SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

190534 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
81 - 100 of 986 Posts
Nove učionice i sportska dvoranaU naselju Boljakov Potok uskoro će početi izgradnja sportske dvorane uz školu “Umihana Čuvidina”. Okvirni sporazum za izvođenje radova sa pratećim sadržajima potpisali su načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i Jasminka Pindžo, direktorica firme Eko-Teh.

- Radi se o dvorani sportskih dimenzija sa tribinama koja će biti izgrađena uz školu. Boljakov Potok je jedno od naših najvećih naselja sa oko 10.000 stanovnika, gdje je u školi postojala improvizovana sala za tjelesni odgoj. Stanovnici ovog naselja, roditelji i nastavnici škole dugo su tražili da se izgradi sportska dvorana i nakon puno urađenog posla došlo se do početka gradnje, rekao je načelnik Efendić.

Ovaj projekat podrazumijeva rušenje montažnog dijela školskog objekta, gdje se nalazi jedan broj učionica, tako da će nove učionice biti izgrađene u sklopu dvorane. Planirano je da se izgrade podzemna garaža sa oko 40 mjesta, obdanište, kao i prostor za fitnes i ambulanta porodične medicine, koja je potrebna s obzirom na to da je planirano rušenje postojeće ambulante koja se nalazi na trasi kojom će ići IX transverzala.

Za izgradnju sportske dvorane izdata je građevinska dozvola, tako da radovi mogu početi vrlo brzo. Općina je kroz budžet za 2017. i 2018. obezbijedila 2,5 miliona KM.
Oslobodjenje
See less See more
Naravno da ne očekujem.
Samo govorim kakva je sada situacija i ko će (i ko treba) platiti. Tu Država mora naći neko, možda i privremeno, bolje rješenje od tjeranja stanara da sve plate ili npr. od sadašnjih "Upravitelja" koji ponegdje i pljačkaju stanare. Uzimaju pare a ništa ne rade i ne održavaju. A možda je rješenje ponegdje i u nekim subvencijama, stimulacijama, povoljnim kreditima,... jer je i previše zapuštenih i u ratu oštećenih fasada i fasadne stolarije u gradu a nisu ih oštetili stanari. :) Zašto bi stanari na Ciglanama trebali da plate više nego npr. oni na Alipašinom gdje su obnovljene fasade? :D
prije subvencija ja bi prvo probo deložaciju i prinudnu prodaju stanova onima koji neplaćaju troškove fasada i liftova.

Mislim imaš lift u zgradi, i neko ko neživi u toi zgradi bi trebo pomoć u plaćanju za ta lift? :nuts:

imal subvencije da ja popločim svoje kupatilo u mermer?

naravno da upravatelji bi trebo biti odgovoran i da vlasnici zgrade imaju pravo da smijene upravatelja. naznam kakav je zakon u vezi toga.
See less See more
:lol:
Ne znam kakav je zakon dolje u BiH u vezi toga tko je dužan plaćat obnovu zgrada. Mene npr. ovdje u De nitko ne pita dal pristajem da snosim troškove obnove pristupne ceste zgrade ili obnovu balkona, nego samo mi pošalju obavijest da će mi se sljedećih 7.god stanarina povećat za 20€.
^^
Naravno. Tako bi trebalo biti i ovdje, kad se radi o redovnom održavanju, ali ovdje je u pitanju ogroman broj u ratu oštećenih krovova, fasada, fasadne stolarije, balkona pa čak i unutrašnjosti stanova. To su uglavnom ratne štete kojima su još pridodate novonastale zbog dugogodišnje zapuštenosti i nerada. :)
See less See more
^^
Naravno. Tako bi trebalo biti i ovdje, kad se radi o redovnom održavanju, ali ovdje je u pitanju ogroman broj u ratu oštećenih krovova, fasada, fasadne stolarije, balkona pa čak i unutrašnjosti stanova. To su uglavnom ratne štete kojima su još pridodate novonastale zbog dugogodišnje zapuštenosti i nerada. :)
Ok bilo bi možda logično tako, ali to se nikad neće desit, što je bilo u ratu bilo je. Moja obitelj je u Posavini tijekom rata svu imovinu izgubila tj. sve je bilo devastirano, ali nismo čekali da netko drugi obnovi, neg smo sve sami financirali i obnovili. Tako je gotovo na cijelom području općine. Bilo je nekih obnova od strane nekih organizacija, ali nitko nije dobio fasadu neg samo ono osnovno.
See less See more
Ok bilo bi možda logično tako, ali to se nikad neće desit, što je bilo u ratu bilo je. Moja obitelj je u Posavini tijekom rata svu imovinu izgubila tj. sve je bilo devastirano, ali nismo čekali da netko drugi obnovi, neg smo sve sami financirali i obnovili. Tako je gotovo na cijelom području općine. Bilo je nekih obnova od strane nekih organizacija, ali nitko nije dobio fasadu neg samo ono osnovno.
Dešavalo se i dešava. :D Tako se već radi ali samo na nekim mjestima u Sarajevu. Ponegdje od donacija ili uz djelimično učešće stanara (Alipašino) a ponegdje i Opštine iz svog budžeta poprave ili pomognu popravku npr. krova ili liftove i slično. :)
Nije većina ni u Sarajevu čekala kad se radilo o oštećenjima stanova, stolarije ili balkona, pa čak i zidova. Sami su odmah nakon rata kako-tako sanirali ono što su nužno morali da bi mogli stanovati, ali npr. fasade nisu. :)
Ja sam na svojoj kući također sam popravljao krov i oluke, promijenio neke oštećene prozore (2 kom) akasnije napravio i novu fasadu.
See less See more
Fasade su stare 40 godina, treba ih promijeniti i da nije bilo rata. Problem je sistem gdje svaka baba mora potpisat za tu neku dugoročnu investiciju a babin rok trajanja nije dugotrajan.
... a babin rok trajanja nije dugotrajan.
Oh i tu su se mnogi zajebali i posijedili cekajuci 😁
  • Like
Reactions: 1
Pametno rješenje: Sarajevo bi moglo dobiti montažne garažne sistemeNovi montažni garažni sistemi koji omogućavaju ekonomičnije, jeftinije i jednostavnije rješavanje problema saobraćaja u mirovanju predstavljeni su jučer u organizaciji Privredne komore Kantona Sarajevo i kompanija LIVA Group i SANPARK iz Turske.
Ovaj skup uveličali su svojim prisustvom ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc i ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić, a interes za ovu temu iskazali su i brojni gosti među kojim su bili i predstavnici drugih resornih ministarstava, lokalnih vlasti i poslovnog sektora.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc istakao je da ovi pozitivni primjeri u tehnološkom napretku, razmjena iskustava i uspostava saradnje, mogu samo doprinijeti razvoju i jačanju ekonomskih odnosa BiH i Turske.

Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Muamer Mahmutović podsjetio je prisutne na brojne probleme u Kantonu Sarajevo kada je riječ o saobraćaju u mirovanju i naglasio da bi ovi novi sistemi koji se nude privredi i građanima mogli biti jedno od pametnih rješenja. Dodao je i to da je današnja prezentacija nastala kao rezultat dobre saradnje Komore s Ambasadom republike Turske u BiH i njenim Trgovinskim odjelom.

Na jučerašnjem skupu predstavljeni su i neki od prijedloga za rješavanje problema parkiranja u Sarajevu, konkretno općinama Centar i Stari Grad. Kako je to istakao Samir Pajević, direktor LIVA Group, ovakva rješenja omogućavaju da se uštedi na vremenu, dobije na brzini, omogući ljudima koji žele da investiraju u ovu oblast da što prije vrate svoj novac, a prije svega, što je glavni cilj, da se riješi problem parkiranja u Kantonu Sarajevo. LIVA Group je u BiH zastupnik firme Sanpark iz Turske koja se posljednjih 30 godina bavi rješavanjem parking prostora.

Predstavnik Sanparka Ceyhun Ceylan je promotivnim videosnimicima pokušao približiti prisutnima o kakvim se sve mogućim tehničkim rješenjima radi kada je riječ o montažnim parking prostorima. Naglašeno je i to da je riječ o investicijama koje na manjem prostoru omogućavaju veći broj parking mjesta, a ujedno smanjuju i emisije zagađivanja zraka.
Klix
See less See more
Tako nesto ne postoji?

:nuts:
Ne, uranilovka, isto plaćaju oni na Titovoj i oni u Boljakovom potoku ^^

Socijalizam, Corvuse, Socijalizam, trebat će 200 godina da se izbaci iz glava 45 godina društvenog eksperimenta :eek:hno:
See less See more
Sve to ok - alo postoji i ona stara poslovica:

nema vise dzabe ni kod stare babe
jbg
Ja da se pitam, uveo bi zone i za svaku posebno propisao posebnu komunalnu nagradu za održavanje javnih površina, koju bi svi morali plaćati po kvadraturi stana
Najveća greška i lopovluk je upravo to plaćanje po kvadraturi. Kakve crne kvadrature, ne koriste nešto kvadrati, već ljudi. Odvoz smeća se plaća po kvadraturi, što je smiješno, grijanje se plaća po kvadraturi što je lopovluk (nek fino ugrade satove, kad već pružaju uslugu) pa ću ja grijati šta hoću, koliko hoću i kad hoću i to ću platiti...
Pa tako i za javne površine... Što bi neko plaćao više ako je samac u većem stanu, od recimo četveročlane obitelji u manjem stanu? Hoće on jedan više prljati od njih četvero? Više smeća proizvoditi itd...
See less See more
Leopol je upravu. Toliko se penzionera zali kako ne mogu izdvojiti od penzije toliki iznos, a stan u njihovom vlasnistvu. Prodaj stan, kupi neki jeftiniji gdje bi troskovi odrzavanja bili nizi i ostane jos novca da se onda trosi.
I trebaju ljudi pod stare dane seliti? Mijenjati sredinu? A seljenje, adptacija itd. je besplatna?

u pravu su,nema razumne potrebe da se i jedna naknada obračunava po kvadratu, a ne po stvarnoj potrošnji, ili u najgorem slučaju po broju ljudi domaćinstva... Jedino ko ovdje krade je vlast.
See less See more
Ovdje gdje zivim je praksa: koeficient m2 i broj osoba za svaku stambenu jedinicu.
  • Like
Reactions: 1
Ja ne vidim nesto lose kada je rijec o selidbi, cak je pozitivna za odrzavanje zdravog funkcionisanja mozga jer promjena dovodi do vece aktivnosti istog. Iz tvog prvog pasosa ispade da je selidba nesto nalik apokalipsi, da kada jednom imas nekretninu nikada o selidbi vise ne trebas da razmisljas.

Naravno, pricam iz licne persepktive. Misljenja sam da kada osoba ispuni uslove za penziju definitivno treba da razmisli da li bi prodajom trenutne nekretnine i kupovinom druge mogla sebi poboljsati zivot tj. koliko ostaje novca nakon prodaje/kupovine, manji troskovi stanovanja, manji troskovi za zivot, klima, kvalitet zraka, okruzenje. Nostalgija je zato jaka stvar no isto tako je mozda i glavni krivac kada stvari iz godine u godinu ostaju iste.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
U razvijenom svijetu ljudi vec nelih 50-60 godina nakon što odu u penziju sele u krajeve primjerene zdravom penzionerskom životu, jedino na Balkanu lagano odumiru u nekom dvosobnom čumezu u radničkom naselju kojeg su dobili 1967...

Jedino kod nas penzioneri sjede u m2 od 2500 KM na Ciglanama ili Breki gdje ne mogu ni vodokotlic promjeniti, a u Čapljini, Stocu ili Ljubuškom zjape prazni kvadrati po 1000 KM. Isto je primjenjivo i na HR i pogotovo na SRB.

Ali to je stvar stanja svijesti, zato su oni razvijeni svijet a mi Balkan...
See less See more
  • Like
Reactions: 4
Penzioneri koji imaju takve nekretnine, a i zive ispodprosijecno su sami krivi. Lezis na kapitalu. Pa prodaj skuplji stan. Odi na periferiju a od ostatka para priusti sebi fin zivot.
Moj dajdza i ujna su fino prodali stan u centru, napravili kucu od 50 kvadrata 7km od grada i uzivaju. Malo baste, cisci zrak i preporodili se.
See less See more
Ja razumijem penzionere, hoće da budu u stanu gdje su im djeca rasla. Gdje su bajrame dočekivali, gdje vole i znaju. Ali nemogu tu bit da ih mi izdržavamo.

Opštinski službenici moraju imat autoritet za nasilno iseljenje onih koji neplaćaju održavanje stambenih jedinica. Nasinla aukcija stanova onih koji nemaju da plate.

Kad se naplati dug, od tih 500 KM, nek penzioner uzme svojih 200,000 KM i nek ide gdje hoće. Stolac i Hercegovina je svakako Dobra opcija. Svjež zrak, čisto, blizu EU.

Možda arapi skontaju pa izgrade masovne farme penzionera, gdje će svi živjeti fino i luksuzno do preseljenja na onaj drugi svijet.
See less See more
Delozacija radi cifre od 500 KM?
ma daj...
81 - 100 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top