SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

190571 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
681 - 700 of 986 Posts
Uklonjeni montažni objekti u Buća Potoku

Jako pozitivno, dugo vremena su predstavljali ruglo ovog dijela grada.
See less See more
  • Like
Reactions: 4
KPZ Sarajevo se seli iz Palate pravde: Pogledajte kako će izgledati novi zatvor na IgmanuKazneno-popravni zavod Sarajevo uskoro će iseliti iz zgrade Palate pravde u centru Sarajeva, te će se premjestiti na lokaciju gdje se trenutno nalazi zatvor poluzatvorenog tipa na Igmanu.

Prethodno će se na ovoj planini napraviti novi objekti, tačnije tri nove zgrade u koje će se smjestiti uprava zatvora, osuđenici i pritvorene osobe, saznaje Faktor.

Tenderska procedura za provedbu glavnog izvedbenog projekta za proširenje KPZ-a Sarajevo - lokalitet Igman je već završena, te je taj projekat uradila kompanija Energoinvest. Prva faza idejnog rješenja već je poslana na odobrenje Federalnom ministarstvu pravde kao i Evropskoj uniji, s obzirom na to da će se gradnja ovog zatvora finansirati sredstvima IPA fondova iz 2017. godine. Za ovu fazu gradnje, nakon provedene tenderske procedure za izvođača radova i ostalih aktivnosti, odobrit će se oko tri miliona KM.

Smještaj za 400 pritvorenika i osuđenika

Faktor vam donosi prve nacrte budućeg izgleda KPZ-a Sarajevo koji je, u skladu sa budućim aktivnostima, još podložan promjenama.

Kako ističu iz KPZ-a Sarajevo, ovaj zatvor će se graditi po najsavremenijim standardima EU-a, te će sigurnosni segment u ovoj ustanovi biti na zavidnom nivou.

Zatvor na Igmanu gradi se po uzoru na jedan od evropskih zatvora, s obzirom na sličnost konfiguracije zemljišta na tom području.

Kako saznajemo, projekat izmještanja zatvora u Hadžiće se realizira uz podršku VSTV-a BiH, a njegov kapacitet će biti oko 200 zatvorenika i 200 pritvorenika.

Realizacijom ovog projekta bio bi riješen, između ostalog, dugogodišnji problem pravosuđa u FBiH, a to je dužina čekanja izvršenja kazne zatvora. Poznato je da osuđenici u nekim slučajevima mjesecima čekaju na početak izdržavanja kazne. Istovremeno, stvorit će se uslovi za smještaj invalidnih lica. KPZ trenutno ne raspolaže takvim smještajem.

Zgrada KPZ-a u centru Sarajeva u okviru Palate pravde izgrađena je još 1912 godine, a kako ističu u ovoj ustanovi upotrebna dozvola odnosno garancija korištenja je istekla.

- Komisija koja je prethodno izvršila uvid u stanje, kako infrastrukturnih tako i drugih segmenata utvrdila je da je ovaj objekat neupotrebljiv. Zbog načina izgradnje, konfiguracije prostorija, te gradnja objekata u ulici Jadranska i dograđivanja objekta dr. Mladen Stojanović, gdje je smješteno Kantonalno tužilaštvo KS, prestala je mogućnost korištenja protivpožarnog puta i općenito pristupa vatrogasnim vozilima u slučaju eventualnog požara u objektu. Na taj način je sve svedeno na protivpožarne aparate i sistem manuelnog gašenja vatra - kazao je Faruk Zubčević, direktor KPZ-a Sarajevo.

Drugi problem je nedostatak parking-prostora, jer Zavod trenutno vozila parkira na prostoru namijenjenom za kretanje pješaka.

Sigurnosna cjelina

U upravi KPZ-a ističu kako će se odvajanjem objekta za smještaj pritvorenih osoba od upravne zgrade, kao i od objekta za izdržavanje kazne, dobiti jedna homogena sigurnosna cjelina sa svim segmentima koje propisuje EU.

Nakon što se KPZ izmjesti, prostorije koje su koristili ostat će na raspolaganju Općinskom sudu u Sarajevu, koji je po broju predmeta na kojima radi i broju uposlenika najveći sud na teritoriji bivše Jugoslavije. Tako će biti ostvarene pretpostavke za daljnji razvoj ljudskih resursa ovog suda.

Naime, zbog nedostatka odgovarajućeg broja sudija i pratećeg administrativnog osoblja, Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu se iz godine u godinu suočavaju sa sve većim zaostacima u rješavanju predmeta.

Zaostatak u rješavanju predmeta posebno je evidentan u Građanskom odjeljenju Kantonalnog suda Sarajevo, gdje je krajem 2017. godine bilo neriješeno više od 24.000 predmeta.
Faktor
See less See more
3
  • Like
Reactions: 2
U planu izgradnja nove zgrade opštine na PalamaNačelnik Pala Boško Jugović rekao je Srni, povodom Dana i slave opštine – Uspenja Presvete Bogorodice, da je u periodu između dvije slave u ovoj lokalnoj zajednici urađeno mnogo i da se nastavlja sa radovima, najviše na infrastrukturnim projektima, a fokus će biti na izgradnji nove zgrade opštine i izmještanje toplane.

Jugović je istakao da se svi projekti realizuju zahvaljujući dobrom finansijskom ciklusu i likvidnosti opštine.

“Izmirene su sve obaveze prema dobavljačima i trenutno nema nikakvih potraživanja. Na računu ima dovoljno sredstava da plaćamo tekuće investicije i da završimo sanaciju opštine vlastitim sredstvima”, rekao je Jugović.

On je kao najznačajniji projekat istakao kupovinu imovine fabrike “Famos”, za šta je Vlada Republike Srpske dala milion KM, a opština posredstvom kredita obezbijedila 1,2 miliona KM, te preuzela imovinu koja je sada i zvanično u vlasništvu opštine.

Prema njegovim riječima, kao rezultat toga već se gradi fabrika za proizvodnju LED rasvjete koja bi trebalo da počne sa radom u narednih mjesec-dva i zaposli prvih 20 ljudi.

Jugović je naveo da će uskoro biti završena i rekonstrukcija Romanijske ulice, za šta je obezbijeđen 1,1 milion KM, i to 500.000 evra od Vlade Srbije, a ostatak je izdvojila opština Pale.

“U toku je izgradnja i rekonstrukcija Ulice Nikole Tesle, početak izgradnje Ulice Sime Matavulja, na Repcima se radi Ulica Stefana Dečanskog i trotoar prema Stanici Pale”, istakao je Jugović.

On je dodao da će početi i gradnja trotoara u naselju Mokro, gdje se već vrši rekonstrukcija ulice prema Kadinu selu, a u narednom periodu i rekonstrukcija spomenika poginulim borcima iz Drugog svjetskog rata, uz koji će biti napravljen i spomenik borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Jugović je rekao da je opština Pale dobila i pola miliona KM od Vlade Republike Srpske za početak izgradnje muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata na Palama, a u toku je izrada planske dokumentacije i idejnog rješenja i u narednih mjesec dana trebalo bi da bude raspisan tender.

“Uveliko se radi glavni fekalni kolektor u vrijednosti većoj od milion KM, sanacija vrela Prače, izgradnja vodovodnog sistema Koran-Luke”, naveo je Jugović i dodao da se nasipaju makademski putevi oštećeni prilikom nedavnih obilnih padavina, za šta je opština obezbijedila 150.000 KM.

Jugović podsjeća da je opština i ove godine obezbijedila podsticaje u okviru poljoprivrednih projekata, a očekuje i potpisivanje ugovora sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske o zapošljavanju pripravnika, za šta je Zavod obezbijedio oko milion KM.

Prema njegovim riječima, tokom narednih dana treba da bude potpisan ugovor za sanaciju zgrade opštine, za šta je opština obezbijedila 150.000 KM, a u toku iduće godine u planu je početak izgradnje nove zgrade opštine.

On naglašava da je neophodno izmjestiti “Toplanu”, čija će nova lokacija najvjerovatnije biti u krugu “Famosa”.

“Ti projekti su veoma zahtjevni, ali moramo se uhvatiti u koštac sa njima”, istakao je Jugović.

Jugović je najavio da će u narednih desetak dana biti organizovano mnogo kulturnih i sportskih događaja s ciljem promocije opština, a sve će biti završeno svečanom sjednicom lokalnog parlamenta i proslavom slave 28. augusta.
SAC
See less See more


:bash:

Ne razumijem da kod nas jos uvijek ima firmi koje misle da je ovakav render prihvatljiv. Bolje izgleda kuca koju je moj mali napravio u Roblox-u.
See less See more
  • Like
Reactions: 3
Da li na ovoj parceli kod SCC-a treba uskoro da započne gradnja nekog objekta? Kao da je ovaj bager rušio neke stare i napuštene objekte koji su tu bili.See less See more
2
to je lokacija Humanus

See less See more
  • Like
Reactions: 1
s--e mi se od ovih drveca na renderima,ne znam jel ikad ijedan realiziran
  • Like
Reactions: 1
Nažalost ne, već se ta parcela koristila kao stovarište prilikom opremanja i uređenja swissotela, vjerovatno je iznajmili

Mislim da od izgradnje nema ništa dok se ne sruši ova kućetina
s--e mi se od ovih drveca na renderima,ne znam jel ikad ijedan realiziran
Pa i ovaj rasni golden retriever sa rendera ce da se uzivo transformise u ... avlijanera (lutalicu) :troll:
  • Like
Reactions: 3
Za deset godina u Kantonu Sarajevo izgrađeno 7.598 novih stanova- Ukupan broj novoizgrađenih stanova u Kantonu Sarajevo, u periodu od 1998. do 2017. godine, je 7.598 stanova, od toga u Gradu Sarajevu kojeg čine četiri općine, Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo i Novi Grad izgrađeno je 3.473 nova stana – kazali su nam iz Federalnog zavoda za statistiku BiH.

Podatke o novoizgrađenim poslovnim prostorima Federalni zavod za statistiku nema, jer ovo istraživanje nije predviđeno Programom i Planom statističkih istraživanja od interesa za Federaciju BiH.

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo nema podataka koliko je izgrađeno novih stanova i poslovnih prostora u Kantonu Sarajevo, ali znaju koliko je ugrađeno podzemnih instalacija u posljednjih deset godina.

- U Katastru podzemnih instalacija zabilježeno je da je od 1998. do 2018. godine ugrađeno 12.151 kilometar raznih instalacija.

U bazi podataka o elaboratima i skicama 2000. godine uneseni su svi podaci i zabilježena je 21.896 elaborata i 34.626 skica, što znači da je ugrađeno šest miliona 154.101 metar komunalnih instalacija – kazali su nam iz Zavoda za izgradnju KS.
Faktor
See less See more
Nažalost ne, već se ta parcela koristila kao stovarište prilikom opremanja i uređenja swissotela, vjerovatno je iznajmili

Mislim da od izgradnje nema ništa dok se ne sruši ova kućetina
Šteta. Mada ona autopraonica čini mi se još dosta dugo se neće micati. Nevjerovatno je da na ovoj fenomenalnoj lokaciji ima toliko puno starih i ruševnih objekata.
See less See more
Započeli radovi na demontaži konstrukcije kosog lifta na CiglanamaPotpisivanjem protokola o postupku primopredaje objekta i opreme kosog lifta na Ciglanama zvanično su stečeni pravni uslovi za početak radova na demontaži konstrukcije postojećeg kosog lifta.
Protokol je danas u ime Općine Centar Sarajevo potpisao načelnik Nedžad Ajnadžić, a u ime Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS v.d. direktor Avdo Vatrić.

Tokom dana su radnici firme Europrost, koja je izabrana kao izvođač radova na izgradnji kosog lifta na Ciglanama, započeli sa demontažom konstrukcije kosog lifta.

"Zadovoljstvo mi je danas najaviti da smo konačno krenuli sa radovima na demontaži kosog lifta. Potpisivanjem ovog protokola ne postoji više nijedan razlog da čekamo sa implementacijom projekta. Vjerujem da ćemo ispoštovati zadane rokove i našim sugrađanima dati na korištenje novi lift kao novogodišnju čestitku. Ovo je investicija koja svakako najviše znači korisnicima lifta i posebno mi je zadovoljstvo najaviti da će biti moderno i visoko sofisticirano rješenje bez razlike u odnosu na druge evropske gradove. Nadležne službe Općine Centar su dale potrebna odobrenja i očekujemo u narednih 15 dana završetak demontaže starih liftova", objasnio je Ajnadžić.

Direktorica firme "Euro Prost" d.o.o. Refija Begović je najavila da će novi moderni liftovi, između ostalog, biti panoramskog tipa kako bi putnici tokom vožnje uživali u pogledu na Sarajevo.

"Moram pohvaliti rad Općine Centar i načelnika Ajnadžića koji su uradili sve da građanima ovog lokaliteta omoguće da u ovoj građevinskoj sezoni okončamo projekt, gdje su obezbijedili uslove i prevazišli sve administrativne probleme kojih je bilo jako mnogo, a sve sa ciljem da radovi na izgradnji lifta započnu prije zimske sezone", kazao je direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić.

Nakon demontaže starog lifta predstavnici Instituta za materijale i konstrukcije će obaviti ispitivanje nosivosti postojeće konstrukcije šinske trase kosog lifta, što je preduslov za izradu glavnog projekta izgradnje novog lifta. Osim spomenute firme, potpisanim ugovorom o izgradnji novog kosog lifta također je uključena kao dio konzorcija i firma "Džekos" iz Sarajeva koja će imati obavezu završiti građevinski dio projekta, čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 825.700 KM, od čega je Općina Centar obezbijedila 525.000 KM, a Vlada Kantona Sarajevo 300.000 KM.

Novi i funkcionalni kosi lift bi trebao biti izgrađen do kraja ove godine, a do tada za sve stanovnike ovog dijela naselja Ciglane Općina Centar je obezbijedila redovnu kombi liniju koja besplatno prevozi naše sugrađane umjesto kosog lifta u terminu od 8.30 do 17.00 sati svakim radnim danom i subotom, saopćeno je iz Općine Centar.
Klix
See less See more


:bash:

Ne razumijem da kod nas jos uvijek ima firmi koje misle da je ovakav render prihvatljiv. Bolje izgleda kuca koju je moj mali napravio u Roblox-u.

ovo je ko ovde u marakesu.... mali prozori ogradjene baste ... da ne bih ko slucajno ti zenu ili kcerku vidio...
See less See more
Riadi u Marakeshu su krasni...nezaboravni
Da, trebali su staviti velike staklene portale da nasi dragi osudjenici i pritvorenici imaju dovoljno svjetlosti i vitamina D ...
  • Like
Reactions: 5
pa ljudi moji zatvor je u pitanju samo da napomenem :)
Jel to zaista počela gradnja gore navedenog SPO na lokaciji Humanus?
ArminKazić;151653116 said:
Jel to zaista počela gradnja gore navedenog SPO na lokaciji Humanus?
SPO na Marin Dvoru?:bash:
Drama u Sarajevu: Građani spriječili izgradnju parkinga i uništenje parkaU sarajevskom naselju Otoka jutros se dešavala dramatična situacija, kada su građani fizički spriječili izvođača radova da s mašinama uđe u park i počne radove na izgradnji parkinga.

Najprije je jutros na banderi ispred parka u ulici Ilije Engela osvanula tabla s koje je bilo vidljivo da se namjerava graditi parking, da je investitor Općina Novi Grad a da radove izvodi firma Grakop iz Kiseljaka.Pojavili su se i radnici s lopatama a na kamionu je dovezen bager koji je trebao početi radove.

No, istovremeno se na licu mjesta spontano okupila grupa građana, koji su, zatečeni ovim razvojem događaja, kazali da neće dozvoliti uništenje parka.Neki od njih su skinuli i bacili na zemlju tablu koju je postavio izvođač.

Građani su tvrdili da nisu informirani o tome da je na ovom mjestu planirana gradnja parkinga. Osim toga, kazali su da je ovaj park u aktivnoj upotrebi, da se u njemu igraju djeca iz okolnih zgrada i da tu dosta vremena provode i stariji građani.S druge strane, predstavnici izvođača radova su tvrdili da imaju sve neophodne dozvole.

Ubrzo se na licu mjesta pojavila i policija. Nakon kraće rasprave između građana, policije i predstavnika izvođača radova, mašine su povučene, odnosno nije došlo do početka radova.BiznisInfo je poslao upit Općini Novi Grad s molbom da pojasne da li je izvođač radova imao sve neophodne dozvole, da li je obavljena javna rasprava i šta je sljedeći korak, odnosno da li će se ipak nastaviti s izgradnjom parkinga, ali još nismo dobili odgovor.

Biznisinfo
See less See more
6
  • Like
Reactions: 2
681 - 700 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top