SkyscraperCity Forum banner

SARAJEVO | Сарајево - Development News 2018

190456 Views 985 Replies 70 Participants Last post by  LordMarshall
Sarajevo - Сарајево

Development News

2018

Nastavljam tradiciju koja traje vec cetiri godine i otvaram Development news za 2018. godinu.

Prije nego sto zapocnemo sa novom temom zelim da vama i vasim porodicama pozelim sretnu i uspjesnu 2018. godinu.

Kao i svake godine, uz ove standardne zelje, nama forumasima zelim puno dobrih projekata i lijepih vijesti uz sto manje negativnog razmisljanja (i komentara :D ).​


Siguran sam da svi s nestrpljenjem cekamo novu gradjevinsku sezonu. Prethodne godine se i nismo mnogo usrecili iako je bilo nekoliko lijepih projekata ali nadam se da ce ova godina donijete promjene.

U pozitivnom i optimisticnom duhu, najavljujem gradnju (ili nastavak gradnje) sljedecih projekata:

1. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Vijecnice
2. Pocetak gradnje podzemne garaze kod Hitne pomoci (upitno)
3. Nadogradnja i utopljavanje zgrade Doma zdravlja Stari Grad
4. Utopljavanje zgrade Opcine Stari Grad
5. Rekonstrukcija Strosmajerove (obnova fasada i popolocavanje)
6. Izgradnja setnice lijevom obalom Miljacke (Vilsonovo setaliste)
7. Rekonstrukcija tramvajskih stajalista (kontrolirana naplata i uvodjenje ITS-a)
8. Rekonstrukcija tramvajske pruge (upitno)
9. Zavrstak dijela Juzne longitudinale
10. IX transverzala
11. Pocetak radova na I transverzali (nada umire zadnja)
12. Realizacija III faze radova u ulici Safeta bega Basagica
13. Kruzni tok na spoju ulica Nedima Filipovica i Paromlinska, i ulici Hamdije Cemerlica
14. Rekonstrukcija vodovodne mreze
15. Zavrsetak radova na Trebevickoj zicari
16. Zavrsetak radova na SPO Veneto, SPO Dijamant i Otoka Meandar
17. Zavrsetak radova na Bau Herc na M. Dvoru
18. Zavrsetak radova na Akademiji scenskih umjetnosti (vanjskih radova/fasade)
19. Zavrsetak radova na obnovi aerodroma (nisam siguran, ispravite me ako grijesim)
20. Nastavak radova na stadionu Grbavica
21. Nastavak radova na Sportskom centru na Dobrinji (bazena i prateceg sadrzaja)
22. Sportska dvorana uz Osnovnu skolu „Umihana Cuvidina“
23. Nove biciklisticke staze u Opcinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo
24. Zavsetak radova na skoli na Aneksu i intenzivniji radovi na skoli u naselju Sip. Moguca i obnova fasada odredjenih skolskih zgrada (Malo je poznato da su 2017. godine obnovili fasadu na Osnovnim skolama „Cengic Vila 1“, „Isak Samokovlija“, „Hamdija Kresevljakovic“ , „Mehmed-beg Kapetanovic Ljubusak“ i „Hrasno“ a treutno traju radovi na Osnovnoj skoli „Musa Cazim Catic“ – moguce da je obnovljena jos neka?)
25. Sunnyland – prosirenje / novi sadrzaji
26. Moguc pocetak radova na novoj zgradi MUP-a u Paromlinskoj
27. Moguc pocetak radova na biblioteci u krugu Kampusa


Siguran sam da ce se obnoviti fasada na odredjenom broju zgrada. Ako se ne varam @Mamkic je spomenuo da bi se njegova zgrada na Alipasinom polju mogla obnavljati (nadam se na isti nacin kao one vec obnovljene).

Iznenadjenje su bile zgrade u Franca Lehara, Bolnickoj, Branilaca Sarajeva, itd. pa sam siguran da ce i 2018. godine da nas usrece slicnim projektima a prije nekih mjesec dana je najavljeno i ciscenje fasada u uzoj gradskoj jezgri. Takodjer sam siguran da ce se rekonstruisati i odredjene saobracajnice i trotoari koji nisu obuhvaceni ovim spiskom.

Molim sve forumase a posebno @sarmu da dopune gore navedeni spisak.

Uz zelju da svi skupa docekamo mnogo novih projekata, jos jednom vam zelim sretnu Novu godinu!
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Status
Not open for further replies.
121 - 140 of 986 Posts
:eek:kay:
Izgleda da si u pravu. Do prije koju godinu i na ovom forumu su se neki smijali prijedlozima da se gradi što više objekata različitog sadržaja (čak i streljana :D) i smatrali da je pravi turizam samo gradnja "apartmana na samoj stazi". :lol:
Valjda nisu znali da je na Igmanu bila streljana još od prije Olimpijade. :)
Realno. Turistu moraš nešto ponudit. Gledat neke gluposti u muzejima je bezveze. Ko radi godinu dana da ode negdje i da vidi neko kamenje ili neki točak ispod stakla u muzeju?

Provod, sex, pucanje.

Žičara nije loša. Ustrvari, žičara je extra.

Ovo dobro napreduje
See less See more
  • Like
Reactions: 4
^^
Muzeji su za grad a za planinu je sport, "tučnjava i pucnjava" i rekreacija, i alkohol i kocka i sex, i sl. :D
  • Like
Reactions: 1
Kosi lift u sarajevskom naselju Ciglane od sutra ponovo u funkcijiKosi lift u sarajevskom naselju Ciglane od sutra ujutro će ponovo biti u funkciji, potvrdio je za Klix.ba privremeni upravnik Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS Haris Gušić.
"Općina Centar finansirala je remont, a planira napraviti novi, moderni lift. Mi smo dobili privremenu dozvolu i bitno je naglasiti da je ovo samo prelazna faza dok ne bude završena dokumentacija oko prijenosa imovinsko-pravnih odnosa", rekao je Gušić.

Kantonalno javno komunalno preduzeće GRAS upravljat će kosim liftom sve dok upravljanje ne bude prebačeno u nadležnost Općine Centar i dok ne počnu radovi na izgradnji novog kosog lifta.

Podsjećamo, građani ovog naselja često imaju problem zbog blokade rada kosog lifta. Stanari koji žive u višim dijelovima ovog naselja često su primorani da koriste stepenice što predstavlja izazov svim građanima, posebno onima starije životne dobi.

Podsjećamo, prvobitno je objavljeno da će GRAS upravljati liftom do 31. decembra 2017. godine, nakon čega će upravljanje biti prebačeno u naldežnost Općine Centar. Prošle godine su započete i procedure vezane za prebacivanje vlasništva na Općinu Centar, koje su u nadležnosti Vlade Kantona Sarajevo.
Klix
See less See more
Novo Sarajevo: Gradi se novi parking sa 70 mjesta

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i Selim Babić direktor KJKP Rad danas su potpisali Ugovor za izvođenje radova na izgradnji parkinga na području općine Novo Sarajevo.

Izgradnjom parkirališta sa 70 parking mjesta, uvezat će se parking prostor sa ulica Kemala Kapetanovića i Topal Osman-paše.

Izgradnja počinje kada se poboljšaju vremenski uvjeti, kada počinje postavljanje ivičnjaka i slivnika, mjestimične popravke donjeg stroja konstrukcije puta u cilju zaštite i povećanja nosivosti puta, zatim poboljšanje sistema odvodnje puta, zamjenu oštećenih i postavljanje novih šahtova i slivnih rešetki, te novi kolovozni zastor.

Izvođač radova je KJKP Rad, a za ove namjene iz općinskog budžeta bit će izdvojeno 120.000 maraka, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.
Faktor
See less See more
Na Bulevaru branilaca Dobrinje postavljeni fiksni i potapajući stubićiPredstavnici Općine Novi Grad Sarajevo, Savjeta mjesne zajednice i izvođača radova obišli su radove na Bulevaru branilaca Dobrinje, gdje je u toku ugradnja fiksnih i potapajućih stubića za zaštitu trgova i pješačkih zona od motornog saobraćaja.

Na ovaj način formirat će se pješačke zone sa ograničenim i kontrolisanim pristupom motornih vozila, dok će se ugradnjom potapajućih stubića omogućiti pristup vozilima hitne pomoći, policije, vatrogasaca i drugih javnih službi.

Realizacijom ovog projekta steći će se uslovi za nastavak uređenja šetnice na Bulevaru branilaca Dobrinje i izgradnju centralnog trga, čime će Dobrinja dobiti jedinstven prostor.

Općina Novi Grad Sarajevo je u 2017. godini pripremila projektnu dokumentaciju, ishodovala saglasnosti i provela proceduru javne nabavke za izbor izvođača radova za zatvaranje trgova na Dobrinji i Alipašinom Polju - u C fazi. Vrijednost ugovorenih radova je 123.000 KM.

"Cilj projekta je da se odvoje pješačke zone od motornog saobraćaja i ograniči kretanje vozila, te da ulazak bude samo dostupan javnim službama poput hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i policije. Općina je također planirala na Dobrinji izgraditi centralni trg, koji će zajedno sa šetnicom činiti jednu arhitektonsku cjelinu, koja će dati novi izgled naselju Dobrinja", kazao je Kenan Bukva, šef Odsjeka u Službi za investicije Općine Novi Grad.

Dodao je da je planirano zatvaranje i Trga Nezavisnosti na Alipašinom Polju u C fazi, te da je u proteklom periodu uređen Teheranski trga u Saraj – Polju. Svi ti projekti su dio Programa "Novi Grad 2020." kojima se želi postići bolji kvalitet života u urbanim sredinama kao i povećanja sigurnosti pješaka u pješačkim zonama, te produžetak eksploatacije pločnika, jer neprimjerenim kretanjem teških motornih vozila dolazi do teških ošećenja ploča, a vrijednost investicije njihove sanacije iz godine u godinu je izuzetno velika.

Emir Dedović, zamjenik direktora firme Ses d.o.o. koja izvodi radove, kazao je da je trenutno na Bulevaru branilaca Dobrinje, u dužini od 950 metara ugrađeno oko 125 fiksnih i 4 potapajuća stubića.

"Ulaz preko potapajućih subića vršit će se putem čitača kartica, koje će imati hitna pomoć, policija, vatrogasci i druge javne službe, a izlaz će funkcionisati na induktivnoj petlji kada se stubić spusti vozilo će imati pristup", objasnio je Dedović.
Akta
See less See more
  • Like
Reactions: 3
Bio je već taj video ^^ i slijedile su ga tri stranice komentara, većinom negativnih.
  • Like
Reactions: 1
Prugu prema Hrasnici ćemo graditi ako treba i bez pomoći Kantona Sarajevo

Prošle sedmice na zasjedanju Skupštine Kantona Sarajevo ministar saobraćaja Mujo Fišo rekao je kako se trenutno radi na izradi glavnog projekta te da nije gotova ni finansijska konstrukcija za izgradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice. S druge strane, načelnik Općine Ilidža Senaid Memić najavio je da bi ovaj projekt trebao biti završen u jesen ove godine.
Memić je rekao da je idejni projekt za tramvajsku prugu prema Hrasnici izrađen još 1997. godine i da bi se po njemu moglo graditi.

"U njemu su navedene sve potrebne mjere i visine te izgled pruge. U narednom periodu ću napraviti javni poziv kako bismo odabrali najbolje projektante koji bi pogledali ovo rješenje pa ukoliko bude trebalo nešto popravljati u ovom postojećem mi smo spremni i na to. Ipak mislim da tu neće biti nikakvih problema jer riječ je o čistom, ravnom zemljištu, samo je problem što procedure dugo traju kada je riječ o realizaciji projekata", kazao je Memić.

On je naglasio da još nije odlučeno ni to da li će pruga saobraćati zelenom površinom, kako je već postojećim idejnim rješenjem predviđeno, ili glavnom cestom te je naveo kako je više opredijeljen za ovu drugu opciju.

"Ta pruga bi trebala biti korisna i za transport određenih materijala za industrijsku zonu, dakle tim prugama mogu saobraćati i vozila s velikim teretima. Hrasnica je prije imala uskotračnu prugu pa je ukinuta. Ne treba tu previše pametovati, samo raditi, jer to će biti korisno za stanovništvo, ali i Hrasnicu kao naselje, jer se u nju godinama ništa ne ulaže, njena infrastruktura je uništena, potrebno je da se obnavljaju stambeni objekti i da se gradi", pojasnio je Memić u razgovoru za Klix.ba.

Trenutna vrijednost projekta je blizu 15 miliona maraka i Memić kaže da se iz budžeta Općine može već osigurati pola sredstava za ovu svrhu bez dizanja kredita.

"I Kanton Sarajevo je obećao iz budžeta osigurati 2,5 miliona maraka za ovaj projekt, a ja ću još tražiti da se u rebalansu budžeta Općine osigura još pet miliona KM. Za ovu izgradnju nisam pitao nikoga iz Skupštine KS niti me to previše interesuje, jer mi ćemo tu prugu graditi i s njima i bez njih. Mi na ovo čekamo 80 godina, a i ne vidim razlog zašto se ovaj projekat ne bi realizovao, jer imamo korektan odnos s Kantonom, uostalom, tražimo samo ono šta nam pripada", rekao je Memić.

On je naglasio da je predviđeno da pruga bude duga 10 kilometara u oba smjera te da se razmatra još jedan put kojim bi mogla saobraćati. Tada bi bila duga 18 kilometara i išla bi preko Vojkovića na Kotorac i Dobrinju te bi se spajala s Nedžarićima.
Klix
See less See more
Bio je već taj video ^^ i slijedile su ga tri stranice komentara, većinom negativnih.
prvi put gledam video, meni je ovo super prijedlog... samo bi izbacio ove poslovne prostore jer to bi vecinom japilo prazno ... i unistilo cjelokupan izgled parka... ... ne znam zasto se ovo nekom ne svidja.. bolje i ovo nego neke zgradetine ili nova tibra u sred grada..
See less See more
Bio je već taj video ^^ i slijedile su ga tri stranice komentara, većinom negativnih.
Evo sam i nasao gdje je ovo prodiskutovano:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1627695&page=91
Odred policije "Lasta" dobija spomenik u SarajevuOdred policije za specijalne namjene "Lasta" dobio je nedavno svoj trg u sarajevskom naselju Koševo, gdje se na proljeće tekuće godine planira izgradnja spomenika na kojem će stajati imena svih poginulih pripadnika ovog multietničkog odreda.
Savjet MZ Koševo i Općinsko vijeće Općine Centar su jednoglasno podržali imenovanje trga i izgradnju spomen obilježja na Trgu Odreda policije "Lasta", gdje će se naći imena i prezimena svih poginulih pripadnika.

Idejni projekt je, kako nam je to istaknuto iz ovog udruženja, urađen, a sada očekuju saglasnost Kantona Sarajevo, a zatim i izgradnja spomenika nakon što dobiju urbanističku i građevinsku dozvolu koju očekuju do proljeća tekuće godine.Samir Repuh, predsjednik udruženja koje okulja bivše pripadnike Odreda "Lasta", kazao je da je planirano da trg sa spomen-obilježjem predstavlja ukras Grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

"Spomenik treba predstavljati simbol mira, slobode, multietničnosti, kao i funcionalan prostor za građane u kojem će slobodno vrijeme provoditi djeca, penzioneri i ostali građani za koje su se žrtvovali", kazao je Repuh za Klix.ba.

Vedad Šakić, član Upravnog odbora udruženja "Lasta", naglašava da će se spomen obilježje graditi etapno, jer neće biti finansirano direktno iz budžeta.

"Sredstva za izgradnju će se prikupljati putem posebnog računa kao donatorska sredstva članova i velikog broja prijatelja udruženja, privrednika, dijaspore i svih građana koji poštuju žrtvu koju su podnijeli za domovinu", rekao je Šakić za Klix.ba.

Podsjećamo, Odred policije za specijalne namjene "Lasta" nominovan je ove godine u ostalim kategorijama za Šestoaprilsku nagradu Sarajeva.
Klix
See less See more
2
  • Like
Reactions: 1
U toku izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju "Austrijske kuće"Ovo je zajednički projekat Vlade Kantona Sarajevo i Općine Centar, koja je u svom ovogodišnjem budžetu za ovu namjenu obezbijedila 400.000 KM.

Kako je javnost upoznata, Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar je u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovni provela proceduru odabira idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja „Austrijske kuće“.

Na objavljeni konkurs, koji je bio otvoren u periodu od 19. maja do 27. juna prošle godine, pristiglo je 26 radova koji su bili izloženi u galeriji Collegium Artisticum od 8. do 15. novembra 2017. godine.

Od pristiglih radova prvu nagradu u vrijednosti od 5.000 KM su osvojili arhitekte Ilma i Zejd Kobilica, sa svojim idejnim rješenjem pod nazivom „Brick Line“. Drugo mjesto i nagradu u iznosu od 3.000 KM je osvojio rad autorice Ene Kukić pod nazivom „Kuća“, dok su treću nagradu u iznosu od 2.000 KM podijelili radovi autorica Dine Haljeta i Ilme Begičević, odnosno Selme Tafro i Aide Koluder-Agić.

Nakon okončanja procedure izdavanja urbanističke saglasnosti biće pokrenuta procedura izdavanja dozvole za građenje kada će biti rješavani imovinsko-pravni odnosi, nakon čega slijedi početak izgradnje objekta „Austrijske kuće“ u kojoj je planirano da bude smješten Centar za zdravo odrastanje djece i Kuća nacionalnih manjina.

Kompletna površina parka je 2.500 metara kvadratnih, a 705 kvadrata iznosi površina razrušene Austrijske kuće izgrađene pred održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Općina Centar je u prošlogodišnjem budžetu za izradu projektne dokumentacije za potrebe novog objekta „Austrijske kuće“ obezbijedila 50.000 KM.
Akta
See less See more
Ovaj prostor treba izgraditi- ali tako da gradnja ne striši kao da je pala s marsa, negu u skladu sa postojecim sto se tiče gradjevinskih linija i gabarita - sve ostalo predstavlja loše riješenje.
U toku izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju "Austrijske kuće"
Akta
Moram priznati da sam vrlo zadovoljan rezultatima koji se dobija iz javnih konkursa za određena urbanistička rješenja :)

Prvo, primjetno je da mladi arhitekti dominiraju, da "stare garde" nema ni na mapi (logično, s obzirom na Ćemu&Co i njihov kapacitet) a drugo da mladi arhitekti definitivno razmišljaju daleko otvorenije i šire nego se prije kod nas razmišljalo, jer da se razumijemo nikada ranije u vrijeme "etabliranih" imena se ne bi mogao desiti "incident" sa Festina Lente ili recimo sa ovom Brick Lane :cheers:
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Odred policije "Lasta" dobija spomenik u Sarajevu

Ako smijem primjetiti ovo je prvi i jedini (?) mermorijal sekularnog karaktera?

Jasno mi je da je "Lasta" bila jedinica sastavljena od patriota svih nacionalnosti, pa je ovo i jedino prihvatljivo riješenje.
See less See more
  • Like
Reactions: 1


Takodje, prvi i jedini (?) spomenik na latinskom.

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua."
See less See more


Takodje, prvi i jedini (?) spomenik na latinskom.

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua."
Cicero?
See less See more
Lore ipsum = placeholder
  • Like
Reactions: 1
Prihvaćen Sporazum o zajmu BiH i Saudijskog fonda za razvoj infrastrukture u Starom GraduPredsjedništvo BiH, na jučer održanoj redovnoj 44. sjednici donijelo je odluku o prihvatanju Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj – Razvoj infrastrukture u općini Stari Grad.

Radi se o kreditnim sredstvima koja trebaju biti uložena u realizaciju četiri velika projekta u ovoj općini: izgradnja sportske sale u OŠ“Edhem Mulabdić“, izgradnja podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića, nadogradnja objekta Doma zdravlja Stari Grad i „utopljavanje“ zgrade Općine Stari Grad.

Iznos kreditnih sredstava koje je odobrio Saudijski fond za razvoj je 30 miliona saudijskih riala (oko 13,4 miliona KM). Dogovor o kreditiranju postignut je u oktobru prošle godine, prilikom posjete načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića Saudijskoj Arabiji (Rijad), kada je ovaj Fond zvanično odobrio projekte i kreditna sredstva. Projekti moraju biti završeni do 2021. godine, a otplata kredita počet će za pet godina i trajati 20 godina.

Kompletna procedura odvija se na višim nivoima vlasti, te je jedan od koraka bilo i prihvatanje sporazuma o zajmu i određivanje potpisnika od strane Predsjedništva BiH. U narednoj fazi slijedi zvanično potpisivanje sporazuma, a nakon toga i konačna ratifikacija sporazuma.

Uporedo s tim, Općina Stari Grad, po uputama datim od strane Saudijskog fonda, izvršila je reviziju projektno-tehničke dokumentacije za sva četiri kapitalna projekta, te slijedi procedura odabira pojedinačnih konsultanata za pripremu, koordinaciju, upravljanje i implementaciju kapitalnih projekata Općine Stari Grad Sarajevo. Kao što je prethodno najavljeno, izbor izvođača radova će se vršiti po procedurama Saudijskog fonda, saopćeno je iz Općine.
biznisinfo
See less See more
da hoće više ta garaža u Avdage Šahinagića
  • Like
Reactions: 1
121 - 140 of 986 Posts
Status
Not open for further replies.
Top