SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

190582 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
 • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
701 - 720 of 986 Posts
Vrhunac pameti je uzeti livadu, zabetonirati je i eto. Rijesen problem saobracaja u mirovanju.

Pa bolje je izgraditi jednu podzemnu garazu nego 10 ovih sitnih parkinga koji samo zauzimaju dragocjene zelene povrsine.

Vani na svaki nacin gledaju da stave saobracaj u mirovanju pod zemlju, samo kod nas ko da je 60-ta ovo rade.
See less See more
 • Like
Reactions: 4
^^ Ovo im i treba (opstini) kad tako arogantno pocinju izgradnju, a da nisu projekat pokazali na uvid lokalnom stanovnistvu i trazili njihove komentare i sugestije. Valjda ovo treba biti nesto sto lokalci zele.
 • Like
Reactions: 1
AS group je postavio video zid na zgradi svjetlosti na bočnoj fasadi prema Ferhadiji
 • Like
Reactions: 1
Počinju radovi na proširenju Aerodroma: Gigantski posao za firmu ANS DRIVE

U prostorijama Međunarodnog aerodroma Sarajevo potpisani su u četvrtak ugovori između Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kao investitora i firme ANS DRIVE, kao izvođača, za izvođenje radova na modernizaciji i dogradnji Terminala B , kao i za izvođenje građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova na izgradnji administrativno-poslovnog objekta za operativni centar i osoblje.

Ukupna vrijednost navedenih projekata je 36 miliona KM bez PDV-a, te se oba projekta finansiraju isključivo iz vlastitih sredstava aerodroma.

Nakon potpisivanja ugovora, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo
Armin Kajmaković je naglasio da proširenje putničkog terminala i izgradnja poslovnog objekta za operativni centar i ostalo osoblje, predstavljaju važne strateške projekte Aeroroma, kojim će se, uz realizaciju drugih projekata, osigurati kapaciteti za dalji ubrzan rast, kao i obezbjeđenje uslova za unapređenje kvaliteta usluga, a sve u interesu promocije turističkih, poslovnih i drugih privrednih potencijala šire sarajevske regije i Bosne i Hercegovine.
Direktor tvrtke ANS Drive Asmir Dževlan sa zadovoljstvom je najavio skori početak radova na proširenju Međunarodnog aerodoma Sarajevo.
-Ovo je još jedan od velikih poslova za našu firmu, a posebno naglašavamo naše zadovoljstvo i zbog činjenice da smo zadovoljili vrlo kompleksne i visoke zahtjeve koji su bili definirani tenderskom dokumentacijom, kazao je Dževlan.

Projekat modernizacije i dogradnje Terminala B, inače, vrijedan 30 miliona KM, predstavlja najveći investicioni projekat u historiji Međunarodnog aerodroma Sarajevo.
Indikator
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Nova atraktivna privredna zona u okolici Sarajeva bit će otvorena u Semizovcu

Na sjednici Općinskog vijeća Vogošća u formi Nacrta usvojena je Odluka o usvajanju Regulacionog plana "Privredna zona Semizovac".
Na ovaj način učinjen je još jedan korak na otvaranju treće industrijske zone u Vogošći.
Odluku o pristupanju izradi Regulaciong plana vijećnici su usvojli 2016. godine, nakog čega je Zavod za planiranje KS počeo sa pripremama na izradi pomenutog plana.
Privredna zona Semizovac predstavlja zemljište površine 14,90 ha na lokalitetu nekadašnje kasarne "Enver Šehović", koje je Vlada FBiH ustupila Općini Vogošća na korištenje.
Osnovna pogodnost za uspostavljanje nove privredne zone je blizina magistralnog puta M-18 i drugih saobraćajnica, kao i postojanje dijela infrastrukture unutar zone.
Regulacionim planom koji je upućen u javnu raspravu definisani su načini uređenja građevinskog zemljišta, izgradnje planiranih objekata, privrednih sadržaja i krajnje namjene. Nakon provođenja javne rasprave, u formi Prijedloga, Regulacioni plan "Privredna zona" Semizovac će na sjednici Općinskog vijeća u novembru biti upućen na razmatranje i usvajanje.

U Vogošći odranije postoje stara industrijska zona i Nova industrijska zona Ugorsko.
Indikator
See less See more
Završena treća faza projekta gasifikacije sarajevskih naselja Kromolj i PoljineNačelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je zajedno sa direktoricom Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Sarajevogas“ Nihadom Glamoč i saradnicima otvorio glavni ventil na distributivnom gasovodu čime je ozvaničen završetak radova treće faze projekta izgradnje distributivne gasne mreže u naseljima Kromolj i Poljine.
Vrijednost ove faze projekta je 406.230 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar u svom budžetu.

"Meni je veliko zadovoljstvo da smo realizovali ovaj veoma veliki i ekološki projekat kojeg smo stavili u funkciju naših sugrađana. Naredne godine planiramo nastaviti ovaj projekat kroz četvrtu fazu gasifikacije Nahoreva i Nahorevskih brda. Želim istaći da će naši sugrađani koji se opredijele da uvedu plin u svoja domaćinstva imati priliku za priključak po veoma povoljnim uslovima. Apelujem na naše sugrađane da se opredijele za grijanje na prirodni gas jer to doprinosi čistom zraku i okolini, posebno u zimskom periodu. Nakon što nam „Sarajevogas“ dostavi projektni zadatak možemo tačno utvrditi koliko će trebati finansijskih sredstava za realizaciju četvrte faze ovog projekta, ali imamo namjeru da u općinskom budžetu naredne godine planiramo između 300.000 i 400.000 KM za ovu namjenu, objasnio je Ajnadžić.

U ovoj fazi projekta gasifikacije naselja Kromolj i Poljine položeno je 3.500 metara distributivnog gasnog cjevovoda. Realizator projekta je KJKP Sarajevogas, građevinske radove je izvodila firma Džekos, dok je za nadzor projekta bio zadužen Zavod za izgradnju KS.

"Sa ovom fazom projekta gasifikacije je zaokružena cjelina od oko 7,6 kilometara distributivne gasne mreže, čime su stvoreni uslovi da sva domaćinstva sa ovog područja mogu biti priključena na gasnu mrežu. Također smo sa ovim projektom omogućili proširenje gasne mreže i do Nahorevskih brda, kazao je Ibrahim Karahodžić", izvršni direktor distribucije Sarajevogasa.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je 10. septembra 2018. godine objavilo javni poziv za izbor korisnika subvencioniranja troškova izgradnje novih priključaka stambenih objekata na distributivnu gasnu mrežu, koji je otvoren mjesec dana. Sa ovim subvencijama moguće je ostvariti do 1.000 KM uštede na osnovu troškova priključenja jednog domaćinstva na gasnu mrežu.

Tokom realizacije prve faza ovog projekta urađena je gasifikacija naselja Kromolj i ovu fazu projekta su zajedničkim sredstvima sufinansirali Općina Centar, KJKP Sarajevogas i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u iznosu od 220.000 KM. Drugu fazu ovog projekta finansirala je Općina Centar u iznosu od 250.000 KM, a obuhvaćena su naselja Slatina i Poljine. Osim finansijske stavke glavni preduslov da jedno domaćinstvo bude novi korisnik jeste da stambeni objekat posjeduje odgovarajuće dozvole.
Klix
See less See more
 • Like
Reactions: 1
kao da je ona zelena fasada u titovoj malo zivnula :)
^^
Izbori :coffee:
kao da je ona zelena fasada u titovoj malo zivnula :)
Izvrsan Live Elections Board za SDA ..... boja pase ... rezultat vidljiv iz prilozenog :troll:
 • Like
Reactions: 1
Vlada FBiH usvojila informaciju o kupoprodaji zgrade Energoinvesta

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH je usvojila informaciju o realizaciji obaveza i prava iz Ugovora o kupoprodaji zgrade Energoinvesta za trajni smještaj Vlade Federacije BiH u Sarajevu."Vlada FBiH danas je zadužila Generalni sekretarijet Vlade FBiH da Federalnom ministarstvu finansija uputi zahtjev za pripremu prijedloga odluke o preraspodjeli sredstava iz Budžeta FBiH za 2018. godinu sa Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH na poziciju Tekuće rezerve Vlade FBiH. Federalno ministarstvo financija obavezano je da ovu odluku pripremi odmah", stoji u saopćenju Vlade FBiH.

Navode da je po donošenju Odluke o odobravanju izdvajanja sredstva iz Tekuće rezreve, Generalni sekretarijat zadužen da odmah plati prvi dio kupoprodajne cijene u iznosu od deset miliona KM, po Ugovoru o kupoprodaji zgrade Energoinvesta za trajni smještaj Vlade FBiH u Sarajevu od 29.8.2018. godine.

"Ovi zaključci doneseni su nakon Rješenja Općinskog suda u Sarajevu - Zemljišnoknjiški ured - od 11.9.2018. godine po kojem je, a na osnovu Ugovora o kupoprodaji od 29.8.2018 godine, dozvoljena uknjižba predbilježbe prava vlasništva na objektu poslovne zgrade Energovinvesta, sa Energoinvesta, kao prodavca sa 1/1, u korist Vlade FBiH, kao kupca", navodi se u saopćenju.

U obrazloženju Rješenja je navedeno i da je uvidom u zemljišnu knjigu i priloženu dokumentaciju, kako je to saopćeno, utvrđeno da je prodavac (Energoinvest) upisan kao vlasnik nekretnine koja je predmet kupoprodaje, te da su ispunjene sve pretpostavke za upis Federalne vlade kao vlasnika ovog objekta.
:cheers::cheers::cheers:
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Uskoro postavljanje "zelenih otoka" u Starom Gradu sa više od 20 novih kontejnera


Općina Stari Grad implementirat će projekat uspostave tzv. "zelenih otoka" sa kontejnerima za selektivno prikupljanje otpada na pet lokacija.
Projekat "Razvrstajmo otpad i zaštitimo Stari Grad" pripremio je općinski Sektor za lokalni razvoj, a bit će ralizovan uz finansijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša FBiH. U narednim fazama trebalo bi biti uspostavljeno još pet zelenih otoka, a ukupno bi trebalo biti postavljeno 37 kontejnera, tzv. metalnih zvona. Lokacije za postavljanje kontejnera utvrdit će se na osnovu prioriteta koji će se utvrditi na terenu.

Svaki kontejner će biti propisno obilježen naljepnicama i posebno obojen, odnosno prilagođen vrsti otpada za koji je namijenjen.

"U skladu sa Elaboratom o lokacijama reciklažnih dvorišta, niša i zelenih otoka sa lociranjem u prostorno-planskoj dokumentaciji i investicijskim planom, kojeg je izradio Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, u Starom Gradu je planirana uspostava deset zelenih otoka sa ukupno 37 metalnih zvona. S obzirom na odobreni iznos u ovoj fazi implementacije projekta najvjerovatnije ćemo uspostaviti pet natkrivenih zelenih otoka sa 22 metalna zvona kapaciteta 2.500 litara", pojasnili su u Sektoru za lokalni razvoj. Vrijednost projekta je 60.000 KM, od čega će Fond obezbijediti 40.000 KM, a Općina Stari Grad 20.000 KM.

Kontejneri će biti namijenjeni za odlaganje otpada koji je moguće reciklirati i to za odlaganje papira – kartona, plastike, stakla i miješanog otpada. Bitno je naglasiti da će kontejneri biti zatvoreni, te da će biti opremljeni polugom za otvaranje poklopca za ubacivanje otpada.
See less See more
 • Like
Reactions: 3
Općina Stari Grad postavlja 'solarna stabla' na javnim površinama

Općina Stari Grad će do kraja ove godine na javnim površinama instalirati tzv 'solarna stabla' koja će koristiti sunčevu energiju za osvjetljavanje okolnog prostora, ali i služiti kao solarni punjači mobitela, tableta i drugog.

Projekat "Prvo solarno drvo Općine Stari Grad" ukazuje ne važnost korištenja obnovljivih izvora električne energije. Ukupno će biti postavljena dva solarna stabla: jedno na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, a drugo u neposrednoj blizini sarajevske Vijećnice.

„U ovaj projekat ulazimo zajedno sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH i zajedno ćemo omogućiti građanima, ali i brojnim turistima, da prvi put u Starom Gradu koriste solarna stabla za punjenje mobitela, tableta i prenosnih računara, kao i za besplatan wifi na javnim površinama. Također, planiramo izradu besplatne aplikacije kroz koju ćemo poticati korisnike na očuvanje okoliša, te važnost korištenja obnovljivih izvora energije,“ kazao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić. „Nastojat ćemo da sve završimo do kraja godine i odmah pokrenemo proceduru izbora dobavljača,“ dodao je.

Iz općinskog Sektora za lokalni razvoj, koji je pripremio projekat, pojasnili su da će solarno drvo koristeći sunčevu energiju služiti za osvjetljavanje bližeg okolnog prostora, te kao besplatni hotspot u starogradskoj jezgri usljed WiFi instalacije, kao dijela konfiguracije solarnog stabla. Sastavni dio stabla je i klupa koja će služiti za odmor. Zamišljeno je da solarno drvo postane tačka okupljanja mladih uz "praktičnu upotrebu" i edukaciju o obnovljivim izvorima energije.

„Kompoziciju projekta čine prijemnik i klupa. Prijemnik, koncipiran u obliku stabla, prekriven je solarnim panelima i pretvara solarnu energiju u električnu“, pojasnili su u Sektoru. Uradit će i aplikaciju koja će biti besplatna i dostupna svim korisnicima pametnih telefona i tableta s operativnim sistemom Android.

„Aplikacija će biti izrađena u formi slikovnice sa animiranim sadržajima s ciljem podizanja svijesti mladih o ekološkim problemima, te značaja korištenja energije iz obnovljivih izvora i bit će na bosanskom/hrvatskom/srpskom i engleskom jeziku,“ najavili su u Sektoru.

Projekat "Prvo solarno drvo Općine Stari Grad" finansiraju Fond za zaštitu okoliša FBiH i Općina Stari Grad. Vrijednost projekta je oko 30.000 KM, za šta će Fond obezbijediti 20.000 KM, a Općina Stari Grad 10.000 KM.
Stari Grad
See less See more
 • Like
Reactions: 2
Pokriti ih kamerama, obavezno. Jalijaši u Starom Gradu su opasni
Potpisan ugovor za posljednju fazu izvođenja radova na rekonstrukciji bivšeg objekta „Boško Buha“Općinski načelnik, Nedžad Koldžo i Safet Škaljić, predstavnik odabranog izvođača radova „INTER-COM “d.o.o. Zenica, 26. septembra ove godine, potpisali su ugovor o izvođenju IV faze radova na rekonstrukciji bivšeg objekta „Boško Buha“.

Ugovorom je predviđeno izvođenje finalnih radova u multifunkcionalnoj-kino sali i dijelom u biblioteci, nabavka i ugradnja rasvjetnih tijela u cijelom objektu, izrada i postavljanje vizuelnih komunikacija, te izrada i ugradnja projektovane ugradbene opreme.

Vrijednost ugovora je 386.000 KM.

Kroz prve dvije faze u rekonstrukciju ovog objekta uloženo je 751.744 KM, a za treću fazu izdvojeno je oko 1.231.500 KM.

U ovom objektu koji će nositi naziv “Dječija kuća” predviđeni su brojni sadržaji obrazovnog, kulturnog i društvenog karaktera za mališane do 12 godina.
SA-C
See less See more
I u ratu je bilo ovakvih jalijaša. :D
See less See more
Imar Urban Consultant gradit će na Bijembarama turističko – rekreativni kompleks
U Ilijašu je upriličena je prezentacija urbanističke studije u svrhu izgradnje turističko – rekreativnog centra Bijambare.

Investitor projekta firma Imar Urban Consultants (prema sudskom registru vlasnik Hassan Khalid Abdulrahman O iz Saudijske Arabije) je angažovala arhitektonski studio AHAKNAP na izradi studije i urbanog koncepta cjelokupnog projekta koji je prezentovan čelnicima Opštine i predstavnicima Kantona.

Riječ je o turističko – rekreativnom kompleksu kreiranom na principima održivog turizma, koji će obuhvatiti izgradnju hotela sa 40 do 45 hotelskih soba, šest kuća sa dvije spavaće sobe, 14 jednosobnih kuća, sedam eko koliba, restorana, adrenalinskog parka za djecu, planetarijuma sa vrtom, amfiteatra smještenim u šumi za organizaciju kulturno – zabavnih manifestacija i sajmova, umjetne stijene za penjanje, kao i multifunkcionalnog prostora za organizaciju seminara.
Cilj investitora je razvoj ljetnih i zimskih aktivnosti kako bi turistička ponuda bila cjelogodišnja.

"Cijenim da je ovaj projekat jako značajan za općinu Ilijaš, jer će znatno doprinijeti razvoju turističko – privrednog sektora, kreirati nova radna mjesta i valorizirati područje Bijambara. Ova inicijativa korespondira sa urbanističkim planom za izgradnju eko kampa i sportsko - rekreativne zone Bijambare, kazao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

On je dodao da bi projekti trebali biti povezani i mogli bi rezultirati značajnim efektima u oblasti turizma.

"Želja Općine Ilijaš je da do realizacije ovog projekta dođe, nama je bitan segment ekonomskog razvoja. Dakle uz sve ono što nosi misija zaštićenog područja ako nađemo sponu između investitora i naših planova doći će do faze realizacije", kazao je Fazlić.

Ministar Čedomir Lukić je prezentaciju ocijenio kao pozitivnu, te kazao kako su rješenja projektanata i vjerovatno samog investitora prihvatljiva i u skladu sa onim što bi trebalo da bude primijenjeno u okviru zaštićenog područja Bijambara.

"U formiranju ove inicijative uzeta je u obzir činjenica da su Bijambare zaštićeno područje. Za neke stvari u ovom trenutku je teško reći da su konačno rješenje, ali ima razloga da se o ovoj incijativi dalje razmišlja i izvrše dodatne analize kako bi se donijela i konačna odluka o samoj realizaciji", rekao je Lukić.

Edukaciono - rekreativni eko kamp sazdržavat će prostor za kampovanje, novi smještajni i ugostiteljski objekat u kojem će se provoditi edukacije i izvoditi škole u prirodi za djecu u toku školske godine. Planirana je izgradnja trim staze, amfiteatra i grada minijatura.

"U fazi smo završetka glavnog projekta za budući objekat. U ovom trenutku smo pred izdavanjem upotrebne dozvole za dva objekta koja su legalizovana, a koja će biti rekonstruisana. U toku je izrada glavnog projekta za grad minijatura i to sve podrazumijeva da ćemo početkom naredne građevinske sezone otpočeti izgradnju objekata i sadržaja", dodao je Lukić.
Indikator
See less See more
Počelo uklanjanje devastiranog objekta „Austrijske kuće“Danas su općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić potpisali Ugovor o osnivanju prava građenja u korist Općine Centar u svrhu izgradnje (rekonstrukcije) objekta „Austrijske kuće“ u parku u Ulici Patriotske lige gdje je nekada i postojala.

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je vlasnik i posjednik zemljišta i devastiranog objekta Austrijske kuće, a ovim ugovorom se Općini Centar daje pravo građenja (rekonstrukcije) objekta Austrijske kuće. Nakon višegodišnjih napora da se iznađe rješenje za problem obnove devastiranog objekta „Austrijske kuće“, konačno su stvoreni uslovi za početak realizacije projekta. Radnici građevinske firme „Bosman“ danas su započeli sa uklanjanjem devastiranog objekta.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da je ovaj projekat visoko na ljestvici prioriteta Općine Centar.

"Današnjim potpisivanjem ugovora o osnivanju prava građenja u korist Općine Centar stekli su se osnovni pravni preduslovi za izdavanje odobrenja za građenje. Općina Centar je osim učestvovanja u izradi planskog dokumenta, provela proceduru odabira idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja „Austrijske kuće“. Prvonagrađeni rad je bio podloga za naručivanje i izradu idejnog projekta te izdavanje urbanističke saglasnosti. Na ovom prostoru ćemo izgraditi jedan moderan objekat u kojem će biti smješten Centar za zdravo odrastanje djece i Kuća nacionalnih manjina. Očekujemo da ćemo do kraja godine dobiti i glavni projekat, te na proljeće započeti sa izgradnjom objekta", pojasnio je Ajnadžić.

Prema riječima direktora Hulusića realizacija ovog projekta je od kapitalnog značaja, ne samo za Općinu Centar, nego i Kanton Sarajevo.

"Kompletna parcela na kojoj se nalazi objekat Austrijske kuće u vlasništvu je Kantona Sarajevo, a njom gazduje Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Zavod za izgradnju će do kraja biti uključen u realizaciju projekta izgradnje objekta s obzirom da je riječ o projektu koji je od kapitalnog značaja. Projekat izgradnje Austrijske kuće za građane Sarajeva ima simboličnu vrijednost", kazao je Hulusić.

Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić naglasio je da se radi o izuzetno značajnom projektu čijom realizacijom se građanima Sarajeva vraća bivša Austrijska kuća na puno upravljanje i raspolaganje.

Podsjećamo da je Općinsko vijeće Centar na 1. vanrednoj sjednici održanoj 22. maja 2018. godine donijelo Odluku o davanju saglasnosti na Nacrt sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza radi osnivanja prava građenja u svrhu izgradnje (rekonstrukcije) objekta „Austrijske kuće“. Na ovaj sporazum je prethodno Skupština Kantona Sarajevo dala saglasnost, a zaključen je između Općine Centar, Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Prema odredbama ovog sporazuma, Općina Centar je nosilac prava građenja i investitor izgradnje objekta Austrijske kuće. Pravo građenja zasniva se na 99 godina, a za to vrijeme Općina neće plaćati mjesečnu naknadu za zemljište čiji je vlasnik Zavod za izgradnju. Nakon izgradnje objekta Općina će ustupiti Ministarstvu pravde i uprave dio objekta za potrebe uspostavljanja Evropske kuće nacionalnih manjina, bez naknade za vrijeme dok traje pravo građenja. Nakon prestanka tog prava Zavod za izgradnju postaje vlasnik izgrađenog objekta Austrijske kuće.
SAC
See less See more
 • Like
Reactions: 1
u onoj hrdjavoj zgradi na marijin dvoru u prizemlju se otvara cini mi se neki restoran, uglavnom rade se pripreme i uskoro ce biti otvorenje
 • Like
Reactions: 1
701 - 720 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top