filmski centar Sarajevo će javnost i zainteresiranu publiku blagovremeno obvještavati o novim termina otvaranja Drive in kina "Dolly Bell".
Klix
See less See more
5
Napokon prodaja Doma penzionera u Nedžarićima: Općini Ilidža tri miliona KM, ostalo PIO-uDevastirani Dom penzionera koji se nalazi na atraktivnoj lokaciju u Sarajevu uskoro ide na prodaju, rekao je za Faktor Omer Omerefendić, član Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO.

Objašnjava kako je Zavod PIO raščistio situaciju sa Općinom Ilidža.

Podsjećanja radi, Zavod PIO je davno bio spreman prodati ovaj devastirani dom, ali to nije bilo moguće dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi sa Općinom Ilidža. Naime, na dijelu općinske zemlje je sagrađen Dom i Ilidža je tražila naknadu za to zemljište. Takav propust je napravljen prije rata. Prema riječima Omerefendića, općini će za zemljište biti isplaćeno tri miliona KM.

Suvlasništvo na zemlji

- Na jednoj od sjednica Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO je donesena odluka da se ide u prodaju devastiranog Doma penzionera u Nedžarićima, a što je odobrila i Vlada FBiH. Međutim, sa prodajom se nije moglo ići jer je postojalo suvlasništvo na zemlji. Jedan dio je vlasnik Federalni zavod PIO, a jedan dio Općina Ilidža. Kada je to ustanovljeno, ponovo se Upravni odbor obratio Vladi FBiH da zatraži saglasnost da se prvo raščisti situacija sa Općinom Ilidža kako bi se dom prodao. I od Federalne vlade je takva saglasnost dobijena - priča nam hronološki Omerefendić.

Objašnjava kako je potom na narednoj sjednici Upravnog odbora donesena odluka da se to raščisti s Općinom Ilidža.

- I raščišćeno je definitivno. Sve je prevedeno na Federalni zavod PIO, a cijena koju je zatražila Općina Ilidža i koja joj je odobrena jeste tri miliona KM za njihov dio zemljišta. I donesena je odluka o prodaji doma u Nedžarićima a početna cijena je nešto više od 13 miliona KM (13.366.398,70 KM) i po svoj prilici, sve su pretpostavke da će ta cijena biti daleko veća. Znači od prodaje doma u Nedžarićima, koja treba uskoro da uslijedi, dobit će se odgovarajući iznos, a od toga dat će se tri miliona Općini Ilidža. Eto, to je sadašnje stanje - govori nam Omerefendić.

Naglašava kako su iz Saveza udruženja penzionera FBiH insistirali da se to razriješi.

- Jednostavno bila je želja, moramo to sada pošteno reći, menadžmenta Federalnog zavoda da se dom proda, međutim bilo je sporenja u općini Ilidža i to je s njima raščišćeno i procedura ide. To je pravo, tačno stanje oko doma u Nedžarićima. Novac od prodaje ide u Fond za penzije - rekao nam je Omerefendić.

Općini Ilidža smo ranije poslali dopis u kojem smo ih upitali da li su završili svoj dio posla, obaveze, oko pripreme papirologije koja bi omogućila Zavodu PIO prodaju devastiranog Doma u Nedžarićima. (Podsjećanja radi, Općinsko vijeće je trebalo donijeti odluku oko ovlaštenja i saglasnosti Zavodu PIO, da proda općinski dio zemljišta i nakon završene procedure uplati novac na račun).

Katastarske oznake i Zakon o eksproprijaciji

- Općina Ilidža na sebe nije preuzimala nikakve obaveze u vezi s predmetnim zemljištem na kojem je sagrađena zgrada sada devastiranog Doma penzionera, jer je predmetno zemljište u vlasništvu Općine Ilidža sa jasno definisanim katastarskim oznakama, površinom i nespornim granicama - odgovorli su nam.

A kada smo ih upitali da li je određeno koliko novca općina traži za sporno zemljište, (pričalo se o cifri od dva miliona KM), uputili su nas na odredbe Zakona o eksproprijaciji!?

- U vezi s eventualnim određenjem vrijednosti predmetnog zemljišta upućujemo vas na odredbe Zakona o ekspropijaciji, kojim se jasno definiše i određuje tržišna vrijednost nekretnina i mimo utvrđenih procedura i zakonskih rješenja niko nije ovlašten da mijenja tržišnu vrijednost istih - stoji u odgovoru Općine Ilidža i uputili nas za dalje informacije na Zavod PIO.
Faktor
See less See more
Za uklanjanje grafita sa fasada objekata Općina izdvojila 20 hiljada KM

Općina Centar Sarajevo je snažno opredijeljena na uređenju životnog prostora, a sve sa ciljem da se napravi ugodniji ambijent za život naših sugrađana.

Išarane zgrade i grafiti na objektima koji se nalaže u užem centru grada su nažalost naša svakodnevnica, a kako bi se vanjski izgled objekata uredio, Općina Centar Sarajevo je u okviru projekta uklanjanja grafita sa fasada zgrada kolektivnog stanovanja objavila javni poziv za javnu nabavku usluge na uređenju fasada na objektima kolektivnog stanovanja na području općine Centar.

Svi zainteresovani predstavnici privrednih subjekata mogu do 17. augusta ove godine sa portala javnih nabavki (e-Nabavke) preuzeti tendersku dokumentaciju. Rok za dostavljanje ponuda je 20. august 2018. godine do 11 sati kada će biti organizovano javno otvaranje dostavljenih ponuda.

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji ponuđači mogu dati svoje ponude za poslove skidanja grafita i nanošenja antigrafitne zaštite čime će biti otežano ponovo ispisivanje poruke po zgradama u Centru.

Projekat ima za cilj uljepšavanje ovog dijela Sarajeva koji iz godine u godinu posjećuje sve veći broj domaćih i stranih turista.

Općina Centar je u svom ovogodišnjem budžetu za ovu namjenu obezbijedila iznos od 20.000 KM.
Centar
See less See more
Zavodu PIO odobrena kupovina devastiranog objekta Doma penzionera „Nedžarići”,Vlada FBiH dala je saglasnost Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje da, u skladu s važećim propisima, pokrene postupak kupovine zemljišta od Općine Ilidža, koje obuhvata devastirani objekat Dom penzionera „Nedžarići”, u iznosu od 3.000.000 KM.
Nakon rješavanja vlasničko-pravnog statusa, Federalni zavod će pokrenuti postupak prodaje Doma penzionera „Nedžarići”, metodom javne aukcije, putem Agencije za privatizaciju Federacije BiH.

Federalna vlada je prihvatila informaciju o zahtjevu Ministarstva sigurnosti BiH za podršku i ispomoć u ljudstvu Graničnoj policiji BiH, te dala saglasnost za angažovanje 50 policijskih službenika koje će obezbijediti Federalna uprava policije u saradnji s kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova.

Vlada je prihvatila zahtjev za izdvajanje sredstava tekuće rezerve u iznosu od 50.000 KM, namijenjenih Međureligijskom vijeću u BiH, na ime realizacije finansijskih obaveza proisteklih iz Protokola o saradnji između Federacije BiH i ovog vijeća.

Usvojena je informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o nužnosti ujednačavanja visine taksi i naknada za inspekcijske kontrole roba pri uvozu/izvozu u BiH/FBiH.
Klix
See less See more
  • Like
Reactions: 2
Unigradnja dobila posao na izgradnji Sportskog-rekreacionog centra DobrinjaNakon uspješno provedene tenderske procedure, Općina Novi Grad je kompaniju Unigradnja iz Sarajeva odabrala kao najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na izgradnji objekta Sportsko-rekreacionog centra Dobrinja. Posao je vrijedan 6.632.627,98 KM sa uračunatim PDV-om.

Kako smo ranije pisali radovi na izgradnji objekta Sportsko-rekreacionog centra Dobrinja bi trebali trajati tri godine.

Projekat će činiti jedan veliki otvoreni i manji bazen za djecu, ali i sportski tereni za odbojku na pijesku i ugostiteljski sadržaji.

U okviru projekta planirano je i hortikulturno uređenje prostora u skladu sa namjenom objekata, gdje će zelene površine činiti najmanje 30 posto ukupne površine prostora. Oko centra će biti postavljene klupe, korpe, panoi, rasvjeta, pješačke staze i drugi sadržaji koji će uljepšati i upotpuniti ovaj dio novogradske općine.
Akta
See less See more
  • Like
Reactions: 1
661 - 680 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top