SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

190520 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
721 - 740 of 986 Posts
  • Like
Reactions: 5
Postizborna: Fahro najavio novi toranj 200 metara visine
  • Like
Reactions: 1
Postizborna: Fahro najavio novi toranj 200 metara visine
Upratio sam i ja, čovjek od muke najavi toranj 200 metara visine.
Ja mislio da se Nikola sali da je to izjavio :lol:
Ne, to je izjavio, jedva Sam ga razumio jer je pričo svojim uvrnutim akcentom, ali od muke najavi čovjek toranj od 200m. Pao Sam na guzicu, nisam mogo doći sebi. Najbolje mu je tako. A dobro i za nas.
Postizborna: Fahro najavio novi toranj 200 metara visine
Gdje će taj postaviti?

Na Kobiljoj Glavi?
50 metara od odrzavanja press konferencije...:D eh sad gdje je ona bila neka nam kazu native sarajlije ;)
https://www.sa-c.net/projects/objek...mbene-zgrade/poslovne-zgrade/avaz-queen-tower

vjerovatno misli na ovo

samo tesko da ce moci to izvesti sada kada vise nema Keljmendijevih prljavih para
https://www.sa-c.net/projects/objek...mbene-zgrade/poslovne-zgrade/avaz-queen-tower

vjerovatno misli na ovo

samo tesko da ce moci to izvesti sada kada vise nema Keljmendijevih prljavih para
Ne misli.

Nedavno sam čitao intervju s arhitektom twist towera (možda bas na forumu ovdje postavjen) kako on ima spreman i jedan drugi projekat, a to nije Queen tower. Taj drugi projekat kao ide na 200 metara i nešto je drugačije u odnosu na prvi.

EDIT:

https://ba.ekapija.com/real-estate/1569537/KZIN-BUP/sarajevo-dobija-jos-jedan-toranj-fahrudin-radoncic-planira-gradnju-zgrade-od-200

- Ja sam samo jedno siguran - on dok je živ, on će i graditi! Isto je i sa mnom - dok sam živ, projektovat ću. Jer, kad se čovjek jednom od to "očeše", ne može odustati, mogu ga samo spriječiti okolnosti, ali u suštini, uvijek teži ka tome. Još pri gradnji Twista radili smo jedan usporedni nacrt, takozvani draft nešto nižeg tornja, takozvanog Queen Towera, ali Radončić sada spominje toranj od 200 metara, što je smisleno.

- Iskreno, od kada smo završili Twist Tower, ja na papiru imam slike drugog tornja i nije riječ o Queen Toweru. Taj novi projekt non-stop mi je u glavi, evo već osam godina. To ne bi bio toranj sličan Twistu, ne bismo pravili dva puta isto. Ako budem imao priliku, napravio bih nešto drugačije. Milion je utjecaja, situacija... ali ako Boga da, bit će sreće da se to sve poklopi - zaključuje Kapidžić.
See less See more
Ne misli.

Nedavno sam čitao intervju s arhitektom twist towera (možda bas na forumu ovdje postavjen) kako on ima spreman i jedan drugi projekat, a to nije Queen tower. Taj drugi projekat kao ide na 200 metara i nešto je drugačije u odnosu na prvi.

EDIT:

https://ba.ekapija.com/real-estate/1569537/KZIN-BUP/sarajevo-dobija-jos-jedan-toranj-fahrudin-radoncic-planira-gradnju-zgrade-od-200
al to je ta lokacija
See less See more
danas su srusene one dvije kuce unutar same stupske petlje u pravcu ilidza-centar :cheers:

a ja bas htio prije nekoliko dana da napisem sto li se ne ruse jer su totalno propale i u zadnje vrijeme su bile ruglo pravo :)

nadam se samo da nece nista graditi na njihovom mjestu i da ce zasaditi nesto lijepo, uljepsati onaj dio
See less See more
  • Like
Reactions: 2
u onoj hrdjavoj zgradi na marijin dvoru u prizemlju se otvara cini mi se neki restoran, uglavnom rade se pripreme i uskoro ce biti otvorenje
Mislim da je Spazio u pitanju:

https://instagram.com/spazio_gourmet_sa?utm_source=ig_profile_share&igshid=3vvn495norru
Započeli radovi na asfaltiranju trga kod Pozorišta mladihSa asfaltiranjem smo započeli prvo na požarnom putu koji od Ulice Kulovića vodi do Pozorišta mladih nakon čega ćemo krenuti sa postavljanjem asfalta na centralnom dijelu trga. Ovom prilikom ćemo postaviti novi asfalt na oko 700 metara kvadratnih površine. Radove planiramo okončati vrlo brzo, što naravno najviše zavisi od vremenskih prilika koje su za sada povoljne, kazao je Mujo Topalović, šef gradilišta građevinske firme Grakop.

Drugi dio trga, površine oko 400 metara kvadratnih, će biti hortikulturno uređen za šta će biti zaduženo Kantonalno javno komunalno preduzeće Park.

"Radove na hortikulturnom uređenju planiramo započeti u naredni ponedjeljak. Kako je planirano projektom na predviđene zelene površine, koje se nalaze sa dvije strane ovog trga, planiramo staviti zemlju preko koje ide travnato busenje. Nakon toga tu postavljamo 10 novih parkovskih klupa modernog dizajna. Kako su klupe teške do 500 kilograma prvo ćemo uraditi betonske nosače. Prostor između ovih klupa ćemo povezati sa kameno-betonskim pločama za nesmetanu komunikaciju pješaka. Također na trgu planiramo postaviti sedam velikih žardinjera u koje ćemo posaditi sadnice niskih stabala, te sezonsko ukrasno cvijeće, kao i četiri kante za otpatke od inoksa. Ukoliko nam dozvole vremenske prilike završetak ovih planiranih radova očekujemo u roku od deset dana", objasnio je Nenad Radović, koji u ime pomenutog komunalnog preduzeća vodi projekat hortikulturnog uređenja trga ispred Pozorišta mladih.

Uređenje ovog trga finansira Općina Centar koja je Skupštini Kantona Sarajevo uputila inicijativu za preimenovanje u Trg kulture Jurislav Korenić u čast velikog pozorišnog i tv reditelja, osnivača Pozorišta mladih, Kamernog teatra 55 i Festivala MESS.

Radovi se izvode na osnovu idejnog rješenja, pod nazivom „Via Vitae“ (Put života), studenta Akademije likovnih umjetnosti – Odsjeka za grafički dizajn Ahmeta Prošića pod mentorstvom profesora Srđe Hrisafovića.

Na inicijativu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića i na osnovu rješenja Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, sa ovog platoa ispred Pozorišta mladih uklonjen je javni parking i ovaj prostor u budućnosti će biti namijenjen pješacima.
Akta
See less See more
asfaltiranje trgova je jedna velika tuga i sramota...

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Novi parking na Alipašinom Polju
U ulici Trg međunarodnog prijateljstva na Alipašinom Polju gradi se novi parking sa 64 mjesta za parkiranje. Radovi se izvode u sklopu projekta rješavanja problema nedostatka parking prostora na teritoriji općine Novi Grad Sarajevo.

Parking će biti oivičen, uradit će se horizontalna i vertikalna signalizacija, kako bi se olakšalo parkiranje vozila i uvelo više reda u oblast saobraćaja u mirovanju. Iscrtavanjem parking mjesta omogućit će se više prostora za parkiranje, a ugradnjom slivničkih rešetki riješit će se i odvodnja površinskih voda.

Vrlo brzo očekuje se i početak izgradnje parkinga sa 41 prking mjestom, u ulici Trg solidarnosti na prostoru mjesne zajednice "Alipašino Polje A-1“. U proteklom periodu parking je izgrađen i u Prijedorskoj ulici u Mjesnoj zajednici “Aneks”, kapaciteta 45 mjesta čime je olakšan svakodnevni život stanovnika ovog dijela naselja.

Prakinzi se grade na zahtjev stanovnika mjesnih zajednica, gdje je problem sa parkiranjem vozila najizraženiji. Njihovom izgradnjom djelomično će se ublažiti dugogodišnji problem stanovnika navedenih naselja, te spriječiti parkiranje vozila na zelenim površinama i trotoarima.
SAC
See less See more
Poslije trgova sljedeći nivo evolucije sarajevskog asfalta su fasade a poslije toga tko zna?!
721 - 740 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top