SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

190561 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
941 - 960 of 986 Posts
Bruka i sramota šta uradiše u Titovoj sa Srebreničkim cvijetom.

Kao prvo, fulili su lokaciju, ne možeš bilo gdje postavljati cvijet ili nešto drugo što je vezano za rat. Ne ide. Sve što se napravi, izgradi mora imati svoje mjesto, valjda je ovo jasno. Mora biti neki red. Ovo je i nepoštovanje prema žrtvama Srebrenice.

Kao drugo, prvo je bila ko fol "zelena fasada" sa kojom su se obrukali u svakom mogućem pogledu. Kada su primijetili da će je morati skinuti, nisu znali šta drugo da stave, pa hajmo cvijet Srebrenice, sa cvijetom smo "sigurni". Narod nas neće kritikovati, zgrnut ćemo pare preko Srebreničkih žrtava, a niko se neće buniti, narod će zaboraviti sramotu sa "zelenom fasadom", skupit ćemo političke poene. Super, divno.

Kao treće, mogli su makar uraditi fasadu, pa tek onda cvijet.

Kao četvrto, ne vjerujem da će cvijet dugo stajati. Par godina ćemo ga gledati, a onda ide postavljanje nečega drugog ili čak gradnja zgrade, tako da cvijet otpada.
See less See more
  • Like
Reactions: 3
Kosi lift na Ciglanama u funkciji do kraja godineU skladu sa planiranom dinamikom radovi na izgradnji kosog lifta na Ciglanama privode se kraju, a probna vožnja planirana je 24. decembra 2018. godine, ukoliko dozvole vremenske prilike.

Podsjećamo, ranije je Općina Centar raspisala tender za odabir najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji kosog lifta putem otvorenog međunarodnog javnog poziva. Nakon provedene tenderske procedure u Općini Centar donesena je odluka da se za izvođača radova angažuje konzorcij kojeg čine firme „Euro Prost“ d.o.o. Gračanica i „Džekos“ d.o.o. Sarajevo.

Konzorcij pomenutih firmi je uradio projekat demontaže liftova, a predstavnici Instituta za materijale i konstrukcije obavili su ispitivanje nosivosti konstrukcije šinske trase kosog lifta. Navedeni koraci bili su preduslov za izradu glavnog projekta na osnovu kojeg je i započela izgradnja novog modernijeg i funkcionalnog kosog lifta na Ciglanama.

Projekat izgradnje lifta zajednički finansiraju Općina Centar i Vlada Kantona Sarajevo. Od ukupnog iznosa troškova izgradnje Općina je obezbijedila 525 hiljada KM, a Vlada Kantona Sarajevo 300 hiljada KM.

"Prvobitno su okončani radovi na demontaži starog lifta, te izvršena geološka ispitivanja koja su bila potrebna za izradu elaborata. S obzirom da su se radovi odvijali u skladu sa planiranom dinamikom, kako je i obećano, do kraja godine će kosi lift biti u funkciji. Probna vožnja planirana je za 24. decembar ove godine, ukoliko dozvole vremenske prilike. Jedino što nas može omesti je prevelika količina snijega koja bi nam onemogućila pristup. Naredne sedmice bit će montirana i kabina. Radovi od kojih ovisi puštanje u funkciju kosog lifta privode se kraju", objasnio je Fikret Begović, vlasnik firme „Europrost“ iz Gradačca.
SAC
See less See more
9
  • Like
Reactions: 1
Za parcelu u Sarajevu traže 17,5 miliona KM


Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine objavila je javni poziv za učešće na aukcijskoj prodaji imovine kompanije „Energoinvest“ u Sarajevu.
Riječ je o nekretnini na lokalitetu Alipašin most, odnosno gradskom građevinskom zemljištu u ukupnoj površini od 19.640 m² i privrednim objektima koji su na njemu izgrađeni. Parcela se nalazi na atraktivnoj lokaciji, u blizini glavne gradske saobraćajnice.

Predmet prodaje nije oprema ispitne stanice, koja će biti izmještena sa zemljišta koje je predmet prodaje.

Početna cijena nekretnine je 17.476.966 KM, a depozit iznosi 100.000 KM.

Aukcija će se održati 22.01.2019. godine u 11:00 sati, u prostorijama Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH.

Inače, zanimljivo je da se ista nekretnina prodavala i u maju ove godine i da je tada cijena bila niža nego sada – 15.876.150 KM.

Kako je BiznisInfo ranije pisao, uprava kompanije Energoinvest prošle godine je dobila pismo namjere jednog kupca za dio imovine koji se odnosu upravo na ovu lokaciju.
Samo da Tibra ne kupi lokaciju!

https://www.biznisinfo.ba/za-parcelu-u-sarajevu-traze-175-miliona-km/
See less See more
San o tri nove žičare u Sarajevu možda postane javaKada smo nedavno razgovarali s arhitekticom Tatjanom Neidhart o tome kako je bilo živjeti i raditi u sjeni njenog oca Juraja Neidharta, jednog od najpoznatijih arhitekata Jugoslavije i Evrope, čiji su radovi dospjeli do najpoznatijih svjetskih galerija, prenijela nam je očeve riječi da “čovjek mora da izgara za nešto, a ako moram da izgaram, izgarat ću tamo gdje sam rođen i gdje živim”.

Neidhart je, svjedoči Tatjana, rekao i ovo:

– Ja sam strastveni arhitekta, koji stremi ka dobrom, ne mogu da radim onako kako se od mene traži, radije ću gladovati, podsjetila je Tatjana, a kao ilustraciju toga koliko je njen otac bio ispred svoga vremena pokazuje nam skice njegove futurističke, lebdeće arhitekture, koja nikada nije realizovana: osmislio je viseći motel nad Miljackom, od brda do brda, kod tunela, kao i Turističko naselje Vranjača na Trebeviću:

-To, na Vranjačama, kako je zamislio moj otac, bilo bi kao da ptice slijeću na stijene i ostaju tu, objasnila nam je Tatjana, napominjući da je u kasnijoj fazi Neidhart radio s novim materijalima, pa i pravio projekat sintetičke kuće, s prof. Šahzijom Drecom.

– Cijeli život je istraživao tradicionalnu arhitekturu Bosne, od groblja, vanjskih i unutrašnjih prostora i napravio niz plakata, separata. Ideja mu je bila da napiše knjigu “Mrtvi kapitali našega naslijeđa”, ali je nije nikada realizovao… Skupljao je materijal i za projekat turističke magistrale od Vranduka do Dubrovnika…, pričala nam je divna, skromna Tatjana Neidhart, a, eto, nedugo nakon toga, sretni smo što pišemo o temi koja će, sigurni smo, i nju zainteresovati. Jer, moguće je da se san njenog oca počinje realizovati.

Naime, Sarajevo bi, pored “stare” žičare, moglo uskoro dobiti još tri, kaže nam načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, koji je za te ideje podršku dobio i od Arhitektonskog savjeta Općine.

Prva žičara bila bi dvostruko kraća od sarajevske, a zavisno od planskog pristupa, početak bi joj bio ili s trga Vrbanja ili sa Skenderije, u oba slučaja, vodio bi prema vidikovcu Vranjače.

– Tamo se predviđa izgradnja rekreativnog centra u širem smislu, koji će oplemeniti prostor od oko 70 duluma i omogućiti da se brzo dođe na jedan od visova Sarajeva, sa kojeg se pruža nezaboravan pogled na grad. Odatle se vide Vratnik, Bijela tabija, Baščarija, Skenderija, Koševo pa sve do Sarajevskog polja, govori Ajnadžić, napominjući da je Gradsko vijeće Sarajeva, uz pozitivno mišljenje Zavoda za planiranje KS-a, prihvatilo zahtjev Općine Centar da se prostor Vranjača (evo ga, Neidhartov san) izuzme iz režima zabrane građenja, odnosno donošenja regulacionog plana Soukbunar. A koji, sigurno je, neće biti skoro donesen, jer je produženo vrijeme monitoringa nad tamošnjim klizištem.

– No, Vranjače nisu klizište i, da ne izgubimo dragocjeno vrijeme, odlučili smo se na ove aktivnosti koje će omogućiti brzi planski pristup terenu, ali i realizaciju samoga projekta, ističe načelnik Ajnadžić, koji smatra da ovaj projekat s Vranjačama neće biti teško realizovati, s obzirom na to da je Općina Centar vlasnik zemljišta, pa neće biti spornih imovinskih pitanja.

– Naravno, na Općinskom vijeću je da utvrdi koji je model najbolji za izbor investitora. Mi smo za to da se zemljište ne prodaje, nego da kroz određeni broj godina svi objekti koje izgradi investitor postanu vlasništvo Općine, a da investitor koristi i plaća neku vrstu godišnje naknade, u skladu sa Zakonom o stvarnim pravima, objašnjava Ajnadžić.

Zašto ne bi, u okviru ovog projekta, bila realizovana i Neidhartova ideja?

Druga žičara, koju bi vrlo skoro moglo imati Sarajevo, vodila bi putnike od stadiona “Asim Ferhatović Hase” prema nahorevskim brdima, i kretala bi, najvjerovatnije, sa platoa iznad stadiona.

– Rješenje bi trebalo da ponudi struka, i to u okviru razmatranja Urbanističkog plana Zetra, u kojem je i kompleks stadiona “Asim Ferhatović Hase”, ističe Ajnadžić, dodajući da je treća ideja da žičara kreće iz prostora Pionirske doline i da ide prema Grdonju, gdje bi se uvezala sa spomeničkim kompleksom na Grdonju, te sa Baricama, Čavljakom… A odatle već vodi linija prema Radavi, Skakavcu, govori načelnik Ajnadžić, napominjući:

– Idemo osmišljeno, planski u skladu sa zakonom utvrđenim procedurama do konačnog rješenja, koje će se utvrditi putem javnog konkursa, a nakon javne rasprave na kojoj će se čuti mišljenja građana, strukovnih asocijacija i drugih relevantnih subjekata, ističe Ajnadžić, naglašavajući da će se u narednih desetak dana za ovaj projekat izraditi smjernice i preko Zavoda za planiranje KS-a pokrenuti postupak izmjena i dopuna Regulacionog plana Zetra, koji se odnosi na kompleks u čijem je središtu stadion “Asim Ferhatović Hase”.

– Dakle, misli se na sve sportske objekte koji su vlasništvo Općine na ovom prostoru, na pomoćne terene, atletske poligone, kaže Ajnadžić, objašnjavajući da su se u otvorenom međunarodnom javnom pretpozivu, urađenom u januaru, dobila dva eminentna moguća investitora, iz Melbournea i iz Rijada. Potonji je već tri puta dolazio u Sarajevo.

– Ideja je da stadion bude jedan od onih najsavremenijih u svijetu, s modernim terenom, pokrivenim tribinama, s zagrijavanjem, novinarskim ložama i bezbjednosnim sistemom, s parkinzima, podzemnim garažama, šopinzima, aqua parkom za mlade. U pitanju je više od 150 duluma zemljišta. Sve je to veliki izazov i za arhitekte i za investitore, koji će, sigurni smo, učiniti sve da se cjelokupan prostor iskoristi do maksimuma. Da li možda na način da se tereni dižu, a da se prostor ispod njih koristi za razne privredne sadržaje objekte, radnje, servise? Nimalo ne sumnjamo u to da će investitor, ko god to bio, nastojati da to bude jedan od najatraktivnijih sportsko-rekreativno-kulturno-zabavnih i poslovnih centara ne samo u Sarajevu već i u široj regiji, naglašava Ajnadžić, napominjući da su oba investitora već sagradila nekoliko ovakvih objekata u svijetu. Koševski bi bio veliki izazov za njih, i zbog cjelokupnog ambijenta, ali i zbog povezanosti tog prostora s okolnim padinskim dijelovima Sarajeva, na koje se odatle brzo stiže, a čime se otvaraju nove perspektive u svakom pogledu, kaže Ajnadžić, naglašavajući da se stadion, nogometni i teniski tereni, te atletski poligon, neće otuđiti od grada, od države.

– No, sve će biti jasnije nakon izrade studije izvodljivosti, i procjene ulaganja. Naravno, sve to zahtjeva međunarodni poziv, na kojem će, to već znamo, učestvovati i dva investitora iz pretpoziva. Sarajevo nije prosječan grad, pa ne želimo ni ovaj prostor da to bude. Naravno, to je višegodišnji projekat za čiju je realizaciju potrebno nekoliko godina rada, te na desetine i više miliona maraka, ali zbog ove i budućih generacije je važno otvoriti priču koja će modernizirati i oplemeniti prostor i donijeti nove sportske, rekreativne i privredne sadržaje, zaposliti stotine mladih ljudi, kaže načelnik Nedžad Ajnadžić.

Ko zna, možda bi se u okviru dijela ovog projekta mogao da realizuje, pored Vranjača, još jedan futuristički, lebdeći projekat Juraja Neidharta, moteli iznad Miljacke?

Kako bilo, naši sagovornici u Općini Centar, na prvom mjestu Ajnadžić, pokazali su veliko zanimanje i za njih – piše Oslobođenje.
MB
See less See more
Mogu vam reći da su se prošle godine radila arheološka istraživanja na Vranjačama, i da je bilo zanimljivih nalaza. Odmah ispod se nalazi poznati lokalitet Debelo brdo. Eh sad, znamo kakav odnos SDA načelnici imaju prema prahistorijskim nalazištima, pa me ništa ne bi začudilo.

A šta bi od žičare prema releju na Humu? Ovaj Ajnadžić kad god hoće medijsku pozornost, počne priču o žičarama i o stadionu. Mislim da je svima jasno da je sve to šuplja.
See less See more
nažalost, sve što nema veze sa osmanlijskim naslijeđem, njih interesuje kao lanjski snijeg.
^^
Upravo to pomislih kad je neki dan bio clanak o Bijeloj Tabiji (sto apsolutno podrzavam) .... a malo ulijevo i nize, onakav (reprezentativni, povijesni i arhitektonski) objekt dozivljava sudbinu vec famozne centrale na M.Dvoru :eek:hno:
pa ako ćemo skroz iskreno, sadašnja gradska administracija je izuzetak tome pravilu.
pokazali su senzibilitet baš po pitanju kasarne jajce (ako na nju misliš), jer im je, na njihovu inicijativu, vlada fbih dala objekat na korištenje, da ga zaštite od daljeg propadanja.. da ne pričamo o obnovi olimpijskog muzeja, evo sada i fasada u štrosmajerovoj, vijećnice naravno...

kanton i opštine su druga priča.

kada je u pitanju bijela tabija, ja bih više forsirao njen značaj u smislu da je na tom mjestu najvjerovatnije stajala famozna tvrđava hodidjed (što je teza najuglednijih historičara - alija bejtić) nego je sveo na nivo nekakve osmanlijske puškarnice. u tom smislu je napisan i moj originalni post.

P.S. taj hodidjed mi je kao djetetu uvijek bio nekako najinteresantnija crtica iz bosanske historije. tako važno utvrđenje o kojem se tako malo zna. kao da su ga i u srednjovjekovnoj bosni sakrivali sami od sebe..
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Skaka jeste smušen ali kad se sjetimo rahmetli Betmena i fikusa Ive Komšića dobar je
... vlada fbih dala objekat na korištenje, da ga zaštite od daljeg propadanja ...
... nadam se da ce ga zastititi barem s tim papirima (sto su dobili) ... izuzev ako se Austrijanci sami ne ukljuce (kao i za Vijecnicu) i ne pokrenu konkretnu inicijativu (citaj: novac) ... ali samo u nekom brzom i kratkom vremenu (inace ce se obnavljati kao sto ce se obnavljati i el. centrala ... odnosno onako kako se obnavljao hotel Zagreb ili buduci Hilton) :D
See less See more
tačno, minuta do 12 je da se djeluje po pitanju kasarne.

ali isto tako je tačno da bi je fbih, kanton i opština pustili da propadne do kraja, da grad u međuvremenu nije tražio i dobio "papire". borcu protiv antifašizma se to mora priznati.
Kultno kino Imperijal spremno za svečano otvorenje pod novim imenom - Brew Imperial SocietyNakon višemjesečne obnove sarajevsko kino Imperijal, nekadašnje kultno okupljalište koje je godinama bilo u marku i pod ključem, danas svečano otvara svoja vrata pod novim imenom - Brew Imperial Society ili BIS.

Svi zainteresovani posjetioci moći će obići BIS u ulici Maršala Tita 56 od 14 sati, kada zvanično počinje novo poglavlje Imperijala.

Idejni tvorci oživljavanja simbola Sarajeva, grupa mladih entuzijasta okupljena pod imenom The Bre Co., pripremili su za danas sve one sadržaje koji će u budućnosti biti dio BIS-a.

"Dosta vremena je prošlo otkad smo prvi put ušli u prostor bivšeg kina. Istinu za reći, put nije bio lagan, ali uspjeli smo u našem naumu da prostor bivšeg kina Imperijal pripremimo za raju te smo spremni da ga večeras zajedno pozovemo na BIS. Naša jedina želja za večeras jeste da stvorimo prelijepe uspomene i da zajedno pokrenemo ovu priču koju će grad poznavati kao Brew Imperial Society", kazao nam je idejni tvorac i osnivač The Brew Co. Orhan Galičić.

Marketing menadžer The Brew Co. Harun Omić dodaje kako uživaju u velikoj podršci zajednice koja prati njihov trud i zalaganje.

"Ako ima jedna stvar koju bismo istakli i na koju smo najponosniji, to je upravo neizmjerna podrška. Vođeni upravo tom bezuslovnom energijom i podrškom, spremamo sve kako bismo večeras održali obećanje koje smo dali na početku, a to je da će Brew Imperial Society predstavljati mjesto za raju", istakao je Omić.Nakon što svi zainteresovani obiđu prostor i upoznaju se s ekipom koja stoji iza revitalizacije Imperijala, u 18:35 sati počinje prikazivanje dokumentarca pod nazivom "Brew: Priča o raji, craftu i pivu" u režiji ekipe The Brew Co. Ovaj dokumentarac će se dotaći svega onoga što su prošli mladi iz The Brew Co. od prvog dana pokretanja priče o ponovnom otvorenju nekadašnjeg kina.

Nakon dokumentarca, uslijedit će prikazivanje predstave Elektra koja je rađena prema motivima mita o Elektri, a u kojoj koreografiju potpisuju mlade Amila Terzimehić i Fatima Kazazić.

Prikazivanju dokumentarca i predstave moći će prisustvovati samo oni koji imaju pozivnice, a od 20 sati otvaraju se vrata i onima koji svojim prisustvom žele uveličati otvaranje bivšeg kina Imperijal.

Večerašnju svečanost u BIS-u začinit će i nastup sarajevskog benda Mirza & Panduri.

Kako naglašavaju iz The Brew Co., Brew Imperial Society će predstavljati platformu za mlade koji će imati priliku demonstrirati kvalitet svog rada. Stoga će kino Imperijal otvoriti svoja vrata za koncerte, umjetničke izložbe, nastupe stand-up komičara, filmske projekcije, pozorišne predstave i edukacije u kombinaciji s kreativnom i raznovrsnom ugostiteljskom ponudom. Posjetioce već od nove godine očekuje mnoštvo sadržaja.

"BIS je naše obećanje da nećemo zaboraviti o kakvom objektu se radi. Sve što radimo, radimo za raju", ponavljali su iz The Brew Co. proteklih mjeseci.

Pored velikog broja mladih Sarajlija i Sarajki, ideju ponovnog otvaranja Imperijala podržale su brojne ličnosti iz kulturnog života BiH, kao što su Jasna Diklić, Ivana Vojinović, Mirza Tanović, Jasna i Pjer Žalica, Vanja Lisac, Feđa Isović, Moamer Kasumović, Nenad Dizdarević, Predrag Pašić i mnogi drugi.

U nedavnom intervjuu za Klix.ba, poznati bosanskohercegovački teolog, svećenik i predsjednik HKD Napredak Franjo Topić kazao je kako će kino Imperijal zasigurno postati jedan inovativni prostor za društvene, kulturne i zabavne aktivnosti.

"Osobito nam je drago što su se mladi ljudi, koji su vjerovatno jedna od ugroženijih kategorija u bh. društvu, organizirali i usudili se upustiti u jedan inovativan poduhvat koji je vrlo ozbiljan, ali je prisutna i poslovna kreativnost koja krasi mlade. Kino Imperijal će ponovo postati prepoznatljivi znak Sarajeva", riječi su Franje Topića.

Podsjećanja radi, kino Imperijal je samo jedna u nizu kulturnih institucija koja je proteklih deset godina zjapila zapuštena. Nekada je ovo kino bilo u vlasništvu Općine Centar, a 2009. godine je u potpunosti vraćeno na upravljanje Hrvatskom kulturnom društvu Napredak. Međutim, zbog manjka finansijskih sredstava nekadašji simbol glavnog grada BiH doživio je krah.

Danas, zahvaljujući mladim ljudima koji su pokrenuli historijsku priču, Imperijal se vraća na BIS.
Klix
See less See more
2
Za 10 godina Općina Stari Grad u infrastrukturu uložila više od 66 miliona KM

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić zadovoljan je rezultatima koje je ta lokalna zajednica ostvarila u 2018. godini, a na kraju koje je drugi put proglašen najnačelnikom u BiH.

Neposredno prije toga Hadžibajrić je proglašen i načelnikom koji je ispunio najviše predizbornih obećanja datih tokom posljednje kampanje za lokalne izbore te je nakon dvije godine mandata ispunio 50 posto obećanja.

Hadžibajrić je na godišnjoj konferenciji za medije prezentirao sve ono što je tokom 2018. godine urađeno, a otkako je on na čelu te lokalne zajednice u posljednjih deset gdina uloženo je oko 66 miliona KM u infrastrukturu, škole, igrališta, puteve...

U skladu sa strategijom razvoja Općine Stari Srad ove godine intenzivno se radilo na povećanju broj sportskih terena i dječjih igrališta, rekonstrukciji ulica na gotovo čitavom području Općine.

Istakao je da je u 2018. godini pružana maksimalna podrška obrazovanju, stipendiranju učenika i studenata, podrška socijalno ugroženima, razvoju stočarske i plasteničke proizvodnje ali i nevladinim organizacijama.

Hadžibajrić je posebno ukazao na podršku mladim nezaposlenim ljudima kroz razne programe samozapošljavanja ili kroz poticanje razvoja poduzetništva, a pored ostalog financirano je pokretanje obrta troje mladih ljudi kroz start-up projekte dok je u toku javni poziv za nove gdje će biti uloženo još 40.000 KM.

Također je Općina Stari Grad jedna od rijetkih koja građanima i brojnim turistima osigurava besplatno korištenje wi-fi mreža u starogradskoj jezgri od Baščaršije do Katedrale. Za šest mjeseci zabilježeno je oko 1,3 miliona konekcija.

Načelnik Hadžibajrić je najavio i uspješnu novu 2019.godinu u kojoj planira niz velikih infrastrukturnih projekata, a radit će se rekonstrukcija više od 20 ulica.

"Do kraja ovog mjeseca, već će biti poznati izvođači radova na izgradnji javne podzemne garaže u ulici Šahinagića, gradnji sportske sale na Bistriku, rekonstrukcija i nadogradnja Doma zdravlja Stari Grad kao i rekonstrukcija zgrade Općine", rekao je.

Projekti su vrijedni 13,3 miliona KM i finansiraju se kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj, a izgradnja počinje u martu 2019.godine.

Na proljeće je najavio i rekosntrukciju nekoliko ulica, a prioritet će biti Štrosmajerova i Ferhadija. U Štrosmajerovoj je planirana rekonstrukcija vodovodne mreže, te polpočavanje, a ulica Ferhadija će biti popločana jer je posljednji put rekonstruirana 1997.godine.

Ono što će biti radost za djecu, ali i za sve Sarajlije i turiste je postavljanje ledene plohe na Trgu Alija Izetbegović u okviru projekta „Starogradska bajka“ koji se organizira u saradnji s Udruženjem „Čuvari tradicije“.

Program počinje sljedeće sedmice i trajat će dva mjeseca. Na centralnom dijelu trga bit će postavljeno veliko klizalište a ljubitelji klizanja moći će besplatno koristiti priliku da nauče klizati i uživaju u tome. Na istom mjestu će biti postavljeni i drugi sadržaji koji će biti zanimljivi ne samo za djecu nego i odrasle.

Također je Općina Stari Grad brzo reagirala i kada je u pitanju porodica Bjelak, s Vratnika, kojoj je prije dva dana izgorio krov kuće. Općina će, kako je kazao načelnik Hadžibajrić u potpunosti rekonstruirati krov i snositi finansijske troškove kako bi pomogli porodici. Radovi su trebalo početi već danas.

Načelnik Hadžibajrić je ukazao na važnost koju ima turizam stoga je turistička ponuda Starog Grada obogaćena brojnim sadržajima od postavljanja dekoracija, do programa „Jedne noći u decembru“ autorice Amine Abdičević, povodom 70 godina od rođenja umjetnika Kemala Montena, koji će biti izveden u ulici Štrosmajerova.
Akta
See less See more
Ocito je da je ovo piso ili neki mlad novinar ili novinar bas ne poznaje istoriju Sarajeva.
Naime zanimljivo je da se u ovom clanku kao pocetak postojanja releja pominje 1980 kada je u stvari tada - prije Olimpijade relej prosiren - umjesto tada postojeceg napravljen veci.
A u stvari prvi relej je podignut na potpuno istom mjestu jos krajem 50-tih/pocetkom 60-tih tj kada je u Sarajevu pocelo emitovanje TV programa


A meni je moj otac pricao da je na Humu jako blizu sadasnjeg releja postojala velika tvrdjava koju je sagradila jos Austrougarska (kao one na Trebevicu), ali su je Nemci 5 aprila pri povlacenju minirali jer je bila prepuna minsko-eksplozivnih sredstava-municije
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Za gradnju KPZ-a na Igmanu sve spremno, osim zemljišta uknjiženog na UDB-uCentralni zatvor u Sarajevu bit će u potpunosti premješten na Igman, a radovima geoistražne sfere su, kako smo ranije već pisali, osigurani preduslovi za početak gradnje objekta. Istovremeno se preduzimaju aktivnosti u vezi sa izuzimanjem tla uknjiženog na UDB-u i njegovog višedecenijskog dodjeljivanja KPZ-u Sarajevo.
Komisija Vijeća ministara BiH, nadležna za izuzimanje tla na određeni vremenski period, preduzima aktivnosti kako bi se na Igmanu mogao dalje graditi i proširivati zatvorski objekat, ali federalni ministar pravde Mato Jozić nije optimističan da će, usljed političkih previranja, to ići brzo.

"Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ja smo išli u OHR i molili da nam daju na trideset ili pedeset godina da to napravimo. U Evropskoj komisiji je osiguran novac, osiguran projekat, sve osigurano. Vidjet ćemo kad će Vijeće ministara izuzeti zemlju uknjiženu na UDBA-u, odnosno Republiku Bosnu i Hercegovinu", kazao je Jozić, dodavši da su molili visokog predstavnika da im zemljište dodijeli na 50 godina.

Napominje da nigdje u svijetu nema da se u centru glavnog grada nalazi zatvor kao što je to slučaj sa Centralnim zatvorom u Sarajevu, zbog čega planiraju napraviti objekat na Igmanu, iseliti se iz Sarajeva i ostaviti kompletan objekat Kantonalnom i Općinskom sudu u Sarajevu na rasplaganju.

"Sudovi će dobiti više od 6.000 kvadrata prostora, tako da ćemo i iz Mostara moći iseliti zatvor iz centra grada. Usto ćemo napraviti paviljon u Zenici za 280 ljudi i nove učionice, radionice i sportsku dvoranu za maloljetnike u zatvoru Orašje. Državni zatvor kad se otvori, 150 ljudi koji se nalaze na izležavanje kazne zatvora po presudama Suda BiH će otići u taj zatvor", objasnio je Jozić.

Dodao je kako imaju 300 dunuma zemlje na Igmanu, a objekat na Igmanu trenutno ima smještajne kapacitete za 50 osoba.

"Izborio sam se da u prijedlogu budžeta bude pet miliona, odnosno šest miliona konvertibilnih maraka, za kapitalne investicije za kazneno-popravne zavode", zaključio je ministar Mato Jozić.
Klix
See less See more
Budžet Grada Sarajeva za 2019. godinu 18.372.170 KMGradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je budžet za 2019. godinu u iznosu od 18.372.170,80 KM.
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je ujedno i predlagač Budžeta, rekao je da je to razvojni budžet koji će omogućiti nastavak realizacije infrastrukturnih kapitalnih projekata.

"U narednoj godini imamo u planu otvoriti obnovljeni Olimpijski muzej, započeti izgradnju muzeja Ars Aevi, rekonstruisati i otvoriti Vidikovac i još niz projekata kojima će biti poboljšani uvjeti života u Sarajevu", najavio je Skaka.

U tekuću rezervu izdvojit će se 100.000 KM budžetskih sredstava za 2019. godinu koja će biti korištena za potrebe koje se nisu mogle predvidjeti ili su se predvidjele nedovoljnim iznosom sredstava.

Budžetom Grada Sarajeva za 2019. godinu planiraju se prihodi u iznosu od 18.372.170,80 KM od toga: prihodi od poreza na imovinu na nepokretnosti i prava u iznosu 8.235.000 KM, prihodi od indirektnih poreza od FBiH 6.828.483, te ostali planirani prihodi od imovine u ukupnom iznosu 72.500 KM i od toga: prihod od iznajmljivanja poslovnih prostora u ukupnom iznosu od 1.500 KM, kamata za depozite u banci 1.000 KM, upotrebe imena grada u iznosu 70.000 KM.

Vijećnica Snežana Omkić je obavijestila vijećnike da istupa iz Demokratske fronte, te će od danas biti nezavisni kandidat, odnosno, vijećnik.

Vijećnici su imali priliku također čuti i izvještaj o posljednjim pripremama za EYOF 2019 koji će biti održan od 9. do 16. februara 2019. godine.
Klix
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Predstavljen projekt plana konzervacije zgrade Historijskog muzeja BiHFondacija Kulturno naslijeđe bez granica i Historijski muzej Bosne i Hercegovine danas su predstavili je multidisciplinarni projekt razvoja Plana konzervacije zgrade Historijskog muzeja BiH a koji je dobio grant Getty fondacije.

Ovim grantom daje se podrška projektima koji, osim arhitektonske vrijednosti, imaju i potencijal da posluže kao model plana očuvanja i drugih objekata arhitekture 20. stoljeća.

"Sam projekat je koncipiran tako da je ustvari multidisciplinarnog karaktera gdje okupljamo stručnjake iz oblasti konzervacije, historičare arhitekture s naglaskom na arhitekturu moderne iz BiH, Hrvatske, Njemačke, Italije, Sjedinjenih Američkih Država i Španije. Nama je bilo jako bitno da se izradi studija koja će kasnije omogućiti da se odrede prioriteti urgentnih intervencija i da se odredi dugoročna strategija obnove zgrade Historijskog muzeja", kazala je Adisa Džino direktorica fondacije Kulturno naslijeđe bez granica.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 2012. godine na sjednici održanoj u Sarajevu proglasila zgradu Historijskog muzeja BiH nacionalnim spomenikom. Od tada traju kontinuirane njihove redovne aktivnosti na provođenju propisanih mjera zaštite.

"Komisija je u sklopu svojih redovnih aktivnosti u skladu koncepta integralne zaštite od 2014. godine provela projekt restauracije krova kubusa Muzeja. I to je bila prva značajnija intervencija na objektu u posljednjih 20 godina. Smatramo da sve takve intervencije u skladu s integralnom zaštitom mogu biti model na sličnim objektima graditeljskog naslijeđa za period 1945. -1970. godina", rekao je Adi Ćorović iz komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Ovo priznanje Getty fondacije smješta zgradu Historijskog muzeja BiH na svjetsku scenu i stavlja je na isti nivo sa Sidnejskom "Operom" i sa drugim svjetskim djelima moderne arhitekture.

"Sarajevo treba biti ponosno što ima ovakav muzej i što je dobilo ovakvo priznanje jer je ono osim Nacionalne biblioteke u Prištini jedini prepoznat kao objakt od svjetskog značaja", rekao je Ran Debih međunarodni konsultant ovog projekta.

Iz Muzeja su kazali kako je ovo velika stvar za njih te da je ovo jedan lijep način da se zaokruži veoma uspješna godina za ovu instituciju.
Klix
See less See more
  • Like
Reactions: 2
:applause:
Studija restauracije zgrade Historijskog muzeja bit će završena do kraja 2019.Studija konzervacije i restauracije zgrade Historijskog muzeja u Sarajevu bit će sačinjena tokom naredne godine, nakon što je prestižna američka fondacija Getty ove godine odabrala zgradu u okviru projekta "Keeping It Modern" zajedno sa još devet drugih objekata arhitekture moderne širom svijeta najavljeno je danas na press konferenciji u Sarajevu.
Direktorica tog muzeja Elma Hašimbegović rekla je da će, kada studija bude gotova, imati precizan iznos svih troškova i s njom će moći izaći pred donatore i investitore.

"Očekujemo da će ovo međunarodno priznanje biti signal i bh. vlastima da se uključe restauracije zgrade", dodala je Hašimbegović.

Rand Eppich, mađunardni ekspert zadužen za prvu fazu izrade studije, istakao je da 20. vijek predstavlja vrlo duboku promjenu za arhitekturu i da je zgrada tog muzeja jedan od najboljih primjera na svijetu.

Naveo je da je Fondacija Getty to prepoznala, što ovu zgradu svrstava u red zdanja kao što su zgrada Opere u Sidneyu ili Luk u St. Louisu.

"Sarajevo treba da bude ponosno što ima zgradu kao što je ova", naglasio je Eppich.

Predstavnica Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica Adisa Džino Šuta pojasnila je da je jako bitno izraditi studiju koja će omogućiti određivanje prioriteta intervencija na zgradi i biti dugoročna strategija obnove zgrade.

Adi Ćorović iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH podsjetio je da zgrada Historijskog muzeja predstavlja jedan od najznačajnijih ostvarenja moderne arhitekture internacionalnog stila na području bivše Jugoslavije.

Potcrtao je da je Komisija od 2014. provela projekt restauracije krova muzeja a trenutno razrađuje projekt integralne zaštite cjelokupne gradske ambijentalne cjeline Sarajevo, u čijem sklopu je i Historijski muzej.

Zgrada Muzeja revolucije (današnjeg Historijskog muzeja) izgrađena je 1963. prema prvonagrađenom projektu na jugoslavenskom urbanističko-arhitektonskom konkursu hrvatskih arhitekata Borisa Magaša, Ede Šmidihena i Ranka Horvata.

Zgrada je 2012. proglašena nacionalnim spomenikom BiH.
Klix
See less See more
7
  • Like
Reactions: 5
941 - 960 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top