SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

190456 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
761 - 780 of 986 Posts
pocelo je rusenje onih famoznih alemko - betonskih stubova u blazuju koji stoje onako beskorisno skoro 20 god. :eek:kay:
Ali svoju svrhu su odradili a to je bilo da zauvijek promjene trasu zapadnog prilaza, umjesto okolo blazuja prosao je kroz i tako spao na nivo seoskog puta.:nuts:
Zanimljivo - mozes li tu aferu malo pojasniti?
Kada je zapoceta izgradnja zapadnog prilaza projekat je vodio put okolo blazuja ali kada je na brzinu rapoceta izgradnja prvog prvi dio, jedan 'lokalni krkan' je na kraj toga puta poceo graditi skladiste jer je ocekivao da ce zaraditi na eksproprijaciji. End of Story.
Samo jedan(odnosno prvi) u nizu projekata koji su naj---i od 'lokalnih krkana':)
See less See more
  • Like
Reactions: 1
^^
Ne znam sto u ovom, tvom odgovoru, prepoznajem isti model kao za I transverzalu :)
I danas smo sa svih aspekata razgovarali o prijedlogu moguće izmjene ranije projektirane trase Prve transverzale na njenom najtežem dijelu, od raskršća ulica Kranjčevićeva, Ulicom Halida Kajtaza kroz privrednu zonu između objekata Tarik-oila, Penny Plusa, Sarajevo gasa i Bosnalijeka. Na tom dijelu predstoji složen postupak rješavanja krupnih imovinsko-pravnih odnosa, imajući u vidu važeće regulacione planove, izgrađene poslovne i stambene objekte, izdate građevinske dozvole za nove objekte u skladu sa važećim planovima, te složenim imovinsko-pravnim pitanjima", rekao je Resić.
Koordiniranom aktivnošću subjekata današnjeg sastanka uz pomoć Vlade KS i nadležnih ministarstava radimo na traganju i za boljim rješenjima od postojećih sa aspekta mogućih izmjena pojedinih dijelova trase", dodao je Hulusić. .... :lol:
https://www.akta.ba/investicije/sve-spremno-za-pocetak-izgradnje-prve-transverzale/94048
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Samo se nadam da niko Neplanira ugrozit penny. Ali vierujem da postoji politički konsenzus da taj objekat ostane siguran i nedarnut.

Taj objekat nad objektima! Taj blagoslovljeni objekat medju objektima. Ta bosanska karbala. Nedamo te penny!

BTW, na šipu nema radova vezanih za prvu transferzalu.
See less See more
^^
:lol:
Odličan je Peni ali ipak mora biti "oštećen" barem djelimično. :)
U tišini se radi na obnovi balustrada i ograde koja okružuje Zemaljski muzej

See less See more
  • Like
Reactions: 5
Uh šta bih dao da se ukloni parking ispred Zemaljskog (može i podzemna možda), da se napravi neka vrsta trga i da se prostor preda isključivo pješacima. Ispred ulaza bi tako lijepo legla fontana slična onoj u botaničkoj bašti.

Eh, nerealni snovi :eek:hno:
  • Like
Reactions: 4
Veliki je apsurd sto je ispred Zemaljskog parking.
  • Like
Reactions: 2
Zašto bi iko hodao tuda, kada sa "stražnje" strane stoji Vilsonovo u svoj svojoj veličini?

To što prosječni studenti filozofije imaju IQ na nivou broja dana u mjesecu, pa ne shvataju da bi im sa kafe u Importanne bilo ljepše Vilsonovim prošetati nego trotoarom uz GGM, ne znači da uz Zmaja od Bosne koja ima PGDP od cca 150.000 vozila treba praviti pješačku površinu :nuts:
See less See more
"Vilsonovo u svoj svojoj veličini" je u periodu kad su studenti na fakultetu otvoreno za saobraćaj automobila, kojih je u zadnje vrijeme tamo sve više i više. (izvor: 7 godina se skoro svaki dan krećem u tom prostoru).

Ne razumijem zašto imaš potrebu da pljuneš na studente filozofije (ili na bilo koju grupu ljudi, uostalom), je li ti neki skinuo curu pa si kivan? Ne kontam fakat tu gorčinu i napuhanost.

Naravno, uz prometne ceste je najbolje nabiti što više parkinga, pogotovo tamo gdje se nalaze neke od najprometnijih stanica javnog prevoza u gradu, je li tako?

Estetski, ispred najvažnije kulturne institucije u cijeloj državi, jako ružno izgleda parking. Uz to, pristup Muzeju je otežan svima, jer su prisiljeni provlačiti se između automobila u pokretu i već parkiranih.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Vidiš da se zezam :)

Slažem se da bi bilo ljepše bez parkinga, ali mislim da nema potrebe da na tom mjestu prizivamo pješačku zonu. Bolje da uz iznimno prometu ulicu ostane parking, nego da neku drugu daleko mirniju lokaciju zagadimo parkingom
^^
To nije nikada bila zona sa itenzivnim pješačkim saobraćajem, a nije ni danas. :)
^^
Pa ni Vils ne bi bio zona s intenzivnim pjesackim saobracajem .... samo ponovo vrati automobilski saobracaj 24h/7 dana ... pa da vidis :dunno:
^^
Pa ni Vils ne bi bio zona s intenzivnim pjesackim saobracajem .... samo ponovo vrati automobilski saobracaj 24h/7 dana ... pa da vidis :dunno:
:eek:hno:
To se ne može upoređivati. Pamtim ga iz vremena kad je bio dozvoljen saobraćaj. Vilsonovo je i tada bilo šetalište za razliku od poteza Marijin Dvor - Pofalići gdje se pješačilo samo zbog nekog posebnog razloga ili kad ne radi tramvaj. Čak i tada su pješaci išli radije Vilsonovim. Iako sada postoji i Importane, ipak je malo pješaka. U Importane se ide autom ili tramvajem a ne šetnjom za razliku od npr. BBI.
To ne znači da se meni sviđa parking ispred muzeja ali i tamo se više dolazi autom, tramvajem ili autobusom nego šetnjom i usput.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Ispred muzeja treba biti poplocana povrsina sa odgovarajucom hortikulturom i nekom primjerenom fontanom.

Inspiraciju mozemo dobiti u drugim evropskim gradovima, npr:


U principu, ovo treba biti pravilo sa svim znacajnim lokacijama/gradjevinama u gradu. Parking treba praviti na sekundarnim ulicama, pod zemljom, na nebitnim lokacijama, itd.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Zanimljivo. Nadam se da ce obracati paznju na ove prijave.
Puštena u rad mobilna aplikacija "mojCENTAR"

Besplatna mobilna aplikacija na jednostavan i brz način omogućava svim stanovnicima i posjetiteljima ove lokalne zajednice da Općini Centar Sarajevo prijave nepravilnosti koje je potrebno sanirati, kao što su komunalni, stambeni, socijalni problemi, sigurnost građana, ali i da upute pohvale, odnosno kritike.

Osim opisa, uz svaku prijavu građani također mogu priložiti i neophodne fotografije kao i odabrati tačnu lokaciju na interaktivnoj mapi.

Sve podnesene prijave prosljeđuju se nadležnoj službi Općine Centar koja putem aplikacije odgovara na upit. Ukoliko građani žele o stanju prijave biti obaviješteni drugim kanalima osim aplikacije, mogu u aplikaciju unijeti svoje kontakt podatke (e-mail i telefon).https://www.klix.ba/vijesti/bih/pustena-u-rad-besplatna-mobilna-aplikacija-mojcentar/181022086
See less See more
Općina Novo Sarajevo nastavlja sa zaštitom i očuvanjem Spomen parka Vraca

Općinski načelnik Nedžad Koldžo obišao je danas Spomen park Vraca gdje su završeni radovi na čišćenju, a što je bio uslov za nastavak aktivnosti na tekućem održavanju i sanaciji platoa oko tvrđave, stepeništa, te staze prema obilježju zahvalnosti.
Čišćenje je obavljeno u organizaciji Općine Novo Sarajevo i Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo. U čišćenju su učestovali pripadnici Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo, Srednja škola za okoliš i drvni dizajn Sarajevo, Udruženje ekologa "Arboretum", Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja i KJP "Sarajevo-šume" d.o.o. Sarajevo.

Ovom prilikom, općinski načelnik Nedžad Koldžo je najavio da će se nastaviti sa izdvajanjem sredstva kako bi se ovaj kompleks zaštitio od daljnjeg propadanja. Uputio je poziv, prije svega, Vladi Federacije BiH da konačno postane pravi vlasnik i da se odgovorno počne baviti i ovim objektom kako bi bio sačuvan od daljnje devastacije.

Općina Novo Sarajevo u 2017. i 2018. godini je sufinansirala izvođenje radova tekućeg održavanja i sanacije objekta tvrđave na Spomen parku Vraca u iznosu od 50.000 KM.

Kroz dosadašnje aktivnosti završena je jedna faza rekonstrukcije dijela tvrđave, a u nastavku je predviđena sanacija platoa i stepeništa na ovom lokalitetu.

Koordinator projekta je Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, a izabrani izvođač je firma Neimari d.o.o. Sarajevo.

Procijenjena vrijednost je 79.290 KM, a rok za izvođenje je 45 dana.

Za iduću godinu Zavod planira izvođenje radova tekućeg održavanja i sanacije istočnog dijela kompleksa gdje se nalazi spomen skulptura Žena borac i ploča zahvalnosti.
Klix
See less See more
6
  • Like
Reactions: 2
PBS ponovo na prodaju nudi nekadašnje sjedište, cijena 9 miliona KM

Privredna banka Sarajevo oglasila je prodaju više nekretnina, među kojima je ponovno i poslovna zgrada Banke u Sarajevu u centru grada, u Alipašinoj ulici, izvještava Indikator.ba.

Zgrada sa prizemljem i pet spratova ima korisnu površinu od 3.863,00 m2, a prodaje se po najnižoj cijeni od 9 miliona KM.

Banka je zgradu na prodaju počela nuditi još 2017. godine, nakon što je Privredna banka Sarajevo d.d Sarajevo pripojena BOR banci d.d Sarajevo 2016. godine, te je prestala potreba za ovim objektom.

Osim nekadašnjeg sjedišta, Banka prodaje i poslovni prostor u Pločama, poslovni prostor u Beogradu, kao i poslovne objekte u općini Kakanj i naselju Hrasnica, te stanove na Palama, u Tešnju i Zadru.

Na prodaju je ponuđeno i zemljište u naselju Bradina na magistralnom putu Sarajevo-Mostar.

Banka će ponude zainteresovanih kupaca primati do 30.10.2018. godine.
Indikator
See less See more
TIKA finansira projekat konzervacije arheoloških ostataka Kalin hadži-Alijine džamijeTurska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) i Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najavili svečano potpisivanje protokola o konzervaciji arheoloških ostataka otkrivenih na lokalitetu Kalin hadži-Alijine džamije u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Okupili smo se na lokalitetu Kalin hadži-Alijine džamije da najavimo svečano potpisivanje memoranduma između Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i TIKA-e o finansiranju projekta konzervacije arheološkog parka, odnosno projekta konzerviranja arheoloških ostataka koji su pronađeni na ovom lokalitetu“, kazao je direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović.

Riječ je o džamiji koja je izgrađena u osmanskom periodu, a kao jedna od najljepših sarajevskih džamija srušena je 1947. godine. Ostaci džamije, mekteba, mezarja i drugih sadržaja otkriveni su prošlogodišnjim arheološkim istraživanjima na lokalitetu koji se nalazi u neposrednoj blizini Narodnog pozorišta Sarajevo.

“Ovaj projekt se sastoji iz tri faze. Prva faza je projekt arheološkog istraživanja i možemo reći da je to završeno u saradnji Vakufske direkcije, Općine Centar i Društva arheologa 1894, kao i Odsjeka za arheologiju Univerziteta u Sarajevu i njegovih studenata“, kazao je Zajimović.

On je kazao da će u narednom periodu biti realizirana i druga faza pod nazivom Konzervacija arheoloških ostataka za šta projektno rješenje radi Zavod za zaštitu kulturnih naslijeđa Kantona Sarajevo.

“Ovaj projekt rezliziramo u saradnji s Općinom Centar, zatim sa Gradom Sarajevo. Tu fazu će finansirati TIKA i onda ćemo preći na treću fazu koja će biti vjerovatno realizirana u daljem periodu i koja podrazumijeva konačno rješenje harema Kalin hadži-Alijine džamije“, kazao je Zajimović.

Dodao je da je namjera Islamske zajednice da se vrati džamija čiji su temelji otkriveni, kao i svi popratni sadržaji.

“Projekt konzervacije će u potpunosti finansirati TIKA kojoj se ovom prilikom zahvaljujemo i koju pozivamo da ostane uz nas do kraja realizacije svega što smo naumili na ovom lokalitetu“, kazao je Zajimović.

Radovi na narednoj fazi projekta trebali bi početi u martu ili aprilu naredne godine, a Zajimović je kazao da je riječ o fazi čija vrijednost se procjenjuje na 140.000 eura.

Koordinator TIKA-e u Sarajevu Omer Faruk Alimci istakao je kako ta turska agencija radi na obnavljanju i restauraciji kulturno-historijske baštine iz osmanskog perioda.

On je kazao da su hanovi, hamami, mostovi, džamije, mesdžidi, medrese i slični objekti dio zajedničkog naslijeđa i najavio da će TIKA i dalje raditi na projektima restauracije te baštine.

“Kao što vidite, na ovom lokalitetu su otkriveni ostaci džamije, minareta, mekteba i mezarja. U narednoj fazi ćemo konzervirati i zaštiti ovaj arheološki park“, kazao je Alimci.

Alimci je kazao da TIKA radi na još nekoliko važnih projekata u Sarajevu, uključujući i istraživanje i uređenje historijskog mezarja na Kovačima.
SAC
See less See more
761 - 780 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top