SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

190579 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
 • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
861 - 880 of 986 Posts
pa nece sigurno tako ostati, bice ograda...
Odlican koncept. Puteljak koji vodi kroz park i zavrsava ogradom preko koje se gleda na ulicu.

Ulaz samo iz Titove nema smisla za stanovnike Kranjceviceve, na koju se ovaj park naslanja. Pogotovo sto ni sa jedne strane nema ulaz u nivou.
 • Like
Reactions: 2
Turistička zajednica KS zabilježila više od milion noćenja u 2018.Turistička zajednica Kantona Sarajevo zabilježila je više od milion turističkih noćenja u Kantonu Sarajevo u 2018. godini.

"To su impozantni rezultati i blizu smo onog broja prenoćišta i noćenja koji je ostvaren za vrijeme održavanja Olimpijskih igara 1984. godine", kazao je predsjednik Turističke zajednice KS Midhat Hubijar.

Kako bi povećali broj posjeta ali i zadržali turiste, prioritet Turističke zajednice KS, kako je Hubijar rekao, pored kulturno-historijskih vrijednosti KS, je prezentacija turističke zimske sezone KS-a sa fokusom na olimpijske planine Igman i Bjelašnicu.

"Na olimpijskim planinama Igmanu i Bjelašnici izgrađen je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u posljednjih 30 godina. Postavili smo nove instalacije šestosjeda, četvorosjeda, vještačko osnježavanje i vodenu akumulaciju sa 40.000 metara kubnih vode, što je garantuje minimalno za 120 dana aktivnog skijanja na tim planinama", rekao je on.

Turistička zajednica KS, podsjetio je Hubijar, također animira i mlade ljude da se uključe sa svojim istraživačkim radovima, inovativnim rješenjima, a kojima će pomoći razvoju turizma.

Stoga je raspisan konkurs za učenike srednjih škola i studenata s područjaKS u školskoj 2018./2019. Godine i podržavat će maturske, seminarske, diplomske i magistarske radove, doktorske disertacije, projekte, elaborate, analize i istraživanja iz oblasti turizma

"Mi smo prepoznali potencijal mladih ljudi u stvaranju i kreiranju novih ideja i realizaciju turističkih ponuda na području KS. Iz našeg budžeta izdvojili smo 30.000 KM za finansiranje određenih projekata za srednjoškolce i studente", naglasio je Hubijar .

Međutim, on smatra da je veći prioritet priprema, stvaranje i realizacija formiranja turističke akademije, jer nema dovoljno edukovanog kadra iz oblasti turizma.

"Evidentno je da smo mi iznenađeni ovolikim brojem turista u KS. Relativno smo nepripremljeni i trebamo više edukovanog kadra koji može adekvatno dočekati goste, turiste i prezentirati sve vrijednosti Kantona Sarajevo, Bosne i Hercegovine", zaključio je Hubijar.
SAC
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Nacrt budžeta za 2019:
Izrada projektene dokumentacije za izradu koncertne dvorane-ukupan iznos 50.000 KM.
Je li ovo neki pomak u odnosu na dosadašnju praksu i dosadašnje nacrte?
Obnova Ledene dvorane u Centru Skenderija čeka potez nove vlastiObnova Ledene dvorane Centra Skenderija čiji krov se pod težinom snijega urušio prije šest godina, te tako napravio štetu nad nosivim elementima, instalacijama i podom i dalje je na čekanju.

Amer Kapo, direktor Centra Skenderija za poslovni portal Akta.ba je kazao kako Ledena dvorana nije ušla u budžet za iduću godinu.

Projekat se kandiduje svake godine, međutim od obnove kaže Kapo nema još ništa.

Projekt obnove Ledene dvorane uvršten je u program javnih investicija KS-a, te će vidjeti da li će ovaj projekat biti prioriteta za novu vlast.

Navodi kako o projektu odluku treba da donese Skupština Kantona Sarajevo, nakon čega projekat može biti uvršten u budžet i potom se može krenuti sa njegovom realizacijom.

"Čekanjem na obnovu gube svi, a najviše sportski klubovi", kaže Kapo.

Inače, prema ranijim procjenama sanacija i obnova Ledene dvorane koštala bi oko pet miliona KM.

Kapo navodi kako su trenutno angažovani oko priprema za postavljanja ledene plohe gdje će biti održani sportski sadržaji za vrijeme Evropskog zimskog omladinskog olimpijskog festivala - Eyofa Sarajevo 2019.

Ugovor sa izvođačem radova, tj. firmom Arctic je potpisan, tako da očekujemo isporuku opreme u toku od tri mjeseca.
Akta
See less See more
Zelena fasada uklonjena iz centra Sarajeva, pokrenuta procedura povrata novcaNakon što su građani Sarajeva imali priliku gledati kako se suše sadnice bršljana koje su trebale predstavljati zelenu fasadu na jednoj od zgrada u Titovoj ulici, Općina Centar odlučila ju je ukloniti i od NVO Opus, voditelja projekta, tražiti povrat novca.

Projekt "Pluća grada", kako je početkom ove godine naslovljeno postavljanje zelene fasade u Titovoj ulici u Sarajevu, neslavno je propao. Naime, samo dva mjeseca nakon postavljanja fasade u februaru ove godine sadnice su poprimile smeđu boju i već se moglo pretpostaviti kako će doći do potpunog sušenja bršljana.

Općina Centar je za ovaj projekt izdvojila 70.000 KM iz svog budžeta, a glavni inicijator postavljanja prvog zelenog zida u Sarajevu bio je općinski vijećnik Denis Challenger.

"Procedura za povrat novca koji je izdvojen iz budžeta Općine Centar za projekt 'Zelena fasada' je pokrenuta putem Pravobranilaštva Općine Centar. Oslikavanje srebreničkog cvijeta kreće uskoro i u zavisnosti od vremenskih prilika posao bi trebao biti završen do kraja 2018. godine", istakao je Safet Huremović iz Općine Centar.Iako su do ovog trenutka bili optimistični kada je riječ o mogućnosti opstanka sadnica bršljana, iz Općine Centar od nevladine organizacije Opus, zadužene za postavljanje zelenog zida, traže povrat novčanih sredstava.

"Nevladina organizacija Opus koja je implementirala ovaj projekt je sve vrijeme sarađivala s Općinom Centar i iz tog razloga se nadamo da će zaključiti da je najbolja opcija da vrate novac. Ponavljamo, Općina je definirala tužbeni zahtjev, a opcija dobrovoljnog vraćanja uloženih sredstava podrazumijeva povlačenje tužbe. Kada je riječ o stavu Općine Centar, mi preferiramo da se novac vrati i da ne bude tužbenog procesa, a ovo je ujedno i opomena svima koji dobijaju sredstva iz budžeta da moraju postupati u skladu s obligatornim obavezama ugovora", dodao je Huremović.

Ekspertni tim iz KJKP Park, koji je uradio vještačenje "zelene fasade", utvrdio je da su sadnice bršljana koje su postavljene na fasadu namijenjene za unutarnju upotrebu.
Klix
See less See more
2
 • Like
Reactions: 1
Započele aktivnosti na realizaciji projekta "Pametno Sarajevo"Kanton Sarajevo je javnim pozivom za nabavku usluga izrade projektnog zadatka - dokumenta plana aktivnosti i strateških opredjeljenja “Pametno Sarajevo”, započeo prve značajnije aktivnosti ka realizaciji projekta “Pametno Sarajevo” - Smart City.

Tarik Jažić, jedan od članova Povjerenstva za informatiku i telematiku Gradskog vijeća Grada Sarajeva kazao je kako je početkom godine Grad organizovao Javnu raspravu “Pametno Sarajevo” na kojoj su učesnici nastojali pronaći koncept pametnog grada koji bi zaživio u praksi i bio korišten kao informacijska struktura za poboljšanje kvaliteta gradskog života.

"Jedan od zaključaka je bio da se pristupi izradi strategije "Pametno Sarajevo" koja će biti vodilja da Sarajevo najkasnije do 2026. godine postane još jedan od evropskih pametnih gradova i prvi pametni grad na prostoru BiH. Nakon toga Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo su donijeli stratešku odluku po pitanju ideje i projekta u kojoj stoji da Kanton Sarajevo preuzima sve aktivnosti po pitanju ovog projekta, s obzirom da KS po svojim nadležnostima ima više mogućnosti da pokrije čitav teren djelovanja", rekao je Jažić.

Vjerujući da je za pametan grad važno postići sinergiju između vlasti, uprave, privrednog, komunalnog sektora, planera i građana, te IT sektora kao onog koji svojim rješenjima može značajno olakšat i unaprijedit funkcionisanje grada, Vlada Kantona Sarajevo je 03.05.2018. godine imenovala Komisiju za izradu projektnog zadatka za izradu plana aktvnost projekta "Pametno Sarajevo".

Formiran je tim ljudi koji će aktivno raditi na implementaciji ovih aktivnosti, a trenutno su u fazi implementacije Strategije pa je u skladu sa tim i raspisan javni poziv za učešće u realizacije Strategije.

Kako navode prvi korak u osiguranju uspjeha projekta je kvalitetna priprema, te se od Izrađivača dokumenta koji je predmet ovog projektnog zadatka očekuje da u procesu pribavljanja svih relevantnih podataka kod ocjene stanja obavi sljedeće analize i njihovom sublimacijom formira analitčko - dokumentacionu osnovu koja će poslužit kao argumentacija za uspostavu ciljeva ali i kao podrška planu aktvnost za sprovođenje projekta "Pametno Sarajevo".

Tarik Hamzić, jedan od članova tima za sprovedbu projektnih aktivnosti i šef Službe za finansijske poslove Javnog preduzeća Sarajevo kazao je da je ovo prvi korak ka realizaciji ovog projekta jer će ovom Strategijom biti obuhvaćeno sve što se dešava na temu Sarajeva kao pametnog grada.

Stručna služba za zajedničke poslove Kantona Sarajevo u tenderskoj dokumentaciji navodi da je vrijednost javne nabavke 42.700,00 KM bez PDV-a.

Podsjećamo da je prema usvojenom dokumentu Politike grada Sarajeva za mandatni period 2016.-2020. uspostavljanje Sarajeva kao "pametnog grada" jedan je od ključnih prioriteta i dalje će u ovome biti partner Kantonu Sarajevo.
Akta
See less See more
Na otvaranju zgrade NS BiH najbrojnije delegacije UEFA-e i FS SrbijeSutrašnjoj svečanosti otvaranja nove zgrade administrativnog centra Nogometnog saveza BiH u Sarajevu prisustvovat će vodeći ljudi svjetskog, evropskog i fudbala u regionu, sopštili su iz NSBiH.

Među gostima iz inostranstva najbrojnije delegacije imat će Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) i Fudbalski savez Srbije (FSS).

Delegaciju UEFA-e predvodit će predsjednik Aleksander Čeferin. Uz Čeferina, u Sarajevu će biti i njegov šef kabineta Luka Zajc, te Zoran Laković, direktor za nacionalne asocijacije i Thierry Favre, šef za razvoj nacionalnih asocijacija UEFA-e.

Kao i UEFA-u, i Fudbalski savez Srbije činit će četveročlana delegacija, u sastavu predsjednik Slaviša Kokeza, generalni sekretar Jovan Šurbatović, Tomislav Karadžić i Ivan Čurković. Rijetke su prilike kada na istoj svečanosti zajedno budu predstvanici Srbije i Kosova, kao što će to biti sutra u Sarajevu. Naime, pored Armanda Duke, predsjednika FS Albanije, na svečanosti će biti prisutan i Agim Ademi, predsjednik FS Kosova.

Svjetsku fudbalsku asocijaciju (FIFA), kojoj kao i UEFA-i očito ne smeta što naš Savez vode i aktivni političari, predstavljat će Bjorn Vassallo, direktor evropskih članica u FIFA-i.

Svečanosti otvaranja zgrade N/FS BiH u sarajevskoj općini Novi Grad prisustvovat će i Damir Vrbanović, izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), kao i Ivančica Sudac, šef međunarodnog odjela HNS-a. Prvi čovjek HNS-a Davor Šuker nije najavljen. Doći će i Dejan Savićević, predsjednik, Momir Đurđevac, generalni sekretar i Milovan Đukanović, sekretar za međunarodne odnose FS Crne Gore. Muamed Sejdini, potpredsjednik FF Makedonije i Filip Popovski, generalni sekretar, također dolaze.

Dolaze i Radenko Mijatović, predsjednik, Martin Koželj, generalni sekretar i počasni predsjednik FS Slovenije Rudi Zavrl. Isto će učiniti i Yardimci Servet, potpredsjednik, i Kardas Kadir, generalni sekretar FS Turske.

"ZADOVOLJAVATI SVE KRITERIJE"(?!)

Zvanično otvaranje nove administrativne zgrade NS BiH koja se nalazi na Bulevaru Meše Selimovića u Sarajevu bit će upriličeno sutra, 22. novembra, u 15 sati.

Moderna zgrada Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH), čija je vrijednost 10 miliona maraka i koja će “zadovoljavati sve kriterije”(?!) po standardima Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) i Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA), bit će otvorena svečanom ceremonijom sutra, 22. novembra, u Sarajevu.

”Kompletan projekt koštao je 10 miliona maraka, od toga 6,5 miliona platili smo zgradu. Konkretno, kupili smo je na sudskoj dražbi za 6,1 milion, te smo potom platili 400.000 maraka poreza. U rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje zgrade uložena su 3,5 miliona maraka”, izjavio je Nihad Hodžić, ekspert za infrastrukturu NS BiH.

CIJENA ZGRADE RASTE "K'O IZ VODE"

Zanimljivo je kako su ukupni troškovi za kupovinu i rekonstrukciju zgrade od njene kupovina do danas narasli na 10 miliona KM.

Podsjećamo, 2015. godine nakon održane Skupštine NSBiH u izvještaju sa iste objavljeno je kako je Skupština usvojila odluku da će rekonstrukcija zgrade koja je kupljena za oko šest miliona KM (novcima UEFA) biti obnovljena sredstvima Saveza iz viška prihoda. Tada je objavljena cifra od oko miliona KM. Već u januaru 2016. objavljeno je kako je za obnovu dobijeno još 600.000 dolara (nešto manje od milion KM) koje je uplatila FIFA.

No, nakon što je u javnosti obznanjeno da je u zgradu potrošeno ukupno 10 miliona KM, danas je uslijedilo novo objašnjenje iz NSBiH.

”Za kupovinu i adaptaciju zgrade, N/FS BiH novac je dobio od UEFA-e, devet miliona, te milion od FIFA-e”, kazao je Hodžić.

Gdje je u tom svemu nešto više od miliona KM koje je odlukom Skupštine trebalo uložiti u adaptaciju i renoviranje, nije spomenuto.

Ko zna, do svečanog otvaranja zgrada zakazanog za sutra, možda ona ipak još malo poskupi. Jer, ipak je to zgrada koja zadovoljava sve kriterije UEFA-e. Ako već nemamo stadione koji zadovoljavaju sve kriterije UEFA, barem imamo zgradu! Iako je malo kome jasno kakve su to kriteriji za zgrade koje ima UEFA i FIFA i za šta su oni bitni.
Akta
See less See more
Na stranu Pandorinu kutiju zvanu NFSBiH, ali što ovoliko hejterski tekst?

Pored toga još je u naslovu i clickbait za raju, jer pored dužnosnika FSRS-a, tu će biti i dužnosnici regionalnih fudbalskih saveza, ali to se u naslovu ne spominje.

Nedavno smo na nekoj od tema imali raspravu o elektronskim medijima u BiH, sreća pa ne spomenuh Aktu kao solidan medij.
See less See more
 • Like
Reactions: 3
na stranu piskaranje, ali zaista je legitimno pitanje je li savezu trebala zgrada od 10 miliona KM?

i je li se taj novac uopšte mogao trošiti za nešto drugo, npr mogla se unaprijediti infrastruktura, tereni, reflektori, tribine, pomoćni tereni... recimo po principu 50% ulaže klub a 50% NS. pa bi imali dobre terene i u tuzli, mostaru, bl itd... ili se novac morao upotrijebiti za zgradu (namjenska sredstva)?
See less See more
 • Like
Reactions: 1
na stranu piskaranje, ali zaista je legitimno pitanje je li savezu trebala zgrada od 10 miliona KM?

i je li se taj novac uopšte mogao trošiti za nešto drugo, npr mogla se unaprijediti infrastruktura, tereni, reflektori, tribine, pomoćni tereni... recimo po principu 50% ulaže klub a 50% NS. pa bi imali dobre terene i u tuzli, mostaru, bl itd... ili se novac morao upotrijebiti za zgradu (namjenska sredstva)?
I šta je tih deset miliona pored projekta sjedišta FSS ili Ginexove zgrade u Zagrebu, u kojoj je sjedište HNS?

Pogledaj samo projekat novog sjedišta slovenačkog fudbalskog saveza, čiji je fudbal, trenutno, pri dnu evropske ljestvice:

https://www.gradnja.rs/novo-sediste-fudbalskog-saveza-slovenije-okrenuto-prirodi/

Ovakvog objekta bi se postidile i neke svjetske fudbalske sile, pa niko u Sloveniji ne trubi o rasklašenosti, jer im je reprezentativni fudbal u krizi?
See less See more
Pa slovenci već imaju dva stadiona kakve nema niko u ex yu (ljubljana i maribor). A i uz ovo sjedište se grade i tereni, that's what it's all about.

Pa i za hrvate je po meni porazno da nemaju stadiona da valja, a drugi na svijetu, redovno se kvalifikuju. A pri tome savez ima basnoslovno sjedišta.

Nemam ja ništa protiv ove zgrade, drago mi je da se napravila. Samo rekao bih da je bilo prečih stvari i da se novac mogao bolje potrošiti.
See less See more
na stranu piskaranje, ali zaista je legitimno pitanje je li savezu trebala zgrada od 10 miliona KM?

i je li se taj novac uopšte mogao trošiti za nešto drugo, npr mogla se unaprijediti infrastruktura, tereni, reflektori, tribine, pomoćni tereni... recimo po principu 50% ulaže klub a 50% NS. pa bi imali dobre terene i u tuzli, mostaru, bl itd... ili se novac morao upotrijebiti za zgradu (namjenska sredstva)?
Dobro, a imamo li podatak koliko je NS dao klubovima zadnjih 20 godina? Jer mislim da sigurno jesu dali nesto.

Cisto da vidimo drugu stranu price.

Zgrada lijepo izgleda, plus jos kad bi opstina obnovila ostatak svoje zgrade. Ispred drvece, poplacno setaliste. Stvarno super sada izgleda taj potez.

Ono sto kvari dojam jeste kolosalno RTV sivilo prekoputa.
See less See more
I šta je tih deset miliona pored projekta sjedišta FSS ili Ginexove zgrade u Zagrebu, u kojoj je sjedište HNS?

Pogledaj samo projekat novog sjedišta slovenačkog fudbalskog saveza, čiji je fudbal, trenutno, pri dnu evropske ljestvice:

https://www.gradnja.rs/novo-sediste-fudbalskog-saveza-slovenije-okrenuto-prirodi/

Ovakvog objekta bi se postidile i neke svjetske fudbalske sile, pa niko u Sloveniji ne trubi o rasklašenosti, jer im je reprezentativni fudbal u krizi?
Malo OT, Ali ovo izgleda kao Moja buduća kuća. Kad još malo uštedim
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Sredstva su namjenska i otišla su za ovu zgradu, koja je rješena za sljedećih 100 godina, ako ne i više.

Sada, svako sljedeće ulaganje, ide u stadione, a UEFA i FIFA su već ranije u BiH imale nekoliko projekata od koje izdvajam:

- Trening centar u Zenici, koji se uveliko koristi za sve reprezentativne selekcije

- Izgradnja stadiona Goal u Orašju

- Rekonstrukcija Bilinog Polja (teren, reflektori, ozvučenje, rasvjeza, Zapadna tribina itd..)

- Rekonstrukcija Grbavice (teren + krov na Istoku)

Znači sada treba neko biti pametan, nešto i za Tuzlu izvući, opremiti terene u Mostaru, Banja Luci, Koševu, Širokom Brijegu, Bijeljini, dakle gradovima odakle dolaze najčešće učesnici PLBiH itd... Uglavnom prostor za napredak postoji, naše je da ga iskoristimo.
See less See more
 • Like
Reactions: 3
Na lijevoj obali miljacke, od mosta na malti do mosta kod bosmala, kompletiran je drvored. Ove jeseni zasađeno je oko 40ak sadnica na tom potezu, a po mojoj procjeni isto toliko i na vilsu, najviše na dijelu kod treće gimnazije na proljeće i evo od prije neki dan na dijelu vilsa koji pripada opštini centar.

Uz ovu info i complimentary slika drvoreda u hrasnom sa drugim gradskim skylineom u pozadini...

See less See more
 • Like
Reactions: 5
Izgradnja krematorija na Vlakovu pored Sarajeva počinje sljedećeg mjesecaIako je izgradnja krematorija na groblju Vlakovo pored Sarajeva bila najavljena za april ove godine, radovi još nisu počeli. Kako su nam rekli u KJKP Pokop, dosta vremena je izgubljeno na prikupljanje složene i komplicirane dokumentacije, ali je i taj dio posla okončan.

"Na korak smo od početka realizacije ovog vrijednog i značajnog projekta kojim ćemo stati rame uz rame s velikim evropskim preduzećima koja se bave pogrebnom djelatnošću i to po najvećim evropskim standardima. Početak izgradnje krematorija na Vlakovu očekujemo već u narednom mjesecu", kazali su nam iz KJKP Pokop.

Teren oko kapela na groblju Vlakovo se već raščišćava i pripremni radovi su u toku. Raspisan je i tender za proširenje parkinga na gradskom groblju Vlakovo.

"Krematorij će, prema projektu i našim ranijim najavama, sadržavati i prostoriju za opraštanje od umrlih, prostoriju za identifikaciju, izložbeni salon, trpezariju, prostor za ljekare, administrativni dio te niz ostalih potrebnih pratećih sadržaja koje jedno savremeno groblje treba imati", kazali su iz ovog preduzeća za naš portal.

IZ KJKP Pokop ističu kako intenzivno rade na tome da kremiranje bude uskoro moguće i u našoj zemlji te da je značaj ove investicije veliki s više aspekata.
"Posebno naglašavamo, uz mogućnost kremiranja umrle osobe, zbrinjavanje medicinskog, odnosno patohistološkog otpada. Riječ je o velikom problemu s kojim se svaki klinički centar susreće, a problemu koji će se izgradnjom krematorija itekako riješiti i to na najbolji mogući način, čime bi se izbjegao i rizik od zagađenja pa i eventualne zaraze", poručili su iz Pokopa.

Za sada se kremiranje vrši u Hrvatskoj i Srbiji i KJKP Pokop nudi tu uslugu. Odvoz umrle osobe, sanduk i vraćanje urne u BiH, kada je riječ o Zagrebu, iznosi blizu 2.000 KM plus troškovi kremiranja koji su 1.600 kuna. Taj iznos je nešto manji kada je riječ o Novom Sadu i on je 1.650 KM, plus troškovi kremiranja 25.500 dinara.
Klix
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Novim rješenjem na Hastahani će biti više drveća i parkovske površinePoštovani, s ciljem istinitog informisanja javnosti, a nakon pisma predsjednika Savjeta Mjesne zajednice „Marijin Dvor-Cri Vrh“ otvorenim pismom želim da odgovorim gospodinu Zvonku Bošnjaku, ali i građanima iznesem tačne, dokumentovane i lako provjerljive informacije:

Postupak izmjena Regulacionog plana Gradski Centar „Marijin Dvor“ –lokalitet Hastahana, imao je javni karakter i proveden je u skladu sa zakonskim procedurama.

U tom smislu je u septembru 2017. godine Općinsko vijeće donijelo Odluku o pristupanju izradi izmjena Regulacionog plana Gradski Centar „Marijin Dvor“ –lokalitet Hastahana. U skladu sa tom odlukom Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo uradio je Smjernice za izradu plana.

Na toj osnovi je raspisan javni konkurs za izradu najboljeg idejnog rješenja za oblikovanje tog prostora koji je trajao 45 dana, a pri čemu je akcent bio da najveći dio lokaliteta bude u funkciji parka i trga, a tek desetak posto prostora bude namijenjen izgradnji objekta društvene infrastrukture i to tako da ispod zemlje budu podzemne garaže, a da novi objekt ima spratnost P+3.

Kako bi našim sugrađanima detaljnije predočili, prema važećem Regulacionom planu na Hastahani čija je ukupna površina 11.543 kvadratnih metara predviđena je izgradnja objekta Muzeja opsade grada koji bi zauzimao površinu od 2.560 kvadratnih metara. Prema prijedlogu u novom dokumentu, objekat društvene infrastrukture bi zauzimao manje od hiljadu kvadratnih metara što znači da novim rješenjem ostaje mnogo više prostora za parkovske površine i trg.

Dakle ne radi se o soliteru, već o objektu koji svojom visinom odgovara zgradama u bližem okruženju. Istovremeno ovakvim idejnim rješenjem povećale bi se površine trga i parka u odnosu na ranija rješenja kada je bila izgrađena Hastahana, te zgrada Muzeja opsade sa dvostruko većom površinom u odnosu na mogući novi objekat.

Konkursna komisija nije dodijelila prvu nagradu s obzirom da je većina dostavljenih radova predviđala izuzetno veliku izgrađenost kompletne parcele, a ne na pejzažno oblikovanje cijelog lokaliteta u kojem dominira park. S obzirom da gospodin Bošnjak govori o očuvanju postojećeg zelenila, upravo ukazujem na sadašnje loše stanje Hastahane situaciju u kojoj najmanje ima zelenila i gdje najveći dio predstavlja betonska ploha.

Građanima, javnosti i Općinskom vijeću će biti prezentirani, na najbolji vizuelni način, idejno arhitektonsko rješenje ovog projekta koje podrazumjeva da će na ovom lokalitetu biti više zelenila nego ikada do sada.

U vezi sa navodnim „privatnim interesima“ sumnjivih investitora kao neistinitu tvrdnju koju iznosi Bošnjak ističem da u skladu sa zakonskim propisima i idejno arhitektonskim rješenjem, te vlasništvu odlučuje Općinsko vijeće. Na ovaj način stvaramo preduslove za nove investicije i mi ne znamo ko će biti investitor, ali ono što je sigurno jeste da to neće biti privatna kompanija.

"Najdobronamjernije savjetujem gospodinu Bošnjaku da se vrati i počne djelovati u okviru nadležnosti savjeta mjesne zajednice, a da ukoliko ima namjeru da se bavi planiranjem i ostalim poslovima iz domena izvršne vlasti i konkretno načelnika, neka se pripremi i kandiduje na sljedećim lokalnim izborima", saopšteno je iz press službe Opštine Centar.
SAC
See less See more
Otvorena nova zgrada N/FS Bosne i HercegovineNova zgrada N/FS Bosne i Hercegovine otvorena je danas u prisustvu brojnih zvanica iz društvenog, političkog i sportskog života Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta.

Među brojnim zvanicama bio je i predsjednik UEFA, Aleksandar Čeferin, koji se prisutnima i obratio.

Zgrada je zvanično otvorena otkrivanjem table zahvalnosti UEFA-i za pomoć pri izgradnji nove zgrade Saveza.

Moderna zgrada Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH), čija je vrijednost 10 miliona konvertibilnih maraka (KM), zadovoljava sve kriterije po standardima UEFA-e i Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA).

Kompletan projekat koštao je 10 miliona konvertibilnih maraka, od toga sa 6,5 miliona plaćena je zgrada. U rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje zgrade uloženo je 3,5 miliona KM. Za kupovinu i adaptaciju zgrade, N/FS BiH novac je dobio od UEFA-e devet miliona, te milion KM od FIFA-e. Radi se sredstvima iz namjenskih fondova UEFA-e i FIFA-e za kupovinu zgrada nacionalnih saveza.

Današnjoj svečanosti otvaranja nove zgrade administrativnog centra N/FS BiH u Sarajevu prisustvovali su vodeći ljudi svjetskog, evropskog i regionalnog fudbala

Među gostima iz inostranstva najbrojnije delegacije imali su UEFA i Fudbalski savez Srbije (FSS). Delegaciju UEFA-e predvodio je predsjednik Čeferin. Uz njega, u Sarajevu su bili i njegov šef kabineta Luka Zajc, te Zoran Laković, direktor za nacionalne asocijacije i Thierry Favre, šef za razvoj nacionalnih asocijacija UEFA-e, prenosi AA.

Svjetsku fudbalsku asocijaciju (FIFA) predstavljao je Bjorn Vassallo, direktor evropskih članica u FIFA-i.

Fudbalski savez Srbije predstavljala je četveročlana delegacija, u sastavu predsjednik Slaviša Kokeza, generalni sekretar Jovan Šurbatović, te Tomislav Karadžić i Ivan Čurković.

Svečanosti otvaranja zgrade N/FS BiH u sarajevskoj općini Novi Grad prisustvovali su i Damir Vrbanović, izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), kao i Ivančica Sudac, šef međunarodnog odjela HNS-a.

Došli su i Dejan Savićević, predsjednik, Momir Đurđevac, generalni sekretar i Milovan Đukanović, sekretar za međunarodne odnose Fudbalskog saveza Crne Gore. Muamed Sejdini, potpredsjednik Fudbalske federacije Makedonije i Filip Popovski, generalni sekretar, također, su prisustvovali velikom danu za N/FS BiH.

Na svečanost su došli i Radenko Mijatović, predsjednik, Martin Koželj, generalni sekretar i počasni predsjednik FS Slovenije Rudi Zavrl. Isto su učinili i Yardimci Servet, potpredsjednik, i Kardas Kadir, generalni sekretar Fudbalskog saveza Turske. U Sarajevo su stigli i Duka Amand, predsjednik FS Albanije, Koumas Georgios, predsjednik FS Kipar i Ademi Agim, predsjednik FS Kosova.

Pored sportskih funkcionera i pojedinih proslavljenih fudbalera, na svečanost su došli i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka...
SAC
See less See more
Islamska zajednica u BiH otvorila novu stambeno-poslovnu zgradu u SarajevuRijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je svečano otovrio dva vakufska objekta u Sarajevu – Studentski centar IZ u BiH u ulici Logavina, a nakon toga i Stambeno-poslovnu zgradu u ulici Odobašina, uz prisustvo visokih zvaničnika BiH i Turske.

Ovom svečanom događaju prisustvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, Mehmet Nuri Ersoy, turski ministar za kulturu i turizam, Adnan Ertem, generalni direktor Direkcije vakufa Republike Turske, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i drugi zvaničnici.

Mehmet Nuri Ersoy, turski ministar za kulturu i turizam, poručio je danas u Sarajevu da "prostor Balkana, i u svom geografskom smislu, ima specifičnost zato što svi nekako vučemo korijene sa ovih prostora".

"Do danas su te vrste rodbinskih i društvenih veza sve jače. Iz tog razloga su veoma snažne svake vrste veza koje počinju od historijskih, kulturnih, rodbinskih i društvenih veza između naših naroda", istakao je Ersoy.
Klix
See less See more
3
 • Like
Reactions: 1
861 - 880 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top