SkyscraperCity banner

Status
Not open for further replies.
1141 - 1160 of 1170 Posts

·
Registered
Joined
·
21,879 Posts
Ja uopšte ne dijelim vaše oduševljenje, ali eto sačekam kraj radova...
 

·
Registered
Joined
·
6,175 Posts
mislim da je do ne baš spretnih fotografija i nezavršenosti objekta. na renderima je izgledao puno bolje a ne vidim za sada neka odstupanja.

gledam ovu ogradu po krovu, bolje da su išli sa staklenom, ova nekako pojeftinjuje i kvari dojam..
 

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
Turistička zajednica KS planira uspostavu turističkih informativnih centara

Turistička zajednica Kantona Sarajevo privodi kraju pregovore sa Međunarodnim aerodromom Sarajevo o uspostavi turističkog informativnog centra (TIC-a) Turističke zajednice KS.

U sklopu uspostave turističkog informativnog centra, planirano je i brendiranje aerodroma prepoznatljivim turističkim destinacijama, znamenitostima i turističkim proizvodima karakterističnim za Kanton Sarajevo, Federaciju BiH i cijelu Bosnu i Herecegovinu.

TZKS trenutno nema niti jedan turistički informativni centar, što je neprihvatljivo sa stanovištva razvoja turističkog privrednog sektora. U cilju kvalitetne promocije i razvoja turizma, TZKS provodi intenzivne aktivnosti za stvaranje uslova za uspostavu turističkih info centara u 2021. u Kantonu Sarajevo: Skenderija - Dom mladih, Baščaršija, Ilidža, Vječna vatra, te Bjelašnica - Babin do.

Osim turističkih informativnih centara u Kantonu Sarajevo, u toku su pregovori i sa Međunarodnim aerodromom Tuzla i Turističkom zajednicom Tuzlanskog kantona o brendiranju aerodroma i uspostavi zajedničkog turističkog info centra.
Cilj je turistima približiti ponudu Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine, pružiti kvalitetne informacije i iskoristiti globalnu krizu izazvanu pandemijom koronavirusa kao šansu za razvoj turizma, saopćeno je iz Turističke zajednice KS.


Akta
 

·
Registered
Joined
·
27 Posts
mislim da je do ne baš spretnih fotografija i nezavršenosti objekta. na renderima je izgledao puno bolje a ne vidim za sada neka odstupanja.

gledam ovu ogradu po krovu, bolje da su išli sa staklenom, ova nekako pojeftinjuje i kvari dojam..
Isti problem s ogradom je imao i muzej vučedolske kulture u Vukovaru. Možda je radi dojma mogla biti malo više uvučena ili će jednostavno pustiti zelenilo da poništi ovaj industrijski dizajn ograde. Najbolje bi bilo da je nema uopće, ali zakon je baš strog :D
 

·
Registered
Joined
·
1,821 Posts
Imam pitanje za forumase. Sta bi sa Hecoprom. Koliko se sjecam, zgrade nisu bile zarvesene zbog neke afere. Jesu li zavrsili taj projekat ili joj zjapi prazan.
 

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
Sredstva za projekat Atelje-muzej Safet Zec vraćaju se ugroženom JP SarajevoGradsko vijeće Grada Sarajeva, na 43. sjednici održanoj dana 30.11.2020. godine, donijelo je odluku o preraspoređivanju dijela finansijskih sredstava iz dobiti Javnog preduzeća za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata Grada Sarajeva i obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa Grada Sarajeva (JP "Sarajevo" d.o.o.)

Ovom odlukom preraspoređuju se finansijska sredstva u iznosu od 240.000,00 KM raspoređena iz neto dobiti Javnog preduzeća za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata Grada Sarajeva i obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa Grada Sarajeva.

Finansija sredstva, prenesena Gradu Sarajevo bila su namijenjena za Sufinansiranje projekta "Atelje - muzej Safet Zec" - Općina Centar Sarajevo, u iznosu od 240.000,00 KM i nalaze se na budžetskoj poziciji 391200.

Navedena sredstva nisu iskorištena za sufinansiranje projekta "Atelje - muzej Safet Zec" - Općina Centar Sarajevo, jer projekt nije realizovan.

Poslovanje JP "Sarajevo" d.o.o., u 2020. godini je, zbog pandemije Corona virusa COVID-19, dovedeno u pitanje, pa je neophodno da se sredstva prethodno planirana za Sufinansiranje projekta "Atelje - muzej Safet Zec" - Općina Centar Sarajevo, u iznosu od 240.000,00 KM, preraspodjele JP "Sarajevo" d.o.o., za pokrivanje troškova iz redovnog poslovanja.

Grad Sarajevo će sredstva iz člana 2. ove Odluke vratiti Javnom preduzeću za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata Grada Sarajeva i obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa Grada Sarajeva (JP "Sarajevo" d.o.o.), odmah po stupnju na snagu ove Odluke.

Za realizaciju ove Odluke zadužuje se Gradska služba finansija, a odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave, a objavit će se u „Službenim novinama Kantona Sarajevo“.
Akta
 

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
Na Skakavcu će biti izgrađen Outdoor centar, posjetioci će moći uživati u brojnim aktivnostima

Na Skakavcu će biti izgrađen Outdoor centar, posjetioci će moći uživati u brojnim aktivnostima

Ilustracija (Foto: D. S./Klix.ba)

Delegacije Turističke zajednice KS i planinarskog društva Skakavac Sarajevo dogovorile su saradnju na uspostavljanju i izgradnji Turističko-sportsko-edukativnog centra za aktivnosti na otvorenom – Outdoor centar- Skakavac.

Naime, kroz koncept Outdoor centra, čija je uspostava planirana na granici sa spomenikom prirode Skakavac, stranim i domaćim posjetiocima, kao i svim građanima Sarajeva, ponudit će se jedan novi atraktivni turistički sadržaj i ponuda koji će grad Sarajevo postaviti kao lidera u promovisanju outdoor turizma u zemljama regiona.

Planirano je da Centar osim outdoor sportskih sadržaja kao što su: brdski biciklizam, planinarenje, sportsko penjanje, zip line i mnogi drugi, svojim posjetiteljima nudi i mogućnost smještaja i odmora u netaknutoj prirodi. Obzirom da je uspostava centra planirana na lokalitetu koji je na samo 10 kilometara zračne linije od centra grada Sarajeva, stanovnici glavnog grada za nepunih pola sata imat će priliku naći se u netaknutoj prirodi i tako upoznati sve ljepote grada koje su im do sada bile nepoznate.

Uspostava je planirana na granici sa spomenikom prirode Skakavac
Uspostava je planirana na granici sa spomenikom prirode Skakavac

Predsjedavajući Povjerenstva u Turističkoj zajednici KS, Mufik Muslić je istakao da razvoj bitne privredne grane Kantona Sarajevo - turizma, u budućem periodu ovisi o novim atraktivnim sadržajima koji će obogatiti turističku ponudu, u čemu prednjači outdoor sportski turizama, te da je Sarajevo jedan od rijetkih gradova u svijetu koji svim svojim posjetiocima osim razgledanja bogatih kulturnih i historijskih znamenitosti može ponuditi aktivan odmor u netaknutoj prirodi. Istakao je da mu je zadovoljstvo što će Turistička zajednica Kantona Sarajevo od samog početka biti uključena u uspostavljanje Centra koji će u vremenu koje dolazi sigurno biti jedan od najatraktivnih turističkih sadržaja Sarajeva.

U narednim danima planirano je potpisivanje ugovora o poslovno- tehničkoj saradnji imeđu Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Planinarskog društva Skakavac Sarajevo kao temelja za buduće zajedničke aktivnosti od značaja za razvoj i unapređenje turizma u Kantonu Sarajevo.
Klix
 

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
Načelnik Efendić sa sarajevskim arhitektima u obilasku novih objekataNačelnik Općine Novi Grad Semir Efendić obišao je danas sportsku dvoranu uz školu „Umihana Čuvidina“ sa pratećim sadržajima, koja je nedavno otvorena, te vrtić „Vjeverica“ na Alipašinom Polju i objekat budućeg omladinskog centra za edukaciju i kulturu u Centru "Safet Zajko“, sa poznatim sarajevskim arhitektima dr. Denisom Zvizdićem, Farukom Kapidžićem, Hasanom Ćemalovićem, Zijom Krvavcem, Sakibom Okovićem i Enesom Džananovićem. U delegaciji je bio i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Dr. Denis Zvizdić profesor je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a Faruk Kapidžić ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo.

"Imali smo želju da ljudima iz struke pokažemo šta je ono što radimo, neki od njih su projektanti objekata koje smo radili, neki su samo čuli za njih, a neki vršili nadzor. Željeli smo na neki način da pokažemo jedan doprinos modernog vremena našem gradu, da nije samo vrijeme koje živimo mijenjalo ambijent grada Sarajeva u negativnom smislu, već da imamo i objekte koji urbaniziraju, poboljšavaju i uljepšavaju ambijent u našem gradu. Uvjeren sam da dvoranu uz školu „Umihana Čuvidina“ možemo sa ponosom pokazati ljudima širom svijeta, pa i stručnjacima, arhitektima, ljudima koji se bave projektovanjem, koji troše svoje vrijeme, znanje, život, da bi napravili što bolja arhitektonska rješenja", izjavio je načelnik Efendić.

Općina Novi Grad dobar primjer planskog razvoja

Denis Zvizdić kazao je da je Općina Novi Grad jako dobar primjer jednog planskog razvoja općine i stavljanja prostornih resursa u funkciju ugodnoga življenja i vrlo kvalitetnog poslovanja. To je općina koja razvija one segmente prostora i opće infrastrukture i suprastrukture, kojima zadovoljava standarde u smislu i zelenih površina za aktivnu i pasivnu rekreaciju, a svakako i objekte koji zadovoljavaju sve potrebe ove najmnogoljudnije općine u BiH.

"Imali smo priliku danas obići nekoliko objekata društvene infrastrukture, školu, sportsku dvoranu, obdanište, a potom i prostorije centra za zdravo starenje, što govori o visokom stepenu odgovornosti načelnika i općinske administracije za realizaciju onih projekata koji znače povećanje životnog komfora za ljude svih životnih dobi, od djece u obdaništu, onih koji su u školama i fakultetima, kojima trebaju brojni sportski sadržaji, i svakako, za ljude treće životne dobi, kojima je bitno socijalno druženje i inkluzivna uloga u samom društvu. Zbog toga čestitam načelniku Efendiću i želim mu još jedan uspješan mandat i sasvim sam siguran da on i njegova općinska administracija adekvatno, pravovremeno, na jedan stručan i planski način, odgovaraju potrebama stanovnika općine Novi Grad", rekao je Zvizdić, ističući da ga raduje činjenica da se iz nekada razrušenog i zapuštenog prostora, razvio Cantar „Safet Zajko“ u jedan od najozbiljnijih, najpoželjnijih i najatraktivnijih sportsko - rekreativnih centara.

Ministar Kapidžić je naglasio da ga je kao arhitektu interesovalo kako je urađen objekat sportske dvorane uz školu "Umihana Čuvidina“ i naglasio da je pozitivno iznenađen sadržajima koji su se uklopili u sami prostor i kako je sve dobro isprojektovano i izvedeno.

"Mislim da je ovo pravi primjer spoja struke i politike, odnosno, kad politika angažuje struku, onda se dobiju pravi rezultati, pogotovo ovako kompleksni objekti gdje je i škola i dvorana, fitnes, dječije obdanište, ambulanta i apoteka će tu biti, i parking. Sve je to napravljeno da može da funkcioniše 24 sata i da sigurno neće biti problema u smislu finansija i sredstava da se ovaj prostor i održava kroz godine", naglasio je Kapidžić.

Delagacija je obišla i zatvoreni sportski prostor, koji se gradi u jednom od objekata u Centru "Safet Zajko“, gdje će od ove zime u funkciji biti zatvoreni sportski teren za fudbal i tenis sa umjetnom travom.


Akta
 

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
Zavodu PIO još nisu isplaćeni milioni za prodati Dom penzionera u NedžarićimaDom penzionera u Nedžarićima u Sarajevu sa pripadajućim zemljištem prodat je prije više od godinu kompaniji Capital Holding za 10,3 miliona KM.

Do ovog trenutka novac nije uplaćen Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji je vlasnik objekta.
Da bi uopće učestvovao u prodaji, Capital Holding je morao platiti depozit od milion i 36.000 KM, što je deset posto od ukupne prodajne cijene Doma penzionera, i to je jedini novac koji je uplaćen.

Capital Holding je u martu ove godine trebalo da uplati prvu ratu, što nije učinjeno, a cjelokupna isplata da bude završena do kraja ove godine.

Kako saznajemo, investitor je zatražio produženje roka za isplatu, jer ih je u planovima poremetila pandemija koronavirusa.

"Investitor ima pravo do 31.12. da uplati novac", kratko nam je odgovorio Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda PIO ne želivši bilo šta drugo komentirati.

Ni u Savezu udruženja penzionera FBiH nisu željeli da komentarišu ništa u vezi s prodajom Doma penzionera FBiH kazavši nam kako im je najvažnije da je Vlada FBiH garant isplate penzija, a da je na Zavodu PIO da riješi situaciju sa imovinom.

Podsjećamo, prvobitni planovi kompanije Capital Holding bili su da sruši kupljeni Dom penzionera u Nedžarićima i na tom dijelu izgradi veliki tržni centar, hotel i poslovnu zgradu.

Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda PIO, ranije je za Faktor izjavio da su ugovorom zaštićeni jer ako investitor ne isplati novac prema ugovorenom roku, depozit od milion i 36 hiljada KM ostaje Zavodu, a ugovor se poništava.


Akta
 
1141 - 1160 of 1170 Posts
Status
Not open for further replies.
Top