SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

188933 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
Status
Not open for further replies.
981 - 986 of 986 Posts
Grad predao zahtjev za izgradnju muzeja "Ars Aevi"

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i pravobranilac Sanjin Smajlović predali su jučer načelniku Općine Novo Sarajevo Nedžadu Koldži zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju Muzeja savremene umjestnosti "Ars Aevi", na lokaciji u Vilsonovom šetalištu.

Time je, faktički otvoren proces koji će rezultirati gradnjom muzeja u kojem će biti smještena jedna od najvrijednijih zbirki moderne umjetnosti u Evropi i svijetu.

"Izgradnja Muzeja Ars Aevi, bez sumnje je jedan od najvažnijih kulturnih projekata u Bosni i Hercegovini i Sarajevu posljednih nekoliko desetljeća. Zato smo ga uzeli kao prioritet, ma koliko ambiciozan bio. Danas smo otvorili proces koji omogućava do kraja ovog mandata gradske admistracije počnemo građevinske radove", rekao je gradonačelnik Skaka.

Uvjeren je, dodao je gradonačelnik, da će dobiti podršku Općine Novo Sarajevu, ali i svih u BiH kako bi ovaj grad i država dobili muzej savremene umjetnosti u koji će biti smještena zbirka Ars Aevi koji sačinjavaju djela nekih od najvećih svjetskih umjetnika.

Sastanku u Općini Novo Sarajevo sa načelnikom Koldžom prisustvovao je i osnivač projekta Enver Hadžiomerspahić Enjo. Prema njegovim riječima, konačno je projekt „Ars Aevi“ doveden na pravi kolosjek. Grad Sarajevo je ove godine osnovao i Javnu ustanovu „Ars Aevi“.

"Optimist sam da će naš san biti ispunjen. Ova misija da Sarajevo dobije muzej savremene umjetnosti, a ta vrijedna djela iz kolekcije dobiju svoj stalni dom je na pravom putu", rekao je Hadžioperspahić.
Akta
Kosi lift u sarajevskom naselju Ciglane uskoro u funkciji, otvoreno pitanje upravljanja

Dotrajali kosi lift u sarajevskom naselju Ciglane zamijenjen je novim modernim i funkcionalnim kosim liftom. To je zasigurno obradovalo stanovnike ovog naselja koji nestrpljivo čekaju da lift počne raditi, a od toga ih dijeli izbor firme koja će upravljati liftom.
"Ponosni smo na domaći konzorcij koji je za ovaj kosi lift ponudio visokosofisticirano rješenje. Riječ je o domaćim kompanijama Euro Prost d.o.o. Gračanica i Džekos d.o.o Sarajevo. Ponosan sam što smo uz zajedničke napore u korist Općine Centar riješili problem kosog lifta. Ovo je dobar odgovor onima kojima lift treba i onima koji su bili pesimisti. Najavili smo da će ovo biti tehnički gotovo do Nove godine i ispoštovali smo taj dogovor" rekao je danas na ozvaničenju završetka izgradnje novog kosog lifta načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić.

Istakao je kako je otvoreno pitanje održavanja i upravljanja kosim liftom.

"Održavanje će plaćati Općina Centar, a korištenje kosog lifta bit će besplatno prvih mjesec ili dva. Općina Centar ne može upravljati kosim liftom i to je pitanje koje zajednički moramo rješavati. Želim da to pitanje riješimo jučer, ali nije moguće. Želim da to pitanje riješimo u ovoj ili idućoj sedmici, a koliko je moguće vidjet ćemo. Do mene nije, ali volio bih da firmu imamo već danas i da kosi lift od sutra bude u funkciji", poručio je Ajnadžić.


Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka rekao je kako će pitanje upravljanja kosim liftom na Ciglanama biti što prije riješeno.

"Naše preduzeće Sarajevo d.o.o. ozbiljno razmatra tu mogućnost. Ne želimo funkcionisanje dovesti u pitanje", rekao je Skaka.

Nosivost kosog lifta je 20 osoba ili 1.500 kg. Kompletna trasa kosog lifta, stanice i kabina pokriveni su videonadzorom kako bi se pružila što bolja sigurnost.

Projekt izgradnje lifta zajednički su finansirali Općina Centar i Vlada Kantona Sarajevo. Od ukupnog iznosa troškova izgradnje Općina je osigurala 525.000 KM, a Vlada Kantona Sarajevo 300.000 KM.
Klix
Općina Novi Grad dobila budžet težak skoro 42 miliona KMNakon višesatne rasprave vijećnici Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo usvojili su budžet za 2019. godinu u iznosu od 41.825.000 KM.
Sastavni dio budžeta čine vrlo važni projekti koji se odnose na poboljšanje uslova života građana općine Novi Grad. Osim kapitlnih projekata i projekata iz oblasti cestovne infrastrukture, izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u koje se svake godine izdvajaju najveća budžetska sredstva, u budžetu za iduću godinu planirana su 2,5 milona KM za rješevanje problema saobraćaja u stanju mirovanja.

Planirano je da se projektuju dvije etažne garaže u B i C fazi Alipašinog Polja, a u idućoj godini osigurana su sredstva za izgradnju jedne sa oko 280 parking mjesta, dok bi u 2020. bila izgrađena i druga, a pored garaža, značajna finansijska sredstva bit će uložena u parkinge.

To padrazumijeva sanaciju znatnog dijela rasvjete na parkinzima koji su u velikoj mjeri mračni što predstavlja jedan od problema, i horizontalne signalizacije na parkinzima koji se nalaze u velikim stambenim naseljima. Osim toga radit će se i proširenje parkinga i sanacija oštećenja na njima, a pored toga u saradnji sa
Policijskom upravom krenut će se u postavljanje video-nadzora na jednom broju parkinga, gdje imamo situaciju da građani izbjegavaju parkirati svoja vozila na mjestima predviđenim za to, jer su loše osvijetljeni ili se boje za sigurnost svojih automobila.

Takođe, uvećana su i sredstva kojima Općina pomaže rad Četvrte PU, obzirom da se u oktobru ove godine dogodio tragičan događaj u kojem su živote izgubila dvojica policijskih službenika, grant Četvrtoj PU sa 50.000 KM povećan je na 300.000 KM. To će biti doprinos ove lokalne zajednice da se najveći dio ulaza i izlaza iz grada, prometnih raskrsnica na području naše općine stavi pod video-nadzor.

Nastaviće se i izgradnja sportske dvorane pored OŠ „Umihana Čuvidina“, gdje su radovi u toku, kao i druga faza izgradnje bazena na Dobrinji. U narednoj godini započeće rekonstrukcija i proširenje ulice Džemala Bijedića, koja će se raditi zajedno za Direkcijom za puteve Kantona Sarajevo, a krenut će se sa prvom dionicom, od 9. tansverzale pa do raskrsnice kod preduzeća „Gras“, gdje se dionica treba u potpunosti rekonstruisati i proširiti sa dvije na četiri kolovozne trake.

Također će biti nastavljena realizacija programa podsticaja privredi, zatim socijalnih programa od pomoći teško oboljelim građanima, pomoći nezaposlenim porodiljama, za koje Općina mjesečno izdvaja dodatnih po 50 KM, zatim podrška porodicama koje dobiju treće i svako naredno dijete, pomoć za vantjelesnu oplodnju i sl.

Oko pola miliona konvertibilnih maraka planirano je za stipendiranje učenika i studenata, a nastavit će se i sa podrškom sportu i kulturnim projektima na području općine Novi Grad Sarajevo, saopćeno je iz Općine Novi Grad.
Klix
  • Like
Reactions: AnelZ and ButtersTM
981 - 986 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top